13/2/10

Ο Νέλσον Μαντέλα ανέβαζε ελληνικές τραγωδίες στη φυλακή

«Ο Νέλσον Μαντέλα εμπνεόταν από τη φιλοσοφία των αρχαίων Ελλήνων. Στη φυλακή ανέβαζε και αρχαίες ελληνικές τραγωδίες μαζί με τους συγκατηγορούμενούς του.Η πρώτη του παράσταση ήταν αυτή της 'Αντιγόνης' του Σοφοκλή όπου ο Μαντέλα ερμήνευσε τον ρόλο του Κρέοντα» .

Αυτό αποκάλυψε ο ομογενής νομικός της Νότιας Αφρικής, Γιώργος Μπίζος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα της «SBS» στην Αυστραλία, όπου μίλησε και για άγνωστες πτυχές του Νέλσον Μαντέλα, με τον οποίο συνδέεται πολύ στενά εδώ και έξι δεκαετίες.

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την απελευθέρωση του Νέλσον Μαντέλα, που εορτάστηκε την Πέμπτη.

Όπως είπε ο κ. Μπίζος, ο ρόλος του Κρέοντα δίδαξε τον Μαντέλα πως «ο ηγέτης θα πρέπει να κυβερνά δίκαια και όχι δικτατορικά αλλά και να μην φοβάται» .

Ο κ. Μπίζος που ακόμα και σήμερα έχει σχεδόν καθημερινή επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, λέει πως Ο Νέλσον Μαντέλα διαβάζει τέσσερις εφημερίδες καθημερινά και βλέπει τις ειδήσεις στην τηλεόραση, αλλά η μνήμη του αρχίζει να εξασθενεί.

«Θυμάται καλύτερα τα γεγονότα των δεκαετιών του '40, του 50, του '60 και του '70», λέει.

Ο κ. Μπίζος προσθέτει πως ο Μαντέλα λατρεύει την Ελλάδα και είναι γνώστης, κυρίως της αρχαίας Ελλάδας.

«Η Ελλάδα», λέει, «είναι η μάνα της Δημοκρατίας και η Νότια Αφρική η πιο μικρή κόρη της» .

Ο Έλληνας νομικός συνδέεται με φιλία και αγώνες έξι δεκαετιών με το σύμβολο του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ.

Συμμαθητής, συνεργάτης του ως νεαροί δικηγόροι, και συνήγορος του στα χρόνια του απαρτχάιντ ως τις μέρες μας, όπου διατηρούν στενή επαφή, ο κ. Μπίζος συνέδεσε το όνομα του με τη νομική και άλλη υπεράσπιση του Μαντέλα και με την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς, με προσωπικό κόστος. Ο βίος του είναι μυθιστορηματικός και συνυφασμένος με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Νέλσον Μαντέλα έχει πει και έχει γράψει για αυτόν: «Ο Γιώργος είναι αδερφός μου» . Ο Γιώργος Μπίζος έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου παγκοσμίως, αλλά ειδικά στη Νότια Αφρική, όπου όλοι τον τιμούν, ως τον υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αλλά και η ζωή του ίδιου του κ. Μπίζου μοιάζει με μυθιστόρημα. Γεννήθηκε το 1928 στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας και για το πώς βρέθηκε στη Νότια Αφρική λέει ο ίδιος:

«Το 1941, μετά την εισβολή των Γερμανών, επτά σύμμαχοι στρατιώτες από τη Νέα Ζηλανδία κρύφτηκαν κοντά στο χωριό. Ο πατέρας μου κέρδισε την εμπιστοσύνη τους και ανέλαβε την ευθύνη να τους μεταφέρει στην Κρήτη. Με τη βοήθεια ενός Αρμένιου φούρναρη κατάφερε τελικά να τους φυγαδεύσει, χωρίς να το καταλάβουν οι γερμανοί κατακτητές. Φύγαμε τελικά εγώ, ο πατέρας μου και οι στρατιώτες για την Κρήτη, νομίζοντας ότι το νησί είναι ελεύθερο. Εκεί επιβιβαστήκαμε σε ένα αγγλικό πλοίο, το οποίο μας μετέφερε στην Αίγυπτο. Στην Αίγυπτο μείναμε μαζί με τον πατέρα μου για τρεις μήνες. Μετά την προέλαση των Ιταλών προς την Αίγυπτο φύγαμε τελικά για τη Νότια Αφρική. Έτσι βρέθηκα στη Νότια Αφρική» .

Για πρώτη φορά επέστρεψε στην Ελλάδα το 1972, αλλά έκτοτε πηγαίνει κάθε καλοκαίρι.

Φέτος, όπως λέει, μαζί με όλη την ομογένεια της Νότιας Αφρικής περιμένουν την …εθνική Ελλάδας!

«Θα τους επιφυλάξουμε θερμή υποδοχή αλλά όχι κάθε βράδυ δεξιώσεις, όπως έγινε στις ΗΠΑ. Εδώ θέλουμε να τα πάει καλά η Ελλάδα», λέει με χιούμορ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

4 σχόλια:

  1. Εάν λέει τέτοια πράγματα για τους Έλληνες ο Νέλσων Μαντέλα, μάλλον θα πεθάνει στη φυλακή, καθότι η κα Δραγώνα απαγορεύει τις αναφορές στους Αρχαίους Έλληνες κλπ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Steilte ti dragona (kai episis afiste tin eki pera)Oti kai na lene mertikoi i aksia tou Arxaioellinikou politismou den tha svisei
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο δικηγορος του μαντελα ηταν ελληνας και καταφερε να μην εκτελεσθει απο το καθεστως αλλα να φυλακισθει ισοβια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι λέτε ρε παιδιά...ο Δικηγόρος του Μαντέλα ήταν...Έλληνας;
    Και να δείτε που τόσα χρόνια είχα την απορία για το ποιός τον "έδωσε", γιατί κάθησε τόσα χρόνια φυλακή και ποιός "κάρφωσε" τη δολοφόνο πρώην σύζυγο του Μαντέλα...
    Όλα καλά και όμορφα αυτά που μας λέτε ότι έκανε ο Μαντέλα...αλλά πως εξηγείτε το γεγονός ότι όποιο Έλληνα και να ρώτησα, λόγω επαγγέλματος συνάντησα πάρα πολλούς από Νότια Αφρική, όλοι μα ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ μου μίλησαν με τα χειρότερα λόγια για το άτομο αυτό;
    Μπορεί να ανέβαζε Αρχαίες Τραγωδίες όσο ήταν στη φυλακή, αλλά όταν ανέβηκε στην εξουσία, έκανε και κάνει τα αδύνατα δυνατά να ξεριζώσει τον Ελληνισμό από εκεί.Αν κάνω λάθος ζητώ συγνώμη, αλλά ρωτήστε και κανένα από εκείνα τα μέρη...να σας πεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.