25/1/10

Δύο γραμμές στον ΣΥΡΙΖΑ "ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ" ΚΑΤΑ "ΕΘΝΙΚΗΣ" ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ.Μια έκπληξη περίμενε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη σε πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μια συμμαχία «δεξιών ανανεωτών» και «αριστεριστών αντιεθνικιστών» του προσήψε τις θέσεις που πήρε στη Βουλή και τον κατηγόρησε ότι δεν θέλει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση. Αφορμή δύο ερωτήσεις που υπέβαλε στον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών, ρωτώντας τον γιατί η ‘Αγκυρα συνεχίζει ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς να συμμορφώνεται με τα πλεόν στοιχειώδη προαπαιτούμενα, όπως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η εφαρμογή του τελωνειακού πρωτοκόλλου. Αλλά δεν ήταν μόνο οι δύο ερωτήσεις που είχαν ενοχλήσει.
‘Ηταν επίσης η παρουσία του κ. Λαφαζάνη σε δημόσια συζήτηση με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργο Λιλλήκα και διάφορες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα. Για το ΑΚΕΛ, που δεν ξέχασε ποτέ τη σταλινο-μπρεζνιεφική οργανωτική νοοτροπία, ο Λιλλήκας είναι «αποστάτης» και ο κ. Χριστόφιας του έχει υποσχεθεί ότι ο «λαός του ΑΚΕΛ» θα περάσει από πάνω του σαν «οδοστρωτήρας». Μιλώντας στην εν λόγω συζήτηση, ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι η διεύρυνση της ΕΕ παρακολουθεί ουσιαστικά τον ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό και εξελίσσεται, με τους όρους που γίνεται, σε κοινωνική καταστροφή, ενώ ετάχθη υπέρ του «παγώματος» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπό τις παρούσες συνθήκες.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο κ. Λαφαζάνης απάντησε κάπως ειρωνικά στους επικριτές του. Κυττάξτε, τους είπε περίπου, η συζήτηση για το αν η Τουρκία πρέπει να μπει ή να μη μπει στην ΕΕ είναι για σοβαρές χώρες. Εδώ κουβεντιάζουμε αν τηρεί ή δεν τηρεί τουλάχιστο τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της. Οι επικριτές του φρόντισαν να διοχετεύσουν την υπόθεση στις εφημερίδες, με την παραπλανητική προσθήκη ότι ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε, και αυτός, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, κάτι που δεν συνέβη.

Τα ίδια είχαν γίνει και το περασμένο καλοκαίρι. ‘Όταν ο τότε Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, αντιδρώντας στην κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι και στη διαιώνιση του παραλογισμού της μη αναγνώρισης και κατοχής της Κύπρου και του casus belli, ζήτησε πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας έπεσαν να τον φάνε από το κόμμα του. Ο κ. Μπαλάφας με δηλώσεις του ζήτησε τότε να μην οξύνουμε τα ελληνοτουρκικά (λες και μπορούσε να το κάνει αυτό ο Αλαβάνος!), ο κ. Τριγάζης έγραψε δύο σελίδες άρθρο στην Αυγή για να πει όλο κι όλο ότι πρέπει να συνεχισθεί η πορεία της Τουρκίας προς την πλήρη ένταξη και ο «αντιεθνικιστής» κ. Θεοδωρίδης ζήτησε περίπου να τα δώσουμε όλα στην ‘Αγκυρα και να αφοπλισθούμε μονομερώς έναντι της Τουρκίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Θεοδωρίδης συνυπέγραψε το 2006 με τον Γιάννη Μηλιό και τη Σίσσυ Βωβού άρθρο, που η «Αυγή» και η «Εποχή» πρόβαλαν δεόντως στην πρώτη σελίδα και χωρίς αντίλογο, άρθρο το οποίο ουσιαστικά υιοθετεί, και στα ελληνοτουρκικά και στο κυπριακό, όλη την επιχειρηματολογία, της κακιάς ώρας κατά τα άλλα, του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, για να ζητήσει εν κατακλείδι την άρση του “εμπάργκο” στην “Βόρειο Κύπρο”, ουσιαστικά δηλαδή την αναγνώριση της “ΤΔΒΚ”. Αντίθετα, η «Εποχή», που έχει καταστήσει, από τότε που βγήκε, έμβλημά της την ελεύθερη διακίνηση όλων των ιδεών και τον ελεύθερο διάλογο στην αριστερά, αρνήθηκε να δημοσιεύσει άρθρο επικριτικό του ΑΚΕΛ, με το επιχείρημα ότι θέλει να διατηρήσει ένα επίπεδο σχέσεων με το κόμμα αυτό!

Υπάρχει βλέπετε μια κάπως … παραδοσιακή Αριστερά, η Αριστερά του ΕΑΜ, του ‘Αρη και του Γλέζου, της ΕΔΑ και των διαδηλώσεων για την ένωση με την Κύπρο, μια Αριστερά που υπάρχει ακόμα καταναλώνοντας, όχι μόνο τη συμπαράταξή της με τους κοινωνικά αδύναμους, αλλά και το τεράστιο πολιτικό και ηθικό κεφάλαιο της μεγαλειώδους Εθνικής Ατίστασης και των αγώνων της ενάντια στην ξένη εξάρτηση της Ελλάδας. Υπάρχει όμως και μία άλλη αριστερά, που … θεωρεί περίπου τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ως εγκληματία πολέμου! Ο βουλευτής Δρίτσας π.χ., που εξελέγη με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ, πήγε στη Βουλή τις προάλλες για να υποστηρίξει την καινοφανή για αριστερό και «αντιιμπεριαλιστή» βουλευτή άποψη ότι, για την κυπριακή τραγωδία, ευθύνονται οι «τουρκοφάγοι» και «υπερπατριώτες» ‘Ελληνες. Δεν φτάνει δηλαδή που στον ελληνικό λαό επεβλήθη από τις ΗΠΑ δικτατορία το 1967 για να γίνει το πραξικόπημα και η εισβολή στην Κύπρο, θα φορτώσουμε τώρα στους ‘Ελληνες την ευθύνη για όσα έκανε η CIA το 1967 και το 1974? Στην αγγλική και την αμερικανική πρεσβεία τρίβουν πάντως, όπως είναι φυσικό, τα χέρια τους με τέτοιες θέσεις.

Αυτή η αριστερά είναι μια ντε φάκτο αμερικανική αριστερά, αφού συμφωνεί, σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα, με όσα ζητά η Ουάσιγκτον στην περιοχή μας (όπως η κρατούσα, τάση στο ΑΚΕΛ τείνει δυστυχώς να μετατραπεί σε όργανο της βρετανικής πολιτικής). Από την υποστήριξη, βρέξει χιονίσει, της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ, που είναι και μια κεντρική ατλαντική, αλλά και κεντρική νεοφιλελεύθερη πολιτική, έως την ανατροπή του ιρανικού καθεστώτος - που εύκολα φαντάζεται κανείς σε ποια «δημοκρατία» θα οδηγήσει. Είναι αυτή η αμερικανική «αριστερά» που ωρυόταν στο παρελθόν για τα «εγκλήματα των Σέρβων», δεν έκανε όμως τίποτα για να αποτρέψει τα σχέδια μεγάλου, ακόμα και ατομικού πολέμου κατά της Τεχεράνης. Που υποστηρίζει ότι το μόνο που έχει σημασία είναι ο “ταξικός” αγώνας και θεωρεί απαράδεκτη κάθε αναφορά στο έθνος. Λες και μπορεί ένας αριστερός να εξεγείρεται για την καταπίεση μιας τάξης από μια άλλη, αλλά να αδιαφορεί για την καταπίεση ενός έθνους από ένα άλλο!

Αυτή η «αμερικανική αριστερά» εκτείνεται από την «ανανεωτική πτέρυγα» μέχρι τους "αντιεθνικιστές αριστεριστές”. Δεν θέλουμε να τους το προσάψουμε ως πρόθεση, γεγονός όμως είναι ότι το το "αντιεθνικιστικό" χαρτί θάταν μεγάλο ατού σε ένα αλισβερίσι με το κατεστημένο μιας χώρας που ελάχιστη διάθεση έχει να την υπερασπίσει, ιδίως πηγαίνοντας κόντρα στις ΗΠΑ και τους φίλους τους εν Ευρώπη. Οι ΅αντιεθνικιστές αριστεριστές΅ διανοούμενοι, δεν μας έχουν καταπλήξει με τις μαρξιστικές αναλύσεις τους, ούτε για τον ελληνικό κοινωνικό σχηματισμό, ούτε για τις νέες μορφές του μεταψυχροπολεμικού «ανθρωπιστικού ιμπεριαλισμού». Το μόνο που μας προσφέρουν είναι μια εκτός τόπου και χρόνου ΅διεθνιστική΅ ιδεοληψία, η μεταφορά δηλαδή σε τελείως διαφορετικές συνθήκες διάφορων τέτοιων υποτίθεται «διεθνιστικών» σχημάτων.

Μπορεί η επιρροή αυτής της συμμαχίας να είναι μειοψηφική στην βάση της Αριστεράς, είναι όμως δυσανάλογα μεγάλη στην «γραμμή» του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, έχει καθοριστική επιρροή στην «Αυγή» και την «Εποχή» και συντριπτική υποστήριξη μεταξύ των «αριστερών» πανεπιστημιακών – τόσο «αριστερών» και τόσο «επιστημόνων» που, στην περίπτωση του σχεδίου Ανάν δεν μπορούσαν να κάνουν απλή πρόσθεση και αφαίρεση και ετάχθησαν υπέρ ενός σχεδίου που μετέτρεπε την πλειοψηφία του πληθυσμού σε μειοψηφία στα όργανα αποφάσεων! Τέτοιο ήθος, τέτοια επιστήμη, τέτοια αριστεροσύνη!

Το 2004, η γραμμή υπέρ του σχεδίου Ανάν πέρασε με λίγες ψήφους διαφορά στην Κεντρική Επιτροπή του Συνασπισμού. Είχαν τότε αντιταχθεί στο σχέδιο μια πλειάδα στελεχών του Κόμματος, με επικεφαλής τον Αλέκο Αλαβάνο και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Τα στελέχη αυτά κέρδισαν και την πλειοψηφία στο συνέδριο που ακολούθησε. Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν λειτουργούν με πολιτική, αλλά με λογική καρτέλ μηχανισμών. Οι «ανανεωτές» πήραν τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και καμία συζήτηση δεν έγινε έκτοτε, ούτε στον ΣΥΝ, ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως και για όλα τα θέματα.

Τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής δεν είναι όμως δευτερεύοντα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα. Η ελληνική αριστερά, αν είναι ακόμα ζωντανή, αν είναι αριστερά, δεν πρόκειται να γλυτώσει από το πρόβλημα με ασκήσεις οπορτουνισμού, ούτε μπορεί να περιορισθεί στην οικονομική και κοινωνική θεματολογία, αν υποθέσουμε ότι κι εκεί τα πάει καλύτερα. Οι εξελίξεις στο κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά πλησίασαν στο σημείο που θα απειλήσουν ευθέως την κυριαρχία του ελληνικού και κυπριακού κράτους. Οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας, οι πληβείοι της, αυτοί άλλωστε που εντέλει την υπεράσπισαν από το 1821 μέχρι
το 2004, είναι κυρίως αυτοί που έχουν ανάγκη τα δύο κράτη τους, μοναδικό υπαρκτό σήμερα πλαίσιο άσκησης κάποιου δημοκρατικού ελέγχου της εξουσίας και κάποιας κοινωνικής προστασίας για τον ελληνικό λαό.

περιοδικό "Επίκαιρα", 21.1.2010

24 σχόλια:

  1. Το εκλογικό όριο πρέπει να ανέβει στο 5% (ή 7-8%), και το κράτος να μην χρηματοδοτεί κόμματα εκτός κοινοβουλίου (τώρα χρηματοδοτεί όποιον πήρε πάνω από 1,5%).

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ θαυμάζω στο ΣΥΡΙΖΑ, πως έχει συμβιβάσει τα πάντα. Δηλαδή, αν αύριο γινόταν κυβέρνηση, θα καταργούσαν το στρατό, για να ξεφορτωθούν τις αμυντικές δαπάνες, που για το ΣΥΡΙΖΑ είναι πάντα τεράστιες όσο κι αν κοπούν και από την άλλη θα βγαίνει ο Λαφαζάνης και θα πουλάει αγριάδες στην Τουρκία (ξεβράκωτη πια η χώρα) και σε άλλο υπουργείο, θα μιλούν για εθνικιστικό παραλήρημα και αλληλλεγγύη στα Σκόπια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 4. Στρατιωτικοί εξοπλισμοί

    Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη και 5η στον κόσμο την περίοδο 2004-2008, σε στρατιωτικές δαπάνες ξοδεύοντας το 4,1% του ΑΕΠ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη άμεση μείωση των εξοπλιστικών δαπανών κατά 50%, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για τις βασικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας (παιδεία, υγεία, περιβάλλον, κ.α.).

    http://www.syriza.gr/press/yliko/entypa/boyleytikes-ekloges-2009/copy_of_oi-theseis-toy-syriza-gia-tin-oikonomia-1

    Μετά, πήγαινε και πούλα τσαμπουκά με τα λόγια στην Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. [.Είναι αυτή η αμερικανική «αριστερά» που ωρυόταν στο παρελθόν για τα «εγκλήματα των Σέρβων», δεν έκανε όμως τίποτα για να αποτρέψει τα σχέδια μεγάλου, ακόμα και ατομικού πολέμου κατά της Τεχεράνης...]

    Λάθος .. όχι η Αμερικανική αριστερά.. αλλά η "ευρωπαική κεντροαριστερά " σε στυλ Νταλέμα και ΦΙΣΕΡ.

    Τι φαινόμενο αυτό διαπερνά σχεδόν ΟΛΑ τα κόμματα .. την ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ ..
    Υπάρχει μία ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ διαχωριστική γραμμή. βασικά μπορούμε να τους ξεχωρίσουμε .. από την επιλογή τους στο σχέδιο ΑΝΑΝ.
    Αυτοί που είπαν το ΝΑΙ και αυτοί που είπαν το ΟΧΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπορείτε να μην ασκείτε συλλογική ευθύνη; Μπορείτε να μην είστε νεοναζί φασίστες; Όλοι δεν είναι ένας και ένας δεν είναι όλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είστε φασίστες, εθνικιστές! Απαγορεύεται ένα κόμμα να έχει 5-6 διαφορετικές γραμμές; Όποιος θέλει, ας πάρει τη γραμμή που του αρέσει! Θες πατριωτισμό; Έχουμε Λαφαζάνη. Θες αλληλλεγγύη στα Σκόπια; Έχουμε κι απ αυτό. Θες μείωση στρατού; Έχουμε!

    Οπότε σωστά λέει ο φίλος! Μην είστε φασίστες! Περιμένετε ένα κόμμα να έχει μία μόνο καθαρή πολιτική γραμμή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. KAHMENH AΡΙΣΤΕΡΑ...ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΤΑ ΟΥΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΑ...ΟΡΑΜΑΤΑ..

    ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΚΑΛΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ..ΚΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ..ΚΑΙ ΦΟΥΤΣΕ ΜΠΛΕ...

    ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΛΙ Ο ΞΥΡΙΖΑ ΘΑ ΠΑΛΕΥΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ..

    ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ!!

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου αρεσει βρε εσεισ που νομιζετε οτι αυτο που πιστευετε εσεισ ειναι η μονη αληθεια.
    ΔΗΛΑΔΗ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΕΝΩ ΤΟ ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ.
    ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΠΙΟ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ. ΕΞΑΛΟΥ ΜΟΝΟ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Ο ΚΩΣΤΑΣ Ο ΚΟΥΚΙΔΗΣ, Ο ΣΟΛΩΜΟΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΒΑΛΑΝ ΧΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥΣ.ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΤΑΣΕ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥΣ.ΠΩΣ ΟΡΙΖΕΤΕ ΒΡΕ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΗ; ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΕ ΠΟΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ; ΑΠΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΩΣ ΑΞΙΩΜΑ;
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΟΙΚΗΣΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ; ΕΞΑΛΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ Η ΝΤΟΡΑ, ΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΕΪΚΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ ΕΝΑΛΛΑΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΟΛΙΑ, ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ.
    ΜΠΟΡΕΙ ΒΡΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΤΑΝ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΕ ΤΣΕΠΕΣ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΛΑΜΟΓΙΟΚΑΠΙΤΑΛΩΝ;
    ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ.
    ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ. Η ΝΤΙΡΕΚΤΙΒΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΣΥΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟ ΤΟ 14% ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 2000 ΣΕ 3-4 % ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2015. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΓΗ;
    ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ;
    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ;
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. kostakouta,

    Οταν εισαι στελεχος ενος κομματος και διαφωνεις ριζικα σε διαφορα θεματα με την επισημη γραμμη του, τοτε κανεις το λογικο και εντιμο, ητοι, φευγεις απο το εν λογω κομμα και πας αλλου ή πας σπιτι σου. Αυτοι που παραμενουν σημαινει οτι εκφραζονται απο αυτο σε σημαντικο βαθμο, αρα φερουν και την ευθυνη της συμμετοχης τους σε αυτο. Η καραμελα με τη συλλογικη ευθυνη εχει χασει τη γευση της. Μερος της ευθυνης που φερει ο καθενας μας, ειτε μας αρεσει ειτε οχι, πηγαζει απο την εθελουσια συμμετοχη μας σε συλλογικοτητες. Οπως και να την ονομασεις, ειναι υπαρκτη και αναποφευκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι γεγονός ότι όλα σχεδόν τα κόμματα τα διαπερνάει οριζόντια η διαχωριστική γραμμή μεταξύ νεοταξιτών και πατριωτών, αλλά εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ το έχουν παραχέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Υπάρχει βλέπετε μια κάπως … παραδοσιακή Αριστερά, η Αριστερά του ΕΑΜ, του ‘Αρη και του Γλέζου, της ΕΔΑ και των διαδηλώσεων για την ένωση με την Κύπρο, μια Αριστερά που υπάρχει ακόμα καταναλώνοντας, όχι μόνο τη συμπαράταξή της με τους κοινωνικά αδύναμους, αλλά και το τεράστιο πολιτικό και ηθικό κεφάλαιο της μεγαλειώδους Εθνικής Ατίστασης και των αγώνων της ενάντια στην ξένη εξάρτηση της Ελλάδας".

    Αυτή είναι η πραγματική αριστερά, όχι τα τσόλια που παρουσιάζονται ως δήθεν αριστεροί, χωρίς αγώνες, χωρίς αίμα, χωρίς πατρίδα.
    Φίλοι δεξιοί, αυτή η αριστερά δεν είναι αντίπαλος σας. Η άλλη "αριστερά" είναι. Για αυτό να αποφεύγουμε το τσουβάλιασμα όλων στο ίδιο σακί. Πολλοί πατριώτες αριστεροί θα βρεθούν στο πλάι σας, όταν και όποτε το χρειαστεί η πατρίδα. ΄Έξω η Δραγώνα και οι Κουράκηδες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο "αντιεθνικιστής" κύριος Θεοδωρίδης είναι ο γνωστός ροζ κώλος που έγραψε παραμονή της επετείου της 28ης Οκτωβρίου περί "αβλαβούς διέλευσης των Ιταλών από το ελληνικό έδαφος". Απλά ως υπενθύμιση...
    Όσο για τον κύριο Λαφαζάνη - αν εξαιρέσει κανείς μερικές απόψεις του περί μεταναστών - νομίζω ότι πρόκειται περί σοβαρού και συγκροτημένου ατόμου, με εθνική συνείδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΣΥΡΙΖΑ = Aπ'όλα έχει ο μπαξές ή ότι να'ναι.

    'Οποιος έχει μάτια να το δεί αυτό δεν είναι παρά ''νεοναζί φασίστας''.

    Κι απ'ότι φαίνεται την μαλα*ία κάποιοι την συνεχίζουν και μετά τα 25.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Ο κ. Κωνσταντακόπουλος λέει τα σύκα-σύκα. Αυτη η αριστερά έχει αναλάβει εργολαβικά το ρόλο του "χρήσιμου ηλίθιου". Είναι αμερικανική με την έννοια ότι η ευρωπαϊκή διάστασή της ακολουθεί κατά πόδας τις ΗΠΑ. Ωστόσο ο κ. Λαφαζάνης έπεσε σε ενα ολίσθημα υπογράφοντας με την υπόλοιπη κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δήλωση υποστήριξης της κ. Δραγώνα. Ίσως το έκανε για να μη φανεί μια ακόμα διαφωνία στην ΚΟ. Παραμ΄νει ωστόσο λάθος. Έχει δίκιο ο arpakola ότι η "αμερικανική" γραμμή διαπερνά όλα τα κόμματα. Η γραμμή αυτή είναι σχετικά μικρή στην κοινωνία αλλά ισχυρή στα υψηλά πολιτικά/κομματικά κλιμάκια. Εμπνευστής της (για όλο τονπολιτικό κόσμο) είναι ο κ. Κυρκοςεδώ και δυο δεκαετίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όσο θα σφίγγει ο εθνομηδενιστικός βρόχος το λαιμό του Έλληνα, όσο τα παπαγαλάκια της εξουσίας αποθρασσυμένα θα κάνουν το άσπρο-μαύρο, όσο πιό πολύ οι χρήσιμοι ηλίθιοι της νέας τάξης θα προσπαθούν να σπάσουν το 'DNA' του Έλληνα με το κομπρεσέρ, τόσο θα γίνεται χαμός στο διαδίκτυο και στη βάση της κοινωνίας και θα μεταφέρεται η πίεση στους πολιτικούς. Όσοι από αυτούς είναι πατριώτες ή έστω διορατικοί θα το παίρνουν το μήνυμα. Το ίδιο ισχύει και για τον πνευματικό κόσμο της χώρας (και όχι για κάποιους ημιμαθείς "καθηγητές"). Πρέπει να πιέζουμε να ακούγονται περισσότερες τέτοιες φωνές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ενας βουλευτης τους [ψαριανος] επαθε κριση ειλικρινειας και ομολογησε για μιζες που εχει παρει το κομμα τους και πεσανε να του βγαλουν τα ματια,ενω γονατιστος ανασκευασε και ζητησε συγνωμη.Τεραστιοι πολιτικοι ανδρες.Να τους χαιρομαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Στην υπεράσπιση του δικαιώματος στην εθνοεκμηδενίσή μας από τη Δραγώνα τους συνένωσε φαίνεται κάτι ανυπέρβλητο όλους, ολάκερη την κοινοβουλευτική ομάδα του Τσίριζα, μια υπέρτερη ίσως δύναμη, η Πρεσβεία νάναι ? Τι άλλο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η εθνομηδενιστική γραμμή έχει ισχυρούς εκπροσώπους σε όλα τα κόμματα αλλά προωθείται ΚΥΡΙΩΣ από τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία εν πολλοίς ελέγχουν και την πολιτική ζωή.

    Ταυτόχρονα βέβαια, όπως άλλωστε είναι σύνηθες στις σύγχρονες δημοκρατίες, η γραμμή αυτή έχει μηδαμινή απήχηση στον λαό κι απλά επιβάλλεται δια των ΜΜΕ, από τους ατζέντηδες των ατλαντικών συμφερόντων, ως η κυρίαρχη λαϊκή άποψη.

    Το σχέδιο Ανάν τους έφερε όλους αυτούς τους εκπροσώπους στο προσκήνιο, και γι αυτό και μόνο θα πρέπει να ευγνωμονούμε τον Κόφι Ανάν.

    Ταυτόχρονα το ίδιο αυτό σχέδιο, που με τόσο πάθος προωθούσαν, τους εξουδετέρωσε, προσωρινά, καθότι η "δημοκρατική" κάλυψη την οποία επικαλούνταν σε βάρος του "δικτάτορα Μιλόσεβιτς" μέχρι τους "δικτάτορες Σαντάμ, Τσάβεζ κι Αχμαντινετζάντ", με τα αποδεδειγμένα πλέον, κονδύλια του State Department, γύρισε μπούμερανγκ στην υπόθεση της συντριβής του "ΝΑΙ" στο κυπριακό δημοψήφισμα. Τους αφαίρεσε κάθε δημοκρατικό μανδύα και επέφερε ανεπανόρθωτη βλάβη όχι τόσο εξαιτίας του αρνητικού αποτελέσματος αλλά επειδή η μέχρι τότε αλαζονεία τους δεν τους επέτρεπε να φανταστούν ότι μία μικρή βασανισμένη χώρα θα μπορούσε να τους αψηφίσει.

    Κι αυτοί πως αντέδρασαν; Αντί να ασχοληθούν με τη βελτίωση του σχεδίου, ΣΤΡΑΦΗΚΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΩΝ.

    Τελικά το ερώτημα είναι ποιός μπορεί να αντέξει τόση δημοκρατία...

    ή όπως λέει κι ένας ανώνυμος γραφίστας σ' ένα τοίχο "τόση δημοκρατία είχαμε να δούμε από τη χούντα"

    Edge

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο Κος Λαφαζάνης είναι η φωτεινή εξαίρεση και Μπράβο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το ΣΥΡΙΖΑ είναι ουσιαστικά η συνένωση των διαφόρων ρεταλιών της αριστεράς που για διάφορους λόγους βρέθηκαν έξω κάποια στιγμή από το ΚΚΕ.
    Ας σημειωθεί πως το ΚΚΕ κατά κύριο λόγο πετούσε εκτός κόμματος δύο κατηγορίες ατόμων α) τους κίναιδους ή οπισθογεμείς ή πισωγλέντηδες διότι αυτή ήταν η γραμμή της Μόσχας από Στάλιν και έπειτα β)τους πάσης φύσεως παλαβούς και ημίτρελλους.

    Αυτό ασφαλώς ανταποκρίνεται και στους ψηφοφόρους του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Παραδοσιακά ήταν το κόμμα των ανωμάλων. Οποιαδήποτε αδερφή κι αν πετύχετε θα σας πει ότι ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον μέχρι πρότεινος διότι το ΠΑΣΟΚ έκανε μεγάλες προσπάθειες να κερδίσει από το ΣΥΡΙΖΑ αυτό το κοινό και εν μέρει το πέτυχε.

    Συνεπώς από κόμμα κιναίδων και παλαβών τι περιμένετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Λέει ο "25 Ιανουαρίου 2010 12:42 μ.μ.
    "Μετά, πήγαινε και πούλα τσαμπουκά με τα λόγια στην Τουρκία."
    ΑΠΑΝΤΩ: Ενώ όλα τα προηγούμενα χρόνια που είχαμε αυξημένες αμυντικές δαπάνες, είχαμε τους τούρκους στη φάπα...Έ,ρε @#@$# που θέλουν μερικοί-μερικοί...

    ΠΡΟΣ ΛΟΙΠΕΣ ΥΒΡΙΖΟΥΣΕΣ ΨΙΧΑΛΕΣ ΤΟΥ ΑΚΡΑΙΟΥ ΧΩΡΟΥ: Όσο κι αν φωνάζετε, ήσασταν, είστε και θα παραμείνετε
    γραφική περιθωριακή εκλογική οντότητα διότι πολύ απλά δεν θέλετε να αντιληφθείτε τον παλμό του Ελληνικού λαού.
    Κύριε Καλεντερίδη, ελπίζω να έχετε τα κότσια να δημοσιεύσετε το παρόν σχόλιο μου και να μην το "πνίξετε" όπως κάνατε και άλλες φορές, όταν κάποιο σχόλιο μου εκτρέπονταν της εθνικιστικής-θρησκοληπτικής γραμμής που προωθείται από ορισμένους εντέχνως εδώ μέσα...
    Και για την ταμπακιέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ με φωτεινή εξαίρεση τη συνιστώσα του ΔΗΚΚΙ (αλήθεια γιατί σκοπίμως σιωπά και δεν διαχωρίζει τη θέση του καθημερινώς?),έχει προσκολληθεί σε δήθεν διεθνιστικές φόρμες που μόνο δεινά θα φέρουν στη χώρα.Ωστόσο το να τσουβαλιάζουν ανεμπόδιστα οι απόγονοι των Γερμανοτσολιάδων, το σύνολο του Κέντρου και της Αριστεράς (που παρεπιπτόντως αριθμεί διαχρονικά άνω του 55% του ελληνικού λαού) αποτελεί έσχατη ύβρη για να μην πω τίποτα χειρότερο.
    Όποιος δεν γουστάρει την ισχύουσα πολιτική κατάσταση, ψηφίζει και την αλλάζει.Όποιος όμως δεν μπορεί να ανεχθεί τη Δημοκρατία, ας πάει να ζήσει στην ζούγκλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. διάβασε λίγο Σωκράτη αγαπητέ φίλε γιά νά καταλάβεις-ελπίζω-ποιά είναι η πραγματική ζούγκλα:η δημοκρατία πού τόοοοοσο πολύ αγαπάτε...ρε τι φασισταριά πού ήταν αυτοί οι αρχαίοι φιλόσοφοι.Μά όλοι οι ΜΕΓΑΛΟΙ νά είναι ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ;εντυπωσιακό ε;αλλά εσείς δέν χαμπαριάζετε,δέν λαμβάνετε τό μήνυμα,είστε -προφανώς-σοφώτεροι.Φάτε Δημοκρατία λοιπόν(όσο ακόμη προλαβαίνετε,διότι η Παγκόσμιος Εξουσία-Απολυταρχία είναι κοντά).

    Αί φάσεις τής Δημοκρατίας:

    Δημοκρατία=>Δεινοκρατία=>Δειμοκρατία=>Δημιοκρατία(δέν μάς βλέπω νά προλαβαίνουμε γιά τό τελευταίο,θά μάς 'βολέψουν' όλους 'άλλοι'...)

    Γερμανοτσολιά Σωκράαααατηηηηη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Anonime 8,18. Euge! Giati fasistes san merikous merikous parakouniountai...
    ZITO I ELLADA I DIAKIOSINI KAI I MNIMI!
    Christos Voulgaris apo Londino!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.