14/2/10

Η πρώτη απάντηση κατά της Οθωμανολαγνίας

Βησαρίων ο Τραπεζούντιος, μια από τις πιο φωτεινές μορφές της ελληνικής διανόησης του 15ου αιώνα

Γεώργιος Σιδηρούντιος
Λόγος στηλιτευτικός, κατά των Ιεραρχών Δωδεκανήσου και Κρήτης, οι οποίοι πρόσφατα αποδέχθηκαν την Τουρκική υπηκοότητα, αλλά και εν μέρη κατά του ανιστόρητου αλλά εντίμου εκείνου Ελλαδίτη φιλοσόφου που σήμερα διδάσκει την Οθωμανολαγνία.
Πλήθος κηρυγμάτων, άρθρων, συγγραμμάτων, δηλώσεων και εκδηλώσεων, έχουν αναμφισβήτητα αφιερωθεί στην κατήχηση του Ελλαδικού χώρου, υπέρ της Οθωμανολαγνίας.
Το φαινόμενο είναι παλαιό και έχει ρίζες στην Χριστιανική παράταξη εκείνη τη Βυζαντινή, η οποία πήρε τα όπλα για να κάνει αιματηρούς αγώνες στο πλευρό των Τούρκων. Οι Οθωμανολάγνοι πολέμησαν ενάντια σε μία άλλη παράταξη, Χριστιανική, Βυζαντινή, η οποία έκανε το παν για να μην υποδουλωθεί στους Τούρκους μέχρι την τελευταία στιγμή. Εκείνη η αγωνιζόμενη Βυζαντινή παράταξη, η οποία πολεμούσε του Οθωμανολάγνους, ήταν οι Χριστιανοί λάτρεις του Αρχαίου Ελληνισμού, τους οποίους οι Οθωμανολάγνοι καθύβριζαν ως “Έλληνες.” Οι άνθρωποι εκείνοι, οι Έλληνες Βυζαντινοί, ήταν ότι καλύτερο είχε να παρουσιάσει η τότε Ευρώπη στο χώρο της διανόησης και της επιστήμης. Εκείνοι οι Έλληνες έχουν γίνει γνωστοί σε κύκλους Βυζαντινολογικούς, ως το δεύτερο ρεύμα Ουμανισμού στη Ευρώπη. Το πρώτο Ουμανιστικό ρεύμα ήταν πάλι Ελληνοβυζαντινό, λίγους αιώνες πριν.
Η επίκεντρος θεολογική θέσης της φιλοτουρκικής Βυζαντινής παράταξης ήταν το ότι ο Τουρκισμός βρίσκονταν περισσότερο κοντά στην πεμπτουσία της Ορθοδοξίας, και για αυτό σέβονταν περισσότερο την Ορθοδοξία από ότι οι αιρετικοί Χριστιανοί της Δύσης. Αυτός ήταν, μας λένε, και ο λόγος για τον οποίο η φιλεύσπλαχνη Οθωμανική κατοχή διατήρησε την Ορθοδοξία στην ουσία σχεδόν ανέπαφη από την Δυτική αιρετική σκέψη. Η νεο-ψευδοορθόδοξη φιλοοθωμανική τάση, γνήσιο και εκλεκτό τέκνο της παλαιάς Βυζαντινής Τουρκόφιλης παράταξης, εξοπλισμένη με βαρύγδουπους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών και μελετών, προικισμένη με τα πλουσιότερα δώρα της ρητορικής και της συγγραφικής τέχνης, λεξηπλάστης και ιδεοπλάστης, φιλοσοφούμενη, κυρίαρχη της Ελλαδικής Χριστιανικής διανόησης, διορισμένη συχνά και πληρωμένη από το δημόσιο με υψηλές αμοιβές, συμμαχούσα και συχνά ταυτιζόμενη με το ρεύμα της αριστερίζουσας και όχι κατ' ουσίαν αριστερής ιντελιγκέντσιας του τόπου, έχει καταφέρει να διαμορφώσει την άποψη μεγάλου μέρους του Νεο-Ελλαδικού ελληνισμού σύμφωνα με τις δικές της διδασκαλίες. Ο Νεο-ψευδορθόδοξος Οθωμανολαγνισμός, δεν διστάζει να δίνει και διαλέξεις ακόμα και για την μεταφυσική καταβολή των εξελίξεων του ανθρωπίνου δεσοξυριβονουκλεϊκού οξέως, χρησιμοποιώντας για την επιχειρηματολογία του αυτή τα ανώτερα επίπεδα της καθομιλουμένης Ελληνικής.
Άποψής μας είναι ό,τι οι Οθωμανολάγνοι είναι στην ουσία οι πνευματικοί πατέρες της σημερινής δυσάρεστης Ελλαδικής κατάστασης. Παρά την πρωταγωνιστική υπαιτιότητά τους, συχνά επιχειρούν οι ίδιοι τελικά και τον υποβιβασμό της κύριας ονομασίας του γένους μας από 'ηρωϊκό' σε 'παρακμιακό.' Διδάσκουν, εκτός των πολλών φιλοσοφικών τους φληναφημάτων, τεράστιες ιστορικές ανακρίβειες. Διατυπώνουν αυτές τις ιστορικές ανακρίβειες μέσα στα πλαίσια μίας πολύπλοκης αυτοευλογούμενης Χριστολογίας, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την αυθαίρετη, αλλά και πολύ παλαιά θέση, ότι η Ορθοδοξία είναι Ανατολή. Εδώ πρέπει να παρατηρήσουμε ότι οι Οθωνολάγνοι είναι στην ουσία πνευματικοί απόγονοι δύο παλαιών μεγάλων Χριστιανικών αιρέσεων, της Κακοδοξίας και της Ανορθοδοξίας, τις οποίες θα ορίσουμε σε άλλο κείμενο. Τον Ελληνισμό οι Οθωμανολάγνοι τον θεωρούν ως υποδεέστερο υποεξάρτημα της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αντί λοιπόν ο Οθωμανολάγνος να θεωρεί την Ορθοδοξία ως προϊόν της Ελληνικής σκέψης, υποβιβάζει την Ελληνική σκέψη σε υπο-προϊόν της Ορθοδοξίας, και θέτει το ζήτημα της πίστεως υπεράνω οποιασδήποτε Ελληνικής θεώρησης, η οποία υποστηρίζει ότι στην ουσία, η Ορθοδοξία είναι Ελληνικής προέλευσης, και μία από της Ελληνικές φιλοσοφικές σχολές σκέψης. Ο Οθωμανολαγνισμός ξεκάθαρα δεν αποδέχεται αυτό το οποίο στην ουσία είναι ο Ελληνισμός, δηλαδή ούτε Δύση, ούτε Ανατολή. Ο Ελληνισμός είναι το κέντρο και η αρχή μέσα από την οποία μπορεί να ερμηνευθεί και να ορισθεί τόσο η Ανατολή όσο και Δύση. Από που και εως που λοιπόν είμαστε Ανατολή; Το κάλυμα αυτό της Ανατολικότητας γιατί πρέπει να το δεχθούμε;
Αυτό που βασικά απασχολεί τους Οθωμανολάγνους δεν είναι ούτε να φιλοσοφήσουν, ούτε να μάθουν από την ιστορία, αλλά να φτιάξουν την ιστορία όπως αυτοί νομίζουν ότι ήταν ή πρέπει να είναι. Γι΄αυτό άλλωστε δεν μπήκαν ποτέ στον κόπο να μελετήσουν σε βάθος το ίδιο το ιστορικό πρόσωπο του Χριστιανισμού. Η Ανατολίτικη οκνηρία τους είναι απερίγραπτη. Εδώ θα αποδείξουμε ότι δεν πρόκειται στην ουσία περι συνειδητών αγυρτών, αλλά περισσότερο περί λαλίστατων ανιστόρητων ρητοροσοφιστών, απελπισμένων, οι οποίοι αντί να προστρέξουν για απαντήσεις στην επιστήμη της λογικής και την έρευνα, αντί να προστρέξουν στις ιστορικές πηγές, προτίμησαν να φτιάξουν ένα δικό τους ανατολικοκεντρικό κοσμοθεωρητικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο κλείστηκαν και παραμένουν κλειστοί, και μέσα από το οποίο ερμηνεύουν την Ανατολή ως την αρχή του παντός. Παρά την ρητορική τους ευφράδεια που συχνά συναντούμε σε διαλέξεις και κηρύγματα, η αμάθειά τους είναι τόσο βαθιά, ώστε να αγνοούν ακόμα και τα βασικότερα για τον ίδιο τον Ιησού Χριστό. Για αυτούς πάντα πρωτεύει η μεταφυσική, και μεταφυσικά ερμηνεύουν τα γραπτά που διαβάζουν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουν ό,τι μπορεί να δει ακόμα και ένας άνθρωπος χωρίς ίχνος παιδείας, ο οποίος όμως πιστεύει στην δύναμη της λογικής. Κατα καιρούς στην εποχή μας, άνθρωποι από τα λεγόμενα αριστερά, μετά από σύντομη μελέτη, με γνώμονα όμως την λογική, εκφράζουν την άποψη ότι ο πρώτος Χριστιανισμός δεν ήταν το κίνημα αγάπης που μας λένε οι Οθωμανολάγνοι, αλλά ήταν ένα απελευθερωτικό επαναστατικό κίνημα. Αυτούς τους αριστερούς τους στηλιτεύουν οι Οθωμανολάγνοι ως ανθρώπους οι οποίοι έχουν χάσει την ευλογία του Αγίου Πνεύματος, και κατα συνέπεια δεν μπορούν να δουν το πνευματικό μεγαλείο του πρώτου Χριστιανισμού. Υπάρχουν και οι άνθρωποι από τα λεγόμενα δεξιά, οι οποίοι και αυτοί, μετά από μία σύντομη μελέτη, με γνώμονα όμως την λογική, εκφράζουν την άποψη ότι δεν είναι δυνατόν οι Χριστιανοί των πρώτων αιώνων στο Βυζάντιο να ήταν άνθρωποι της αγάπης, διότι κατέσφαξαν τους πολυθεϊστές. Αυτούς τους δεξιούς οι Οθωμανολάγνοι τους θεωρούν ότι βρίσκονται υπο την επήρεια των δαιμόνων που κατοικούν μέσα στα είδωλα των αρχαίων Θεών, τα οποία έχουν γίνει πάλι της μόδας.
Ποιός ήταν λοιπόν ο Ιησούς και ποιοι οι πρώτοι Χριστιανοί, των οποίων οι Οθωμανολάγνοι υποστηρίζουν ότι είναι πνευματικοί απόγονοι, και των οποίων τις διδασκαλίες θεωρούν ότι κατέχουν καλύτερα από όποιον άλλο; Οι Οθωμανολάγνοι δεν μπορούν να ανακαλύψουν την καταγωγή τους μόνοι τους, διότι πρώτα από όλα δεν διαβάζουν του Πατέρες της Εκκλησίας, εκτός από κάποια αποσπάσματα και ελάχιστα έργα επιλεκτικά. Εκτός αυτού, πόσες φορές έχουν άραγε προσεγγίσει έστω και αυτές τις λίγες πηγές της ιστορίας που επιλέγουν, χωρίς προηγουμένως να έχουν πάρει ανατολικό πνευματικό χασίσι; Να λοιπόν πράγματα τα οποία δεν μας λένε:
Οι πρώτοι Χριστιανοί δεν αυτο-ονομάζονταν σαν Χριστιανοί, για τον απλούστατο λόγο ότι η λέξη Χριστός είναι ελληνική, δηλαδή δεν υπήρχε σαν λέξη στην μητρική γλώσσα του Χριστού και των Αποστόλων, η οποία δεν ήταν η ελληνική. Ο Άγιος Επιφάνιος στο έργο του Πανάριον μας πληροφορεί ότι οι πρώτη κοινότητα η οποία υιοθέτησε αργότερα το όνομα Χριστιανοί, ήταν στην Αντιόχεια της Συρίας, και ότι οι πρώτοι άνθρωποι που ακολούθησαν τον Ιησού στην Ιουδαία και Παλαιστίνη, όπως και ο ίδιος ο Ιησούς, λέγονταν Γαλιλαίοι και Ναζωραίοι. Οι Πράξεις των Αποστόλων και το Κατα Μάρκον Ευαγγέλιο επίσης καλούν τον Ιησού Ναζωραίο. Στο Κατά Λουκά Ευαγγέλιο ο Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής επίσης ονομάζετε Ναζιραίος. Ο Άγιος Επιφάνιος Ναζιραίο ονομάζει και τον αδελφό του Ιησού, τον Ιάκωβο, και επίσης ξεκάθαρα διευκρινίζει ότι όλοι οι γιοί του Ιωσήφ, δηλαδή τα αδέλφια του Ιησού, ήταν Ναζιραίοι. Ο Άγιος Επιφάνιος, αλλά και άλλες Χριστιανικές πηγές, εξηγούν ότι οι Ναζιραίοι ήταν ένα ιερό τάγμα ανδρών αφιερωμένων στον Θεό, οι οποίοι δεν έκοβαν τα μαλιά τους, δεν έτρωγαν κρέας και δεν είχαν σεξουαλικές επαφές, όπως δηλαδή και οι σημερινοί μοναχοί. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στα σχόλιά του στον Πεντηκοστό Ψαλμό επίσης ονομάζει τον Ιησού Ναζαραίο, και στα σχόλιά του επί του Ιερεμία εξηγεί ότι οι Ναζαραίοι ήταν μια ιδιαίτερη ομάδα ανθρώπων που πρώτα δημιούργησε ο Προφήτης Ηλίας. Όπως είναι γνωστό, οι προσκείμενοι στον Προφήτη Ηλία τον είχαν βοηθήσει στην εκκαθάριση πολλών αντιπάλων του, και έχει μείνει στην θρησκευτική ιστορία ως ο σφαγέας αιρετικών Ιουδαίων. Για αυτή την ιδιαίτερη ομάδα ανθρώπων δίνει στοιχεία και το βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης που ονομάζουμε Δικαστές. Στο έργο του περί της Ευαγγελικής Αποδείξεως ο Άγιος Ευσέβιος επίσης καλεί ξεκάθαρα τον Ιησού Ναζιραίο. Αυτό που έχουμε μάθει εμείς μέσα στα σχολεία και τις εκκλησίες μας είναι ότι ο Ιησούς ήταν από ένα μέρος που το έλεγαν Ναζαρέτ, και έτσι ονομάστηκε Ναζωραίος. Αυτό αναφέρετε μόνο από τον Άγιο Ευσέβιο, ενώ στα έργα του Αγίου Επιφανίου σε ένα μόνο μέρος διαβάζουμε την εξήγηση για πόλη Ναζαρέτ και σε άλλα την εξήγηση για το ιερό τάγμα. Το ότι δεν υπάρχει καμία ιστορική αναφορά πουθενά για ένα μέρος που λέγετε Ναζαρέτ, πριν να το αναφέρει για πρώτη φορά ο Ευσέβιος τον τέταρτο αιώνα, δημιουργεί υποψίες. Περιττό να αναφέρουμε ότι πλήθος Χριστιανικών κειμένων είναι ψευδεπίγραφα και έχουν υποστεί προσθήκες, αλλαγές και αφαιρέσεις ανα τους αιώνες. Στα δε ελληνικά αυτός που είναι από την Ναζαρέτ λέγετε κανονικά Ναζαρεταίος και όχι Ναζιραίος ή Ναζωραίος. Επίσης σημαντικότατο είναι ότι σε μετάφραση στα ελληνικά, όπως μας λέει πλήθος κειμένων, ο όρος Ναζωραίος γίνετε Ζηλωτής, το οποίο συνάδει πλήρως με την θεωρία περί Ιερού Τάγματος. Αυτό το Ιερό Τάγμα, τους Ναζιραίους ή Ναζωραίους, καταράστηκε τον πρώτο αιώνα και ο περιβόητος Ραββίνος Γαμαλιήλ ο δεύτερος, διότι είχαν κατασφάξει τους Ιουδαίους εκείνους οι οποίοι συντάσσονταν με τους Ρωμαίους. Οι Ρωμαίοι επίσης κυνήγησαν τους ζηλωτές, εξ ού οι περιβόητοι διωγμοί εναντίον των Χριστιανών. Όπως λέει ο ιστορικός Ιώσηπος, οι Ζηλωτές είχαν επαναστατήσει και κατέσφαξαν την άρχουσα τάξη της Ιερουσαλήμ. Οι Ρωμαίοι, τους επαναστατημένους Ζηλωτές του αποκαλούσαν με μία δική τους λέξη, Σικάριους, το οποίο σε Ελληνική μετάφραση, σημάνει χασάπηδες (σίκα λέγαν το μακρύ μαχαίρι του χασάπη τότε οι Ρωμαίοι). Το υλικό που υπάρχει για την δράση των πρώτων Χριστιανών στο πόλεμο ενάντια στους Ρωμαίους και το Ιουδαϊκό κατεστημένο είναι πάρα πολύ, και δε θα συνεχίσουμε εδώ με αυτό, αλλά θα απαντήσουμε στο επιχείρημα ότι η Καινή Διαθήκη μας λέει άλλα. Εξαρτάτε κύριοι, εξαρτάτε τι θα διαβάσουμε από την Καινή Διαθήκη, και τι δεν θα διαβάσουμε. Στο Κατα Ιωάννη Ευαγγέλιο, ο Ιησούς έφτιαξε το φραγέλλιο, το οποίο είναι βαρύς τύπος μαστιγίου, και με αυτό επιτέθηκε στην γνωστή σκηνή εναντίον των εμπόρων. Στο Κατα Λουκά υπέδειξε σε όποιον από τους ανθρώπους του δεν είχε μάχαιρα να πουλήσει το πανωφόρι του και να αγοράσει. Στο Κατα Ματθαίον Ευαγγέλιο ο Ιησούς δηλώνει ότι δεν ήρθε να φέρει ειρήνη επι της γης, αλλά μάχαιρα. Στις Πράξεις των Αποστόλων ο Ανανίας και η Σαπφίρα πέφτουν νεκροί ως εκ θαύματος μόλις αρνούνται να δώσουν χρήματα στον Απόστολο Πέτρο. Στο Κατα Μάρκον Ευαγγέλιο ο Ιησούς αποκαλεί την Ελληνίδα και την κόρη της σκυλιά. Αυτή την άποψη του Ιησού για τους Έλληνες διατήρησαν πολλοί Χριστιανοί τον δεύτερο αιώνα και αργότερα. Ο Αγίος Θεόφιλος στο έργο του Προς Αυτόλυκον έγραψε ότι ο Ηρόδοτος, ο Κλεάνθης και ο Διογένης δίδασκαν κανιβαλισμό. Ο Τατιανός, ο αρχηγός των Χριστιανών της Συρίας, στο έργο του Κατά Ελλήνων, έγραψε ότι ο Ηράκλειτος ήταν αδαής, ο Αριστοτέλης κόλακας και η Σαπφώ πόρνη. Λίγο αργότερα, στο έργο Στρώματα του Κλήμεντα Αλεξανδρίας διαβάζουμε ότι οι πολυθεϊστές ήταν γουρούνια που ζούσαν στη βρώμα και τις λάσπες. Το τι έγραφαν οι Χριστιανοί των πρώτων αιώνων για τους Έλληνες, και το τι έκαναν στους Έλληνες στους πρώτους αιώνες του Βυζαντίου, είναι ζήτημα για άλλα άρθρα. Εκεί όπου θέλουμε να καταλήξουμε είναι ότι ακόμα συχνά αντηχούν ηχηρά κηρύγματα ενάντια στους κομμουνιστές και ενάντια στους πολυθεϊστές, μόνο και μόνο επειδή τόλμησαν και τολμούν να αμφισβητήσουν την ιστορία, όπως αυτή την παραδίδουν οι Οθωμανολάγνοι. Τα ίδια κάνουν και σε όποιον αριστερό ή δεξιό τολμάει να μιλήσει ενάντια στη Οθωμανική κατοχή.
Η ερώτηση λοιπόν τώρα είναι, αν πράγματι οι Οθωμανολάγνοι είστε τα πνευματικά παιδιά των πρώτων Χριστιανών. Αν ναι, τότε που είναι η μαχητικότητά σας την οποία αυτοί είχαν εναντίον κατακτητών; Τι σχέση έχετε εσείς με αυτούς, και ποιών τελικά πραγματικά πνευματικά παιδιά είστε; Την σκέψη σας την γνωρίζετε από που κρατάει; Ερευνήσατε, ή απλά δεχτήκατε τι σας είπαν οι Τούρκοι και άλλοι για το ποιοι είστε; Εφόσον ούτε την ιστορία του Σωτήρα σας δεν γνωρίζετε, πως είναι δυνατόν να μας πείσετε για το πόσο ωραία και πνευματικά ζούσε ο ραγιάς Ρωμιοέλληνας στα χρόνια της Οθωμανικής σκλαβιάς; Οι μητέρες μας και οι γιαγιάδες μας μήπως είπαν ψέματα πως κρύβονταν από τον Τούρκο πασά του χωριού να μην τις δει ποτέ; Γάμους δεν έκανε ο Ραγιάς κρυφά γιατί το είχε έθιμο ο κάθε τοπικός Πασάς να πλαγιάζει την νύφη του Χριστιανού πρώτος αυτός; Ρωτήστε τις γιαγιάδες και του παππούδες να σας τα πούνε, παντού αυτό έκαναν οι Οθωμανοί. Σε καλύβια και χαμόσπιτα δεν είχαν τον ραγιά να ζει οι αφέντες; Δεν του απαγόρευαν τα παράθυρα και το ύψος των σπιτιών; Στις ψάθες επάνω δεν γεννιόντουσαν και δεν πέθαιναν η μιά γενιά μετά την άλλη των Χριστιανών δούλων; Ένας πασάς και ένας παπάς δεν έτρωγαν σε κάθε χωριό, και ο λαός πεινούσε; Οι Χιώτες δεν πήγαιναν δυό δυό και καβαλούσαν ο ένας τον άλλο όποτε έβλεπαν Τούρκο από μακριά, για να τον ξεγελάσουν να μην τους αγγαρέψει να τον κουβαλήσουν, κάνοντάς τον να νομίσει πως κάποιον άλλο Τούρκο κουβαλάνε στην πλάτη; Υποζύγια δεν είμασταν με αξία δούλου συχνά μικρότερη από αυτή ενός μεγάλου θηλαστικού ζώου; 35 χρονών όποιος έφτανε γέρος δεν ήτανε από την κακοπέραση; Ελεύθεροι δεν ήταν μόνο όσοι ζούσαν κρυμμένοι σαν τα αγρίμια μέσα στα βουνά και τα άγονα μέρη; Ένα στα πέντε παιδιά του Έλληνα δεν το έπαιρνε φόρο ο Τούρκος για να το κάνει γενίτσαρο ή χανουμάκι; Ο πλουσιότερος παπάς δεν μάζευε τα χρήματα από τους δούλους Χριστιανούς και τα κατάθετε στον Σουλτάνο για να αγοράσει το Πατριαρχιλίκι; Αγοραστή δεν ήταν πάντα από τον Σουλτάνο η θέση του Πατριάρχη; Αγοραστά δεν ήταν όλα τα Επισκοπιλίκια από παπάδες που πλήρωναν τους τοπικούς πασάδες; Οι φτωχοκαλόγηροι που σπάνια γίνονταν επίσκοποι στάθηκαν συχνά στο πλευρό του πεινασμένου, ενώ ο άνω κλήρος συνήθως κρατούσε το λαό χαμηλά, σκυμμένο δούλο του Οθωμανού. Υπήρξαν και οι ευνοούμενοι Έλληνες έμποροι, και κάποιες περιοχές είχαν προνόμια. Πλήρωναν πάντα καλό μπακσίσι και χαράτσι. Βέβαια υπήρξαν παιδιά πλουσίων Ελλήνων που δεν άντεχαν να βλέπουν τους κολίγους να σέρνονταν στις λάσπες μιά ζωή ολάκερη, και επαναστάτησαν και αυτά ακόμα. Απο την καλοπέραση έγινε ο ραγιάς φονιάς για να φάει τον Τούρκο; Τον ξεγέλασαν μήπως οι αιώνιοι εχθροί της Οθωμανολαγνίας, οι Δυτικοί, διότι κατάλαβαν ότι πήγαινε ο ραγιάς να αρπάξει μόνος του εκ των έσω την Οθωμανική αυτοκρατορία; Μα που είναι το ίχνος σοβαρότητας και λογικής σε τέτοιες αναλύσεις; Άφησε ποτέ ο μουσουλμάνος αλλόπιστο να του πάρει το αφεντιλίκι χωρίς πόλεμο; Που και πότε την χάρισε την ελευθερία ο Τούρκος από μεγαλοψυχία; Μόνο μετά την μεγάλη επανάσταση δεν άρχισε ο Οθωμανός να δίνει τις μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάν;
Οθωμανολάγνοι Χριστοπλάστες, τι σχέση έχετε με τους Έλληνες Ορθόδοξους Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού; Τα κομματιασμένα κορμιά των αγνοούμενων της Κύπρου για σας δεν υπάρχουν; Για σας ο Τούρκος είναι αρχοντικός, όπως λέτε στις διαλέξεις σας. Μήπως τούρκικη είναι και η δική σας σκούφια, και ας έχετε όνομα δήθεν ελληνικότατο; Μήπως πολλοί από εσάς είστε παιδιά των ίδιων των Οθωμανών πασάδων που άλλαξαν ταυτότητα και παρίσταναν τους Έλληνες μόνο και μόνο για κρατήσουν τις περιουσίες τους, να μην τους τις πάρει ο Έλληνας κολίγος; Τρέχετε ακόμα να προσκυνήστε τον Σουλτάνο για να σας δώσει δικαιώματα, αντί να πρωτοστατήσετε στον αγώνα για να κερδίσετε τα δικαιώματα αυτά χωρίς προσκύνημα. Τον Πανελληνικό λαό σε όλον τον κόσμο τον φιμώσατε να μην ξεσηκωθεί με το νόμο στα χέρια για να διεκδικήσει την ελευθερία του Πατριαρχείου και την επιστροφή των περιουσιών που του πήρε ο Σουλτάνος. Ευνουχίσατε τον παγκόσμιο Ελληνισμό να μην διεκδικεί, διότι όταν διεκδικεί κερδίζει. Καλύτερο το προσκύνημα για σας, το έχετε συνηθίσει. Δεν έχετε καταλάβει ότι το Πατριαρχείο είναι συνήθως ο καλύτερος υπηρέτης του Οθωμανού για έξι αιώνες, και ποτέ ο Σουλτάνος δεν θα το αφήσει να χαθεί;
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, γέμισε ο τόπος με ψυχοανάπηρους που πιστεύουν σε αόρατες υπερκόσμιες υπερδυνάμεις μεταφυσικών αγγέλων και δαιμόνων. Η κατάπτωση δεν ήρθε από μόνης, την επέβαλαν τα Οθωμανολαγνικά κέντρα και τα παρακλάδια τους με την πνευματικότητά τους. Σαν αποτέλεσμα, η διανόησή μας του σήμερα μεμψιμοιρεί και παράγει σε μεγάλο βαθμό αποχαυνωτικές μελωδίες και εκφράσεις. Άποψής μας είναι ότι η λύση για την αντιμετώπιση του αρρωστημένου φαινομένου της υπανάπτυξης, της παρακμής και του κυριότερου εκφραστή της, του Οθωμανολαγνισμού, βρίσκεται μέσα στην λατρεία της λογικής και της μελέτης. Ο Ελληνισμός εισέρχεται σε μία νέα ελπιδοφόρα φάση επιστροφής στον ελληνοκεντρικό ορθολογισμό. Όταν ο Ελληνισμός επανακτήσει την λογική την οποία του στέρησε τόσους αιώνες η μεταφυσική του Οθωμανολαγνισμού, θα πεθάνει και η Οθωμανολαγνική κουλτούρα του αντιπολιτισμικού ανατολικοσκυλάδικου, η οποία έχει ευνουχίσει το Ελληνικό πνεύμα της Ελευθερίας και της Δημιουργίας. Τη στιγμή που ο κόσμος αντί για τις επισκέψεις στα μεταφυσικάδικα και στα ξενυχτάδικα, αρχίσει να μελετά και να συνδιαλέγεται, θα έρθει καινούργια εποχή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τον κόσμο. Τα νέα μεγάλα θαύματα πάλι από εδώ θα ξεκινήσουν, όπως ξεκίνησαν από τους Έλληνες της Αρχαιότητας και τους Έλληνες Βυζαντινούς που έφεραν την αναγέννηση στον κόσμο. Η Νέα Ελλάδα τώρα αρχίζει να ξαναγεννιέται, μέσα από τις στάχτες της.

80 σχόλια:

  1. Ε όχι κ. Σάββα, είσαι θεός. Ακόμα και τον Βησαρίονα γνωρίζεις τόσο καλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο βρε Σάββα για τη μνημόνευση του Βησσαρίωνα. Ανάρτησες την καλύτερη εικόνα που υπάρχει γι΄αυτόν. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ara iparhi piotiko provlima ektos apo politiko kai auto ine hirotero!!!
    pos na epelthi omos i afipnisi tou Ellinorthodocsou Politismou,otan oi Pasades topothetoun akomi kai simera ta pedia tous sta Posta...ta perissotera dianoitika anapira ektos ecsereseon ligoston!!!
    Kai tous Gallileous tous ricsikeleuthous tous apomononi to skiloloi tou Neoellinismou.
    Ne isos ta pedia auta na ine Othomanolagnoi otan vlepoun tin neoliniki oikogeniokratia tis anacsiocratias...
    otan vlepoun ton tiflo na tous odigi,
    ton klefti na mila gia ithiki,
    tin porni gia tin oikogenia...
    skeftete oti toulahiston tote oi gonoi pou csehorizan pigenan sta Stratiotika sholia tis Polis kai pernan tis diikitikes kai stratiotikes thesis pou tous armozan!!
    Simera mipos apo tis periohes mas den lipoun autoi oi mikroi Passades
    tis acsiokratias na elenhoun tin eglimatikotita kai tin oikonomiki diafthora...
    Dina polla erhonte kai emis oi skeptomeni ellinoragiades psahnoume
    sosivio stin odiniri pragmatikotita pou mas odigisan autoi pou csehasan tous logous pou tous ekanan eleutherous!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Σιδηρούντιε, σε αρκετά σημεία το άρθρο σου περιέχει ανακρίβειες, σε πολλά δε λες αλήθειες, πλην κομίζεις γλαύκα εις Αθήνας. Εννοείται δε ότι λες και κάποιες αρλούμπες. Ό,τι και να σχολιάσει κάποιος, προφανώς δεν πρόκειται να σε πείσει για τίποτα. Η απορία μου όμως είναι η εξής. Αφού, όπως αντιλαμβάνομαι, είτε είσαι άθεος είτε δωδεκαθεϊστής, τι σε ενδιαφέρει τι θα κάνουν οι χριστιανοί ιεράρχες της Δωδεκανήσου και της Κρήτης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άποψής μου είναι ότι παρασύρουν το γένος στην καταστροφή και την υποδούλωση. Εσύ είσαι Χριστιανός; Φώτισέ με για τις αρλούμπες μου και τις ανακρίβειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν μας λες, ρε Σιδηρούντιε, πώς θα καταστραφεί το γένος (και γιατί χρησιμοποιείς αυτή τη οθωμανολγανική λέξη; δεν γνωρίζεις ότι στους Έλληνες ταιριάζει η λέξεη έθνος;) επειδή θα πάρουν τουρκική υπηκοότητα μερικοί χριστιανοί; Και πώς ο Ελληνισμός θα επανακτήσει την λογική την οποία του στέρησε τόσους αιώνες η μεταφυσική του Οθωμανολαγνισμού και θα πεθάνει και η Οθωμανολαγνική κουλτούρα του αντιπολιτισμικού ανατολικοσκυλάδικου, η οποία έχει ευνουχίσει το Ελληνικό πνεύμα της Ελευθερίας και της Δημιουργίας; Και κάτι άλλο. Η τελευταία πρόταση του άρθρου σου με βάζει σε σκέψεις. Μήπως είσαι μασώνος; Δηλαδή, εξυπηρετείς τα συμφέροντα των Εβραίων, τους οποίους υποτίθεται ότι αποστρέφεσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι Έλληνες φιλόσοφοι ήταν ένθεοι!

    Ο Σωκράτης ένας απο αυτούς πίστευε στο θείο!

    Στην πίστη μας προς το θείο έχουν γίνει απο ..ανθρώπους εγγλήματα!!

    Μήπως εμείς είμαστε δογματικοί και χανόμασται στην πορεία ..??

    Επιμενίδης.

    (βέβαια η γνώση είναι δυναμη ,η αυτογνωσία όμως??)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φοβερό άρθρο ανιστόρητης προπαγάνδας και λάσπης εναντίον της ορθοδοξίας.

    Ο αλαξοπιστήσας Βησσαρίων που έγινε παππικός προβάλλεται τώρα από τους νεοειδωλολάτρες για να κτυπήσουν όπως νομίζουν την Ορθοδοξία.

    Φυσικά θα μπορούσαν να πείσουνε μόνο ανιστόρητους και μόνον κατά την ταυτότητα ορθοδόξους. Το να βαφτίζουνε κάποιους οθωμανολάγνους, δεν τους απαλλάσσει από την ανθελληνικότητά τους (τους νεοειδωλολάτρες).

    Κρίμα στο ιστολόγιο που θέλει να λέγεται πατριωτικό, και εδώ δείχνει πόσο επιφανειακά βλέπει τα πράγματα και αναρτά τέτοιου είδους άρθρα.

    Η ανάρτηση αυτού του άρθρου με απογοητεύει για την ποιότητά σας ειλικρινά! Η λάσπη και η προπαγάνδα αγαπητοί διαχειριστές δεν εμπίπτουν στην λογική της πληθώρας απόψεων.

    Όσο για τον Σιδηρούντιο, ας μην τον χαρακτηρίσω αφού δεν γίνεται να τον παινέψω... Και φυσικά ας μην περιμένει να 'φωτισθεί'.

    ΑΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι ιεράρχες της Κρήτης έχουν όνομα και επώνυμο. Ο "ανιστόρητος πλην έντιμος ελλαδίτης φιλόσοφος" δεν έχει; Γιατί; Ε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραίο το ιστορικό σας μυθιστόρημα ελπίζω να το δούμε και αυτό στο Χόλυγουντ όπως και άλλα έργα που βγήκαν τελευταία κατά του Χριστού και Χριστιανισμού γενικότερα. Μια συμβουλή μην διαβάζετε πολύ το Δαυλό βλάπτει σοβαρά τον εγκέφαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. και εσένα ρε δήθεν χριστιανέ, δεν σε νοιάζει αν οι "ιεράρχες" της Κρήτης και Δωδεκανήσου αποδέχθηκαν την Ελλην ουπς, την Τουρκική υπηκοότητα ;
    Τι σημασία έχει αν ο ο Σιδηρούντιος είναι άθεος ;
    Αλλά τέτοια λαμόγια βγάζει ο τόπος, να βάζουν την θρησκεία πάνω από το Έθνος,
    ου να μου χαθείτε...

    α και πες επιτέλους για ποιες αρλούμπες αναφέρεται ο Σιδηρούντιος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητοί αρχαιολάγνοι Έλληνες γράφετε τουλάχιστον σωστά το όνομα Βησσαρίων και όχι Βησαρίων...και αλήθεια μια ερώτηση που ελπίζω εσείς οι μελετητές της Ελληνικής ιστορίας θα μπορούσατε να απαντήσετε 1ον)πως έγιναν οι Έλληνες χριστιανοί μετά από 400 χρόνια διωγμών;2ον)τι έκαναν οι δυτικοί με τις σταυροφορίες και πόσους Έλληνες έσφαξαν;και τέλος μήπως γνωρίζετε που σπούδασε ο Βησσαρίων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπραβο κυριε Καλεντεριδη, επιτελους ερχεστε στα λογια μας.
    Περισσοτερα τετοια αρθρα παρακαλω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προς Ανώνυμο 14/2 10:21
    Το αιώνιο πρόβλημα. ΄Ελληνας ή Χριστιανός; Σε δύσκολες εποχές όπως η σημερινή πρέπει να επιλέξεις ποιά κοσμοθεωρία σε εκφράζει περισσότερο, η ελεύθερη σκέψη και το πατριωτικό πνεύμα του Ελληνισμού, ή το μεταφυσικό δόγμα και η εν ονόματι αυτού δήθεν, δουλική στάση και βόλεμα, μεγάλου μέρους του κλήρου. Μπορείς να είσαι και τα δύο, αλλά κάποιο επικρατεί. Ανιπαράβαλε την ελληνοπρεπή στάση του Ανθίμου της Θεσσαλονίκης, με τη "χριστιανική" παθητικότητα του Ιερωνύμου και την Οθωμανολαγνεία του Πατριάρχη και των τουρκοσπορεψάντων επισκόπων.
    Γι αυτό κ. Ανώνυμε, αντί να προσβάλλεις με ανέξοδους χαρακτηρισμούς τον Σιδηρούντιο, γράψε και κάνα αντεπιχείρημα, άν έχεις. Πάρε και την Οθωμανική υπηκοότητα, μια και η Ελληνικότητα δεν σε εκφράζει. Μπορεί να "μνησθούν εσού, όταν έλθουν εν τη βασιλεία τους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Endiaferousa anartisi! Metaxu mas oute kai ego exo tin kaliteri idea gia tin Anatoli oi opoia kata kanona exei apolitarxikes/ theokratikes katvoles eksallou kai gia auto osoi einai yper tis anolis genika einai oi fanatismenoi extgroi tis Dimokratrias kai tou Orthologismou.Episis ne thlipsi diapistono alli mia fora oti kapoioi apolkaloun kapoius massonous mono kai mono epeidei daifonoun sta thriskeutika zitimata!Eleos diladi an itan etsi tote i Ellada tha den tha eprepe na einai Ethnos Ellinon Masonon anti gia Ethnos Ellinon Christianon

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Προς Ανώνυμο

    15 Φεβρουαρίου 2010 8:30 π.μ.

    To provlima sou file den ine oti ise ethnikos to provlima sou ine oti anikis kai esi se autin tin katigoria
    ton tiflon...ohi omos logo anikanotitas i elipsis efiias pros theou!!!alla logo fanatismenou pneumatos kai misalodocsias...
    ego den ime autos pou tha krini tis pracsis kanenos ego aplos paratiro kai stilitevo !!!an ithela na ime me tin mia i tin alli pleura pistepse me tha me eniothes me tin anasa mou apenanti sou i mazi sou!!!
    sizitisi kanoume kai antiparatheto to ti antilamvanome...
    makria oi dogmatismoi...oso gia ton arhiepiskopo tha simfoniso me tin apopsi tou ta tou kesaros ston kessara kai ta tou theou ston theo!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο καθηγητής κ. Γιανναράς πρότεινε σε πρόσφατα άρθρο του την ένωση με την Τουρκία ως λύση για τα προβλήματά μας ως χώρα. Επίσης έδωσε μία διάλεξη έναντι του Δαρβινισμού, και προσπάθησε να εξηγήσει την εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους με την μεταφυσική. Αγνοεί το σημαντικότερο επιστημονικό αποδεικτικό στοιχείο το οποίο πράγματι αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος ραγιάς έχει ξεκάθαρα καταγωγή από τον πίθηκο. Δηλαδή αγνοεί τα αποτελέσματα των Ελληνικών εκλογών. Ας παρατηρήσει λοιπόν κανείς τα ποσοστά που λαμβάνουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις εκλογές για να βγάλει συμπεράσματα για το από που προέρχεται ο ραγιάς. Δεν είμαι Μασόνος, όπως ήταν κάποιοι από αυτούς που ξεκίνησαν την Επανάσταση του 1821. Δεν τους αντιπαθώ. Συμπαθώ όλους όσους πιστεύουν στην έρευνα και την επιστήμη και μπορούν να κάνουν διάλογο. Δεν είμαι μέλος καμίας μυστικής οργάνωσης. Επίσης, θα ήθελα να απαντώ και σε ανωνύμους, αλλά βάλτε και ένα όνομα, τουλάχιστον ψευδώνυμο, κάτω από το σχόλιο σας, για να μπορώ να απευθύνομαι. Για όσους με θεωρούν τυφλό έχουν δίκιο . Άρχισα να φωτίζομαι από τα διαφωτιστικά σχόλιά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ακούω κάτι παιδάκια προγολάγνους να μιλούν για "Και πώς ο Ελληνισμός θα επανακτήσει την λογική την οποία του στέρησε τόσους αιώνες η μεταφυσική του Οθωμανολαγνισμού και θα πεθάνει και η Οθωμανολαγνική κουλτούρα του αντιπολιτισμικού ανατολικοσκυλάδικου, η οποία έχει ευνουχίσει το Ελληνικό πνεύμα της Ελευθερίας και της Δημιουργίας;"...

    Βλέπω ότι κάποιοι αναζητούν το "χαμένο Ελληνικό πνεύμα"...
    Λοιπόν παιδάκια.. περαστικά σε όποιον νομίζει ότι μόλις γίνει δωδεκαθεϊστής και αρχίζει κτίζει ναούς και νεοκλασικά κτήρια θα επανακτήσει μεγαλεία, δημιουργικότητα, ελευθερία σκέψης και συναφή φαντασιακά..

    Ειλικρινά... δεν πάνα ξαναρχίσουν όλοι μα όλοι οι νεοΈλληνες να προσκυνούν τον Δία... Δεν αλλάζει τίποτα που να κτυπιέστε τσιρίζοντας στον Δία...!!

    Πάρτε το χαμπάρι.. Ξυπνάτε... Η Ελλάδα πρώτα από όλα θέλει... πως το λέμε... ΧΡΗΜΑ... χωρίς πλούτο ούτε οι αρχαίοι σας... θα έκαναν τίποτα... Πλούτο!!!! Βελτίωση των οικονομικών... Ρε δε πάνα διαβάζετε όλη μέρα Αριστοτέλη, πλούτο παίδες.. η Ελλάδα πρέπει να σταθεί οικονομικά...

    Η προγονοπληξία είναι μία ανέλπιδα και ελεεινή προσπάθεια να μην αποδεχθούμε την πραγματικότητα... Τα πάντα γύρω καταρρέουν... και κάποιοι νιώθουν τάχα διχασμένοι μεταξύ Ελληνισμού και Χριστιανισμού.. και πως Ελληνισμός είναι πιο πεφωτισμένος και πρέπει να ξαναγίνουμε Έλληνες.. μόνο τότε θα σωθούμε... ΚΑΛΑ!!!

    Παιδάκια η Ελλάδα χάνεται... Η λέξη Έλληνας στο εξωτερικό μόνο γέλιο προκαλεί... Καταλάβετε το... Το κράτος καταρρέει, μας διαλύουν παντελώς ως έθνος-γένος (δεν θα παίζω με τις λέξεις, άλλωστε έθνος χωρίς εθνική ενότητα τι να το κάνεις;;;!!! Αν είχαν εθνική ενότητα δε θα υποδουλώνονταν στους Ρωμαίους οι αρχαίοι).

    Καθώς λοιπόν προσπαθείτε να πιστοποιήσετε ότι είστε απόγονοι του Περικλή και τρέχετε να υμνήσετε τον Δία, γιατί μόνο τότε θα σωθούμε... προτείνω σε όσους σώφρονες να κάτσουμε να σκεφτούμε τι θα κάνουμε, παρά να γυρεύουμε τάχα χαμένα μεγαλεία που μας τάχα μας τα στέρησαν... Οι Ιταλοί τι πρέπει να πουν δλδ γμτ, οι Γερμανοί τι να πουν που εδώ και 1000 χρόνια κυριαρχούν στην Ευρώπη...

    Τέλος... οι Ρωμαίοι νομίζετε έκαναν λίγα στους Έλληνες...;;; Ειλικρινά τώρα... για θυμηθείτε πότε εμφανίστηκε η λέξη γραικύλος... Για θυμηθείτε που πήγαινε ο μηχανισμός των Αντικυθήρων;;; Για θυμηθείτε πόσο πλούτο απομύζησαν οι Ρωμαίοι από τους Έλληνες, π.χ. από την Ρόδο... Και νομίζετε ακόμα ότι οι Ρωμαίοι προωθούσαν την ελευθερία έκφρασης και τέτοια... Για πέστε μου έναν Ρωμαίο μαθηματικό.. Έναν όχι παραπάνω;;

    Φτάνει με αυτήν την προγονολατρεία γμτ... Άλλο η θρησκευτική αναζήτηση και άλλο η προγονολατρεία και η μανία με τα "χαμένα μεγαλεία".. Μεγαλεία = Πλούτος... Όχι Πλούτος, όχι Μεγαλεία... Ξυπνάτε και συσπειρωθείτε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Προς Ανώνυμο 15/2 9:44 πμ
    Συγνώμη κατ' αρχήν, γιατί απευθυνούμουν όχι σε σένα, αλλά στον Ανώνυνο 14/2 10:31 που στην κύρια ανάρτηση αναφαίρεται ως 10:21. Πρόκειται λοιπόν για παρεξήγηση. Με την ευκαιρία όμως μια παράκληση. Γράφε Ελληνικά και όχι Greeklish. Και άσκημα είναι και δυσανάγνωστα, ενώ από το λεξιλόγιό σου, δείχνεις ποιότητα. Και μια παρατήρηση. Ενώ συμφωνώ απόλυτα με την αναξιοκρατία που αναφέρεις, δεν νομίζω ότι θεραπεύεται διά του νεοοθωμανισμού. Διότι πλην των άλλων, το μπαξίσι και το ρουσφέτι, είναι τουρκικής προελεύσεως.
    Ανώνυμος 15/2 8:30 και για την ακρίβεια Γιάννης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σάββα τους ξετίναξες όλους. Μας ξάφνιασες ευχάριστα, και διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά την πολυμάθεια, την παιδεία και τις γνώσεις σου. Δώσε ποιο πολλά απο όσα διαθέτεις στην φαρέτρα σου.
    Εσύ θα ελαφρύνεις λίγο απο το βάρος, κι εμείς θα ωφεληθούμε απο αυτό.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. -"Ο καθηγητής κ. Γιανναράς πρότεινε σε πρόσφατα άρθρο του την ένωση με την Τουρκία ως λύση για τα προβλήματά μας ως χώρα. Επίσης έδωσε μία διάλεξη έναντι του Δαρβινισμού, και προσπάθησε να εξηγήσει την εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους με την μεταφυσική."

    Πότε είπε ο Γιανναράς τέτοια πράματα... ακούω... ΠΟΤΕ;;;!!! Δώσε μου διάλεξη, δώσε μου videos.... Φτάνει πλέον αυτή η συκοφάντηση του Γιανναρά... Πότε είπε ένωση με την Τουρκία γμτ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κυρία / κύριε 14 Φεβ. 11.01
    Η λέξη γένος είναι αρχαία ελληνική και υπάρχει σε πλήθος αρχαίων προ-χριστιανικών κειμένων. Παρακαλώ διαβάστε το άρθρο ξανά για το πως θα γίνει η αλλαγή που ρωτάτε. Δεν αποστρέφομαι τους Εβραίους γενικά και αόριστα. Κάποιοι από αυτούς είναι σκεπτόμενοι και δίκαιοι, και κάποιοι άλλοι από αυτούς ηλίθιοι και άδικοι. Συμπαθώ τους πρώτους και αντιπαθώ τους δεύτερους. Το ίδιο αισθάνομαι και για όλους τους λαούς. Δεν είμαι ούτε Μασόνος ούτε μέλος μυστικής οργάνωσης. Η λογική και η μελέτη δεν είναι κάτι με το οποίο μόνο οι Μασόνοι ασχολούνται, και δεν είναι Μασόνος όποιος προτείνει στον κόσμο να διαβάζει.
    Κυρία / κύριε 15 Φεβ. 8.30
    Ευχαριστώ που με κατατάσσεται στην κατηγορία αυτών που κατηγορώ, και μου αποδίδετε το φανατισμένο πνεύμα και την μισαλλοδοξία τους. Ευχαριστώ για για τον χαρακτηρισμό του ότι γράφω δογματισμούς. Τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο τον έχω σε εκτίμηση. Συνεχίστε λοιπόν με το διαυγές και δίκαιο πνεύμα που διαθέτετε να αποδίδετε τα ανάλογα στον Καίσαρα και τον Θεό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εξαιρετο αρθρο κ. Σηδηρουντιε, ευγε! Αυτα να τα διαβαζουν κατι 'Ανατολικοι' εδω μεσα. Μη μασατε απο τους τσιφτετ"ελληνες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Halarose Stelios ti ine? o kathigitis pou tha se kani monimo kai enistase toso poli ant 'autou!!!
    simvouli an ine na ginis kai esi kathigitis i na paris kana ptihio...
    oi ivris den sinaudoun me epistimones para mono se kafrous...pou apo autous paragoume pollous ine i alithia apo ta idrimata mas!!!
    kai na cseris oti akomi kai na min to ipe i na to ipe autos ehi logo pou to ekane!!!
    p.s.
    o Mamonas ine o logos!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αγαπητέ κ. Στέλιο, το άρθρο του Γιανναρά υπάρχει σαν παραπομπή σε ένα από τα παρακάτω.
    http://panaitolion.blogspot.com/2009/09/blog-post_2938.html
    http://metotoufekikaitilyra.wordpress.com/2009/09/14/η-προκληση-νταβουτογλου-και-ο-γιανναρ/
    Επίσης τον έχω ακούσει ο ίδιος σε διάλεξη να χαρακτηρίζει τους Τούρκους ως αρχοντικό λαό. Ηρεμήστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. 10.43
    Τσιφτετέλληνες; Φοβερό κ. Ανώνυμε, νέα λέξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Το 11.01 σχόλιο ήταν δικό μου.
    Ευχαριστώ όλους για όλα τα σχόλια.
    Σιδηρούντιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Η επιστημονική εξήγηση για το ότι δεν είμαστε πίθηκοι.
    http://video.google.com/videoplay?docid=9214752218591624462#
    Είναι εργασία Θεολόγου αυτή;
    Είναι έντιμος και ικανός άνθρωπος, αλλά Ανατολίτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμε, 3.47 πμ
    Για την ερώτηση του πως και έγινε το θαύμα και παραμείναμε Χριστιανοί: κατά την άποψή μου ο βασικότερος λόγος ήταν οικονομικός. Ο μουσουλμάνος απαγορεύονταν να έχει δούλο μουσουλμάνο και φορολογεί μουσουλμάνο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται και τον χριστιανό. Ο μουσουλμάνος μπορούσε επίσης να αγοράσει και να πουλήσει χριστιανούς δούλους και είχε κέρδη από αυτό. Έτσι, είχε συμφέρον να υπάρχουν και χριστιανοί. Τα μεγαλύτερα έσοδα του Σουλτάνου από τους χριστιανούς δούλους ήταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ 15 Φεβρουαρίου 2010 10:31 π.μ.

    Για τις προτάσεις Χρ. Γιανναρά για συνεργασία με το νεοθωμανικό Σουλτάνο:
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_17/06/2007_231034

    [Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν η ανεκτικότερη στη συνύπαρξη κοινωνικών ομάδων με τη δική της η καθεμιά κοινωνική - πολιτιστική συνοχή. Ομάδων μέσα στην ίδια πόλη και στο ίδιο χωριό, με σαφή και έμπρακτη, αλλά διαφοροποιημένη τη θρησκευτική πολιτιστική τους ταυτότητα, που ωστόσο συζούσαν αρμονικά και κοινωνούσαν τη χρεία, όχι και την πίστη. ].
    Αλλά κακώς έγινε η Ελληνική Επανάσταση!
    Αυτά λέει και η Ρεπούση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αγαπητέ Στέλιο,
    σε κοινωνίες όπου δεν λειτουργούν οι θεσμοί της δικαιοσύνης δεν παράγετε πλούτος, απλά καταναλώνεται. Για να φτάσει μία κοινωνία στο να αποδίδει δικαιοσύνη, δηλαδή να τιμωρεί το κακό και να αμείβει το καλό, πρέπει να έχει διάκριση. Η διάκριση είναι το αποτέλεσμα την παιδείας. Χωρίς παιδεία δεν υπάρχει μέλλον, αλλά Ανατολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ρε... "15 Φεβρουαρίου 2010 10:43 π.μ. Ανώνυμος"

    Πρώτον, άσε αυτά τα "ήθη".. για επιστήμονες και τις προτροπές "πάρε κανένα πτυχίο"... Είμαι Φυσικός πολύ παρενθετικά στο μεταπτυχιακό στο Φυσικό Αθηνών.. Και δεν περιμένω κανένα να με κάνει μόνιμο.. ούτε κανένα να μου εξηγήσει πως συμπεριφέρονται οι επιστήμονες... Έχω δει πολλούς..

    Δεύτερον γράφε με Ελληνικούς χαρακτήρες ρε αμερικανάκι και να χρησιμοποιείς στίξη, γιατί δυσχεραίνεις την ανάγνωση...

    Τρίτον..
    -"kai na cseris oti akomi kai na min to ipe i na to ipe autos ehi logo pou to ekane!!!
    p.s.
    o Mamonas ine o logos!!!"

    Ναι.. ναι... κοίτα είναι πολύ εύκολο να κατηγορώ τους πάντες και τα πάντα, να τους κολλώ μία ταμπέλα ότι τα κάνουν όλα για τα λεφτά και να αδιαφορώ για τα λεγόμενα τους.. Όπως οι αναρχικοί που το μόνο που τους ακούς να λένε είναι "σκατά" στο ένα "σκατά"... Δεν θα μπω στα καλουπάκια σας... Διάβασε πρώτα Γιανναρά... άρθρα και βιβλία του και μετά μίλα...

    Σιδηρούντιε... ρε φίλε... το "αρχοντικός λαός"... το λέει γιατί και όλοι η Ευρώπη η εικόνα που έχει για τους Τούρκους είναι ο αγράμματος και αιμοσταγής πασάς με το χαρέμι του.. Δεν είπε να μας αφεντεύουν οι Τούρκοι...

    Και δεν μίλα για ένωση με την Τουρκία γενικά προβληματίζετε για τα Βαλκάνια, με όλες αυτές τις μειονότητες και τους συσχετισμούς γενικά... Με ήπιο μάτι.. Αυτό θα πει ενημέρωση και προβληματισμός.. Πατριωτισμός δεν είναι να κρατώ όλη μέρα μία σημαία στο χέρι και να λέω ότι είμαι αποκλειστικός απόγονος του Περικλή... Απαιτείται ευστροφία και προβληματισμός.. Και ειδικά τώρα που το κράτος είναι χάλια και όλοι λιγουρεύονται το ψοφίμι μας πρέπει να προβληματιζόμαστε κάθε στιγμή για τους συσχετισμούς δυνάμεων γενικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @ Σιδηρούντιος
    -"πως και έγινε το θαύμα και παραμείναμε Χριστιανοί: κατά την άποψή μου ο βασικότερος λόγος ήταν οικονομικός."

    Ε ναι και ο Χριστιανός πάντα μα πάντα είχε πιο βαριά φορολόγηση, γιατί δεν μεταστρέφονταν μαζικά οι Χριστιανοί σε μουσουλμάνους να γλιτώσουν;;

    @"15 Φεβρουαρίου 2010 11:25 π.μ.
    Ανώνυμος"

    Άνθρωπε.. μιλά για νεοτερικότητα... μιλά για την ίδια την επανάσταση πως την έβλεπε ο Μακρυγιάννης... Και το μόνο που κόλλησε στο μυαλό σου είναι συνεργασία με την Τουρκιά...;;; Δεν το ξανασυζητώ το θέμα Γιανναράς με αδαής ανθρώπους.. Τέρμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αγαπητέ το άρθρο που λέτε είναι παλαιό. Δείτε και το νεότερο παραπάνω. Προσπαθεί μέρος της διανόησης να μας πείσει για το πόσο τυχεροί ήμασταν μου μείναμε με τους Οθωμανούς και δεν πήγαμε με την καταραμένη Δύση. Αν είχαμε πάει με τους Δυτικούς αιρετικούς, θα είχαμε τα χάλια τους σήμερα. Δείτε τα έργα, τις πόλεις, τα πανεπιστήμια, τους θεσμούς της Δύσης, και δείτε και την Τουρκία. Δείτε την διαφορά. Το ανατολικό πνευματικό χασίσι το παίρνουν ακόμα και μεγάλοι ακαδημαϊκοί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αγαπητέ Στέλιο, έχεις δίκιο σε πολλά. Αγανάκτησας όμως με την αποδοχή των επισκόπων στην Τουρκική πρόταση. Έχουν οι Τούρκοι βλέψεις για τα Δωδεκάνησα. Είναι αιμοσταγής αγαπητε. Χίος, 1821, 120000 ψυχές. 1822, 1800 ψυχές έμειναν ζωντανοί. Πηγή, Ζολώτας, οποίος έκανε σοβαρή έρευνα στο νησί. Η ιστορία αυτή όπως και πολλές άλλες θάφτηκαν, και μαθαίνουμε μόνο τους Γιανναράδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Προς τον 15/2 10:28 πμ
    Φίλε, τάχεις μπερδέψει λίγο τα πράγματα. Διότι πλούτος και χρήμα παρήχθη και παράγεται στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι πώς παράγεται και πού διοχετεύεται.
    Χρήμα μπορεί να κερδίσει κανείς, βγάζοντας τη γυναίκα του στο παζάρι, ληστεύοντας τράπεζες, φτιάχνοντας φούσκες στο χρηματιστήριο, δανείζοντας τοκογλυφικά, αλλά και με άλλους τιμιότερους τρόπους. Το ούτω παραγόμενο κέρδος, θα μπορούσε να το ρίξει στην εγχώρια οικονομία προς όφελος όλων, ή -όπως σήμερα συμβαίνει- να το καταχωνιάσει σε Ελβετικές τράπεζες ή να το επενδύσει σε φτηνά εργατικά χέρια στο εξωτερικό. Τι κερδίζει η χώρα με την τακτική αυτή; Τίποτα, αιμορραγεί συνεχώς και υπερχρεώνεται. Βλέπεις λοιπόν, ότι ο πλούτος μόνος, δεν φτάνει για την ευημερία μας, χρειάζεται και κάτι άλλο. ΄Ηθος, εθνική καί κοινωνική συνείδηση που καλλιεργούνται με την παιδεία, την οποία εσύ ειρωνεύεσαι, και την οποία διαθέτουν σε μεγάλο βαθμό οι ξένοι λαοί που αναφέρεις.
    ΄Αν αυτά υπήρχαν φίλε Στέλιο, δεν θα βρισκόμαστε στο σημερινό χάλι. Γιατί και φιλοπάτριδες και ηθικούς πολιτικούς θα είχαμε και πιο ευσυνείδητους επιχειρηματίες και τιμιότερο κρατικό μηχανισμό, για να ελέγχει τους παρασπονδούντες. Δεν φταίει ο Αριστοτέλης αν έβαλε τα θεμέλια της ηθικής και μην τον σνομπάρεις. Διάβασε τα Ηθικά Ευδήμεια ή τα Νικομάχεια, θα σε οφελήσουν. Ούτε έχουν άδικο όσοι νοσταλγούν την Αθηναϊκή δημοκρατία, αφού σύμφωνα με το δίκαιό της, πολλοί εκ των απατεώνων που οδήγησαν εδώ την χώρα, θα είχαν τιμωρηθή, παραδειγματικά.
    Ωραία η ιδέα σου για την αναστήλωση των αρχαίων ναών. Διότι πέραν των θέσεων εργασίας και τη σημασία τους για μας τους αρχαιολάγνους, φαντάζεσαι την κονόμα από την τουριστική αξιοποίηση, των σημερινών σκουπιδότοπων;
    Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλά, εμείς μείναμε Χριστιανοί. Πόσα εκατομμύρια στην Μικρα Ασία και στα Βαλκάνια εξισλαμίστηκαν; Δεν λέμε τίποτα για αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Κ. Γιάννη, γράψτε ένα άθρο για τον Αριστοτέλη, είμαι σίγουρος ότι θα δημοσιευθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. 12.14
    Πολύ σωστά. Ο Σπύρος Βρυώνης έχει γράψει πολλά επι του θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Σχολιαστής απο την προηγούμενη ανάρτηση της Ελίνας για τον ΕΡΩΤΑ.
    Ανώνυμος είπε...

    Οι Έλληνες Χριστιανοί, οι εμφορούμενοι απο αδολη αγάπη, οι αγαπώντες τον πλησίον ως σεαυτόν, υπεραμύνθησαν τα πιστεύω με φανατισμό και μίσος, σε όσους είχαν αντίθετη γνώμη. Η Κυριακή της Ορθοδοξίας πλησιάζει. Μην λείψουν την ημέρα αυτή να ακούσουν τα αναθέματα -ΚΑΤΑΡΕΣ- εναντιον των Ελλήνων.

    ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Μην λείψει κανείς.
    ΛΟΥΣΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΚΑΙ ΒΓΕΙΤΕ ΑΝΑΖΟΩΓΟΝΗΜΕΝΟΙ
    .......................
    ...Παραθέτει 7 αναθέματα εναντίον των Ελλήνων. και κλείνει με το...
    ΕΥΤΥΧΕΙΤΕ
    15 Φεβρουαρίου 2010 9:13 π.μ.
    Ταιριάζει κι εδώ.

    Αλιεύς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Πολύ καλο το άθρο με βρίσκει σύμφωνο σχεδόν σε όλες τις γραμμές.Mιλάς με ιστορική αλήθεια όμως το πρόβλημα εδώ είναι ότι οι αντιρρησίες είναι ένθεοι φανατικοί χριστιανοί που τους λες για ιστορικά γεγονότα και σε κοιτάνε σαν εξωγήινο.Ναι ο μόνος και απλός λόγος ότι υπήρχαν στα κατά άλλους χρονια σκλαβιάς χριστιανοί ήταν καθαρά θέμα οικονομικής υπόστασης του οθωμανού τούρκου κατακτητή.Δεν μπαίνουν στην απλή σκέψη με σοφία και ερευνα της χρονικής περιόδου δηλαδή να δούνε τις κοινωνικές συνθήκες της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου αλλα κρίνουν με νέο ελληνόχριστιανική πονηρή λογική γιατί δεν γίναν όλοι μουσουλμάνοι,η απάντηση είναι απλή,πρώτα γιατί ο τούρκος κατακτητής δεν ήθελε σε όλους τους κατακτημένους να τους δώσει πολλά δικαιώματα,δεύτερον η φεουδαρχία και γενικά το οικονομικό σύστημα συνεχεια των ρωμαίων και όχι των ελλήνων(που όμως οι αρχαίοι έλληνες δεν αρνούνται την εκμετάλλευση ανθρώπου από ανθρwπο όχι όμως απάνθρωπα) που όμως συνεχίστηκε επί βυζαντίου η ίδια οικονομική διαχείρισης,το οικονομικό σύστημα στηρίζετο σε δούλους δηλαδή σε άτομα δίχως το παραμικρό δικαίωμα στην ίδια τους την ζωή και το ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ότι όσοι αλλαξοπίστησαν για τους παρα πάνω λόγους κράτησαν τις ισορροπίες μεταξύ τους δηλαδή ποίους θα δεχόντουσαν στην δικια τους μεριά ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΚΑΣΤΑ δηλαδή είχε δημιουργηθεί μια νέα θρησκευτική και οικονομική κάστα.Mην ξεχνάτε ότι οι μεγαλουπόλεις όλες ανηκαν στους τούρκους οθωμανούς και οποιος ήθελε να ζει ελευθερα έπαιρνε τα βουνά και τα λαγκάδια.όσο για ότι η επαναφορά στο δωδεκάθεο θα μας σώσει δεν έχει καμια σχέσει σε εμάς τους εθνικούς με τους γελοίους λόγους που επικαλείστε κάποιοι εδώ.Όταν λέμε για αρχαία ιστορία και θρησκεία εννοούμε τον πραγματικό τρόπο ζωής και σκέψης μέσα από του αιώνες του ελληνικού έθνους,βρίζετε λοιδορείται κοροϊδεύετε την αρχαία θρησκεία όμως δεν γνωρίζετε ότι αυτή η θρησκεία που βίαια οι νέα τάξης πραγμάτων της ρώμης ξερίζωσε από τους λαούς της μεσόγειους είναι τόσο παλιa που η ζυμώσεις της στον χρόνο-χώρο την έκανε κοινή θρησκεία σε όλους τους έλληνες.τώρα αν κάποιοι πιστεύουν ότι η μαρία έμεινε έγκυος από τον κρίνω και μίλαγε με τον θεό και με τους αγγέλους σκεφτείτε όταν αυτά τα λέγανε στους αρχαίους δώδεκα θεϊστές τι γέλιο θα κάνανε, και να μην πω και για τον μπούς που όπως λέει αυτός ο χριστιανός μιλάει με τον θεό.Μην πείτε κάποιοι ότι σκοτωνόντουσαν οι έλληνες μεταξύ τους πολύ άστοχο παράδειγμα φτηνής χριστιανικής προπαγάνδας,αφού η έννοια κράτος πρακτικά δεν ειχε την σημερινή δύναμη και έννοια περίτρανο παράδειγμα η ένωσις των ελλήνων,ελλήνων με τον μέγα αλέξανδρο και η κατάντια αυτής.ο πλούτος δεν φέρνει την ευτυχία και για αυτόν τον λόγο οι σοφοί πατέρες μας τον είχανε τυφλό και οδηγό του την τύχη.Η λέξεις ελλάς και έλληνας σήμερα φέρνει στο μυαλό των ξένων τον απατεώνα αλλα και τον αρχαίο έλληνα τον δίκαιο τον τίμαιο τον άνθρωπο που κοίτα ψιλά και σκέφτεται όχι πως να κλέψει και να εξαπάτηση τον διπλανό του αλλα να δώσει αυτό που για άλλους είναι κατάρα και για άλλους ευτυχία το πνεύμα του. το αρχαίο ελληνικό του πνεύμα μέσα από την αρχαιοελληνική παράδοση.Τα μεγάλα θεατρικά έργα γραφτήκανε προ χριστού,γιατί;;;;stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. @ 15 Φεβρουαρίου 2010 12:00 μ.μ. Ανώνυμος

    -""Διότι πλούτος και χρήμα παρήχθη και παράγεται στην Ελλάδα"
    Καλά είσαι εκτός πραγματικότητα δεν το θέτω θέμα... Αν ναι ξέχασα παράγεται... Το 65% του ΑΕΠ είναι από μαύρα κέρδη.. αν ναι με συγχωρείς.. Και δεν υπάρχει ούτε ένα εργοστάσιο στην Ελλάδα.. Άστο φίλε... Δεν υπάρχει δυτικό κράτος που να παρήγαγε πολιτισμό, χωρίς να ρέει ο πλούτος στο λαόν του.. Τα κοινωνικά ήθη ήρθαν μετά..

    -"Ηθος, εθνική καί κοινωνική συνείδηση που καλλιεργούνται με την παιδεία, την οποία εσύ ειρωνεύεσαι"
    Είσαι τυφλός άνθρωπε μου... Είδες πουθενά να ειρωνεύομαι την ηθική και την παιδεία...!!! Σε παρακαλώ μην μου χρεώενις πράματα που δεν είπα... Τους προγονολάγνους ειρωνεύομαι που νομίζουν ότι το μόνο που μας λείπει είναι να απαγγέλλουμε όλη μέρα Όμηρο...

    -"και την οποία διαθέτουν σε μεγάλο βαθμό οι ξένοι λαοί που αναφέρεις."
    Οι δυτικοί λαοί... εκμεταλλεύτηκαν πάρα πάρα πολλούς άλλους λαούς για να κάνουν τα θαύματα τους... Εσωτερικά δοκιμάστηκαν πάρα πολύ.. Πάλεψαν πάρα πολύ... Και δεν έφτασαν σήμερα εκεί που είναι λόγω κάποιου μαγικού "Ήθους" που έχουν αλλά με μεγάλη προσπάθεια και δοκιμασίες... αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της εποχής τους, όχι κολλημένοι στα Ρωμαϊκά μεγαλεία..
    Άσε στην άκρη τον ρομαντισμό σου...

    -"Γιατί και φιλοπάτριδες και ηθικούς πολιτικούς θα είχαμε και πιο ευσυνείδητους επιχειρηματίες και τιμιότερο κρατικό μηχανισμό, για να ελέγχει τους παρασπονδούντες."
    Την λέξη καπιταλισμός την έχεις ακούσει ποτέ...;; Αν νομίζεις ότι το μόνο που χρειάζεται είναι κάποια μαγική φιλοπατρία, τότε φίλε ξανάελεγξε τις απόψεις σου.. Ξέρεις πόσους μέγα Έλληνες πατριώτες προδότες συναντήσαμε ως τώρα... Και επίσης η οργάνωση ενός κράτους δεν εξαντλείται στον αιθεροβάμων "πατριωτισμό", θέλει δυναμική, θέλει άποψη, θέλει γνώσης, θέλει διαρκή επαφή με την πραγματικότητα, θέλει τόλμη..

    -"Δεν φταίει ο Αριστοτέλης αν έβαλε τα θεμέλια της ηθικής και μην τον σνομπάρεις."
    Δεν προσέβαλα ποτέ τον Αριστοτέλη.. Μην τολμήσεις να το ξαναπείς αυτό...!!! Και Έχω διαβάσει τα Νικομάχεια... και μην με αναγκάσεις να σου θυμίσω τι γράφει για τους δούλους και τις γυναίκες... Αλλά πέρα από αυτό ως επιστήμονας.. δεν μπορώ απλά να υποκλίνομαι στο μεγαλείο του Αριστοτέλους...

    -"Ούτε έχουν άδικο όσοι νοσταλγούν την Αθηναϊκή δημοκρατία, αφού σύμφωνα με το δίκαιό της, πολλοί εκ των απατεώνων που οδήγησαν εδώ την χώρα, θα είχαν τιμωρηθή, παραδειγματικά."
    Τώρα με προκαλείς να το πω... Πόσους απομύζησαν οι Αθηναίοι για να φτιάξουν το κράτος τους...;; Πόσες φορές δημοκρατικά οι Αθηναίοι ψήφιζαν για να πάνε σε πόλεμο...;;; Ποιόν δημοκρατικά σκότωσαν η Αθηναίοι;;; Υπάρχουν πολλά άλλα μοντέλα δικαιότερης δημοκρατίας που πρέπει να ονειρευόμαστε, όχι την πρώτη πρώτη από όλες... Διαβάστε επιτέλους και νεώτερη πολιτική φιλοσοφία..

    -"Ωραία η ιδέα σου για την αναστήλωση των αρχαίων ναών."
    Όταν σου λέω ότι η αρχαιολαγνεία είναι πάθηση κάτι ξέρω... Κάτσε να ανοίξει κανένα εργοστάσιο.. Κάτσε να σταθεροποιηθεί το εισόδημα στο πορτοφόλι του Έλληνα και μετά διευθετούμε την αναστήλωση όχι για τους ξένους και τον τουρισμό.. αλλά για το λαό μας και τον πολιτισμό γενικότερα...

    Καιρός να αρχίσεις να διαβάζεις και λίγη νεώτερη πολιτική φιλοσοφία μαζί φυσικά με την αρχαιότερη...

    Κοιτάζουμε πάντα στο μέλλον στηριζόμενοι στο παρελθόν... Δεν ονειρευόμαστε ρομαντικά και με παθολογική εμμονή το παρελθόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Διάλεξες την ημέρα να κάνεις την επίθεση στην Ορθοδοξία μήπως είναι τυχαίο ;
    Ημέρα περισυλλογής και αρχή Μεγάλης Τεσσαρακοστής .
    Καλή η προπαγάνδα καλά όσα γράφεις αλλά είναι για αφελείς και ανιστόρητους και εχθρούς της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστεως .
    Με πρόσχημα μερικούς ανάξιους κληρικούς και πρότυπο αλλαξοπιστήσαντα Βησσαρίωνα δηλητηριάζεις όλη την Ορθόδοξη Πίστη.
    Καλός ο ορθολογισμός η αμπελοφιλοσοφίες και η προπαγάνδα αλλά η Ορθόδοξη Πίστη έμεινε και θα μείνει αλώβητη χάρη στην Θεια προέλευση έχει.
    Η Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη με τόσους εχθρούς επί 2000 χρόνια εσωτερικούς και εξωτερικούς θα είχε αφανιστεί αν δεν είχε ψυχοσωτήρια Θεια προέλευση.
    Τα λάθη και τα πάθη των ανθρώπων δεν μειώνουν το έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ανά τους αιώνες .
    Γιατί δεν αναφέρεις τα ονόματα αγωνιστών Σαμουήλ, Παπαφλέσσα , Αθανάσιου Διάκου , Σαλώνων Ησαΐα και τόσων άλλων ηρωικός πεσόντων ιεραρχών πριν και μετά το 1821 και σκυλεύεις την μνήμη τους και την πίστη τους βέβηλε προπαγανδιστή .
    Δεν ήταν απλά δίπλα στους αγωνιστές αλλά πολέμησαν στη πρώτη γραμμή ηρωικά και έδωσαν και το αίμα τους για την Ελλάδα και εσύ τους πληρώνεις με αγνωμοσύνη και αχαριστία .
    «Είπατε τώ βασιλεί, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ου μάντιδα δάφνην, ουδέ παγάν λαλέουσαν. Απέσβετο και το λάλον ύδωρ».
    Σε απλά Ελληνικά ΤΕΡΜΑ και δεν πας να χτυπιέσαι, μέχρι εδώ ήταν.
    Τα είδωλα της ανθρώπινης φαντασίας πέθαναν !!!!!!!!!!!!!!!!
    Η αρχαιολαγνεία και η αντιχριστιανική προπαγάνδα είναι επικίνδυνη .
    Τώρα πρέπει να βρούμε τι μας ενώνει και όχι τι μας χωρίζει άθλιε προπαγανδιστή .
    Δεν έχουμε χρόνο για άλλες διχόνοιες εκτός αν αυτός είναι ο σκοπός σου να διασπαστούμε σε χίλια κομμάτια για να κάνουμε πιο εύκολο το έργο της Νέας Τάξης .
    Μήπως είσαι νεροκουβαλητής της Παγκοσμιοποίησης ;
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ !!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ο καθηγητής Γιανναράς ποτέ δεν μίλησε για «ένωση» με την Τουρκία. Πάντα μιλούσε με θαυμασμό για τον ελληνικό πολιτισμικό ρόλο μέσα σε μια μεγάλη αυτοκρατορία. Μόνο κάποιος που παρακολουθεί αποσπασματικά τον λόγο του καθηγητή μπορεί να κάνει τέτοιους ισχυρισμούς. Αν θέλουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι πάντα αυτό που στηλιτεύει ο Γιανναράς είναι αυτή η αίσθηση του μικρού του περιορισμένου του κοντόφθαλμου που αποπνέει σε όλες του τις εκφάνσεις το ελλαδικό κράτος και η κρατούσα ιδεολογία. Και δεν είναι έξω από αυτήν την κοντόφθαλμη αντίληψη και το παρόν άρθρο. Αυτό που λέει ο Γιανναράς είναι ότι πρέπει να αναλάβουμε τον προαιώνιο πολιτισμικό ρόλο μας και να ανοιχτούμε στις επιδράσεις. Πρέπει πρώτα όμως να αισθανθούμε υπερήφανοι για την ταυτότητα που έχουμε και την οποία θα προβάλουμε προς τα έξω. Η οποία φυσικά έχει ιστορικά ερείσματα αλλά τα χρόνια ακόμα και αμέσως μετά την επανάσταση με τις ιδεολογίες που άκριτα ενσωματώθηκαν στο ελλαδικό κράτος μόνο με το προσόν ότι είναι «δυτικές» το διάβρωσαν σε ένα άνευρο και ασπόνδυλο μόρφωμα αντιμαχόμενων μικροσυμφερόντων οι οποίες αναπαράγουν τις ατέρμονες αντιθέσεις επειδή ακριβώς έχει αδυνατήσει η συλλογική ιδεολογία που μας συγκροτεί. Ένα σύμπτωμα είναι και όλες αυτές οι καινούργιες ιδεολογίες που βλέπουμε να σχηματοποιούνται σε ανιστόρητους ισχυρισμούς. Ο καθηγητής Γιανναράς θαυμάζει την δύναμη της κρατικής ιδεολογίας της Τουρκίας (ναι την αντίληψη του τουρκισμού του Νταβούτογλου που θέλει να συμπεριλάβει και την περιοχή της Κεντρικής Ασίας) όπως θαυμάζει και την δύναμη της κρατικής ιδεολογίας της αναδυόμενης Ρωσίας ή την δύναμη της κρατικής ιδεολογίας γενικότερα σαν ένα μέσω υποταγής του ατομικού συμφέροντος στο συλλογικό. Δεν είναι όμως η βάση του θαυμασμού του η ίδια η φύση της ιδεολογίας του τουρκισμού αλλά η ένδειξη πως κράτη που έχουν αυτό τον κεντρικό ιδεολογικό πυρήνα προοδεύουν και έχουν κατακτήσεις και μέλλον. Αντίθετα από την άνευρη και άχρωμη «Ελληνική Δημοκρατία» την οποία βλέπουμε τα χάλια που βρίσκεται. Αυτός είναι ο βασικός ισχυρισμός του Γιανναρά και δεν είναι χωρίς βάση. Αν θέλει κανείς βέβαια να βρει τον πυρήνα της ιδεολογίας που θα ήθελε να επικρατεί και στην κρατική οντότητα που ονομάζεται «Ελλάδα» ο Γιανναράς είναι πολύ μακριά από την ουσία του αιματολογικού εθνικισμού όπως είναι στην ρίζα του ο τουρκισμός και πολύ κοντύτερα στην αυτοκρατορική τσαρική αντίληψη της Ρωσίας στα προεπαναστατικά χρόνια. Αυτή την ανάπτυξη πολιτισμικής κοινότητας θέλει ο Γιανναράς.
    Αλλά πόσο έτοιμοι είμαστε σαν έθνος να απορρίψουμε την αιματολογική συγγένεια που είναι απότοκο του ιδεολογικού μικροελλαδισμού προς χάριν της πολιτισμικής; Από αυτό το άρθρο βλέπω ότι απλούστατα δεν είμαστε. Από την στιγμή που επιμόνως αναπτύσσουμε τέτοια θεωρήματα για να βρούμε ένα νέο εθνικό μύθο απαλλαγμένο κατά το δυνατόν από τον χριστιανισμό και στηριγμένο σε φαντάσματα του απώτατου παρελθόντος μας που μας μεταφύτευσαν οι δυτικοευρωπαίοι έτσι ώστε να απορρίψουμε τους κοινούς μύθους που μας γέννησαν σαν έθνος και έβαλαν στην σημαία μας τον σταυρό.

    Ελευθέριος Β.

    ΥΓ Η επανάστασή μας γνωρίζετε πολύ καλά πως δεν άρχισε στην ιστορική Ελλάδα κύριε Σιδηρούντιε. Η Επανάστασή μας δεν θα μπορούσε καν να γίνει αν γινόταν με τα δικά σας κριτήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Αγαπητοί φίλοι..
    Δείτε τι πανζουρλισμό προκάλεσε μια τόσο δα μικρούλα π.π.ρ.λογία, από έναν άνθρωπο που ούτε καταλαβαίνει ούτε πρόκειται ποτέ να καταλάβει τον Γιανναρά και το πνεύμα του , (πόσο μάλλον πατέρες της Εκκλησίας κλπ.) και με βάση τις εντελώς περιορισμένες του δυνατότητες, τον ερμηνεύει. Τώρα μετά από όλη αυτή τη ....... κάποιοι άλλοι καλούνται να χαλάσουν τη ζαχαρένια τους για να αποδείξουν... ότι δεν είναι ελέφαντες. Και μόνο η ανορθογραφία του συντάκτη θα έπρεπε να μας κάνει να τον αγνοήσουμε. Και μόνο αυτή. Χαίρετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Λυπάμαι πολύ που αυτό το κείμενο αναρτήθηκε από τον κ. Καλεντερίδη.
    Καλό είναι να ελέγχουμε την ακρίβεια των λεχθέντων.
    Εύχομαι να μην αποτελεί στροφή του ιστολογίου προς τον δωδεκαθεϊσμό και τον μαχόμενο αντιχριστιανισμό.
    Οι πρόγονοί μας στον Πόντο γι αυτήν την Πίστη μαρτύρησαν κι εμείς ερχόμαστε εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς να τους πούμε: ¨δεν ξέρατε τι κάνατε, την πατήσατε, γιατί δεν ακολουθήσατε τον ριψάσπιδα Βησσαρίωνα και τον εκλεκτό του φίλο Αμιρούτζη;¨

    Με εκτίμηση Κώστας Σαμοΐλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. κ. Καλεντερίδη,
    Από μένα τουλάχιστον λάβατε καλύτερο υλικό προς δημοσίευση. Με όλο το σεβασμό στο πρόσωπό σας και το τεράστιο έργο σας.
    Καίτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ανώνυμε Χριστιανέ 2.16, το σύνθημά σας ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.
    Δεν παρατηρήσατε στο άρθρο ότι ανέφερα δίκαιους και αληθινούς μαχητές Ορθόδοξους, διότι υπήρχαν και τέτοιοι, μειοψηφία μπροστά στις χιλιάδες υποταγμένους ρασοφόρους υπηρέτες του Σουλτάνου. Πολλοί πονόψυχοι φτωχοκαλόγεροι ήταν άλλο πράγμα από τους δεσποτάδες, και στους αγνούς φτωχοκαλόγερους αυτούς υποκλίνομαι και τους ασπάζομαι. Υποκλίνομαι και στους λίγους αυτούς του ανώτερου κλήρου που αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Είμαι υπέρ της Ορθοδοξίας και ενάντια της Ανορθοδοξίας, η οποία είναι κυρίαρχος δύναμη μέσα στην εκκλησία.
    Όσο για τα είδωλα, ο Κακόδοξος Αυτοκράτορας Θεοδόσιος και αρκετοί αυτοκράτορες μετά από αυτόν καλά έκαναν λοιπόν και τιμωρούσαν τους ειδωλολάτρες με θάνατο. Σε επόμενο άρθρο θα σας στείλω αντίγραφο του νόμου του περι της θανατικής ποινής των πολυθεϊστών, και πλήθος στοιχείων για τις μαζικές σφαγές εναντίον Ελλήνων, οργανωμένες και από ορισμένους που άδικα ονόμασαν οι Παλαιοκακόδοξοι Αγίους. Κάποιος είπε ότι σατανιστές ήταν στην ουσία που φορούσαν ράσα και σας ξεγέλασαν. Καλή μελέτη της ιστορίας λοιπόν, να και η μελέτη είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι είναι επίπονη διαδικασία, και για αυτό ο άνθρωπος κατα κανόνα την αποφεύγει. Αν μελετούσατε θα είχατε εντοπίσει ότι όλη η αρχαία ελληνική επιχειρηματολογία υπέρ των ειδώλων, υιοθετήθηκε από την παράταξη των εικονολατρών έναντι των εικονοκλαστών.
    Καλή Σαρακοστή, καλή νηστεία, και το Άγιο Πνεύμα που σας καθοδηγεί, εύχομαι να είναι πάντα μαζί σας, όπως ήταν και όταν γράφατε το παραπάνω σχόλιο. Όσο περί των υδάτων που μεταφέρω, αυτά είναι ελληνικής προέλευσης μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Αγαπητέ Ελευθέριε Β, η άποψη περι του ανοίγματός μας με βρίσκει σύμφωνο, και μάλιστα επί του αυτού πρόκειται να δημοσιεύσω σύντομη θέση στο εγγύς μέλλον. Ουδέποτε υπήρξα υποστηρικτής ζωολογικών θεωριών, και ουδέποτε θεώρησα τον Ελληνισμό τοπικό. Αρνούμαι όμως το πνεύμα υποταγής και μοιρολατρίας το οποίο διακατέχει τον έντιμο κ. Καθηγητή. Είναι Ανατολίτης το πνεύματι.
    Κρίνει και κατακρίνει εδώ και χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα, και θεωρεί την παρακμή δεδομένο. Μεταδίδει ανατολικότητα και παθητικότητα. Δεν βλέπει λύση, δεν βλέπει ελπίδα. Παραδόθηκε στον Οθωμανολαγνισμό, και το έγραψε ξεκάθαρα στο σχετικό πρόσφατο άρθρο του.
    Εάν μελετήσουμε την Βυζαντινή ιστορία θα αντιληφθούμε ότι οι Έλληνες Χριστιανοί μετέδωσαν τον ελληνισμό στη δύση, και όχι το αντίθετο. Η Ελληνική ταυτότητα δεν ήταν εισαγόμενη, διότι στην δύση ζούσαν φωτισμένοι Έλληνες και την είχαν εξελληνίσει σε μεγάλο βαθμό. Κάνετε μία βόλτα στα ιστορικά κέντρα των Ευρωπαϊκών πρωτευουσών, είναι γεμάτα με Ελληνική αρχιτεκτονική, και οι βιβλιοθήκες τους είναι γεμάτες με ελληνικά κείμενα, κάτι το οποίο δεν υπάρχει στην Ανατολή. Ο Ελληνισμός δεν υπήρξε εισαγόμενος, και για αυτό έχω πλήθος στοιχείων, τα οποία αγνοεί ο κ. Γιανναράς, διότι δεν έχει μελετήσει το Βυζάντιο. Υπάρχει τέτοια τεράστια άγνοια της ιστορίας ανάμεσα σε θεολογικού κύκλους, ώστε στην σημερινή Ελλάδα να έχει περάσει η άποψη ότι ο όρος Γραικός είναι δυτικής προέλευσης και υβριστικός. Αυτά έγραφε ο Ρωμανίδης μετα μανίας, κι αυτά πίστεψαν οι θεολόγοι, δίχως να εξετάσουν την αρχαία Ελληνική Γραμματεία η οποία αποκαλύπτει την αρχαία εθνική σημασία του όρου. Χωρίς την μελέτη της ιστορίας λοιπόν, αγνοούν οι Θεολόγοι μας ακόμα και το ότι πρώτοι οι Γρεκοί Έλληνες αποίκησαν περιοχές κοντά στους Ρωμαίους, και οι Ρωμαίοι κατ επέκταση αποκάλεσαν όλου τους άλλους που μιλούσαν την γλώσσα των Γρεκών ως Γρεκούς. Οι Γραικοί ήταν μία εκ των αρχαίων Ελληνικών φυλών. Το αντιδυτικό μίσος του Ρωμανίδη πέρασε και στον Γιανναρά και σε άλλους που διδάσκουν μία δική τους πλαστή ιστορία. Η ποσότητα του ανατολικού πνευματικού χασισιού που έχουν καταναλώσει είναι απίστευτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Na me sinhorite pou grafo me latinikous haraktires kirie Stelio!!!
    alla den eho ellinikous ston ipologisti mou perasmenous....simveni kai auto cseris!!!episis katalava oti ise proion ellinikou <>...diakrino mia fovia sou apenanti stin amerikaniki dimokratia...giati?i amerikaniki dimokratia ine vasismeni stis arhes tis Athinaikis dimokratias!!!mipos telika den sas aresoun oi alithies pou sas leme!!!
    ean sou elegan stelio oti aurio tha gini sismos stin periohi sou tin tetarti 17:00,,den tha to diavazes kai tha pethanes apo ton sismo!!!
    ego prospatho na sas po kati...esis an thelete to diavazete an den thelete to afinete os kimeno stin tihi tou...i ousia ine to pan ohi to peritiligma i i morfi pou to simvolizi....
    kali sas imera
    apo enan oute anatoliko oute ditiko...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Αγαπητοί stef, και Αλιέα, σε λίγο θα βγούνε και τα αιχμηρά όστρακα.
    Ανώνυμε Χριστιανέ 2.16 και
    Ανώνυμε 11.31, δηλαδή είναι αριστοκράτες τελικά;
    Ανώνυμε 14 Φεβ. 11.27, αν σου στείλω τις παραπομπές, θα πας σε μία βιβλιοθήκη να βρείς αυτά τα βιβλία και να τα διαβάσεις; Δεν είναι μυθιστόρημα.
    ΑΦ αυτά είναι ενάντια της Κακοδοξίας και Ανορθοδοξίας όχι ενάντια στην Ορθοδοξία.
    Αγαπητή Καίτη, ελπίζω να πήρες απάντηση.
    Φίλε 14 Φεβ. 11.01 έχεις δίκιο.
    Ανώνυμε 10.41, μήπως είσαι άνθρωπος πληρωμένος από τα γνωστά Ανατολίτικα Οθωμανολαγνικά κέντρα;
    Αγαπητή Ελίνα, όλοι κάνουμε λάθη. Ιάσων, Ιάσονας, Βησσαρίων, Βησσαρίονας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Μα τετοια χαζομαρα??!!!οι τουρκοι ηθελαν να υπαρχουν χριστιανοι για να τους φορολογουν!!!ακουσον ακουσον μλκια!!!και τοτε γιατι τους θανατωνανε με τον φρικτοτερο τροπο οποιον εξακολουθουσε "ανοητος" να δηλωνη χριστιανος??δεν χανανε εσοδα ετσι??και γιατι περνανε τα παιδακια και τα κανανε τουρκακια?δεν χανανε φορολογουμενους ετσι??οταν ακουω βλακειες πως μετα να κατσω να ακουσω???ΕΛΕΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. @ 15 Φεβρουαρίου 2010 11:39 π.μ.
    Με κούφανες με την αντίληψη που έχεις για το απόσπασμα που αντέγραψα απο ενα άρθρο του Χρ. Γιανναρά. Έχει καμία σχέση με το Μακρυγιάννη που τον αναφέρει αλλού στο άρθρο; η υπεροψία σου δεν σε τιμά.
    @ 15 Φεβρουαρίου 2010 11:52 π.μ.
    Ευχαριστώ, το γνωριζώ. Όλα τα άρθρα του Χρ. Γιανναρά μπορεί να τα βρεί κανείς απο το ιστολόγιο του Αρδην (Γ. Καραμπελιά).
    Ταπεινή μου γνώμη για το Χρ. Γιανναρά είναι ότι καλυτερά να μη ασχοληθώ, μας έχει πλυμμηρίσει με αντιφατικά άρθρα και σκέψεις, και δεν κάθεται στο ύψος των περιστάσεων θέλοντας να σχολίασει τον Νταβούτογλου και τον Μαρκεζίνη. Δεν είναι ο δικός μας Νταβούτογλου ούτε αξίολογη "διανόηση" που αναφέρεις.
    Άξιος ο μισθός του!
    Κατά τα άλλα, και με την ευκαιρία, ευχαριστώ για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική ανάρτηση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Η Ορθοδοξία είναι ελληνική.
    Η Κακοδοξία είναι αυτή που εκκαθάρισε τους πολυθεϊστές.
    Η Ανορθοδοξία είναι εκείνη η τάση που οδήγησε στην Οθωμανολαγνία.
    Η Ορθοδοξία σήμερα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι Οθωμανολάγνοι είναι ισχνή μειοψηφία ανάμεσα σε Ορθοδόξους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. ''Η αρχαιολαγνεία και η αντιχριστιανική προπαγάνδα είναι επικίνδυνη .''

    ''για να κάνουμε πιο εύκολο το έργο της Νέας Τάξης .
    Μήπως είσαι νεροκουβαλητής της Παγκοσμιοποίησης ;''
    15 Φεβρουαρίου 2010 2:22 μ.μ.

    Με το που κραζει καποιος το πιο αθλιο κατασκευασμα του ανθρωπινου νου (χριστιανισμος, και τα περι θειας προελευσης τ'ακουω βερεσε) πεφτουν σαν τα ορνεα να τον φανε. 'Εισαι μασονος, σε ποια στοα τα εμαθες αυτα, ειναι νεροκουβαλητης της νεας ταξης' κλπ κλπ, ΕΛΕΟΣ! Η αποχριστιανοποιηση της Ευρωπης ειναι γεγονος ειτε αρεσει ειτε δεν αρεσει αυτο. Τελεια και παυλα. Και οσο και να χτυπιουνται μερικοι σαν τα χταποδια η Ελλαδα ειναι Δυση και το δημοκρατικο και φιλοσοφικο της πνευμα δεν εχει καμια σχεση με την αλαζονεια δεσποτισμο και ολοκληρωτισμο της ανατολης.

    ''σε φαντάσματα του απώτατου παρελθόντος μας που μας μεταφύτευσαν οι δυτικοευρωπαίοι''
    15 Φεβρουαρίου 2010 2:24 μ.μ.

    Ο Ελευθέριος Β. σε καποιο προφατο σχολιο δηλωσε οτι αισθανεται Ρωμιος, ετσι εξηγειται αυτο που γραφει παραπανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ωραια λογια αλλα θα ηθελα να σας θημησω οτι ολοι αυτοι οι Βησσαριωνες οι οποιοι ειχαν και ενα υποβαθρο καλο, σε αντιθεση με την πνευματικη ηγεσια του σημερα εφυγαν και αφησαν τους να βγαλουν το φιδι απο την τρυπα...
    Πεθαναν η παντρευτηκαν στην Δυση και δεν αφησαν ουτε ιχνος...εκτος απο κανεναν fon Karayan που ντρεποταν να το αναφερει...Θελλω να μου βρητε καποια κοινοτητα στην φωτισμενη Δυση που αντεξε ...


    Να μην ειμαστε τοσο απολυτοι σαυτα που λεμε και σαυτα που καμουμε.
    Ευχαριστω για την φιλοξενια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Όσοι δεν παίρνετε από λόγια, ελπίζω κάτι να πάρετε από στίχους.

    Έλληνες της γνώσης και της φωτιάς
    Έλληνες παιδιά της ανθρωπιάς
    Έλληνες Ρωμέλληνες Πανέλληνες Αγιορείτες
    Έλληνες Ρωμέλληνες Πανέλληνες του Δία οι θύτες

    Έλληνες του Αυξεντίου και του σαράντα
    Πανέλληνες της Μακρονήσου Θεοί για πάντα
    Πανέλληνες του Μακρυγιάννη με το σπαθί
    Ρωμέλληνες Αυτοκράτορες Βυζαντινοί

    Έλληνες Πανέλληνες, γνήσιοι Ρωμιοί
    Ατρόμητοι αθάνατοι γνήσιοι Γρεκοί
    Πανέλληνες της νίκης και της λευτεριάς
    Έλληνες του μόχθου και της εργατιάς
    Παννέληνες, Πανέλληνες της ξενιτιάς
    Παντού όλος ο κόσμος μια Ελλάς

    Πανέλληνες του Αλεξάνδρου πρώτοι γιοί
    Ρωμέλληνες του Νικηφόρου Στρατηγοί
    Έλληνες Ρωμέλληνες Πανέλληνες αξιοκράτες
    Φιλόσοφοι, επιστήμονες και δημοκράτες

    Έλληνες, Πανέλληνες, Ρωμέλληνες ανταμωθείτε
    Έλληνες, Πανέλληνες, Ρωμέλληνες, θυμηθείτε
    Πανέλληνες, Πανέλληνες, Πανέλληνες
    μέσα απο στάχτες γεννηθείτε.

    Σιδηρούντιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Προς 15/2 2:16 μμ
    Βελτίωσε πρώτα τα Ελληνικά σου και μετρίασε αντίστοιχα την αυταρέσκειά σου. Γιατί αν το "θέλει γνώσης" ας πούμε σου ξέφυγε, αυτό το "δεν εξαντλείται στον αιθεροβάμων πατριωτισμό", βγάζει μάτι. Δεν σου λέω το σωστό, βρές το μόνος σου, αλλά σου κάνω μία νύξη. Τα Ελληνικά εν αντιθέσει προς τα Αγγλικά, κλίνονται.
    Επί της ουσίας, παρατηρώ ότι δεν έχεις κατασταλάξει στις ιδέες σου.Είσαι υπέρ του καπιταλισμού, αλλά τον μέμφεσαι ταυτόχρονα, ως εκμεταλευτή άλλων λαών. Σου αρέσει ο Αριστοτέλης, τον κρίνεις όμως ταυτόχρονα για κοινωνικές αντιλήψεις που ίσχυαν στην εποχή του. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει φυσικά ότι θα μπορούσε να μεταφερθεί η αρχαιότητα στο σήμερα, ούτε την θεοποιεί. Αν αναφερόμαστε σ' αυτήν, οφείλεται στις διαχρονικές αξίες που εκφράζει, στην πολιτιστική πυξίδα που αναζητούμε οι νεοέλληνες, έχοντας χάσει τον προσανατολισμό μας.
    Το μόνο που προτείνεις σαφώς, είναι η εκβιομηχάνιση της χώρας. Εσύ κι αν είσαι αιθεροβάμων. Για να δουλέψουν ποιοί; Οι μετανάστες με τρία ευρώ μεροκάματο; Αυτό είναι το διεθνές στάνταρ. ΄Η υπονοείς ότι πρέπει να προσαρμόσει και ο ΄Ελληνας ανάλογα τις απαιτήσεις του; Ποιος καπιταλιστής θα επενδύσει στην Ελλάδα, όταν υπάρχουν τα μιλούνια των εξαθλιωμένων Ασιατών; Σύνελθε φίλε μου, γιατί φαίνεται ότι η μοντέρνα φιλοσοφία σ' έχει πειράξει. Ζούμε ως λαός μια τραγική πραγματικότητα πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή, με άλλα μυαλά.
    Προϋπόθεση γι αυτό είναι να βρούμε γιατί φτάσαμε εδώ. Ποιοί είμαστε, τι λάθη κάναμε στην επιλογή των ηγετών μας, την αδιαφορία μας για το γενικό καλό μπροστά στο ατομικό μας συμφέρον. Και κυρίως να πιστέψουμε στις δυνατότητες του έθνους μας, όχι από προγονοπληξία όπως νομίζεις, αλλά για να πάρουμε δύναμη και αξίες από την παράδοσή μας. ΄Οταν οι σλαβοσκοπιανοί επινοούν φανταστική καταγωγή από τον Μ. Αλέξανδρο για να δημιουργήσουν έθνος, δεν θα απαρνηθούμε εμείς αυτούς, που αν μη τι άλλο, μιλάμε τη γλώσσα τους.
    Αυτό είναι το νόημα της -όπως την θεωρείς- προγονοπληξίας μου. Αν επιμένεις παρ΄ όλα αυτά, ότι αρκεί η καπιταλιστική ανάπτυξη για να σωθεί η χώρα, ενώ οι δομές και οι αξίες της παραμένουν αμετάβλητες, το μεν πορτοφόλι του ΄Ελληνα δεν πρόκειται να γεμίσει, τα δε λεφτά του θα συνεχίσουν να ταξιδεύουν μέσω των διαπλεκομένων λαμογιών στην Ελβετία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Αγαπητέ κύριε Σάββα, όλα καλά και άγια, αλλά μη μου κόβεις το σκυλάδικο...Εκεί ξεσκάω πώς να το κάνουμε.

    `Ανατολικοσκυλάδικο`. Δεν λέω έχεις και δίκαιο αλλά και άδικο.

    Για ρίξε μια ματιά:

    http://www.youtube.com/watch?v=dL4UApQC940


    Κανείς εδώ δεν τραγουδά...Το λέει ο Παπάζογλου, Ανατολίτης απόγονος Βυζαντινών. Παπαζ ογλού, ο γιός του Παπά δηλαδή.

    Ομολογουμένως, το τραγούδι αυτό είναι Ανατολίτικο. Για μένανε όμως, όποιανού δεν του μιλάει στην καρδιά του, δεν είναι ¨Ελληνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Αγαπητή μου Καίτη, σε ευχαριστώ για τα καλά σου Λόγια. Πολύ θα επιθυμούσα να βρω κάποιον Χριστιανό πραγματικό να με βοηθήσει στην ορθογραφία και την ανάγνωση. Ο άνθρωπος που ανάρτησε την εικόνα, επίσης έκανε λάθος, και θέλει και αυτός βοήθεια. Αναγνωρίζω την αμάθεια μου και απολογούμαι που εσύ διάβασες αυτό το άρθρο και το βρήκες άθλιο. Αυτές οι γραμμές που είδες παραπάνω βγήκαν μετά από αρκετά χρόνια άχρηστης μελέτης. Σου εύχομαι κάθε μεγαλείο στην συγγραφική σου καριέρα, και να επισκιάσεις όλους όσους αντιπαθείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Ανώνυμοι, ανόητοι και εγωπαθείς
    αδιάβαστοι, αγράμματοι, ημιμαθείς
    τεμαχίστε με.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Το άρθρο είναι μακροσκελές και σ' αυτό ο συγγραφέας του διακατέχεται από την αγωνία να πει πολλά.
    Νομίζω ότι η αναφορά του στα πρώτα στάδια του Χριστιανισμού και η διασύνδεσή του με τη Οθωμανολαγνία είναι ατυχής και αβάσιμη.
    Επίσης, νομίζω ότι η ισωπεδωτική αντιμετώπιση της εκκλησίας και των ιεραρχών της ως Οθωμανολάγνων και προσκηνυμένων είναι επίσης αβάσιμη και άδικη.
    Αν δεν υπήρχε η εκκλησία και οι ιεράρχες της, ο Ελληνισμός της Ανατολής θα είχε τουρκέψει και ο γράφων από Σάββας θα λεγόταν πιθανόν Μουσταφάς, όπως έγινε με όσους δεν ήταν υπό τη σκέπη της εκκλησίας.
    Σε πάμπολλες περιπτώσεις οι ιεράρχες ήταν ελληνιστές, γι' αυτό σε πολλά χωριά του Πόντου οι κάτοικοι δεν είχαν χριστιανικά ονόματα, αλλά στη βάπτιση οι παπάδες τους έδιναν αρχαιοελληνικά ονόματα.
    Η βιβλιοθήκη της Αργυρούπολης του Πόντου, από το 17ο αιώνα άρχισε να γεμίζει με βιβλία του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να ισοπεδώνουμε τα παντα και να τους κάνουμε ολους Οθωμανολάγνους.
    Το σημαντικότερο και δυνατότερο μέρος του άρθρου είναι αυτό που αναφέρεται στην παθητικότητα που διακρίνει τον Νεοέλληνα, παθητικότητα που κατά την άποψή μου δεν πρέπει να χρεώνεται στην Εκκλησία και την Ορθόδοξη Πίστη.
    Άλλωστε, η Ελληνική Επανάσταση του 1821 έγινε "για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος της Ελευθερία".
    Και εκείνοι οι Έλληνες, οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι έγραψαν χρυσές σελίδες πατριωτισμού, γεναιότητας και αντρειοσύνης.
    Ναι, να τονώσουμε την αγωνιστικότητα και τον πατριωτισμό των Ελλήνων, να αναδείξουμε την αξία του αρχαίου ελληνικού κόσμου, να εντρυφήσουμε στα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων για να γίνουμε πιο πλούσιοι πνευματικά, κάνοντας αυτό όμως να μην ακυρώσουμε 18 αιώνες ιστορία του Ελληνισμού, που ούτως ή άλλως είναι ταυτισμένη με την Ορθοδοξία, παιδί και η ίδια του ελληνικού πνεύματος, υπό την έννοια της πρόσληψης του λόγου του Χριστού μέσα από αυτό.
    Εν πάση περιπτώσει, δεν είμαι αντίθετος να θίγονται ζητήματα που θεωρούνται ταμπού, πλην όμως αυτό θα πρέπει να γίνεται σε ιστολόγια φιλοσοφικού χαρακτήρα και υπό τον όρο ότι δεν θα μετατρέπεται η συζήτηση σε αρένα μαχών μεταξύ των μεν και των δε, μάχες που αντί να ενισχύουν, πλήττουν την ενότητα του Ελληνισμού.


    φιλικά προς όλους

    Σάββας Καλεντερίδης

    υ.γ. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ένας θεσμός 1800 χρόνων, που εκτός από θρησκευτικό, επιτελεί και εθνικό έργο. Οι ανατροπές στην ιστορία δεν γίνονται πάντα με την ισχύ των όπλων. Οι μεγαλύτερες μάλιστα γίνονται εμ την ισχύ των ιδεών και το Πατριαρχέιο είναι φορέας ιδεών.
    Δεν γράφονται και δεν μπορούν να συζητηθούν όλα στο διαδίκτυο, όμως, όταν αναφερόμαστε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα πρέπει να έχουμε υπ' όψιν μας ότι είναι διαχρονικά στο στόχαστρο των Τούρκων, ενώ ο Μουσταφά Κεμάλ το είχε χαρακτηρίσει "φωλιά κακών" για τον τουρκισμό (Fesat Yuvasi).
    Προσοχή, να εινσχύσουμε την αγωνιστικότητα και τον πατριωτισμό των Ελλήνων, αλλά όταν συντασσόμαστε με θέσεις που εξυπηρετούν τα σχέδια των Τούρκων, πρέπει να ανησυχούμε!
    Προσοχή αδέλφια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Αγαπητέ κ Σάββα, και ποιούς Βυζαντινούς εξυμνώ στο άρθρο; Και κάτι άλλο, ποτέ οι Τούρκοι δεν θα διώξουν το Πατριαρχείο γιατί το θέλουν. Κάναμε τεράστιο λάθος για πολλά χρόνια, άποψής μου. Ντροπή γα γινόμαστε εμείς Οθωμανοί για να υπηρετήσουμε εκεί, αντί να αλλάξουν αυτοί τους νόμους τους. Ντροπή που τούρκεψαν οι δεσποτάδες Δωδεκανήσου και Κρήτης, και καληνύχτα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Παρακολουθώ τον καθηγητή κ. Χρήστο Γιανναρά πολλά χρόνια τώρα και τη βιβλιογραφία και την αρθρογραφία του.
    Όσα αναφέρονται παραπάνω, από τον Γιώργο Σιδηρούντιο, απλώς φανερώνουν πλήρη αδυναμία κατανόησης του λόγου του Γιανναρά (ο οποίος ομολογουμένως δεν είναι εύκολος και απαιτεί βαθιά πεπαιδευμένο νου). Εύκολα κάποιος αντιλαμβάνεται τον εμπαθή λόγο (πόσες φορές πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο ‘’πιασάρικος’’ και ευκολομνημόνευτος χαρακτηρισμός ‘’Οθωμανολάγνος’’). Όσο αφορά την απάντηση με επιχειρήματα σε όσα ανιστόρητα αναφέρονται και μπορούν να παρασύρουν μόνο ‘’αδιάβαστους’’, είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας (πολύ κουραστικό και ανώφελο).
    Ευχαριστώ για τη φιλοξενία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Γεώργιε
    διάβασε καλά τις διαρπαγματεύσεις που έγιναν στη Λοζάνη πριν την υπογραφή της ομώνυμης συνθήκης το 1923.
    Οι Τούρκοι έκαναν τα πάντα για να διώξουν το Πατριαρχείο.
    Ψάξτο!
    Επίσης, η ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ είχε στο στόχαστρο τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
    Το τουρκικό κράτος με τον πιο βάρβαρο τρόπο αφελληνίζει την Κωνσταντινούπολη για να μείνει χωρίς ποίμνιο το Πατριαρχείο και να κλείσει.
    Όπως εγώ σε διάβασα, διάβασε και σύ άλλους.
    Κανείς δεν τα ξέρει όλα.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Κύρις Σάββα, ευχαριστώ για την παραπομπή, τα είδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Από τη συνθήκη της Λοζάνης το πἀλαι ποτέ Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης αναγνωρίστηκε ώς τοπική επισκοπή χριστιανών, κάτι που εσκεμένα λογω πολιτικού κόστους οι Ελληνικές κυβερνήσεις εντέχνως αποκρύπτουν. Καθώς ο εκάστοτε Πατριάρχης και διοικητικός αρχηγός των ελληνορθοδόξων λάμβανε από τον Πασά την εντολή διοικήσεως, έτσι και υπό την Νεοτουρκική πολιτική ο Πατριάρχης μετατράπηκε σε κοινοτάρχη των υπολοιπομένων ελληνορθοδόξων. Αυτή ήταν η συμφωνία ανγνώρισης κατά την πτώση του αυτοκράτορα της Πόλης το 1453, με την ανάληψη Εξουσίας από τον Μωχάμετ, και δεν υπήρξε ποτέ αναδιαπραγμάτευση της πηγής εξουσίας για το λεγόμενο πλέον Πατριαρχείο. Μόνο δύο επίσκοποι της Συνόδου έχουν ποίμνιο (Πόλης και Ιβρου / Τενέδου. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι ο μοναδικός νομικά υπεύθυνος για την απόδοση εξουσιών στον επίσκοπο της Κωνσταντινούπολης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Από περιέργεια είπα να το διαβάσω.Τελειώνοντάς το σκέφτηκα: Δε βαριέσα, έχω χάσει τόσο χρόνο στη ζωή μου... και για λίγο ακόμη, όσο κράτησε η ανάγνωση αυτού του κειμένου, δε χάθηκε ο κόσμος! Μου φάνηκε τουλάχιστον αστείο. Απλώς, μια και το διάβασα, είπα ας κάνω και τον κόπο να γράψω κάποια σχόλια.
    Κατ' αρχάς με την επιστημονικοφάνεια (!) του κειμένου, με τις βαρύγδουπες λέξεις και το αράδιασμα ονομάτων και κινημάτων ο υπογράφων το κείμενο φαντάστηκε ότι τους εξέπληξε όλους με τις γνώσεις(!) του γύρω από το θέμα που θέλει να προβάλει. Απλώς φόρεσε τα "γυαλιά" με τους "φακούς" της αρεσκείας του,
    διάβασε από βιβλία επιλεκτικά όσα και όποια του ταίριαζαν και έκατσε και έγραψε ένα... "εμπνευσμένο" άρθρο!
    Δικαίωμά του να έχει όποια άποψη και πίστη θέλει, αλλά να στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις πεποιθήσεις του σε ιστορικές ανακρίβειες, σε συγκρίσεις ετερόκλητων πραγμάτων, σε επικλήσεις και παρερμηνείες ρήσεων και πράξεων τόσο των αρχαίων, όσο και άλλων συγγραφέων, φιλοσόφων ή φιλοσοφούντων, το μόνο που καταφέρνει είναι να κραυγάζει για τα "πιστεύω" του ότι είναι ό,τι πιο σωστό, ό,τι πιο αληθινό υπάρχει στον κόσμο θέλοντας πάση θυσία να να το αισθάνονται έτσι και οι άλλοι!
    Άλλο ελληνισμός, άλλο χριστιανισμός. Και τα δύο γαλούχησαν για πολύ καιρό και γαλουχούν ακόμη τους Έλληνες. Από τον πρώτο ερανίζεις ό,τι μπορεί να σε κάνει πραγματικό άνθρωπο, θαυμάζεις σε ποιο σημείο έφθασαν τη σκέψη, τη γλώσα, την τέχνη, την επιστήμη. Από τον δεύτερο μαθαίνεις να ζεις εν κοινωνία με τον εαυτό σου τον συνάνθρωπό σου και τον Θεό και να οδηγείσαι με διαρκή άσκηση στη θέωση. Αυτά τα δύο δεν γίνονται "αχταρμάς". "Ελληνοχριστιανισμός" δεν υπάρχει. Είναι μια άστοχη και ανόητη επινόηση.
    Τέλος, η ανακόλουθη συμπεριφορά οπαδών ή πιστών δεν αναιρεί την ορθότητα μιας θεωρίας ή την αλήθεια μιας θρησκείας.
    (ΚΑΤΕΡΙΝΑ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Οι χριστιανοί, οι μουσουλμάνοι, λοιποί γιαχβιστές και δωδεκαθεϊστές είναι διχαστικοί μοναρχικοί, που καμώνονται πως δε βλέπουν ότι οι Σαλαμινομάχοι ήταν θαρραλέοι άθεοι, που χρησιμοποιούσαν τα ονόματα "θεών" αλληγορικά, για αρχική εξήγηση φυσικών φαινομένων στα παιδιά, και ως αφορμή για λαϊκές γιορτές. Ούτε θρησκευτικά δόγματα διεφθαρμένων σωκρατικών ούτε ιερατεία ούτε παιδομαζώματα εφόρων είχαν και έχουν οι πραγματικοί Έλληνες.
    Η ανθρωπότητα συντηρείται διχασμένη από εγωμανείς που προβάλλουν την εγωμανία τους ως "θεό"-σκιάχτρο, μισούν την άμεση δημοκρατία και προτιμούν να παρασύρουν τα πάντα στον τιτανικό γκρεμό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Αγαπητή Κατερίνα, ο Χριστός όπως τον ξέρεις είναι ένας Έλληνας Θεάνθρωπος, όπως το έφτιαξαν άνθρωποι με την ελληνική φιλοσοφία τους, και με στοιχεία δανεισμένα από Αιγυπτιακή και Περσική μυθολογία. Είναι ένας τέλειος Θεάνθρωπος, αποτέλεσμα σπουδαίου Ελληνικού συγκρητισμού. Καμία σχέση δεν έχει με τον ιστορικό Ιησού, τον ηγέτη μιας αιματηρής επανάστασης. Κάποιοι καλλιεργημένοι οπαδοί του τον θεοποίησαν σταδιακά, και αυτή η διαδικασία της θεοποίησης πήρε πολύ καιρό. Αυτή είναι η άποψή μου, και όχι μόνο η δική μου. Είναι πράγματι η άποψη της μειοψηφίας στην Ελλάδα, αλλά πολύ περισσοτέρων στην Δύση την οποία ο δάσκαλός σου αποστρέφεται. Η διαφώτιση είναι σαν να μην άγγιξε την Ελλάδα. Η συσκότιση είναι είναι αυτή που επικρατεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Αμφίπολις, πες και τα υπόλοιπα για την συνθήκη της Λωζάνης. Πες και για τον δεύτερο την τάξη στην Οθωμανική αυτοκρατορία, τον αντιβασιλέα... και πως γίνονταν η επιλογή του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Αγαπητέ κ Σάββα, με την βία επιβλήθηκε ο Χριστιανισμός σε Ανατολή και Δύση, με ιστορικό τρόπο τον οποίο δεν έχουμε διδαχθεί. Εσείς ο ίδιος ομολογείτε ότι στο όνομα του Χριστού έγινε ακόμα και η δική μας επανάσταση. Ναι, δεν ήταν όλοι Οθωμανολάγνοι. Οι φωτισμένοι Ιεράρχες υπήρχαν. Οι Οθωμανολάγνοι και οι ρακένδυτοι έμειναν στην Οθωμανική αυτοκρατορία, και αυτοί ήταν η μεγάλη πλειοψηφία των Χριστιανών δούλων του Σουλτάνου. Όποιος είχε λίγα χρήματα και πνεύμα ελεύθερο δεν κάθονταν κάτω από αφέντες, έφευγε για μέρη άλλα. Τα παιδιά αυτών των Ελεύθερων έφτιαξαν την Δύση που πολλοί σήμερα καταριούνται στην Ελλάδα, και η οποία είναι στην ουσία ένα αντίγραφο και μία εξέλιξη της μεγάλης Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. πολύ ενδιαφέρον άρθρο και θα συμφωνούσα στα περισσοτερα.
    Για τον Γιανναρα ειχε γινει θεμα με μια επιφυλλιδα του
    στην οποια ανέπτυσε καποια σεναρια για ελληνοτουρκικη προσεγγιση μεσα σε ενα αλλο ομως πολιτιστικο πλαισιο ουτε κεμαλικο ή ισλαμικο ουτε δυτικοευρωπαϊκο αλλα "ανατολιτικο" εαν βεβαια η τουρκια αποδεχοταν κατι τετιοι. ο Γιανναρας λεει"Τρίτον, να λειτουργήσει η Ελλάδα ως πολιτισμικός (άρα και πολιτικός) καταλύτης δημιουργικής συμπόρευσης αυτής της μετα-βυζαντινής Ανατολής (υπό τη Νεο-οσμανική ηγεσία) με τη μετα-ρωμαϊκή Δύση (υπό την ηγεσία των Βρυξελλών). Η Δύση διεκδικεί τη συνέχεια του αρχαιοελληνικού κληροδοτήματος, η Τουρκία τη συνέχεια του Βυζαντίου. Η υπαγωγή του σημερινού Ελλαδισμού υπό την οθωμανική επιρροή με παράλληλη τη μετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα ήταν ίσως η τελευταία ευκαιρία να επανέλθει, με ενεργό μετοχή, στο ιστορικό γίγνεσθαι ο Ελληνισμός"
    το παραπανω οντως προκαλεσε πολλες αντιδρασεις και ειναι λογικο διοτι κανεις δεν δεχεται με κανενα ορο να τελει υπο "νεο-οσμανικη" ηγεσια και οθωμανικη επιρροη.
    Φρονω (και δεν ειμαι γιανναρολογος) οτι ο Γιανναρας εξεφρασε την μαλλον ατυχη αποψη του αυτη απο υπερβαλοντα ανατολιτικο ζηλο και νοσταλγια προσπαθωντας παραλληλα να προτεινει λυσεις για συνεχισει να παιζει ο ελληνισμος ιστορικο ρολο.
    ολο το αρθρο ειναι εδω
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_06/09/2009_328243

    Γ Σεριατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. πολύ ενδιαφέρον άρθρο και θα συμφωνούσα στα περισσοτερα.
    Για τον Γιανναρα ειχε γινει θεμα με μια επιφυλλιδα του
    στην οποια ανέπτυσε καποια σεναρια για ελληνοτουρκικη προσεγγιση μεσα σε ενα αλλο ομως πολιτιστικο πλαισιο ουτε κεμαλικο ή ισλαμικο ουτε δυτικοευρωπαϊκο αλλα "ανατολιτικο" εαν βεβαια η τουρκια αποδεχοταν κατι τετιοι. ο Γιανναρας λεει"Τρίτον, να λειτουργήσει η Ελλάδα ως πολιτισμικός (άρα και πολιτικός) καταλύτης δημιουργικής συμπόρευσης αυτής της μετα-βυζαντινής Ανατολής (υπό τη Νεο-οσμανική ηγεσία) με τη μετα-ρωμαϊκή Δύση (υπό την ηγεσία των Βρυξελλών). Η Δύση διεκδικεί τη συνέχεια του αρχαιοελληνικού κληροδοτήματος, η Τουρκία τη συνέχεια του Βυζαντίου. Η υπαγωγή του σημερινού Ελλαδισμού υπό την οθωμανική επιρροή με παράλληλη τη μετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα ήταν ίσως η τελευταία ευκαιρία να επανέλθει, με ενεργό μετοχή, στο ιστορικό γίγνεσθαι ο Ελληνισμός"
    το παραπανω οντως προκαλεσε πολλες αντιδρασεις και ειναι λογικο διοτι κανεις δεν δεχεται με κανενα ορο να τελει υπο "νεο-οσμανικη" ηγεσια και οθωμανικη επιρροη.
    Φρονω (και δεν ειμαι γιανναρολογος) οτι ο Γιανναρας εξεφρασε την μαλλον ατυχη αποψη του αυτη απο υπερβαλοντα ανατολιτικο ζηλο και νοσταλγια προσπαθωντας παραλληλα να προτεινει λυσεις για συνεχισει να παιζει ο ελληνισμος ιστορικο ρολο.
    ολο το αρθρο ειναι εδω
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_06/09/2009_328243

    Γ Σεριατος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Κύριε Σεριάτο, πολλά ευχαριστώ. Δεν ήθελα να αναφέρω το όνομά του στο άρθρο από ντροπή, διότι είναι μεγάλος άνθρωπος. Άνθρωποι τέτοιου πνεύματος πολέμησαν την διαφώτιση στην Ελλάδα τα τελευταία 200 χρόνια, κέρδισαν, και έφεραν την σημερινή ανατολικοσκυλάδικη κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Καλά τα 7 κλιπς για όλους μας
    http://amfipolis.blogspot.com/2009/11/blog-post_3669.html
    κανείς μας λοιπόν δεν είναι αυτό που νομίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Όποιος πιστεύει στην εγγύτητα Ισλάμ και ορθοδόξου χριστιανισμού είναι αδιάβαστος και επιπόλαιος ενώ ολοφάνερα δεν γνωρίζει γρυ από ισλαμική και ορθόδοξη θεολογία.

    Η έκδοση της Πατρολογίας έχει άφθονα πολεμικά κείμενα κατά του Ισλάμ από την διάλεξη "προς τους αθέους Χιόνας, συγγραφείσα παρά του ιατρού τού Ταρωνείτου" Μέχρι τους Κατά Μωάμεθ λόγους του αυτοκράτορος Ιωάννη Καντακουζηνού (υπενθυμίζω και το κείμενο που χρησιμοποίησε ο Πάπας).
    Ουδεμία εγγύτητα ή σχέση υπάρχει. Μόνο κάποιες μορφές του μυστικιστικού Ισλάμ (ιδίως οι Μεβλεβήδες) προσεγγίζουν κάπως λόγω Νεοπλατωνισμού. Το μεγάλο ρεύμα των Μπεκτασήδουν ουδεμία σχέση είχε ή έχει. Αντιθέτως το Ισλάμ στην μυστικιστική του κατεύθυνση προσεγγίζει περισσότερο τους γνωστικούς και τις άλλες αιρέσεις που κατά καιρούς εμφανίστηκαν (μεταμψύχωση, καταδίκη της σάρκας ως κακής, προΰπαρξη των ψυχών, θάνατος της καταδικασμένης ψυχής, πανθεϊσμός, αντικληρικαλίσμός, ανεικονισμός, απαγόρευση από το Κοράνι της λατρείας Αγίων, υλικές ανταμοιβές στον παράδεισο κλπκλπ).
    Παρακλώ λοιπόν να μη γράφετε αβασάνιστα. Αυτές είναι στρατευμένες απόψεις του Arnold Toynbee που για δικούς του λόγους κατατάσσει την Ορθοδοξία ειδικώς και όχι τον χριστιανισμό γενικώς μαζί με το Ισλάμ.
    Αν παραβληθεί η αντοχή του Ορθοδόξου Χριστιανισμού στην Ανατολή έναντι του Ισλάμ προς την αντοχή του Δυτικού χριστιανισμού στην Ισπανία, καταλαβαίνει κανείς ποιός είναι κοντά και ποιός μακριά...Στην Ισπανία μέσα σε 500 χρόνια η Λατινική Εκκλησία προχώρηση στην υιοθέτηση της αραβικής γλώσσας και είχε μεγάλες απώλειες από αβίαστο προσηλυτισμό. Στην Σικελία, ευρισκόμενη μετά το σχίσμα υπό Αραβική και αμέσως μετά Νορμανδική (λέγε λατινική) κυριαρχία, τί ελληνικό απέμεινε;

    Χωρίς ελληνορθόδοξο κλήρο οι τελευταίες κοινότητες έσβησαν τον 18ο αι. όπως αργοσβήνουν και της Κάτω Ιταλίας μετά την προσχώρησή τους στον Καθολικισμό.

    Ποιός διατήρησε τους Κόπτες ως ξεχωριστή εθνότητα στην Αίγυπτο και παρά τις σκληρές διώξεις αν όχι η Εκκλησία τους;

    Όπου ζει η Εκκλησία ζει κι ο Ελληνισμός, όπου λείπει η Εκκλησία κι όποιος αποκόπτεται από αυτήν μέσα σε ξένο περιβάλλον, εκείνος και χάνεται για τον Ελληνισμό.
    Ας αναλογιστεί ο καθένας, τί μένει σήμερα από τους Έλληνες μετανάστες στην Ευρώπη και την Αμερική; Μόνο όσοι συνδέονται με την Εκκλησία διατηρούν ακόμη την Ελληνικότητά τους ικανοποιητικά ώστε να την παραδώσουν στα παιδιά τους. Οι υπόλοιποι δεν γεννούν πλέον Ελληνόπουλα, αλλά όπως ήδη ο Κοραής παρατηρούσε στην εποχή του Αγγλόπουλα, Γαλλόπουλα κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Αγαπητέ EMMANOUIL Όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα βρίσκονται Τσιγγάνοι για πάνω από χίλια χρόνια, και μάλιστα ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ήρθαν στα ελληνιστικά χρόνια. Ποιός τους κρατάει την γλώσσα τους ακόμα ζωντανή; Τα βιβλία τους; Η πίστη τους; Έχουν κλήρο δικό τους; Μήπως μας αρέσει να φτιάχνουμε μύθους; Τα παρακάτω ίσως μας αλλάξουν την ζωή, αν τα δούμε όλα τα κλιπς με προσοχή:
    http://amfipolis.blogspot.com/2009/11/blog-post_3669.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.