29/1/10

Τα μπλόκα, οι ζημιές και η στρατηγική της "πρέσας"


της Ελίνας Γαληνού
Καθώς οι μέρες περνούν και το αγροτικό θέμα παραμένει άλυτο ενώ η κυβέρνηση ελπίζει στον "διάλογο", το κλείσιμο των κεντρικών αρτηριών της χώρας, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα. Οι ζημιές είναι ήδη μεγάλες σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους που πλήττονται από τους κλειστούς δρόμους. Οι απώλειες στον τουριστικό τομέα έπιασαν μεγάλα ποσοστά. Οι παραμονές στα ξενοδοχεία, παρουσιάζουν μείωση μέχρι και 70%, ενώ η ζήτηση για τις εκδρομές στο εσωτερικό της χώρας, έχει μειωθεί κάπου...80% και η κίνηση στα χιονοδρομικά κέντρα (που τρόμαξαν να δούν λίγο χιόνι φέτος...) είναι σχεδόν η μισή από άλλοτε. Κατά τα άλλα, δεν χρειάζεται και μεγάλη φαντασία για να εκτιμήσει κανείς έστω χονδρικά τις ζημιές που υφίσταται το εμπόριο, οι εισαγωγές, οι εξαγωγές, η τροφοδοσία της αγοράς και γενικότερα, η διακίνηση αγαθών και υπηρεσιών.
"Μα οι αγρότες φωνάζουν γιατί κινδυνεύουν να χάσουν δικαιωματικά χρήματα..." θα μου πείτε. Εντάξει, η διεκδίκηση αιτημάτων και η υπεράσπιση κεκτημένων είναι δικαιώματα αναφαίρετα σε μια δημοκρατία. Ομως σε κάθε δημοκρατία, ισχύει εκτός απ΄αυτά και ένας κανόνας που αποσκοπεί να κρατεί μια τάξη. Κανενός τα δικαιώματα δεν είναι ατελείωτα, ούτε είναι λογικό να υφίστανται εις βάρος άλλων ανθρώπων. Ετσι άλλωστε ορίζει και το Σύνταγμα. Ισως οι αγρότες να έχουν κάποιο δικαίωμα να αγανακτούν...όπως και οι εκάστοτε διαδηλωτές που κλείνουν τις πόλεις. Ομως άλλο τόσο δίκιο έχουμε και εμείς οι πολίτες που υφιστάμεθα την διατάραξη της κοινωνικο-οικονομικής ζωής της πόλης, ή τις πολλαπλές επιπτώσεις που δημιουργούν τα μπλόκα σε τόσους τομείς της αγοράς. Γιατί εμείς εν τέλει πληρώνουμε τις συνέπειες όλης αυτής της δυσλειτουργίας και της πίεσης που ασκούν οι αγρότες..
Χωρίς να αμφισβητούμε το δικαίωμα του διεκδικείν, πρέπει να ειπωθεί ότι η στρατηγική της πίεσης όταν ασκείται σε βαθμό καταχρηστικό από οποιεσδήποτε ομάδες, είναι απαράδεκτη. Οταν κάποιες ομάδες, έμαθαν να ασκούν ασφυκτική πίεση προκαλώντας σοβαρά αδιέξοδα σε μια χώρα και έναν λαό, είναι σαν να αναγάγουν τη βία σε παράδειγμα προς μίμηση που "συμφέρει". Ετσι διδάσκονται και οι άλλοι "ότι αν δεν σε φοβούνται και δεν σε έχουν άξιο να φέρεις τα πάνω-κάτω, δεν μετράει το αίτημά σου..." Τα έχει συνειδητοποιήσει αυτά η κυβέρνηση, ή ελπίζει ακόμα ότι θα βρεί λύση μέσα από τον.... διάλογο;

7 σχόλια:

  1. Στο δελτιο ειδησεων χτες στο μεγκα,ο δημοσιογραφος καψης ρωτησε το μπλε (αγροτη)στον προμαχωνα,ηελλαδα κινδυνευει με χρεοκοπια!!εσεις ζητατε εξτρα χρηματα;απαντηση,εμεις εχουμε χρεοκοπησει ας χρεοκοπησει και η ελλαδα!!!!!!!τα σχολια δικα σας!!!!!γρεβενα IQ!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Τις μέρες που οι αγρότες είναι στα μπλόκα ΟΛΟΙ μας δανειστήκαμε και υποθηκεύσαμε το μέλλον των παιδιών μας με όρους απεχθείς ως κράτος γιατί κάποιοι γνώστοι-άγνωστοι ΕΦΑΓΑΝ τα λεφτά μας (για άλλη μια φορά). Λεφτά απο Ασφαλιστικά ταμεία, χρηματιστήριο, Βατοπέδια κ.τ.λ., ΔΙΚΑ μας λεφτά και πάλι εμείς θα τα πληρώσουμε, για πολλοστή φορά.
    Χθες βράδυ στην "εμπόλεμη ζώνη" έλεγε ότι η ΑΪΤΗ παρήγαγε 200 εκ. τόνους...
    ρυζιού παλιά. Τελευταία μόλις 70 εκ. ενώ αυξήθηκε κατά πολύ η εγχώρια κατανάλωση. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει η χώρα ο τρίτος εισαγωγέας τις Αμερικής στο ρύζι και πολλοί άνεργοι να πάνε να μείνουν στο Πορτ-ο-Πρενς στις παραγκουπόλεις. Σας θυμίζει κάτι μήπως από ταινία προσεχώς?
    Κάθε χρόνο γίνονται μπλόκα των αγροτών με κύριο αίτημα τον έλεγχο των μεσαζόντων. Έχει μήπως δει κανένας κανέναν μεσάζοντα να βγει να υπερασπιστεί την θέση του, κατηγορώντας τους αγρότες ότι λένε ψέματα??? Μήπως έχετε δει κανέναν να ελέγχεται?? Ίσα ίσα με την ευκαιρία που βρήκαν τα τρόφιμα πήραν αύξηση εως 60% που θα την κρατήσουν να είστε σίγουροι και μετά τα μπλόκα.
    Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει τους δρόμους, αλλά αν οι αγρότες -το καλοκαίρι που όλοι θα πιάσουν τις παραλίες- διαμαρτυρηθούν βάζοντας στραβά το καπέλο τους (όπως κάνουν οι Ιάπωνες)στους 40' υπό σκιά, δεν νομίζω να στεναχωρεθεί και κανένας. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
    Πιπιλάνε όλοι μια καραμέλα για βολεμένους αγρότες που ταλαιπωρούν τον κόσμο χωρίς να σκέφτονται την δύσκολη χρονική στιγμή. Ακούγεται ότι όλοι οι αγρότες παίρνουν δισεκατομμύρια,κυκλοφορούν με πανάκριβα αυτοκίνητα, έχουν τις ωραιότερες γυναίκες!!! Γιατί όμως κανένας δεν πηγαίνει να γίνει αγρότης αφού περνάνε τόσο καλά????
    Γιατί οι φίλοι που φωνάζουν ότι είναι άσχημα στις δουλειές τους δεν πάνε να γίνουν αγρότες?? Τους πληροφορώ ότι δεν χρειάζεται ούτε πτυχίο ,ούτε μεταπτυχιακά, ούτε να ασπρίσουν τα μαλλιά τους στα θρανία, τους τα έχει όλα στρωμένα το ελληνικό κράτος και η Ε.Ε. (έτσι ακούγεται τελευταία). Προτιμάνε όλοι όμως μια θέση στο Δημόσιο, γιατί μάλλον εκεί περνάνε καλύτερα.
    Μεταξύ των αγροτών υπάρχουν άτομα με πτυχία ΑΕΙ που βαρέθηκαν να τρέχουν για ωρομισθίες στο κάθε κορφοβούνι για 7 Eurw την ώρα, να ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ως εργαζόμενοι,και να δουλεύουν μεχρι τα 60 τους ωρομίσθιοι μηπως και γίνουν τότε μόνιμοι. Που πρέπει να μεγαλώσουν οικογένειες με δάνεια απο την ΑΤΕ, και να προσπαθήσουν για κάτι καλύτερο, μέσα απο το αγροτικό επάγγελμα. Που δεν θέλουν στο κάτω κάτω να πάνε όλοι να ζήσουν στην Αθήνα, αλλά να κάνουν μια αξιοπρεπή ζωή εκεί που γενήθηκαν.


    Ένας ΑΓΡΟΤΗΣ που φέτος δεν κατέβηκε στα μπλόκα, αλλά διάλεξε μια άλλη μορφή διαμαρτυριάς."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδω και τωρα το κρατος να παρει την εκκλησιαστικη περιουσια!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Δύση θέλει αδύναμα κράτη και αφανισμό των μικρών αγροτών!

    Περαστικά στους Δυτικολιγούρηδες-αγροτοφάγους.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι αγρότες να συγκροτήσουν συμβούλια, και να δημιουργήσουν κοινοβούλιο των εκπροσώπων, και να καταλάβουν την κυβέρνηση, και να δημιουργήσουν κυβέρνηση ΜΟΝΟ από αγρότες, η οποία θα εκτελεί εντολές που θα δίνει η γερουσία η οποία θα αποτελείται από υπερήλικους Ορθόδοξους Ιερείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς τον ΑΓΡΟΤΗ-σχολιαστή του άρθρου μου. Αυτός ο τρόπος διαμαρτυρίας που διαλέξατε, είναι παραδειγματικός, διότι παράγει ουσιαστικό διάλογο και προβληματισμούς που μακάρι να αποδειχτούν γόνιμοι. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος είπε...
    Η Δύση θέλει αδύναμα κράτη και αφανισμό των μικρών αγροτών!

    Περαστικά στους Δυτικολιγούρηδες-αγροτοφάγους.Thimomaste poso fileusplaxna antimetopize i Rosia tous xorikous tis (douloparoikous mexri to 1861!)

    Ανώνυμος είπε...
    Οι αγρότες να συγκροτήσουν συμβούλια, και να δημιουργήσουν κοινοβούλιο των εκπροσώπων, και να καταλάβουν την κυβέρνηση, και να δημιουργήσουν κυβέρνηση ΜΟΝΟ από αγρότες, η οποία θα εκτελεί εντολές που θα δίνει η γερουσία η οποία θα αποτελείται από υπερήλικους Ορθόδοξους Ιερείς.
    An o kathe epagelmatikos xoros prospathouse na katalavei tin kubernisi me to etsi thelo to apotelesma tha itan Emfilios polemos kai mia eksasthenismeni Ellada kurie
    Η Δύση θέλει αδύναμα κράτη" katastasi pou pithanon na voleue kapoious oi opoioi tha emfanizontan os sotires gia na pokatastisoun tin taksi opos stin Polonia to 1794...Episis se pia`dimokratiki xora oi Iereis exoun kai nomothetiki eksousia? Ektos an theoreis to Iran dimokratia!
    Zito I ellada kai i akapileuti Orthodoxia!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.