25/1/10

ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ.Για Σύνταγμα ο Ερντογάν

Η ακραία πόλωση, με αποδυναμωμένη όμως την αντικυβερνητική πλευρά, είναι το αποτέλεσμα του τρίπτυχου των εξελίξεων για τη μορφή της εξουσίας στην Τουρκία.

Οι αποκαλύψεις για σχέδιο ανατροπής του, αλλά και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που δεν επιτρέπει να δικάζονται στρατιωτικοί σε πολιτικά δικαστήρια, δίνει στον Ερντογάν τη δυνατότητα και με αδύναμη την αντιπολίτευση να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος (φωτ. Reuters) Οι αποκαλύψεις για σχέδιο ανατροπής του, αλλά και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που δεν επιτρέπει να δικάζονται στρατιωτικοί σε πολιτικά δικαστήρια, δίνει στον Ερντογάν τη δυνατότητα και με αδύναμη την αντιπολίτευση να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος (φωτ. Reuters) Πρόκειται για την υπόθεση με τις αποκαλύψεις περί σχεδίου ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν, τις έρευνες που έγιναν πρόσφατα στην περίφημη Διεύθυνση Επιστράτευσης και την ακύρωση της νομοθετικής ρύθμισης που άνοιγε τον δρόμο των πολιτικών δικαστηρίων για τους στρατιωτικούς.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνες στη Διεύθυνση Επιστράτευσης, που είναι γνωστή ευρέως ως το βασικό σημείο αναφοράς του παρακράτους ή της σκοτεινής δραστηριότητας του κράτους, από τη δεκαετία του '50. Και ενώ άρχισε να αναπτύσσεται φιλολογία για τις διασυνδέσεις που ενδεχομένως θα βρεθούν κατά τις έρευνες μεταξύ τής εν λόγω Διεύθυνσης με την υπόθεση «Εργκενεκόν», η τουρκική εφημερίδα «Ταράφ» άρχισε την περασμένη εβδομάδα βομβαρδισμό αποκαλύψεων. Το κύριο σημείο ήταν το σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης, που ετοίμασαν οι ένοπλες δυνάμεις το Μάρτιο του 2003. Το γενικό επιτελείο επιβεβαίωσε ουσιαστικά την πληροφορία, κάνοντας όμως λόγο για «άσκηση». Ωστόσο αυτά που αποκάλυψε η «Ταράφ» περιελάμβαναν ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, όπως ο βομβαρδισμός τζαμιών και η πρόκληση θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα, προκειμένου να διαμορφωθούν στην Τουρκία συνθήκες χάους.

Απόφαση - κλειδί
Ακολούθησε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου περί ακύρωσης της νομοθετικής ρύθμισης για τους στρατιωτικούς και τα πολιτικά δικαστήρια. Πρόκειται για αλλαγή που έκανε η Εθνοσυνέλευση τον περασμένο Ιούνιο στο νόμο περί ποινικής δικονομίας, με τρόπο που να μπορούν οι εν ενεργεία στρατιωτικοί να δικάζονται σε ορισμένες περιπτώσεις σε πολιτικά δικαστήρια.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η απόφαση αυτή επηρεάζει και τις έρευνες που έγιναν στη Διεύθυνση Επιστράτευσης και συνεπώς δεν αποκλείεται να χάσουν οι έρευνες αυτές τη νομική τους βάση. Πάντως η «Ταράφ» χθες έγραφε ότι το «Σχέδιο Βαριοπούλα», που αποσκοπούσε στην ανατροπή της κυβέρνησης, φυλασσόταν στην εν λόγω Διεύθυνση.

Η απόφαση του δικαστηρίου δημιουργεί προϋποθέσεις αλλαγής του Συντάγματος ως προς το άρθρο 145 που σχετίζεται με τη στρατιωτική Δικαιοσύνη. Ο βαθμός της πόλωσης αποκαλύπτεται με τη δήλωση που έκανε ο πρώην εισαγγελέας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου Σαμπίχ Κανάντογλου. Είπε ότι δεν μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις ή συνταγματική αναθεώρηση ένα κόμμα το οποίο με βάση απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι εστία δραστηριοτήτων εναντίον του κοσμικού κράτους. Η απάντηση ήλθε από τον εκπρόσωπο του κόμματος Χουσεΐν Τσελίκ, ο οποίος είπε ότι «φαίνεται πως αυτοί που συνήθισαν στα Συντάγματα που συντάσσονται μετά τα στρατιωτικά πραξικοπήματα, πιστεύουν ότι η εκλεγμένη πολιτική εξουσία δεν μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα». Τα Συντάγματα του 1981 και του '61 ήταν αποτέλεσμα πραξικοπημάτων.

Προς αναθεώρηση...
Το κυβερνών κόμμα σκέφτεται στα σοβαρά την αναθεώρηση, καθώς το αντιμιλιταριστικό αίσθημα είναι έντονο, ειδικά μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις της «Ταράφ».

Το ερώτημα βεβαίως είναι τι θα γίνει με το περίφημο άρθρο 35 του εσωτερικού κανονισμού των ενόπλων δυνάμεων που εγκρίθηκε το 1961. Αυτό προβλέπει ότι «καθήκον των ενόπλων δυνάμεων είναι η προάσπιση της τουρκικής χώρας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας όπως αυτή έχει οριστεί στο Σύνταγμα». Με βάση το άρθρο αυτό έγινε το πραξικόπημα του 1980. *

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

3 σχόλια:

  1. Αξιζει να σημειωθει, πως στα διεθνη ΜΜΕ, το θεμα Ταραφ εχει περασει εντελως στα ψιλα ή και καθολου. Αν πατε στο BBC, εδω και 5 μερες, στην Ευρωπη, εχουν ως μονο θεμα τη συλληψη μελων Αλ Καεντα στην Τουρκια. Ενας τροπος να δοθουν ευσημα στην Τουρκια.

    Τα περι Ταραφ, σχεδιου κατα της Ελλαδας, κλπ, απουσιαζουν απο παντου, αφου ολοι σπρωχνουν προς την ενταξη της Τουρκιας στην Ε.Ε. και δε θελουν να στιγματιστει το ευρωπαικο προφιλ της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. e e erhetai... panikos kai i opisthodromisi tis tourkias se praktikes EVREN..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εγώ πιστεύω ότι τελικά θα επικρατήσει ο στρατός σε κάποια στιγμή αδυναμίας.Ο Ερντογάν φθείρεται σιγά σιγά, ήδη η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι μία νίκη για τους στρατιωτικούς. Φανταστείτε πόσο απελπισμένοι είναι για να βγάζουν στη φόρα τα άπλυτα των στρατιωτικών για επιθέσεις κατά της Ελλάδας, λεπτομέρειες για δημιουργία έντασης με ψεύτικες καταρρίψεις και άλλα παρόμοια, ακόμη και παραδοχή του σχεδίου εξόντωσης του Ελληνισμού της Ίμβρου, σχέδιο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και επισήμως γενοκτονία (ανατρέξατε στον ορισμό και τις προϋποθέσεις της λέξης 'γενοκτονία').
    Είναι πολύ άγριος ο πόλεμος.
    Μένει να δούμε τι θα γίνει.
    Ι.Ι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.