10/2/10

«Τσίρκο» η ΕΕ πριν από τη σύνοδο


του Γ. Δελαστίκ
Αλληλοσπαρασσόμενες οδεύουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ προς την αυριανή σύνοδο κορυφής των ηγετών τους στις Βρυξέλλες με θέμα την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί οποιαδήποτε συζήτηση εναρμόνισης της πολιτικής των επιμέρους κυβερνήσεων, οι οποίες κάνουν η κάθε μία ό,τι θέλει για να ξεπεράσει την κρίση. Την ίδια στιγμή π.χ. που οι ηγετικές χώρες της ΕΕ έχουν πατήσει στον λαιμό της χώρες του Νότου της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία) για να περιορίσουν με εξωφρενικά ταχύ ρυθμό τα ελλείμματά τους, οι ίδιες οι πλούσιες ηγεμονικές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία) τα... αυξάνουν!

Δεν διστάζουν μάλιστα να αυξάνουν θεαματικά και το δημόσιο χρέος τους - και μάλιστα με ρυθμούς εξαιρετικά ταχύτερους από αυτούς που οι ίδιες εκτιμούσαν τον Ιανουάριο του 2009, προ ενός έτους. Για του λόγου το αληθές, από 3% που ήταν το έλλειμμα της Γερμανίας το 2009 θα εκτοξευθεί στο 5,5% ή και 6% το 2010 και μόνο το 2013 θα πέσει στο 3%. Το 2012 δηλαδή που απαιτεί η ΕΕ από την Ελλάδα να έχει έλλειμμα κάτω από 3%, η Γερμανία θα έχει πάνω από 3,5%! Θα τρελαθούμε;


«Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει καμιά βιασύνη να κάνει οικονομίες», μας πληροφορεί πεντάστηλος τίτλος της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε». Χωρίς καμία συστολή μάλιστα δημοσιεύει και ένα ενδιαφέρον γράφημα της εκτιμώμενης εξέλιξης του γερμανικού δημόσιου χρέους: Οσο δημόσιο χρέος υπολόγιζαν οι Γερμανοί μόλις πέρυσι τον Ιανουάριο ότι θα έχουν στα τέλη του 2012 (δηλαδή 72,5% του ΑΕΠ), το έφτασαν μέσα στο... 2009 και τώρα υπολογίζουν ότι το 2012 το χρέος τους θα έχει ανεβεί δέκα επιπλέον εκατοστιαίες μονάδες και θα έχει φτάσει στο 82%!

Σε 7,9% ανήλθε το έλλειμμα της Γαλλίας το 2009 και το 2010 αναμένεται να αυξηθεί και να φτάσει στο 8,2% τουλάχιστον. Αν δηλαδή επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης Παπανδρέου να μειώσει το ελληνικό έλλειμμα στο 8,4%, θα έχουμε ήδη από φέτος έλλειμμα ίσο με της Γαλλίας! Κατά τα άλλα, η Ελλάδα «χρεοκοπεί»... Ενώ όμως στις πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά επικρατεί άνεση και τάση αύξησης των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, στον μεσογειακό Νότο επικρατεί κλίμα... κηδείας. Ισπανία και Πορτογαλία υποχρεώνονται σε βίαιες δημοσιονομικές περικοπές άγριας λιτότητας, οι εργαζόμενοι των χωρών αυτών ξεσηκώνονται, αλλά το κύριο μέλημα των... «λιμοκοντόρων» πολιτικών ηγετών τους είναι να διαβεβαιώνουν ότι η χώρα τους δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα στον οικονομικό τομέα!

Μπορεί π.χ. το ισπανικό έλλειμμα να έφτασε το 11,4% το 2009, οι άνεργοι στη χώρα να ξεπέρασαν τα τέσσερα εκατομμύρια άτομα (19% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού) και το 87% των Ισπανών να θεωρεί πολύ κακή ή κακή την οικονομική κατάσταση της χώρας του, αλλά κατά τα άλλα: «Ο Θαπατέρο πραγματοποιεί πολιτική στροφή για να ξορκίσει το «ελληνικό φάντασμα»», όπως μας πληροφορούσε ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς» την Κυριακή.

Ανάλογη κατάσταση και παρόμοια πολιτική συμπεριφορά και στην Πορτογαλία. «Οι οικονομικοί δείκτες και η πορεία μας είναι αντικειμενικά καλύτεροι από της Ελλάδας. Δεν είμαστε κατά κανέναν τρόπο συγκρίσιμοι», δήλωσε σε συνέντευξή του ο δεξιός πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανιβαλ Καβάκου Σίλβα. Τι κι αν η χώρα του έχει ΑΕΠ κατά 50% μικρότερο από το ελληνικό ή αν ξεκίνησε το 2009 με πρόβλεψη για έλλειμμα 3,9% και κατέληξε να κλείσει τη χρονιά με πραγματικό έλλειμμα 9,3%; Αυτός θίγεται αν του πουν ότι η Πορτογαλία είναι σαν την Ελλάδα οικονομικά, ενώ είναι σαφώς υποδεέστερη!

Κατά τα άλλα, μέσα σε αυτό το ευρωπαϊκό αλαλούμ, οι ανησυχίες για το ευρώ ακούγονται εντελώς υποκριτικές. Για την ώρα, ακόμη και η ελαφρά υποχώρηση της ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου είναι άκρως ευπρόσδεκτη, αφού ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Οσο για την περιβόητη «έξοδο από την κρίση», ισχύει αυτό που έξοχα περιέγραψε με μια φράση στο Νταβός ο Λάρι Σάμερς, οικονομικός σύμβουλος του Ομπάμα: «Η ανάκαμψη είναι στις στατιστικές, αλλά η ύφεση είναι μέσα στη ζωή των ανθρώπων».


Οι τράπεζες
Με κρατικά λεφτά χτυπούν τα κράτη!


Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έδωσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ για να τις σώσουν από τις συνέπειες του αλόγιστου χρηματιστηριακού τζόγου τους. Τώρα προσπαθούν να μαζέψουν τα λεφτά αυτά από τους πολίτες. Τους στύβουν φορολογικά, τους βάζουν να δουλεύουν μέχρι τον τάφο, περιορίζουν κάθε κοινωνική παροχή. Ο κοινωνικός πλούτος πολλαπλασιάζεται, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών ωθείται προς τα κάτω. Παράλληλα, οι τράπεζες δεν έδωσαν στις επιχειρήσεις και στον κόσμο δάνεια από τα χρήματα που πήραν. Με τα λεφτά που πήραν από τις κυβερνήσεις, κερδοσκοπούν ασύστολα εναντίον των κρατών που τους έδωσαν τα λεφτά! Υποδειγματική, όντως, η πολιτική της ΕΕ!
ethnos.gr


5 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ:Όταν οι ισχυρές χώρες και το Κεφάλαιό τους δεν έχουν άλλη λύση υποτάσσουν τους ΄γείτονες, τους φέρνουν σεκατάσταση νεοαποικίας. Ο ανταγωνισμός της Δύσης με τους υπόλοιπους τέως τριτοκοσμικούς έχειήδη θύματα εντός του δυτικού χώρου. Και που είσαι ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ετσι πεστα ρε μεγαλε de la Stique

    Χιουτεκούτλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ: Τα σκληρά (ΑΡΑΓΕ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ?) μέτρα από τον πρωθυπουργό ίσως φέρουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα ήθελε η Ελλάδα. Άλλως γιατί οι πλούσιες ηγεμονικές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία) κάνουν τα... αντίστροφα?


    Ο Γ. Παπανδρέου, μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανακοίνωσε αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, πάγωμα μισθών και μείωση 10% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.
    (Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_02/02/2010_321946)

    Παρακαλώ πολύ, κ. Παπανδρέου: υπολογίσατε ποσοτικά τις οικονομικές επιπτώσεις των σκληρών σας μέτρων? Μήπως τα σκληρά σας μέτρα φέρουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα ήθελε η κοινωνία των υπηκόων μας στην Ελλάδα? Υπολογίσατε ποσοτικά τις οικονομικές επιπτώσεις της αντιστροφής των μέτρων σας?

    1) Μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 10%.
    2) Αύξηση μισθών κατά 10%.
    3) Αύξηση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%.

    ANALYSIS:

    1) Μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σημαίνει εργασία γιά τους νέους με χαμηλότερο μισθό από τους αποχωρούντες, και μεγαλύτερη κατανάλωση από αυτούς που αποχωρούν.

    2) Αύξηση μισθών σε ανθρώπους που ζουν με μισθό σημαίνει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη εκεί που μετράει.

    3) Αύξηση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων επίσης σημαίνει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη εκεί που μετράει.

    Μήπως, λέω μήπως, κ. Παπανδρέου τα μέτρα σας επιφέρουν βλάβη στην Ελλάδα? Επαναλαμβάνω γιά να γίνω ξεκάθαρα αντιληπτός: υπολογίσατε ποσοτικά τις οικονομικές επιπτώσεις των σκληρών σας μέτρων? Ναι ή όχι?

    Αν ναι, τότε γιατί H KAΘHMEPINH δεν δίδει τις προβλέψεις σας?

    Αν όχι, τότε γιατί βαδίζετε στα τυφλά κ. Παπανδρέου?

    Ή μήπως είστε και σεις ένας απλός... υπήκοος? Μα αν ναι, τότε τίνος?



    Μετά τιμής,
    Ο ΜΕ ΤΑΣ ΑΠΟΡΙΑΣ

    PS: Billions of empirical studies show that cost-cutting tactics never work. The reason? When you cut cost, you end up cutting your investment into the future. And it is new investment in industry and new growth that Greece needs now more than ever, NOT cost-cutting tactics. Darn, I forgot, we Greeks can only reason deductively, not inductively... darn!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Η ανάκαμψη είναι μέσα στις στατιστικές, ενώ η ύφεση, μέσα στις ζωές των ανθρώπων." Η ύφεση φέρνει μεγαλύτερη ύφεση και μετά.. αδιέξοδο. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.