12/2/10

Φως στο τούνελ για Σκαραμαγκά - υποβρύχια

ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ λύσης για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τους σημερινούς Γερμανούς ιδιοκτήτες σε εταιρεία του Άμπου Ντάμπι- με ρυθμίσεις εκ παραλλήλου του ζητήματος των υποβρυχίων τύπου «Παπανικολής»- διεφάνη χθες στο πλαίσιο συζήτησης των εμπλεκομένων μερών στο υπουργείο Άμυνας.

Η ελληνική πλευρά διά του υπουργού Άμυνας κ. Ευάγγ. Βενιζέλου ξεκαθάρισε ότι όροι- στόχοι της κυβέρνησης είναι η συνέχιση λειτουργίας του Σκαραμαγκά και η προστασία ολόκληρου του ναυπηγικού τομέα όπως και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας ως προς την επιλογή των γαλλικών φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό με διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής εγχώριας βιομηχανικής συνεργασίας.

Οι όροι αυτοί τέθηκαν από ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο της συζήτησης καθώς η πρόταση της εταιρείας Άμπου Ντάμπι Μαρ περιελάμβανε όρο για κάποιες απολύσεις ενώ με κάποιας μορφής διατύπωση άφηνε ανοιχτό θέμα διεκδίκησης από αυτήν κυρίαρχου ρόλου στη ναυπήγηση των νέων φρεγατών. Κάτι που δεν μπορούσε να γίνει δεκτό καθώς η γαλλική πλευρά έχει κατ΄ αρχήν συμφωνία με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για τη ναυπήγηση των φρεγατών στην Ελλάδα. Κατά τις πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Άμυνας η συζήτηση ήταν γόνιμη και οι ελληνικές θέσεις έγιναν δεκτές, ενώ τέθηκαν στο τραπέζι και τα κρίσιμα ζητήματα των άλλων πλευρών.

Γραπτή πρόταση
Όλα πάντως θα κριθούν στα... γραπτά, καθώς, όπως ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο, συμφωνήθηκε εντός των προσεχών ημερών η γερμανική εταιρεία και οι υποψήφιοι αγοραστές να υποβάλουν από κοινού στην ελληνική κυβέρνηση «νέα ολοκληρωμένη πρόταση που θα λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις που διατύπωσε και τις διασφαλίσεις που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση».

Ως προς το θέμα των υποβρυχίων συμφωνήθηκε να αρχίσουν να διεξάγονται τεχνικού χαρακτήρα διαπραγματεύσεις μεταξύ Πενταγώνου και Γερμανών για την άψογη ολοκλήρωση του προγράμματος των υποβρυχίων. Στην υπό συζήτηση λύση περιλαμβάνεται όρος για μη παραλαβή του «Παπανικολή» και συμψηφισμό της αξίας του συνολικού κόστους.

ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ-ΝΕΑ

5 σχόλια:

  1. Οι γερμανοί θέλουν να φύγουν, αλλά θέλουν να δώσουν τα ναυπηγεία στην αμπου νταμπι μαρ, για την ακρίβεια θέλουν να τα πουλήσουν. Η νέα ετερεία θέλει να έχει τα σίγουρα συμβόλαια των πολεμικών πλοίων. Δεν είναι δυνατόν όμως να γίνει αυτό. Το καλύτερο είναι να γίνει είτε από ελληνικών συμφερόντων αγορά είτε πτωχευση και ξαναάνοιγμα καρατικά που μετά θα μετοχοποιηθούν ή θα πουληθούν ή κατευθείαν να ξανανοίξουν ιδιωτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ναυπηγεία είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, και το Ελληνικό κράτος πρέπει να εξαγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών όλων των ναυπηγείων που υπάρχουν στην Ελλάδα, και να τα ενοποιήσει σε μία κρατική κατά πλειοψηφία εταιρία.

    Ομοίως το κράτος πρέπει να αναλάβει και τις θαλάσσιες μεταφορές, με πλοία που θα αγοράζονται από τα Ελληνικά ναυπηγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και μετά να βάλουμε τα δικά μας παιδιά, με τις εικόνες και τα κομποσκοίνια , με επιδόματα και …ξέρεις …. τώρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σε όλους.
    Δεν πρέπει να υπάρχει Έλληνας που να αμφισβητεί τον εμπαιγμό των Γερμανών με τα ναυπηγεία και τις δήθεν "λύσεις" που προωθούν ως νέο σχήμα ιδιοκτησίας.
    Τα περι αραβικών ABU DHABI κτλ είναι παραμύθια.
    Είναι ένα σχέδιο των Γερμανών να μεταβιβλασουν τα ναυπηγεία σε θυγατρική εταιρεία ώστε
    α) Να αποποιηθούν τις τεράστιες ευθύνες τους για την μη υλοποίηση της σύμβασης για τα Υ/Β τ-214
    β)Να εκβιάσουν εκ νέου για νέες προμήθειες Φρεγατων κτλ.

    Ευτυχώς ο Βενιζέλος δεν ενέδωσε στον εμπαιγμό και εκβιασμό των Γερμανων οι οποίοι με τις παλινωδίες τους απαξίωσαν τα ναυπηγεία , δεν πληρώνουν το προσωπικό και εκβιάζουν και από πάνω με απολύσεις.

    Χρειάζεται πολιτική βούληση εξαναγκασμού σε έξοδο των αποδεδειγμένα ανίκανων Γερμανών και ταυτόχρονη είσοδο του Ομίλου Ταβουλάρη και Ναυπηγείων Ελευσίνας με αξιοποίηση ναυπήγησης των FREMM στον Σκαραμαγκά.

    Μακριά από Γερμανούς επενδυτές

    Γιώργος Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Sumfono me ton Giorgo P. Eleos pia!Itan oi germanoi tora to abu dabi mipos se ligo tha poulithei o Skaramagkas se kamia tourkiki etairia;Logo tis simasias tou as to paroun ellinikes etairias kai na apotixoun kai autes vlepoume!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.