7/2/10

«Οι Ελληνες υποδουλώθηκαν»


Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Γροθιά στο στομάχι ήταν ο χαιρέκακος, μοχθηρός τίτλος κύριου άρθρου των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου την Πέμπτη: «Οι Ελληνες υποδουλώθηκαν»! Η βρετανική εφημερίδα χαρακτήριζε «σκλαβιά» για τη χώρα μας το πρόγραμμα σταθερότητας που υποχρεώθηκε να υποβάλει η κυβέρνηση Παπανδρέου. Ανάλογο πνεύμα ταπείνωσης της χώρας μας διαπερνούσε και τον τίτλο του κεντρικού πρωτοσέλιδου θέματος της γερμανικής «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» την ίδια μέρα: «Οι Βρυξέλλες διατάζουν (!) την Αθήνα να ακολουθήσει σκληρή κατεύθυνση λιτότητας». Πλήρως απαξιωτικό και προχθεσινό της μεγάλο δημοσίευμα: «Ο αποχαιρετισμός της Ελλάδας στο τεμπελχανείο»!

«Τεμπελχανείο» λοιπόν η χώρα μας κατά τους Γερμανούς. «Δούλοι» πλέον οι Ελληνες κατά τους Αγγλους. «Ζητιάνους» είχαν προλάβει να μας χαρακτηρίσουν από την προηγούμενη εβδομάδα οι Αμερικανοί: «Οι Ελληνες επαιτούν την υποστήριξη των αγορών», ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της αμερικανικής «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» την περασμένη Παρασκευή. Αυτά είναι τα αισθήματα των υποτιθέμενων εταίρων και συμμάχων της κυβέρνησης απέναντι στη χώρα μας και τον λαό μας.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε κάτω από το βάρος αφόρητων πιέσεων μια πολιτική, η οποία στο εσωτερικό τού εξασφάλισε την υποστήριξη της Δεξιάς και προκάλεσε τη σύγκρουση με την Αριστερά και τα συνδικάτα. Εκών - άκων προχώρησε σε μια στρατηγική επιλογή, η οποία αναμφίβολα θα σφραγίσει την πρωθυπουργία του σε όλους τους τομείς της διακυβέρνησης. Δεν γνωρίζουμε αν θα κατορθώσει να περάσει την πολιτική του. Γνωρίζουμε, όμως, ότι έπνιξε εν τη γενέσει τους όλες τις ελπίδες για «καλύτερες μέρες» που είχαν οδηγήσει στη θριαμβευτική εκλογή του πριν από τέσσερις μόλις μήνες.

Καμιά συμπαράσταση στο εξωτερικό δεν του εξασφάλισε αυτή η πολιτική επιλογή, η οποία αποδυναμώνει την υποστήριξή του στο εσωτερικό. Οι συντηρητικοί κύκλοι που του επέβαλαν αυτή τη γραμμή συνεχίζουν να του κουνούν απειλητικά το δάκτυλο και είναι αυτοί που τροφοδοτούν διαρκώς με δημοσιεύματα και δηλώσεις την εικόνα διεθνούς διασυρμού της χώρας. Οι πολιτικοί σύμμαχοι του Γ. Παπανδρέου βρίσκονται στην αριστερή πλευρά του πολιτικού ευρωπαϊκού φάσματος - αυτή που εγκατέλειψε ο πρωθυπουργός με τις επιλογές του. «η Ελλάδα χρειάζεται αλληλεγγύη και όχι τον οικονομικό κορσέ των Βρυξελλών», δήλωσε π.χ. ο εκπρόσωπος του γερμανικού κόμματος «Αριστερά» Αλεξάντερ Ούλριχ.

Πλήρως αντίθετος δηλώνει όμως με τους στόχους του προγράμματος σταθερότητας: «Η μείωση του κρατικού ελλείμματος κατά 75% (σ.σ. εννοεί δηλαδή από 12,7% να πάει στο 3%) εντός τριών ετών αποτελεί ανέφικτο στόχο και είναι οικονομικά παράλογος και κοινωνικά καταστρεπτικός. Οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στα ασφαλιστικά συστήματα θα πνίξουν την εσωτερική αγορά και θα εξωθήσουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στη φτώχεια», υπογράμμισε. «Η στρατηγική των συντηρητικών κυβερνήσεων θα επιδεινώσει την κρίση και θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και των ελλειμμάτων», τόνισε και ο Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, υποστηρικτής της κυβέρνησης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αλλη πολιτική υποστηρίζει και ο Ράσμουσεν. Σοσιαλδημοκράτης και μάλιστα κάθε άλλο παρά της αριστερής πτέρυγας είναι, αρνείται όμως να υποταχθεί στον δήθεν «μονόδρομο» της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που υπαγορεύει και επιβάλλει η ΕΕ. «Η παρούσα κρίση καθιστά επιτακτική την ανάγκη να επιφέρουμε ριζοσπαστική αλλαγή διαρκείας στις οικονομίες και στις κοινωνίες μας», διακήρυξε σε δήλωση υποστήριξης που έκανε προς την Ελλάδα. Θα θέλαμε να το είχαμε ακούσει αυτό από τον Γ. Παπανδρέου.

Εχθροί και φίλοι της χώρας έχουν καταστήσει σαφείς τις θέσεις τους. Ο πρωθυπουργός υπέκυψε στις απαιτήσεις των πολιτικών εχθρών της σοσιαλδημοκρατίας, απογοητεύοντας τους φίλους του. Γνωρίζει φυσικά ότι πάντα η πολιτική έχει χρώμα. Και το χρώμα του προγράμματος σταθερότητας είναι νεοφιλελεύθερο.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι νεοφιλελεύθερες επιλογές διχάζουν, δεν ενώνουν. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση συστράτευσης των εργαζομένων και των μικρομεσαίων με την κυβερνητική πολιτική, όπως ζητάει ο πρωθυπουργός. Κανείς δεν μπορεί να δεχθεί να αναγορευθούν σε προνομιούχους οι μισθωτοί των δύο - δυόμισι χιλιάδων και να δουλεύουμε όλοι ως τα 67 για να υπάρχουν ανά πάσα στιγμή 28 δισεκατομμύρια για τις τράπεζες.

ΕΘΝΟΣ

12 σχόλια:

  1. κ Δελαστίκ,

    θα πρέπει να γωνρίζεις σαν δημοσιογράφος (θεωρητικά τουλάχιστον) πως οι «Φράνκφουρτερ , Αλγκεμάινε» είναι «τουκοκρατούμενη», με πάμπολλα άρθρα επιθετικής μορφής για την Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια.

    Αποτελεί το κατεξοχήν ανθελληνικό ΜΜΕ της Γερμανίας, για την περίπτωση που ασχοληθεί με την Ελλάδα.

    Οι FT έχουν τον λόγο τους.


    Φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η βουλή περί τα μέσα Ιανουαρίου [1828] προσκαλεί τον Κυβερνήτην, Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, να ορκισθή τον όρκον του συντάγματος της Τροιζήνος. [...]
    Και ιδού ο λόγος του προς αυτούς: «Δεν είναι δυνατόν, αδελφοί, να ορκισθώ τον όρκον του συντάγματος, διότι δεν εμπορώ να σας υποσχεθώ να φυλάξω ό,τι δεν έχετε και ό,τι δεν μου παραδίδετε. Αλλά σας υπόσχομαι να προσπαθήσω διά την ανεξαρτησίαν της Ελλάδος όσον δύναμαι».

    Νικόλαος Σπηλιάδης, Απομνημονεύματα, Δ΄. Αθήναι 1970. 80.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ζούμε σίγουρα σε 'ψευτορωμαίϊκο'...άραγε θά υπάρξη τό 'πραγματικό ρωμαίϊκο' ή όλα αυτά είναι ψυχώσεις; νοιώθω πώς πλησιάζει ο καιρός νά λάβουμε τήν ΤΕΛΙΚΗ απάντησιν.

    γραφικός.

    Υ.Γ.αυτό πού πάντως είναι βέβαιον, είναι πώς ζούμε σέ χρόνια όπου αργά αλλά σταθερά μάς κλέβουν 'καί τή στάχτη από τήν φωτιά'...έμεινε έστω καί λίγη Πίστη γιά κάτι καλλίτερο;γιά Αγώνα;γιά Ελπίδα;γιά Ελευθερία;οψόμεθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σίγουρα βρίσκουν κάποιοι κύκλοι τώρα την ευκαιρία να βγάλουν το άχτι τους έναντι τις πατρίδος μας, αλλα ορισμένες επισημάνσεις είναι αληθές.
    Σε πια άλλη χωρα του κόσμου βγαίνουν τόσoι εργαζόμενοι στη σύνταξη με 55;
    Πια άλλη χωρα του κόσμου έχει τόσους πολλούς δημοσιους υπαλληλους σε μη κερδοφόρες κρατικές επιχείρησης;
    Δυστυχώς μια χωρα σαν την Ελλάδα, με τα ιδιαιτερα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής (απειλή εθνικής κυριαρχίας)δεν έχει την πολυτέλεια - ειδικά στην σημερινή εποχή - να χαράσσει έντονη αριστερά πολιτική με δυνατά αλλα παράλληλα και πλήρες διεφθαρμένα συνδικάτα.
    Το στρατιωτικό παιχνίδι με την Τουρκια το έχουμε χάσει πριν πολλά χρονια. Το πολιτικο λίγο πιο πρόσφατα. Εάν χάσουμε τώρα και το οικονομικό, θα καταλήξουμε όντως δορυφόρος τις Aγκυρας!
    Και τους πασάδες δεν τους ενδιαφέρουν ούτε τα συνδικάτα, ούτε οι σύνταξεις, ούτε τίποτα!
    Πρέπει λοιπόν να συμμορφωθούμε όλοι και να αποδείξουμε ότι αξίζουμε την ανεξαρτησία και το κράτος μας, διότι αν δεν τα καταφέρουμε θα χαθούμε οριστικά.
    Μας έχουν βαρεθεί πια οι πάντες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελλάς το μεγαλείο σου!

    "People are moving funds either because they don't trust our banking system, want to avoid what they fear will be taxes on deposits or are simply anxious about the future of our economy."

    http://www.guardian.co.uk/world/2010/feb/07/greek-rich-pull-out-billions-debt

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλλο Ελληνες και αλλο λαμογια που κατακλεβουν τη χωρα ως διαχειριστες της εξουσιας.Κανενα απο τα επικριτικα σχολια δεν αφορα τους Ελληνες που και εργατικοι και αξιοπρεπεις ειναι και ασφαλως ειναι σχολια κουτσομπολιστικης στηλης παρα πολιτικα.Αν επρεπε να σχολιασουν αμεροληπτα θα επρεπε να συμπονεσουν τον Ελληνικο λαο για την ατυχια που ειχε να τον κυβερνουν οι κατωτεροι, που ως οργανα της θρησκευτικης εξουσιας κανουν οτι περνα απο το χερι τους να ρημαξουν τον Ελληνα.Φωτεινα παραδειγματα βατοπεδι,ςιεμενς,χρηματηστηριο,ζαχοπουλοι κ.λ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τα σκληρά (ΑΡΑΓΕ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ?) μέτρα από τον πρωθυπουργό...



    Ο Γ. Παπανδρέου, μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανακοίνωσε αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, πάγωμα μισθών και μείωση 10% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.
    (Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_02/02/2010_321946)

    Παρακαλώ πολύ, κ. Παπανδρέου: υπολογίσατε ποσοτικά τις οικονομικές επιπτώσεις των σκληρών σας μέτρων? Μήπως τα σκληρά σας μέτρα φέρουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα ήθελε η κοινωνία των υπηκόων σας στην Ελλάδα? Υπολογίσατε ποσοτικά τις οικονομικές επιπτώσεις της αντιστροφής των μέτρων σας?

    1) Μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 10%.
    2) Αύξηση μισθών κατά 10%.
    3) Αύξηση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%.

    ANALYSIS:

    1) Μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σημαίνει εργασία γιά τους νέους με χαμηλότερο μισθό από τους αποχωρούντες, και μεγαλύτερη κατανάλωση από αυτούς που αποχωρούν.

    2) Αύξηση μισθών σε ανθρώπους που ζουν με μισθό σημαίνει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη εκεί που μετράει.

    3) Αύξηση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων επίσης σημαίνει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη εκεί που μετράει.

    Μήπως, λέω μήπως, κ. Παπανδρέου τα μέτρα σας επιφέρουν βλάβη στην Ελλάδα? Επαναλαμβάνω γιά να γίνω ξεκάθαρα αντιληπτός: υπολογίσατε ποσοτικά τις οικονομικές επιπτώσεις των σκληρών σας μέτρων? Ναι ή όχι?

    Αν ναι, τότε γιατί H KAΘHMEPINH δεν δίδει τις προβλέψεις σας?

    Αν όχι, τότε γιατί βαδίζετε στα τυφλά κ. Παπανδρέου?

    Ή μήπως είστε και σεις ένας απλός... υπήκοος? Μα αν ναι, τότε τίνος?



    Μετά τιμής,
    Ο ΜΕ ΤΑΣ ΑΠΟΡΙΑΣ

    PS: Billions of empirical studies show that cost-cutting tactics never work. The reason? When you cut cost, you end up cutting your investment into the future. And it is new investment in industry and new growth that Greece needs now more than ever, NOT cost-cutting tactics. Darn, I forgot, we Greeks can only reason deductively, not inductively... darn!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάποτε θα γινόταν κι αυτό, γιατί μας πειράζει, έφτασε ο κόμπος στο χτένι..
    Οι συνδικαλιστές συνέχεια ζητούν χωρίς να παράγουν, οι πολιτικοί υποσχονται με ξένα χρήματα, οι εργολάβοι έχουν αναγορευθεί σε τρωκτικά, το δημόσιο έγινε ένα τεράστιο θηρίο που κατατρώγει τους πόρους. Παντού διαφθορά και ο πολίτης σφυρίζει αδιάφορα, θεωρεί ότι τα λαμόγια είναι μάγκες, τώρα όμως που πληρώνει γι αυτούς έχει πέσει από τα σύνεφα, δυστυχώς έχουν αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα, οι πολιτικοί όμως είναι οι ίδιοι, οι φορείς, οι μηχανισμοί τίποτα δεν άλλαξε κι έτσι πάλι ο λαός θα την πληρώσει τη νύφη.
    Είδατε τον πρόεδρο των εφοριακών τι έλεγε "δε θα επιτρέψουμε κανένα να μειώσει το ειδόδημα μας......"
    λες και το κράτος είναι μαγαζί τους επειδή κάποιοι αφελείς τους έδωσαν εξουσία, πρώτα να μιλάνε και μετά να δουλεύουν ή και πολλές φορές να μας δουλευουν όταν πιάνονται στη φάκα με τα σημαδεμένα χρήματα.....
    Κύριοι αυτοί που πρέπει επειγόντως ν' αλλάξουν είναι οι πολιτικοί, αυτοί πρέπει να πουν την αλήθεια στο λαό και να πάψουν να του χαιδεύουν τ' αυτιά και μετά να τον μαστιγώνουν, να γίνουν πατριώτες και να σκεφθούν ότι αυτός ο λαός υπάρχει σε πείσμα κάποιων χιλιάδες χρόνια, δε μπορεί να τον οδηγήσουν στο αφανισμό έτσι τόσο άδοξα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Περαστικά στους Δυτικόφιλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ 7:41 μ.μ.

    Δεν υπάρχουν "τουρκόφιλες" ή άλλες εφημερίδες, αλλά γίνονται.

    Όταν το 1923 ο Ε. Βενιζέλος πήγαινε στην Λωζάννη για αν υπογράψει την ομώνυμη Συνθήκη, οι λονδρέζικοι "TIMES", δηλαδή Η εφημερίδα της εποχής, η οποία ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις, υποστήριζε λυσσαλέα την Τουρκία. Ο Βενιζέλος διεμήνυσε στον "υποτακτικό", τον Πλαστήρα, να του εμβάσει ένα σοβαρότατο ποσό στην Λωζάννη, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Πλαστήρας φρόντισε γι αυτό και την ημέρα της υπογραφής της Συνθήκης, οι τόσο έγκυρη και σοβαρή "TIMES", εντελώς εν ψυχρώ, έκαναν στροφή 180 μοιρών και υποστήριζαν λυσσαλέα της ελληνικές θέσεις.

    ΥΓ: Η FAZ είναι "τουρκοκρατούμενη"; Και πώς όχι "εβραιοκρατούμενη", όπως όλος ο υπόλοιπος παγκόσμιος τύπος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πως γίνετε? και δεν αναφέρετε η δισυπόστατη εξουσία του ελληνικού κράτους που η πλειοψηφία του λαού προσκυνά? Ευθύνη έχει, και την μεγαλύτερη μπορώ να πω, η δεύτερη κεφαλή του κράτους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. H SHADENFRUDE (XAIREKAKIA) TON AGGLON SE OLO TIS TO MEGALEIO MAZI ME MIA GERI DOSI SXIZOFRENIAS! APO TIN MIA ELEGAN OTI OPOU NA 'NAI TO KLEINOMUME TO MAGAZI LOGO XREOKIOPIAS APO TIN ALLI TORA POU "YPOTITHETAI" THA MAS "VOTHISOUN" OI EUROPAIOI ETAIROI (ANAROTIEMAI ME TI KOSTOS)LEME OTI YPODOULOTHIKAME! TOSO POLI TOUS PONAEI POU DEN THA PAROUN TA XRIMATA POU EIXAN TZOGAREI (SIGNOMI GIA TIN LEKSI ORA EINAI KANENA ANEGKEFALO NA ARXIZEI NA MILAEI GIA KAZINA VAKOULES KTL, ALLA OI AGGLOI EINAI MANOULES STO TZOGO) STIN XREOKOPIA MAS ?ENA EBRAGKO STIN RFIMERIDA KAI GIATI OXI AN YPARXEI KAPOIA VROMIA GIA AYTIN TIN "FILADDA" NA TO VGALOUME STIN FORA EXI KAEIS NA PROTEINEI?
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.