24/1/10

Aλέξανδρος Μπαλτατζής πρωτοπόρος του Συνεταιριστικού κινήματος

Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής γεννήθηκε το 1904 στην Κομπαϊδα του Καυκάσου. Γνωστός πολιτικός αλλά και συνεταιριστής αγωνιζόταν συνεχώς υπέρ των διεκδικήσεων του αγροτικού κινήματος.Το 1928 εκλέγεται πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Ξάνθης και με δική του πρωτοβουλία ιδρύεται το 1935 η ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία τον εκλέγει πρώτο πρόεδρο. Το 1950 ιδρύει τον Συναγερμό Αγροτών και Εργαζομένων και στις εκλογές της 5ης Μαρτίου ως ηγέτης της παράταξης Αγροτών εκλέγεται βουλευτής Ξάνθης. Την ίδια χρονιά ιδρύει το Οικοτροφείο Αθηνών για να μπορέσουν να σπουδάσουν δωρεάν παιδιά άπορων συνεταιρισμένων καπνοπαραγωγών.

Από το 1959 και έπειτα ιδρύει πολλούς αγροτικούς και εμπορικούς συνεταιρισμούς ανάμεσα τους τη ΣΕΚΑΠ Ξάνθης, τη ΣΕΚΟΒΕ στη Θεσσαλονίκη, τη ΣΠΕΚΑ, τη ΣΕΚΑΘ στη Ξάνθη και άλλους.Το 1960 πρωτοστατεί μαζί με τους Γ. Παπανδρέου, Γ. Μαύρο, Η. Τσιριμώκο, Κ. Μητσοτάκη και άλλους στη δημιουργία ενός ενιαίου κεντρώου κόμματος, της Ένωσης Κέντρου με την οποία εκλέγεται και βουλευτής το 1961, ενώ το 1964 ανέλαβε το Υπουργείο Γεωργίας.

Στις εκλογές του 1974 εκλέγεται βουλευτής Ξάνθης με τη συνεργασία του Συνδυασμού ΕΔΗΚ, το 1977 όμως μετά την κρίση της ΕΔΗΚ επανιδρύει το Κόμμα των Αγροτών και Εργαζομένων. Το 1985 συνεργάζεται με τη Νέα Δημοκρατία και εκλέγεται βουλευτής Ξάνθης.Το Φεβρουάριο του 1987 χτυπημένος από βαριά ασθένεια δεν είναι σε θέση με τα έσοδα που έπαιρνε ως βουλευτής να καλύψει τα νοσήλια για την αποθεραπεία του, με αποτέλεσμα στις 29 Ιουλίου του ιδίου έτους να αφήσει την τελευταία του πνοή στην Αθήνα.

Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής είναι μία απ' αυτές τις εμβληματικές προσωπικότητες με πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα επί μισό και πλέον αιώνα και με διαρκείς προσπάθειες στο χώρο της οργάνωσης του αγροτικού κόσμου. Δικαίως έχει περάσει στη συλλογική μνήμη ως «ο πρωτοπόρος του συνεταιριστικού κινήματος».

Σύγκρουση με συμφέροντα
O Αλ. Μπαλτατζής ήταν «σε συνεχή σύγκρουση με τα οργανωμένα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία έθιγε η ανάπτυξη των συνεταιρισμών: Ελεγε ο Αλ. Μπαλτατζής: "Προσκόπτομεν εις συμφέροντα ομάδων ανθρώπων διά τους οποίους οι συνεταιρισμοί αποτελούν απειλή. Οι πολέμιοί μας είναι μεν αριθμητικώς ολίγοι, αλλά οικονομικώς και πολιτικώς πανίσχυροι". Είναι οι πολέμιοι αυτοί που εκμεταλλεύονται και τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Είναι οι κάθε είδους μεσάζοντες.

»Για να τους παραμερίσει, πέρα από τους προμηθευτικούς ίδρυσε και καταναλωτικούς συνεταιρισμούς τόσο στα αγροτικά όσο και στα αστικά κέντρα, οι οποίοι όμως δεν στηρίχτηκαν από τους αστικούς πληθυσμούς. Εως σήμερα άλλωστε το καταναλωτικό κίνημα εξακολουθεί να είναι σχεδόν ανύπαρκτο στην Ελλάδα, κυρίως διότι δεν αγκαλιάστηκε από τα δημοκρατικά προοδευτικά κόμματα, τα οποία όφειλαν να το πράξουν, ούτε από το συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα, για να προστατευθεί το εισόδημα των εργαζομένων από την ασυδοσία και την κερδοσκοπία».

«Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής είχε παράλληλη δραστηριότητα ως συνεταιριστής και πολιτικός. Το πάθος του ήταν η ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος. Για να κάνει πράξη το όραμα, εργάστηκε με όλες τις δυνάμεις του, κινήθηκε με τόλμη και φαντασία, αλλά και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του απέναντι στον αγροτικό κόσμο. Στόχος του ήταν να δουν καλύτερες μέρες οι άνθρωποι της υπαίθρου και να τους εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο ζωής, όμοιο ή και καλύτερο εκείνου των αστικών κέντρων. Αυτόν τον στόχο υπηρέτησε και ως πολιτικός. Χρησιμοποίησε την πολιτική δύναμη για να προωθήσει το συνεταιριστικό κίνημα. Απέφυγε συστηματικά να χρησιμοποιήσει το συνεταιριστικό κίνημα για κομματικές επιδιώξεις. Δεν τον ενδιέφερε η κομματική ταυτότητα των συνεταιριστικών στελεχών, αλλά η ικανότητα και η προσήλωση στο συνεταιριστικό πνεύμα».

«Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής κληροδότησε στον τόπο ένα τεράστιο και πρωτοποριακό συνεταιριστικό έργο, που δυστυχώς δεν βρέθηκαν στο αγροτικό κίνημα συνεχιστές ικανοί να το διαφυλάξουν, να το αναπτύξουν και να το επεκτείνουν, εκπληρώνοντας και τα οράματα εκείνου. Άφησε παράλληλα και ουσιαστικό πολιτικό έργο ως υπουργός Γεωργίας, βουλευτής και αρχηγός του Κόμματος Αγροτών και Εργαζομένων. »Στη ζωή του ακολούθησε τον δρόμο της προσφοράς, κατά το παράδειγμα κορυφαίων πολιτικών ανδρών, που δούλεψαν για την προκοπή του τόπου, παραμερίζοντας τελείως το προσωπικό τους συμφέρον».

Enet.gr,ΠΑΣΕΓΕΣ,livanis.gr

10 σχόλια:

  1. Αιωνία του η μνήμη.
    Ο πατέρας μου, ορφανό αγροτόπαιδο και γόνος προσφύγων απο την Λεκάνη Καβάλας, με βοήθεια της ΣΕΚΕ του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, σπούδασε στην Ανωτάτη Εμπορική, το 1952.
    Εμενε στό οικοτροφείο της ΣΕΚΕ, και οταν τελείωσε στην σχολή, δούλεψε στην ΣΕΚΕ επι διετία..
    Πάντα με δάκρυα ευγνωμοσύνης, αναφερόταν στον ΑΛ.Μπαλτατζή..
    Σ΄ευχαριστώ, τραντέλλενα, Αλέξανδρε Μπαλτατζή..
    Εφερες την ελπίδα και την αξιοπρέπεια στούς πρόσφυγες καπνοπαραγωγούς, πού στέναζαν κάτω απο την αυθαιρεσία των καπνέμπορων..
    Σ΄ευχαριστώ, με ολη μου την καρδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό πουν ζούμε σήμερα με τους αγρότες είναι το αποτέλεσμα της πολεμικής που δέχθηκε ο Μπαλτατζής από δύο πλευρές. Η πρώτη άθροισμα "μικρών ανθρώπων" με μπόλικη σοσιαλθολούρα και περισή ιδιοτέλεια όχι μόνο πολέμησαν τον Μπαλτατζή και το έργο του αλλά επέπεσαν και επί της πλούσιας συνεταιριστικής περιουσίας που είχε δημιουργήσει και δεν άφησαν τίποτα όρθιο. Η δεύτερη κατηγορία οι "δικοί του άνθρωποι , άνθρωποι ετερόφωτοι ,χαρακτηριστικά δείγματα παρασιτισμού, προσκολήθηκαν επί του "έργου" του βολεύτηκαν , σταδιοδρόμησαν , φτιάχτηκαν και αυτοπροβάλονται ως θεματοφύλακες του έργου του. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει ένα μεγάλο και ηχηρό συγνώμην στον Αλέξανδρο Μπαλτατζή. Βρήκε ένα τεράστιο συνεταιριστικό έργο και αντί να το βελτιώσει , το αναδείξει ή τουλάχιστον να το προστατέψει , το εγκατέλειψε και γιατί όχι συνεργάστηκε στην διάλυσή του. Αν υπάρχει ένα μεγάλο σκάνδαλο για το ΠΑΣΟΚ αυτό είναι το σκάνδαλο του Συνεταιριστικού κινήματος στο οποίο χάθηκαν μυθώδη ποσά από το 1981 μέχρι το 1987 και από το 1987 και μετά το συνεταιριστικό κίνημα εγκαταλείφθηκε στην τύχη του . Αυτά πληρώνει τώρα το ΠΑΣΟΚ ! Πως θα εφαρμόσεις Ελληνική Αγροτική πολιτική Κα Μπατζελή χωρίς σνεταιριστικό κίνημα ? Συνέλθετε και ξεκινάτε από τα βήματα του ΑΛέξανδρου Μπαλτατζή! Μη ξεχνάτε πως αυτό που έφερε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981 ηταν οι μεγάλες προσδοκίες που εναπόθεσε ο λαός στο συνεταιριστικό κίνημα ! Αυτές οι ελπίδες ΠΡΟΔΟΘΗΚΑΝ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Vripol αγαπητέ φίλε.
    Είμαι αγροτόπαιδο, μας έμαθαν πολύ νωρίς τι σημαίνει εκμετάλευση.

    Είχα την τύχη και την τιμή να σπουδάσω πάνω στο Συνεταιριστικό κίνημα.

    Φορτώθηκα νωρίς με τον ιδεαλισμό της νιότης να ανατραπεί το κατεστημένο για το καλό του Ελληνα Αγρότη.

    Ενιωσα την πίκρα και την απογοήτευση απο την κατάντια ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟΎ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ (μια κατάντια που κανείς απο τους εμπλεκόμενους δεν μπορεί να βγάλει τον ευατό του απο την συνυπευθυνότητα)το οποίο ο Μπαλτατζής μέ τόσο κόπο έστησε.

    Η μνήμη είναι Χρέος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πραγματικός Ελληνας.
    1982 με υπουργό γεωργίας το Σημίτη καταργούνται οι ορκοτοί λογιστές με αποτέλεσμα τη χρεωκοπία των συνεταιρισμών.Από τότε άρχισε ο Σημίτης την καταστροφή της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Hλία αγαπητέ αναγνώστη.Το ψάρι βρωμάει απ οτο κεφάλι.Σε πληροφορώ λοιπόν ότι απο το 1984 είχε αρχίσει ο κατήφορος του Συνεταιριστικού κινήματος.Σχεδόν δηλαδή απο την απαρχή της μεταρρύθμισης του ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλω καν να τα σκέφτομαι όχι να τα γράφω.

    Χώρες σαν την Ισπανία έχουν αναγάγει την Αγροτική Πολιτική σε Εθνική Πολιτική, αυτό λέει τα πάντα.Ενα απλό παράδειγμα απο την Ελλάδα. Συνεταιριστική Οργάνωση Τριτοβάθμια εισήγαγε στην Ελλάδα προιοντα Τουρκιας και Αλβανίας μέ βάσει ειδική άδεια του Υπουργείου με σκοπό να ρίξει τις τιμές αγοράς απο τους παραγωγούς.

    Οπως σωστά έγραψες πραγματικός Ελληνας.Πόσοι πραγματικοί Ελληνες υπήρξαν μετά απο αυτόν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι συνεταιρισμοί γίναν για να καταστραφούν οι αγρότες.

    Η Δύση δεν θέλει να υπάρχουν μικροί αγρότες και ισχυρά κράτη.

    Το κράτος πρέπει να κατέχει τουλάχιστον το 51% των σημαντικότερων επιχειρήσεων (τράπεζες, βιομηχανία, ενέργεια, μεταφορές, χονδρικό και διεθνές εμπόριο, κτλ).

    Η καλλιέργεια της γης πρέπει να γίνεται από τους μικρούς ανεξάρτητους αγρότες (οι οποίοι δεν θα πρέπει να αναγκάζονται να γίνουν έμποροι για να πουλούν την σοδειά τους). Οι συνεταιρισμοί (και η τοπική αυτοδιοίκηση) να καταργηθούν. Το κράτος να δημιουργήσει μία (τουλάχιστον κατά 51%) κρατική εταιρία η οποία θα αγοράζει το περίσσευμα της σοδειάς των αγροτών σε όλη την Ελλάδα, και θα το πουλάει χονδρικά στις πόλεις (το λιανικό εμπόριο θα πρέπει να γίνεται από μικρούς ανεξάρτητους καταστηματάρχες) ή στο εξωτερικό, και θα αναλάβει και την μεταποίηση των αγροτικών προιόντων. Η ίδια εταιρία μπορεί να έχει στην ιδιοκτησία της ελλαιοτριβία μύλους κτλ και τρακτέρ με οδηγούς τα οποία θα μπορούν να μισθώνουν οι αγρότες. Μέτοχοι της εταιρίας αυτής να μπορούν να γίνουν κατά προτεραιότητα οι αγρότες και άλλες κρατικές εταιρίες. Το κράτος πρέπει να δίνει γη και παραδοσιακές μονοκατοικίες στην ύπαιθρο σε όποιον θέλει να γίνει αγρότης ή να κατοικήσει στην επαρχία. Όλοι οι αγρότες να παίρνουν ίση επιδότηση η οποία να ισούται με την κατώτατη σύνταξη του κράτους (την σημερινή σύνταξη ΟΓΑ).

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατι ρε παιδιά ξύνετε παλιές πληγές; Ο Αγιος Αλέξανδρος μπαλτατζής που οργάνωσε το συνεταιριστικό κίνημα απο νεαρής ηλικίας δέχτηκε αγρια επίθεση απο το 1983 απο τους μαθητευόμενους μάγους.Που ηθελαν και πήραν τις διοικήσεις σε όλες τις συνεταιριστικές οργανωσεις και το μόνο που έκαναν ήταν να βολευτούν όλοι οι απλυτοι γεννιοφόροι, όλα τα σοϊα τους με παχυλούς μισθόύς χωρις να δουλεύουν. Μεσα σε λίγο καιρό άρχισαν να μπαίνουν μέσα όλες οι οργανωσεις. Οποιος παει στην Ξάνθη θα δει τα "πτωματα" των εργοστασίων να κείτονται και να αυτογκρεμίζονται και κανονικά θα έπρεπε να γκρεμιστούν μαζί με τους θυτες τους... ( ΣΕΒΑΘ, ΣΠΕ, ΣΠΕΚΑ, ΣΕΚΟΒΕ,ΡΟΔΟΠΗ, ΝΕΣΤΟΣ,ΣΕΚΑΠ, Ενωσεις κ.λ.π.) Και δυστυχώς αυτόν τον αγιο ανθρωπο τον υβριζαν ως προδότη και αποστάτη ποιοί; Εκείνοι που ευεργετήθηκαν, που τους εκανε ανθρωπους ο Μπλαλτατζής, τα σκουλήκια! Είμαι λίγο σκληρή, αλλά κανένα απο τα τρωκτικά αυτά δεν πλήρωσε, δεν πήγε φυλακή. Σημερα οι παραγωγοί, οι αγρότες,αγονται και φερονται γιατί η ΠΑΣΕΓΕΣ που ιδρυσε ο Αλέκος εχει καταντήσει κομματομάγαζο που αντιπολιτεύεται τους αγρότες... Απορώ γιατί υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε κυβερνητική θέση,πραγματικά κανενας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 9:47,
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ.
    ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΡΙΚΝΩΣΕΙ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΜΕ ΚΕΡΔΗ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΓΙΑ ΤΙΥΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΥΠΟ ΝΟΡΜΑΛ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ Ή ΕΝΑΣ ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ.
    ΘΑ ΤΟΝ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.
    ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΕΣ. ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΣΕΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΣΑΣΕ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΙΑΛΙΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ. ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ, ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥΣ. ΚΑΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΠΑΛΙ ΜΕ ΣΚΥΜΜΕΝΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.
    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΒΓΩ ΨΕΥΤΗΣ. ΤΑΞΙΚΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΒΑΤΡΑΧΟΥ ΣΤΟ ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΒΡΑΖΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΜΕ ΜΟΛΙΣ ΒΡΑΣΟΥΜΕ. ΑΥΤΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΝΕ, ΣΚΛΗΡΗΝΕΤΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΡΟΤΙΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ.ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΕΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΚΑΙ ΛΕΕΙ:
    " ΤΙ ΘΕΛΕΤΕ ΒΡΕ; ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ".
    ΑΦΟΥ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ, ΟΡΓΩΣΕ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΠΕΡΝΕΙ.
    ΑΚΟΜΑ ΔΕ, ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟ ΜΕΡΕΣ, ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ.ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΑ ΕΛΕΓΕ ΑΥΤΑ.ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ "ΕΝΟΧΟΙ" ΟΣΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ; ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΕ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ ΤΟΥ;
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομιζω οτι ολοι μας ζουμε στον τοπο που λεγεται ΕΛΛΑΔΑ και αλλος λιγο αλλος πολυ εχουμε μια γνωση της ιστοριας μας.Ο Α.Μπαλτατζης,θεος συγχωρεστον,ακολουθησε την μοιρα των ανθρωπων που αγαπησαν,προσφεραν και πονεσαν γι'αυτον τον τοπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.