8/2/10

Γιατί όχι και στο Δημόσιο;

της Ελίνας Γαληνού
Οσο σκληρό και αν ακούγεται, η οικονομική κατάσταση της χώρας περνάει μια από τις δυσκολότερες και κρισιμότερες περιόδους της στην μεταπολεμική εποχή. Η πραγματικότητα όσον αφορά τα δημοσιονομικά μας, είναι όντως πολύ δυσάρεστη και τα περιθώριά μας ιδιαίτερα στενά ως προς την αντιμετώπισή της. Υστερα από αρκετά χρόνια χαλάρωσης, οι Ελληνες πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με την προοπτική εφαρμογής επώδυνων μέτρων που θα τους συμπιέσουν εισοδηματικά ενώ πολλοί θα πληρώσουν αδίκως τα σπασμένα και τις εξυπνάδες άλλων.
Οι επιταγές επιβάλουν μείωση κρατικών δαπανών ώστε να αρχίσουμε να βγαίνουμε από το αδιέξοδο. Αναφορικά με το πολυσυζητημένο αυτό θέμα, γνωρίζουμε ότι ο Δημόσιος τομέας απασχολεί μεγάλο αριθμό υπαλλήλων, κάτι δυσανάλογο με τις άλλες χώρες της ΕΕ από άποψη πληθυσμιακής αντιστοιχίας. Ο πολίτης όμως που φορολογείται, πώς μπορεί να διαπιστώσει την χρησιμότητα των θέσεων που κατέχουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι; Απλά γνωρίζει από προσωπική του πείρα, ότι οι εργασιακές συνθήκες στο Δημόσιο δεν έχουν καμιά σχέση με αυτές του ιδιωτικού τομέα, τόσο από άποψη αμοιβών και δικαιωμάτων, όσο και από άποψη ελέγχου παραγωγικότητας. Τώρα είδαν το φώς της δημοσιότητας περιπτώσεις αμοιβών δημοσίων υπαλλήλων και μάθαμε για επιδόματα "μεταφοράς φακέλλων από το ένα γραφείο στο άλλο" ή "έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία ή άλλα επιδόματα που αντιστοιχούν σε έναν μισθό επιπλέον... Επρεπε να φτάσουμε ως εδώ για να αναρωτηθούμε τι δεν πάει καλά σ΄αυτόν τον τόπο;
Τώρα λοιπόν που αναζητείται απεγνωσμένα ένας τρόπος μείωσης του ελλείμματος, η ανάγκη εφαρμογής ενός ευέλικτου συστήματος απασχόλησης στο δημόσιο, δείχνει το δρόμο προς διάφορες λύσεις. Για παράδειγμα, αν μια δημόσια υπηρεσία παρουσιάζει αυξημένες ανάγκες, μπορούν ενδεχομένως να καλυφθούν από μετατάξεις υπαλλήλων. Δηλαδή αν ένας υπάλληλος σήμερα, απασχολείται σε μια θέση που οι ανάγκες της έχουν κάπως χαλαρώσει γι΄αυτήν την περίοδο, να μπορεί να μετακινηθεί σε μια άλλη με περισσότερες ανάγκες και να επιστρέψει πάλι όταν θα χρειαστεί στην παλιά του θέση. Αυτό βέβαια ίσως δεν μπορεί να ισχύσει για εξειδικευμένες ή προσωποπαγείς θέσεις, μπορεί όμως για το ευρύτερο προσωπικό μιας υπηρεσίας. Ετσι, δεν θα χρειάζονται προσλήψεις επιπλέον υπαλλήλων κάθε όποτε παρουσιάζεται μια αυξημένη ανάγκη στο δημόσιο. Το σύστημα αυτό άλλωστε, εφαρμόζεται και στις ιδιωτικές υπηρεσίες όπου το προσωπικό μετακινείται αναλόγως των αναγκών της εργασίας και τα διάφορα τμήματα αλληλοεξυπηρετούνται. Εννοείται ότι αν ο ιδιωτικός τομέας ακολουθούσε το σύστημα του δημοσίου, οι περισσότερες επιχειρήσεις θα είχαν μάλλον χρεωκοπήσει προ πολλού. Διότι αυτή η νοοτροπία του "βολέματος στο δημόσιο", που τόσο ανυπολόγιστα υιοθετήθηκε, έδειξε πόσο ζημιογόνα είναι. Τώρα που συνειδητοποιούμε το κόστος της, είναι πλέον ώρα ν΄αναθεωρηθεί αν θέλουμε την εξυγίανση του δημόσιου τομέα.

24 σχόλια:

  1. απο το 2007-2009 οι κρατικες δαπανες (μεσα σε 3 χρονια)αυξηθηκαν 20 δις ευρω!!!!!που πηγαν τα λεφτα;αλλαξε τιποτα στο κρατος προς το καλυτερο;οχι!!τοτε;πηγαν σε αγροφυλακες, stage,ημετερους,συμβουλια,παρασυμβουλια,ζαχοπουλος,ρουσφετια,κακοδιαχειριση γαλαζια γκολντεν μποις,ομολογα κτλ.κτλ!!!!!!!με 20 δις θα μπορουσαμε να ειχαμε λυση πολλα προβληματα και να μην τρεχουμε τωρα!!!!ας ειναι καλα ο μεγας φουσκας καραμανλης και οι παρεα του!!!μας πηγαν 10 χρονια πισω!!(5.5 χρονια και αλλα τοσα να ξαναφτιαξουμε την οικονομια)τουρκους να βαζαμε να μας κυβερνησουν θα ηταν καλυτερη!!!!ντροποι σας ΝΔ!!!αισχος!!!κλεβετε..και μετα λετε τους αλλους κλεφτες!!!λετε ψεματα..και μετα λετε τους αλλους ψευτες!!!αισχος!!!ντροπη σας!!!ειστε το χειροτερο κομματι τις ελλαδος....οι χειροτερη ανθρωποι...η ντροπη τις ελλαδος!!!!ενας αλβανος εχει μεγαλυτερη αξια απο εσας!!!!GREVENA IQ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει μια αλληλουχία του ολέθρου που δρομολόγησαν οι "ταγοί" για την ελλαδίτσα από δεκαετίες. Για να ληστέψουν χωρίς να κίνδυνεύσουν να υποστούν τιμωρία χρειάζεται διαλυμμένο κράτος. Αρα πρώτα διαλύουν την οργάνωση στον τομέα, ή στην υπηρεσία και μετά μασουλάνε τους δημόσιους πόρους που αναλογούν από τα χρήματα των υποζύγιων. Το κράτος το αποδιάλυσε ο Αντρέας με μέθοδο και γνώση από τις αμερικάνικες κοινωνικές επιστήμες και μοχλό την οιονεί ατιμώρητη διαφθορά. Για να σταματήσει αυτή η κατάσταση πρέπει να κοπούν μαχαίρι η ατιμωρησία και η κακοδιοίκηση. Σε μιά τέτοια προοπτική χρειάζεται ο κόσμος να πιστέψει, άρα είναι απαραίτητη η Κάθαρση για να αναπτυχθει εμπιστοσύνη στους θεσμούς και στα πρόσωπα που τους εκπροσωπούν. Μεγάλη υπόθεση πολλά τα προαπαιτούμενα και δεν υπάρχουν πολιτικά στελέχη ικανά, ούτε πρόθυμα να βάλουν το κεφάλι τους στο ντορβά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε θα τρελαθούμε..!!Επίδομα έγκαιρης προσέλευσης στη δουλεια????????Δηλαδή κάποιος αυτή τη στιγμή αμοίβεται παραπαάνω απλά γιατί πάει στην ώρα του ή 10λεπτά νωρίτερα?????
    Άμα είναι έτσι να βγάλουμε και επίδομα "σωστού πατήματος πλήκτρων", καθώς και επίδομα "φορέματος ρούχων κατα τις εργάσιμες ώρες".....!!!!
    Σαφώς η πρόταση για ανταλλαγή υπαλλήλων είναι καλή αλλά όλοι γνωρίζουμε τα κολλήματα που θα προκύψουν....διαμαρτυρίες οτι οι υπάλληλοι δεν θα είναι καταρτισμένοι(μέχρι ένα σημείο σωστές) και διαμαρτυρίες για έλληψη προσωπικού..!!!Εδώ βέβαια μου έρχεται στο μυαλό μια ιστορία, οπου είχα πάει στην Νομαρχία ανατολικής αττικής (διεύθυνση βιομηχανίας), και η υπάλληλος που θα μας εξυπηρετούσε έψαχνε για μανώ απο γραφείο σε γραφείο και έλειπε απο τη θέση της...εννοείται οτι έπιασε και έκανε τα νύχια της καθώς μας εξυπηρετούσε δίνοντας οδηγίες...!!!!Και στα 100μ είναι η πολεοδομία, που γινόταν πανικό απο κόσμο που δεν εξυπηρετείτο όντως λόγω έλειψης προσωπικού...!!!....ΔΕΝ νομίζω οτι θα δούμε κάτι να αλλάζει δραματικά σε σύντομο διάστημα...δυστυχώς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί είμαστε υποχρεωμένοι κάθε μέρα να ακούμε τις αρλούμπες της κυρίας Γαληνού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. to dhmosio einai gia toys lathro-neoelhnes emeis teliosame apo ayto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγγνώμη που το σχόλιο δεν αφορά τη συγκεκριμένη ανάρτηση.
    ΟΛΕΣ οι λάμπες φθορισμού έχουν ΥΠΕΡΤΟΞΙΚΟ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟ, ενώ οι ψευτοοικολογικές έχουν ΚΑΙ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΑ ΥΛΙΚΑ, θόριο,τρίτιο κ.ά!!!... SOS!!!
    ΜΟΝΟ λάμπες πυράκτωσης "ηλίου" όπου εργαζόμαστε, και ΠΟΥΘΕΝΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ λάμπες υδραργύρου !!!

    Τα ευρωλαμόγια που ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ από φόβο τον υδράργυρο σε θερμόμετρα-οδοντιατρική, ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ αφού έβγαλαν φιρμάνι να τον επιβάλουν στις λάμπες!
    ΑΡΚΕΤΑ με τις ΑΤΙΜΙΕΣ τους στα μεταλλαγμένα, τα βιοκαύσιμα, τα χρηματιστήρια κοκ!
    http://www.youtube.com/watch?v=fCyYaK75Vlc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ναι φιλε 08 Φεβρουαρίου 2010 3:30 μ.μ. είναι γνωστό το θεμα στα πανεπηστημεια τις ελλαδας αλλά θάφτηκε από τον πράσινο φασισμό new ward order

    απο οτι ξέρω έχουν 1/40 της ποσότητα υδραργύρου που έχει ένα θερμόμετρο υδραργύρου....

    και επισης βγάζουν το μισό μήκος κύματος φωτος με αποτέλεσμά να δημιουργούν πρόβλημά σε καταθλιπτικούς, επιληπτικούς κ.λ.π.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. GREVENA IQ
    Για διάβασε και τις παρακάτω αναρτήσεις περί Δραγώνα....
    Η διαφθορα είναι υπεράνω κομμάτων, απο συστάσεως Ελληνικού κράτους όλοι τρώνε.
    Ας πετάξουμε τις παροπίδες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μμμ....χειρότερη απο την αμάθεια είναι η ημιμάθεια...!!!λοιπόν φίλε @3:30, αυτά που γράφεις είναι παντελώς ανόητα, μη επιστημονικά και θυμίζουν κάτι σαν τις διαδόσεις για 10.000.000 νεκρούς απο τη νέα γρίπη...!!!!Λοιπόν, ακούστε μια επιστημονική άποψη για το θέμα...:Να σημειώσω οτι ο φίλος μιλάει κυρίως για τις CFL καθώς αυτές αντικαθιστούν τις πυρακτώσεως στα σπίτια μας..!!!
    Οι λάμπες φθορισμού αντικαθιστούν τις λάμπες πυρακτώσεως ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, όχι γιατί το επιβάλει κάποιος παγκόσμιος μπαμπούλας αλλά γιατι...:Οι λάμπες πυρακτώσεως, σπαταλάνε περίπου το 90% της ενέργειας που παίρνουν, σε θερμότητα και όχι σε παραγωγή φωτός. Αυτό τις κάνει μη αποδοτικές με αποτέλεσμα την υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Οι λάμπες φθορισμού παράγουν το ίδιο φωτιστικό αποτέλεσμα καταναλώνοντας περίπου το 1/4 απο αυτό που θα απαιτούσε μια λάμπα πυρακτώσεως.
    Πάμε στο θέμα του Υδραργύρου τώρα. ΔΕΝ υπάρχει υπερτοξικος υδράργυρος...ένας είναι ο υδράργυρος και ναι είναι τοξικός...ΑΛΛΑ...έχουν το 1/100 της ποσότητας ενός θερμομέτρου, και καλύτερα να μη μιλήσουμε και για τα παλαιού τύπου σφραγίσματα..τα οποία περιείχαν υδράργυρο!!!Προχωρώντας και μη θέλοντας να κουράσω, να θυμήσω οτι οι μπαταρίες επίσης περιέχουν τοξικά, αλλά κάθε μέρα στο κινητό, χάρην της μπαταρίας μιλάμε, επίσης, μπαταρίες χρησιμοποιούμε παντού..!!αυτό δεν τις κάνει ασφαλείς, ίσα ίσα, έτσι λοιπόν, και οι λάμπες CFL θέλουν μια προσεκτική αντιμετώπιση. με απλά λόγια, μην τις σπάμε. εάν γίνει αυτό, απλά θα πρέπει να απομακρυνθούμε απο το χώρο για 15λεπτά περίπου και να πάρουμε τα γυαλιά με γάντια..!!!ότι περίπου αν βρίσκαμε χαλασμένες μπαταρίες σε ένα συρτάρι..!!!Δεκάδες αντικείμενα καθημερινής χρήσης περιέχουν τοξικά, όμως έχουμε μάθει να τα προσέχουμε!έτσι χρειάζεται και με τις κόμπακτ λάμπες φθορισμού (CFL).ΚΑΙ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ KAI ΔΕΝ τις πετάμε στα σκουπίδια...όπως κανονικά δεν πετάμε ούτε τις μπαταρίες!!!!
    Τώρα όσον αφορά τις λάμπες "ήλιου", αυτή η έκφραση είναι αστεία, και όσον αφορά την παραγώμενη ένταση φωτισμού αλλά και τη διάρκεια ζωής, οι λάμπες CFL υπερισχύουν ξεκάθαρα και δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Μία μέση διάρκεια ζωής λαμπτήρα CFL είναι 6.000-15.000 ώρες ενω οι πυρακτώσεως έχουν 750-1.000 ώρες.Ακόμη, οι CFL πλέον υπάρχουν σε διάφορες θερμοκρασίες χρώματος, πλησιάζοντας πολύ το "κίτρινο" της πυρακτώσεως.
    Κλείνοντας, να πώ επίσης ότι, τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ υδράργυρο στα μικροσωματίδια ρύπων τους. Λοιπόν, αφού οι λάμπες πυρακτώσεως ΔΕΝ είναι αποδοτικές και καταναλώνουν παραπάνω ενέργεια, αναγκάζουν τα εργοστάσια να παράγουν ενέργεια άρα να εκπέμπψουν αυτά, υδράργυρο..!!!!!!Μελέτες έχουν δείξει οτι στη διάρκεια ζωής της, μια λάμπα πυρακτώσεως θα αναγκάσει το εργοστάσιο να εκπέμψει 5.8mg υδραργύρου, ενώ μια CFL 1.2mg ενώ άν σπάσει θα απελευθερώσει ακόμα 0.6!!!άρα σύνολο 1.8mg...!!!Πάλι λιγότερο..!!Ξεκολλήστε λοιπόν απο φήμες και διαδόσεις και μιλήστε για γεγονότα φίλοι μου..!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε 3:05μμ, δε σε υποχρέωσε κανείς να διαβάσεις την ανάρτηση. Μόνος σου μπήκες και τη διάβασες, κατάλαβες ότι κατάλαβες και έγραψες και σχόλιο για αρλούμπες.

    Εγώ από την άλλη μεριά βρήκα σημαντική την ανάρτηση γιατί έθιξε ένα καίριο ζήτημα σχετικά με την κακοδαιμονία του ελληνικού κρατικού μηχανισμού (και όχι μόνο). Ο οποίος μηχανισμός είναι ένα άσυλο ανιάτως τεμπέληδων που γιγαντώθηκε και έφτασε στην αποθέωσή του επί "σοσιαλισμού".

    Σύμφωνα με τον προφήτη του 3ου δρόμου για το σοσιαλισμό (το μπαμπά του Γιωργάκη που είναι πρόεδρος της "σοσιαλιστικής" διεθνούς, διότι ως γνωστόν ο σοσιαλισμός αποτελεί κληρονομικό δικαίωμα), ο σοσιαλισμός αλά Ελληνικά προέβλεπε την αποβιομηχάνιση της χώρας και τη δημιουργία ενός υδροκέφαλου δημόσιου άσυλου. Στο άσυλο αυτό χώθηκαν στρατιές "μη προνομιούχων" συμπατριωτών μας (παλιά οι αλήτες τους λέγανε πρασινοφρουρούς) και τρεφόντουσαν από τα λεφτά (φόρους) των κακών "προνομιούχων" που δούλευαν.

    Στην πορεία, επειδή οι κακοί "προνομιούχοι" που δούλευαν δεν επαρκούσαν για να τρέφουν τους καλούς "μη προνομιούχους", που πλήθαιναν συνεχώς και μπορεί να μη δούλευαν αλλά όμως μας ψήφιζαν (εμάς τους σοσιαλιστές), αυξανόταν ο εξωτερικός δανεισμός της χώρας.

    Κερασάκι στην τούρτα ήταν η κοινωνικοποίηση αλά Ελληνικά. Όπου κοινωνικοποίηση θεωρήθηκε από τον προφήτη του 3ου δρόμου για το σοσιαλισμό, το να μπαίνουν στα Δ.Σ. των εταιρειών κάποιες κυρίες (Κατίνες νομίζω λεγόντουσαν) των τοπικών επιτροπών του σοσιαλισμού. Αυτές δεν τις έστελναν έτσι απροστάτευτες, αλλά τις εφοδίαζαν και με γνώμη.

    Τέλος την πιο κυριλέ μεταχείρηση, ο σοσιαλισμός αλά Ελληνικά την επέδειξε σε κάποιες μεγάλες εταιρείες που φτιάχτηκαν ή γιγαντώθηκαν την εποχή εκείνη και έπαιρναν έκτοτε παραμάζωμα όλα τα δημόσια έργα με τριπλάσιο και βάλε κόστος. Και φυσικά για να συντηρήσουμε αυτή την πρωτότυπη "ανάπτυξη" εμείς οι σοσιαλιστές του 3ου δρόμου "εκσυγχρονιστήκαμε" και δανειστήκαμε ακόμα περισσότερο.

    Αυτά, για να μη σε ζαλίζω άλλο με ασήμαντες αρλούμπες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς Sailor. Απίστευτα τα επιδόματα και όμως αληθινά!!
    Οσο για το θέμα της μετακίνησης, ασφαλώς θα προκύψουν διαμαρτυρίες για τους λόγους που λέτε. Αν όμως υπάρχει η βούληση, αυτό έστω και εν μέρει θα μπορεί να προχωρήσει. Αν δεν υπάρχει μια βούληση πραγματική για να έξυγιανθεί το δημόσιο με ορθολογικά μέτρα, τότε του χρόνου τα ίδια θα λέμε για τις κρατικές δαπάνες. Διότι το έλλειμα δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο με τις θυσίες των μικρομεσαίων. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. IDIOTIKOPOIISEI TOU DIMOSIOU... Katargisei monimotitas einai o monos tropos na paei mprosta I Ellada. Apolisei atomon pou den hreiazontai i den ehoun ta prosonta. Axiologisei atomon sto dimosio apo anexartitous organismous 3 i 4 fores to hrono kai apolysei ton atomon pou den apodidoun.

    Idiotikopoiisei tis DEH, OTE apeleuthorosei tis agoras gia na pesoun kai oi times...

    Prepei na allaxoume an theloume na epibiosoume.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Προς Neotera. Εμ βέβαια. Η ατιμωρησία έγινε το "ουδέν μονιμότερο του προσωρινού". Και τελικά τον νόμο και την τιμωρία τα φοβούνται μόνο οι νομοταγείς. Οσο βλέπουμε σ΄αυτόν τον τόπο πρωταγωνιστές οικονομικών σκανδάλων να μην παθαίνουν απολύτως τίποτα εκτός από την πρόκληση λίγου θορύβου περί το όνομά τους, τι περιμέναμε; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προς I.Q ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ. Να πούμε και για την άλλη "κοινωνικοποίηση" των βιομηχανιών με τον ΟΑΕ που τσάκισε την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή φορτώνοντας παράλληλα το ελληνικό δημόσιο με ένα τεράστιο χρέος από την "επιτυχημένη" διαχείριση των βιομηχανιών που είχαν κριθεί προβληματικές; Και αυτό με πρόθεση "εξυγίανσης" έγινε επί "αλλαγής" και ...με τις υγείες μας μετά! Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ενα προς σαραντα εχουν
    και ενα προς ακατο πολη ειναι (αν της βελτιωσαν)...

    γιατι ο υδραγυρος ειναι βαρεο μεταλο.... και δημιουργει προβλημα στον εγκεφαλο...... ειναι αθροιστικο βαρεο μεταλο, τοξικο

    και δεν παραγουν υπέρυθρη ακτινοβολία εχουν περιορισμένα μήκη κύματος φωτός... εχω βαρεθεί τους περιβαντολογους - πολιτικους
    αντε παρτε κανα πτυχιο-πρωτα και μετα να μιλατε......

    και οταν ρωτησαν στο ευροκοινοβουλειο τη θα κανουν οσοι έχουν πρόβλημά με σεροτονινη απλα σιώπησαν οι ((πρασινοι))

    περα απο την ενεργεια χρησης πρεπει να βαλεις την ενεργεια κατασκευης και την ενεργεια απόθεσης-ανακυκλωσεις...

    οι συγκεκριμενες λαμπες εχουν ειδικες διαδικασιες ανακυκλωσεις, λογο τοξικοτητας και βαρεων μεταλων...... ξερεται να υπαρχει ειδικη ανακυκλωσει; (kai ayto kostizei se energeia kai xrhma)

    επισης στα βορεια κλιματα η θερμοτητα του κοινου λαμπτηρα χρησιμευει στη θερμανση του σπιτιου.... δεν χανεται οπως λενε


    απλα εχουν θαφτει απο τους πρασινους φασιστες και ο κοσμος δεν τα ξερει αυτα..............

    οι ολοι ιστορια εγινε για να εγκλοβιστει οικονομικα ο κοσμος στην ευρωπαικη ενωσει απο τις συγκεκριμενες εταιριες........

    απο τους πρασινους οικολογους-φασιστες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. δεν εχεται καταλαβει οτι λογο του νομου περι μειονοτητων ο ελληνας τελιωσε απο το δημοσιο....

    σε ενα χρόνο απο το νομοσχεδειο για την ιθαγένειά μέχρι να αποκτήσουν στο δημοσιο αναλογικά ποσοστά πληθυσμών δεν θα προσλαμβάνονται Ελληνες ιθαγενείς αλλα λαθροελληνες... δηλαδή όποιος πρόλαβε τον ήλιο είδε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ήσυχα! Μην ζορίζεστε η εικόνα αποφασίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σχετικά με τις λάμπες φθορισμού:
    Στη σχολή μηχανολόγων του ΑΠΘ γύρω στο 1980, ο αξιόλογος καθηγητής μας Βασίλης Παπαγεωργίου, που δίδασκε εφηρμοσμένη χημεία, μας είχε ενημερώσει για μελέτες που τεκμηρίωναν σημαντική αύξηση του καρκίνου του δέρματος λόγω της πολύωρης καθημερινής έκθεσης στην αυξημένη υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπουν, μετά από μερικά χρόνια. Δεν είχαν ακόμη παραχθεί λάμπες φθορισμού βιδωτές για οικιακή χρήση που μας βομβαρδίζουν καθημερινά πλέον ατελείωτες ώρες.
    Άραγε συνεχίζουν οι λάμπες φθορισμού να εκπέμπουν αυτή την καρκινιγόνα ακτινοβολία; Δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να μάθουμε πόσο επιβλαβείς είναι, όπως δεν είχε διαδοθεί και τότε.

    ΑΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ ανώνυμος 6.37
    Κατ'αρχάς είμαι Ενεργειακός Μηχανικός, έχω και πτυχίο και Μεταπτυχιακό στην Ενέργεια απο το Herriot-Watt του Εδιμβούργου..!!Δουλεύω χρόνια σε πλείστα Ευρωπαικά έργα, σχετικά με την ενεργειακή εξοικονόμηση κλπ!!Ας μην συνεχίσω το βιογραφικό μου το οποίο είναι πολύ καλό..!!Κατ'αρχάς δεν νομίζω οτι αυτή η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί πολύ γιατί η εύστοχη ανάρτηση της κυρίας Γαληνού έχει παντελώς διαφορετικό θέμα...αλλά επειδή ήταν λίγο προσωπική η απάντηση, κια επειδή συνεχίζεις την ημιμάθεια, χωρίς να απαντάς σε αυτά που παρέθεσα τότε θα σου απαντήσω ξανά τα ίδια...γιατί απο ότι φαίνεται είσαι το ίδιο σχετικός με το θέμα όσο ενας γιατρός(χωρίς παρεξήγηση για τους γιατρούς,τυχαία το είπα επειδή είναι άσχετο με το θέμα επάγγελμα)!!!

    Λοιπόν....
    1ον.
    Λές, δεν παράγουν υπέρυθρη ακτινοβολία αλλά λες οτι παράγουν θερμότητα. Αδαή φίλε με πτυχίο, η θερμότητα ΕΙΝΑΙ Η υπέρυθρη ακτινοβολία..!!!!
    Επιπλεόν, δεν ζείς σε βόρεια κλίματα ΑΡΑ σε απασχολεί το θερμικό φορτίο των κοινών λαμπτήρων που ΕΙΝΑΙ σημαντικό...ΑΡΑ και επιπλεόν ενέργεια κλιματισμού..!!!

    2ον.
    Είπες οτι ο υδράργυρος είναι αθροιστικό βαρέο με΄ταλλο...σωστό ΑΛΛΑ, όπως σου παρέθεσα, στη διάρκεια ζωής μιας απλής λάμπας εκλύονται απο το εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος 3πλάσια ποσότητα υδραργύρου απο μια CFL. άρα, ποιο κάνει περισσότερο κακό????Μήπως σε νοιάζει απλά αν το αναπνέεις εσύ ή οι κάτοικοι κοντά στο εργοστάσιο????Εκτός αν εσύ τρώς τις λάμπες και καταπίνεις τον υδράργυρο οπότε οκ..θα πάθεις ζημιά..!!Αν δεν το κάνεις αυτό,μάθε οτι είναι αεροστεγώς σφραγισμένες άρα....δεν φεύγει υδράργυρος σπίτι σου...!!!ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ....κατα τη διάρκεια ζωής μιάς κοινής λάμπας, εκλύεται απο το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας περισσότερος υδράργυρος, και επειδή η κοινή λάπα καταναλώνει ΠΟΛΥ περισσότερη ενέργεια, συνολικά εκλύεται παραπάνω υδράργυρος απο το εάν χρησιμοποιούσαμε CFL και στο τέλος τη σπάζαμε κιόλας και απελευθερωνόταν και ο υδράργυρος που είχε...!!!

    3ον.
    Η ενέργεια κατασκευής είναι όντως μεγαλύτερη ΑΛΛΑ, απο τη στιγμή που έχει διάρκεια ζωής όσο 3-4 κοινές λάμπες, τελικά η απαιτούμενη ενέργεια είναι μικρότερη..!!(στοιχεία DOE, US)

    4ον.
    Φίλε ΑΦ, όχι, δεν παράγουν πλέον σημαντική ποσότητα UV ακτινοβολία οι CFL. έχεις δίκιο σε αυτό αλλά απο τότε έχει εξελιχθεί αρκετά η τεχνολογία και αυτό έχει ελαχιστοποιηθεί σε σημείο που μόνο όσοι έχουν κάποια συγκεκριμένη πάθηση, χρειάζεται να το δούν αυτό το θέμα!!

    Ας κλείσω εδώ και ας μην εκμεταλευτώ άλλο τη φιλοξενία της ανάρτησης της κ.Γαληνού. Και πάλι της ζητώ συγνώμη για το άσχτο του θέματος.

    Πάρε και μερικά site επίσημα, καθώς δεν ξέρω άν εχουμε την ίδια βιβλιογραφία ωστε να σου πώ να ανατρέξεις και εκεί..!!

    http://oee.nrcan.gc.ca/residential/business/manufacturers/questions-answers.cfm?attr=4

    http://www.thehcf.org/cflprimer.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Προς sailor. Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι. Οι λάμπες που λέτε (υδραργύρου) είναι εκείνες που δίνουν άσπρο φώς και κάνουν τον χώρο σαν να είναι μέρα;
    Υπάρχει πρόβλημα και στις λεγόμενες "οικονομικές" λάμπες; Ποιές είναι οι πιό ασφαλείς τελικά; Ευχαριστώ, Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Στη φιλοσοφία της κ. Γαληνού κινείται και η κυβέρνηση της χώρας (οι σκέψεις κάποιων πως η σύμπνοια απόψεων έχει να κάνει με το γεγονός πως η κ Γαληνού είναι γυναίκα και πάνω από τα μισά υπουργεία έχουν γυναίκες υπουργούς, είναι ασφαλώς κακοήθεις). Αλλά δεν είναι δυνατόν παρά να παρατηρήσουμε τις ομοιότητες σκέψεων και προτάσεων.
    Αρχικά λοιπόν μάθαμε πως οι αξιωματικοί του στρατού θα γίνονται εν συνεχεία δημόσιοι υπάλληλοι για να συμπληρώνουν χρόνια για σύνταξη. Έτσι ένας αξιωματικός που έφαγε 15 χρόνια στα υποβρύχια θα φτάσει να γίνει γραμματέας του κάθε πασοκικού λαμόγιου και θα του φτιάχνει freduccino μέτριο ή γλυκό. Ο αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων θα γίνει κηπουρός στον Ευαγγελισμό. Ο 'Ικαρος θα καταλήξει να κάνει delivery σε κανένα υπουργείο και θα έχει συριζαίους υπαλλήλους να τον στέλνουν σε λάθος διευθύνσεις για να σπάνε πλάκα κλπ.
    Πρόσφατα δε μάθαμε πως ο στρατός πλέον θα χρησιμοποιείτε για δενδροφυτεύσεις, οι επίλεκτες μονάδες τους θα τρέχουν σε σεισμούς κλπ.
    Όλα στο όνομα της συρρίκνωσης του δημοσίου, όλα στο όνομα της flexibility, όλα στο όνομα της .... Μ***** ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΕΡΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΞΙΝΕΣ ΚΑΙ ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΡΦΕΤΟ ΚΡΥΠΤΟΕΒΡΑΙΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΙΘΑΝΟΑΠΙΘΑΝΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΝΕΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥΣ!

    Θα έγραφα χειρότερα...αλλά....τέλος πάντων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητή κ. Γαληνού, καλημέρα!
    Οι λάμπες στις οποίες αναφερόμαστε είναι οι λάμπες φθορισμού(όπως αυτές στα γραφεία μας τόσα χρόνια χωρίς να μας πειράζει ο υδράργυρος) και συγκεκριμένα οι λάμπες CFL (συμπαγείς λαμπτήρες φωτισμού). Δηλαδή αυτές οι καινούριες λάμπες "εξοικονόμησης" που βάζουμε πλέον στα σπίτια μας. Ο υδράργυρος είναι απλά ένα συστατικό που έχουν, οπότε ας μην τις λέμε υδραργύρου αλλά φθορισμού, γιατί ο φθορισμός είναι η αρχή λειτουργίας τους και έτσι λέγονται παγκοσμίως. Δηλαδή (πολύ πολύ χοντρικά) ρεύμα περνάει μέσα απο το αέριο και αυτό φωτοβολεί ακτινοβολία UV.Αυτή αποροφάται απο το στρώμα φωσφόρου που έχουν και αυτό με τη σειρά του φωτοβολεί σε ορατό φάσμα φωτός.
    Συνήθως έχουν σχήμα σπειροειδές ή αποτελούνται απο 3-4 ευθυτενή "σωληνάκια".Σας παραθέτω και ένα site για να δείτε οπτικά περίπου πώς είναι και είμαι σίγουρος θα τις αναγνωρίσετε αμέσως!

    http://en.wikipedia.org/wiki/Compact_fluorescent_lamp

    Αυτές είναι οι λάμπες εξοικονόμησης που λέμε επι το κοινότερον!Ένα επίσης πολύ καλό site για να ενημερωθείτε με μη τεχνικό τρόπο είναι και το site του energy star(απο το U.S Department of Energy) το οποίο έχει και πολλές FAQs.

    http://www.energystar.gov/index.cfm?fuseaction=find_a_product.showProductGroup&pgw_code=LB

    Όσον αφορά το χρώμα τους, παλαιότερα κυρίως, είχαν ένα θέμα(ήταν πολύ ψυχρο/"νοσοκομειακό"), αλλά πλεόν δεν υπάρχει αυτό καθώς ναι μεν είναι λίγο πιο άσπρο αλλα θεωρείται ιδανικότερο για συνθήκες εργασίας.Επιπλέον οι εταιρείες προσφέρουν μεγάλη γκάμα θερμοκρασιών χρώματος οπότε είναι και θέμα επιθυμίας του πελάτη πλέον.Στο θέμα της ασφάλειας κλείνοντας, να σας πώ οτι είναι ασφαλείς και δεν εκπέμπουν υδράργυρο ούτε τοξικά (Άλλωστε η αρχή λειτουργίας του φθορισμού βασίζεται στο κενό αέρος..οπότε αν έχαναν αέριο..απλά δεν θα άναβαν!!!!!!!!)
    αλλά χρειάζεται προσοχή μόνο στο να μην σπάσει η λάμπα και εννοείται αποφεύγουμε να την πετάμε στα σκουπίδια όπως κιόλας και τις μπαταρίες και τις ηλεκτρικές συσκευές κ.α.
    Θεωρητικά έπρεπε τόοοοσα χρόνια να αποφεύγουμε να πετάμε στα σκουπίδια και τις λάμπες φθορισμού των γραφείων αλλά...δεν νομίζω οτι γινόταν...!!!
    Τις επιστρέφουμε στο κατάστημα που τις πείραμε συνήθως ή σε κάποιο μεγάλο πολυκατάστημα που συνήθως έχουν ανακύκλωση λαμπτήρων και ηλεκτρικών συσκευών.

    Ελπίζω να βοήθησα να λυθούν οι απορίες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Προς sailor. Ευχαριστώ πολύ για την εξήγηση. Θα κοιτάξω το site που μου λέτε. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.