9/2/10

Το Βρώμικο Δίδυμο και η Κυπριακή Δημοκρατία

Την περασμένη βδομάδα αποκαλύψαμε το οργιώδες παρασκήνιο με τις πιέσεις από την Τουρκία και την επιστολή Ταλάτ (18.5.2009) προς το ΓΓ του ΟΗΕ για διαγραφή από την Έκθεση του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας της παραγράφου 10, που αναφερόταν στην Απόφαση Όραμς. Η τουρκική απαίτηση έγινε αποδεκτή με την έγκριση και μεθόδευση -αν όχι με πρωτοβουλία - του διδύμου Ντάουνερ-Πάσκο (Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και Αναπληρωτής ΓΓ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αντίστοιχα).

Άλλοι αξιωματούχοι στην Γραμματεία του ΟΗΕ επεσήμαναν το παράδοξο της παρέμβασης επειδή η Έκθεση είχε ήδη καταταχθεί ως έτοιμη προς έκδοση (cleared for issue) και η παράγραφος κατέγραφε τα γεγονότα (factual events) της Απόφασης, τίποτα άλλο. Σήμερα αποκαλύπτουμε πρόσθετες ενέργειες όπου το βρώμικο δίδυμο Ντάουνερ-Πάσκο λειτουργεί έξω από τα πιο ακραία όρια των εντολών υπηρεσιών τους. Δεν πρόκειται μόνο για ανάρμοστη και απαράδεκτη συμπεριφορά. Τα στοιχεία συνηγορούν στην διάπραξη καταχρήσεων και παραπτωμάτων. Ωστόσο, ακατανόητη παραμένει η στάση της Κυβέρνησης που τα αποδέχεται χωρίς καν διαμαρτυρία, καθώς τέτοιες στοιχειοθετημένες ενέργειες επηρεάζουν το κυπριακό κατά χειρότερο τρόπο από την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στο «προεδρικό» του Ταλάτ.

Για την υπόθεση Όραμς, ο Ντάουνερ δήλωνε ότι πρόκειται για μια ιδιωτική/αστική υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου που δεν αφορά τις αρμοδιότητες του ως μεσολαβητή του ΟΗΕ. Δηλαδή, ο ίδιος δημόσια οριοθέτησε τα όρια των εντολών του ως μεσολαβητή. Στο παρασκήνιο όμως, εμφανίζεται να προβαίνει σε συνωμοσία πασιφανώς έξω από τις αρμοδιότητες του, όπως άλλωστε και ο ίδιος οριοθετούσε όταν δήλωνε πως το θέμα Όραμς δεν τον αφορά! Επιπλέον, παραμένει στη θέση του ως μεσολαβητής, αν και προβαίνει σε υπερβάσεις και καταχρήσεις με μοναδικό στόχο του την εξουδετέρωση της συγκεκριμένης Δικαστικής Απόφασης. Η Κυβέρνηση αυτή, όπως κάθε Κυβέρνηση, έχει υποχρέωση -ανεξαρτήτως πολιτικών απόψεων για το κυπριακό- να προασπίζεται τη νομιμότητα και το σεβασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση.

Παρακάμπτουμε σωρεία αναφορών που φέρουν το βρώμικο δίδυμο να αγωνιά για το αποτέλεσμα της υπόθεσης Όραμς (που υποτίθεται δεν αφορά και ούτε ενδιαφέρει) και παραθέτουμε στοιχεία παραπτωμάτων.

Ο Ντάουνερ με συνεργάτες του

(α) προσέγγισαν Δικαστή του ΔΕΚ με σκοπό να αποκτήσουν προνομιακή ενημέρωση και πιθανώς να τον επηρεάσουν, γύρω από την υπόθεση Όραμς και τις προεκτάσεις της στο κυπριακό
(β) δαπάνησαν κονδύλια του ΟΗΕ για να λάβουν συμβουλές και επιχειρήματα εμπειρογνωμόνων εναντίον της Απόφασης Όραμς και της εφαρμογής του δικαιώματος της ιδιοκτησίας στην Κύπρο. Ποια πρόνοια του ΟΗΕ καλύπτει τέτοιες δραστηριότητες;
(γ) μεθόδευσαν τη ΣΚΟΠΙΜΗ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ του Συμβουλίου Ασφαλείας και ετοίμασαν εκ των προτέρων φτιαχτές απαντήσεις που απέκρυβαν το λόγο της διαγραφής της παραγράφου 10 για την Απόφαση Όραμς (δες έγγραφο). Πιο συγκεκριμένα, το δίδυμο Ντάουνερ-Πάσκο γνώριζε ότι η διαγραφή της παραγράφου 10 ήταν τουρκική απαίτηση για ύψιστης σημασίας θέμα, αλλά συνωμότησαν και απαίτησαν από άλλους αξιωματούχους του ΟΗΕ να πουν ψέματα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα. Ανάμεσα στα πρόσθετα αμείλικτα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν είναι: ποιος «δασκάλεψε» τους Τούρκους να απαιτήσουν απευθείας από τον ΓΓ του ΟΗΕ, διαγραφή της παραγράφου 10; Που βρισκόταν ο Ντάουνερ την ημέρα αποστολής της επιστολής Ταλάτ; Πόση ώρα χρειάστηκε για να γίνουν οι αλλαγές κατόπιν του τουρκικού αιτήματος; Οι απαντήσεις σε αυτά προκαλούν συνειρμούς που έπρεπε να τρομάζουν την Κυπριακή Κυβέρνηση για το βάθος της συνομωσίας και όχι να «κοιμάται».

Συνοπτικά, κατόπιν παρέμβασης του διδύμου Ντάουνερ-Πάσκο, η ακολουθητέα και κανονική διαδικασία του ΟΗΕ ανατράπηκε και προσαρμόστηκε η Έκθεση στο τουρκικό αίτημα με τρόπο που επηρεάζεται καθοριστικά το περιεχόμενο της λύσης στο κυπριακό. Από την άλλη, η διαπραγματευτική ομάδα θυμώνει όταν της υποδεικνύονται οι ασήκωτες ευθύνες της για την καταβαράθρωση που συνεχίζεται.

Κώστας Μαυρίδης mavrides@ucy.ac.cy
Φιλελεύθερος 6.2.2010

13 σχόλια:

  1. Η Κυπριακή και η Ελληνική πλευρά δεν αντέδρασαν ακόμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Έλληνες πολιτικοί και διπλωμάτες, σοφίστηκαν συμμαχία με την Τουρκία για να γίνει η Ελλάδα πρώτα μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μετά στηρίξαμε εμείς την Τουρκία να γίνει μη μόνιμο μέλος.
    Η Ελλάδα, όσο ήταν μέλος στο ΣΑ, με βάση τη συμφωνία 'κυρίων' που κάναμε, απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη θέση αυτή για να πετύχει πράγματα εναντίον της Τουρκίας.
    Η Τουρκία τώρα μας ρίχνει πισώπλατη μαχαιριά.
    Αυτό να το βλέπουν οι εισηγητές διπλωμάτες, που ζητούν και ειδική μεταχείρηση στα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H εξέλιξη της υπόθεσης Οραμς ανέτρεψε παρά πολλά συμφωνηθέντα και περιέπλεξε περισσότερο την κατάσταση.
    Βύθισε ακόμα περισσότερο σε ύφεση το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, κατέστησε δε παράνομη κάθε επενδυτική δραστηριότητα.

    Όπως έχει τονιστεί η φράση του Γκύντερ Φερχόιγκεν "οι Έλληνες μας την έφεραν" αποδεικνύει ότι υπήρχαν δεσμεύσεις (άγνωστο ποιες) σχετικά και με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αλλά και με την τύχη του κατεχόμενου τμήματος.

    Μιλώ για τύχη και όχι για λύση γιατί απλά αυτή η λέξη δεν υπάρχει για πολλούς και δεν εξαιρώ ελληνική και κυπριακή ηγεσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Μιλώ για τύχη και όχι για λύση γιατί απλά αυτή η λέξη δεν υπάρχει για πολλούς και δεν εξαιρώ ελληνική και κυπριακή ηγεσία"

    Ἀγαπητέ Καυκάσιε, στήν Ὁρθοδοξία μας,καί στήν πίστη μας, δέν ὑπάρχει ἡ θεά τύχη.Ὑπάρχει ἡ Θεία Χἀρις, πού ὅσο τραβηγμένο καί ἅν ἀκούγεται, πάντα καί παντού μᾶς βοηθάει..
    Οἱ προσευχές τοῦ ἀπλοῦ, λαοῦ ποῦ τόσες φορές ἔχει ἐξαπατηθεῖ, πάντα θά εισακούονται, καί πάντα ὀ Ἐλληνισμός καί ἡ Όρθοδοξία θά βγαίνουν νικητές....μέσα απὀ πόνο αἷμα, ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ.. καί δάκρυ μά πάντα ΝΙΚΗΤΕΣ..
    ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ!!
    ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ
    ΖΗΤΩ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευαγγελε..
    Με αυτο το μυαλο να καιμασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευάγγελε αγαπητέ φίλε,
    Είμαι Χριστιανός Ορθόδοξος.Δεν αρνούμαι όλα όσα αναφέρεις.
    Η Πίστη είναι όμως κάτι πολύ ιερό.Φορές που θεωρώ ατόπημα και ντροπή να μιλώ, αυτό που λέγω όμως καθαρά είναι σαν άνθρωποι ας προσπαθήσουμε να κάνουμε το μικρότερο κακό στην ζωή μας.

    Οσο για την χάρη του Θεού, την βοήθεια της,
    την έχω νιώσει σε προσωπικό επίπεδο, επιτρέψε μου να μην πώ τίποτα άλλο.

    Σε ότι αφορά την πατρίδα μας, την φυλή μας δεν θα διαφωνήσω η Χριστιανοσύνη υπήρξε και είναι πυλώνας.

    Ομως υπάρχει και η πραγματικότητα σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων και αυτή αναλύουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνῶ ἀπόλυτα, Καυκάσιε.
    Καλή δύναμη στό δύσκολο ἔργο σας, καί πού καί πού ας βαράμε τό καμπανάκι τῆς πνευματικῆς χλιαρότητος,καί τῆς ἐλείψεως τῆς πραγματικῆς ἁγάπης,πού δυστυχῶς λίγο ἤ πολύ όλοι μας ἔχουμε πέσει..
    Ἄλλωστε τά γεγονότα και οἱ διακρατικές σχέσεις πού ἀναλύεται,ἀλλά καί οἰ ἐπιθέσεις σέ οποιόδήποτε σχόλιο πού ἀφορά τήν πίστη μας καί τόν ἁγνό πατριωτισμό μας, αὑτό ἐπιβεβαιώνουν.
    Εὐχαριστῶ γιά τήν φιλοξενία, καί γιά τήν εὐκαιρία ἐπικοινωνίας..

    ΥΓ:
    Τό email σου ποιό εἷναι;;
    Θά ἤθελα νά τά ποῦμε σέ προσωπικό ἐπίπεδο,καί πνευματικό...ὐπάρχει λόγος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α...καί κάτι ἀκόμη...

    Ἄς κάνουμε ὄσο τό δυνατόν περισσότερα καλά μποροῦμε!!!!

    Ἔχει διαφορά....

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χωρίς εἰρωνία..

    Τόση διαβολικότητα πάντως στόν τρόπο πού προωθοῦν τίς ὑποθέσεις τους -χωρίς ἴχνος ἱπποτικότητας πρός τόν ἀντίπαλο-προκαλεῖ σκέψεις καί συναισθήματα πέρα πρός τά ὑψίπεδα τῆς μεταφυσικῆς καί τῆς θρησκείας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι φάτσα είναι αυτή στη φωτογραφία ρε παιδιά; Αυτός θέλει κοσμητική επέμβαση (με το ρόπαλο του μπέιζμπολ)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι πάει να πει "Η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται";

    Η Κύπρος μας , όπως το Αιγαίο μας , η Θράκη μας , η Μακεδονία μας και η Ήπειρός μας Βόρεια και Νότια , αποτελούν αδιάσπαστο τμήμα του Ελληνικού χώρου και ακρογωνιαίο λίθο της Άμυνας του Ελληνισμού !

    Δηλαδή αν ο Κύπριος (διότι ο Χριστόφιας δηλώνει πως είναι .... Κύπριος και όχι Έλλην !) προεδράκος Χριστόφιας αποδειχθή ...... Καταστρόφιας ..., είναι υποχρεωμένοι 600.000 Έλληνες της Κύπρου και όλος ο υπόλοιπος Ελληνισμός να τον ακολουθήσουν ;;;


    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευχαριστώ Καυκάσιε,σύντομα θα τα πούμε

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.