12/2/10

Δραματική συρρίκνωση στην ελληνική οικονομία

GDP

Δραματικές διαστάσεις έχει προσλάβει η ύφεση στην ελληνική οικονομία, η οποία ξεπερνά κατά πολύ τις προβλέψεις των οικονομολόγων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εισόδημα και απασχόληση,
Όπως ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ, το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές 2000) κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2009 παρουσίασε μείωση κατά 2,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 και μείωση κατά 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι εκτιμήσεις του ΑΕΠ για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2009 έχουν αναθεωρηθεί βάσει νέων στοιχείων κλαδικών δεικτών (μεταποίηση, κατασκευές, τουρισμός, εμπόριο). Η σημαντικότερη μεταβολή οφείλεται στην αναθεώρηση του δείκτη κύκλου εργασιών στο τομέα υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης.


Λίγο νωρίτερα, το Reuters είχε δημοσιεύσει εκτιμήσεις πέντε οικονομολόγων , κατά τις οποίες υπολογιζόταν ότι η ελληνική οικονομία συρρικνωθεί κατά 1,6% στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, σε ετήσια βάση, μετά από επιβράδυνση 1,7% το τρίτο τρίμηνο.

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση από το πρώτο τρίμηνο του 2009, για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση αναμένουν συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,9% το 2010, συγκριτικά με την πρόβλεψη της κυβέρνησης και της Κομισιόν για συρρίκνωση 0,3%.

Η κυβέρνηση αναμένει ανάκαμψη της οικονομίας το 2011 με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στο 1,9% το 2012 και στο 2,5% το 2013.

Σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ υπολογίζεται στα 236 δισεκατομμύρια ευρώ την χρονιά που έφυγε, με το χρέος να εκτιμάται στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ.
protothema.gr

8 σχόλια:

  1. Ο Καραμανλης τωρα δικαιωνεται παιδια.Αν συμβαιναν αυτα επι κυβερνησεως του θα ειχε διαλυθει το συμπαν.Ολοι μουγκα τωρα:Τα ΜΜΕ γιατι ειναι διαπλεκομενα,οι δημοσιογραφοι γιατι ειναι λαμογια,οι πασοκοι γιατι με την ανοητη αντιπολιτευση τους δεν αφηναν τιποτα να γινει και αρνιοταν τα παντα,οι νεοδημοκρατες γιατι δεν στηριξαν τον Καραμανλη,αλλα την παρτη τους,οι πολιτες γιατι ειναι τοσο ανόητοι που περιμεναν οτι ο Γιωργος θα φερει αυξησεις,μονιμοποιησεις κλπ.Η εκδικηση του Καραμανλη ειναι οτι απογοητευτηκε,μας εφτυσε και τωρα τρεχουμε.Ντρεπομαι,αλλα το αξιζουμε.Γουσταρουμε το ψεμα,μισουμε την αληθεια,μας αρεσει να μας χαιδευουν τα αφτια και μετα να μας ερχονται οι καρπαζιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρωτόγνωρες αντιδράσεις από αξιωματικούς και των τριών Κλάδων και όλων των βαθμίδων καταγράφονται μετά την χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για «μειωμένη εθνική κυριαρχία, λόγω κακού χειρισμού των οικονομικών μας». Η συγκεκριμένη δήλωση - «έτσι όπως χειριστήκαμε τα οικονομικά μας αφαιρείται και ένα κομμάτι τις κυριαρχίας μας» - δημιούργησε κύμα διαμαρτυριών μεταξύ των ένστολων το οποίο δεν έχει καταγραφεί άλλη φορά στο παρελθόν με εξαίρεση την περίπτωση των ... Ιμίων, όταν επιχειρήθηκε να φορτωθεί στους αξιωματικούς το φιάσκο της επιχείρησης. «Η εθνική κυριαρχία χάνεται μόνο μετά από ήττα σε πόλεμο και εμείς δεν έχουμε χάσει κανένα πόλεμο. Αν νομίζει ότι έχει ηττηθεί αυτός είναι δικός του λογαριασμός, όχι όμως της Ελλάδας» ήταν η πιο αιχμηρή δήλωση που καταγράψαμε από ανώτερο αξιωματικό του Στρατού Ξηράς που υπηρετεί σε μονάδα των συνόρων.
    Εξίσου αιχμηρή ήταν και η άποψη έτερου, ιπτάμενου αξιωματικού της Π.Α.: «Υπεύθυνοι για την διατήρηση της εθνικής κυριαρχία είμαστε εμείς που πολεμάμε καθημερινά στον ουρανό με τους απέναντι εισβολείς.
    Εμείς κερδίζουμε σχεδόν όλες τις μάχες. Αν κάποιοι άλλοι χάνουν μάχες στο χρηματιστήριο ή στα ομόλογα ή έχουν κλέψει τόσα λεφτά και τώρα ήρθε η ώρα της πληρωμής αυτό είναι δικό τους θέμα όχι της Ελλάδας και σίγουρα δεν έχει σχέση με την εθνική μας κυριαρχία».


    Ακόμα και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Α.Σαμαράς που εμφανίζει ιδιαίτερα συναινετικό πνεύμα έναντι της κυβέρνησης με αφορμή την δήλωση αυτή κάλεσε τον πρωθυπουργό «να είναι πιο προσεκτικός σε αυτά που λέει περί εθνικής κυριαρχίας»
    Για πρώτη φορά το κλίμα που καταγράφεται μεταξύ των αξιωματικών είναι τόσο «βαρύ» για μιά κυβέρνηση τεσσάρων μηνών. Και βέβαια δεν έχει να κάνει μόνο με τις δηλώσεις Παπανδρέου. Η κυβερνητική μεθόδευση για αύξηση των ορίων ηλικίας και περικοπή επιδομάτων, οδοιπορικών κλπ. από έναν κλάδο ο οποίος όχι απλώς αμοίβεται πενιχρά σε σχέση με αυτό που προσφέρει, αλλά δεν συγκρίνονται οι όροι και οι συνθήκες εργασίας με κανένα άλλο επάγγελμα, έχει δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση.


    Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Πολεμικό Ναυτικό πριν από πέντε ημέρες τέθηκε θέμα παραίτησης του Α/ΓΕΝ Γιώργου Καραμαλίκη καθώς το Ναυτικό Νοσοκομείο για πρώτη φορά εντάχθηκε στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ (!) ενώ οριακά ανταποκρίνεται στις νυν υποχρεώσεις του έναντι των δικαιούχων! Η παραίτηση απετράπη κυρίως λόγω του γεγονότος ότι ο ίδιος δεν θέλησε λίγες ημέρες πριν από την βέβαιη αποστρατεία του να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα.


    Θέμα έχει δημιουργηθεί και με τον Α/ΓΕΣ Φράγκο Φραγκούλη, ο οποίος ενεργώντας με συνείδηση έναντι του στρατεύματος που ηγείται προχώρησε προ διμήνου στην καταβολή των φύλλων πορείας για το 2010. Αυτό θεωρήθηκε ότι «αντιβαίνει στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης»!


    Η χθεσινή απουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου από την τελετή ένταξης των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64DHA στα Μέγαρα, δεν ήταν μία απλή «παράλειψη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων», ήταν μία εσκεμμένη ενέργεια από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας η οποία πλέον βρίσκεται σε ανοικτή αντιπαράθεση με το προσωπικό των Ε.Δ.


    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε.Βενιζέλος έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο που περικλείει αυτή η δυσαρέσκεια και επιχειρεί να καθυστερήσει ή να βελτιώσει τις τελικές ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό στο μέτρο του δυνατού. Διότι δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι μπορεί λόγω της φύσεως του επαγγέλματος η δυσαρέσκεια των αξιωματικών να «βράζει» υπογείως, αλλά ο υπόγειος «βρασμός» είναι πιο επικίνδυνος από αυτόν που εκτονώνεται...


    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και κάτι σχετικό με χρέος.
    Ολοι αυτοί οι ψευδοεταίροι που για εμένα είναι απατεώνες του κοινού ποινικού δικαίου,τόσα χρόνια μας δάνειζαν ξέροντας ότι τα λεφτά είτε δεν επενδύονται είτε καταλήγουν σε τσέπες.
    Μόνο και μόνο για να κονομάνε από τα τοκογλυφικά επιτόκια.
    Τώρα υποκριτικά συμπεριφέρονται λες και ανακάλυψαν την Αμερική.
    Λες και δεν έχουν ευθύνη.
    λες και άλλοι δεν έχουν χειρότερα δημοσιονομικά από εμάς.
    ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΩΤΕΡΟ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ.
    ΤΟ ΔΗΛΩΣΕ ΧΘΕς ΚΑΙ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΕΥΘΕΩΣ.

    ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΡΩΣΙΑ.
    ΑΦΟΥ ΕΙΔΕ ΚΑΙ ΑΠΟΕΙΔΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΕΙ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΔΕΧΕΤΑΙ.
    ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΨΕΥΔΟΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΙΟΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΣΤΕΝΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΝ ΟΧΙ.

    ΑΦΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥ.
    ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Η ΚΙΝΑ.
    ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΑΣ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ-ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ.

    ΥΓ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙ ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΑΓΩΝΙΑ ΑΝ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΟΙ ΨΕΥΔΟΕΤΑΙΡΟΙ?ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΣΩΣΑΝ?ΜΑΣ ΕΔΩΣΑΝ ΛΕΦΤΑ? ΠΟΛΥ ΦΑΣΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΣΤΟ ΔΝΤ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ.
    ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΞΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΚΥΡΙΟΙ.
    ΚΑΙ ΜΕ 0.3% ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΟΧΙ 5 ΚΑΙ 7%

    ΑΙΣΧΟΣ

    ΓΙΩΡΓΟΣ Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. afieromeno stous agaphmenous filoys ths dyshs

    an exetai ta kotsia balte to na to dei olos o kosmos

    opio ouranio k.l.p. kai 911
    http://www.youtube.com/watch?v=NX_UKdqoa_o

    apo russiatoday

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ανώνυμος 12 Φεβρουαρίου 2010 3:04 μ.μ.

    Ο Καραμάν αλής, κατά την ταπεινή μου γνώμη έχει υπάρξει ο ποιο ανίκανος πρωθυπουργός της Ελλάδας από την μεταπολίτευση και μετά. Τα οικονομικά προβλήματα της χώρας τα ήξερε την επομένη των εκλογών το 2004. Τότε είχε και την πολιτική ισχύ και το κεφάλαιο ανοχής από την κοινωνία για να πάρει τα ενδεδειγμένα μέτρα για την μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους.

    Αν η λογική της κυβερνήσεως του ήταν να κυβερνήσει μόνο 4 χρόνια χωρίς να ενδιαφέρεται για να ξαναβγεί, και ότι πρέπει να φτιάξει ένα οικονομικό πρόγραμμα για 4 χρόνια τώρα δεν θα είχαμε τα προβλήματα που έχουμε.

    Η κυβέρνηση Καραμανλή αναλώθηκε σε μια προσπάθεια να τα έχει με όλους καλά και ξαναβγεί την δεύτερη τετραετία. Σερνόταν κυριολεκτικά πίσω από τις δημοσκοπήσεις. Μέγα λάθος!

    Νο1 Μαλακία ολκής: το ότι δεν έβαλε σοβαρούς φόρους την πρώτη τετραετία, αφού τότε χρήμα υπήρχε (4% ρυθμό ανάπτυξης). Όλα τα οικονομικά βιβλία αναφέρουν ότι τα κράτη πρέπει να βάζουν φόρους όταν υπάρχει χρήμα στην αγορά, για να μειώνουν το χρέος τους και τα ελλείμματα τους. Και αυτό για να έχουν την δυνατότητα να το ξοδεύουν και να μειώνουν τους φόρους σε περιόδους ύφεσης και κρίσεων (καλή ώρα τώρα).

    Νο2 Μαλακία ολκής: το ότι ήταν παντελώς ανίκανος στο να ελέγξει τις σπατάλες στο δημόσιο. Αναλώθηκε επί 2-3 χρόνια σε μια ανούσια προσπάθεια εξυγίανσης των πανεπιστημίων η οποία μπορούσε να περιμένει - δεν ήταν προτεραιότητα και δεν πέτυχε τίποτε παρά κοινωνική αναταραχή χωρίς λόγο.

    Νο3 Μαλακία ολκής: Οι πρώτες πρόωρες εκλογές το 2007. Τι νόημα έχει να επιλέξεις να ανταλλάξεις έναν χρόνο κυβερνητικής εντολής με μια μεγάλη πλειοψηφία για 2 χρόνια μιας ισχνής πλειοψηφίας στα οποία εκ των πραγμάτων θα είσαι ανίκανος να κυβερνήσεις; Γιατί τα ξέραν καλά τα πράγματα για το πως θα εξελιχθούν. Τελικά, το μόνο που κατάφεραν είναι να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση ζόμπι – ζωντανή νεκρή, με ισχνή πλειοψηφία, ανίκανη να δρομολογήσει τις εξελίξεις και καταδικασμένη να “πεθάνει” στην πρώτη σοβαρή κρίση που θα αντιμετώπιζε.

    Μπορώ να συνεχίσω να παραθέτω λάθη και ανικανότητες της προηγούμενης κυβέρνησης το ένα μετά το άλλο αλλά μετά θα με κατηγορήσετε για κακόπιστο και ρεβανσιστικό Πασόκεμον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Καραμανλής και οι <> του θα έπρεπε να βρίσκονται στην μπουζού και το λέω με πλήρη συνείδηση. Το μόνο που έκαναν ήταν να λαφυράγωγήσουν τον δημόσιο πλούτο και να κάνουν ρουσφέτια παντός είδους διαχέοντας ένα πρωτόγνορα νοσηρό κλίμα ΣΗΨΗΣ!! Αντί αυτού βγαίνουν και μιλάνε με κυνισμό σαν να μην τρέχει τπτ..
    Ανδρέας Κοζάνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάποιοι διαδίδουν (κι εδώ μέσα) ένα ιστορικό ψέμμα: Ότι τάχα ο Καραμανλής είχε ταχθεί ΚΑΤΑ του σχεδίου Αννάν.

    Προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και μόνμο (άλλη αξία δεν νομίζω να έχει), ας διαβάσουν τα ακόλουθα:

    "Τα θετικά στοιχεία του σχεδίου Ανάν είναι υπέρτερα των αρνητικών στοιχείων και η ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου μπορεί να βελτιώσει τις όποιες δυσκολίες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αμέσως μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών."

    (Κ. Καραμανλής 14.4.2004)

    "Tην ευρωπαϊκή δυναμική της Κύπρου προέταξε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής περισσότερες πληροφορίες, διατυπώνοντας ένα διακριτικό "ναι" στο σχέδιο Ανάν. Χρησιμοποιώντας διπλωματική γλώσσα και προσεκτικές διατυπώσεις, ο κ. Καραμανλής ανέδειξε κυρίως τα θετικά σημεία του σχεδίου Ανάν εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Eνωσης όπου μπορούν να αποδειχθούν υπέρτερα των αρνητικών."

    (Ευρωπαϊκό «ναι» από τον Κ. Καραμανλή για το σχέδιο Ανάν 16/4/04)

    Eλπίζω να μην ξανακουστούν αυτές οι ανοησίες περί δήθεν ΟΧΙ του Καραμανλή στην πλεκτάνη Αννάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Καραμανλής υπήρξε πιστεύω μία μεγάλη απογοήτευση για τον τόπο. Αυτός και η παρέα του πρέπει κάποια στιγμή να πληρώσουν.
    Την τελευταία στιγμή έσπευσε σε εκλογές για να μην εκραγεί η βόμβα στα χέρια του!
    Έκανε απογραφή στον Σιμήτη ενώ ο ίδιος άφησε υπέρογκο έλλειμα με απίστευτο μαγείρεμα στοιχείων.
    Και όλοι αυτοί στην υπηρεσία Στατιστικής και στο υπουργείο Οικονομικών πρέπει να πληρώσουν, να μπουν στην ψειρού!!!
    Όλοι οι αλήτες που θα τους πληρώνουμε για καιρό εμείς, τα παιδιά, τα εγγόνια μας.
    Για τη φήμη και την περηφάνια της χώρας δε μιλάμε, το διεθνές μας γόητρο έχει υποστεί αγιάτρευτο πλήγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.