7/2/10

Οι ρωσικές ενεργειακές συμφωνίες έχουν μεγάλο κόστος για την Τουρκία

Συμφωνίες που ενίσχυσαν τις ενεργειακές σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας μπορεί να παραδώσουν τον έλεγχο της διακίνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στα χέρια της Αγκυρας, πλήττοντας παράλληλα τα συμφέροντα των Δυτικών πελατών.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν έδωσαν πέρσι τα χέρια, υπογράφοντας σειρά ενεργειακών συμφωνιών, με στόχο την εξασφάλιση της τουρκικής στήριξης για την κατασκευή αγωγού, που προτιμά η Μόσχα. Οι συμφωνίες αυτές θα βοηθήσουν την Τουρκία να εκμεταλλευθεί τη στρατηγική της θέση, μεταξύ των αποθεμάτων καυσίμων της Κασπίας και της Ευρώπης.

Η συμφωνία εξασφάλισε έτσι τουρκική στήριξη για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Σάουθ Στριμ, που θα τροφοδοτεί τις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και τη στήριξη της Μόσχας στο σχέδιο κατασκευής του αγωγού Σαμσούντα-Τσεϊχάν, που θα μεταφέρει πετρέλαιο από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στη Μεσόγειο. Η επιλογή συγκεκριμένων ρωσικών και τουρκικών εταιριών από την Αγκυρα για την κατασκευή του έργου, αλλά και τα σημάδια ότι η Τουρκία θα επιλέξει ρωσικό όμιλο για την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού εργοστασίου, δημιουργούν ανησυχίες.

«Ορισμένες επιχειρήσεις, με πρόσβαση στην κυβέρνηση, εξασφαλίζουν ειδικά συμβόλαια και προνόμια. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να πληγεί η αγορά και ο ανταγωνισμός», λέει ο αναλυτής της ενεργειακής βιομηχανίας Νετσέτ Παμίρ.

Η διαρκώς διογκούμενη ενεργειακή βιομηχανία της Τουρκίας, που πρόκειται να απελευθερωθεί, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών. Πέρσι, η αυστριακή OMV ανακοίνωσε ότι θέλει να κάνει την Τουρκία τον τρίτο της στρατηγικό εταίρο, μετά την Αυστρία και τη Ρουμανία. Το θέμα του ανταγωνισμού απειλεί, όμως, να αποτελέσει σοβαρό πρόσκομμα, εφόσον η Αγκυρα συνεχίσει να ευνοεί τουρκικές εταιρίες, όπως τον όμιλο Calik, του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος είναι γαμπρός του πρωθυπουργού Ερντογάν.

Αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα είχε συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, για να εκφράσει την επιθυμία της Ουάσιγκτον για συμμετοχή αμερικανικών εταιριών στην κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι το συμβόλαιο κατασκευής της μονάδας μπορεί να δοθεί με ανάθεση σε ρωσικό κατασκευαστικό όμιλο, που προμηθεύει ήδη το 60% των αναγκών της Τουρκίας σε φυσικό αέριο.

Μία τέτοια κίνηση, όμως, θα ενισχύσει τις ανησυχίες της Δύσης για σταδιακή απομάκρυνση της Τουρκίας. «Οι Δυτικοί σύμμαχοι της Αγκυρας δεν θα χαίρονταν αν η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου ανατεθεί χωρίς διαγωνισμό», λέει ο αναλυτής της Eurasia Group Ιρμάκ Μπαντεμλί.

Η φιλοδοξία της Τουρκίας να καταστεί κόμβος διακίνησης ενέργειας έχει προκαλέσει και στο παρελθόν τη δυσφορία των εταίρων της, εξαιτίας των προσπαθειών της Αγκυρας να κυριαρχεί σε κάθε ενεργειακή συμφωνία, όπως έγινε και στην περίπτωση του αγωγού Ναμπούκο.

Ο Ναμπούκο θα διοχετεύει 31 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στην Ευρώπη, περιορίζοντας την εξάρτηση της ηπείρου μας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πέρσι, η Τουρκία απαίτησε ειδικά δικαιώματα δέσμευσης συγκεκριμένου όγκου αερίου από τον αγωγό, με στόχο τη μεταπώλησή του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί στη διεθνή αγορά το μέλλον των αδειών εισαγωγής 34 δισ. κυβικών μέτρων αερίου, που κατέχει η κρατική τουρκική εταιρία Botas, και σκόπευε να θέσει σε πλειστηριασμό το Δεκέμβριο που μας πέρασε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

4 σχόλια:

  1. Οι νεοταξίτες λογοκριτές κόψαν το κανάλι του Λιακόπουλου στο youtube!

    liako.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O τίτλος, "Οι ρωσικές ενεργειακές συμφωνίες έχουν μεγάλο κόστος για την Τουρκία", τι σχέση έχει με το κείμενο; Πού είναι το κόστος για την Τουρκία; Το αντίθετο διαβάζω. Εξαιρετική αναβάθμισή της, που αφήνει πλέον την Ελλάδα έτη φωτός πίσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. …….Ο Ναμπούκο θα διοχετεύει 31 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στην Ευρώπη, περιορίζοντας την εξάρτηση της ηπείρου μας από το ρωσικό φυσικό αέριο. Πέρσι, η Τουρκία απαίτησε ειδικά δικαιώματα δέσμευσης συγκεκριμένου όγκου αερίου από τον αγωγό,……..
    Δηλαδή τη θα κάνουν, θα παρατήσουν την Τουρκία από αναβαθμισμένο σύμμαχο και οικονομικό εταίρο οι αμερικανοί και θα στραφούν που;
    Μη πως ξεχάσατε τον περιβόητο Ναμπούκο! Αν τα σπάσουν με την τουρκία, από πού θα περνά ο αγωγός;
    Υπάρχει όμως μια άλλη οπτική γωνία: Να γίνουν οι αγωγοί να ξεκινήσουν να λειτουργούν και μετά να συμφωνήσουν οι αμερικανοί με τους ρώσους να διαλύσουν την τουρκία!!!!!!!!!! Γι’ αυτό η τουρκία πρέπει να ξέρει ότι ο σοφός λαός λέει:όπου ακούς πολλά κεράσια-κράτα μικρό καλάθι! Τον πλεονέκτη και τον φαταούλα κανείς δεν συμπάθησε έως το τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια στην Τουρκία που προσπαθεί όπως μπορεί να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει τη γεωστρατηγική της θέση, αλλά όπως λέει και ο πιο πάνω σχολιαστής, το πρόβλημά της είναι ότι αψηφάει τη δύναμη του να είσαι ενταγμένος σε ένα στρατόπεδο και να ακολουθείς την ομάδα με συνέπεια.
    Η Τουρκία προσπαθεί να χαράξει εντελώς ανεξάρτητη πολιτική, κάτι που δεν θα επιτρέψουν οι Δυτικοί, λογικό δεν είναι;
    Επιπλέον η συμφωνία για το/τα πυρηνικά εργοστάσια σε συνεργασία με τη Ρωσία αποτελεί πιο πολύ συμβιβασμό από πλευράς Τουρκίας με στόχο άλλα οφέλη, αν σκεφτεί κανείς ότι συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί λόγοι επιβάλλουν την αποφυγή του πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή.
    Η Τουρκία κάνει πολλά άλματα, αντί για μικρά προσεκτικά βήματα, αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα κάνει κάποιο λάθος.
    Παρεμπιπτόντως, φέτος η Τουρκία αγοράζει το Αζέρικο φυσικό αέριο σε διπλάσια τιμή από πέρισυ. Γιατί άραγε;

    Ι.Ι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.