19/2/10

Κυπριακή Βουλή: «Όχι στους εγγυητές»

Ενόχληση του Μ. Αλί Ταλάτ

Με ομόφωνο ψήφισμα της, σε σκληρή γλώσσα, η Κυπριακή Βουλή διακηρύττει ότι «Στην ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν νοούνται εγγυητές και εγγυήσεις, ούτε επεμβατικά δικαιώματα».
Με το ψήφισμά της, η Κυπριακή Βουλή υπογραμμίζει «ότι το κεφάλαιο της ασφάλειας - εγγυήσεων αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας για τον κυπριακό λαό και ουσιώδες ζήτημα για την κατάληξη των εν εξελίξει προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».
Επίσης, η Κυπριακή Βουλή στο ψήφισμα της καταγγέλλει:
- την αυθαίρετη ερμηνεία της Συνθήκης Εγγυήσεως από την Τουρκία για να προσδώσει νομιμότητα στην τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας
-τις κατάφωρες παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών των Κυπρίων πολιτών.

Το ψήφισμα καλεί την Τουρκία να σεβαστεί και να αποκαταστήσει άμεσα την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων πολιτών.
Με τον τρόπο αυτόν, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, η Τουρκία θα καταφέρει να αποδείξει «έμπρακτα τη συμβολή της στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, καθώς και το σεβασμό και προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο και δη στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας επιθυμεί να καταστεί μέλος».
Η εφημερίδα " Φιλελεύθερος" γράφει ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και ζήτησε να μην εγκριθεί το ψήφισμα της Κυπριακής Βουλής.
ENET

3 σχόλια:

  1. Σχετικά με το ψήφισμα έχω τις πιο κάτω απορίες:

    α) Τι θα πει "ενωμένη κυπριακή δημοκρατία"? Δηλαδή έχει χωριστεί η δημοκρατία σε διάφορα μέρη και εφράζει η Βουλή τή βούληση των μερών αυτών? Νόμιζα μέχρι τώρα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν μία και ακέραια έννοια.

    β)"δεν νοούνται εγγυητές", δηλαδή θα προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματος και των Συνθηκών Εγκαθίδρυσης? Θα σταματήσουν οι πολυμερείς συνομιλίες με τη συμμετοχή της Ελλάδας, Βρεττανίας και Τουρκίας και θα περιοριστούν μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας (ως ξένη η χώρα που εισέβαλε) ή πάλι εννοείται ότι οι συνομιλίες θα περιοριστούν μόνο εντός Κύπρου μεταξύ ε/κ και τ/κ για να λύσουν μια ενδοκρατική διακοινωτική διαφορά?

    γ)"αυθαίρετη ερμηνεία της Συνθήκης Εγγυήσεως από την Τουρκία για να προσδώσει νομιμότητα στην τουρκική εισβολή του 1974", δηλαδή, θα σταματήσει το ΑΚΕΛ να διακηρύττει ότι η χούντα και συγκεκριμένη παράταξη έδωσε το δικαίωμα στους Τούρκους να εισβάλουν, ή μήπως ο ΔΗΣΥ θα σταματήσει να τονίζει ότι είναι ο Μακάριος που κάλεσε από το βήμα των ΗΕ την Τουρκία να επέμβει?

    δ) Το συγκεκριμένο ψήφισμα θα έχει οποιαδήποτε επίδραση στις συνεχιζόμενες συνομιλίες και στο περίγραμμα της λύσης που προετοιμάζουν και δεν θα περιληφθούν παρόμοιες πρόνοιες με αυτές του πάλε ποτέ Σχεδίου Ανάν?

    Τέλος άφησα μιαν απορία ως επίλογο, δηλαδή, περιμένε 36 χρόνια η Κυπριακή Βουλή να ψηφίσει (για όση αξία έχει) ψήφισμα που να λέει τα αυτονόητα. Τόσα χρόνια τι ένακαν?????

    Κ1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πιό ευχάριστη είδηση του τελευταίου έτους, η οποία όμως από ότι βλέπω από τον αριθμό των αναρτώμενων σχολίων δεν τράβηξε την δέουσα προσοχή, τη στιγμή που αποτελεί το πρώτο στη σειρά από τα μέτωπα στα οποία ο ελληνισμός θα κληθεί να αντιμετωπίσει σχεδόν σύσσωμη την παγκόσμια υποκρισία και αδιαφορία που υποδαυλίζονται από τον αγγλοσαξωνικό παράγοντα και τον τουρκικό επεκτατισμό.
    Το ότι επήλθε κόπωση είναι πραγματικότητα, αλλά αυτό δεν αλλάζει την πραγματική ουσία του Κυπριακού, που δεν είναι άλλη από μία σύγχρονη αντιπαράθεση του ελληνισμού με τους εμφανείς και αφανείς εχθρούς του διαμέσου των αιώνων. Εκεί θα γίνει στο σύντομο μέλλον η μάχη που θα κρίνει και το δικό μας μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ φίλε Σωτήρη η διαχρονική λαγνεία των ψηφισμάτων σε συνδυασμό με την αποχώρηση της ΕΔΕΚ , την πιθανότητα αποχωρησης του ΔΗΚΟ, το "θάψιμο" της υπόθεσης Οραμς-Αποστολίδη δεν με κάνουν διόλου αισιόδοξο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.