10/2/10

Β. Κασκαρέλης: Μοναδική ευκαιρία για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα


Ουάσιγκτον/Εθνικός Κήρυκας- Ο πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης, παραχώρησε βαρυσήμαντη συνέντευξη στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Embassy Radio στον ραδιοφωνικό σταθμό «WUST-AM 1120» και συγκεκριμένα στην δημοσιογράφο Diane Stamm, στην οποία μίλησε για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την Ελλάδα. Ο κ. Κασκαρέλης, ξεκινώντας από τη θέση πως η Ελλάδα είναι ευρύτερα γνωστή για την Ιστορία και τον Τουρισμό, άρχισε από την πρώτη κιόλας στιγμή -για την καλύτερη κατανόηση των ακροατών- να την βάζει πάνω στον χάρτη γεωγραφικώς, πολιτιστικώς και πολιτικώς, τονίζοντας τον σπουδαίο ρόλο της στα ευρωπαϊκά και Νατοϊκά θέματα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Όπως εξήγησε, η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει έναν διευρυμένο ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής που είναι ένας στόχος, τον οποίον ως πρέσβης της Ελλάδος έχει καταστήσει πρωταρχική του μέριμνα στην Ουάσιγκτον, διευρύνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση της Ελλάδος, με το έλλειμμα της χώρας και το δημόσιο χρέος, τόνισε πως η οικονομική κρίση έχει ταράξει πολλές ευρωπαϊκές χώρες κι όχι μόνο την Ελλάδα και παρατήρησε πως όσο άσχημη κι αν φαίνεται πως είναι η κατάσταση, είναι η στιγμή στην ιστορία που τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε μόνο προς μία κατεύθυνση, κι αυτή είναι να πάνε μπροστά. Είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη και υποχρεωμένη να τα ξεπεράσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, εφαρμόζοντας νέα μέτρα και κανονισμούς για την επίλυση των χρόνιων δομικών προβλημάτων της Οικονομίας εν συναρτήσει με τις υποχρεώσεις και υποσχέσεις της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι νέα κυβέρνηση με νωπή εντολή, έτοιμη να πορευθεί μπροστά με γοργούς ρυθμούς με δύσκολες αποφάσεις και μέτρα λιτότητας τα οποία ίσως να μην μπορούσε να λάβει μία κυβέρνηση που θα πλησίαζε προς την εκπνοή της θητείας της. Επί πλέον, η συνεργασία της Ελλάδος με τους Ευρωπαίους εταίρους συντελεί στη διαβεβαίωση της ακλόνητης εφαρμογής αυτών των μέτρων, ενώ η στενή παρακολούθηση της κατάστασης εξασφαλίζει πως τα διορθωτικά μέτρα παραμένουν σε εφαρμογή.

Ο πρέσβης κ. Κασκαρέλης διατύπωσε την πεποίθησή του πως οι παρούσες συγκυρίες είναι στην ουσία ένα σημείο καμπής το οποίο θα μπορούσε να αποδειχθεί μία μοναδική ευκαιρία για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Εάν κάποιος αφιερώσει το χρόνο για να δει την ευρύτερη εικόνα, θα καταστεί προφανές πως υπάρχει πολύ περιθώριο για να κάνει επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Αναφορικά με τις επιπτώσεις που είχε η παγκόσμια οικονομική κρίση στον τουρισμό της Ελλάδος, ο οποίος προσθέτει σε μεγάλο βαθμό στο ετήσιο εισόδημά της, ο κ. Κασκαρέλης σημείωσε πως υπήρξε πέρυσι μία πτώση του ύψους του 10%, πράγμα το οποίο εύκολα διορθώθηκε με την απόφαση του τουριστικού τομέα να προσφέρει περισσότερο προσιτές τιμές εν όψει της οικονομικής κατάστασης. Αναφορικά με το θέμα της Κύπρου, ο Έλληνας πρέσβης εμφανίσθηκε μάλλον απαισιόδοξος για την προοπτική εύρεσης λύσης σύντομα, βασικώς λόγω των εσωτερικών πολιτικών πραγμάτων και των εσωτερικών αντιμαχιών για επικράτηση δύναμης εντός της Τουρκίας, οι οποίες ευθύνονται και καθορίζουν την τύχη του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε σημαντικής προόδου. Επιπλέον, υπογράμμισε τις δυσκολίες επίτευξης συμφωνίας με δεδομένη την παρουσία στη Μεγαλόνησο κάπου 35 με 40 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών, τους οποίους η Τουρκία αρνείται πεισματικά να αποσύρει επί 35 χρόνια τώρα, στοιχείο το οποίο υπογραμμίζει το ρόλο του τουρκικού στρατού στη διαιώνιση του προβλήματος.

Όσον αφορά την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ελατήριο για την επίλυση του προβλήματος της Κύπρου, ο Έλληνας πρέσβης επισήμανε πως μέχρι τώρα δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Ως πρέσβης της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέση την οποία κατείχε επί πέντε χρόνια προτού διοριστεί στην παρούσα του θέση ως πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπεστήριξε δυνατά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας ως μία προοπτική ευεργετική όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά για την Ελλάδα, καθώς επίσης και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία συνεχίζονται, ωστόσο 8 κεφάλαια τα οποία σχετίζονται με το θέμα της Κύπρου έχουν μπλοκαριστεί. Μιλώντας για τη σημασία της εκλογής του προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, αναφορικά με τις σχέσεις Ευρώπης-Αμερικής, ο κ. Κασκαρέλης παρατήρησε ότι η ανταπόκριση ήταν τεράστια λόγω των αλλαγών που κόμισε στους τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέγγισαν τον κόσμο. Εχοντας κατά νου ότι η προσέγγιση της προηγούμενης κυβέρνησης διακατεχόταν, με απλά λόγια, από την τάση της επιβολής στους εταίρους και συμμάχους αποφάσεων οι οποίες είχαν ληφθεί μονομερώς από την Ουάσιγκτον. Η αλλαγή του τρόπου προσέγγισης της νέας κυβέρνησης έγινε αισθητή με την επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Ευρώπη αμέσως μετά την εκλογή του και το ξεκίνημα ενός γόνιμου διαλόγου με τους Ευρωπαίους συμμάχους και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Ευρωπαίοι ανταποκρίθηκαν αμέσως στις εισηγήσεις του Προέδρου: Η Ευρώπη πρέπει να συνεργαστεί στενά με την Ουάσιγκτον και η Ουάσιγκτον πρέπει να καταλάβει πως δεν μπορεί να μεταχειρίζεται τον κόσμο ως μοναδική υπερδύναμη χωρίς τους συμμάχους και τους εταίρους της κι αυτό είχε συμβεί πολλές φορές κατά τα 8 περασμένα χρόνια σε κάθε κρίση, συμπεριλαμβανομένων του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Μέσης Ανατολής και άλλων μερών του Κόσμου.

Τέλος, αναφορικά με τα αγάλματα του Παρθενώνα και τις πιθανότητες επιστροφής τους στην Ελλάδα, ο κ. Κασκαρέλης υπενθύμισε τις συνεχείς προσπάθειες που έχουν γίνει κατά τα περασμένα χρόνια από τις ελληνικές κυβερνήσεις, προσθέτοντας πως η απαίτηση για την επιστροφή τους πρέπει να ειδωθεί υπό το φως της μοναδικότητας του μνημείου για το οποίο γίνεται ο λόγος, του Παρθενώνα, το οποίο αντιπροσωπεύει πέντε χιλιάδων ετών ελληνικής ιστορίας. Είπε ακόμα πως τα επιχειρήματα που επικαλείτο στο παρελθόν το Βρετανικό Μουσείο, συγκεκριμένα πως η Αθήνα δεν διέθετε τον απαιτούμενο μουσειακό χώρο και την υποδομή να φιλοξενήσει τα αγάλματα δεν ισχύει πλέον, καθώς το θαυμάσιο καινούργιο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο συγκεκριμένα σχεδιάσθηκε και ανοικοδομήθηκε δίπλα στην Ακρόπολη προκειμένου να στεγάσει τις αρχαιότητες, στέκεται με καμάρι και υπερηφάνεια, είναι οικοδομημένο με τελευταίας λέξης τεχνολογία αναμένοντας την επιστροφή των αγαλμάτων. Σημείωσε ότι αυτό το παγκοσμίως θαυμαζόμενο έργο το επισκέφτηκαν ένα εκατομμύριο επισκέπτες μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες της λειτουργίας του. Ο κ. Κασκαρέλης ολοκλήρωσε τη συνέντευξή του προσκαλώντας όλους να επισκεφτούν την Ελλάδα και να δουν το Μουσείο της Ακρόπολης.

http://www.greekinsight.com/article.php?id=33024

6 σχόλια:

  1. Μπραβο του.Τετοιους ανθρωπους χρειαζεται η χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nαί μην πάτε στην Τουρκία και στη Βουλγαρία που όλοι κάνουν τούμπες για επενδύσεις και τα πάντα είναι φθηνότερα, ελάτε στην Ελλάδα να σας ξεζουμίσει μέχρι και η καθαρίστρια του υπουργείου μέχρι να πάρετε και το διακοσιοστό τρίτο χαρτί άδειας.

    Η ακόμα καλύτερα να μπλέξετε με τους Ελληνες συνδικαλισταράδες.
    Ο Indiana Jones θα σας φαίνεται "προσκοπάκι"......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 11:09 π.μ.
    Μάλλον δεν είσαι Ελλην...

    ΤΡΙΣΣΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΣΑΒΒΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΕΞΗ ΟΒΑΣΙ ΕΤΣΙ Ο Β Α Σ Ι
    ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΑΥΤΗ ;;;;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟ ΜΑΙΛ ΜΟΥ ΤΟ ΕΧΕΤΕ p.gryllos@yahoo.gr.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΟΛΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Epitelous mi thetiki diafimisi gi tin xora mas!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά,
    Ας μας πει ο Κος Κασκαρέλης που ήταν και τι έκανε την 28η Οκτωβρίου 2009 στην Εθνική μας επέτειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.