31/1/10

Οι μελίρρυτοι ποταμοί της ελληνικής και ορθόδοξης παιδείας μας

Την περ. Πέμπτη το βράδυ, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ο γνωστός Έλληνας ακαδημαϊκός και γλωσσολόγος, Γεώργιος Μπαμπινιώτης, μίλησε σε εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες με θέμα: «Η συμβολή των Τριών Ιεραρχών στα Ελληνικά Γράμματα, στην Παιδεία και στη Γλώσσα».

Δυστυχώς δεν κατάφερα να παραστώ, όμως, ο καλός συνάδελφος και φίλος Χρήστος Καρύδης με τροφοδότησε με μερικά σημεία της ομιλίας του Έλληνα ακαδημαϊκού, που θα επιτρέψουν περαιτέρω συζήτηση και αναφορά στους Τρεις Μέγιστους Φωστήρες της Οικουμένης. Ο Μπαμπινιώτης υποστήριξε πως η ουσία της παιδείας είναι η αγωγή, η οποία δεν νοείται χωρίς την καλλιέργεια της ψυχής. Δι’ αυτής, οι νέοι θα μάθουν την εγκράτεια, τη σύνεση, την υπευθυνότητα, την ταπείνωση και την αυτοκριτική. Η ελληνική και χριστιανική παιδεία μπορούν να ορθοτομήσουν λόγο και να διαδραματίσουν ρόλο στην αφύπνιση συνειδήσεων, ταρακουνώντας παρασυρμένους και βολεμένους σε μια κοινωνία αποχαύνωσης και παραίτησης.

Ο Γ. Μπαμπινιώτης υποστήριξε τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών όχι μόνο για να ξέρουν οι μαθητές για την ορθόδοξη και τις άλλες θρησκείες αλλά για να μπορούν οι νέοι να καταλαβαίνουν το λόγο του Ευαγγελίου και να παρακολουθούν τα Μυστήρια της Εκκλησίας. Ο Έλληνας ακαδημαϊκός ανέλυσε τη συμβολή των Τριών Ιεραρχών στα ελληνικά γράμματα και στην παιδεία και υπογράμμισε ότι Ελληνισμός και Ορθοδοξία είναι έννοιες αλληλοσυμπληρούμενες, που καλούμαστε να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Ιδιαίτερα επέμεινε στην ελληνική γλώσσα και στη διαφύλαξή της, να την προσέχουμε σαν τα μάτια μας και να μη τη μολύνουμε με ξένες παρεισφρήσεις. Αν κάτι πολυσήμαντο και ανεπανάληπτο χαρακτηρίζει την Ελληνική, όπως και την Κινεζική, είναι η αδιάσπαστη συνέχειά της εδώ και χιλιετηρίδες. Η γλώσσα είναι ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο μέσο επικοινωνίας. Οι Έλληνες ευτυχήσαμε να μιλούμε μια γλώσσα πλουσιότατη και χαρίεσσα, μητέρα και τροφό όλων των άλλων μεγάλων γλωσσών.

Ποιες ήταν οι θέσεις των Τριών Ιεραρχών για την παιδεία; Για τους Μέγιστους Φωστήρες, η αγωγή των νέων είναι καίριας σημασίας. «Τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών φαίνεται μοι, άνθρωπον άγειν, το πολυτροπώτατον ζώον και ποικιλώτατον», λέγει ο Γρηγόριος. Και ο μέγας Βασίλειος θα υπερθεματίσει ότι σκοπός της αγωγής είναι: «Ομοιωθήναι Θεώ κατά το δυνατόν ανθρώπου φύσει. Ομοίωσις δε ουκ άνευ γνώσεως, η δε γνώσις ουκ εκτός των διδαγμάτων». Όπως ο Γ. Μπαμπινιώτης επισημαίνει, για τους Τρεις Μεγάλους Πατέρες, ουσία της παιδείας είναι η αγωγή και δεν νοείται αγωγή χωρίς «πνευματικά μαθήματα» και «επιμέλεια ψυχής»: «Ότι των οικείων αμελούμεν παίδων, και των μεν κτημάτων αυτών επιμελούμεθα, της δε ψυχής αυτών καταφρονούμεν, εσχάτης ανοίας πράγμα», προειδοποιεί ο Χρυσόστομος. Η παιδεία για τους Τρεις Ιεράρχες είναι πολύ μεγάλη υπόθεση, σε σημείο που ο Χρυσόστομος είπε τη γνωστή ρήση: «Η παιδεία μετάληψις αγιότητος εστί». Οι σεπτοί Ιεράρχες δίνουν επίσης μεγάλη έμφαση στους δασκάλους και στους γονείς, οι οποίοι καλούνται, διά του παραδείγματος και της αγάπης, να ωθήσουν τους νέους στους αγλαόκαρπους δρόμους της ελληνικής και χριστιανικής παιδείας.

Ο Γ. Μπαμπινιώτης είναι ένθερμος θιασώτης και υπερασπιστής της ελληνικής γλώσσας, οι βαθύριζες καταβολές της οποίας ανάγονται στα αρχαία ελληνικά. Οι κατά καιρούς μεταρρυθμιστές διέπραξαν ανόσιο έγκλημα κατά των Ελληνόπουλων, επειδή τα απέκοψαν από τους μελίρρυτους ποταμούς της αρχαιοελληνικής πραγματείας και φιλοσοφίας. Όσοι διδαχτήκαμε αρχαία Ελληνικά, καυχιόμαστε ότι μάθαμε καλά Ελληνικά, έστω και αν τότε διερωτώμεθα για τη χρησιμότητά τους. Ένας από τους λόγους του εκβαρβαρισμού, της αποφλοίωσης και της ξενοκρατίας στην ελληνική είναι ακριβώς η σχεδόν έξωση των αρχαίων Ελληνικών από την εκπαίδευση. Το σημερινό Ελληνόπουλο αποκόπηκε και απομονώθηκε από τη γλωσσική μας παράδοση και τις ακένωτες γλωσσικές μας δεξαμενές, με αποτέλεσμα την αλαλία και τη λεξιπενία. Το λεξιλόγιό του περιορίστηκε σε μερικές εκατοντάδες λέξεις. Και πότε; Όταν σε ευρωπαϊκές χώρες ανθεί και επιβάλλεται η διδασκαλία της αρχαίας Ελληνικής, ώστε οι ξένοι μαθητές να εμβαθύνουν στα νάματα και στα νοήματα του τρόπου σκέψης των αρχαίων προγόνων μας.

Οι ξένοι τους θαυμάζουν και τους διαβάζουν, οι σημερινοί Έλληνες τους αποστρέφονται και δεν καταδέχονται να εμβαπτισθούν στις ιδέες και στις φιλοσοφικές αντιλήψεις των ευκλεών προγόνων τους. Σε μήνυμά του προς τους μαθητές και τους σπουδαστές, ο υπουργός Παιδείας επισημαίνει πως οι Τρεις Ιεράρχες «διακήρυξαν, μέσα από το έργο τους, πως η μόρφωση πρέπει να εφοδιάζει τους νέους με όλα τα αναγκαία πνευματικά εφόδια, που θα τους κάνουν φωτισμένους ανθρώπους, χρήσιμους κοινωνικούς εργάτες και θαρραλέους μαχητές στη ζωή τους. Η αγάπη για το συνάνθρωπο, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη ήταν οι αρετές που δίδαξαν και υπηρέτησαν έμπρακτα οι Τρεις Ιεράρχες». Οι Τρεις Ιεράρχες, όμως, πάντρεψαν την ελληνική με τη χριστιανική παιδεία και δεν υποτίμησαν καθόλου την αρχαία ελληνική γραμματεία. Η παιδεία είναι υπόθεση υπερκομματική και εθνική και δεν μπορεί κάθε φορά, που αλλάζει η κυβέρνηση να μετατρέπεται σε κομματική.

Από την άλλη, η ελληνική γλώσσα μας είναι μια πλούσια και αρχοντική γλώσσα, που μιλιέται για πάνω από τρεις χιλιετηρίδες αδιάσπαστα. Είναι η γλώσσα των ομηρικών επών, των τραγικών ποιητών μας, του ιστορικού λόγου, των πατερικών κειμένων, της λαϊκής και δημώδους μας παράδοσης, του Μακρυγιάννη και του Ελύτη, του Σεφέρη και του Μόντη, του Αισχύλου και του Παλαμά, του Θουκυδίδη και του Ρίτσου. Έχει την ικανότητα και τη δεινότητα να εκφράζει τα πιο πολύχρωμα, πολυδύναμα, υψιπετή και δύσληπτα νοήματα, που καμία άλλη γλώσσα δεν μπορεί να αποδώσει. Η ελληνική γλώσσα είναι η εθνική ταυτότητά μας. Αν χάσουμε τη γλώσσα μας και δι’ αυτής την ελληνική και χριστιανική παιδεία μας, απλώς κάποια στιγμή θα χαθούμε. Όπως διδάσκουν και οι πρόγονοί μας: Αντίσταση, ελευθερία, δημοκρατία και οξεία κριτική σκέψη. Σκεπτόμενοι πολίτες είναι το στήριγμα και η θεμελίωση της ύπαρξής μας. Χρέος του καθενός είναι να υπερασπίσει γλώσσα και παιδεία, ελληνική και χριστιανική. ΟΙ Τρεις Ιεράρχες δίνουν ισχυρά και ακτύπητα εφόδια.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ - ΣΑΒΒΑΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ

18 σχόλια:

  1. Ένα "ψήγμα χρυσού" από τον χρυσορρήμονα άγ. Ιωάννη τον Χρυσόστομο.
    (Βάζει τον Χριστό να λέει):

    "Εγώ πατήρ, εγώ νυμφίος, εγώ οικία, εγώ τροφεύς, εγώ ρίζα, εγώ θεμέλιος. Παν όπερ αν θέλης, εγώ. Μηδενός εν χρεία καταστής. Εγώ δουλεύσω. Ήλθον γαρ διακονήσαι, ου διακονηθήναι. Εγώ και φίλος και ξένος και κεφαλή και αδελφός και αδελφή και μήτηρ. Πάντα εγώ. Μόνον οικείως έχε προς εμέ. Εγώ πένης διά σε και αλήτης διά σε, επί σταυρού διά σε, επί τάφου διά σε, άνω ύπέρ σου εντυγχάνω τω Πατρί. Κάτω υπέρ σου πρεσβευτής παραγέγονα παρά του Πατρός. Πάντα μοι σύ, και αδελφός και συγκληρονόμος και φίλος και μέλος. Τί πλέον θέλεις ;

    ( Δέν έχω πολυτονικό στον Η/Υ μου, νομίζω όμως ότι είναι κατανοητό το κείμενο)
    (ΚΑΤΕΡΊΝΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλάδα πρέπει να γίνει Ορθόδοξη χώρα και Παγκόσμιο Κέντρο Ορθοδοξίας, και να πρωτοστατήσει στην ένωση των Ορθοδόξων και την διάδοση της Ορθοδοξίας, να ιδρύσει παντού σχολία Ορθοδοξίας και Ελληνκής γλώσσας (και Αρχαίων Ελληνικών).

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και οι ύβρεις κατά των Ελλήνων ;
    και οι τρεις τους έχουν εκφρασθεί με τα χειρότερα λόγια κατά του Ελληνισμού.
    Δεν παραθέτω τίποτα για να μην δημιουργηθεί κλίμα έχθρας μεταξύ των δύο "παρατάξεων".
    Αλλά για πείτε μου ρε παιδιά, εσείς που ανέχεστε όλην αυτήν την συμπεριφορά η οποία στο κάτω κάτω ξεφτιλίζει και τους δικούς σας προγόνους....αν τους θεωρείται και δικούς σας.
    Η μήπως τοποθετείτε την θρησκεία πάνω και από την Ελλάδα ;
    Και έχω κουρασθεί να ακούω επιχειρήματα του τύπου, ε τι να κάνουμε, να γίνουμε ειδωλολάτρες ;
    Απάντηση, όχι, κανένας δεν λέει να γίνεται κάτι άλλο, εξάλου ο Σωκράτης δίδαξε το τιμιώτερον όλοων εστίν η πατρίς, κανένας δεν σας είπε να απαρνηθήτε την πίστη σας αλλά όχι και να ανέχεστε προσβολές και ύβρεις κατά των προγόνων σας.
    Η το άλλο, ότι είμαστε πάνω από όλα ορθόδοξοι, τι θα πει αυτό;
    Νομίζεται ότι οι Ρώσοι οι οι Βούλγαροι θα σας λυπηθούν επειδή είναι και αυτοί ορθοδοξοι ;
    εσείς δεν φοβόσαστε την Ρωσική λαίλαπα κατά των μοναστηρίων του Άγιου Όρους και κατά των "Αγίων Τόπων" (Άγιοι Τόποι είναι μόνο η πατρίδα μας, σεβαστή από όλα τα έθνη του κοσμου) ;

    Τέλος πάντων, απαντήστε μου τι καλό έκαναν αυτοί οι τρεις "ιεράρχες" (το πρώτο σχόλιο θα το χαρακτήριζα επιεικώς ανόητο, τι να πούμε για τους Αρχαίους Έλληνες Φιλοσόφους δηλαδή..) και πως ανέχεστε τις ύβρεις ;
    Η "ορθοδοξία" είναι πάνω από τον Ελληνισμό ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Μπαμπηνίωτης κατα την γνώμη μου, επειδή έχουν γράψει πολλά γιαυτόν, είναι αμαθής, και υπερβολικά "εχθρός" του Ελληνισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε έγραψες:
    Η μήπως τοποθετείτε την θρησκεία πάνω και από την Ελλάδα ;
    Είναι απλά ταυτόσημες έννοιες
    Ανδρέας Κοζάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O "γνωστός Έλληνας ακαδημαϊκός και γλωσσολόγος, Γεώργιος Μπαμπινιώτης" ως όφείλει καλά τα λέει για τη Ελληνική γλώσσα και το αίσχος της κατάργησης της διδασκαλίας των αρχαίων Ελληνικών.
    Φάσκει και αντιφάσκει όμως οτάν δηλώνει: "Ένας από τους λόγους του εκβαρβαρισμού, της αποφλοίωσης και της ξενοκρατίας στην ελληνική είναι ακριβώς η σχεδόν έξωση των αρχαίων Ελληνικών από την εκπαίδευση" και λίγο μετά: "Οι ξένοι τους θαυμάζουν και τους διαβάζουν...".
    Αν ήταν σωβαρός και συνεπής προς το επάγγελμα του, θα έπρεπε να προτείνει την διδασκαλία των αρχαίων στη θέση των θρησκευτικών... όπως γίνεται στούς "ξένους" που "τους θαυμάζουν και τους διαβάζουν".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://www.youtube.com/watch?v=Wg0HrVmJavc

    http://www.youtube.com/watch?v=im_nhr_tOhg

    αγάπης κηρύγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν ήταν σωβαρός και συνεπής προς το επάγγελμα του, θα έπρεπε να προτείνει την διδασκαλία των αρχαίων στη θέση των θρησκευτικών... όπως γίνεται στούς "ξένους" που "τους θαυμάζουν και τους διαβάζουν".
    Μάθε να γραφεις....το σωβαρός...μάλλον δεν είσαι ΣΟΒΑΡΟΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΣ..ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Απαντησεις:

    http://roides.wordpress.com/2009/01/30/30jan09/

    http://bonus-eventus.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελλην ισον εχθρος κηρυττε ο βασιλειος.Καθε σοβαρος πανεπιστημιακος ωφειλει να το γνωριζει και να μην μπερδευει την Ελληνικη γλωσσα με θρησκευτικες διδασκαλιες,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κύριε ανώνυμε του 3ου σχολίου (31-1-2010, 1.49), κατ' αρχάς έχετε ακέραιο το δικαίωμα να μη συμφωνείτε με την αποψη, τη γνώμη ή τις πεποιθήσεις των άλλων, όμως δείχνετε τόσο κατηγορηματικός και απόλυτος στην κρίση σας, όσο και φανατικός γι' αυτά που απαξιώνετε ή υπερασπίζεστε. Μόνο που από τα "επιχερήματά" σας αλλά και τον τρόπο που τα διατυπώνετε, δηλαδή μορφή και περιεχόμενο, μαρτυρούν άγνοια ή το χειρότερο ημιμάθεια. Ο Σωκράτης δεν είπε αυτά που ισχυρίζεσθε. Αν θέλετε να μάθετε τί ακριβώς είπε και πώς το είπε, ανοίξτε το διάλογο του Πλάτωνα "Κρίτων", Κεφ. 12,(51Α,Β), Είναι όντως ύμνος στην πατρίδα, αλλά δεν την τοποθετεί πάνω από τους θεούς. Όσο για τους τρείς Ιεράρχες,υπάρχουν τόμοι ολόκληροι με τη ζωή καιτα έργα τους σε πολλές βιβλιοθήκες. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε τη δική σας άποψη, θετική ή αρνητική, με επιχειρήματα που θα βασίζονται στις πηγές. Ιερή η πατρίδα, αλλά ιερώτερη η θρησκεία. Δικαίωμά μου να έχω αυτή τη γνώμη, δικαίωμά σας, και σεβαστό, να έχετε διαφορετική.
    (ΚΑΤΕΡΙΝΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΒΡΑΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΜΑΣ;

    Η μετάβαση από την Ρωμαϊκή στην Οθωμανική υποδούλωση υπήρξε μια αδιάφορη εξέλιξη για τους Χριστιανούς, αλλά μια ανακοπή από τον εξαφανισμό για τους Έλληνες. Τα τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς με τους Οθωμανούς μπορούν να χαρακτηρισθούν ως μια ανασυγκρότηση του Εθνικού μας αισθήματος (με την αποβολή του διαρκούς φόβου εξοντώσεως) που μας οδήγησε στην Επανάσταση του 1821.

    Επεκτείνοντας τ’ ανωτέρω, λέγω, ότι εάν το Βυζάντιο δεν έπεφτε, ο Έλλην και ο Ελληνισμός θα είχαν εισαχθή στα αφανισθέντα είδη. Επ’ αυτής της βάσεως δοξολογώ την διάσωση του Ελληνισμού και την αφάνιση του Βυζαντινού σφαγέα.

    Δεν αντιλεγω για τον αφανισμό Ελλήνων κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, αλλά οι αριθμοί είναι κατά πολύ μικρότεροι απ’ αυτούς των Ελλήνων που οι Χριστιανοί κατακερμάτισαν. Το παράπαν δε, ο μεγαλύτερος αριθμός των θανατωθέντων κατά τα τετρακόσια χρόνια του Οθωμανικού ζυγού έγινε έμμεσα με την υποκίνηση της Εκκλησίας.

    Ο Edward Gibbon (1737-1794) στο βιβλίο του «Η Παρακμή και Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας», υπολογίζει τους φονευθέντες (από τους Ρωμαίους, όχι από τους Έλληνες) Χριστιανούς, ότι δεν ξεπερνούν τις 180 χιλιάδες. Τα έξι εκατομμύρια και πλέον των σφαγιασθέντων Ελλήνων (από τους Χριστιανούς) δεν χρήζουν μνείας εκ μέρους των ταγών της Ελλαδικής Εκκλησίας; Δηλαδή, δίκαια θανάτωσαν οι Χριστιανοί τους Έλληνες; Οι θρησκευτικοί μας ηγέτες δύνανται να μας αναφέρουν ορισμένους από τους «άγιους» που θανατώθηκαν από Έλληνες; (Εάν αυτό είναι δυνατόν, τότε θα είναι μια πρωτιά για τους το σκότος διαχέοντες!)

    Έχω γνώση για τους κληρικούς που ήταν και είναι κατά πρώτον Έλληνες και κατά δεύτερον ιερωμένοι. Στους αποβιώσαντες αποδίδω φόρο τιμής και στους επιζώντες το σέβας μου. Το λυπηρόν είναι ότι ήταν και είναι πολύ λίγοι. Η δε φωνή τους πνίγονταν και πνίγεται μέσα στην Ιουδαϊκή χάβρα.

    Δρ. Ευάγγελος Αρκάς
    evan@arkas.org.uk
    Λονδίνο, ΗΒ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Opoios amfisveite ton rolo tis Arxaias Elliikis klironomias/Vizntoiu kai Orthodoxias stin sugkrotisi tou sunxronou Ellinismou poli apla den kserei ti tou ginetrai! Mia erotisi gia tous (pseudo)Dodekatheistes:Poios diesose tin Arxaia Elliniki Paideia an oxi opi monaxoi kai klirikoi san tous 3 Ierarxes?Zito i ellada, i orthodoxia kai i alitheia
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Dear Christos Voulgaris,

    I do respect your opinion, but my friend, first of all, you need to take a course in History, and to avoid reading only the fake stories thrown at you by the clergy.

    E. Arkas
    PhD in Physics
    PhD in Theology

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 'Η "ορθοδοξία" είναι πάνω από τον Ελληνισμό ;'

    Απάντησε εσύ στο ερώτημα:
    Ο Θεός είναι πιό πάνω ή ο άνθρωπος. Ο κτίστης ή το κτίσμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 1:24 μ.μ.
    Παρακαλῶ πολύ, μήν κάνετε τέτοιες ἐρωτήσεις....τούς βραχυκυκλώνετε...:))))

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.