10/2/10

Ο ρόλος της Τοπικής Πολιτοφυλακής στην νοτιοανατολική Τουρκία

Μια τοπική πολιτοφυλακή δημιουργήθηκε πριν από δύο δεκαετίες στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας με σκοπό να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία (πάγια θέση της Τουρκίας αποτελεί ο χαρακτηρισμός του PKK σαν τρομοκρατική Οργάνωση). Το σύστημα της τοπικής πολιτοφυλακής μπήκε σε εφαρμογή το 1985 σε μια προσπάθεια να οπλιστούν οι χωρικοί στην πάλη ενάντια στο PKK και ως πρόσθετη βοήθεια στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ή TSK. Προορισμός του συστήματος ήταν να είναι προσωρινό, αλλά το σύστημα είναι ακόμα σήμερα σε ισχύ.

O αριθμός των πολιτοφυλάκων στα χωριά στην Τουρκία είναι περίπου 70.000, εκ των οποίων 57.174 είναι προσωρινοί και οι 12.279 εθελοντές, σύμφωνα με το «χάρτη πορείας για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος" .

Η τοπική αυτή πολιτοφυλακή λειτουργεί σήμερα ως εμπόδιο ανάσχεσης της επιστροφής των κατοικών οι οποίοι είτε εθελοντικά είτε δια της βίας απομακρυνθηκαν από τις περιοχές αυτές. Οι προβαλλόμενες δράσεις των πολιτοφυλάκων θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αύξηση της ευημερίας στην περιοχή με την ελπίδα ότι αυτή θα διαβρώσει τοπική υποστήριξη για το εκτός νόμου Κόμματος Εργαζομένων του Κουρδιστάν ( PKK.).Η τοπική αυτή πολιτοφυλακή πολλές φορές έχει κατασχέσει γή και ιδιοκτησίες των κατοίκων. Αυτός είναι ο λόγος που οι πολιτοφύλακες δεν θέλουν την επιστροφή των χωρικών. Παράλληλα διατυπώνονται υπόνοιες ότι επιθυμούν η κατάσταση να είναι ρευστή ώστε να συνεχιστεί η απασχόληση τους ενώ υπάρχουν καταγγελίες για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών.

Μεταξύ του 1985 και του 2006, 5.139 φρουρούς των χωριών συμμετείχαν σε εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με επίσημα αρχεία. Από αυτά, συνολικά 2.391 κατηγορήθηκαν για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, 1.341 κατηγορήθηκαν για εγκλήματα κατά πολιτών και 964 από αυτούς διαπράξει εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, σύμφωνα με μια έκθεση με τίτλο, "Το σύστημα φρούρησης των χωριών ως Πολιτική Ασφαλείας,"
Από τις αρχές του 2006, 137.636 από τους 358.335 μετανάστες με βάση τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών επέστρεψαν στα χωριά τους, στις νοτιοανατολικές επαρχίες.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα BDP, υπέβαλε πρόσφατα μια πρόταση στο Κοινοβούλιο, ζητώντας την έρευνα για τα προβλήματα που προκαλούνται από το σύστημα φρούρησης των χωριών.
hurriyetdailynews.com/

1 σχόλιο:

  1. "Η τοπική αυτή πολιτοφυλακή πολλές φορές έχει κατασχέσει γή και ιδιοκτησίες των κατοίκων. Αυτός είναι ο λόγος που οι πολιτοφύλακες δεν θέλουν την επιστροφή των χωρικών."

    Και στην Ελλάδα το ίδιο έγινε, μετά την Κατοχή, οι συνεργάτες των Γερμανών γίναν συνεργάτες των Άγγλων, και εκδιώξαν όλους τους αριστερούς-δημοκράτες χωρικούς από τα χωριά, και τους κατέλαβαν τις περιουσίες, και έως και σήμερα αυτοί δεν δέχονται "ξένους" (Αθηναίους, κτλ) να αγοράσουν γη και να εγκατασταθούν στην ύπαιθρο.

    Όσοι έχουν προσπαθήσει να φύγουν από την Αθήνα και να πάνε στην ύπαιθρο, ξέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.