11/2/10

Ολονύχτιο διπλωματικό θρίλερ με τη διάσωση της Ελλάδας


Δεν είναι καθόλου σίγουρο για το τί σκοπεύουν να δώσουν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα για τη διάσωση της οικονομίας. Οι Γερμανοί ζητούν τοποτηρητή της Ε.Ε. στην Ελλάδα. Αντιδρούν στην βοήθεια Βρετανοί και Σουηδοί.Από την κοινή συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν σήμερα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο τέλος της άτυπης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, θα κριθούν όλα για την Ελλάδα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαιτέρως εκείνες της ζώνης του Ευρώ, "θα υποστηρίξουν" την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την άνευ προηγουμένου δημοσιονομική κρίση που περνά, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροδρίγεθ Θαπατέρο, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν την πρόθεση να δηλώσουν "έτοιμα" να "βοηθήσουν την Ελλάδα" απέναντι στις δυσχέρειες που έχει με τον κρατικό της προϋπολογισμό, στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών σήμερα στις Βρυξέλλες, δήλωσε μιλώντας αποκλειστικά στο Γαλλικό πρακτορείο μία διπλωματική πηγή."Πρόκειται να υπάρξει μία δήλωση από έναν ορισμένο αριθμό κρατών που θα επιβεβαιώνει ότι πρόκειται να βοηθήσουν την Ελλάδα", υπογράμμισε η ανωτέρω πηγή, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών των Οικονομικών της Ευρωζώνης μέσω τηλεδιάσκεψης.

"Η γαλλική κυβέρνηση ενδιαφέρεται όπως και οι ευρωπαίοι εταίροι της για την κατάσταση του ευρώ και για την κατάσταση της Ελλάδας ιδιαίτερα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γάλλου Προέδρου. Νωρίτερα, βουλευτής του συντηρητικού κόμματος της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, ο Μίχαελ Μάιστερ, δήλωσε πως γίνονται προετοιμασίες στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης για ένα σχέδιο αρωγής.

Την ίδια ώρα, τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμο, προτείνει σύμφωνα με το Reuters, για την θέση του Ειδικού Διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αν συμβεί αυτό τότε ο κ. Παπαδήμος θα είναι ο τοποτηρητής των Βρυξελών για την απαρέγκλιτη τήρηση του Προγράμματος Σταθερότητας.Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση αναφορικά με τη χορήγηση βοήθειας, ενώ τόσο ο εκπρόσωπος του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι όσο και η εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Πηγή της ΕΕ, την οποία επικαλείται το Reuters, ρωτήθηκε αν θα συζητηθεί στην Σύσκεψη Κορυφής το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. «Δεν αποκλείω τίποτα. Δεν θα ξαφνιαζόμουν αν εκδοθεί κάποια επίσημη ανακοίνωση για αυτό το θέμα», ήταν η απάντηση.Και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Χοακίν Αλμούνια όταν ρωτήθηκε τι περιμένει από τη σύνοδο απάντησε: "θα ήθελα οι ευρωπαίοι ηγέτες να πούν στις ελληνικές αρχές ότι σαν αντάλλαγμα των προσπάθειών τους θα μπορέσουν να βασιστούν στην υποστήριξη μας".

Νωρίτερα ο νέος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν που θα διαδεχθεί τον Χοακίν Αλμούνια είπε στο Bloomberg ότι η Ε.Ε. πρόσφερε την προοπτική βοήθειας στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την πρόοδο στην μείωση του ελλείμματος.Οι αγορές πάντως φαίνεται πως "προεξοφλούν" το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.Χαρακτηριστικό είναι το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων βρίσκεται από την Τρίτη σε ελεύθερη πτώση, ενώ το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε χθες με άνοδο.Κρίσιμη θεωρείται και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί αλλά και οι επαφές που θα έχει στο άτυπο συμβούλιο κορυφής στις Βρυξέλλες.ΣΗΜΕΡΙΝΗ


Παρέμβαση τραπεζιτών μέσω... Γερμανίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣΗ Ευρωπαϊκή Ενωση θα υποστηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να αποφύγει τραπεζική και γενικότερη χρηματοπιστωτική κατάρρευση. Σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί και να ανακοινωθεί στο έκτακτο Συμβούλιο που συνέρχεται σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι τόσο στην Κομισιόν όσο και σε πρωτεύουσες χωρών της ΕΕ αναγνωρίζεται πως σημειώνεται «απαράδεκτη καθυστέρηση» στην αντιμετώπιση του προβλήματος από τα «εντεταλμένα κέντρα» (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ.ά.).

Υπάρχει ενδιαφέρον παρασκήνιο στην όλη υπόθεση. Φαίνεται ότι οι τραπεζίτες ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα της Γερμανίας, ενοχλήθηκαν και ανησύχησαν από την πτώση του ευρώ. Ηταν αυτοί οι οποίοι, πρώτα στη Γερμανία αλλά και στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο, ζήτησαν πολιτική παρέμβαση. Ετσι, το πρωί χθες (Τετάρτη) ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δέχτηκε και συζήτησε με αρκετούς διευθυντές τραπεζών και ευθύς κατόπιν είχε διαβουλεύσεις με βουλευτές και εμπειρογνώμονες της Μπούντεσταγκ. Θέμα των συνομιλιών τους ήταν το «πρόβλημα του ευρώ», ανακοίνωσε το Βερολίνο. Θεωρείται βέβαιο ότι τα συμπεράσματα των συζητήσεων του κ. Σόιμπλε θα εκφραστούν πολιτικά από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Γερμανικές καθώς και άλλες πηγές στις Βρυξέλλες εξηγούσαν ότι όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά κίνητρα παρακινούν τη Γερμανία να παίξει τον ρόλο του ναυαγοσώστη της Ελλάδας και, σε ευρύτερη διάσταση, του ευρώ. Η πτώση της «αξίας» του ευρώ, λέγουν, δημιούργησε προβλήματα σε μεγαλοεπενδυτές της Γερμανίας και, εμμέσως, άλλων χωρών. Σημειώνεται ιδιαίτερα η «ανησυχία και τα ερωτήματα» που εκδηλώνει ο Τύπος στην Κίνα και στη Σιγκαπούρη.

Οσον αφορά τα πολιτικά κίνητρα, επισημαίνεται ότι η συντηρητική κυβέρνηση της Γερμανίας αισθάνεται πως είναι σήμερα σε θέση, πολιτικά και ηθικά, να παίξει τον ρόλο που έπαιζε στην Ευρώπη η Αμερική τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60. Η (συντηρητική) «Frankfurter Αllgemaine» έγραφε την περασμένη Τρίτη ότι ο δρόμος της Γερμανίας προς την ουσιαστική ηγεσία της ΕΕ διέρχεται από τις «πρωτοβουλίες της για να ανακουφίσει τη ζώνη του ευρώ από τις πολλών προελεύσεων πιέσεις». Οπως ήταν επόμενο, οι (διαφαινόμενοι) στόχοι της Γερμανίας ενόχλησαν το Λονδίνο και το Παρίσι. Ο βρετανός πρωθυπουργός, μη διαθέτοντας οικονομικές και πολιτικές δυνατότητες, προτείνει - μέσω τρίτων και της Σουηδίαςνα παραπεμφθεί το «πρόβλημα της Ελλάδας» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παραβλέποντας ότι αυτό θα έθιγε το κύρος της ΕΕ. Αντίθετα, ο πρόεδρος Σαρκοζί υποστήριζε ότι «τις κρίσεις σε χώρες της ΕΕ τις αντιμετωπίζει η ΕΕ».

ΒΗΜΑ

11 σχόλια:

  1. Θα τιμωρηθεί κάποιος ή κάποιο κόμμα για την οικονομική μας κατάσταση? Δηλαδή ο Καραμανλής μας έφερε μέχρι εδώ? Θα μπει κάποιος φυλακή και θα του δεσμευτεί η περιουσία, να ξέρουμε δηλαδή, για να κάνουμε ξανά θυσίες, γιατί απο το 74 σφίγγουμε το ζωνάρι όπως έλεγε ο πεθαμένος Παπαλιγούρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >ο πεθαμένος Παπαλιγούρας<

    E, έχασε τον παπά και πέθανε από την ... λιγούρα :-))

    Εγώ πάντως φορώ τιράντες και δεν μπορώ να τις σφίξω ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ρωταει καποιος εναν που χρωστουσε πολλα εκατομμυρια στην τραπεζα..
    -ρε φιλε πως μπορεις και κοιμασαι το βραδυ με τοσα που χρωστας?
    - εγω μια χαρα κοιμαμαι...οι τραπεζες δεν ξερω πως κοιμουνται..καθε μερα με παιρνουν τηλεφωνο, με καλημεριζουν και με ρωτανε πως ειστε κυριε,καλα?
    η δουλεια καλα??παντα καλα...

    χαχαχαχαχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μὲ τὰ ροῦχα αἱματωμένα
    ξέρω ὅτι ἔβγαινες κρυφὰ
    νὰ γυρεύῃς εἰς τὰ ξένα
    ἄλλα χέρια δυνατά.

    Μοναχὴ τὸ δρόμο ἐπῆρες,
    ἐξανάλθες μοναχή,
    δὲν εἶν᾿ εὔκολες οἱ θύρες,
    ἐὰν ἡ χρεία τὲς κουρταλῆ.

    Ἄλλος σου ἔκλαψε εἰς τὰ στήθια
    ἀλλ᾿ ἀνάσασιν καμιὰ
    ἄλλος σοῦ ἔταξε βοήθεια
    καὶ σὲ γέλασε φρικτά.

    Ἄλλοι, ὀϊμέ! στὴ συμφορά σου,
    ὅπου ἐχαίροντο πολύ,
    «σύρε νά ῾βρης τὰ παιδιά σου,
    σύρε», ἐλέγαν οἱ σκληροί.

    Διονύσιος Σολωμός
    "Ὁ Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν"

    Τότε ήταν οι τούρκοι… Τώρα ποιοι είναι οι υπεύθυνοι; Οι «προηγούμενοι» ή συνολικά το πολιτικό σύστημα που πρέπει να κατεδαφιστεί γιατί δημιουργεί, αναπαράγει και διαχέει στην κοινωνία της διαφθορά; Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ όλοι ήξεραν πως λεφτά δεν υπάρχουν ο υπεύθυνος για την διαχείριση σήμερα από βήματος έλεγε στους χαχόλους… «Λεφτά υπάρχουν»!!! Ευθύνες για αυτή την κατάντια θα ζητηθούν από κανένα; Οι πολίτες θα ξυπνήσουν ποτέ ή θα εξακολουθήσουν να επιλέγουν αυτόν που τους λέει τα ποιο ευχάριστα παραμύθια; Τα παραμύθια και τα δανεικά έχουμε καταλάβει που οδηγούν; Ή μήπως περιμένουμε την πραγματική επιτήρηση για να το κατανοήσουμε; Πάντως είτε το καταλάβαμε είτε όχι η σκληρή επιτήρηση μπροστά μας είναι και θα έχουμε όλο τον απαιτούμενο χρόνο για να εμπεδώσουμε το μάθημα. Δεν ξέρω βέβαια αν έχουμε αρκετή κριτική ικανότητα για να καταλάβουμε τι φταίει για αυτή την κατάντια. Για ένα είμαι σίγουρος ότι η συντριπτική πλειοψηφία ακόμα δεν το αντιλαμβάνεται ούτε καν ως κατάντια.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η κατασταση ειναι χαλια και πολλοι πολιτικοι και μεγαλοεπιχειρηματιες εχουν κλεψει, αυτο ειναι σιγουρο. Ομως ποτε δε θα παραπονεθω γιατι εχω κλεψει κι εγω την Ελλαδιτσα μου οπως και σχεδον το συνολο των Ελληνων πολιτων. Οσοι με διαβαζετε, εχετε αγορασει ποτε κατι χωρις αποδειξη για να τη βγαλετε φτηνοτερα; Εχετε πουλησει ποτε κατι χωρις αποδειξη; Εχετε εργαστει ως "μαυροι"; Συμβουλευεστε το λογιστη σας για το πως θα δειξετε λιγοτερα στην εφορια; Και πολλα αλλα... Οποτε σταματηστε την αιωνια κλαψα οτι αλλοι κλεβουν και την πληρωνουμε εμεις. Βαρεθηκα να το ακουω. Οι μεγαλοι εκλεψαν περισσοτερο, αυτο ειναι σιγουρο, αλλα στα ματια μου δεν υπαρχει "λιγο κλεφτης" και "πολυ κλεφτης". Ή εισαι, ή δεν εισαι. Κι εγω ειμαι. Γιαυτο και δεν απεργω σημερα. Ο αναμαρτητος πρωτος τον λιθον βαλετω. Αλλωστε πιστευω πως αν μπεις στη λογικη της κλοπης θα κλεψεις οσο σου επιτρεπουν οι δυνατοτητες σου. Δηλαδη ο απλος πολιτης κλεβει μεχρι ενα σημειο την εφορια γιατι τοσο μπορει. Δεν εχει προσβαση σε μεγαλα εργα κλπ. Οι μεγαλοι διαχειριζονται μεγαλα ποσα και κλεβουν περισσοτερο οχι γιατι ειναι χειροτεροι ανθρωποι απο τον απλο πολιτη αλλα γιατι τους δινεται η ευκαιρια που αυτος δεν εχει. Μηπως αν αθροισουμε τις κλοπες των εκατομμυριων απλων πολιτων ξεπερνουν σε δις τις κλοπες των λιγων πλουσιων και πολιτικων; Ή εστω μηπως τα δυο μεγεθη ειναι συγκρισιμα; Ολοι μαζι γονατισαμε την Ελλαδα μας και μονο ολοι μαζι μπορουμε να την ξανασηκωσουμε στους ωμους μας. Λιγοτερη κλαψα, περισσοτερη ειλικρινεια με τον εαυτο μας και πολλη δουλεια για να μη διαλυσουμε στη διαρκεια της γενιας μας την Ελλαδα των χιλιετηριδων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μην είσαι έτσι, σημασία έχει το αύριο, το τώρα, μην αναζητάς ευθύνες στο παρελθόν, μην κολλάς. Τώρα σηκώνουμε να μανίκια και πιάνουμε δουλειά. Να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση . Ότι έγινε-έγινε βλέμα μπροστά και μαζί θα προχωρήσουμε, ΠΑΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει όλοι να πληρώσουμε στα πλαίσια του "άλλος γ@μ{! άλλος πληρώνει". Να μη μάθουμε τουλάχιστον ποιοί γ@μ#6@νε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @10.40 @10.52 με αυτό το πλευρό να κοιμάστε προσπαθείτε να εξισώσετε τα λαμόγια με τους έντιμους πολίτες το σκεπτικό ότι όλοι ίδιοι είμαστε διαχέει τις ευθύνες του πολιτικού κόσμου και της εκτελεστικής εξουσίας στους πολίτες . Λάθος κύριοι μέγα λάθος ποτέ δεν ασκήσαμε εξουσία ούτε πήραμε επτά δις για να φτιάξουμε πανεπιστήμια εντάξει ? Τα κλεμμένα πίσω εδώ και τώρα αλλιώς θα υποστούνε της συνέπειες χωρίς εκπτώσεις αυτή την φορά !Η κρίση μπορεί τελικά να είναι θετική για τους έντιμους πολίτες λόγω ότι το υπάρχον διεφθαρμένο και άρρωστο σύστημα πεθαίνει και μοιραία θα δημιουργηθεί καινούργιο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η κρίση προέρχεται από την Δύση και το Δυτικό μοντέλο ανάπτυξης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι κλέφτες ανέλαβαν ως συνήθως πάλι να μας σώσουν όπως με τα σχέδια Μάρσαλ Τρούμαν κλπ που φάγανε τα άντερά τους με τόσα έως τώρα δάνεια και δεν έφθασε ούτε ψίχουλο στο λαό.
    Αυτό που με τρομάζει είναι ότι όλοι γελάνε πολύ αισιόδοξα!!!.
    Άσυλο ανιάτων η Βουλή μας βλέπεις δεν θα τους μετρήσει κόστος για τίποτα μόνο για μας πάλι που τους ανεχόμαστε ακόμη……..Μα την βλακεία μας .

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς I.Q ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ. Ναι να μάθουμε. Οποιος το βρεί όμως, τι συσκευή θα κερδίσει αυτή τη φορά; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.