29/1/14

Ο Σημίτης φοβήθηκε εκείνο βράδυ της κρίσης στα Ίμια τους στρατιωτικούς

Η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε το πολιτικό κενό στην Ελλάδα για να στήσει σκηνικό πολεμικής σύρραξης
ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Κ. ΚΑΡΥΩΤΗ *
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙκαμιά αμφιβολία ότι πρόκειται για το βιβλίο της χρονιάς (Αθανάσιος Έλλις και Μιχάλης Ιγνατίου,ΙΜΙΑ:
ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2009). Οι δημοσιογράφοι Μιχάλης Ιγνατίου και Αθανάσιος Έλλις έκαναν για πέντε χρόνια μια πολύ καλή δουλειά, ερευνώντας τα αχανή αρχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον. Ήταν τόσο δύσκολη και κοπιαστική η έρευνα που είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι μερικές φορές σκέφτηκαν να τα παρατήσουν. Ευτυχώς που δεν το έκαναν διότι τώρα έχουμε μια καλύτερη εικόνα εκείνων των δύσκολων και τραγικά επικίνδυνων ωρών για τη χώρα μας «στην κρίση των Ιμίων».

Από τα στοιχεία που προσκομίζει το βιβλίο προκύπτει ξεκάθαρα ότι η τότε ελληνική πολιτική ηγεσία κατάλαβε πολύ γρήγορα ότι οι Τούρκοι είχαν προμελετημένα ρίξει μια πεπονόφλουδα που αν την πατούσαμε θα μας κόστιζε περισσότερο από όσο θα κόστιζε σε αυτούς. Οι επικριτές του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη μέχρι σήμερα επαναλαμβάνουν μονότονα τη στρατιωτική μας υπεροχή εκείνη την νύχτα γύρω από τα Ίμια και θέλουν να λησμονούν την υπεροχή που είχαν οι Τούρκοι στα υπόλοιπα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ανακαλώ στη μνήμη μου μια συζήτηση, λίγες μέρες μετά την κρίση, ανάμεσα στον αείμνηστο δημοσιογράφο και παλαίμαχο ανταποκριτή στην Ουάσιγκτον Λάμπρο Παπαντωνίου με αξιωματούχο του Αμερικανικού Πενταγώνου, στην οποία έτυχε να ήμουν παρών. Ο Αμερικανός εξήγησε στον Λάμπρο ότι η ελληνική κυβέρνηση έδειξε σωφροσύνη και απέτρεψε μια μεγάλη αιματοχυσία που στο τέλος θα είχε χαμένη την Ελλάδα μια που, κατά την γνώμη των Αμερικανών, θα χάναμε τουλάχιστον δυο μεγάλα νησιά στο Αιγαίο και ένα μικρό μέρος της Θράκης σε περίπτωση, έστω και βραχύβιας, πολεμικής σύρραξης. Μην ξεχνάμε επίσης με δεδομένο ότι το «ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου» ήταν στα χαρτιά μόνο, οι Τούρκοι, αν αντιμετώπιζαν απώλειες στο Αιγαίο, θα εκμεταλλευόταν την ευάλωτη Κύπρο.

Διαβάζοντας με προσοχή το βιβλίο των δύο δημοσιογράφων διαπιστώνει κανείς την προσεκτική προσέγγισή τους σε σχέση με τα αμερικανικά απόρρητα έγγραφα που ανακάλυψαν και φέρνουν στο φως της δημοσιότητας προσφέροντας μια πλήρη εικόνα εκείνων των δραματικών ωρών. Είναι βέβαιο ότι η αμερικανική πλευρά δεν αποχαρακτήρισε όλα τα σχετικά έγγραφα. Ωστόσο, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι τότε Αμερικανοί ιθύνοντες κάθε άλλο παρά επιθυμούσαν ελληνοτουρκική στρατιωτική σύγκρουση.

Επίσης, φαίνεται ότι η πιο τραγική φιγούρα της πιο κρίσιμης βραδιάς ήταν ο Ναύαρχος Λυμπέρης που οι Αμερικανοί, για έναν ανεξήγητο λόγο, αντιπαθούσαν ιδιαίτερα. Ίσως όμως ο λόγος να μην ήταν και τόσο ανεξήγητος. Ο Χρήστος Λυμπέρης τοποθετήθηκε, στις αρχές της δεκαετίας του 1980, Ναυτικός Ακόλουθος στην Πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον και από την αρχή φάνηκε ότι κρατούσε αξιοπρεπή και υπερήφανη στάση και δεν ήταν απλώς ένας ακόμη «yesman» στις διάφορες συσκέψεις στις οποίες λάμβανε μέρος. Αυτό οι Αμερικανοί δεν του το συγχώρεσαν ποτέ και προσπάθησαν να τον εξοντώσουν τη νύχτα των Ιμίων, κάτι που τελικά πέτυχαν. Να υπενθυμίσω ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν επανήλθε στην εξουσία, επανέφερε τον Λυμπέρη στο στράτευμα και τον έκανε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Ένα μέρος της τραγωδίας του Λυμπέρη ήταν η ταλαιπωρία από την ίδια την κυβέρνησή του η οποία, στην πιο κρίσιμη νύχτα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών, τον έκανε να κυκλοφορεί μεταξύ Πενταγώνου και Βουλής ενώ σε κρίσιμα σημεία δεν είχε καμιά επαφή με τις στρατιωτικές μας δυνάμεις, που κατ’ εντολήν του είχαν περικυκλώσει τα Ίμια. Αυτό ήταν, κατά την γνώμη μου, ένα από τα πιο σοβαρά λάθη του Σημίτη εκείνο το βράδυ. Φοβήθηκε ότι αν κλεινότανε στην αίθουσα επιχειρήσεων του Πενταγώνου θα τον παγίδευαν ο Λυμπέρης και οι άλλοι αξιωματικοί που, όπως ο ίδιος νόμιζε, επιθυμούσαν πόλεμο με την Τουρκία. Βέβαια, είχε ήδη υποσχεθεί στον Πρόεδρο Κλίντον ότι δεν επιθυμούσε στρατιωτική εμπλοκή με την Τουρκία.

Αμέσως μετά την έκδοση του βιβλίου, δεν ήταν λίγοι στην Ελλάδα εκείνοι που άρχισαν να πανηγυρίζουν, χωρίς μάλιστα να το έχουν διαβάσει, διότι λανθασμένα και προκατειλημμένα έσπευσαν να αντλήσουν το συμπέρασμα, εθισμένοι στη λογική του μαύρου-άσπρου, ότι οι κακοί στα Ίμια ήταν οι Αμερικάνοι και ο Σημίτης.

Εάν όμως είχαν διαβάσει απλώς και μόνο τον πρόλογο του βιβλίου θα διαπίστωναν ότι οι Έλληνες συγγραφείς, που δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να θεωρηθούν φίλοι των Αμερικανών και του Σημίτη, είχανε βγάλει τα εξής συμπεράσματα:

1.Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ήταν η απεμπλοκή και η αποτροπή της σύρραξης.

2.Η Τουρκία δημιούργησε ένα σκηνικό πολεμικής σύρραξης εκμεταλλευόμενη την πολιτική αβεβαιότητα και το κυβερνητικό κενό στη Ελλάδα. Η δε Τσιλέρ, που αντιμετώπιζε το φάσμα δίκης για διαφθορά, χρειαζόταν την κρίση για να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

3.Δεν υπήρξε αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της κυβέρνησης της Ελλάδας διότι επικράτησαν προσωπικές έριδες και καχυποψίες.

4.Από τα αμερικανικά έγγραφα προκύπτει σαφέστατα ότι η Ουάσιγκτον όχι μόνο δεν προκάλεσε την κρίση, αλλά, αντίθετα, στην αρχή προσπαθούσε να αφυπνίσει την “κοιμώμενη Αθήνα” προειδοποιώντας την ότι αυτή πλησιάζει, ενώ στη συνέχεια λειτούργησε “πυροσβεστικά” αποτρέποντας στην ουσία τον πόλεμο.
* Ο Θεόδωρος Καρυώτης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στις ΗΠΑ

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ένα σοβαρό σημείο, που συνήθως μας διαφεύγει, όταν ξεκινάμε τα παράπονα για τις αμερικανικές θέσεις είναι και η παντελής απουσία της ΕΕ κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης. Η απαράδεκτη αυτή στάση της ΕΕ συνεχίζεται και μέχρι σήμερα. Πρέπει οι Βρυξέλλες να επέμβουν σε αυτή τη διαφορά ανάμεσα στα δύο κράτη και να εξηγήσουν στους Τούρκους ότι το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι, τα Ίμια και το Καστελόριζο δεν είναι μόνο ελληνικά νησιά αλλά και νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φανταστείτε την υποθετική περίπτωση κατά την οποία οι ΗΠΑ, εάν και όταν υπάρξει κάποια διαφορά ανάμεσα στη Φλόριδα και στην Κούβα, να ισχυριστούν ότι δεν εμπλέκονται σε αυτή τη διένεξη γιατί δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν την Κούβα!
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Η ηγεσία της Ελλάδας δεν ξέρει ακόμη τι θέλειΗ ΘΕΣΗτων ΗΠΑ εδώ και 35 χρόνια δεν έχει αλλάξει καθόλου αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως προς το γεγονός ότι ζει έναν μόνιμο εφιάλτη, που δεν είναι άλλος από το φόβο πολεμικής σύρραξης ανάμεσα σε δύο συμμάχους που γειτνιάζουν σε μια από τις πιο επικίνδυνες και εύφλεκτες περιοχές της υφηλίου. Βέβαια οι ΗΠΑ θέλουν μεν να αποφευχθεί οπωσδήποτε ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος αλλά «η ελεγχόμενη ένταση» αυξάνει την επιρροή της και της επιτρέπει να πουλάει «σιδερικά» και στους δύο λαούς. Βέβαια, η Ελλάδα για πολλά χρόνια τώρα αντιδρά απλώς στα γεγονότα και δεν ακολουθεί μια ενεργητική πολιτική στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Έχω την εντύπωση ότι η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, ακόμα και σήμερα, δεν γνωρίζει τι θέλει. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου δεν σκέφτηκε ότι υπήρχε πιθανότητα οι Τούρκοι να θέλανε να δοκιμάσουν την νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όπως έκαναν και με την τότε νέα κυβέρνηση Σημίτη. Έτσι, την Τετάρτη της 7ης Οκτωβρίου, δεν σκέφτηκαν ότι έπρεπε, μετά το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, να γίνει μια σύσκεψη των Παπανδρέου, Πάγκαλου και Βενιζέλου με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και να συζητήσουν τα διάφορα σενάρια εκτροπής και τεχνητής κρίσης που ενδεχομένως αποτολμούσαν οι Τούρκοι δοκιμάζοντας τη νέα κυβέρνηση.
Απόσπασμα απο άρθρο του Φιλελεύθερου

36 σχόλια:

  1. “Οι επικριτές του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη μέχρι σήμερα επαναλαμβάνουν μονότονα τη στρατιωτική μας υπεροχή εκείνη την νύχτα γύρω από τα Ίμια και θέλουν να λησμονούν την υπεροχή που είχαν οι Τούρκοι στα υπόλοιπα ελληνοτουρκικά σύνορα.”

    Ο Θεόδωρος Καρυώτης είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στις ΗΠΑ

    Λοιπόν ένας καθηγητής πολιτικής οικονομίας στις ΗΠΑ και δύο δημοσιογράφοι που τροφοδοτούνται από πηγές πληροφόρησης των ΗΠΑ έχουν φυσικά πολύ καλύτερη τακτική εικόνα στην περιοχή των Ιμίων αλλά και γενικότερα από όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων απ’ ότι οι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον αξιωματικοί. Άλλο τι μένει να πούμε. Η ανοησία περισσεύει σ’ αυτό τον τόπο. Μιας και παίρνουν της μετρητής κάθε πληροφορία που προέρχεται από τις ΗΠΑ λες και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η τότε στάση των ΗΠΑ ήταν καθαρά φιλοτουρκική και όχι ουδέτερη και με τις πληροφορίες που διαχέουν απλώς προσπαθούν να δικαιολογήσουν την τότε στάση τους στην συνείδηση των ελλήνων. Οι καλοί μας οι «προστάτες»… Αλήθεια η στοχοποίηση οπλικών συστημάτων από τρίτη χώρα δεν είναι άμεση εχθρική ενέργεια τόσο άμεση όσο και η προσβολή τους; Για ποιο λόγο φοβήθηκε ο τότε πρωθυπουργός και ζητούσε άμεση απεμπλοκή θα απαντήσει καθαρά κανείς; Στοχοποίηση εκείνο τον καιρό μπορούσαν να κάνουν μόνο οι αμερικανοί. Αν ο πρωθυπουργός απειλήθηκε ότι αν δεν απεμπλακεί άμεσα τα στίγματα των καραβιών θα διαβιβαστούν στην τουρκική αεροπορία για τα περεταίρω αυτή δεν θα ήταν η φοβισμένη αντίδρασή του δεδομένης της δυσπιστίας που υπήρχε στις δυνατότητες του ελληνικού στρατού στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ τότε; Το φανερό συμπέρασμα λοιπόν το οποίο προσπαθεί να ανατρέψει αυτή η διοχέτευση επιλεκτικών πληροφοριών είναι ότι υπήρχε δυσπιστία πάνω στην οποία πάτησαν οι αμερικανοί για να δημιουργήσουν τετελεσμένα ή για να λύσουν το θέμα Αιγαίο προς όφελος του γοήτρου της Τουρκίας. Αλλά στην πραγματικότητα δεν υπήρχε πραγματική δυνατότητα να κάνουν οτιδήποτε από τα θρυλούμενα στο βιβλίο.
    Αν απειλούσαν ότι θα μεταβιβάσουν στίγματα καραβιών στην τουρκική αεροπορία τότε πως παίρνουμε της μετρητής τις πληροφορίες που διαχέουν τώρα αυτοί που τότε έδωσαν τα στίγματα; Ανόητοι είμαστε εμείς ή ανόητοι αυτοί που διοχετεύουν αμάσητη την προπαγάνδα και αυτοί που αναλαμβάνουν να την κάνουν ποιο εύπεπτη;-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ο Αμερικανός εξήγησε στον Λάμπρο ότι η ελληνική κυβέρνηση έδειξε σωφροσύνη και απέτρεψε μια μεγάλη αιματοχυσία που στο τέλος θα είχε χαμένη την Ελλάδα μια που, κατά την γνώμη των Αμερικανών, θα χάναμε τουλάχιστον δυο μεγάλα νησιά στο Αιγαίο και ένα μικρό μέρος της Θράκης σε περίπτωση, έστω και βραχύβιας, πολεμικής σύρραξης."
    Πείτε μου μια φορά στην ιστορία που η τουρκία είχε έστω και μία πιθανότητα να "πατήσει" Ελλάδα και δεν το έκανε...Γιατί μας τι "χάρισε" στα Ίμια?
    Σιγά μην φτάνανε μέχρι την Κρήτη οι παλιομογγόλοι.
    Αυτά τα λέω γιατί ήμουν κάπου εκεί έξω και ξέρω τι μπορούσαμε να κάνουμε εκείνο το βράδυ ;), παρόλα τα προβλήματα που είχαμε.
    Βρε δεν αφήνετε τις μπούρδες ρε αμερικανάκια που μας κάνανε και χάρη οι βρωμότουρκοι!!!
    Έχω δει και τις εκτιμήσεις που κάνανε και για άλλα μέτωπα στον πλανήτη (π.χ. αφγανιστάν, ιράκ κλπ)καμία σχέση με την πραγματικότητα και το τελικό αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαβάζοντας τα όσα γράφει ο κύριος Θεόδωρος Καρυώτης, ο οποίος είναι καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στις ΗΠΑ, παρατηρώ στα γραπτά του μια τάση αγιοποίησης των ΗΠΑ, αλλά και της τότε κυβέρνησης.

    Εγώ δεν έχω τις γνώσεις του κυρίου Καρυώτη, αλλά μέχρι σήμερα ποτέ δεν θυμάμαι να είχαμε την όποια εύνοια των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας.

    Απεναντίας μάλιστα...

    Σχετικά με το χειρισμό των γεγονότων από τη τότε Ελληνική κυβέρνηση, προτιμώ να μην τα θυμάμαι.

    Τώρα όσον αφορά τη "στρατιωτική" ανάλυση που παραθέτει με τα όποια καταστροφικά αποτελέσματα σε περίπτωση εμπλοκής μας εκείνο το βράδυ...

    δείτε και το παρακάτω σύνδεσμο.

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/10/blog-post_7509.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακούω κατα καιρούς διάφορους ανεγκέφαλους που ισχυρίζονται ότι είχαμε υπεροπλια την νύχα των Ιμίων και διάφορα παρεμφερή.
    Η κρίση των Ιμίων είχε σχεδιαστεί απο του Τουρκικό Επιτελειο και φυσικά υπήρχαν σχέδια για όλα τα ενδεχόμενα
    Πιστεύω λοιπόν ότι και αυτή η φαινομενική υπεροπλία ήταν σχεδιασμένη για να παρασυρθούμε σε χτύπημα δίνοντάς τους το δικαίωμα να ενεργήσουν σε άλλα σημεία όπου ασφαλώς και ετοιμότητα είχαν αλλά και υπεροπλία.
    Πέραν των τραγικών λαθών, πιστεύω ότι αποφύγαμε τα χειρότερα.
    Όσοι κάνουν ανάλυση αυτής της κρίσης χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ότι οι Τούρκοι ήταν πάνοπλοι και πανέτοιμοι για πόλεμο κάνουν μεγάλο λάθος.
    Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι όσο τους δίνουμε την πρωτοβουλία να ενεργούν αυτοί πρώτοι στην σκακιέρα πάντα θα μας βρίσκουν ανέτοιμους και αναποφάσιστους.
    Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες.
    Η υπόθεση αυτή οδηγεί σε μεγάλη ήττα και ταπείνωση.
    Αρα,εμείς πρεπει να επιλέξουμε ποιά μερα θα ρίξουμε ένα τούρκικο αεροσκάφος αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι την ίδια μέρα με την παραμικρή αντίδραση για σημαντικό χτύπημα. Και απο τα νησιά και απο την Θράκη.
    Δυστυχώς αυτή η υπόθεση έχει απωλειες. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι θα έχουμε και απώλειες.
    Βεβαια υπάρχει και η άλλη λύση που ίσως δεν θα την απέκλειαν πολλοί εκ των Νεοελλήνων - η άνευ όρων παράδοση -

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙ ΘΑ ΧΑΝΑΜΕ ΛΕΕΙ 1,2 ΜΕΓΑΛΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ?? ΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑ

    ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΚΤΟ ΤΟΥΣ ΧΟΛΜΠΟΥΡΚ ΠΟΥ ΦΟΒΗΣΕ ΤΟ ΣΗΜΙΤΗ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΗΞΕΡΕ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕ 2,3 ΘΑ ΕΙΧΕ ΒΥΘΙΣΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΛΟ...

    ΜΕ @@ΡΙΕΣ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ...

    ΕΧΟΥΝ ΧΥΘΕΙ ΤΟΝΟΙ ΜΕΛΑΝΗΣ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΟΙ ΗΠΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑ ΔΥΟ ΝΗΣΙΑ...

    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΑΜΕ..ΣΕ ΑΥΤΟ ΣΥΜΦΩΝΩ.

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε
    στα ποντιακά υπάρχει μια φράση-παροιμία:
    Τρανόν βούκαν φα, τρανόν λόγον μη λές.
    (Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλο λόγο μην λές)
    Εσύ, ανώνυμα, χαρακτηρίζεις ως ανεγκέφαλους εκείνους που υπογράφουν την άποψή του και είναι σε θέση να τη στηρίξουν.
    Διάβασε λοιπόν τί έγινε στα Ίμια και να είσαι πιο συγκρατημένος για πράγματα και καταστάσεις που δεν είναι δυνατόν να έχεις σαφή και εγκυρη ενημέρωση:

    "Απ' ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω, όταν άρχισε να ανεβαίνει η ένταση στα Ίμια, οι Τούρκοι στρατηγοί είχαν συσκεφθεί στο τουρκικό επιτελείο και είχαν προβεί στην εκτίμηση ότι υπό τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο, οι ίδιοι ήσαν εντελώς ανέτοιμοι να χειριστούν στρατιωτικά μια κρίση και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν ήταν σε θέση να διεξάγουν έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο. Θα ήταν ολοκληρωτική καταστροφή γι' αυτούς. Από την άλλη πλευρά, αν ήθελαν να θέσουν... θέμα αμφισβητούμενων νησιών, είχαν μια σειρά από άλλα νησιά να το κάνουν. Τα Ίμια ήσαν τα πλέον ακατάλληλα, αφού η Τουρκία τα είχε παραχωρήσει με συμφωνία στην Ιταλία και αυτή με τη σειρά της, τα παραχώρησε πάλι με συμφωνία στην Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που λίγες μέρες μετά ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ισμαήλ Χακκί Καράνταϊ, αναφερόμενος στην κρίση των Ιμίων, δήλωνε: "Ήταν ένα στρατηγικό λάθος".
    Ο Σημίτης, πρωθυπουργός δύο ημερών, χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης, δεν κατάφερε να χειριστεί αποτελεσματικά την κρίση και στην ουσία κρεμόταν από τις διαθέσεις των Αμερικανών. Από τη μια μεριά η Τουρκία, η οποία παρόλο που ήταν σε μειονεκτική θέση από πλευράς συσχετισμού δυνάμεων στην περιοχή, έθετε προκλητικά τελεσίγραφα προς την Ελλάδα με την απειλή βίας, και από την άλλη ένας άπειρος πρωθυπουργός, που δεν είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Ας δούμε όμως την κατάσταση.
    Στα Ίμια ήμασταν σαφώς σε πλεονεκτική θέση, αφού, αφ' ενός μεν είχαμε με το μέρος μας το διεθνές δίκαιο και αφ' ετέρου ο συσχετισμός των ναυτικών δυνάμεων που είχαν καταπλεύσει στην περιοχή ήταν υπέρ ημών. Στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρο το Αιγαίο ο ελληνικός στόλος κυριαρχούσε. Στον Έβρο ήμασταν απολύτως ασφαλείς και σε σαφώς πλεονεκτική θέση, αφού γνωρίζαμε ότι οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να κινήσουν ούτε ένα άρμα, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, που είχαν καταστήσει όλα τα δρομολόγια των αρμάτων αδιάβατα. Την ίδια στιγμή όλες οι μονάδες του ελληνικού Δ΄ Σώματος Στρατού είχαν κινητοποιηθεί άμεσα και βρίσκονταν έγκαιρα στις θέσεις που προβλέπουν τα σχέδια, σε ποσοστό 100%.Σε επίπεδο προετοιμασίας και κινητοποίησης κρατικών μηχανισμών, ήμασταν μερικές μέρες μπροστά από τους Τούρκους, λόγω της διακλαδικής άσκησης "Αλέξανδρος - 99", που ήταν σε εξέλιξη. Από την άλλη πλευρά, τα δύο από τα τέσσερα αρματαγωγά των Τούρκων ήσαν εκτός ενεργείας για διάφορους λόγους, άρα οι Τούρκοι δε μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αμφίβια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας. Δεν μπορούσαν να κάνουν πόλεμο δηλαδή.
    Και ενώ η Ελλάδα είχε το πλεονέκτημα σε επίπεδο στρατιωτικής δύναμης, δεχόταν από την Τουρκία προκλητικά τελεσίγραφα με την απειλή χρήσης βίας. Και αντί να διαπραγματευτεί πολιτικά την υπεροχή που είχε σε στρατιωτικό επίπεδο, τελικά, υποχώρησε. Τι να πεις! Κανείς δε θέλει πόλεμο, αλλά και κανείς δεν μπορεί να ακυρώνει την υπόσταση και τις βασικές αρχές λειτουργίας ενός κράτους. Και όταν ένα άλλο κράτος προσπαθεί να σου αποσπάσει πολιτικά οφέλη με απειλή χρήσης βίας, δεν υποχωρείς άτακτα, τη στιγμή μάλιστα που έχεις και το πλεονέκτημα στον τομέα αυτό.
    Ανεξάρτητα με το ποιος και γιατί προκάλεσε την κρίση, τα Ίμια ήταν μια ευκαιρία να πάρουν οι Τούρκοι ένα ιστορικό μάθημα και να συμμορφωθούν με αυτά που επιβάλλει η διεθνής νομιμότητα και ο πολιτισμένος κόσμος. Και δεν υπονοώ φυσικά τον πόλεμο, αλλά τη σωστή διαχείριση της κρίσης, που θα ξεγύμνωνε τις αδυναμίες της Άγκυρας, που ήταν πολλές. Όλα αυτά όμως δεν μπορούσε να τα δει και να τα αξιολογήσει η νεοσύστατη κυβέρνηση και ο άπειρος, χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης, πρωθυπουργός. Δεν μπόρεσε να δει την Ελλάδα και την ιστορία της και εξέλαβε τα γεγονότα ως μια συνωμοσία εναντίον του. Είδε το δένδρο και δεν είδε το δάσος."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα παραπάνω είναι απόσπασμα από το βιβλίο μου "Παράδοση Οτζαλάν: Η Ώρα της Αλήθειας".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ αγαπητέ skal εμπιστεύομαι το site σας και η ενημέρωσή μου σ ' ότι έχει σχέση με τα εθνικά μας θέματα προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά απο εδώ, μιας και οι "κοσμικές" φυλλάδες απαξιούν να ασχοληθούν με αυτά τα θέματα.
    Από την ενημέρωση που έχω λοιπόν απο το site αυτό, το οποίο καθημερινά εκθειάζει τον τουρκικό στρατό και την τουρκική διπλωματία διαμόρφωσα την παραπάνω άποψη.
    Ότι δηλαδή οι Τουρκοι δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη.
    Είμαι πρόθυμος λοιπόν και αποδέχομαι ότι οι γείτονες έκαναν ένα τραγικό λάθος που δεν εκμεταλευτήκαμε.
    Κατι παραπανω γνωρίζεις εσύ και συγγνώμη για το "ανεγκέφαλοι";-).
    Όσο για την "βούκαν", ατώρα ξαει κι τρώμε, πολλα εφαγαμε ατα τα ημερας
    Καλή χρονιά και καλή τύχη στην πατρίδα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μία ερώτηση: Μήπως είχαν οι Τούρκοι πυραύλους στα παράλια, με τους οποίους μπορούσαν να χτυπήσουν τα ελληνικά πλοία; Πόση είναι η απόσταση των Ιμίων από τα τουρκικά παράλια;

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μία ερώτηση: Μήπως είχαν οι Τούρκοι πυραύλους στα παράλια, με τους οποίους μπορούσαν να χτυπήσουν τα ελληνικά πλοία; Πόση είναι η απόσταση των Ιμίων από τα τουρκικά παράλια;

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 8:27 Με όλο το θάρρος παρεμβαίνω

    λές στο σχόλιο σου

    ... το οποίο καθημερινά εκθειάζει τον τουρκικό στρατό και την τουρκική διπλωματία

    Απο που πηγάζει η διαπίστωση σου αυτή;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. προς ανώνυμο
    ας υποθέσουμε οτι οι τούρκοι είχαν υπεροπλία,εμείς με την στάση μας σε πολιτικό επίπεδο, υποστήκαμε την μεγαλύτερη διπλωματική ήττα..
    και οι τούρκοι μια νίκη, η οποία παγιώνει τις θέσεις τους στο αιγαίο με τις γκρίζες ζώνες. Να τι κατάφερε ο ΣΙΜΗΤΗΣ και ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ, να θέσουν στις βάσεις για μελλοντική συγκυριαρχία...
    το ερώτημα που τίθεται από την πλευρά μου είναι το εξής: ΠΡΟΔΟΤΕΣ Ή ΑΝΙΚΑΝΟΙ;
    Μάλλον και τα δύο...
    ΕΛΛΑΣ Ή ΤΕΦΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ας μην ξεχνάνε ορισμένοι ότι τις νύκτες των Ιμιων,τα μοναδικά αεροσκάφη που μπορούσαν να πετάξουν ηταν τα φαντομ(και από τις δυο πλευρές),τα μιραζ f1 κ'2000(που διέθετε μονο η Ελλάδα)και τα Α7(που επισης διαθέταμε μόνο εμεις),τα F16 και των 2 πλευρών δεν μπορούσαν να πετάξουν λόγω καλύπτρας.Αν το σημαντικότερο κομμάτι του πολέμου είναι στον αέρα,τότε θα καταλάβετε ορισμένοι τι χόρτο τρώμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προς Θεου το σχόλιο αυτό δεν ήταν κακοπροαίρετο.Σας έχω γράψει και άλλη φορά ότι έχετε μια τάση να δημοσιοποιείτε νέα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σχετικά με τους εξοπλισμούς χωρίς να αναφέρετε ότι αντίστοιχα προγράμματα έχουμε και εμείς.
    Σ' ότι αφορά την διπλωματία νομίζω ότι παρουσιάζονται "επιτεύγματα" των Τούρκων σχεδόν καθημερινά ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι παρά μικρές τρύπες στο νερό ενώ δεν δίνετε δημοσιότητα σε ελληνικές επιτυχίες (υπάρχουν κάποιες)
    Σαν αποτέλεσμα έχουμε το "σύνδρομο Αυτιά" Δίνεται δηλαδή η εντύπωση σε όλους εμάς τους μη γνωρίζοντες ότι αύριο οι Τούρκοι θα μας επιτεθούν και εμείς είμαστε τελείως ανυπεράσπιστοι.
    Επαναλαμβάνω ότι δεν είχα καμία πρόθεση να σας θίξω.Και με την ευκαιρία ..Καλή χρονιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ 8:57 λές στο σχόλιο σου:

    ..ενώ δεν δίνετε δημοσιότητα σε ελληνικές επιτυχίες (υπάρχουν κάποιες)
    -Μάλλον δεν είσαι παρατηρητικός

    ..Σαν αποτέλεσμα έχουμε το "σύνδρομο Αυτιά" Δίνεται δηλαδή η εντύπωση σε όλους εμάς τους μη γνωρίζοντες ότι αύριο οι Τούρκοι θα μας επιτεθούν και εμείς είμαστε τελείως ανυπεράσπιστοι.
    -Δέν καλλιεργείται κανένα σύνδρομο ΚΑΙ απο κανέναν.Λέγονται τα πράγματα μεε τό ονομα τους

    Οσο για το αν μας έθιξες στο χωριό μου λένε μια παροιμία και δεν την γράφω λάθος:

    "Καθαρή Αστραπή Ουρανό Δεν Φοβάται"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αξιότιμε κ. Skal, θα ξαναδιαβάσω το βιβλίο Σας, διότι οι περί Ιμίων κρίσεις Σας μου διέφυγαν όταν διάβασα το ανωτέρω σύγγραμμα. Καθώς φαίνεται το βιβλίο Σας, δεν διαβάζεται αλλά θέλει μελέτη !

    Σας ευχαριστούμε για την συχνή και εξαιρετική ενημέρωση που μας προσφέρετε με το Ιστολόγιό Σας !

    Φιλικά

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λες και ειναι η Πρωτη φορα που αντιμετωπισαμε " Υπέρτερους" και "μεγαλύτερους" Αντιπάλους απο Εμάς ....
    Πότε στην Ιστορία της η Ελλαδα δεν ειχε υπεροπλία με κανέναν Αντίπαλο.Τι έγινε Όμως ? Μια Χούφτα Τσολιάδες τους Δίνανε ενα Καλό Μάθημα.
    Κάκα τα ψέματα η Τουρκία δεν Ήθελε ουτε Θέλει να Εμπλακεί σε Πόλεμο με έμας γιατι Ξέρει ... Οτι εχει Πάρει το Εχει παρει σε Μυστικές Συμφωνίες Αλλου και οχι στα πεδία των Μαχών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έχει εκφραστεί η άποψη πως μια ουσιαστική επιδίωξη της Άγκυρα ς με την δημιουργία εμπόλεμης σύρραξης στα Ιμια, μικρής ή μεγάλης, ήταν η αποτροπή εισόδου της Ελλάδος στην ΟΝΕ και της Κύπρου στην Ε.Ε.
    Μου φάινεται πως έχει μια λογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Να ρωτήσω συνωμοσιολογικά τι εξυπηρετεί στην παρούσα φάση η (πρωτογενής) δημοσίευση του εξ Εσπερίας άρθρου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Κυριε Καρυωτη,

    Κατ' αρχην η αποτυχια σωστου χειρισμου της κρισεως χρεωνεται σε ποσοστο πανω απο 80% στην πολιτικη ηγεσια και ειδικα στον Σημιτη. Ο απεριγραπτος πρωθυπουργος δεν ειχε καν δωσει κανονες εμπλοκης στον ΑΓΕΕΘΑ παρ'ολο που του ειχαν ζητηθει επιμονως. Οταν εισαι στην μεση στρατιωτικης κρισης και δεν ασχολεισαι καν να δωσεις κανονες εμπλοκης τοτε κυριε Σημιτη ειστε επειηκως εγκληματιας.

    Οσον αφορα την "στοργικη και αντικειμενικη" Αμερικανικη μεσολαβηση που ισχυριζεστε κυριε Καρυωτη, οι μαρτυριες των πρωταγωνιστων εκεινης της βραδιας (πολιτικων ΚΑΙ στρατιωτικων) συγκλινουν στο οτι οι πιεσεις των Αμερικανων για αποκλιμακωση ηταν μονοπλευρες εις βαρος της Ελλαδος. Και ερωτω, εφοσον η Τουρκια ξεκινησε την κριση και κλιμακωσε στρατιωτικως καταλαμβανοντας Ελληνικο εδαφος γιατι οι "αμεροληπτοι" Αμερικανοι πιεζαν μονο την Ελλαδα για αποκλιμακωση και συμβιβασμο; Η απαντηση ειναι αυτονοητη.

    Οσο για την Τουρκικη "υπεροπλια" σε αλλα σημεια των συνορων αυτο ειναι φοβερο ανεκδοτο που πολυ σωστα ξεσκεπαστηκε σε προηγουμενα σχολια.

    Κυριε Καρυωτη, κι εγω στην Αμερικη βγαζω το μεροκαματο τα τελευταια 20 χρονια αλλα φροντιζω να ειμαι πιο ενημερωμενος για την κατασταση της Ελλαδος και τις δυνατοτητες της.

    Φιλικα,
    Ανρεας Γ.
    Βοστωνη, ΗΠΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Στον Έβρο ήμασταν απολύτως ασφαλείς και σε σαφώς πλεονεκτική θέση, αφού γνωρίζαμε ότι οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να κινήσουν ούτε ένα άρμα, λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων, που είχαν καταστήσει όλα τα δρομολόγια των αρμάτων αδιάβατα.


    Gia na katalavei o kosmos ti ennoeis,ta tourkika armata skepstikan apo laspi (opws to diavazete) kai ta evgalan ligo prin tin anoixi...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το πιο σοκαριστικό και αποκαλυπτικο κομμάτι του βιβλίου για τα Ιμια κατ' εμέ ήταν το σημείο που Ο Πάγκαλος λέει στους ΑΑμερικανούς οτι την σημαια θα την πάρει ο αέρας.
    Πρόκειται για την κλασική και παράλληλα βλακώδη ελληνική λαμογιά : Λέω στον Αμερικάνο να μείνει η σημαία ώστε να μην την κατεβάσω και να μην έχω πρόβλημα με τους έλληνες που με ψηφίζουν αλλά του τονίζω οτι κάποια στιγμή θα φύγει η σημαία...από τον αέρα.
    Ο Αμερικάνος θέλει απόλυτες και καθαρες κουβέντες. Τους είπε ο Ερντογάν : η μπυ δινετε αυτά που θέλω (συνορα με Ιρακ, οχι ανεξάρτητο Κουρδιστάν) η δεν σας αφήνω να μπειτε στο Ιρακ από τον Τουρκικό εναέριο χώρο. Του κράτησαν μούτρα για λίγο και ετά υποχώρησαν. Τους λέει ο Αχμαντινετζαντ για τα πυρηνικα του κρατάνε μουτρα μετά υποχωρούν λιγό ακόμη.
    Οταν έχουν να κάνουν με λαμόγια και οσφυοκάμπτες τύπου Παγκαλου και Σημίτη απλώε γελάνε. Ακόμη και Τσιλέρ η πιο διεφθαρμένη των διεφθαρμένων πιο θαραλέα ήταν. Είπε μία λέξη : Πόλεμος ! Και κέρδισε την παρτίδα.
    Εμείς μπορούμε να ψηφίσουμε casus belli αυτόματα με την επόμενη παραβίαση εναερίου χώρου ; Αφού είμαστε κότες και κότες ψηφίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. και παλι αυτοι μας κυβερνουν οι
    προδοτες,αλλα τους ψηφισαν ΕΛΛΗΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αν δεν μπορεις να κερδισεις τον εχθρο σου, καν'τον φιλο με προδιαγρφες δικες σου...Με την Τουρκια, πιστευω, δεν θα μας χαλαγε μια (παραλληλα με την ΕΕ) οικονομικη ενωση..Ας δημιουργηθει μια ζωνη κοινης οικονομιας, που θα περιλαμβανει όλο το αιγαιο και όλα τα παραλια της Τουρκιας σε βαθος ας πουμε 50 χιλιομετρων..Ετσι η Τουρκια θα εχει μια περιορισμενη ευρωπαικοτητα, κατι που βολευει τους ευρωπαιους, θα παψει να προκαλει κατι που βολευει εμας, και θα διανοιχθουν προοπτικες εκμεταλλευσης του αιγαιου απο ελληνοτουρκικα συμφεροντα κατι που βολευει ολους μας. Με τον τροπο αυτο ξαναπροσεγγιζουμε χαμενες πατριδες μεσα απο την επιχειρηματικοτητα μας..Τα οφελη ειναι απειρως πολλα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αν βγάλουμε συμπεράσματα από τις κινήσεις τον πολιτικών μας (στα παράθυρα ) φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν πηγαίναμε για σύγκρουση, έτσι η άλλη πλευρά έκανε παιγνίδι εκ του ασφαλούς, τώρα για τις κινήσεις του στόλου και αυτές από ότι ακούσαμε εντυπωσιασμού ήταν(απόπλους από τον ναύσταθμο στην TV) και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί έπρεπε να βάλουμε φρουρά πάνω στης βραχονησίδες (αν κάποιος με γνώσεις επιτελικές μπορεί να μας διαφώτιση για το ορθόν) διακινδυνεύοντας την ζωή αξιόμαχων στρατιών. Θα μπορούσαμε κατά την γνώμη μου να κινηθούμε πιο επιθετικά (βάση επιτελικών σχεδίων) σε σημεία που θα έδιναν στον αντίπαλο την βεβαιότητα ότι δεν αστειευόμαστε με τα σύνορα μας .Έτσι με τις έμμεσες αποδείξεις οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μυστική διπλωματία, δηλαδή ξεπούλημα, και το πληρώσαμε με δυο θανάτους και το ηθικό μας στο μηδέν και ποιος ξέρει με τι στο μέλλον! Και το χειρότερο, ένας από τους κυρίως υπευθύνους της βραδιάς εκείνης ,ο λαός τον επιβράβευσε κανοντάς τον αντιπρόεδρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλημέρα Καλή Χρονιά σε Ολους με Υγεία και Ήρεμία.
    Δεν είμαι γνώστης όλων αυτών που διαβάζω αλλά μαθαίνω πολλά πάρα πολλά.Δεν ξέρω αν είχαμε ή δεν είχαμε υπεροπλία έναντι των ΤΟύρκων ξέρω όμως πως .
    Οσο και δυνατός αν είσαι όσα όπλα και αν διαθέτείς βόμβες αεροπλάνα αν σου λείπουν οι ηθικές αξίες η αγάπη για την πατρίδα το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο απλά ψάχνεις να βρεις αιτίες και βλακώδιες δικαιολογίες για να απαντήσεις στο γιατί δεν αντέδρασες.
    Είμαστε ένας λαός που έχασε στο πλείστον του τις αξίες τους αυτές που τόσα χρόνια τον κράτησαν ενωμένο άρα ότι και αν έγινε στα Ιμια ότι μπορόύσε να γίνει και δεν έγινε ο λόγος ήταν απλός.
    Εχουμε κάνει εκπτώσεις στην συνείδηση μας και στην έννοια της λέξεως προδοσία.
    Ως εκ τούτου κύριοι όσες προκλήσεις και αν γίνουν εφεξής όσες παραβιάσεις αν δεν αποφασίσουμε αν δεν πιστέψουμε πάλι σε αυτά που τώρα απλά τα διατηρούμε εθιμοτυπικά θα μας καταλάβουν χωρίς ούτε μύτη να ανοίξει.
    Αλλως τε για όσους δεν το έχουν κατανοήσει ήδη είναι στα σπίτια μας .....
    Το να μη θέλεις πόλεμο είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το να μη θέλεις να πολεμήσεις ....

    Κλείνοντας θα ήθελα να προσθέσω ότι θα ήταν πιο ευγενικό ή αν θέλετε βοηθητικό στον όποιο διάλογο οι όσοι ''ανώνυμοι'' κυκλοφορούν αν δεν θέλουν να πουν το ονομά του να καταναλώσουν 3 λεπτά το μέγιστο από τον πολύτιμο χρόνο τους να βρουν ένα ψευδώνυμο ούτως ώστε όταν κάποιος/α θέλει να τους πει κάτι να μη πρέπει να γράφει μέχρι και ώρα για να κατανοήσουν οι υπόλοιποι σε ποιον απευθύνεται ας μη ξεχνάμε ότι δεν αλλάζει κατι στην ουσία απλά δίνει μια πιο ουσιαστική υπόσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Αντιπροοδευτικός
    Δεν βλέπω πουθενά να κάνεις αναφορά στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου...
    Διότι, ΑΥΤΟ το ζήτημα είναι προυπόθεση γιά οποιαδήποτε θετική αντιμετώπιση της Τουρκίας.
    Να αποχωρήσουν πρώτα από εκεί και μετά βλέπουμε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Θα ήθελα λοιπόν να συμβάλω κι εγώ στη συζήτηση θέτοντας το παρακάτω ερώτημα. Σύμφωνα με τα γραφθέντα στον ελληνικό τύπο, το ιταλικό υπουργείο εξωτερικών ενημέρωσε έγκαιρα τον τούρκο πρεσβευτή, ότι ήταν στην κατοχή εγγράφων τα οποία αποδείκνυαν την ελληνικότητα των νησίδων Ίμια. Εάν αυτό ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ποιος ήταν ο λόγος που η ιταλική κυβέρνηση δεν τα δημοσιοποίησε, είτε δια της διπλωματικής οδού ώστε να μην εκθέσει την Τουρκία, είτε παίρνοντας δημόσια θέση εκθέτοντας με αυτό τον τρόπο την γείτονα;

    Καθότι με την δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών,
    1. η κρίση θα εξανεμίζονταν,
    2. θα εξασθένιζε τα τουρκικά επιχειρήματα περί γκρίζων ζωνών,
    3. θα καταδείκνυε οριστικά την επιθετική πολιτική της Τουρκίας εναντίων της Ελλάδας.

    Μένανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Προς 2:02.....
    Και μονο η προοπτικη μιας ζωνης κοινης οικονομιας, μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας, θα ελυνε προβληματα τετοιας φυσεως με απλες τυπικες διαδικασιες, φιλε μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δεν έχω κανένα πρόβλημα για την καλόπιστη κριτική που γίνεται στην βιβλιοκριτική μου.
    Έφυγα από την Ελλάδα το καλοκαίρι του 1967 λόγω της χούντας και δεν επέστρεψα ποτέ μόνιμα στην πατρίδα.
    Αλλά συνεχίζω και ασχολούμαι με τα ελληνικά θέματα γράφοντας βιβλία και άρθρα για την Ελλάδα.
    Είμαι σίγουρος ότι οι επικριτές μου δεν διάβασαν το βιβλίο γιατί πολύ απλά κατέγραψα τι είπαν οι συγγραφείς, που δεν θεωρούνται φιλοαμερικάνοι. Αυτοί λοιπόν είπαν ότι οι Αμερικάνοι βοήθησαν εκείνο το βράδυ να μη γίνει πόλεμος.
    Δυστυχώς κάποιοι συμπατριώτες μου πιστεύουν ότι και όταν χιονίζει στην Ελλάδα φταίνε οι Αμερικάνοι!

    Θεόδωρος Καρυώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Και πάλι θα κάνω το ερώτημα, την απάντηση στο οποίο, ως φαίνεται, δεν γνωρίζει κανείς:

    Μήπως οι Τούρκοι είχαν πυραύλους στις ακτές, με τους οποίους μπορούσαν να βάλουν κατά του ΠΝ μας, χωρίς καν να αναγκαστούν να σηκώσουν αεροπλάνα;

    Ποια είναι η απόσταση Ιμίων - τουρκικών παραλίων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Προς Ανώνυμο, 04 Ιανουαρίου 2010 8:22 μ.μ.
    Οι γείτονες έχουν πυραύλους αέρος - επιφανείας, επιφανείας -επιφανείας αλλά όχι εδάφους-επιφανείας που χρειάζονται για να κάνουν αυτό που λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αγαητέ αντιπροοδευτικέ,
    εάν εσύ είχε ένα γείτονα φωνακλά και γκρινιάρη ή ακομη και ζηλιάρη που εσύ έχεις ευρύχωρο γκαράζ και χωράει δύο αυτοκίνητα ενώ αυτόε ψαχνει δύο ώρες στην Κυψέλη να παρκάρει και επειδή δεν σε πάει σε βρίζει και βάζει τη γυναίκα του να πετάει βρωμόνερα στην μπουγάδα της γυναίκας σου τι θα έκανες. Σύμφωνα με τα λεγόμενά σου θα του έδινες συγκυριότηττα , νομή και κατοχή στο μισό γκαράζ σου για να βάζει και αυτός το αμάξι του και θα ψάχνεις εσύ δύο ώρες στην Κυψέλη για να παρκάρεις. Θα γλιτώσεις τη γκρίνια τη γλωσσοφαγιά και τα βρωμόνερα αλλά θα ταλαιπωρείσαι καθημερινά έχοντας δώσει την μισή σου περιουσία σε κάποιον επειδή ήταν περισσότερο τσαμπουκάς.
    Όπου γκαράζ = Αιγαίο
    Οπου αυτοκίνητο = πλουτη υπεδάφους
    Όπου βρωμόνερα = παραβιάσεις

    Γιατί να μην πας απλά στην Αστυνομία (= Δ.Δ. Χάγης) να κάνεις μια καταγγελία ;

    Όσον αφορά την παράλειψη της Ιταλίας να τρέξει να πεί την αλήθεια...από πότε οι διακρατικές σχέσεις έγιναν σχέσεις αγγέλων. Η Ιταλία έχοντας συμφέροντα οικονομικά και στις δύο χώρες έκατσε στα αυγά της και κράτησε σοφά ουδετερότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλα ολα αυτα που γραφουν ολοι.. Αλλα ενας μπορει να μας πει γιατι ο Σημιτης δεν επετρεψε στο τοτε αρχηγο της ΕΥΠ κο Βασιλικοπουλο να παρει μερος στο ΚΥΣΕΑ ? Γιατι δεν λεει κανεις οτι η ΕΥΠ ειχε αριστες και επιβεβαιωμενες πληροφοριες απο το δικτυο της στην Τουρκια 30 ημερες πριν απο την κριση των Ιμιων για το τι θα ακολουθησει? Ας προβληματιστουν καποιοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΚΑΛΑ ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΚΙΟΛΑΣ.ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΝΑ ΣΑΣ ΛΕΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΛΟΓΟ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.ΟΤΑΝ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΕΧΟΥΣ ΧΑΣΕΙ ΟΛΑ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ.ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟ ΖΗΣΩ ΑΝΥΠΟΜΟΝΩ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Skal´s comment is right on. We might not want war, but when we have the advantage we should seek it or give the impression we maintain the option to do so.

    Who could claim that now is a better time for us to face Turkey than then? The time is against us.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.