2/2/10

4.326.500 άνεργοι στην Ισπανία!


του Γ. Δελαστίκ
Ανατριχίλα προκαλούν οι αριθμοί που ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση για την οικονομική και κυρίως την κοινωνική κατάσταση της χώρας: στα τέλη Δεκεμβρίου του 2009, οι άνεργοι στην Ισπανία ανήλθαν στο εφιαλτικό ύψος των 4.326.500 ατόμων! Το 18,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της Ισπανίας είναι πλέον άνεργοι. Μόνο μέσα στον προηγούμενο χρόνο οι άνεργοι στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 1.211.000 άτομα.

Συγκλονιστικό είναι ένα ακόμη στοιχείο το οποίο έδωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Ελένα Σαλγάδο: στη χώρα υπάρχουν 1.220.000 νοικοκυριά όπου είναι άνεργοι και ο άντρας και η γυναίκα και όσα τυχόν παιδιά έχουν που βρίσκονται σε ηλικία απασχόλησης! Η απόλυτη οικογενειακή δυστυχία...


Τραγική είναι η κατάσταση για την ισπανική νεολαία, όπου το 39% των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών είναι άνεργοι. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό κατά την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, τη Γιούροστατ, η οποία μετρά με διαφορετικό τρόπο, ανέρχεται στο 44,5%. Ξεπέρασαν τις 816.000 οι άνεργοι Ισπανοί κάτω των 25 ετών.


Δραματικά μειώνονται οι ελπίδες να βρουν δουλειά και οι μακροχρόνια άνεργοι. Σημείωσε έκρηξη ο αριθμός των ατόμων που είναι άνεργοι πάνω από έναν χρόνο. Ηταν 790.000 στα τέλη του 2008, αυξήθηκαν κατά 690.000 μέσα στο 2009 και έτσι στα τέλη της χρονιάς έφτασαν το 1.480.000 άτομα - σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε έναν και μόνο χρόνο! Οι μακροχρόνια άνεργοι έγιναν τώρα σχεδόν το ένα τρίτο των άνεργων Ισπανών!


Οπως εύκολα μπορεί κανείς να υποθέσει, και στην Ισπανία πρώτο θύμα της οικονομικής κρίσης είναι οι μετανάστες. Στους ντόπιους η ανεργία βρίσκεται στο 16,8%, αλλά στους μετανάστες έχει ήδη εκτοξευθεί στο 29,7%. Καθώς μάλιστα η πρόβλεψη είναι πως μέσα στο 2010 η κατάσταση θα συνεχίσει να χειροτερεύει και η ανεργία θα ξεπεράσει πιθανότατα το 20%, αντιλαμβάνεται κανείς τις κοινωνικές συνέπειες αυτών των εξελίξεων: τρομακτικές πιέσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, εκτόξευση του συνολικού κόστους των επιδομάτων ανεργίας και κάθε είδους επιδομάτων κοινωνικής αλληλεγγύης, επιπτώσεις στην εγκληματικότητα κ.λπ.


Ας μη νομιστεί, δε, ότι το μοναδικό πρόβλημα της Ισπανίας είναι η ανεργία και κατά τα άλλα έχει τακτοποιημένα τα δημοσιονομικά της. Κάθε άλλο. Το έλλειμμα που τελικά ανακοίνωσε η Μαδρίτη για το 2009 ανέρχεται στο 11,4% του ΑΕΠ της - δηλαδή μόλις μία εκατοστιαία μονάδα και κάτι μικρότερο από το ελληνικό έλλειμμα του 12,7% που έχει δώσει την αφορμή για την εξαπόλυση όλης αυτής της πρωτοφανούς έντασης και διάρκειας επίθεσης εναντίον της χώρας μας!


Αναφερόμαστε, δε, σε μια οικονομία υπερτετραπλάσιου μεγέθους από εκείνου της Ελλάδας. Ενώ η χώρα μας έχει κάτι λιγότερο από το 3% του συνολικού ΑΕΠ της ευρωζώνης, η Ισπανία έχει περίπου το 11,5%. Ποσοστό αξιόλογο, το οποίο οδήγησε τον γνωστό καταστροφολόγο Αμερικανό καθηγητή Νουριέλ Ρουμπινί να πει στο Φόρουμ του Νταβός: "Αν η Ελλάδα βουλιάξει, αυτό είναι πρόβλημα για την ευρωζώνη. Αν όμως βουλιάξει η Ισπανία, αυτό είναι καταστροφή".


Η κυβέρνηση Θαπατέρο το πρώτο μέτρο που βρήκε να προτείνει για να βελτιωθεί η κατάσταση ήταν να πάει στα 67 η ηλικία συνταξιοδότησης και να αυξηθεί η χρονική περίοδος υπολογισμού της σύνταξης, η οποία ήδη τώρα στην Ισπανία βρίσκεται στα 15 (!) τελευταία χρόνια, έτσι ώστε να μειωθούν οι συντάξεις αναφορικά με το ύψος τους.


Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων και των κομμάτων απέρριψαν, φυσικά, την κυβερνητική πρόταση για μείωση των συντάξεων και δεν αποκλείεται καθόλου η χώρα να οδηγηθεί σε κοινωνική αναταραχή τους αμέσως επόμενους μήνες. "Στην αρχή θα ζητήσουμε επανεξέταση της κυβερνητικής πρότασης. Αν δεν γίνει, θα έχουμε πολεμοχαρή διάθεση", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιγνάθιο Φερνάντεθ Τόσο, γενικός γραμματέας του αριστερού συνδικάτου Κομισιόνες Οβρέρας (Εργατικές Επιτροπές). "Δεν συμμεριζόμαστε την πρόταση, βρίσκεται σε αντίθεση με τη χώρα", υπογράμμισε και ο Κάντιδο Μέντεθ, γ.γ. του σοσιαλιστικού συνδικάτου UGT.


Η ΕΠΙΛΟΓΗ
Ζωές ανθρώπων ή... επιτόκια;

Μεγαλύτερη αξία για την ΕΕ έχουν, άραγε, οι άνθρωποι και η δυστυχία τους ή τα... επιτόκια και τα "σπρεντ" των κρατικών ομολόγων; Το φαινομενικά παράλογο αυτό ερώτημα τίθεται εξ αντικειμένου σοβαρά στο τραπέζι των συζητήσεων, όταν συγκρίνει κανείς τη στάση των οργάνων της ΕΕ, των ηγετών της, των Ευρωπαίων πολιτικών και οικονομολόγων και των ευρωπαϊκών εντύπων απέναντι στην Ελλάδα και την Ισπανία.
Πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία λόγω των επιτοκίων δανεισμού της ή επειδή έχει 1% παραπάνω έλλειμμα από την Ισπανία και να μην ανησυχούν για την "κοινωνική χρεοκοπία" των 4,3 εκατομμυρίων ανέργων; Αλλες αρχές, άλλες αξίες.
ethnos.gr


14 σχόλια:

  1. Η ΕΕ κατεστρεψε την Ισπανια, η Ισπανια πρεπει να φυγει αμεσως απο την ΕΕ και να γινει ορθοδοξη χωρα και να ενωθει με την Βατοπαιδισταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 02 Φεβρουαρίου 2010 11:16 π.μ.

    Εἶσαι ἔτσι ἐκ γενετής ἤ ἔγινες στήν πορεία ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμείς τελικά είμαστε πιο "έξυπνοι" από τους Ισπανούς βάλαμε όλους τους ανέργους στο δημόσιο και λύσαμε το πρόβλημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Περαστικά στους Ευρολιγούρηδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. η ισπανία ειναι θήμα του μεγαλου κεφαλαίου και των αντιλαϊκών δυνάμεων της ΕΕ. Η πλουτοκρατία και ο χυδαία ιμπεριαλιστική ευρωπαϊκή οικονομική πολιτικη μπορούν να αντιμετωπιστουν μονο απο μια παλλαϊκή επανασταση που θα οδυγήσει στην ανατροπη του συσχετισμού δυναμεων. Η ισπανία μόνο ως λαϊκη δημοκρατία θα μπορέσει να αντιμετώπισει την πλουτοκρατία και τους ιθύνοντες κύκλους του κεφαλαίου.

    συνταγματάρχης Γερασίμοφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 'Εἶσαι ἔτσι ἐκ γενετής ἤ ἔγινες στήν πορεία ;'

    ειμαι απλα ορθοδοξος, εσυ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 'Περαστικά στους Ευρολιγούρηδες'

    χιλιες φορες καλυτερα καθολικος ανεργος στην Ισπανια παρα ορθοδοξος γκαγκστερ στη Λευκορωσια.

    Χουαν ντε λα Βατοπεδιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το σχέδιό είναι ένα ανακατανομή του κεφαλαίου σε ακόμα λιγότερους τελεία και παύλα.
    Οποιος τολμήσει να σηκώσει κεφάλι του πέρνουμε τα ευρώ για να σκάσει
    Οποιος μιλήσεις για σύνορα του κάνουμε πόλεμο οικονομικό ως εκ τούτου όταν πεινάει δεν θα σκεφτεί να αντιδράσει.
    Τα golden boys θέλουν να γίνουν platinum ashholes καθότι τα λεφτά είναι πολλά για να μοιράζονται σε πολλούς.
    Ακόμα και να επαναστατήσει ο λαός έχουν σπείρει τόσους εφιάλτες στην βάση του κόσμου που αντί για επανάσταση θα γίνει εμφύλιος.
    Η λύση είναι απλά να σταματήσει να αφιονιζεται ο κόσμος τα λεφτά και τα μηδενικά που αναγράφονται ως χρέη ειναι κουκίδες σε Η/Υ.Τόσο κομμένο χρήμα δεν κυκλοφορεί είναι ανύπαρκτο.
    Η ανεργεία όσο ο κόσμος αντιδρά στα θέλω των λίγων , η οικονομική καταστροφή όσο τα συμφέροντα δεν ολοκληρώνονται θα συνεχίζονται. Μόνο όταν καταφέρουν να μας εξοντώσουν μόνο τότε θα σταματήσει.
    Κόμματα δεν υπάρχουν , τό χρώμα είναι μόνο αυτό του ΕΥΡΩ αν ποτέ το καταλάβουμε τότε μπορεί και να βγούμε όλοι από το τέλμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 'Εἶσαι ἔτσι ἐκ γενετής ἤ ἔγινες στήν πορεία ;'

    ειμαι απλα ορθοδοξος, εσυ?

    02 Φεβρουαρίου 2010 4:22 μ.μ.

    Νομίζω ὅτι εἶσαι ἀπό τούς ἀνθρώπους ἐκείνους πού ὅπου καί ἄν ἀνήκουν ρεζιλεύουν τόν χῶρο αὐτό ἤ ἀπλᾶ ἀπό ἐκείνους πού προβοκατόρικα δῆθεν ἀνήκουν κάπου γιά νά κάνουν κακό στό χῶρο γιά τό ὁποῖο μιλοῦν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ειναι απλα τα πραγματα,

    ερχεται το τελος της Ευρώπης, για εναν απλουστατο λογο,

    τα τελευταια 20 χρονια,
    καταναλωνουμε περισσοτερα απ οσα παραγουμε, και για να καλυψουμε τα χρηματα, δανειζομαστε, δηλαδη, ολα τα κρατη της ΕΕ, δανειζονται για να ζουν οι πολιτες τους καλα,

    ε αυτο , δεν διαρκει για παντα,
    πλεον, ηρθε η ωρα της ανατολης, δηλαδη της Κινας, να καταναλωνει αυτα που η ιδια παραγει, δηλαδη τα παντα

    τωρα θα μου πειτε, τι κανει η USA?
    δε ξερω, αλλα μου φαινεται οτι σχεδιαζουν ενα ειδος G2, USA-CHINA

    οποτε, αγοραστε full δολλαριο, ηρθε το τελος του ευρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Περαστικά στον τύπο που ειρωνεύεται την Ορθοδοξία (αυτόν που γράφει για Βατοπαιδισταν) και απαντάει ο ίδιος στον εαυτό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "οποτε, αγοραστε full δολλαριο, ηρθε το τελος του ευρω"

    Tό νέο παγκόσμιο νόμισμα τό ὀποῖο εἶναι ἔτοιμο ὀνομάζεται ΑΜΕRO.
    Χτυπήστε τό στό google...καί ἰδοῦ..

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 'Περαστικά στους Ευρολιγούρηδες'

    χιλιες φορες καλυτερα καθολικος ανεργος στην Ισπανια παρα ορθοδοξος γκαγκστερ στη Λευκορωσια I`NEKROS DIMOSIOGRAFOS STIN ROSIA!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πότε θα τελειώνουμε με τους ημιαφελής ψευτοορθόδοξους και με τους αμιαμόρφωτους αποτυχημένους νεοειδωλολάτρες;επιτέλους σκάστε όλοι σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.