11/2/10

Επιτέλους, κάτι κινείται...


Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι αυτό της κατάργησης των συναλλαγών για ποσά άνω των 1.500 ευρώ δίχως πιστωτική κάρτα ή επιταγή. Μόνο στην Ελλάδα μπορούσε μέχρι σήμερα να πάει κάποιος με μία βαλίτσα λεφτά σε ένα κοσμηματοπωλείο και να αγοράσει το μισό μαγαζί. Μόνο στην Κολομβία, στην Ελλάδα και στη Βραζιλία συμβαίνουν τέτοια πράγματα.

Να σταματήσουν, λοιπόν, οι μεγάλες συναλλαγές. Ίσως και τα 1.500 ευρώ να είναι πολλά! Να έπρεπε το μέτρο να ισχύει από τα 1.000 ή ακόμη και τα 800 ευρώ. Διαμαρτύρονται κάποιοι ότι με αυτό τον τρόπο θα πληγεί το εμπόριο! Τη στιγμή, μάλιστα, που οι περισσότερες συναλλαγές σήμερα ήδη γίνονται με πιστωτικές κάρτες. Η ένσταση αυτή αφορά ίσως κάποια καταστήματα που πωλούν είδη πολυτελείας. Αλλά δεν μπορούμε για αυτό το λόγο και μόνο να ασχολούμαστε άλλα σαράντα χρόνια με τα αυτονόητα.

Δηλώνει ο χ επαγγελματίας 8.000 ευρώ εισόδημα και θέλει να ψωνίσει μόνο για δώρα Χριστουγέννων χρυσά και ασημικά αξίας 10.000 ευρώ; Δεν μπορεί! Δεν πρέπει να του δίδεται αυτή η δυνατότητα. Ας πληρώσει τους φόρους του όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες και ας ξοδέψει τα χρήματά του όπως και όπου αυτός επιθυμεί.

Οι αποδείξεις θα είναι ένας πραγματικός μπελάς για τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα πρέπει να συμπληρώσουν λίστες με τα ακριβή στοιχεία της κάθε απόδειξης. Μπελάς θα είναι και για τις φορολογικές αρχές, οι οποίες είναι αμφίβολο αν θα μπορούν να εξετάσουν ακόμη και το 1% του όγκου των αποδείξεων που θα συσσωρευτεί στα γραφεία τους. Αλλά κάπως πρέπει να γίνει για να αποκτήσουμε όλοι φορολογική συνείδηση. Δεν είναι μαγκιά να βοηθάμε τον επαγγελματία να κλέβει το κράτος, συναινώντας στη μη έκδοση απόδειξης.

Λέγεται και όχι άδικα ότι η μεγαλύτερη αδυναμία μας είναι η έλλειψη αποτελεσματικότητας στον κρατικό μηχανισμό. Θεωρείται δύσκολο να γίνει σωστή εποπτεία της αγοράς με τους υπάρχοντες μηχανισμούς στις εφορίες. Η παρατήρηση είναι σωστή πέρα για πέρα. Αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να μην λαμβάνουμε, τελικώς, το παραμικρό μέτρο. Ότι πρέπει οι υπηρεσίες αυτές να αναδιοργανωθούν και ότι το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει με κάθε θυσία την αδιάβλητη λειτουργία τους, είναι βέβαιο. Ας σταματήσουμε, όμως, να χρησιμοποιούμε τις γνωστές αδυναμίες του κράτους ως άλλοθι για τη δική μας απροθυμία να συνεισφέρουμε για το γενικό καλό. Ας κάνουμε εμείς πρώτοι το καθήκον μας και έπειτα θα έχει μεγαλύτερη αξία η απαίτησή μας από τον κ. Παπακωνσταντίνου να κάνει και τα επόμενα βήματα.

Πρέπει να αλλάξουμε. Εμείς οι ίδιοι ως άνθρωποι. Να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας, αν δεν θέλουμε να βουλιάξουμε. Λένε οι ηγέτες της αριστεράς ότι θα πρέπει να αυξηθεί η φορολογία στις επιχειρήσεις και να μην ισχύσουν τα μέτρα για τους εργαζόμενους. Είτε πιστεύουν ότι απευθύνονται σε ημιμαθείς, είτε πραγματικά και οι ίδιοι αγνοούν την πραγματικότητα. Δεν καταλαβαίνουν ότι η αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις είναι ένα ακόμα μείον στην ανταγωνιστικότητά τους. Και ίσως κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, όταν αγνοούν ότι η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης πλήττει τους επιχειρηματίες και το μεγάλο κεφάλαιο. Οι επιχειρήσεις μπορεί να πληρώνουν 25% και 20% φόρο στα κέρδη τους, αλλά τα μερίσματα, τα χρήματα που παίρνει ο μέτοχος, θα φορολογούνται συνολικά μέχρι και 40%.

Λένε, επίσης, ότι είναι άδικες οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Τι είναι αυτό που αλλάζει; Ότι θα παίρνουμε σύνταξη με βάση τις εισφορές μας. Υπάρχει κάτι δικαιότερο απ’ αυτό; Γίνεται να εισπράττουμε διπλάσια και τριπλάσια σύνταξη σε σχέση με αυτή που αναλογεί στις εισφορές μας; Κι αν αυτό γίνεται, που μέχρι σήμερα γίνεται, ποιος θα κληθεί στο τέλος να πληρώσει; Πάλι εμείς, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Καλλιεργείται ένα κλίμα λαϊκισμού που στόχο έχει να χαϊδέψει τα αυτιά όλων μας και να ανατραπεί η αποτελεσματική εφαρμογή των νέων μέτρων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα πέσει στο κενό. Κι είναι ευχάριστο ότι κάτι άρχισε επιτέλους να κινείται, αλλά και το ότι ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που παραμονεύουν και φαίνεται να είναι έτοιμος για μεγάλες ανατροπές. Η κυβέρνηση δεν έχει παρά να συνεχίσει να εφαρμόζει τα... αυτονόητα!

Θανάσης Μαυρίδης
capital.gr

13 σχόλια:

  1. χαχαχαχαχαχα....

    1500 ευρώ το όριο; ε και;

    ο κάθε έμπορος θα κόψει δύο ή τρεις αποδείξεις ή τιμολόγια που στο σύνολο θα ξεπερνούν το σύνολο των 1500 ευρώ.
    - Άλλωστε οι μικρομεσαίοι έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εταιρίες δεν κόβουν πάντα απόδειξη ή τιμολόγιο.
    Οι μεγάλες εταιρίες και οι πολυεθνικές, τα σούπερ μάρκετ, κτλ κόβουν πάντα.

    - Όταν λέμε πιστωτική κάρτα για αγορές δεν εννούμε μόνο την πιστωτική, αλλά και τη ΧΡΕΩΣΤΙΚΗ κάρτα (πχ κάρτα ανάληψης), στην οποία έχεις λογαριασμό με χρήματα μέσα. Όταν αγοράσεις έτσι θα αφαιρεθεί το ποσό από τα διαθέσιμα χρήματα. Όλοι έχουν λογαριασμό τραπέζης. Αλλά βέβαια δεν έχουν όλοι κάρτα ανάληψης, ίδίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.

    - Το κακό είναι με αυτό το μέτρο ότι σε κάθε συναλλαγή με αυτόν τον τρόπο (μέσω πιστωτικής-χρεωστικής) κερδίζουν οι τράπεζες ένα ποσοστό της συναλλαγής, άρα ο έμπορος ή θα βγάλει κάτι λιγότερο ή θα αυξήσει τις τιμές κατά το ποσοστό αυτό.

    - Όταν πας σε ένα εστιατόριο, πληρώσεις πχ 100 ευρώ και δεν σου δώσει απόδειξη τότε το ποσό του ΦΠΑ δεν πάει στο κράτος (άρα σε όλους τους πολίτες) αλλά στη τσέπη του εστιάτορα.

    - Αλλά αν για μία υπηρεσία μία επιχείρηση δεν κόψει τίμολόγιο, τότε το κράτος και πάλι δεν θα πάρει το ΦΠΑ, αλλά τουλάχιστον ο πελάτης δεν θα πληρώσει (παραπάνω στην ουσία) το ΦΠΑ και η επιχείρηση δεν θα βγάλει περισσότερα χρήματα. Άντε να μπει σε χαμηλότερη κλίμακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Μεσημέρι, Κολωνάκι, καφέ στην πλατεία"

    http://troktiko.blogspot.com/2010/02/blog-post_3502.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το μέτρο ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΕΙ στην φοροδιαφυγή, αλλά στην προώθηση των συναλλαγών μέσω καρτών, που είναι ο προθάλαμος για ηλεκτρονικό μικροτσίπ.

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ το μέτρο της κυβέρνησης! Είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να μην χρησιμοποιεί κάρτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 'Το μέτρο ΔΕΝ ΣΤΟΧΕΥΕΙ στην φοροδιαφυγή, αλλά στην προώθηση των συναλλαγών μέσω καρτών, που είναι ο προθάλαμος για ηλεκτρονικό μικροτσίπ.'

    Μπρρρρρ, ερχεται ο Αντιχριστος κι η πορνη της Βαβυλωνας, χοχοχοχοχο.

    Μπελιαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Καλεντερίδη το ιστολόγιο έχει νόημα αν προσφέρει εναλλακτική ενημέρωση. Αν είναι να λέει ότι και το Μέγκα, κοιτάμε και την τηλεόραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Μπελιαλ

    Το θέμα περί αντίχριστου και πόρνης το λένε κάποιοι ώστε να αποστομώσουν αυτούς που αντιδρούν στο παραπάνω μέτρο. Και την παραπάνω πρόταση την ακούω συχνά τώρα τελευταία!!!! Εγώ την εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι η εξής:
    Κάποιοι (κανάλια εφοπλιστές τράπεζες κτλ), ανεβάζουν κάποιους στην εξουσία (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κτλ) και κατόπιν υπάρχει και το αντίστοιχο αντίτιμο πχ πιστωτικές καρδούλες σε όλες τις τράπεζες (για να βγάλουνε κι αυτοί τίποτα οι κακομοίρηδες, τώρα κρατάνε λίγους στα πλοκάμια τους) για όλες τις συναλλαγές και οποίος αντιδρά του πετάμε και ένα

    Μπρρρρρ έρχεται ο Αντίχριστος κι η πόρνη της Βαβυλώνας για να τον πουν και η λιγότερο αντιδραστικοί χαζό

    ή μήπως κάνω λάθος φίλε Μπελιαλ ;;;;;;
    Εσύ θα βγάλεις τίποτα από την νέα κατάσταση λογικιστη;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ Ανώνυμε 3:08, οι ειδήσεις είναι κοινές στο Μέγκα, στον Καλεντερίδη, σε όλους. Σπανίως τα ιστολόγια έχουν δικές τους ειδήσεις, αποκλειστικές, καιαυτο απαιτεί επαγγελματίες (δηλαδή αμοιβόμενους)δημοσιογράφους οι οποίοι άλλωστε την πληροφόρησή τους την έχουν συνήθως από την "κανονική" τους δουλειά σε άλλα ΜΜΕ αλλά δεν μπορούν να την δημοσιεύσουν εκεί.Μια ματια στα άλλα ιστολόγια θα σε πείσει. Η αξια στα ιστολόγια είναι κυρίως -όχι μόνο-ότι μπορεί να σχολιάσει ο κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ή μήπως κάνω λάθος φίλε Μπελιαλ ;;;;;;
    Εσύ θα βγάλεις τίποτα από την νέα κατάσταση λογικιστη;;;;;;;

    Εγω ηδη μια χαρα και πολυ ευκολα ψωνιζω με καρτα εδω και μια δεκαετια ακομα και εισητηρια λεωφορειων. Το να δινω (εκει που ζω) 15 ευρω το χρονο για την καρτα δεν με χαλαει καθολου. Αν στην Ελλαδα για αυτο το θεμα ξεκιναμε συζητησεις για το χαραγμα του θηρειου κλπ, τωρα τι να πω?

    Μπελιαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Μπελιαλ δεν θέλω να πάρεις την κουβέντα μας προσωπικά . Όλα κι όλα, κουβέντα κάνουμε!!!

    Με έβαλες σε σκέψη......
    15 ευρώ το χρόνο λες....
    Χ 7.000.000 που θα χρησιμοποιούν κάρτα μας κάνει..... 105.000.000 € στις τράπεζες έτσι μωρέ για την ευκολία.
    Συν 1.20 ευρώ για κάθε εξόφληση λογαριασμού σαν προμήθεια
    Χ 3 λογαριασμούς τον μηνά για κάθε νοικοκυριό
    Χ 5.000.000 νοικοκυριά
    Συν καμιά αγορά με δώσεις γιατί την έχουμε την ρημαδα να μην την χρησιμοποιήσουμε κι εμείς!!
    Συν κτλ. Χμμμμμμμ έχασα το λογαριασμό!!!!!!
    Έτσι μωρέ για την ευκολία!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό όμως που δεν παραδέχεστε δημοσίως, είναι ότι η ύπαρξη του πλαστικού χρήματος, περιορίζει την ελευθερία μας.Απο την στιγμή που μπήκε το πλαστικό χρήμα στην ζωή μας, ο κάθε έμπορος έχει χάσει την έννοια "καλή πίστη", μπορεί να πουλήσει ότι θέλει, μόνο και μόνο ξέρωντας ότι τα λεφτά του θα τα πάρει ακόμα και αν βγεί ελατωματικό το προϊόν. Που σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, θα πεί "πήγαινέ το στην αντιπροσωπία". Όταν παλιά αγοράζαμε με γραμμάτιο, και ήταν ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ(!), αν το προϊόν έβγαινε ελλατωματικό "καλή τη πίστη", και εφόσον ο έμπορος δεν έκανε τίποτα πρός ικανοποίηση μου, μπορούσα να σταματήσω να πληρώνω. Αν βγεί ελλατωματικό ο φορητός σήμερα, θα σταματήσετε να πληρώνετε την Χ,Ψ δόση σας κύριοι!!;;;;; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ! Θα πλήρωνετε! Σαν...μ....

    Δευτερον, η επιβολή συναλλαγών με πλαστικό χρήμα, είναι παράνομη, γιατί αυτό σημαίνει δεν γίνεται δεκτό το νόμισμα. Και το νόμισμα πρέπει να γίνεται δεκτό απτο Σύνταγμα.

    Τρίτον, αν θέλουν πλαστικό χρήμα, τότε να παρέχουν ανευ προμήθειας τις συναλλαγές, για τις οποίες οι τράπεζες είναι οι νταβάδες μας. Για την έκδοση χρήματος, πληρώνουμε αντίτιμο; Εκτός απο τον πληθωρισμό;

    Τέταρτον, GOD DAM! χρόνια, δεν έβαζες λογιστικό προσδιορισμό στην φορολόγηση πολλών επαγγελμάτων, και τώρα πρέπει να την πληρώσει συλλήβδην ο λαός; Με περιορισμό των δικαιωμάτων;

    Στην σύγχρονη επόχη, ακόμα και στην ιστορία της ανθρωπότητας, "καταναλώνω, πληρώνω", σημαίνει βασικά ψηφίζω. Και ο τρόπος που πληρώνω, είναι επιλογή μου. Και εφόσον οι τρόποι που μου επιβάλλουν οι κύριοι υθίνοντες με ζημιώνει, γιατί να το δεχτώ;

    Γιατί αποτύχανε οι υθύνοντες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΡΕΕΕΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΛΙΑΛ ΑΛΛΑ ΒΕΛΙΑΛ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Το ξερεις οτι πρωτα διαβαζω τα σχολια και μετα το αρθρο?Εσενα,τον mano,τον s και αλλους.Λιγα λογια,πολυ νοημα.Δυσκολα ποσταρονται καλα αρθρα-καποια τα χαλανε και τα ιδια τα σχολια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τιτιπουκειος,

    ένα ιστολόγιο, σαν και αυτό, έχει νόημα όταν προσφέρει αυτά που τα μεγάλα μέσα δεν λένε ή που λένε στα ψιλά. Και προφανώς το ίδιο ισχύει και για τα σχόλια. Αν είναι να κάτσω να ακούσω σχόλια σαν του Πρετεντέρη και της Παναγιωταρέας, δεν έχει νόημα να φάω τον χρόνο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.