24/2/10

Η αποδόμηση της ελληνικής βιομηχανίας (1980-2000)


της Ελίνας Γαληνού
Η μεταπολεμική εποχή στην Ελλάδα, χαρακτηρίστηκε από την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας . Το γεγονός αυτό οφείλεται αφ΄ ενός στην ιδιωτική πρωτοβουλία και αφ΄ ετέρου σε συγκεκριμένες ευνοϊκές πολιτικές όπως το καθεστώς δασμοπροστασίας (προστατευτικοί δασμοί που αποθάρρυναν τις εισαγωγές και ευνοούσαν την παραγωγικότητα εγχώριων προϊόντων) καθώς και τον νόμο που θέσπιζε «το αφορολόγητο των κερδών της βιομηχανίας» υπό τον όρο να επενδύονται πάλι τα κέρδη στην βιομηχανική δραστηριότητα (Ν 2687/53 και Ν 4171/61). Αυτό αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη της ελληνικής βιομηχανίας η οποία πραγματοποιώντας παραγωγικές επενδύσεις, χρηματοδοτούσε παράλληλα και άλλους κλάδους της οικονομίας.
Από το 1974 και μετά που δρομολογείται η ένταξή μας στην ΕΟΚ, το καθεστώς δασμοπροστασίας δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί πλέον, ενώ ορισμένες βιομηχανίες που είχαν ευνοηθεί απ΄ αυτό θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα βιωσιμότητας. Εκείνη την εποχή, εμφανίζονται και τα πρώτα ανησυχητικά δείγματα για την επιβίωση της ελληνικής βιομηχανίας με την βίαιη απαλλοτρίωση κάποιων μεγάλων βιομηχανικών μονάδων και την απαρχή κλυδωνισμού κάποιων άλλων. Το φαινόμενο αυτό συμπίπτει με την δυναμική ανάπτυξη του συνδικαλιστικού κινήματος καθώς και την δημιουργία ενός διαβρωτικού κλίματος για τους δημιουργούς του πλούτου.
Από το 1981, η πολιτική γραμμή αποσκοπεί να θέσει υπό σκληρό έλεγχο την ιδιωτική πρωτοβουλία περιορίζοντας σημαντικά την δυναμική της. Η απελευθέρωση τιμών και η παραγωγικότητα τίθενται υπό τον έλεγχο του κράτους υπό το επιχείρημα ότι αυτή η τακτική «θα απέβαινε προς όφελος της οικονομίας της χώρας»… «Πρέπει να ελέγχουμε τις παραγωγές ώστε να καθοδηγείται η ιδιωτική πρωτοβουλία ως προς το τι θα παράγει και πού θα το διαθέτει…» δήλωναν οι κυβερνητικοί παράγοντες. Ταυτόχρονα αρχίζει να εφαρμόζεται ο σχεδιασμός «εξυγίανσης των επιχειρήσεων». Τα μέτρα εξυγίανσης του παραγωγικού μηχανισμού όμως, συνοδεύονται από δραστική παρέμβαση του κράτους όσον αφορά την δημιουργία και λειτουργία βασικών βιομηχανιών.
Η κοινωνική πολιτική επιβάλει αύξηση κατωτάτων ημερομισθίων, μείωση των ωρών εργασίας σε 40 ώρες και αυτόματη τιμαριθμική αύξηση αποδοχών (ΑΤΑ). Αυτά βέβαια αποσκοπούσαν στην βελτίωση του εργασιακού καθεστώτος και γι΄αυτό χαιρετίστηκαν με αγαλλίαση από την εργατική τάξη, δικαιολογημένα κατά κάποιον τρόπο. Παράλληλα όμως παραχωρήθηκαν προνόμια στους συνδικαλιστές, καθώς αποφασίστηκε να πληρώνονται από τις επιχειρήσεις για το συνδικαλιστικό τους έργο, χωρίς ωστόσο να συμμετέχουν στην παραγωγική λειτουργία των επιχειρήσεων. Εφαρμόζονται μέτρα προστατευτικά για την απεργία, απαγορεύεται η ανταπεργία και το κλίμα γενικά, ευνοεί ανεξέλεγκτα το εργατικό αίτημα ακόμα και αν είναι καταχρηστικό.
Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο επιχειρήθηκε η «αναδιάρθρωση της Οικονομίας, ενώ είχε ήδη αρχίσει να εμφανίζεται πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και τα προβλήματα των βιομηχανιών πολλαπλασιάζονταν. Οι εκπρόσωποι του βιομηχανικού κλάδου επιχείρησαν να συζητήσουν με την κυβέρνηση ζητώντας σαφείς εξηγήσεις και δεσμεύσεις όσον αφορά την εφαρμοζόμενη πολιτική και τις συνεπαγόμενες συνέπειές της για την ελληνική βιομηχανία και την εν γένει Οικονομία της χώρας.
Η κυβέρνηση όμως προχωρούσε ακάθεκτη στο πρόγραμμα «εξυγίανσης» των επιχειρήσεων Συνέστησε τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων εντάσσοντας σ΄αυτόν έναν μεγάλο αριθμό σημαντικών βιομηχανικών μονάδων της χώρας (κάπου 152), τις οποίες χαρακτήρισε «προβληματικές». Αυτή η μέθοδος αποσκοπούσε να πείσει την κοινή γνώμη ότι όλα γίνονται για τον έλεγχο εθνικών πόρων και την ισοκατανομή του πλούτου. Κάθε επιχείρηση που κρινόταν επιβαρυντική για την οικονομία της χώρας, κυκλωνόταν. Σε κάθε «προβληματική» επιχείρηση θα εφαρμοζόταν καθεστώς εντατικών διαχειριστικών ελέγχων, καταγραφή αδυνάτων σημείων της και ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών για την εξυγίανσή της. Αυτό το πρόγραμμα προωθήθηκε «ως πολύ αποδοτικό», όμως η πράξη απέδειξε το εντελώς αντίθετο. Οι βιομηχανίες που εντάχθηκαν στον ΟΑΕ άρχισαν να υπολειτουργούν, τα χρέη τους άρχισαν να διογκώνονται και το χειρότερο- να συσσωρεύονται στους ώμους του Ελληνικού Δημοσίου.
Στο μεταξύ ενώ οι τιμές προϊόντων έμεναν καθηλωμένες λόγω της αγορανομικής πολιτικής που δεν επέτρεπε αναπροσαρμογή τιμών, το κόστος πρώτων υλών και εργατικών αυξανόταν, δεδομένου ότι με την υποτίμηση του 1983 είχαμε και νέες τιμές συναλλάγματος. Η πολιτική των Τραπεζών, όσον αφορά την παροχή υποστήριξης στην εξόφληση χρεών και την διευκόλυνση αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων των βιομηχανιών, ήταν αρνητική. Οι συνδικαλιστικές πιέσεις ενέτειναν το αρνητικό κλίμα. Ετσι, τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 80, η Ελληνική Οικονομία παρουσίασε σημαντική ύφεση καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα οδηγήθηκε σε μεγάλη συρρίκνωση. Οι προβληματικές βιομηχανίες έγιναν ακόμα πιο προβληματικές μέσα στον ΟΑΕ καθώς οι διαχειριστές που είχαν οριστεί δεν ήξεραν να τις λειτουργήσουν και αυτοσχεδίαζαν συνεχώς. Πολλές άλλες βιομηχανίες που δεν μπήκαν στον ΟΑΕ, αναγκάστηκαν σιγά-σιγά να κλείσουν για να μην παγιδευτούν μέσα στον φαύλο κύκλο δυσλειτουργίας λόγω συνθηκών –απαγόρευσης απολύσεων-συσσώρευσης χρεών-χρεωκοπίας.
Λογικά κάποιοι συμπεραίνουν «αν το σκάνδαλο Κοσκωτά ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο 30 δις, τι θα έπρεπε να ειπωθεί για τη ζημιά που προκάλεσε η ένταξη των «προβληματικών» στον ΟΑΕ, η οποία επιβάρυνε το κράτος μέσα στην δεκαετία του 80, κάπου δύο τρισεκατομμύρια ; Γι΄αυτήν την τόσο ζημιογόνα στρατηγική, ποιος θα λογοδοτήσει ποτέ; Τι θα έπρεπε ακόμα να ειπωθεί για την πολιτική γενικής αποθάρρυνσης της εγχώριας βιομηχανίας και τις επιπτώσεις της στο εξαγωγικό δυναμικό της χώρας κυρίως;
Το πιο χαρακτηριστικό αποτέλεσμα που διαπιστώθηκε με την πάροδο του χρόνου, είναι ότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε πολύ χαμηλή σειρά από παραγωγική άποψη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική της αυτοδυναμία.

12 σχόλια:

  1. ΖΗΤΩ η αγια τριας(καραμανληδες-παπανδρου και μητσοτακηδες) βρε μεχρι και παιδια θα τους εκαναν οι ευρωπαιοι αν μπαιναν στην εοκ .ΘΥΜΑΣΤΕ τι εταζαν ?και που μας καταντησαν ?και τι στηρηξη ειδαμε στ εθνικα ,στα οικονομικα,στα πολιτισμικα?
    Καποτε ενας εμπορος πολουσε τυρι και στο ζυγι (εκανε) πως εκλεβε τον εαυτο του στον πελατη και οταν του ελεγε ποσο κανει αυτο που του πουλησε επειδη φαινοταν ακριβο στον πελατη τον ρωτουσε αν θελει να το ξαναζυγησει.φυσικα ο (εξυπνος)πελατης ελεγε οχι πληρωνε και εφευγε με μια μικρη διαφορα οτι χρεωνε στο τελος διπλασια τιμη απ'οτι οι αλλοι εμποροι.Το ΙΔΙΟ εκαναν και με μας.μας διναν επιδοτησεις (στις οποιες συμετειχαμε και εμεις οικονομικα) απο την μια και μας εκλειναν τις πλουτοπαραγωγικες βιομηχανιες (που ηταν και ανταγωνιστικες τους) απο την αλλη.Για να επιβιωσει το κρατος δανειζοταν(και απο αυτους) και σημερα μας δειχνουν το δαχτυλακι της αφροδιτης.ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γιατί ξεκινάτε από τό 1980; ο...'εθνάρχης' ήταν αυτός πού έκανε τήν ολέθρια αρχή τών δεινών μας.Νά θυμίσω πόσες διακρατικές συμφωνίες δέν τήρησε καί αντί γιά ανάπτυξιν στήν χώρα πληρώσαμε καί πρόστιμα αθετήσεως συμφωνίας; νά πούμε γιά τήν 'σοσιαλμανία' του,τάχα,πού διέλυσε τούς Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες σχεδόν στό σύνολό τους;πόσοι εδώ μέσα γνωρίζουν πώς η Ελλάς θά διέθετε τά μεγαλύτερα διυλιστήρια στήν Ευρώπη άν δέν ήταν ο απίθανος 'εθνάρχης' καί οι 'κουφοί' νόμοι πού πέρναγε στό κυνοβούλιο τίς νύχτες;νά σάς θυμίσω κάτι ωραίες εξορύξεις πού άν είχαν γίνει ώς είχαν συμφωνηθεί η χώρα θά είχε γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξιν από τήν δεκαετία τού 80; παράδειγμα:τύρφη τών Φιλίππων(Ν.Καβάλας).Ρέ παιδιά άς ξυπνήσουν επιτέλους όσοι κοιμούνται καί πιστεύουν σέ 'πρόσωπα' ψευτοηγέτες καί σέ ψευτοϊδεολογίες.ΑΠΑΝΤΕΣ κατέστρεψαν τήν χώρα,ο καθείς μέ διαφορετικόν τρόπον.Γιά τόν μέν κουφό ανέφερα μερικά,ο Ανδρέας καλλιέργησε τήν διαφθορά καί τήν τεμπελιά,γενικώς μιά επίπλαστη ευμάρεια,μέ κάποιες καλές φαινομενικώς ιδέες πού όμως πλείστες όσες στήν πράξιν απεδείχθησαν πώς είχαν άλλον μακροπρόθεσμον στόχον.Γιά νά φτάσουμε στά 'μπουμπούκια' μετά τό 1996 πού ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΑ υπηρετούν(τουλάχιστον ώς τότε κρατούσαν καί κάποια έστω ψεύτικα προσχήματα οι εντολοδόχοι πού μάς εξουσιάζουν)τήν Νέα Τάξι Πραγμάτων καί τήν Παγκόσμια Δικτατορία τών περιουσίων τοκογλύφων.Άν κάποιος δέν το βλέπει αυτό προσωπικώς δέν δύναμαι νά τόν βοηθήσω,τόν παραδίδω εις άλλους πιό υπομονετικούς!αλλά αρκετά μέ τίς γραφικότητες.

    γραφικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιος θα μιλήσει για την διαφθορά της εργατικής τάξης που θεσμοθέτησε εκείνη η πρακτική; Όπου όλοι ξαφνικά ανακάλυψαν ότι είναι πολύ αποδοτικότερο να είσαι πλασιέ κάποιας πολιτικής άποψης κατά προτίμηση «αριστερής» ώστε ο λαϊκισμός σου να καλύπτεται από τόμους συγγραφέων του 19ου αιώνα με «ανθρωπιστικό» περιτύλιγμα αλλά που στην ουσία πουλούσες «οράματα» αντί να λερώνεις τα χέρια σου στην παραγωγή. Η βιομηχανία που σώθηκε από εκείνη την λαίλαπα μόνο στην τύχη το οφείλει. Τότε λίγα χρόνια πριν να καταλήξουμε στο όνειρο του κάθε φτωχού έλληνα να «αγοραστεί απ’ τον Κοσκοτά» ήταν να γίνει δημόσιος υπάλληλος υπαγόμενος στις «προβληματικές». Γι’ αυτή την «νόμιμη» και «θεσμοθετημένη» διαφθορά ποιος θα συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή; Ποιος θα συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή για τους πεθαμένους σήμερα γηραιούς τότε πολιτικούς που στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με την ανάληψη των καθηκόντων τους προέβλεπαν πως το μέλλον της Ελλάδας είναι οι «υπηρεσίες» ενώ δέκα χρόνια νωρίτερα μεμφόταν το μέλλον όσων επιλέξουν να γίνουν «τα γκαρσόνια της Ευρώπης»; Για όλες αυτές τις μεταλλάξεις και τα παπατζιλίκια ποιος θα δώσει εξηγήσεις; Μήπως η εξεταστική επιτροπή για τις λαθροχειρίες στα στατιστικά από το 2004 – 2008; Για την Goldman – Sacs και τα ενέχυρα απ’ το μέλλον μας που δόθηκαν ποιος θα μιλήσει; Αυτοί που ξεπούλησαν την Ελλάδα θα έχουν το σθένος να αλλάξουν ή η αλλαγή τους θα γίνει για να μας πουλήσουν ένα νέο παπατζιλίκι προς λαϊκή κατανάλωση; Σαν το παπατζιλίκι της «ισχυρής Ελλάδας των Ολυμπιακών αγόνων» που τσιγκουνεύεται όταν είναι να αγοράσει όπλα για τους ανθρώπους που είναι ταγμένοι να την υπηρετήσουν και που «δεν έχει τα μέσα» για την φύλαξη των συνόρων της διότι σύνορά της είναι τα όρια του Νομού Αττικής ή ίσως ο αυλόγυρος της βίλας του πρωθυπουργού της… Γιατί όλα συγκλίνουν ότι πάνε να μας πουλήσουν ξανά παπατζιλίκι της αίσχιστης μορφής; Πότε θα ξυπνήσουμε άραγε και θα ρίξουμε στα σκουπίδια τους πολιτικούς που ψεύδονται αισχρά λέγοντας «λεφτά υπάρχουν» για να δικαιολογούνται αμέσως μετά λέγοντας «παραλάβαμε καμένη γη»; Πότε;

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΕΕ κατέστρεψε την παραγωγή μας. Μας επέβαλε να μην παράγουμε, να καταργήσουμε τους αγρότες, και να γίνουμε καταναλωτές της Δύσης, με δανεικά της Δύσης.

    Η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την ΕΕ (έτσι κι αλλιώς θα μας διώξουν) και το κράτος να αναλάβει τον έλεγχο της οικονομίας.

    Το κράτος να εξαγοράσει τουλάχιστον το 51% των βιομηχανιών της Ελλάδας, και να αναπτύξει βιομηχανία που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η Δαμανάκη επί Σημίτη γύρναγε στα κανάλια και έλεγε δεν θα φτιάξουμε ποτέ αυτοκίνητο, να γίνουμε λοιπόν καλά γκαρσόνια... Όταν μια ζωή σιτίζεσαι από το κράτος όλα ωραία τα βρίσκεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΟΝΟ Η ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
    ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
    ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΜΗ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΥΛ ΤΗΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΣΕ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ ΘΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ. ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΜΑΝΤΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ.
    ΜΟΝΟ ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΟ Π.Α.Μ.Ε. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΑΤΗΜΕΝΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΑ. ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ - ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ.ΤΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΕΠΟΝΤΑΙ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για περισσότερες λεπτομέρειες, σας παραπέμπω στο πρόσφατο βιβλίο μου "Οψεις της βιομηχανικής μας αποδόμησης-παράγοντες και περιπτώσεις" -εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ. Περιέχει και 10 συνεντεύξεις που μου έδωσαν παλιοί γνωστοί βιομήχανοι. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ακόμα λουζόμαστε τα τοξικά απόνερα της χούντας. Μία χούντα - θίασος γελοίων εθελόδουλων αμερικανολάγνων, γνήσια τέκνα της αμερικανοκρατίας. Στο ηλίθιο μυαλό τους νόμιζαν ότι ήταν πατριώτες. Στην πράξη ξεπούλησαν την Κύπρο και ξεφτύλισαν κάθε αξία του ελληνικού έθνους, απλά και μόνο ταυτίζοντας τον εαυτό τους με αυτές τις αξίες. Κι όταν τέλειωσε ο ρόλος τους απλά καταρρεύσανε. Η χώρα έπρεπε να ξεπλυθεί καλά από όλα αυτά και γι' αυτό χρειαζότανε δυνατό (και τοξικό) "απορρυπαντικό".

    Έτσι, μας ήρθε μετά το άλλο παιδί της αμερικανοκρατίας, ο κουλτουροσοσιαλισμός made in USA. Η αποστολή διπλή: πρώτα να λειτουργήσει σαν ανάχωμα για να συγκρατήσει το εύλογο κοινωνικό ρεύμα προς τα αριστερά, ύστερα από μια καταστροφική δεξιά δικτατορία, και μετά να δώσει το τελικό χτύπημα σε όλες τις αξίες που είχε ήδη δυσφημήσει η χούντα πιο πριν.

    Έτσι, το πατρίς - θρησκεία - οικογένεια θεωρήθηκε φασιστικό. Η ιδιωτική πρωτοβουλία θεωρήθηκε ίδιον του συστήματος που εξέθρεψε τη χούντα και ξαφνικά "οι καιροί" απαιτούσαν τη σοσιαλμανία του εθνάρχα στην αρχή και τον 3ο δρόμο για το σοσιαλισμό στη συνέχεια. Η ελληνική γλώσσα, αφού είχε γελοιοποιηθεί από τους χουντικούς με τον τρόπο που τη μεταχειρίστηκαν, έπρεπε να "εκδημοκρατισθεί" κι αυτή και άρχισε το ξήλωμα.

    Και βέβαια οι αμερικανοσοσιαλιστικές πρακτικές κορυφώθηκαν επί ΑΓΠ με το τσάκισμα της βιομηχανίας, όπως ακριβώς περιγράφεται στην ανάρτηση. Και όλα αυτά στο όνομα του ότι έπρεπε να αλλάξουμε τις αξίες που δημιούργησαν χούντες και καταστροφές (λες και η χούντα γεννήθηκε από τις ελληνικές αξίες και δεν φυτεύτηκε από τους Αμερικάνους). Για να γίνουν εύπεπτα όλα αυτά, έπρεπε πρώτα να κάνουμε δήθεν "αναδιανομή εισοδήματος", όχι παράγοντας εισόδημα, αλλά ξεσκίζοντας τη χώρα στα δανεικά. Έτσι μοιραία, μέσα στην πρώτη μόλις οκταετία του αμερικανοσοσιαλισμού το χρέος της χώρας από το 30% εκτοξεύτηκε στο 90%.

    Παράλληλα, η κατασπατάληση των ευρωπαϊκών πακέτων και η άφθονη ροή δανεικού χρήματος (που δεν κουραστήκαμε για να αποκτήσουμε) διέφθειρε συνειδήσεις, αξίες και ιδεολογίες. Όποιος πήγαινε να πει κάτι για αξίες που εγκαταλείψαμε ήταν αυτόματα χουντικός και ντεμοντέ. Τα ξεριζώσαμε όλα και έμεινε μόνο το χωράφι. Ακόμα χειρότερα, το χωράφι ήταν πλέον τίγκα στο made in USA τοξικό "απορρυπαντικό" και το μόνο που φύτρωνε πια ήταν τα μεταλλαγμένα "άνθη" του εθνομηδενισμού και της παγκοσμιοποίησης.

    Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο δρόμος είχε ανοίξει για να κυβερνήσει ο κάθε λογιστάκος και ο κάθε θλιβερός απόγονος και έτσι φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Κάπως έτσι το χάσαμε το κορμί πατριώτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Η ΕΕ κατέστρεψε την παραγωγή μας. Μας επέβαλε να μην παράγουμε, να καταργήσουμε τους αγρότες, και να γίνουμε καταναλωτές της Δύσης, με δανεικά της Δύσης."

    Α, δηλ το ότι οι αγρότες είναι αγρότες για να παίρνουν επιδοτήσεις και όταν δεν τις παίρνουν κλείνουν και τους δρόμους οφείλεται στην ΕΕ;
    Το ότι μας δίνουν εκατομμύρια και εμείς απορροφούμαι πχ το 10% και τα υπόλοιπα τα επιστρέφουμε είναι λάθος της ΕΕ;
    Το ότι έχουν γεμίσει οι τσέπες των πολιτικών με κλεμένα κοινοτικά λεφτά και εμείς τους ξαναψηφίζουμε είναι λάθος της ΕΕ;
    Ευθυνόφοβοι, δειλοί και κουτοπόνηροι νεοέλληνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. file 24 Φεβρουαρίου 2010 4:22 μ.μ. posoi apo autous pou ta kanoun auta pou les einai pragmatikoi Ellines....nomizo exeis mperdepsei autous pou zoun stin Ellada kai miloun Ellinika me autous pou einai Ellines...skepsou ligo prin peis kati...

    "Ευθυνόφοβοι, δειλοί και κουτοπόνηροι νεοέλληνες"

    me auta pou les oute esena se kovo gia Ellina...mpes pali stin tripa soy kai ai sixtir....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Παράλληλα, η κατασπατάληση των ευρωπαϊκών πακέτων και η άφθονη ροή δανεικού χρήματος"

    Τα κονδύλια μας τα δίναν χωρίς όρους; Ποιος μας έδινε αγροτικές επιδοτήσεις με τον όρο να μειωθεί η παραγωγή και ο αγροτικός πληθυσμός;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεκάρα δέν δίνω προσωπικώς γιά τήν 'χούντα'.Τά πάντα έχω μάθει νά τά κοιτώ από απόστασιν.ΟΜΩΣ:
    φίλε 'πιγκουίνε' μέ ποιά κριτήρια ήσαν 'δεξιοί' οι κινηματίες;εγώ γιά ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΥΣ τούς ξέρω.Ήταν ο Βενιζέλος 'δεξιός';;;Τό 'ιδιώνυμον' πάντως ο Βενιζέλος τό καθιέρωσεν καί ο συνεχιστής του, τρόπον τινά, Γεώργιος Παπανδρέου τούς αριστερούς τούς 'περιποιήθηκε' ανοίγοντας τήν Μακρόνησον,ή μήπως όχι;Οι 'αριστεροί', από τήν άλλη μεριά, έχουν ή όχι ένα πολύ συγκεκριμένο βεβαρυμένο παρελθόν; καί πού ήσαν όλοι αυτοί οι 'αριστεροί' καί η 'αντίστασίς' των στήν 'χούντα';μιά χούφτα ανθρώπων ήσαν οι αληθείς αντιδικτατορικοί καί ώς επί τό πλείστον ΔΕΝ ήσαν αριστεροί αλλά ΚΕΝΤΡΩΟΙ ή καί δεξιοί ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ.Οι δέ αριστεροί ΠΟΤΕ δέν υπήρξαν καί πουθενά 'Δημοκράτες'.Σαφώς υπήρξε ξεπούλημα τής Κύπρου,εξ όσων γνωρίζω πάντως αυτό έγινε από τό δεύτερο,ιωαννιδικό,καθεστώς.Καί ναί,τά αμερικανοεβραιόπουλα 'έφεραν' καί στήν αρχή 'βοήθησαν' τό καθεστώς,τό οποίο μόλις τούς είπε 2 πολύ συγκεκριμένα ΟΧΙ(ακριβώς επειδή όπως λές καί εσύ 'νόμιζαν πώς ήσαν πατριώτες')τό 'άλλαξαν' σέ 6 ημέρες!!!από τότε η Ιστορία είναι πάνω κάτω γνωστή καί δέν διαφωνώ σέ όσα γράφεις. τί αξία βεβαίως έχει η άποψις ενός γραφικού...

    γραφικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.