22/1/10

Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης


Του Σταυρου Λυγερου

Η παραχώρηση ιθαγένειας και δικαιώματος ψήφου σε μετανάστες είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να εκτραπεί σε αντιπαράθεση ιδεολογημάτων και ανταλλαγή προσβλητικών χαρακτηρισμών. Η Ελλάδα φιλοξενεί κατά κανόνα μετανάστες που εισήλθαν παρανόμως. Στην πορεία νομιμοποίησε μαζικά ένα ποσοστό εξ αυτών. Το φαινόμενο, όμως, είναι συνεχούς ροής.
Χιλιάδες εισέρχονται μηνιαίως και εγκλωβίζονται εδώ, επειδή είναι εύκολη η είσοδος στην Ελλάδα και δύσκολη η έξοδος. Ο ισχυρισμός ότι θα στεγανοποιηθούν τα σύνορα είναι προπαγανδιστικός. Οταν το Λιμενικό εντοπίζει πλοιάρια κατά κανόνα υποχρεώνεται σε επιχείρηση διάσωσης. Η μόνη λύση είναι η υιοθέτηση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής επαναπατρισμού και επανεισδοχής όσων λαθρομεταναστών δεν δικαιούνται πολιτικό άσυλο ή άλλη προβλεπόμενη προστασία.

Η συσσώρευση λαθρομεταναστών απειλεί πολλαπλώς τις κοινωνικές ισορροπίες ειδικά στις συνθήκες οξύτατης κρίσης. Η «μαύρη» εργασία συρρικνώνει τη νόμιμη απασχόληση στους χειρώνακτες. Οι κοινωνικές υποδομές επιβαρύνονται. Η δυσκολία επιβίωσης ενισχύει την εγκληματικότητα. Η βαθιά πολιτισμική διαφορά εμποδίζει ακόμα και μουσουλμάνους που απέκτησαν ιθαγένεια να ενσωματωθούν στις δυτικές κοινωνίες. Στην Ελλάδα είναι επιπόλαιο να μιλάμε για μαζική ενσωμάτωση, επειδή ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται με αποτέλεσμα να ζουν γκετοποιημένοι, συνήθως σε άθλιες συνθήκες.

Το ζητούμενο είναι αφενός η ανακοπή της εισροής κι αφετέρου η διαχείριση της μεταναστευτικής πραγματικότητας εντός της χώρας. Αντί γι’ αυτά, η κυβέρνηση υπεκφεύγει από το πρόβλημα, μοιράζοντας ιθαγένεια και δικαίωμα ψήφου. Πρόκειται για άλμα στο κενό κι όχι προς τα εμπρός, αφού το νομοσχέδιο αφήνει νομικά «παράθυρα». Η προσδοκία εύκολης νομιμοποίησης και πολιτογράφησης πιθανότατα θα τροφοδοτήσει τη λαθρομετανάστευση.

Η παραχώρηση ιθαγένειας και δικαιώματος ψήφου πρέπει να είναι συνιστώσες μιας ολοκληρωμένης πολιτικής κι όχι προϊόν ιδεολογικών εμμονών. Είναι γελοίο να συγχέεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε μετανάστη με την παραχώρηση ιθαγένειας. Και βεβαίως είναι άκρως επικίνδυνο ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να προσεγγίζεται με όρους ιδεολογικής τρομοκρατίας.

Οσοι παρακάμπτουν την δημόσια κριτική, χαρακτηρίζοντάς την «ακροδεξιά» και «ρατσιστική», βολεύονται οι ίδιοι και ταυτοχρόνως προσφέρουν πολύτιμο δώρο στον ΛΑΟΣ. Ουσιαστικά, προσπαθούν να εγκλωβίσουν τη δημόσια συζήτηση μεταξύ Σκύλλας (όσοι αντιλαμβάνονται την Ελλάδα σαν χώρο κι όχι ως χώρα) και Χάρυβδης (όσοι μιλούν για νόθευση της ανύπαρκτης καθαρότητας του ελληνικού αίματος).
kathimerini.gr

12 σχόλια:

  1. ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.
    Κι όμως φίλοι μου αυτά που φαντάζουν αυτονόητα και σωστά, στη χώρα του παραλόγου γίνονται τα λάθος, τα ρατσιστικά, τα έτσι, τα αλλιώς κτλ.
    Απευθύνομαι σε ανθρώπους πέρα από κομματικούς ορίζοντες, αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους, εχέφρονες, που αντιλαμβάνονται τα πράγματα όπως πρέπει, που πάνω απ΄όλα είναι ΕΛΛΗΝΕΣ και ΑΓΑΠΟΥΝ την ΠΑΤΡΙΔΑ τους, που θέλουν έναν ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ για τα ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, να έρθουν κοντά, να συστρατευτούμε όλοι μαζί, να πολεμήσουμε με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο, με νύχια και με δόντια, ώστε η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο. Να μην γίνει ένα τόσο σημαντικό λάθος που δεν θα μπορούμε μετά να πάρουμε πίσω.
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ βρε αδερφέ να ξεκινήσει μια υπερκομματική συζήτηση, λαμβάνοντας υπ΄όψη τι ισχύει σε άλλα κράτη, τι ιδιαιτερότητες παρουσιάζει η Ελλάδα, τι μπορούμε, τι δεν μπορούμε, ΤΙ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, τι πρέπει να γίνου από κοινού με ΕΕ για φύλαξη συνόρων, για συμβάσεις επαναπατρισμού, για απελάσεις κακοποιών ξένων στοιχείων και εμπόρων ναρκωτικών, για εξονυχιστικό έλεγχο των αιτήσεων ασύλου, ακόμη ακόμη και για έλεγχο με DNA (νέα μέθοδος, γίνεται στην Αγγλία για το άσυλο) και ότι άλλο χρειάζεται προκειμένου να μπει μία τάξη σε αυτό το τρελλοκομείο
    που επικρατεί και για μένα αποτελεί μία ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ που αν σκάσει στην Ελλάδα, θα διαλύσει τα πάντα. Ο κόσμος που συζητάω (ο απλός κόσμος) σε εθήνα και επαρχία, οπουδήποτε, είναι εντελώς αγανακτισμένος, απελπισμένος, αισθάνεται προδωμένος και είναι έχει υπέρβει τα όρια της αντοχής.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΎ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.....ΝΑ ΖΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΠΑΡΑΠΑΤΑΕΙ, ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΔΕΝ ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΛΑΘΗ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ.ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΩΤΕΡΟ.ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ, ΠΟΥ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΧΕΞΙΑ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΜΕ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ.
    Δεν πάει άλλο με αυτό που γίνεται και κάτι πρέπει να γίνει. Δεν ξέρω ποιος, που και τι μπορεί να γίνει αλλά αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει σύντομα.............

    Ζήτω η Ελλάδα
    Oχι στο νομοσχέδιο για τους λαθρομετανάστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να ρωτησω κατι που με απασχολει..πρωτον δεν θελω να δωσουμε ιθαγενεια δεν τους θελω καθολου τους μεταναστες στην Ελλαδα αλλα υπαρχει περιπτωση αμα τους δωσουμε ιθαγενεια και τους κανουμε δηλαδη ευρωπαιους πολιτες να τους δωσουμε ετσι τη δυνατοτητα να πανε σε αλλες χωρες της Ενωσης;;αμα ειναι ετσι και παλι δεν πρεπει να δωσουμε ιθαγενεια αλλα ειναι ενα καλο μετρο για να εκβιασουμε εν μερη την ενωση οτι πρεπει να λαβει τα μετρα της με τα τουρκακια και τις πολιτικες τους, να αφησουνε τη frontex να κανει τη δουλεια της και φυσικα να σταματησουνε να μας εισαγουνε πακιστανους με τη χιλιαδα. και επισης να υπογραψουν για την επανεισδοχη των λαθρομεταναστων. ολα αυτα που ειπα βεβαια ειναι αρλουμπες αν με την ιθαγενεια δεν παει κομπλε και το δικαιωμα στους μεταναστες να πανε στα πιο βορεια κρατη-μελη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι που πάει το πράγμα πολύ φοβάμαι οτι η ΕΕ θα καθιερώσει σε λίγο βίζα για τους έχοντες ελληνική ταυτότητα. Έτσι έγινε για τους πολήτες της Δημ. της Νότιας Αφρικής που ταξίδευαν στην ΕΕ χωρίς βίζα μέχρι την κατάργηση του απαρτχάιντ(apartheid).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μουσουλμάνοι και Δυτικοί μισούν την Ελλάδα, στηρίζουν την Τουρκία, και είναι πρόβλημα για την Ελλάδα! Ποτέ δεν θα γίνει Έλληνας ένας Γερμανός ή ένας Πακιστανός.

    Οι Ορθόδοξοι λατρεύουν την Ελλάδα και μισούν την Τουρκία! Η Ρωσία καμαρώνει για την Βυζαντινή καταγωγή της, και όλες οι Ορθόδοξοι βλέπουν την Ελλάδα ως Μητέρα της Ορθοδοξίας.

    Η Ελλάδα πρέπει να κλείσει τα σύνορα σε Ισλάμ και Δύση και να τα ανοίξει με την Ρωσία και τις Ορθόδοξες χώρες, και να παρέχει Ελληνική υπηκοότητα σε όποιον Ορθόδοξο θέλει να γίνει Έλληνας και να προσφέρει στην Ελλάδα.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχουν και τα ειδικά μπλε ελληνικά διαβατήρια με τα οποία πρέπει να εφοδιάζονται οι λαθραίως εισερχόμενοι στην Ελλάδα που θέλουν να πάνε σε άλλη χώρα της Ευρώπης.
    Αφού οι άλλοι ευρωπαίοι δεν θέλουν να πιέσουν την Τουρκία να κλείσει τα σύνορα και τις ακτές της, ας δεχθούν αυτοί το κύμα...
    Σημειωταίον ότι αυτά τα διαβατήρια είναι προσωρινά με ισχύ λίγων μηνών και μπορούν να μην ανανεώνονται από τα προξενεία μας, έτσι ώστε οι κάτοχοί τους να αναγκάζονται να παραμένουν στις χώρες που καταφεύγουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 750.000 μετανάστες τινάζουν στον αέρα τα Ταμεία!

    ΜΙΑ ακόμα αποκάλυψη – βόμβα έρχεται στο φως της δημοσιότητας από το εκπληκτικό περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» του Ηλία Λιβάνη:
    «750 χιλιάδες μετανάστες θα πάρουν συντάξεις με μόλις δύο χρόνια εργασίας στην Ελλάδα!.. Στον αέρα το ασφαλιστικό μας σύστημα»!!!
    ***
    ΠΩΣ γίνεται αυτό το απίστευτο; Απλά: Μεταφέρουν τα χρόνια ασφάλισής τους από τις χώρες καταγωγής τους, δηλώνουν ότι μένουν στην Ελλάδα και παίρνουν συντάξεις με βάση τα ελληνικά πρότυπα!..
    ***
    ΤΟ ερώτημα είναι τώρα πώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το τεράστιο αυτό πρόβλημα.
    ΔΙΟΤΙ είναι που είναι υπό κατάρρευση τα Ασφαλιστικά Ταμεία, σκεφθείτε να φορτωθούν και με άλλες 750.000 συνταξιούχους, χωρίς να έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές, όπως κάθε Ελληνας εργαζόμενος επί 30 και 40 χρόνια!
    ΕΙΝΑΙ τόσο κραυγαλέο και τόσο απίστευτο το πρόβλημα. Και γι’ αυτό περιμένουμε την κυβερνητική θέση…

    http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=7260

    _____________________________________

    @ Νίκο

    Το έκανε και η Ισπανία και πήρε "αυστηρή επίπληξη" από τις Βρυξέλλες. Τελικά, οι τελευταίες δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέλουν. Την μία μας επιπλήττουν, διότι δεν έχουμε κατάλληλες υποδομές για λαθρομετανάστες, λες και τους καλέσαμε και την άλλη δεν θέλουν να τους δίδονται ευρωπαϊκά διαβατήρια, διότι έτσι μένουν οριστικά στην Ευρώπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ σοβαρά τα σχόλια των φίλων του μπλόκ που δείχνουν υψηλό επίπεδο. Είναι καιρός να γίνει σοβαρή συζήτηση στην βουλή για το θέμα αυτό. Φεν μπορεί μειοψηφικές ομάδες "ευαισθητοποιημένων" πολιτών να ακούγονται και να μην ακούγεται η κραυγή αγωνίας της πλειοψηφίας των Ελλήνων.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δυστυχῶς, ὁ μόνος τρόπος διαφυλάξεως τῶν συνόρων εἶναι ἡ βύθιση τῶν πλοιαρίων τῶν λαθρομεταναστῶν ἢ συνοδεία πίσω τῶν πλοιαρίων στὰ τουρκικὰ ὕδατα ὥστε νὰ τὰ βυθίσουν οἱ τοῦρκοι, γιὰ νὰ μὴν ἔχουν μερικοὶ δικοί μας ἠθικὰ διλήμματα.
    Ἡ Τουρκία μόνο τὴν ἰσχὺ τῶν ὅπλων καταλαβαίνει, ὅπως ἔδειξε μὲ τὸν τρόπο ποὺ τηρεῖ τὸ σύμφωνο ἐπανεισδοχῆς λαθρομεταναστῶν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ konion 9:12 μ.μ
    Ναι, συμφωνώ, αλλά να βάλουμε κανένα γερμανικό περιπολικό της Frontex να το κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έτσι που πάει το πράγμα πολύ φοβάμαι οτι η ΕΕ θα καθιερώσει σε λίγο βίζα για τους έχοντες ελληνική ταυτότητα. Έτσι έγινε για τους πολήτες της Δημ. της Νότιας Αφρικής που ταξίδευαν στην ΕΕ χωρίς βίζα μέχρι την κατάργηση του απαρτχάιντ(apartheid)Pos fainetai ifasistiki propaganda!Eno fisika itan oraia otna mia mikri meipsifia lukon ekanan oti ithelan tous upoloipous sumpatriotes tous.Episis i periptosi tis Notias Afrikis den moiazei me tis Elladas (emeis oi Ellines imatan edo kai oi lathrometanastes erxontai eno stin Notia Afriki oi Africaners ilthan kai ekanan sklavous tou Afrikanous.Zito i Ellada
    Christos Voulgaris apo Londino
    YS mipos autos o anonimos ita o idois me auton pou eixei dilosei oti oi Italoi tha mas apagoreusoun tin eisodo?OUST PALIOPSEUTI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΡΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ για 'ευαισθητους'....

    1) Το Πακισταν και το Ανατολικο Πακισταν (Μπανγκλα Ντες) εχουν πλεονασμα 200 εκκατομυριων δυστυχισμενων ανθρωπων. Αν ολοι αυτοι αποφασισουν να ερθουν στην Ελλαδα, τι θεση θα παρουν οι 'ευαισθητοι' συμπολιτες μας ?
    2) Αν εχουμε αναγκη 2 η 3 εκκατομυριων μεταναστων, γιατι δεν προτιμηθηκαν Ινδοι που ειναι φιλικοι προς τους Ελληνες και εχουν θρησκευματα ειρηνιστικα ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ οπως το Ισλαμ ??
    3) Γιατι για να παρει βιζα για την Ελλαδα ενας Σερβος υφιστατο φριχτη ταλαιπωρεια, εξευτελισμους και αρνησεις απο τις Πρεσβευτικες μας αρχες, ενω ορδες Αλβανων και...Σκοπιανων επελαυναν νομιμως και παρανομως χωρις κανενα προβλημα, με αποτελεσμα εκατονταδες χιλιαδες Σερβων τουριστων (ΚΑΙ ΟΧΙ μεταναστων) να διοχετευοντε στην Αιγυπτο και ακομη και...στην Τουρκια ???

    Αναμενωμε με αγωνια τις απαντησεις σας για να 'φωτιστουμε' και μεις οι 'καθυστερημενοι' εθνοκεντρικοι...

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Προς ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ και λοιπους πολλους

    Πραγματι ο επιλεκτικος ρατσισμος του Επισημου κρατους εναντι των Σερβων ξεπερασε τα ορια πολλες φορες τα τελευταια χρονια. Και αυτο εναντια στη φιλια και τους κοινους αιματηρους αγωνες του Ελληνικου και του Σερβικου λαου στους τελευταιους...αιωνες!!
    Φαντασθειτε οτι σε περιπτωσεις αρνηθηκαμε την εισοδο ακομα και σε ανωτατους λειτουργους της Σερβικης Εκκλησιας που ηταν επισημως προσκεκλημενοι της Ελληνικης Εκκλησιας (!!!). Την ιδια ωρα στη χωρα μας εβρισκαν ασυλο ιμαμηδες του Τζιχαντ και ανθρωποφαγοι Τσετσενοι εγκληματιες.
    Τι να πει κανεις και για τα αλλα ερωτηματα σας....
    'Ο αυτοκτονικος παροξυσμος μιας Μπανανιας' θα ηταν ο τιτλος ενος πονηματος για τα συμβαινοντα στην Ελλαδα στην εποχη μας.

    Ενας Χανιωτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.