10/2/10

«Η Τουρκία διαθέτει πυρηνικά όπλα»

Ταράζει τα νερά μία έκθεση του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, η οποία ασκεί δριμεία κριτική στην γερμανική κυβέρνηση για την απόφασή της να απαλλαγεί από τα εναπομείναντα πυρηνικά όπλα αμερικανικής προελεύσεως που έχει στο έδαφός της.

Στην έκθεση αναφέρεται, εκτός των άλλων, ότι η Τουρκία είναι και αυτή μία από τις χώρες της Ευρώπης που διαθέτουν πυρηνικά όπλα.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η έκθεση του Ρόμπερτσον επιβεβαιώνει δημοσιεύματα των τελευταίων μηνών που έκαναν λόγο ότι στην αεροπορική βάση Ιντζιρλίκ της Τουρκίας φυλάσσονται από 40 έως 90 ατομικές βόμβες.

Στην έκθεση του πρώην γγ του ΝΑΤΟ, η οποία έχει τίτλο «Η Γερμανία ανοίγει το κουτί της Πανδώρας», αναφέρεται πως είναι στρατηγικό λάθος της Γερμανίας να επιλέξει να απαλλαχτεί από τα πυρηνικά όπλα που έχει, γιατί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης της πτέρυγας των Ελεύθερων Δημοκρατών στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, Γκουίντο Βέστερβελε, δήλωσε στη σύνοδο ασφαλείας του Μονάχου: «Τα πυρηνικά όπλα είναι κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου και δεν εξυπηρετούν πια κανέναν στρατιωτικό σκοπό».

Σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης, από τα σχεδόν 2.000 αμερικανικά όπλα που υπήρχαν στην Ευρώπη στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου, είχαν απομείνει μέχρι πέρυσι περίπου 200.

Ο Τζορτζ Ρόμπερτσον διετέλεσε γγ του ΝΑΤΟ από το 1999 έως το 2004.
Zougla/gr

90 πυρηνικές κεφαλές σε τουρκικό έδαφος
Ενενήντα πυρηνικές βόμβες Β61 Μοd11 βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος


Δημοσίευμα του νεοεκδοθέντος περιοδικού "Επίκαιρα" κάνει εκτενή αναφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας, με το οποίο έχουμε ασχοληθεί κατ΄επανάληψη στο παρελθόν. Σύμφωνα με αυτό και με βάση πληροφορίες από την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS), η Άγκυρα εμφανίζεται να έχει στη κατοχή της σαράντα πυρηνικές κεφαλές ενώ άλλες πενήντα βρίσκονται στο έδαφός της, γεγονός που επιβεβαίωσε και το ΝΑΤΟ διά του εκπροσώπου του. Συνολικά ενενήντα βόμβες τύπου Β61, πενήντα εκ των οποίων ανήκουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι αποθηκευμένες σε εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης του Ιncirlik. Tο θέμα ήρθε στη δημοσιότητα κατόπιν συζήτησης που διεξήχθη πριν από τρεις περίπου μήνες στη βελγική Γερουσία, αναφορικά με τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται αποθηκευμένα στην Ευρώπη. Για το θέμα υπεβλήθη σχετική ερώτηση στον εκπρόσωπο Τύπου του ΝΑΤΟ , ο οποίος ανέφερε ότι "τα πυρηνικά όπλα ανήκουν στα κράτη-μέλη".

Στη συνέχεια αναφέρονται οι πολυετείς προσπάθειες της Τουρκίας για την απόκτηση πυρηνικής τεχνολογίας, σημαντικό μέρος εκ των οποίων είχε αποκαλύψει στο παρελθόν ο στρατιωτικός αναλυτής Θ. Γραμματικός. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επισήμανση του καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Ιω. Μάζη ότι η απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τουρκία θα αποσοβήσει τις όποιες αποσχιστικές τάσεις στο εσωτερικό της σήμερα ή όταν εμφανιστούν στο μέλλον καθώς "δεν είναι δυνατόν να διαλυθεί μια χώρα της οποίας τα πυρηνικά όπλα είναι άγνωστο σε τι χέρια θα πέσουν".

Τέλος γίνεται μνεία στην επιχείρηση "Λευκή Ενέργεια" των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Το 2001 ιδρύθηκε η τουρκική εταιρεία ενέργειας Beyaz Enerji ("Λευκή Ενέργεια") η οποία συνεργάζονταν με το Αmerican Turkish Council (ATC) στην ανεύρεση, αγορά και εξαγωγή πυρηνικών υλικών, ατομικής τεχνολογίας και στρατιωτικής νανοτεχνολογίας με προορισμό την Τουρκία αλλά και το Πακιστάν. Η "Λευκή Ενέργεια" κατάφερε και βρήκε πρόσβαση στα εθνικά εργαστήρια πυρηνικών ερευνών των ΗΠΑ του Oak Ridge και του Los Alamos. Ταυτόχρονα προσπάθησε να αγοράσει δύο εταιρείες συμβούλων που είχαν πρόσβαση στα παραπάνω εργαστήρια, αλλά και στελέχη από το εξειδικευμένο εργαστήριο Lawrence Livermore.

Την ίδια περίοδο η εταιρεία-βιτρίνα της CIA Brewster Jennings & Associates απόκτησε προσβάσεις στην "Λευκή Ενέργεια" και παρακολουθούσε στενά τις ενέργειές της για την απόκτηση πυρηνικών υλικών και τεχνολογίας. Η "Λευκή Ενέργεια" μάλιστα ξεκίνησε προσπάθειες να αγοράσει την εταιρεία-βιτρίνα της CIA! Τότε στα δύο τηλεφωνήματα που υπέκλεψε το FBI ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Μarc Grossman (και πρώην πρέσβης στην Άγκυρα) ένα προς την "Λευκή Ενέργεια" και ένα προς ένα υψηλόβαθμο στέλεχος των Μυστικών Υπηρεσιών του Πακιστάν (ISI) όπου τους πληροφορεί να σταματήσουν κάθε επαφή με την εταιρεία καθώς πρόκειται για βιτρίνα της CIA!
http://hellenic-news.blogspot.com/2009/10/90.html

17 σχόλια:

  1. Τι εννοεί ο ποιητής???Νόμιζα οτι τα πυρηνικά είναι του ΝΑΤΟ και άρα, χωρίς κωδικούς όπλισης κλπ είναι άχρηστα για τηχώρα που τα φυλάει!!Δηλαδή η Γερμανία πώς θα τα χρησιμοποιούσε για προστασία της Ε.Ε?????Αντίστοιχα, ποιά η χρησιμότητά τους για την Τουρκία (μιλάω στρατιωτικά και όχι γεωπολιτικα)????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο τίτλος του άρθρου είναι λίγο παραπλανητικός και δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις.
    Τα όπλα αυτά είναι αμιγώς ΝΑΤΟΙΚΑ όπλα τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα σε αμερικανικές βάσεις. Είναι αδύνατο για οποιαδήποτε χώρα να τα χρησιμοποιήσει για εθνικό σκοπό, δεν είναι καν δικά της.

    Και η Ελλάδα μερικά χρόνια πριν διέθετε παρόμοιες πυρηνικές βόμβες ελευθερης πτώσης αποθηκευμένες στην αεροπορική βάση Αράξου. Όλες έχουν πλέον μεταφερθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω, ότι αυτή είναι η απανταχούσα υπό τύπον ...... σφαλιάρας .... της Τουρκίας στους διάφορους "ψευδοπροοδευτικούς του γλυκού νερού" που τα έχουν βάλει με τις παρελάσεις, τις Ένοπλές μας Δυνάμεις και τον Πυρηνικό μας Εξοπλισμό !

    Όταν ο κακότατος και εγκληματικός γείτονας, των δολοφονιών, της λεηλασίας και των γενοκτονιών, εξοπλίζεται με πυρηνικά όπλα, τότε τα περιθώρια στενεύουν και οι ψευδοιδεολογίες πάνε περίπατο !

    Εμείς θα καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα ;;;;

    Απορώ μόνον πως δεν έχει διαμαρτυρηθεί η Αμερική και τα συμπαραμαρτούμενά της κράτη, που τόσο τους εξοργίζει η πρόσκτηση πυρηνικού εξοπλισμού από το καθεστώς του Ιράν (που οι ίδιες ΗΠΑ δημιούργησαν !) !

    Σχήμα οξύμωρο !

    Δεν νομίζετε ;

    Υ.Σ. Θυμάμαι μια πινακίδα στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης, αριστερά, που έγαφε : "ΑΠΟΠΥΡΗΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΖΩΝΗ" !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλες έχουν πλέον μεταφερθεί...
    Δέν νομίζω....
    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H Tουρκία απλά φιλοξενεί κάποια πυρηνικά όπλα σε μονάδες του ΝΑΤΟ.

    Η Ελλάδα γνωρίζετε αν διαθέτει πυρηνικά όπλα (οχι φιλοξενεί) Διαθέτει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εμείς τελικά υποτίθεται πως δεν πήραμε τα πυρηνικά όπλα της πρώην ΕΣΣΔ που μας πουλούσαν καγκεμπίτες όπως λέει ο στρατηγός Γρυλλάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θυμάται κανείς κάποιον Στρατάρχη Σαπόσνικοφ του Ρωσικού Στρατού?

    Αυτό το τυπάκι είχε κάνει την εξής παλληκαρίσια δήλωση, η οποία είχε έρθει μετά απο κάποιους τσαμπουκάδες της Τουρκίας την 10ετία του 1990 (αν θυμάμαι καλά):

    `Αν η Τουρκία επιμείνει, θα γνωρίσει ότι δεν γνώρισε η Χιροσίμα`.

    Τα είπε όλα ο Στρατάρχης, δεν νομίζετε; Η συγκεκριμένη δήλωση μεταδόθηκε απο το Μέγκα, και είμαι σίγουρος ότι μπορούν να την βρούν οι...ενδιαφερόμενοι.

    Η μονάδα που αναφέρθηκε ήταν η ΧΧΧ MUNSS (Munitions Support Squadron) στην 116 ΠΜ. Εμάς δεν μας συμφέρει-φυσικά- να έχουμε πυρηνικά στο έδαφος μας. Δεν χρειάζεται κάν. Τα έχει καβάτζα η Αρκούδα και δεν μασάει να τα χρησιμοποιήσει όταν χρειαστεί.

    Δίνω 3 μηνών μισθούς για βιντεάκι του Σαπόσνικοφ με αυτήν την δήλωση στο you tube.

    Πυργιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕY ΑΓΓΕΛΕ ήμουν παρών στην μεταφορά τους. Ακόμα όμως κι αν δεν τις πήραν όλες, είναι άχρηστες για εμάς. Όπως και για τους Τούρκους.

    Αν δεν έχεις πρόσβαση στους κωδικούς που οπλίζουν τους πυροσωλήνες τους (και που φυλάσσονται χωριστά από τις βόμβες)αυτές είναι σκέτα σίδερα. Φαντάζομαι δεν χρειάζεται να σου πω ποιός έχει τους κωδικούς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγνώμη αλλά ότι η Τουρκία έχει πυρηνικά όπλα δεν έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν.
    Τι πυρηνικά του ΝΑΤΟ και ιστορίες για αγρίους....
    Όταν διαλυόταν η ΕΣΣΔ και τις πυρηνικές βαλίτσες (αυτές που έψαχνε ο Λέμπεντ) και τις πυρηνικές κεφαλές τις φύλαγαν πεινασμένοι φαντάροι, με 200 δολλάρια έμπαινες στις αποθήκες και έπερνες ότι γούσταρες. Εμείς το κάναμε; Μα προφανώς όχι. Οι Τούρκοι το κάνανε; Προφανώς ναι δεν είναι το ίδιο ηλίθιοι όσο εμείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναι, έφυγαν από τον Άραξο οι ατομικές βόμβες. Ξέρει κανείς πού πήγαν;
    Όσο για τις βόμβες που λέγεται πως βρήσκονται στην Τουρκία, έχω να πω ότι μπορεί οι Τούρκοι να μην είναι ηλίθιοι, αλλά ούτε και οι Αμερικανοί είναι ..."αμερικανάκια".
    Κρατερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνῶ ἀπολύτως μέ τόν Πυργιώτη!!
    Αν δέν ἤταν ἔτσι θά εἶχαν μπουκάρει εδῶ καί χρόνια...
    Ἄσε πού ἡ "Χιροσίμα"
    εἷναι γιά αὑτούς πολύ κοντά...
    Ἔχουν τσιμπήσει τό δόλωμα τῆς Ὀθωμανικῆς Αὐτοκρατορίας,ἠ πετονιά ὅμως θά τραβηχτεῖ ξαφνικά...τῶρα εἶναι χαλαρωμένη....

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    @12:33 π.μ.
    Ξέρω πώς δέν τίς πῆραν ὅλες καί πῶς δέν εἷναι ἄχρηστες.Γιά τούς κωδικούς ἀκούγονται πολλά...
    Ἐλπίζω νά μήν εἴμαστε τόσο..αυτοκαταστροφικοί,γιά νά μήν πῶ βόδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. " Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επισήμανση του καθηγητή Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Ιω. Μάζη ότι η απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τουρκία θα αποσοβήσει τις όποιες αποσχιστικές τάσεις στο εσωτερικό της σήμερα ή όταν εμφανιστούν στο μέλλον καθώς "δεν είναι δυνατόν να διαλυθεί μια χώρα της οποίας τα πυρηνικά όπλα είναι άγνωστο σε τι χέρια θα πέσουν".
    Δηλαδη τα πυρηνικα αποτελουν και παραγοντα εσωτερικης ενοτητας κυριε καθηγητα?
    Και πως δεν μπορεσε ολοκληρη σοβιετικη ενωση να προστατευση τη δομη της λογω των πυρηνικων που κατειχε?
    Απλα νομιζω οτι εχουμε εδω ,αλλη μια δημοσιοποιημενη μπλοφα, σαν αυτες που μας συνηθιζει κατα καιρους η γειτων , οταν στριμωχνεται ασχημα απο "στρατηγικους συμμαχους" και βλεπει τις μετοχες του στρατιωτικου της κατεστημενου να μειωνονται.
    Και ειναι ηλιου φαεινοτερον οτι τη δημοσιοποιηση αυτη την επεδιωξε ο στρατος για ν ανεβασει το πρεστιζ του.
    Αν δε εχουν καταφερει ν αποκτησουν πυρηνικο οπλο απο τη μαυρη αγορα, ειναι σιγουρο οτι εχει καταγραφει η ενεργεια τους και οτι στην καταλληλη στιγμη θα επεμβουν οι "επαιοντες".
    Μονο που αυτο δεν θα δημοσιευτει ποτε.

    Αλεξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν νομίζω ότι αυτό, το ότι έχει δηλαδή πυρηνικά όπλα η Τουρκία, αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα. Όχι μόνο για τους λόγους που προαναφέρθηκαν (κωδικοί ενεργοποίησης κλπ), αλλά κυρίως από το γεγονός ότι δε μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας, λόγω της γειτνίασης και της μικρής συγκριτικά απόστασης ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι Αμερικανοί βομβάρδισαν την Χιροσίμα, αλλά αυτή απείχε 6.000 χιλιόμετρα από τις αμερικανικές ακτές. Πέρα από αυτό, και η υποψία μόνο ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα (βόμβες) μέσα στην αυλή της Ευρώπης θα ξεσήκωνε όλες τις χώρες εναντίον της (όχι φυσικά για να υποστηρίξουν εμάς), επειδή θα κινδύνευαν και οι ίδιες. Σαν να ρίχνει δηλαδή κάποιος μια χειροβομβίδα σε ένα δωμάτιο όπου βρίσκεται ο ίδιος και άλλοι 5-6 για να σκοτώσει μόνο τον ένα.
    Από αλλού, σπό άλλα οπλικά συστήματα και από τις λανθασμένες στρατηγικές επιλογές μας, αναδύεται ο πραγματικός κίνδυνος εκ Τουρκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ σωστός ο APELLIS.
    Κρατερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το όπλο της Τουρκίας είναι η στήριξη της Δύσης. Το δεύτερο όπλο, που τώρα χρησιμοποιεί η Τουρκία, είναι το Ισλάμ.

    Η Ελλάδα διαθέτει το ισχυρότερο όπλο από κάθε άλλο όπλο: Την Ορθοδοξία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. , στο ναγκασακι και στη χιροσιμα κάτοικοί ο κόσμος μια χαρά.... ότι ορα θέλουν τα χρησιμοποιουν, τακτικά πυρηνικά ειναι δεν είναι υδρογονοβόμβες,

    ο σκοπος αυτων ειναι οι συγκεντρωσεις στρατου
    με αλλα ξεβγαζουν πόλεις, τα μεγαλα κράτη, η αλλαγή του δογματος χρησεις πυρηνικων, για πολεμο με ν.α.τ.ο. δειχνει αυτο

    αν γουσταρετε τσαμπουκαλικια θα πεσουν τακτικα πυρινικα,

    δεν παθαινει τιποτα ο πλανητης αν πεσουν 200τακτικα πυρηνικα θα μειωθει ο πλυθησμος στα ενδιαμεσα κρατη και εληξαν τα προβληματα της υποπτης τρομοκρατιας στο εδαφος της ρωσιας με τους 500νεκρους, που γινονται καθε τρεις και λιγο

    οι τσαμπουκαδες με τη διαλυσει των συνθηκων και με των εξισλαμισμο των βαλκανιων,,,,

    και νομιζεται οτι θα τολμησει να ριξει κανεις βομβα πυρηνικη στο εδαφος της ρωσιας,

    θα εξαφανιστει η ανθρωποτητα, απλα θα την πληρωσουν τα ενδιαμεσα κρατη, για εκει παει ο κοσμος μας,

    για αρμαγεδωνικα σεναρια,

    ο πλανητης παει απο το κακο στο χειροτερο.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πόσο ασφαλή μπορεί να είναι στα χέρια των Τούρκων τα όποια πυρηνικά;
    Προφανώς και δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει άρα μπορεί και να τα φιλοξενεί.
    Υποθέσεις κλπ μπορούμε να κάνουμε όσες και όποιου είδους θέλουμε. Η εκτίμηση μίας κατάστασης όμως δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά σε υποθετικά στοιχεία και να αγνοοεί την μέχρι τώρα εμπειρία.
    Άρα είτε τάχει είτε δεν τάχει ένα και το αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.