1/2/10

Η Καμπούλ ζήτησε από την 'Αγκυρα να ανοίξει θρησκευτικά σχολεία και σχολεία θηλέων στο Αφγανιστάν.

Το Αφγανιστάν ζήτησε από την Τουρκία, τη μόνη μουσουλμανική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, να ιδρύσει στο αφγανικό έδαφος σύγχρονα σχολεία θρησκευτικής εκπαίδευσης και σχολεία θηλέων, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας του Αφγανιστάν Φαρούκ Ουαρντάκ.
Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης που προβλέπει τον "εκσυγχρονισμό της ισλαμικής εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν", δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Hurriyet Daily News o αφγανός υπουργός.

Τα ιμάμ-χατίπ, τα τουρκικά λύκεια θρησκευτικής εκπαίδευσης, μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρότυπο στο Αφγανιστάν, υπογράμμισε.
"Επισκέφθηκα ορισμένα ιμάμ-χατίπ στην 'Αγκυρα και διαπίστωσα ότι εξασφαλίζουν μια ισορροπημένη εκπαίδευση. Το 60% των μαθημάτων τους επικεντρώνεται στη γενική εκπαίδευση και το 40% στην ισλαμική εκπαίδευση".
"Ζήτησα από τους τούρκους υπευθύνους να συγκροτήσουν τέτοια σχολεία στο Αφγανιστάν.
Με βάση την εμπειρία τους, θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε μια ισορροπία στο δικό μας σύστημα ισλαμικής εκπαίδευσης", πρόσθεσε.

Τα ιμάμ-χατίπ είναι δημόσια λύκεια θρησκευτικής εκπαίδευσης που προετοιμάζουν τους μαθητές τους για πανεπιστημιακές σπουδές στη Θεολογία και την κατάρτισή τους στο επάγγελμα του ιμάμη.

Υποστηρικτές του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους κατηγορούν τις σχολές αυτές ότι αποτελούν πρόσφορο έδαφος του ισλαμισμού.
Ο αφγανός αξιωματούχος είπε ότι η χώρα του ζήτησε επίσης τη βοήθεια της Τουρκίας, ώστε να ενθαρρύνει την πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση.
Μόλις το 12,6% των γυναικών στο Αφγανιστάν άνω των 15 ετών γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ.
"Επιθυμούμε να επωφεληθούμε από την τουρκική εμπειρία για να καταπολεμήσουμε την ανισότητα μεταξύ των φύλων στην εκπαίδευση.
Ζητήσαμε (από τους Τούρκους) να ανοίξουν σχολεία θηλέων στο Αφγανιστάν", τόνισε.

Η Τουρκία που έχει στείλει σχεδόν 1.700 στρατιώτες στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της δύναμης του ΝΑΤΟ, τάσσεται υπέρ μιας ενισχυμένης διεθνούς υποστήριξης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας αυτής, με την οποία η 'Αγκυρα κατά παράδοση διατηρεί καλές σχέσεις.

3 σχόλια:

  1. Μια χαρά κάνει τη δουλειά της η Τουρκία.

    Η Ελλάδα πρέπει να γίνει Ορθόδοξο κράτος και Παγκόσμιο Κέντρο Ορθοδοξίας και να διαδόσει την Ορθοδοξία και να ανοίξει σχολεία Ορθοδοξίας και Ελληνικής γλώσσας και Αρχαίων Ελληνικών παντού.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 01 Φεβρουαρίου 2010 3:14 μ.μ.
    Αντε κανε την αρχη εσυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να θυμήσουμε ότι και η Ελλάδα κάνει ανάλογες κινήσεις, για να μην κλαιγόμαστε συνέχεια για το πόσο άχρηστοι είμαστε;
    Πρόσφατα εγκαινιάστηκε ένα νηπιαγωγείο στη μέση της όασης Σίβα στην Αιγυπτο με το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Ουκρανία η Ελληνική διδάσκεται ως δεύτερη ξένη γλώσσα και πολλά άλλα. Ξέρω ότι και η Τουρκία κάνει ανάλογες κινήσεις στην Αίγυπτο (κάτι άκουσα για ιδιωτικό σχολείο) αλλά τέλος πάντων, ε, δεν είμαστε και του πεταμού στο ζήτημα αυτό!
    Ας μην κλαιγόμαστε συνέχεια λοιπόν, αν και είναι αλήθεια ότι η Τουρκία κάνει καλύτερα τη δουλειά της.
    Ι.Ι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.