24/1/10

Αντιδράσεις στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στην Τουρκία

Χιλιάδες Τούρκοι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν στην πρωτεύουσα της Άγκυρας εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της κυβέρνησης. Η διαμαρτυρία την προηγούμενη Κυριακή ήταν η μεγαλύτερη συλλογική αντίδραση των Τουρκων εργαζομένων την τελευταία δεκαετία.

Το κύμα ιδιωτικοποιήσεων στην Τουρκική Οικονομία (ιδιωτικοποίηση εταιρείας Tekel ιδιοκτησίας σήμερα της British-American Tobacco η οποία στο παρελθόν κατείχε το μονοπώλιο στην παρασκευή και διανομή προιόντων καπνού και οινοπνευματωδών ποτών στην Τουρκία.),έχει δημιουργήσει σοβαρές αντιδράσεις απο τους εργαζομένους οι οποίοι θεωρούν βέβαιη τόσο την αλλαγή καθεστώτος εργασίας όσο και την μείωση των μισθών τους.Oι νέοι ιδιοκτήτες, απέλυσαν χιλιάδες εργαζομένους, οι οποίοι είναι τώρα αναγκασμένοι να απασχοληθούν σε θέσεις εργασίας στο δημόσιο τομέα αλλά με πολύ χαμηλότερες αποδοχές και χωρίς την ύπαρξη καμιάς εργασιακής ασφάλειας. Το μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων που η τουρκική κυβέρνηση υιοθετεί θεωρούν τα εργατικά συνδικάτα ότι απαξιώνει το δημόσιο τομέα Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Τουρκία η ανεργία ξεπερνά το 25%.Η Tekel διαθέτει εργοστάσια τόσο δυτική Τουρκία όσο και στο πλούσιο ανατολικό τμήμα της το οποίο κατοικείται από Κούρδους.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται η Τουρκία έχει μετατραπεί σε μια πυριτιδαποθήκη τόσο εξαιτίας των εθνοτικών αντιθέσεων (Κούρδοι) όσο και εξαιτίας των πολύ μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων (συχνά πυκνά γίνεται ιδιαίτερη μνεία στην διαμάχη ισλαμιστών και κοσμικού κράτους η οποίες αποτελούν τις δύο όψεις της Τουρκικής αστικής τάξης για την κατανομή της οικονομικής ισχύος).

Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της εργασίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στα τουρκικά εργατικά συνδικάτα όσο και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως είναι (ενώσεις γυναικών και φοιτητών οι οποίοι πλήττονται απο τις αλλαγές στον εργασιακό τομέα).Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν δικαίωμα στην απεργία με βάση την τουρκική νομοθεσία.
Ηurriet,Zaman

4 σχόλια:

  1. ετσι τζαμπα νομιζεται οτι της εδωσε το ΔΝΤ τα φραγκα?οταν αρχισουν και μετρα για περιορισμου της γεννητικοτητας εκει να δειτε γλεντια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένας από τους λόγους πτώσης του Βυζαντίου, ήταν η υιοθέτηση του Δυτικού μοντέλου για λιγότερο κράτος και για ιδιωτικοποιήσεις.

    Η Δύση θέλει αδύναμα κράτη.

    Το κράτος πρέπει να έχει τον έλεγχο της οικονομίας.

    Εάν η Τουρκία εφαρμόζει ιδιωτικοποιήσεις, σημαίνει ότι δεν έχει μέλλον.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η χυδαία αποτυχημένη και αντιλαϊκή αστικη πολική οικονομία όπως εφαρμοζεται στις αστικές καπιταλιστικές δημοκρατίες προωθηται και στην Τουρκια. Οι τουρκικος λαός πρέπει να εκδιώξει τους καπιταλιστές και την πλουτοκρατία. Οι επαναστατικές δυνάμεις στην ελλαδα και τουρκια πρέπει να ενωσουν τις δυναμεις τους και όταν εγκαθιδρυσουν λαϊκά καθεστώτα να προβουν σε ένωση των δυο χωρων να βγουν απο το ΝΑΤΟ και ΕΕ να υποστηρίξουν σθεναρα τις λαϊκες επαναστάσεις στις γειτονικές χωρες και να ενωθουν με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

    συνταγματάρχηε Γερασίμοφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σύντροφε Γερασίμωφ έχετε πάει στην''Λαική'' Κίνα?
    λοχίας Καπιτα Λι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.