8/2/10

Πολυπολισμός

ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Κάθε τόσο ανάβει η συζήτηση για τη θέση των ΗΠΑ στον κόσμο. Περνάμε από τον μονοπολικό στον πολυπολικό κόσμο; Το προφανές: η μονοκρατορία των ΗΠΑ κράτησε μόλις δέκα χρόνια, ασήμαντος χρόνος ακόμα και με τα μέτρα της τρέχουσας επικαιρότητας. Δυο αποτυχημένοι πόλεμοι, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, ήταν υπεραρκετοί για να τελειώσει ο μύθος της υπερδύναμης, στρατιωτικά. Και η οικονομική κρίση φτάνει και περισσεύει για να τον αποτελειώσει. Μονοκρατορία υπάρχει όταν ένας επιβάλλει τη θέλησή του με ή χωρίς βία. Αυτό τελείωσε.
Από τις ΗΠΑ εκπορεύθηκε η Παγκοσμιοποίηση αλλά στράφηκε εναντίον τους. Διαψεύσθηκε η απλοϊκή –όπως αποδείχθηκε- σκέψη ότι η Αμερική (και η Δύση γενικότερα) θα πουλάει ιδέες και προϊόντα και οι «άλλοι» (τριτοκοσμικοί) θα υποχρεωθούν να τα αγοράζουν. Έγινε το αντίθετο. Ιδεολογικά, η παγκοσμιοποίηση υποχώρησε σε ένα ανερχόμενο κύμα εθνικής έξαρσης, των (τέως) τριτοκοσμικών. Οικονομικά, η κρίση στις ΗΠΑ έπληξε την ΕΕ αλλά δεν γονάτισε τους μεγάλους ασιάτες ανταγωνιστές. Αντιθέτως Κίνα-Ινδία αναπτύσσονται ραγδαία. Συνοπτικά, νίκησε ο καπιταλισμός, έγινε το μοναδικό παγκόσμιο σύστημα, άλλα οι ΗΠΑ δεν τον διαφεντεύουν. Κύριος στόχος των ΗΠΑ τώρα, είναι να κρατήσουν υπό έλεγχο την ΕΕ αλλιώς θα είναι ομοίωμα Μεγάλης Δύναμης. Αλλά και σ’ αυτό αντιμετωπίζουν μεγάλες αντιδράσεις, ιδίως από τη Γερμανία. Η Ρωσία παραμένει ισχυρή Δύναμη επειδή είναι η μόνη (ακόμα)που διαθέτει μαζική πυρηνική απάντηση σε κάθε αντίστοιχη απειλή. Η απειλή πυρηνικού πολέμου επιτρέπει μόνο συμβατικές, περιφερειακές, συγκρούσεις όπου οι ΗΠΑ δεν αντέχουν για πολύ.
Σημειωτέον ότι ο «υπαρκτός σοσιαλισμός» κατέρρευσε μόλις εκπλήρωσε ένα συγκεκριμένο ρόλο: όταν κατάργησε οριστικά τις πατριαρχικές, προ-αστικές, δομές που παρέλαβε (Ρωσία/Κίνα) και παρέδωσε μια (αστικοποιημένη) κοινωνία, ικανή να μετάσχει στο παγκόσμιο καπιταλιστικό γίγνεσθαι. Ανάλογο ρόλο παίζει και ο ισλαμικός εθνικισμός, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον κοσμικό/λαϊκό αραβικό εθνικισμό. Διόλου τυχαία, (υπογραμμίζει ο Χάντιγκτον), στην πρωτοπορία της αντίστασης στη Δύση βρίσκονται μορφωμένοι (και σε Δυτικά πανεπιστήμια) νέοι. Προς τον εκσυγχρονισμό, την αστική/καπιταλιστική ολοκλήρωση, κινούνται και τα κινήματα στη Λατινική Αμερική, Τσάβες κλπ.
Ωστόσο ο αναδυόμενος πολυπολισμός δεν εξασφαλίζει ούτε την ειρήνη, όπως πολλοί φαντάζονται, ούτε την ευημερία, όπως πολλοί ελπίζουν. Τώρα όλοι αξιώνουν να έχουν μερίδιο στο όραμα που πρόσφερε η Δύση στη μάχη της εναντίον του «κομμουνισμού»: απαιτούν ευημερία. Και μάλιστα με θυσία της ελευθερίας, αν χρειάζεται. Στον ενοποιημένο καπιταλιστικό κόσμο ο ανταγωνισμός θα οξύνεται και οι (συμβατικοί/περιφερειακοί) πόλεμοι θα ανακυκλώνονται. Ο «εθνικισμός», την εποχή του πλανητικού καπιταλισμού, γίνεται όρος επιβίωσης. Το τέλος της Ιστορίας αργεί.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, Δευτέρα 8-2-2010

17 σχόλια:

  1. "Ο «εθνικισμός», την εποχή του πλανητικού καπιταλισμού, γίνεται όρος επιβίωσης."

    Και γιατί πρέπει να κλειστούμε στο "καβούκι" μας σαν φοβησμένοι, και να μην πρωτοστατήσει ο Ελληνισμός σε νέα παγκόσμια οράματα για ένωση των Ορθοδόξων χωρών (αντίστοιχα με τα σχέδια της Τουρκίας για ένωση των Μουσουλμάνων) και παγκόσμια διάδοση της Ορθοδοξίας και της Ελληνικής γλώσσας; Άλλωστε η Ελλάδα είναι η Μητέρα της Ορθοδοξίας και είναι ο καταλληλότερος για όλα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έτσι, έτσι
    να συσπειρωθούμε όλοι οι ομόθρησκοι να σκοτώσουμε τους αλλόθρησκους, στο όνομα του θεού.
    αυτή ήταν πάντα η έννοια της θρησκείας.
    πότε θα τις καταργήσουμε να ζήσουμε σαν αγαπημένοι άνθρωποι και όχι σαν πρόβατα στο μαντρί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kai giati htan apotyxhmenos o polemos sto irak kai sto afganistan....

    epeidh pethanan merikes xiliades anthropoi, siga ths apoleies, tis idies apoleies exei h ellada stoys dromoys apo aytokinitistika atyxhmata....

    kseroyme toys pragmatikoys logous poy eginan oi polemoi ayth;

    h nomizoyme oti kseroyme;

    eseis poio pisteyetai oti htan to megalo kerdos apo toys polemoys;

    to petrelaio htan o logos toy polemoy... mono ayto einai to kerdos ton elit apo to 2000 mexri shmera

    th allages yphrksan apo to 2000 mexri tora sths H.P.A kai E.U.;

    mhpos eistai poly epidermikh stis analyseis sas genikos sthn ellada..............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ''και να μην πρωτοστατήσει ο Ελληνισμός σε νέα παγκόσμια οράματα για ένωση των Ορθοδόξων χωρών''

    Γιατι ανωνυμε 'Ανατολικε' υπαρχουν Ελληνες που δεν εχουν ορεξη ν'ακουν για θρησκευτικα κρατη και οι οποιοι προτιμουν μια μεταμοντερνα πολυπολικη Ελλαδα απο μια δογματικη ορθοδοξη οπου την αληθεια μονοπολει μονο η εκκλησια.
    Τα σχολια σου ανηκουν στην εποχη προ της Αναγεννησης και του Διαφωτισμου, αλλα ετσι ειναι οι μεταμοντερνοι καιροι σημερα, ολες οι τασεις συνυπαρχουν, απο υπερορθοδοξους κι αθεους μεχρι Ζεν και δωδεκαθειστες.
    Μια χαρα ηταν χθες χωρις τα σχολια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προς 11.49:

    Η Τουρκία με τα αντίστοιχα "Νεο-Οθωμανικά" οράματα έγινε 10 φορές ισχυρότερη. Ομοίως και η Ρωσία καμαρώνει για την Βυζαντινή καταγωγή της και την Ορθοδοξία και έγινε η πρώτη δύναμη.

    Εσύ, μείνε στο "ανάδελφο" μικρό έθνος, να ζητάς ξύρισμα των Ιερέων, και στο τέλος να ζητάς να πάει με το Ισραήλ, για να τελειώσει οριστικά μετά από αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 'Ανατολικε' 08 Φεβρουαρίου 2010 12:59 μ.μ.,
    1. εγω δεν ζητησα να παει ποτε η Ελλαδα με το Ισραηλ, δεν ειναι δυνατον Δελφοι και Σιων να συνεργαστουν, ομως επειδη ο χριστιανισμος σου ειναι ιουδαικη αιρεση καταλαβαινεις οτι πιο πιθανο ειναι εσυ να συνεργαστεις μαζι τους παρα εγω. Εκτος κι αν η εκκλησια σου ως πρωτο βημα για την απο-ιουδαιοποιηιση της αποκυρηξει την ανθελληνικη 'παλια' διαθηκη. Μετα βλεπουμε... ισως και να τα βρουμε καπου στη μεση της διαδρομης.
    2. Η Ρωσια μονο πρωτη δυναμη δεν ειναι, μαλλον 101η... το απεδειξε στον πολεμο με τη Γεωργια, ασε που ο μεσος Ρωσος ακομα δεν εχει να φαει. Και Σενγκεν να μην υπηρχε παλι στην Τουρκια θα πηγαινανε ως τουριστες, η Ελλαδα τους ειναι πανακριβη εκτος σε κατι νεοπλουτους αγραμματους γκαγκστερ.
    3. Αναδελφο εθνος ειμαστε γιατι τρωμε τα λεφτα των Ευρωπαιων 30 χρονια και δεν εχουμε κανει σχεδον τιποτα. Αν ειχαμε σωστη πανισχυρη οικονομια κι οχι προδοτες στη Βουλη τοτε θα μπορουσαμε να βαλουμε στη θεση τους τους καραγκιοζηδες απο κατι Financial Times κλπ. Ομως αν το κανουμε αυτο τωρα που τρεχουμε για δανεικα θα μας αρχισουν με τις ντοματες. Γι αυτο δεν φταινε οι Ευρωπαιοι αλλα εμεις ξεκινωντας απο τα χαλια του Θασοκ του '80 μεχρι σημερα. Απο την αλλη, φυσικος μας χωρος ειναι η Ευρωπη και μονο. Αν οι δικοι σου προγονοι ειναι απο το Σινα προβλημα σου.
    4. Εννοειται οτι παπας που βαζει πρωτα τον χριστανισμο/οικουμενισμο και δευτερο τον Ελληνισμο πρεπει να ξυριστει αμεσως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα αίτια όλων των πολέμων είναι στρατηγικά - οικονομικά. Μη μπερδεύετε τις θρησκείες. Αυτές χρησιμοποιούνται όταν συμφέρει σαν πρόφαση. Είναι πιο εύκολο να σου πει ο άλλος "πάμε να πολεμήσουμε για τα δίκαια της πίστης" παρά να σου πει "πάμε να τους τα πάρουμε".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε @ 1:52 μ.μ.
    Άν και απαντόντας στον παν-ορθόδοξο τρολ χάνεις την ώρα σου, το σχόλιο σου είναι πολύ ώραιο, ώριμο και μ'εκφράζει πλήρως. Τα λες καλύτερα από τι θα μπορούσα.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΠ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Διάβασα και βρήκα να έχουν το ενδιαφέρον τους τα σχόλια με αφορμή το άρθρο μου για τον πολυπολισμό.Ευχαριστώ ΄'ολους. Ας μου επιτραπεί όμως να κάνω την εξης παρατήρηση με αφορμή (το τονίζω: με αφορμή)τα σχόλια αυτά. Έλαχιστα θίγουν το περιεχόμενο του άρθρου, του δικού μου ή άλλων αναρτήσεων. Οι σκέψεις που αναπτύσσονται για άλλα θέματα έχουν πολύ συχνά το ενδιαφέρον τους. Ωστόσο θα ήταν χρήσιμο για όλους να έκριναν και το κάθε συγκεκριμένο άρθρο και επί της ουσίας. Είναι συνολικά ή επί μέρους σωστό, είναι λάθος; Είναι θέμα που αξίζει να το σκεφτούμε, κλπ; Αλλιώς φαίνεται σαν να μη μας απασχολούν παρά μερικές ιδέες (ενδαιφέρουσες ή όχι)και πε΄ρα από αυτό τίποτα. Δεν κάνουμε τίποτα έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Giati den simfono mi to arthro ? giati pisteuo oti i normes tis pagosmiopiisis einai sto forte tous ? giati pisteuo oti i oikonomiki oligarhia epitithete ston amerikaniki ki ston europaiki mesoastiki taksi me organo to pagosmiopoioisi?,kai ton pagosmio organismo emboriou? giati nomizo oti oi kinezoi simbaloyn kai kerdizoun apo tin epikratisi tou kapitalismou ondes akomi kommounistes peste mou oti kano lathos oti einai i ymimathia mou pou me kanei na vgazo tetia symberasmata Talos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ ΑΠ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ 7:04 μ.μ
    Συνήθως σχολιάζουμε αν έχομε κάτι να σχολιάσουμε η άλλη άποψη και χρόνο να γράψουμε.
    Το άρθρο σας, το διάβασα με ενδιάφερον, δεν μου έφερε κάτι το καινούργιο εκτός του συναισθήματος ότι μοιραζόμαστε περίπου τις ίδιες πολιτικές εκτιμίσεις. Και αυτό είναι κάτι θετικό και σημαντικό.
    Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συγχαρητήρια για την "αντικειμενικότητα" του blog που κόβει όποιο σχόλιο είναι υπέρ της Ορθοδοξίας, και αφήνει κάθε βρισιά κατά του Χριστιανισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι η πορεία μή αναστρέψιμη?
    Τα πάντα έχουν χαθεί απλά κάποιοι θα πεθάνουν με το σπαθί στο χέρι?
    Θα ρθεί ο απο μηχανής θεός και θα μας δείξει τον δρόμο?

    Μόλις παρακολούθησα το ΑΓΟΡΑ στον κινιματογράφο και μέσα σε όλα ειμαι ακόμα πιο μπλεγμένος.

    Ποτέ αλοτε δεν είχαμε τοσα πολλά προβληματα.
    1οικονομικά
    2Εθνικά
    3πολιτισμικά
    4 θρυσκευτικά
    5πολιτικά

    Ενα κράτος ανυπαρκτο ή υπολειτουργεί.

    μαθαίνουμε λιγο αληθεια και αυτή μας πάει σε εμφυλίους.

    Τί λαός αδελφοκτόνος είμασται,έτοιμος να κατασπαραχθούμε μεταξύ μας με την πρώτη ευκαιρία.

    Εγώ πάντως πιστέυω στο θεό ,οχι όμως ςτους ανθρώπους, όποιας θρησκίας και αν ανήκουν (πολεμόντας τους αλλόθρησκους τους....)

    Επιμενίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. '08 Φεβρουαρίου 2010 8:32 μ.μ.
    Συγχαρητήρια για την "αντικειμενικότητα" του blog που κόβει όποιο σχόλιο είναι υπέρ της Ορθοδοξίας, και αφήνει κάθε βρισιά κατά του Χριστιανισμού.'



    Αρα ο 'Ανατολικος' γραφει ως τουλαχιστον 2 ατομα, ως ενας φανατισμενος αλλα τουλαχιστον μη υβριστης (με τη γνωστη τεως αναφορα στο vimeo) κι ως ενας φανατισμενος που καθυβριζει οποιον με επιχειρηματα του χαλαει τη σουπα και μετα φωναζει οτι το μπλογκ δεν ειναι αντικειμενικο. Μαλιστα, θα το εχουμε υπ'οψιν στο μελλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προς αντι-Ορθόδοξο τρολ:

    Θες διάβασμα. Άντε στην Εκκλησία επειγώντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΥΠΟΚΡΥΠΤΕΤΑΙ Η ΤΥΡΑΝΝΙΚΗ ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΚΡΑΦΕΑΣ ΤΟ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ: "...ο «υπαρκτός σοσιαλισμός» κατέρρευσε μόλις εκπλήρωσε ένα συγκεκριμένο ρόλο: όταν κατάργησε οριστικά τις πατριαρχικές, προ-αστικές, δομές που παρέλαβε (Ρωσία/Κίνα) και παρέδωσε μια (αστικοποιημένη) κοινωνία, ικανή να μετάσχει στο παγκόσμιο καπιταλιστικό γίγνεσθαι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.