27/1/10

ΕΚΡΕΜ ΝΤΕΜΙΡΤΑΣ «Να μην πετούν πολεμικά αεροσκάφη στο Αιγαίο»


Μια τολμηρή πρόταση κατέθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου της Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς, στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον οποίο επισκέφθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Η πρόταση του κ. Ντεμιρτάς αναφέρεται στη μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και τη διακοπή υπερπτήσεων μαχητικών αεροπλάνων πάνω από το Αιγαίο.

Την ώρα που όλοι στην Ελλάδα συζητούσαν το απόρρητο σχέδιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων «Βαριοπούλα», για δημιουργία θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν, ένας κορυφαίος Τούρκος επιχειρηματίας από την περιοχή του Αιγαίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου της Σμύρνης, Εκρέμ Ντεμιρτάς, επισκεπτόμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ζήτησε «να μην πετούν πάνω από το Αιγαίο πολεμικά αεροσκάφη». Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «στη θέση του ήχου των πολεμικών αεροσκαφών προτιμούμε να ακούμε τις φωνές των γλάρων και στη θέση των πολεμικών πλοίων θέλουμε να βλέπουμε μεταξύ των δύο ακτών πλοία που να μεταφέρουν φορτίο και επιβάτες».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι στηρίζει ολόψυχα τις προσπάθειες του Επιμελητηρίου, οι οποίες συμβάλλουν στην καλλιέργεια των καλών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ας σημειωθεί πως το Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης εδώ και 15 χρόνια καταβάλλει προσπάθειες για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. «Στην ανάπτυξη των τουρκο-ελληνικών σχέσεων δεν αποβλέπουμε μόνο για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, αλλά παράλληλα στοχεύουμε σε μια μόνιμη φιλία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ντεμιρτάς.

Οπως τόνισε ο κ. Ντεμιρτάς «αμφότερες οι χώρες, Τουρκία και Ελλάδα, ένα πολύ σημαντικό μέρος του εθνικού εισοδήματός τους το αφιερώνουν στους εξοπλισμούς. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση. Η ειρήνη στο Αιγαίο δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια ενός νέου πιλότου του οποίου το δάκτυλο βρίσκεται πάνω στο κουμπί της βόμβας».

Ο κ. Ντεμιρτάς ζήτησε τη στήριξη του Πατριάρχη εκφράζοντας την επιθυμία να πάρει μέρος την 1η Σεπτεμβρίου στην «Αλυσίδα Ειρήνης» 1.100 μέτρων που θα δημιουργηθεί από πλοιάρια και των δύο χωρών ανάμεσα στο Κουσάντασι και τη Σάμο, στο στενότερο σημείο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο. Ο πρόεδρος επισήμανε πως αυτή η περιοχή έχει μεγάλη σημασία, εκεί πριν από χρόνια είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση Γεωργίου Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ στη Σάμο, η οποία και κατέστη σύμβολο φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.


Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

14 σχόλια:

  1. Δηλαδή, πάνω ἀπὸ τὴν δική μας θάλασσα νὰ μὴν πετᾶμε;
    Εἶναι καλὰ οἱ τοῦρκοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτο ειναι σιγουρα συμφερον για την Τουρκια, αφου η Ελλαδα εχει 3000 νησια και νησιδες στο Αιγαιο, ενω η Τουρκια μονο λιγα 3 ν.μ εξω απο τις ακτες της. Στην ουσια ειναι απεμποληση εκ μερους της Ελλαδας στην πληρη ασκηση κυριαρχικων της δικαιωματων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν πάμε καλά...Τα Τουρκικά εισβάλουν και παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας και κατα παράβαση του FIR Αθηνών...δηλαδή παραβιάζουν τους διευθνής κανόνες και την νομιμότητα. Συχνά κάνουν και εικονικούς βομβαρδισμούς σε κατοικοιμένα Ελληνικά νησιά. Τα δικά μας αμύνονται και αναχαιτίζουν....Με ποιά λογική θα εξισώσουμε τα δύο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να αποστρατικοποιησουμε και τα νησιά για να κοιμούνται οι Τούρκοι καλύτερα , γιατί τώρα νιώθουν την ελληνική απειλή πολύ έντονα. Βρε ους μπουνταλάδες που μας δουλεύετε κιόλας, μάθετε να σέβεστε τους γείτονες σας και δεν υπάρχει πρόβλημα.. Μας τη λένε κιόλας, μου αρέσει που βρήκαν τη λύση και μας την σερβίρουν σιγά σιγά από έναν φορέα που εκπροσωπεί τον κόσμο της επιχειρηματικότητας και του εμπορίου .Ανθρώπους που εξυπηρετεί η ηρεμία και η καλές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες , ετσι η πρόταση αποκτά μια αληθοφάνεια και γίνετε πιο ευκολοχώνευτη από εμάς ,και συντοχρονως λύνει και τα χέρια των δικών μας ηγετών ώστε να εφαρμόσουν τα προαποφασισμένα στο Αιγαίο .

    Πορφυριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και γιατι πηγε στον πατριαρχη;Ειναι θεσμικο οργανο της Ελλαδος ;Τα οργανα της τουρκιας συνεχιζουν το ρολοτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα ηταν κατι τετοιο η κορωνιδα της τουρκικης εξωτερικης πολιτικης των τελευταιων 30 χρονων, αφου θα εκανε de facto το Αιγαιο "ουδετερη ζωνη". Με ο,τι αυτο συνεπαγεται στις τουρκικες διεκδικησεις για τα αλλα θεματα. Βημα-βημα παραχωρηση κυριαρχιας.

    Σε αυτη τη λογικη ειχε κινηθει και η παλαιοτερη αμερικανικη προταση περι αοπλων αεροσκαφων.

    Κατι τετοιο ηταν εγκληματικο απο ελληνικης πλευρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Που έχουμε φτάσει να καθόμαστε να συζητάμε την κάθε ανοησία του κάθε Πονηρίδη.

    Τα Ελληνικά μαχητικά ΠΕΤΟΥΝ ΟΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ.
    ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

    ΝΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συζητιέται αν η Τουρκία αποσύρει τον στρατό από την Κύπρο και ολόκληρη η Κύπρος ενωθεί με την Ελλάδα, αν επιστρέψει τις περιουσίες των Ελλήνων στην Τουρκία, αν ξαναλειτουργήσουν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, και αν ομοίως η Τουρκία δεν πετάει αεροπλάνα πέρα από την Άγκυρα.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι ? Και ο Βαρθολομαίος συμφώνησε ? Το μοιράσαμε κιόλας το Αιγαίο ? Εγώ ως Έλληνας πολίτης επιμένω οι νεαροί πιλότοι μας να έχουν το δάκτυλο στην σκανδάλη, έχοντας την αμέριστη εμπιστοσύνη μας , να φυλάτουν την χώρα μας, διατηρώντας την ειρήνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ἐντάξει ἄν καί ἡ τουρκιά δέν πετάει πάνω ἀπό τήν Μικρά Ἀσία καί τό Κουρδιστάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. EINAI TΡΕΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ...

    ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΑΣΤΕΡΙΞ...

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Mήπως να πετάει και να πλέει ο καθένας στην πλευρά του; Μόνο στην επικράτεια του και στα διεθνή τίποτα άλλο. Γίνεται; Εμ, δεν γίνεται, γιατί η "φίλη" τουρκία έχει ανησυχίες...

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τη γνωρίζει αυτήν την κίνηση ο Ερντογάν και ο Νταβλούτογλου; ή είναι μέρος των όσω θα συζητήσουν κεκλεισμένων των θυρών οι δύο πρωθυπουργοί;
    Αυτήν την ερώτηση ήθελα να κάνω και όποιος μπορεί και γνωρίζει παρακαλώ να απαντήσει.
    Υ.Γ. Το σίγουρο είναι πάντως ότι δεν είναι τυχαία η παραπάνω τοποθέτηση.
    Γιάννης Πάτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να γιατί βγαίνουν όλα αυτά περί πραξικοπήματος. Σε λίγο να δέίτε που θα πουν να φύγει και ο στρατός από τον Έβρο. Δεν τα βγάζουν τυχαία οι Τούρκοι αυτά, μην είστε τόσο αθώοι. Στην πραγματικότητα θα δημιουργούσαν πρόβλημα στο Αιγαίο, αλλά μάλλον για λίγο καιρό σίγουρα έχουμε το πάνω χέρι και δεν μπορούν στον αέρα. Έτσι επιστρατεύουν άλλα μέσα, κυρίως διπλωματικά και προετοιμάζονται για το 2017-2023, όπου υπολογίζουν να έχουν αρκετά μεγαλύτερη δύναμη και τα νέα αεροσκάφη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.