5/2/10

Μειώνεται διαρκώς η παραγωγή αιολικής ενέργειας


Της Χρυσας Λιαγγου

Aπογοητευτικά για την εξέλιξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας είναι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA) από τα οποία προκύπτει ότι ο ρυθμός εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων το 2009 υποχώρησε έναντι του 2008. Παρά, λοιπόν, τα φιλόδοξα σχέδια, το 2009 στην Eλλάδα εγκαταστάθηκαν σύμφωνα με τα στοιχεία της EWEA μόλις 100 MW αιολικών πάρκων έναντι 114 MW το 2008 και 125 MW το 2007.

Στον αντίποδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκoνται η Ισπανία (24% με 2.459 MW το 2009), η Γερμανία με 1.917 MW (19%), η Ιταλία με 1.114 MW (11%), η Γαλλία με 1.088 MW (11%) και το Ην. Βασίλειο με 1.077 MW (10%), ενώ η γειτονική Tουρκία εγκατέστησε 311 MW το 2008 και 343 MW το 2009. Σε παγκόσμιο επίπεδο η εγκατεστημένη ισχύς από αιολικά αυξήθηκε κατά 31% έναντι του 2008, με την Kίνα να αυξάνει για δεύτερη χρονιά σε ποσοστό 100% την ισχύ της με εγκαταστάσεις 13 GW.


Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA), το 2009 οι νέες εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη ξεπέρασαν κάθε άλλη ενεργειακή τεχνολογία και συγκεκριμένα: το 39% όλων των νέων εγκαταστάσεων ήταν έργα αιολικής ενέργειας, το 26% σταθμοί φυσικού αερίου και το 16% φωτοβολταϊκοί σταθμοί.

Συνολικά 61% των νέων εγκαταστάσεων το 2009 ήταν σταθμοί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, στην Ευρώπη η ισχύς των πυρηνικών και ανθρακικών σταθμών που τέθηκαν εκτός παραγωγής το 2009 ήταν μεγαλύτερη από την ισχύ των νέων σταθμών αυτών των τεχνολογιών για τη χρονιά αυτή.

Οι επενδύσεις σε νέα αιολικά πάρκα άγγιξαν τα 13 δισ. ευρώ από τα οποία 1,5 δισ. σε υπεράκτια πάρκα.

Συνολικά στην Ευρώπη εγκαταστάθηκαν 10,163 MW αιολικών πάρκων, ισχύς που αντιστοιχεί σε αύξηση 23% σε σχέση με το 2008, εκ των οποίων τα 9.581 MW σε επίγεια αιολικά πάρκα και τα 582 MW σε υπεράκτια (αύξηση κατά 56% σε σχέση με το 2008).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC), αυξήθηκαν οι εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας κατά 31% με την προσθήκη το 2009 37,5 GW και έφτασαν συνολικά τα 157,9 GW. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ένα τρίτο των νέων εγκαταστάσεων του 2009 πραγματοποιήθηκε στην Κίνα, η οποία για μια ακόμη χρονιά επιτυγχάνει 100% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Η παγκόσμια αγορά το 2009 άγγιξε τα 45 δισ. ευρώ, ενώ το GWEC υπολογίζει ότι περίπου 500.000 άτομα εργάζονται στην αιολική βιομηχανία. Η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη αγορά το 2009 με εγκαταστάσεις 13 GW, ενώ οι ΗΠΑ, παρά τις αρνητικές προβλέψεις, εγκατέστησαν σχεδόν 10 GW. «Η αιολική ενέργεια ήδη συνεισφέρει σημαντικά στην προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.


Τα 158 GW, που ήταν εγκατεστημένα στον πλανήτη το τέλος του 2009, παράγουν ετησίως 340 TWh καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας και συμβάλλουν στην αποφυγή εκπομπής 204 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως», δήλωσε ο γραμματέας του GWEC Στιβ Σόγιερ.

12 σχόλια:

  1. Λογικό είναι, αφού θές κάτι χρόνια για άδειες άρα ποιος επιχειρηματίας θα αφήσει τα λεφτά του να κάθονται για χρόνια????Επιπλέον, μόλις παρθούν οι άδειες ή τελος πάντων μόλις αρχίσει να κινείται το θέμα, βγαίνει ο κάθε "σύλλογος προστασίας του πράσινου μυρμηγκιού και της καφετιάς αμοιβάδας" και μπλοκάρει ή μποικοτάρει με μαύρη προπαγάνδα την δημιουργία των πάρκων, και οι κάτοικοι της περιοχής ξεσηκώνονται, ακολουθώντας την προπαγάνδα..!!!Οπότε, πάλι ακυρώνεται το έργο...!!!Λές και το πράσινο μυρμήγκι θα βλαφθεί περισσότερο απο την ανεμογεννήτρια που βλέπει, παρά απο τα σωματίδια ρύπων που εκπέμπουν οι σταθμοί πετρελαίου στα νησιά και λιγνίτη ή αερίου στην Ηπειρωτική Ελλάδα..!!!Η υποκρισία στο μεγαλείο της...!!!!!!!!!!!!!Ενείοται αυτό συμβαίνει και άμα δεν τα πάρει ο τοπικός άρχοντας..!!!!
    Άρα καταλήγουμε πάλι να λέμε....τι κρίμα, που δεν έχουμε ΑΠΕ αλλά μόλις είναι να γίνουν, κανείς δεν τις θέλει στον τόπο του..!!!Προτιμούν τα αόρατα καρκινογόνα σωματίδια...!!!!Ακόμα και εδώ...το φαίνεσθαι..!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι γνωστό πια το παιχνιδάκι με την αιολική ενέργεια.
    Τη χρησιμοποιούν ώς μέσο για καταπάτηση και εκμετάλευση και των τελευταίων βουνών μας τα επόμενα χρόνια.
    Ανοίγουν τεράστιους δρόμους
    κατακρεουργώντας τις βουνοκορφές,δήθεν για να μεταφέρουν τον εξοπλισμό που χρει-
    άζετε για να λειτουργήσει.
    Συνωμοτούν πίσω απο τις πλάτες μας
    τεχνικές εταιρίες΄- δήμοι,
    δασαρχεία-περιγφέρειες,
    κυβέρνηση-κατασκευάστρια χώρα εξοπλισμου,
    και βέβαια η ιδιωτική εταιρία που αναλαμβάνει να εμποορεύεται το ηλ.
    ρεύμα, που σαν απώτερο σκοπό έχει την καταπάτηση δημόσιας γής, μετά τη λήξη της δεκαπενταετίας,
    διότι η ζωή ενός αιολικού πάρκου δεν υπερβαίνει την εικοσαετία, σε καμία περίπτωση .
    Και όλοιμας καθόμαστε και πιστεύουμε τις αερολογίες για ΑΕΠ
    και πράσινα άλογα .

    με τις υγείες μας.

    ευχαριστώ για την φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν δεν τα σκατώσουν για άλλη μια φορά από την κυβέρνηση εντός λίγων χρόνων θα κατασκευαστούν 2 παράκτια αιολικά πάρκα τα οποία θα είναι και τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.
    Οι επιχειρηματικές προτάσεις έχουν κατατεθεί απο καιρό, οι τοπικές κοινωνίες φαίνονται υπέρ, η χρηματοδότηση λίγο πολύ εξασφαλισμένη το μόνο που μένει είναι το νομικό πλαίσιο και οι διαδικασίες που επίσης ετοιμάζονται με νομοσχέδιο που σύντομα έρχεται.
    Μακάρι να υλοποιηθούν τα σχέδια και να είναι και το σύνθημα για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα. Όλοι οι επιστήμονες και οι ειδικοί συμφωνούν ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ενεργειακός κολοσσός αν εκμεταλλευτεί τέτοιου είδους τεχνολογίες. Αν φανούμε άξιοι της πρόκλησης μπορούμε για πρώτη φορά εδώ και αιώνες να γίνουμε ηγέτες σε έναν τομέα αντί για ουραγοί.

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλα ρε ΚΑΝΕΝΑΣ σ'αυτο τον τοπο δεν σκεφτηκε να φτιαξουν ενα υδροηλεκτρικο στο στενο της χαλκιδας να ηλεκτροδοτηται ολη η νοτια Ελλαδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 05 Φεβρουαρίου 2010 3:46 μ.μ.

    Έχεις εντελώς άδικο. Η αιολική ενέργεια έπρεπε να είχε αντικαταστήσει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας, απ' ό,τι έχει. Όπως και η ηλιακή, φυσικά.

    Φρόντισε να μελετήσεις το θέμα καλύτερα, διότι τώρα μάλλον δεν το ξέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο τιτλος ειναι λαθος. Το σωστο ειναι οτι αυξανεται η παραγωγη αιολικης ενεργειας. Η αυξηση ομως το 2009 ηταν μικροτερη απο την αυξηση το 2008. Κατανοω οτι γραφτηκε απο λαθος αλλα το επισημαινω για να μη βγαινουν λαθος συμπερασματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω ότι είναι μάλλον κάπως λανθασμένος ο τίτλος.
    Δεν μειώνεται η παραγωγή Αιολικής ενέργειας απλώς οι συγκεκριμένες επενδύσεις είναι κάπως λιγότερες από ότι στο παρελθόν.
    Η αυξητική τάση είναι δηλαδή που μειώνεται.
    Και δεν είναι απαραίτητο να είναι κάτι μόνιμο αυτό, αφού είναι κοινό μυστικό ότι όλα τα βουνά έχουν ''επάνω τους'' αιτήσεις για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες..
    Ωραία είναι η Αιολική ενέργεια, αλλά απέχει και πολύ από το να είναι καθαρή με τον τρόπο και στους χώρους που γίνεται στην Ελλάδα.
    Οι τεράστιοι δρόμοι και τα εναέρια καλώδια υψηλής τάσης θα μπορούσαν πολλές φορές να αποφευχθούν..
    Και κυρίως οι τεράστιες αυτές ανεμογεννήτριες δεν έχουν καμία μα καμία δουλειά μέσα σε προστατευόμενες NATURA περιοχές..
    Γιατί τότε, αν τις γεμίσουμε τεράστιους δρόμους κολώνες και καλώδια, από τι ακριβώς τις προστατεύουμε?
    Τα αποτελέσματα είναι αυτά σε αυτό το βίντεο παρακάτω..
    Είπαμε καλή η Αιολική ενέργεια αλλά απέχει πολύ από το να είναι και καθαρή με τον τρόπο που την νομίζει ο ανυποψίαστος και με οικολογικά αισθήματα πολίτης.
    Και απομένει σε εμάς, στην πολιτεία και στους ενεργούς πολίτες να προσπαθήσουμε να διορθωθεί το πλαίσιο που διέπει την χωροθέτηση των Αιολικών πάρκων ώστε να αναπτυχθούν κι αυτά, αλλά η ανάπτυξη που γίνεται από τη μία μεριά να μην πονάει με πιο άσχημο τρόπο το περιβάλλον από την άλλη..

    Δείτε: http://www.youtube.com/user/jianis19#p/a/u/0/9srPoOU6_Z4

    Για την ιστορία και μόνο, ο Γυπαετός αυτός στην Κρήτη σώθηκε χάρις στην παρουσία ντόπιων Αλεξιπτωτιστών Πλαγιάς και τη άμεση δραστηριοποιησή τους σε συνεργασία με το κέντρο Αγρίων ζώων και πουλιών της Αίγινας.
    Να είναι καλά τα παιδιά..

    Πολύ φιλικά όλα αυτά
    κι ευχαριστώ για την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ.

    ΟΙ BROKERS ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΔΗΛΑΔΗ??? ΚΛΕΦΤΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ?

    ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΠΑΡΑΤΟΥΝ ΤΟ ΦΟΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΑΚΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η προπαγάνδα πάει σύνεφο. Το ίδιο άτομο γράφει σχόλια υπέρ των ανεμογεννητριών, ενώ κόβονται όσα σχόλια είναι κατά των ανεμογεννητριών.

    Άμα δεν μας συμφέρει κάτι και δεν έχουμε επιχειρήματα, το κόβουμε εεεε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε

    05 Φεβρουαρίου 2010 4:38 μ.μ.
    κωστα

    Χαίρομαι που υπάρχει ακόμη ένας φίλος που έχει την iδέα της χρησιμοποίησης του στένου του Ευρίπου για παραγωγή ηλεκρικής ενέργειας. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό... όπως ξέρουμε χρειάζεται ο επενδυτής, η πολιτική βούληση , που λένε, και η μίζα.....
    Ευχαριστώ
    arcadon

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ 05 Φεβρουαρίου 2010 3:37 μ.μ.

    "Η ζωή ενός αιολικού πάρκου δεν ξεπερνάει την εικοσαετία"...και μετά εκμεταλλεύονται τι περιοχή οι επιτήδιοι κλπ κλπ. Βρήκαμε καινούριο θύμα να δαιμονοποιήσουμε τώρα. Τις ανεμογεννήτριες !

    Και τι εννοείςγια τα 20 χρόνια; Εξαντλείται το απόθεμα...αέρα στη περιοχή; Πας καλά; Αν στα 20 χρόνια οι ανεμογεννήτριες βγαίνουν άχρηστες λόγω χρήσης, θα αντικατασταθούν με καινούριες και πιο σύγχρονες.
    Δεν ξέρω αν οι ανεμογεννήτριες είναι πανάκια, το σίγουρο είναι ότι αποτελούν κομάτι μιας στρατηγικής που μας συμφέρει να ακολουθήσουμε και να αναπτύξουμε

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι ανεμογεννήτριες είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ για την Ελλάδα, μία χώρα που ζει από τον τουρισμό.

    Όλες οι οικολογικές οργανώσεις είναι ενάντια, εκτός από Greenpeace-WWF που παίρνουν χρήματα από τις εταιρίες των ανεμογεννητριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.