8/2/10

"Σ' άγγελους επαράγγειλα την ένοια σου να έχουν και μου 'παν πως οι άγγελοι αγγέλους δεν προσέχουν"

Ο Νίκος Ξυλούρης ή Ψαρονίκος, (7 Ιουλίου 1936 - 8 Φεβρουαρίου 1980) γεννήθηκε το 1936, στο ορεινό χωριό Ανώγεια του Ρεθύμνου της Κρήτης από οικογένεια με μουσική παράδοση και πολλούς λυράρηδες. Στα πέντε του χρόνια, όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό του, ξεριζώθηκε απο τον τόπο του μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε χωριό της επαρχίας Μυλοποτάμου όπου παρέμειναν μέχρι και την απελευθέρωση της Κρήτης. Αδέλφια του είναι οι επίσης γνωστοί μουσικοί της Κρητικής μουσικής ο Αντώνης Ξυλούρης Ψαραντώνης και ο Γιάννης Ξυλούρης Ψαρογιάννης .

Η λύρα
Σε νεαρή ακόμα ηλικία με τη βοήθεια του δασκάλου του κατάφερε να πείσει τον πατέρα του να του αγοράσει την πρώτη του λύρα και πολύ γρήγορα άρχισε να παίζει σε γάμους και πανηγύρια. Στα 17 του αποφάσισε να μετακομίσει στο Ηράκλειο και έπιασε δουλειά στο νυχτερινό κέντρο "Κάστρο". Τα πράγματα όμως δεν ήταν όπως τα περίμενε γιατί βρέθηκε αντιμέτωπος με τη "μόδα" της Ευρωπαϊκής μουσικής, κάτι τελείως ξένο για αυτόν. Τα έσοδα του μόλις και μετα βίας έφταναν να τον συντηρήσουν και πέρασε δύσκολες εποχές.

Επιστροφή στην Κρήτη
Γνώρισε την Ουρανία Μελαμπιανάκη, στις 21 Μαΐου του 1958 παντρεύτηκαν και τον ίδιο Σεπτέμβρη μετακόμισαν στο Ηράκλειο Κρήτης. Σιγά σιγά οι Κρητικοί άρχισαν να τον στηρίζουν και να οργανώνουν γλέντια για να τον ακούν να παίζει. Έτσι άρχισε να γίνεται γνωστός και το Νοέμβριο του 1958 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο με τίτλο "Μια μαυροφόρα που περνά". Ο δίσκος αγαπήθηκε από το κοινό κι έτσι ο Νίκος ηχογράφησε κι άλλα τραγούδια σε δίσκους των 45 στροφών. Το 1960 γεννήθηκε ο γιός του Γιώργος και το 1966 η κόρη του Ρηνιώ. Την χρονιά της γέννησης τη κόρης του κέρδισε και το πρώτο βραβείο σε ένα φεστιβάλ μουσικής στο Σαν-Ρέμο παίζοντας με τη λύρα του ένα συρτάκι. Την επόμενη χρονιά άνοιξε στο Ηράκλειο το μουσικό κέντρο "Ερωτόκριτος" και πλέον δεν ανησυχεί για την επιβίωση του.

Η αναγνώριση του στην Αθήνα
Το 1969 ηχογράφησε με μεγάλη επιτυχία το δίσκο "Ανυφαντού" και λίγους μήνες αργότερα εμφανίστηκε και πάλι σε Αθηναϊκό μουσικό κέντρο. Οι καταστάσεις όμως πλέον είχαν ωριμάσει και ο κόσμος τον υποστήριζε περισσότερο. Έτσι μετακόμισε και πάλι στην Αθήνα. Γνώρισε τον ποιητή και σκηνοθέτη Ερρίκο Θαλασσινό ο οποίος αποφάσισε να τον συστήσει στο Γιάννη Μαρκόπουλο και έτσι ξεκίνησε μια λαμπρή συνεργασία με το δίσκο "Χρονικό" και τα "Ριζίτικα". Παράλληλα γνωρίστηκε με τον διευθυντή της δισκογραφικής εταιρίας COLUMBIA και έγιναν κουμπάροι.

Τα χρόνια της δικτακτορίας
Το τέλος Η οικία του Νίκου Ξυλούρη στα Ανώγεια της Κρήτης.


Ο Νίκος Ξυλούρης στην ακμή της καριέρας του αντιλήφθηκε ότι έχει καρκίνο. Μετά από μεγάλο αγώνα, πολλαπλές εγχειρήσεις και αρκετή ταλαιπωρία έχασε τη μάχη στο Νοσοκομείο Πειραιώς στις 8 Φεβρουαρίου 1980.

Δισκογραφία

* Μια μαυροφόρα που περνά (1958) * Ανυφαντού (1969) * Ο Ψαρονίκος (1970) * Μαντινάδες και χοροί (1970) * Χρονικό (1970) * Ριζίτικα (1971) * Διάλειμμα (1972) * Ιθαγένεια (1972) * Διόνυσε καλοκαίρι μας (1972) * Ο τροπικός της Παρθένου (1973) * Ο Ξυλούρης τραγουδά για την Κρήτη (1973) * Ο Στρατής Θαλασσινός ανάμεσα στους Αγάπανθους (1973) * Περήφανη ράτσα (1973) * Ακολουθία (1974) * Το μεγάλο μας τσίρκο (1974) * Παραστάσεις (1975) * Ανεξάρτητα (1975) * Κομέντια, η πάλη χωρικών και βασιλιάδων (1975) * Καπνισμένο τσουκάλι (1975) * Τα που θυμούμαι τραγουδώ (1975) * Κύκλος Σεφέρη (1976) * Ερωτόκριτος (1976) * Η συμφωνία της Γιάλτας και της πικρής αγάπης (1976) * Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι (1977) * Τα ερωτικά (1977) * Τα Ξυλουρέικα (1978) * Τα αντιπολεμικά (1978) * Σάλπισμα (1978) * 14 χρυσές επιτυχίες (1978)

Μετά Θάνατον Δισκογραφία
* Τελευταία ώρα Κρήτη (1981) * Νίκος Ξυλούρης (1982) * Πάντερμη Κρήτη (1983) * Ο Δείπνος ο μυστικός (1984) * Σταύρος Ξαρχάκος:Θεατρικά (1985) * Ο Γιάννης Μαρκόπουλος στον ελληνικό κινηματογράφο (1988) * Η συναυλία στο Ηρώδειο 1976 (1990) * Το χρονικό του Νίκου Ξυλούρη (1996) * Νίκος Ξυλούρης (2000) * Η ψυχή της Κρήτης(2002) * Ήτανε μια φορά...(2005) * Του Χρόνου Τα Γυρίσματα (2005)
http://xilouris.gr/catalog/index.php?cPath=21&osCsid=8h3tihmlf4qe7uag4dpetumqh2

Ποτέ άλλοτε τραγουδιστής δεν πέρασε από το δημοτικό τραγούδι στο λόγιο, όχι μόνο χωρίς απώλειες, αλλά, αντίθετα, με δάφνες γενικής αναγνώρισης. Ο Αρχάγγελος της Κρήτης με την ίδια δύναμη που τραγούδησε ριζίτικα του τόπου του, τραγούδησε Μαρκόπουλο, Ξαρχάκο, Χάλαρη, Λεοντή, Κόκκοτο, Ανδριόπουλο, Γκάτσο, Γεωργουσόπουλο, Σεφέρη, Σολωμό, Κινδύνη, Ρίτσο, Φέρρη, κ.ά. Με αυτά τα τραγούδια, που μπόλιασε μοναδικά με το αξεπέραστο ηχόχρωμά του και τη λεβεντιά του, συντρόφεψε το λαό μας στις αναζητήσεις και στους αγώνες του.

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται αύριο από το θάνατο του Νίκου Ξυλούρη (8/2/1980), του λυράρη και τραγουδιστή, που με τη μοναδική αγέρωχη φωνή του χάραξε τη σφραγίδα του σε σπουδαίες στιγμές του ελληνικού τραγουδιού. Ηταν η φωνή που δέσποσε στη δεκαετία του '70, σηκώνοντας στις πλάτες του το προοδευτικό τραγούδι στα χρόνια της δικτατορίας και στις αρχές της μεταπολίτευσης. Ηταν η φωνή που στα πατήματα και στις αναπνοές της αντηχούσαν οι κρητικές μαδάρες και συνάμα κουβαλούσε τα αρώματα της ποίησης του Σεφέρη, του Ελύτη, του Ρίτσου, του Βάρναλη, κ.ά.

Το απόσπασμα είναι απο τον Ριζοσπάστη


12 σχόλια:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=mrA6Lka2NUk TALOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.youtube.com/watch?v=hU4h3pMNXfA TALOS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Akouste pos teleiono okirmendios tis teleutees strofes Talos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι να πω φίλοι μου για τον Νίκο Ξυλούρη; Ανατριχιάζω ακόμη και τώρα όταν ακούω την αρχαγγελική φωνούλα του, τη γεμάτη λεβεντιά, κρητικοπρεπή μορφή του, τον μελωδικό και συνάμα άγριο ήχο της λύρας του.
    Μας τον πήρε νωρίς ο θεός τον Νίκο. Γιατί ο Νίκος ήρθε περισσότερο για να δώσει από ότι για να πάρει. Έχω κλάψει με τα τραγούδια του και δεν είμαι καν Κρητικός.
    Αν ζούσε σήμερα, δεν έχω καμία αμφιβολία, πως ο Νίκος, αυτός ο αετός του Ψηλορείτη θα ήταν από τους μπροστάρηδες του εθνικού μας αγώνα ενάντια στη Νέα Τάξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι...Η περιβοητη γεννια του 1-1-4 που τακανε σαλατα ή αλλιως θαλλασα,θαλλασα κι αλμυρο νερο.Αυτο μου θυμιζει αυτη η λεβέντικια φωνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Enas akoma pou efige grigora ki ksafnika opos i Malvina ki o makaristos Xristodoulos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Akouste pos teleiono okirmendios tis teleutees strofes Talos"


    "ΚΟΙΤΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΙΝΗΣΕΙ, ΕΧΕΙ Η ΠΛΑΣΗ ΚΟΚΚΙΝΗΣΕΙ,ΑΛΛΟΣ ΗΛΙΟΣ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ Σ'ΑΛΛΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΛΛΗ ΓΗ"

    Ε λοιπόν και τι μ'αυτο;Που έγκειται η ενσταση ή η παρατήρηση σου;Δεν γνωρίζεις οτι αυτο το τραγούδι ειναι ενα μελοποιημενο ποίημα του ΚΩΣΤΑ ΒΑΡΝΑΛΗ;Εχεις υπ'όψιν σου τον ιδεολογικοπολιτικό χώρο του συγκεκριμένου ποιητή(μακαριτη πλεον εδω και πολλα χρονια); Εκτος εαν νομίζεις οτι τους "στίχοι" τους εχει γραψει ο Ξυλούρης!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μίνως η σωρός του Νίκου Ξυλούρη δεν εκτέθηκε σε λαικό προσκύνημα και αυτό αποτελεί ντροπή για τους τότε κρατούντες όσο για τα πολιτικά του πιστεύω τα είχε δηλώσει καθαρά στην Ασφάλεια:"Βενιζελικός γεννήθηκα - Βενιζελικός θα πεθάνω"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καυκάσιε, εγω γνωρίζω πολύ καλα τι ήταν ο συχωρεμένος ο Ξυλούρης!Οι παρατηρήσεις μου αφορουν τον TALOS ο οποίος μου εδωσε την εντύπωση οτι προσπάθησε να εισαγει "καινα δαιμόνια" όσον αφορα την ιδεολογία του εκλιπόντος!Και δυστυχώς αυτο συμβαινει με πολλους Ελληνο-Αμερικάνους!Βλέπουν παντού το "φαντασμα" του κομμουνισμού!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ καυκάσιος
    Σωστά, αυτή την δήλωση, δηλ. "Βενιζελικός γεννήθηκα - Βενιζελικός θα πεθάνω" την έχει κάνει και μπροστά σε κάμερα, σε βιογραφικό φιλμάκι που γυρίστηκε αμέσως μετά τον θάνατο του. Λίγα χρόνια αργότερα ξαναείδα το ίδιο φιλμάκι σε κρατικό κανάλι και αυτό το κομμάτι είχε αφαιρεθεί.

    ΥΓ Εξάλου ο Ψαράκης ήτανε Βενιζελικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. APO TON KSILOURI STON NINO! YPARXEI PIO APTO PARADEIGMA TIS PARAKMIS MAS OS KOULTOURA?AS MOU EPITERSPOUN OI KRITIKOI STO SITE (DEDOMENOU OTI SAN KATAGOGI EIMAI MISOS KERKYRAIOS KAI MISOS AXAIOS) NA TOUS THIMISO MERIKOUS STIXOUS ENA APO TA TRGOUDIA POU EIXE ME ANPANALIPTO TROPO TRAGOUDISEI EKEINOS (KAI SIMPTOMATIKA MOU ARESEI POLI KAI MALLON EINAI KAI EPIKAIRO): POTE THA KANEI ,POTE THA KANEI KSASTERIA POTE THA FLEVARISEI, NA PARO TO NTOUFEKI MOY...
    ZITO I ELLADA I ALITHEIA KAI I DIAKOSYNI!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κι η καρδιά μου εμένα,
    τίποτα πιότερο συντρόφια μου,
    ένα πήλινο μαυρισμένο τσουκάλι,
    που κάνει καλά τη δουλειά του ...
    Καπνισμένο τσουκάλι - 1975)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.