6/1/10

Ποιο «σχέδιο»;


Ι. Κ. Πρετεντέρης
Τρεις μήνες μετά την άνοδο του ΠαΣοΚ στην εξουσία, ένα πράγμα μοιάζει βέβαιο: το πολυτραγουδισμένο «σχέδιο για την οικονομία» ουδέποτε υπήρξε! Ολες οι θεωρίες περί αναθέρμανσης της οικονομίας μέσα από τη διανομή επιδομάτων, βοηθημάτων και αυξήσεων ήταν απλώς μια αφελής συζήτηση για αφελείς ψηφοφόρους.

Πολλοί το είχαμε υποψιαστεί. Θυμάμαι ότι λίγο πριν ή λίγο μετά τις εκλογές αναρωτιόμουν εδώ τι σόι «αναθέρμανση» θα είναι αυτή που θα μοιράζει με το ένα χέρι επιδόματα και με το άλλο θα μαζεύει υπερπολλαπλάσιους φόρους.

Απάντηση δεν πήρα αλλά νομίζω ότι η απάντηση ήταν αυτονόητη: Τέτοια πολιτική ούτε υπάρχειούτε μπορεί να υπάρξει. Αλλωστε, ούτε λεφτά υπήρχαν. Εκτός κι αν η κυβέρνηση καταφέρει να εισπράξει τελικά εκείνες τις ανείσπρακτες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 31 δισ. ευρώ που είχε εντοπίσει προεκλογικά ο σημερινός Πρωθυπουργός.

Πολύ φοβούμαι όμως ότι το πρόβλημα σήμερα με την οικονομική πολιτική δεν είναι αν κινείται σε σωστή ή σε λάθος κατεύθυνση αλλά αν έχει επιλέξει κάποια κατεύθυνση για να κινηθεί.

Τι νόημα να βγάλεις από τις παλινωδίες στα εισοδηματικά των δημοσίων υπαλλήλων ως τη διστακτικότητα στην περικοπή δημόσιων δαπανών;

Από τις εξαγγελίες για πάταξη της φοροδιαφυγής που καταλήγουν για πολλοστή φορά σε νέα φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών και σε αύξηση των έμμεσων φόρων;

Από τα τέλη κυκλοφορίας (τα οποία ενθυλακώθηκαν παρά την παραδοχή του Πρωθυπουργού ότι είναι λάθος) ως τη συλλογή αποδείξεων (τις οποίες όλοι μαζεύουν χωρίς να ξέρουν αν και πόσο θα τους χρειαστούν);

Αντιλαμβάνομαι ότι μέσα στην κυβέρνηση υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Θεμιτό και φυσιολογικό. Ακόμη όμως κι αν το ΠαΣοΚ κέρδισε τις εκλογές χωρίς σχέδιο, ακόμη κι αν το διαπερνούν αντικρουόμενες απόψεις, τρεις μήνες είναι αρκετός χρόνος για να μπουν τα πράγματα σε μια τάξη. Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν ο βασιλιάς βρεθεί γυμνός, δεν έχει κανέναν λόγο να συνεχίσει να κυκλοφορεί τσιτσίδι.

Μόνο που οι αυτονόητες αποφάσεις καθυστερούν, αναβάλλονται ή συνθλίβονται κάτω από φιλολαϊκές διακηρύξεις, ανέξοδες για τους ομιλητές αλλά επώδυνες για τον τόπο.

Και επειδή άκουσα πρόσφατα και τον Πρόεδρο της Βουλής να παραδίδει μαθήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, μου γεννήθηκε μια πολύ απλή απορία: Οι δεκαέξι μισθοί με τους οποίους αμείβονται ετησίως οι υπάλληλοι της Βουλής είναι προνόμιο ή δικαίωμα; Αν είναι προνόμιο, θα καταργηθεί; Αν είναι δικαίωμα, προτίθεται το ΠαΣοΚ να επεκτείνει το μέτρο και στους υπόλοιπους μισθωτούς;

11 σχόλια:

  1. "Ολες οι θεωρίες περί αναθέρμανσης της οικονομίας μέσα από τη διανομή επιδομάτων, βοηθημάτων και αυξήσεων ήταν απλώς μια αφελής συζήτηση για αφελείς ψηφοφόρους."

    Μα φυσικα και ηταν για αφελεις ψηφοφορους! Με τα λογια, επι 30 χρονια 2 κομματα διοικουν την Ελλαδα. Και ο,τι και να κανουν, τους ξαναψηφιζουν! Γιατι να αλλαξουν λοιπον? Ο Ελληνας αγαπα το παραμυθι! Δως του λογια! Δεν πειραζει αν τον εξαπατας καθε φορα. Δεν το βαζει κατω ο Ελληνας, θα σε ξαναψηφισει!

    Σεμνα και ταπεινα, επανιδρυση του κρατους, λεφτα υπαρχουν, πρασινη αναπτυξη, μηδενικη ανοχη στη λαθρομεταναστευση, ολα λογια παχια , που οι εμπειροι πια Ελληνες πολιτικοι ξερουν πως, εναντια σε καθε λογικη και πιθανοτητα, παραδοξως, θα πεισουν και παλι τον αφελη ιθαγενη να τους ψηφισει.

    Αποδημος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου ρε πανέξυπνε Ντεμπρεντέρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γειά σου ρε πανέξυπνε Ντεμπρεντέρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι αρχαιοι Ελληνες (των οποιων το ονομα χρησιμοποιουμε καταχρηστικα σημερα, αφου μαλλον θα γυριζουν στον ταφο τους μ αυτα που θα βλεπουν και θα αναρωτιουνται ποιοι ειναι αυτοι οι αναρχα σκεπτομενοι που κατοικουν τωρα τη γη τους) , ελεγαν "το δις εξαμαρτειν, ουκ ανδρος σοφου".

    O σημερινος Ελληνας, και 10 φορες να ψηφισει ενα κομμα και να το μετανοιωσει, θα το ψηφισει και 11η.

    Σε μας, δεν ισχυει το αρχαιοελληνικο ρητο, αλλα ο στοιχος του Σολομου "Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ κι αγαπημένε, πάντοτε ευκολόπιστε και πάντα προδομένε".

    Με αυτα και μ αυτα, εφτασε η Ελλαδα υστερα απο 30 χρονια να ειναι στο χειλος του γκρεμου, να ειναι διεθνως δακτυλοδεικτουμενη (βγειτε σε οποιαδηποτε ευρωπαικη χωρα και το μονο που θα ακουσετε ειναι πως η Ελλαδα μπηκε με απατη στο ευρω, δινει συνεχως ψευδη στοιχεια, ζει χαρη στα κοινοτικα κονδυλια, εθνος ευρωζητιανων, κλπ)και περιφρονημενη.

    Και ποιους περιμενει ο Ελληνας παλι να τον βγαλουν απο αυτη τη θεση? ΠΑΛΙ τα 2 κομματα που εφεραν τη χωρα σε αυτην την καταντια. Δηλαδη ο Ελληνας οχι μονο δε μαθαινει απο τα λαθη του, αλλα τους επιβραβευει κιολας!

    Οταν ακομη και ο Τουρκος, ειδε κι αποειδε με τα σκανδαλα των Κεμαλιστων και ανετρεψε αρδην το πολιτικο σκηνικο φερνοντας στην κυνερνηση τον Ερντογαν. Ακομη κι ο Τουρκος, που ο Ελληνας με τα παχια λογια, κοροιδευει σε καθε ευκαιρια ως μπουνταλα, εχει περισσοτερη λογικη απο τον Ελληνα.

    Αλλα τι αλλο να περιμενει κανεις απο ενα εθνος, οπου αφηνε να καιγεται επι εβδομαδα η πρωτευουσα του και η μεν κυβερνηση κοιτουσε, η δε αντιπολιτευση μιλουσε για τα ψυχολογικα αιτια της "εξεγερσης της νεολαιας".

    Ο Ελληνας ειναι τοσο παραλογο ον, που ακομη κι αν εβγαινε ο αρχηγος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ελεγε "Σημερα, για μια φορα μονο θα σας πω, πως σας δουλευουμε, μονο να εκλεγουμε θελουμε, σας λεμε ψεματα", ΠΑΛΙ θα τους ψηφιζαν , αν την επομενη τους ελεγαν παλι τα ψεματα που ΘΕΛΟΥΝ να ακουν.

    Οι μισοι περιμενουν το ΓΑΠ να επανιδρυσει το κρατος, με τα λεφτα που υπαρχουν (31 δις ελεγε) και οι αλλοι μισοι εχουν πεισθει πως ο Σαμαρας θα παρει το θεμα πατριωτικα (βεβαια το οτι και η ΝΔ για την ιθαγενεια απλα κανει μια χαλαρη προσπαθεια για τα ματια του κοσμου, γιατι και αυτη ξερογλυφεται στη σκεψη 250.000 νεων ψηφοφορων, δεν απασχολει το νου του "λογικου" Ελληνα).


    Και μετα οι Ελληνες περιμενουν οτι η Τουρκια θα ειναι αυτη που θα διαλυθει εκ των εσω... Ειστε σιγουροι? Μηπως πρεπει να κοιταμε πρωτα εντος συνορων για κατι πιο πιθανο?

    Παντως αλλοι περιμενουν με τη σειρα τους τη δικη μας διαλυση.

    http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/2010/01/blog-post_6003.html

    Ξερω, ξερω, θα τους τσακισουμε. Μονο που τα καστρα πεφτουν και απο μεσα. Ειδικα αν εχεις συμπαγεις εθνικες μειονοτητες με δικαιωμα ψηφου στο εσωτερικο αλλης χωρας.

    Κατακαημενη Ελλαδα... Ουτε ευθανασια δε μπορεις να κανεις. Θα πρεπει να χαροπαλαιψεις μεχρι τελους.

    Αποδημος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ ''ΑΠΟΔΗΜΕ''...ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ..ΕΛΠΙΖΩ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χάρης Γκιουλτζόγλου6 Ιανουαρίου 2010 στις 2:20 μ.μ.

    Για τις αποδείξεις (που λέει ο κ. Πρετεντέρης ) θέλω να πώ μόνο το εξείς:
    Δεν χρειάζεται να μας πεί άμεσα η κυβέρνηση ποιές αποδείξεις θα εκπίπτουν. Υποχρέωασή μας είναι να παίρνουμε απόδειξη. Καλό θα είναι να μην μας πεί απο τώρα ποιές και με τι βάρος (διπλάσιο κλπ)θα εκπίπτουν. Αυτό να μας το πεί στο τέλος του χρόνου. 'Ετσι, μέχρι τότε, όλοι οι Έλληνες θα παίρνουμε αποδείξεις (ως υποχρεούμεθα) και θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους (ΦΠΑ, ΦΕ) με μείωση της φοροδιαφυγής. Στο τέλος του χρόνου θα μάθουμε ποιές και με τι βάρος εκπίπτουν.
    Για τα άλλα θέματα συμφωνώ 100%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προειδοποιητικές βολές από τον Πρετεντέρη; Μάλλον κάτι θα παζαρεύει ο ΔΟΛ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΓΝΩΣΤΕΣ Η ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ Κ.ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ!!!!!!ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ Κ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!!!ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΠΕ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ...ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ????ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ!!!!!ΟΠΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΚΕ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ,ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ,ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟ ΓΙΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΖΕΙ ΕΚΕΙ,ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ!!!!!!ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ ΛΑΙΚΗΣΤΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ!!!!!!!Ο Κ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΓΙΚΟ ΛΥΧΝΑΡΙ!!!!!ΝΑ ΤΑ ΛΥΣΗ ΟΛΑ ΣΕ 80 ΗΜΕΡΕΣ!!!!ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΗ ΠΟΛΕΜΟ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑ!!!ΔΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΤΗΚΑ,ΔΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ!!!!Η ΚΡΙΤΗΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ!!!Η ΠΡΑΞΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ!!!ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΥΚΟΛΗ ΚΡΙΤΗΚΗ,ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΟ!!!!ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!!ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΦΟΡΟΥΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ!!!!!5.5 ΧΡΟΝΙΑ Ν.Δ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΟΙΑ ΕΥΘΥΝΗ??????ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ??????ΣΤΗ Ν.Δ ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ,ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΝ ΜΕ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ,ΟΜΟΛΟΓΑ,ΒΑΤΟΠΕΔΙΑ,ΣΚΑΝΔΑΛΑ!!!!ΠΟΣΗ ΑΝΟΧΗ ΕΙΧΑΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΔΕΣ ΕΠΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ?????ΓΙΑΤΙ??????ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΑΖΟΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ απλά θα πω εν έτη 2005 όλοι αυτοί οι κύριοι είτε δημοσιογράφοι είτε πολιτικοί χρώματος πρασινομπλεκοκινοπορτοκαλί ανεβοκατέβαιναν στο γραφείο του Σημίτη στην Ακαδημίας γελώντας και κάνοντας πλακίτσα ,,,,,,όλοι αυτοί που τώρα στα παράθυρα τρώγονται και αλληλοβρίζονται.
    Μεγαλύτερος εφιάλτης και προδότης από τους δημοσιογράφους δεν υπάρχει...
    Αν κόπτονται αυτοί για το κράτος ας κάνουν την αρχή κάνοντας το μισθό τους τετραψήφιο δηλώνοντας τα πάντα και σταματώντας να ζητάνε την αστυνομική προστασία που την πληρώνουμε εμείς .
    Οταν τα κάνουν αυτά μπορούν απλά να αρθρώνουν λέξεις και όχι να παίρνουν θέσεις οι προδότες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 4 ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΛΑΜΟΓΙΩΝ ΩΣ ΕΞΗΣ:
    1. ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
    2. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
    3. ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
    4. ΓΙΑΤΡΟΙ

    ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ 4 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΛΑΜΟΓΙΩΝ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΣΑΣ ΦΑΝΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ (ΨΑΞΤΕ ΤΟ), ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 99% ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΦΑΣΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΠΑΧΑΛΟΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. φΊΛΕ 12¨21 επέτρεψε μου να σου πω ότι για τους τελευτευταίες 2 κατηγορίες είσαι 50% υπεύθυνος γιατί δεν τους ζητάς απόδειξη και προτιμάς να πληρώσεις λιγότερα "στο χέρι."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.