19/2/10

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Η ελληνική «χρεοκοπία», το μέλλον του ευρώ και η «μεγάλη σκακιέρα» του Μπρεζίνσκι

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου, konstandakopoulos.blogspot.com
Πως τα καταφέραμε έτσι; Πως καταφέραμε το θαύμα, γιατί περί θαύματος πρόκειται, να μας χτυπάνε και οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί, παρά τις μεταξύ τους διαφορές; Γιατί συζητείται διεθνώς η αποχώρηση, εθελοντική ή όχι, της Ελλάδας από την ευρωζώνη; Πως καταφέραμε να χάσουμε τον σεβασμό και την εκτίμηση των Ρώσων; Πως πετύχαμε να διασυρθούμε παγκοσμίως και να μην ξέρουμε από πού να πάρουμε δανεικά: με τις «αγορές» να μη θέλουν να μας δανείσουν και εμάς να μην τολμάμε να ζητήσουμε από αυτούς που θα μπορούσαν ή θα ήθελαν ίσως να μας δώσουν, ιδίως το Πεκίνο και τη Μόσχα; Γιατί οι υποτιθέμενοι διεθνείς φίλοι του Πρωθυπουργού, αυτούς που θα περίμενε κανείς να τον στηρίξουν, τον στηρίζουν όπως το σκοινί τον κρεμασμένο, κάνοντας ότι μπορούν για να σύρουν την Ελλάδα στη χρεοκοπία; Γιατί η Γερμανία, ηγετική δύναμη μιας Ευρώπης με την οποία θελήσαμε με κάθε τρόπο και κάθε δυνατή παραχώρηση να συνδέσουμε τη μοίρα μας, έχει τώρα αφήσει ελεύθερες, αν δεν συνδράμει, τις διεθνείς δυνάμεις που αγωνίζονται να τσακίσουν (ή να καταστήσουν διακοσμητικό πρόσωπο) τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, αφού πρώτα του πάρουν όσες παραχωρήσεις μπορεί να τους δώσει; Γιατί παραμένει τραγικά επίκαιρο το πρόβλημα της ελληνικής ανεξαρτησίας, δύο αιώνες μετά την Επανάσταση; Που μπορεί να μας οδηγήσει αυτή η κατάσταση και πως μπορούμε να αποφύγουμε τις όλο και πιο προφανείς καταστροφές που μας απειλούν;
Από τις απαντήσεις που θα δώσει η, ουδόλως προετοιμασμένη και παντελώς απρόθυμη να το κάνει, ελληνική «ελίτ» (και κοινωνία) σε αυτά τα ερωτήματα, θα εξαρτηθεί το αν ο ελληνικός λαός θα μπορέσει να διαφυλάξει κοινωνικές κατακτήσεις γενεών, τη διεθνή θέση της Ελλάδας, αν όχι την μελλοντική ύπαρξη των απόλυτα αλληλένδετων και αμοιβαία εξαρτημένων ελληνικού και κυπριακού κράτους, με τη μορφή τουλάχιστο που τα ζήσαμε και τα γνωρίζουμε.
‘Η αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε, έλεγε προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου, απροετοίμαστος όμως κι αυτός, όπως έδειξε η συνέχεια, για την έκταση και το είδος των προβλημάτων που θα αντιμετώπιζε. Αλλά και εγκλωβισμένος διανοητικά (όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των «ελίτ») στον αγγλοσαξωνικό κόσμο, που ομολογουμένως ξέρει καλύτερα. Είτε όμως μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει, δεν υπάρχει λύση στα ελληνικά προβλήματα εντός των βασικών παραδοχών και επιδιώξεων του αγγλοαμερικανικού οικονομικο-στρατηγικού άξονα, των κυρίαρχων δυνάμεων της «παγκοσμιοποίησης», εκεί δηλαδή που την αναζητούν συνήθως οι πολιτικοί μας.
Μια μικρή χώρα δεν πρέπει να είναι προβλέψιμη, δεν πρέπει να είναι δεδομένη, είχε πει ο πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού σε μια ιστορική συνέντευξη, στο αμερικανικό περιοδικό Τάιμ, λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα. Έχει δίκιο ο Αχμέτ Νταβούτογλου, όταν υποστηρίζει ότι οι μεγάλες επιτυχίες της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, τα τελευταία χρόνια, οφείλονται στη χειραφέτησή της. Αυτή η «χειραφέτηση» συνέπεσε με μια συγκυρία βαθιάς κρίσης της αμερικανικής ηγεμονίας, δίνοντας, μαζί με την ελληνική στήριξη, φτερά στον «νεοοθωμανισμό» του Ερντογάν.
Την ίδια περίοδο που η Τουρκία χειραφετούνταν, βελτιώνοντας οριακά και τη σχέση κράτους και κοινωνίας, τα ευρωπαϊκά ρούχα που φόρεσε η Ελλάδα τόνιζαν περισσότερο τα επαρχιακά, καθυστερημένα, υποτελή χαρακτηριστικά μιας «πλιατσικολόγας» πολιτικο-οικονομικής «ελίτ», οι κοινωνικές ανισότητες εκτοξεύονταν, η περιφρόνηση προς την εργασία και την καινοτομία κορυφωνόταν στη χώρα μας!
Η ελληνική ελίτ δεν κέρδισε την ευγνωμοσύνη αλλά την περιφρόνηση της Ουάσιγκτον για την άνευ όρων και ανταλλαγμάτων ευθυγράμμισή της με όλες τις στρατηγικές της επιλογές (όπως την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ). Ούτε κι ανέβηκαν στην εκτίμηση των Γερμανών τα δύο κόμματα εξουσίας που δωροδοκούσαν συστηματικά για να πάρουν την ελληνική αγορά και τις δουλειές της, αφήνοντας τελικά μια ρημαγμένη χώρα στο έλεος των «κερδοσκόπων», να ξαναγυρνάει σταδιακά στην εποχή των «διομολογήσεων», της Πάουερ και της Ούλεν. Για να μας προτείνουν τώρα, και αυτοί, την επιτήρηση του ΔΝΤ.

Ουάσιγκτον και ΔΝΤ
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της παρούσας κρίσης είναι ότι κανείς ή σχεδόν στην Ελλάδα δεν θέλει να αναγνωρίσει τον ρόλο των ΗΠΑ, που διατηρούν τον πρώτο ρόλο «στρατηγικού σκηνοθέτη» στην περιοχή μας. Δεν είναι τίποτε διεθνείς «μπακάληδες» που μας έβαλαν στο στόχαστρο, αλλά ένας πολύ μικρός αριθμός επενδυτικών τραπεζών και οίκων αξιολόγησης που όχι μόνο συνδέονται στενά με την Αμερική, σε μεγάλο βαθμό, αυτές είναι η Αμερική! ΗΠΑ δεν είναι μόνο η κυβέρνηση, είναι επίσης και περισσότερο ίσως οι τράπεζες και το CNN, ένα CNN που ενδιαφέρεται τώρα ακόμα και για το ποιος είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας (ή μήπως δεν πρόκειται για λεπτομέρεια;). Είναι οι δυνάμεις που κυριαρχούν στο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης και παίρνουν τις αποφάσεις τους όχι μόνο με οικονομικά, αλλά και με πολιτικά και γεωστρατηγικά κριτήρια. ‘Όταν άλλωστε ο κ. Παπανδρέου μιλάει για κερδοσκοπικές επιθέσεις στο ευρώ, προφανώς δεν είναι η Γουαδελούπη πίσω τους, μόνο το Σίτυ και η Γουώλ Στρητ μπορούν να είναι!
Δεν είναι συμπτωματικό ότι τη στιγμή ακριβώς που οι αγορές «ξεσκίζουν» την «σύμμαχο» Ελλάδα, η κυβέρνηση Ομπάμα έχει επιλέξει ρόλο Πόντιου Πιλάτου, που, ας μην το ξεχνάμε, είχε αποφασιστική σημασία για τη σταύρωση! Ο αμερικανός Πρόεδρος δεν έχει δώσει καν ένα ραντεβού στον κ. Παπανδρέου, ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε μια δήλωση του τύπου «καλό είναι όλες οι χώρες να εφαρμόζουν προγράμματα σταθεροποίησης», ερωτηθείς για τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες. Αυτό τι άλλο είναι από σήμα στις αγορές «κάντε ότι θέλετε με την Ελλάδα»; Που είναι η συμπαράσταση στη σύμμαχο;
Αφού συνδράμεις όσο μπορείς για να δημιουργήσεις το πρόβλημα, έχεις και τη λύση που θα χρειαστεί το απελπισμένο θύμα – σε αυτό είναι όμοιος ο ρόλος και της μαφίας και της αυτοκρατορίας. Στην περίπτωσή μας λέγεται ΔΝΤ, με ή χωρίς περιτύλιγμα, με ή χωρίς ευρωπαϊκή «συνδιαχείριση». Το Ταμείο ξέρουμε πολύ καλά τι κάνει γιατί υπάρχει τεράστια παγκόσμια πείρα. Όπου επενέβη, χωρίς ούτε μία εξαίρεση, κατέστρεψε τις οικονομίες και κοινωνίες των χωρών, εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα των τραπεζών που τις δάνεισαν και την στρατηγική επικυριαρχία των ΗΠΑ.
Οι συνταγές του ΔΝΤ εφηρμόσθησαν με απόλυτο τρόπο στη Λατινική Αμερική επί είκοσι χρόνια, με αποτέλεσμα την οικονομική και κοινωνική καταστροφή της ηπείρου. Στην περίπτωση μάλιστα της Αργεντινής, που μοιάζει με την Ελλάδα, λόγω της νομισματικής σύνδεσης με ένα ισχυρό νόμισμα, το δολάριο, το αποτέλεσμα των συνταγών ήταν η πτώχευση της χώρας.
Υπάρχει βέβαια μια διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινής, μόνο που αυτή η διαφορά δεν κάνει τα πράγματα καλύτερα, τα κάνει πολύ χειρότερα. Η Αργεντινή, σε αντίθεση με την Ελλάδα, είχε μόνο εσωτερικό πρόβλημα, δεν είχε και έναν γείτονα που να θέλει να αρπάξει ένα μεγάλο κομμάτι του εθνικού της χώρου! Η επιρροή των ΗΠΑ είναι καθοριστική στο ΔΝΤ. Τα στρατηγικά συμφέροντα όμως των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σε μεγάλο βαθμό αντίθετα με ζωτικά ελληνικά συμφέροντα.
Συνταγές του ΔΝΤ εφηρμόσθησαν επίσης στη Ρωσία στη δεκαετία του 1990. Το αποτέλεσμα ήταν να γνωρίσουν οι χώρες της πρ. ΕΣΣΔ τη μεγαλύτερη οικονομική, κοινωνική και δημογραφική καταστροφή στην ιστορία του βιομηχανικού κόσμου, του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου περιλαμβανομένου. Τον Αύγουστο του 1998, το ΔΝΤ βράβευσε τον Υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας και «πρίγκιπα των ιδιωτικοποιήσεων» Τσουμπάις για τη διαχείρισή του. Δύο μέρες αργότερα, η Ρωσία κήρυξε πτώχευση! Ακόμη και σήμερα, η Ρωσία δεν έχει συνέλθει από την εμπειρία αυτής της δεκαετίας – η ανάκαμψή της στηρίχθηκε αποκλειστικά στην εξαγωγή ενέργειας και πρώτων υλών.
‘Όπως πάντα, το ΔΝΤ συνδύασε στη ρωσική περίπτωση στρατηγικά και οικονομικά κριτήρια. Το 1992 επέβαλε σε κάθε πρώην Δημοκρατία της ΕΣΣΔ την υιοθέτηση δικού της νομίσματος, συμβάλλοντας στο γενικό χάος και την αποσύνθεση. Ο σκοπός ήταν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποσύνθεσης του σοβιετικού χώρου και να αποτραπεί τυχόν επανενσωμάτωσή του με άλλη μορφή.
Για τους παραπάνω λόγους, η υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ συνεπάγεται μια μακρά περίοδο οικονομικών και κοινωνικών καταστροφών, αλλά και μια σοβαρότατη απειλή στην εθνική ασφάλεια του ελληνικού λαού, στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Αμερική, Γερμανία και ένα παγκόσμιο παιχνίδι στην «καμπούρα» της Ελλάδας.
Το κύριο παράδοξο της τωρινής κρίσης είναι η σύγκλιση στην πίεση στην Ελλάδα των ΗΠΑ και της Γερμανίας, με τη Γαλλία να καταλαβαίνει κάπως ενστικτωδώς τους κινδύνους και να επιδιώκει κάποιας μορφής «αποσύγκλιση». Αν όντως μια επίθεση κατά του ευρώ κρύβεται πίσω από την επίθεση κατά της Ελλάδας, τότε γιατί η Γερμανία σιγοντάρει τις πιέσεις στην Αθήνα;
Εδώ και καιρό έχει αποδειχθεί ότι η αρχιτεκτονική της ευρωζώνης πάσχει σοβαρά. Πολιτικά, αυτό το νόμισμα χωρίς κράτος, δεν γίνεται αποδεκτό από σημαντικό τμήμα Ευρωπαίων πολιτών, που θεωρούν την ΕΕ και ειδικά την ευρωζώνη, ως αιτία των κοινωνικών δεινών τους και απειλή για τη δημοκρατία, όπως έδειξαν ιδίως τα δημοψηφίσματα στη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία. Οικονομικά οι κανόνες του Μάαστριχτ οδηγούν σε απόκλιση τις οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών (πρόβλημα δεν έχει άλλωστε μόνο η Ελλάδα, έχει όλη η Νότια Ευρώπη), αλλά και σε οικονομική καχεξία το σύνολο της ευρωζώνης. Η πολυπόθητη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν έρχεται και η Κίνα ξεπέρασε τη Γερμανία σε εξαγωγές. Ακόμα και το Βερολίνο ανακαλύπτει τελικά τα μειονεκτήματα ενός υπερισχυρού νομίσματος. Η ελληνική κρίση ήρθε να φωτίσει δραματικά τα αδιέξοδα του ευρώ.
Από στρατηγική άποψη, η Ευρώπη έγινε «μπάχαλο» μετά τη μεγάλη διεύρυνση, με τη συμπερίληψη στους κόλπους της μιας πλειάδας αμερικανικών νεοπροτεκτοράτων, της κατά Ράμσφελντ «νέας Ευρώπης». Αν μπει τώρα η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία στην ΕΕ, δεν θα μιλάμε για Ένωση αλλά για ΟΗΕ. Το Βερολίνο και το Παρίσι θέλησαν όμως την ΕΕ για να γίνει ισχυρότερος, όχι πιο αδύνατος ο διεθνής τους ρόλος και οι Γερμανοί δεν θέλουν να πληρώσουν ένα αυξανόμενο κόστος διατήρησης των τωρινών ευρωπαϊκών δομών, παρόλο που χάρη σε αυτές κατέκτησαν τις αγορές των εταίρων τους.
Το Βερολίνο και το Παρίσι άρχισαν δειλές και ανεπαρκείς προσπάθειες να «συμμαζέψουν» κάπως το ευρωπαϊκό σπίτι μετά το γαλλικό δημοψήφισμα του 2005. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Βιλπέν προσπάθησε να συμμαχήσει με την Κύπρο και την Ελλάδα το 2005, για να σταματήσει τουλάχιστο την περαιτέρω «μπαχαλοποίηση» της Ένωσης με την ένταξη της Τουρκίας. Το ίδιο έκανε και η Μέρκελ. Αγνοούσαν φαίνεται ότι για τους Έλληνες ιθύνοντες «Αμέρικα ούμπερ άλλες»! Η Ελλάδα εξακολούθησε να υποστηρίζει φανατικά αυτό που δεν θέλει η Άγκελα Μέρκελ και οι Γάλλοι γκωλικοί, την είσοδο δηλαδή της Τουρκίας στην ΕΕ. Και αυτό, παρόλο που μια τέτοια ένταξη θα οδηγούσε πιθανότατα στην απώλεια του σημαντικότερου στρατηγικού πλεονεκτήματος της Ελλάδας στον ανταγωνισμό της με την Τουρκία: τη συμμετοχή της σε μια ισχυρή ‘Ένωση, στην οποία δεν συμμετέχει η Άγκυρα.
Ονειρευόμαστε να είμαστε στον «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης, μόνο που «πουλάμε» Γάλλους και Γερμανούς στις σπάνιες περιπτώσεις που ζητάνε τη συνδρομή μας έναντι της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας για να υπερασπιστούν αυτόν τον πυρήνα, υπερασπιζόμενοι ταυτόχρονα και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα στην Κύπρο και το Αιγαίο! Γιατί να μας βοηθήσουν αυτοί στη δυσκολία;
Πιθανώς βεβαίως παραμένει μείζον στρατηγικό σφάλμα του Βερολίνου να αφήσει την Ελλάδα να βρεθεί στην αγκαλιά του ΔΝΤ και της Ουάσιγκτον. Αλλά δεν θα είναι το πρώτο που κάνει η Γερμανία. Το μεγάλο πλεονέκτημα των ΗΠΑ έναντι των Ευρωπαίων είναι ότι η Ουάσιγκτον έχει στρατηγική και βούληση, ξέρει τι θέλει. Η εναλλακτική της Γερμανίας είναι να πληρώσει για να «σώσει» την Ελλάδα και, ενδεχομένως, αύριο, την Πορτογαλία και την Ισπανία, και αυτό το φοβάται.
Ο κίνδυνος λοιπόν είναι διπλός. Να χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως Λήμαν Μπράδερς, για «παραδειγματισμό» των υπόλοιπων και ταυτόχρονα να ξαναμπεί από το παράθυρο η ιδέα μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων. Από τη στρατηγική σκέψη των Χριστιανοδημοκρατών δεν έφυγε ποτέ αυτή η ιδέα, όπως την εξέφρασε στο παρελθόν ο Καρλ Λάμερς. Στα μάτια της Γερμανίας, μια στενή ευρωζώνη θα έκανε ίσως περισσότερο νόημα, έστω και αν το Βερολίνο πλήρωνε με την απώλεια της επιρροής του στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. Αλλά αυτό ακριβώς θα έκανε νόημα και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και για τον Αχμέτ Νταβούτογλου!
Οι ΗΠΑ θα κέρδιζαν έτσι κι αλλιώς. Η προσπάθεια μεταρρύθμισης της ευρωζώνης, ακόμα κι αν τελικά πετύχαινε, θα δημιουργούσε μεγάλη αναταραχή στην Ευρώπη και θα άφηνε ήσυχες για μεγάλο διάστημα τις ΗΠΑ να ηγεμονεύουν επ’ αυτής και παγκοσμίως, πολύ περισσότερο αν γίνει υπό την πίεση των «αγορών». Ακόμη κι αν πετύχαινε η συγκρότηση ενός πιο αξιόπιστου σκληρού πυρήνα, με πραγματικά ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά, η ΝΑ Ευρώπη θα είχε ήδη αποτελέσει έναν βαλκανο-τουρκικό πόλο της ΕΕ, μια ζώνη αμερικανοτουρκικής επιρροής που θα εκτεινόταν από την Αδριατική μέχρι τον Καύκασο και το Κουρδιστάν.
Μια τέτοια ζώνη συνιστά κεντρική επιδίωξη των ΗΠΑ εδώ και είκοσι χρόνια. Αυτήν εξυπηρετούσαν οι ρυθμίσεις του σχεδίου Ανάν, καθιστώντας την Ελλάδα όμηρό της, αυτήν εξυπηρετεί και η προσπάθεια να ρίξουν τώρα την Αθήνα στη χρεοκοπία. Αν φτιαχνόταν μια τέτοια ζώνη, θα ήταν κέντρο της νέας μεταψυχροπολεμικής αρχιτεκτονικής που ονειρεύεται ο Μπρζεζίνσκι. Γιατί θα παρεμβαλλόταν μεταξύ Ρωσίας και «θερμών θαλασσών», μεταξύ Γαλλογερμανίας και Μέσης Ανατολής. Εξασφαλίζοντας έτσι τον επικυριαρχικό ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρασία. Μια τέτοια ζώνη θα γινόταν ένα από τα κέντρα της «Μεγάλης Σκακιέρας».
Δεν χρειάζεται βέβαια πολύ φαντασία για να αντιληφθεί κανείς εύκολα τι σημαίνει κάτι τέτοιο για τα ιστορικά συμφέροντα, το ίδιο το μέλλον του ελληνικού λαού στην Ελλάδα και την Κύπρο. Και καταλαβαίνει καλύτερα γιατί η Ελλάδα θα πεθάνει από ασφυξία αν δεν επιδιώξει τώρα, χθες δηλαδή, συνδρομή από δυνάμεις εκτός αυτού του παιχνιδιού, όπως είναι κατεξοχήν η Κίνα και η Ρωσία, αν δεν βελτιώσει τις πολιτικές σχέσεις της με τον ευρωπαϊκό πυρήνα, αν δεν κάνει μια πραγματική επανάσταση στο εσωτερικό της, αν δεν υπερασπίσει εξωτερικά την ύπαρξη του κυπριακού κράτους. Το κυριότερο όπλο ενός λαού, μιας χώρας, ενός ηγέτη, για να μπορέσουν να επιβιώσουν είναι να καταλαβαίνει ποιοι είναι οι φίλοι και ποιοι οι εχθροί του (όπως και για έναν παίκτη του πόκερ να μην παίζει με τα χαρτιά του ανοιχτά!). Μπορεί ο Ανδρέας Παπανδρέου να είχε του κόσμου τα ελαττώματα και η πολιτική του να έχει σχέση με τα τωρινά μας προβλήματα. Είχε όμως μια μοναδική συνείδηση του παγκόσμιου παιχνιδιού, που ήταν από μόνη της τεράστιο ατού. Ας ελπίσουμε μόνο κι ας εργαστούμε ταυτόχρονα για να μην αποδειχθεί ότι είναι ήδη πολύ αργά.
EPIKAIRA

36 σχόλια:

  1. Άριστο άρθρο. Ο ΓΑΠ δεν είναι κακός άνθρωπος, έχει όμως σημαντικό διανοητικό πρόβλημα. Το ίδιο και ο Πάγκαλος. Αυτοί τρέχουν την κυβέρνηση. Μην έχετε λοιπόν μεγάλες ελπίδες κ. Κωνσταντακόπουλε. Η Ελλάδα θα πέσει χαμηλά, για να πουληθεί σε τιμή ευκαιρίας. Αυτές είναι οι τακτικές των αγορών. Όλοι θέλουν μερίδιο, αλλά στην χαμηλότερη δυνατή τιμή. Κανένας δεν σπτώχνει την τιμή επάνω, όταν βλέπει την προοπτική να αγοράσει το ίδιο πράγμα πολύ φθηνότερα στο μέλλον. Έτσι μας γονατίζουν. Όταν έλεγα πριν μερικές εβδομάδες ότι μόνη λύση ήταν ο πόλεμος, άκουσε κανείς; Τώρα να δούμε τι θα γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χτυπάνε και οι δυο την Ελλάδα για να δώσουν παραδείγματα στους άλλους που ''ακολουθούν'' και γιατί ισχύει η παροιμία τα λεω στη νύφη να τ΄ακούσει η πεθερά.Εκτός αυτών υπάρχει και ο Εθνικός λόγος που έχει να κάνει με όσα πλέον έχουμε όλοι διαπιστώσει σύνορα,Αιγαίο,FIR,Κομοτηνή κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενα απο τα πιο ωραία αρθρα που εχω διαβάσει, η απορία μου είναι αν η εκάστοτε εξουσία πράσινη η μπλέ μπαίνει στον κόπο να τα διαβάσει.Μήπως θα έπρεπε ο συντάκτης να τους τα στείλει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλα όσα λέει ο Κωνσταντακόπουλος είναι σωστά.
    Δεν αναφέρεται όμως καθόλου στην ανάγκη λήψης μέτρων άμεσα, δηλαδή χθες και την ανάγκη να συμμορφωθεί επιτέλους αυτό το φασιστικό κατασκεύασμα που λέγεται ελληνικός συνδικαλισμός, που κλείνει τους δρόμους, τα λιμάνια, τα τελωνεία, το κέντρο της Αθήνας, για να κρατήσουν τα "κεκτημένα", χωρίς καν να έχουν την γενναιότητα να παραδεχτούν ότι και αυτά τα κεκτημένα μας βύθισαν στη χρεωκοπία και την ευφυία να αντιληφθούν ότι εν πάση περιπτώσει, το πάρτυ τελείωσε.
    Η κυβέρνηση να λάβεθ μέτρα άμεσα, δηλαδή χθες.
    Κια όταν λέμε μέτρε, δεν εννοούμε μόνο εισπρακτικά, αλλά και διαρθρωτικά, να κλείσουν οι τρύπες, για να γεμίσει κάποια στιγμή ο "κουβάς-κορβανάς".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ 5:16 μ.μ.
    Αγαπητέ Σκαλ,
    Λάθος κάνεις.
    Η κυβέρνηση πέρνει μέτρα...
    για τα φέρετρα μας!

    Κατά τα άλλα, δίκιο έχει ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος για το σνομπάρισμα των Γάλλογερμανών απο τις τελευταλιες κυβερνήσεις Καραμανλή και ΓΑΠ, και τις συνέπειες αυτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε Γεώργιε Σιδηρούντιε αναλογιστείτε σας παρακαλώ πόσο επωφελές-τέλειο-βολικό-χρησιμότατο εργαλείο είναι ο διανοητικα ανεπαρκέστατος παπανδρεου,και ο ελειπέστατος ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ(ΙΜΙΑ-ΟΤΣΑΛΑΝ π.χ.) στο τιμόνι της ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ-ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΜΕ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχολεία «ξεχειλίζουν» από γυμναστές
    Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε ένα μόνο σχολείο βρέθηκαν 19 υπεράριθμοι καθηγητές Φυσικής Αγωγής
    Του Αποστολου Λακασα

    Απλώς, κάθονται! Σ' ένα μόνο σχολείο της Κοζάνης βρέθηκαν 19 υπεράριθμοι γυμναστές! Ο νομός Κοζάνης, όπως δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, έχει... ειδίκευση στην αργομισθία των γυμναστών αφού, συνολικά στα σχολεία του υπάρχουν 33 υπεράριθμοι γυμναστές, ενώ ακόμη 10 υπηρετούν στη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής. «Δώσαμε σαφείς εντολές στους περιφερειακούς διευθυντές να καταγράψουν, στο μέτρο του δυνατού, τα πραγματικά κενά, ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός του συστήματος», δήλωσε χθες στην «Κ» η υπουργός κ. Αννα Διαμαντοπούλου. Σύμφωνα με έρευνα του Παν. Iωαννίνων, κατά μέσο όρο οι καθηγητές εργάζονται περί τις 10 ώρες εβδομαδιαίως, ενώ εκ του νόμου οι ελάχιστες ώρες είναι 16 έως 23 εβδομαδιαίως (εξαρτάται από την προϋπηρεσία του καθηγητή). «Ο δημόσιος τομέας έχει διογκωθεί υπερβολικά. Το ίδιο συμβαίνει και στην εκπαίδευση», ανέφερε στην «Κ» ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας κ. Γεώργιος Δήμου. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ οι μαθητές στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση μειώθηκαν (από 634.519 το 2008 σε 633.162 το 2009), ο αριθμός των καθηγητών αυξήθηκε (από 74.445 το 2008 σε 77.476 το 2009).

    Ειδικότερα, τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων που η κεντρική υπηρεσία του υπ. Παιδείας ζήτησε να γίνουν από τις περιφερειακές διευθύνσεις επιβεβαιώνουν το γνωστό: από τη μια, υπεραριθμίες σε σχολεία και αποσπασμένοι σε υπηρεσίες σε «περιζήτητες» περιοχές (όπως τα σχολεία της κάθε πρωτεύουσας νομού και από την άλλη, μεγάλα κενά σε άλλες «χαμηλής ζήτησης» περιοχές (επαρχιακά σχολεία κ.ά.). Μία από τις περιπτώσεις που προκάλεσε έκπληξη στα στελέχη του υπουργείου, ήταν οι υπεράριθμοι γυμναστές του νομού Κοζάνης, οι οποίοι δεν έκαναν πλήρες ωράριο διδασκαλίας. Υπεραριθμία εκπαιδευτικών προκαλούν, επίσης, οι αποσπάσεις σε κεντρικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά σε σχολεία. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Σάμου, όπου τον Νοέμβριο υπήρχαν ακόμη ελλείψεις καθηγητών. Ομως, σε 14 γυμνάσια και λύκεια του νομού είχαν τοποθετηθεί 516 εκπαιδευτικοί. Από αυτούς, σε σχολεία υπηρετούσαν 291. Οι υπόλοιποι ήταν αποσπασμένοι. Αλλά και οι 291 είχαν περίσσευμα 1.291 ωρών εβδομαδιαίως.Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το υπουργείο θα προωθήσει έως τα μέσα Μαρτίου προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο για αλλαγή του συστήματος προσλήψεων και εξορθολογισμό στην αξιοποίηση του προσωπικού. Θα αποδειχθεί εξαγγελία που θα μείνει στα χαρτιά (όπως έγινε με ανάλογες διακηρύξεις την τελευταία δεκαετία) ή αυτή τη φορά θα υπάρξουν αποτελέσματα;
    kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω ότι είναι θεμελιώδες λάθος να πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ είναι πανίσχυρες και βρίσκονται πίσω απ' όλα. Πόσο μάλλον ότι στο τέλος θα κερδίσουν. Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι σε χειρότερη κατάσταση από εμάς, με τον κάθε έναν από τα εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες της να χρωστούν πάνω από 42.000 δολάρια και με ένα προϋπολογισμό που τους βάζει μέσα περί τα 1,2 τρις δολάρια. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι οι ΗΠΑ, αλλά αυτοί στους οποίες χρωστάει κι αυτό το κράτος όπως όλα τα κράτη του πλανήτη συμπεριλαμβανομένων κι εμάς. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από το Παγκόσμιο Κεφάλαιο, τους δύο-τρεις τραπεζίτες και τα ιδρύματα που ελέγχουν. Αυτοί είναι που κόβουν αβέρτα χρήμα στην Αμερική κατακλέβοντας τους πολίτες της. Αυτοί που σαν κοινοί κλέφτες φαίνεται ότι έχουν στο μυαλό να εγκαταλείψουν τον τόπο του εγκλήματος και να πάνε αλλού να ξεπλύνουν και να φάνε με την ησυχία τα κλοπιμαία τους. Κι απ' ότι φαίνεται η χώρα αυτή έχει βρεθεί και είναι η... Γερμανία. Ναι, οι απατεώνες επιστρέφουν στην Ευρώπη και προετοιμάζουν το έδαφος. Αλίμονο σε χώρες σαν την δική μας, αλλά και τις άλλες του Ευρωπαϊκού νότου, που τους γνωρίζουν καλά.... Και ο νοών νοείτω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣΚΑΛ: ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!
    Αλλιώς σκέπτονται στο παλάτι και αλλιώς στο καλύβι!
    Δες για παράδειγμα τις προτάσεις εξυγίανσης του ΣΕΒ.
    Πρόσεξε γιατί τα όρια μεταξύ της εξυγίανσης του πραγματικά ανοργάνωτου κράτους και της εξαθλίωσης του λαού σήμερα είναι θολά.
    Ιδιαίτερα τώρα που εκτός τούς ξένους και ντόπιους κερδοσκόπους δρουν και τα παπαγαλάκια τους.
    Εθνική μειοδοσία δεν είναι μόνο η παράδοσή ας πούμε εθνικού εδάφους στον εχθρό για να "αποφευχθεί ο πόλεμος".
    Αλλά και η βιασύνη για παράδοση του λαού στην εξαθλίωση ή στο ΔΝΤ κατά τις επιθυμίες των κερδοσκόπων.
    Με αποφάσεις διαρθρωτικές ή φοροεισπρακτικές που δε θα μπορεί να ανακληθούν.
    Λόγω...αναξιοπιστίας, επιτήρησης κλπ
    Λες η κυβέρνηση να θέλει την ενθάρρυνσή μας στην λήψη των μέτρων;
    Για λόγους ... κοινωνικής ευαισθησίας!
    Ή να μην ξέρει τους κανόνες του παιγνιδιού;
    Παζάρι γίνεται...
    Στην καμπούρα του λαού!
    Ποιος καθορίζει το όριο των μέτρων;
    Όχι η κοινωνία.
    Ούτε η κυβέρνηση.
    Ποια μέτρα άραγε θα ικανοποιούσαν πλήρως τους κερδοσκόπους δανειστές εταίρους μας;
    Έχει ο κουβάς πάτο;
    Μέχρι που μπορεί να φθάσουν τα διαρθρωτικά μέτρα χωρίς την συναίνεση του λαού;
    Ο λαός λέει: "στην αναμπουμπούλα χαίρεται ο λύκος"
    Ντόπιος ή ξένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν θα συμφωνήσω με το άρθρο του κ.Κωσταντακόπουλου σε πολλά σημεία . Βέβαια η οικονομική κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή και σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται οι "αγορές" και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας στην ΟΝΕ τα βάζουν μαζί μας. Μας ζηλεύουν για το τρόπο που ζούμε και άλλες τέτοιες παπαρολογίες..! Να πάμε να δανειστούμε στην Ρωσία και στην Κίνα προτείνει το άρθρο και μετά να γυρίσομε να κάνομε τα ταξιδάκια μας στην Ευρώπη . Και πως θα πληρώσουμε ρε μάγκες την Ρωσία και την Κίνα? Η λογική μου θυμίζει μια σχετικά πρόσφατη τηλεοπτική σειρά με τον Καφετζόπουλο με το όνομα "ο ακάλυπτος" . Με απλά λόγια φεσώσαμε του Ευρωπαίους τώρα να φεσώσουμε τους Ρώσους ,τους Κινέζους και πάει λέγοντας ! Τη περίπτωση να μας πήραν χαμπάρι όλοι την αντιπετωπίζομε? Ο Μεντβέντεφ ήταν τυχαίο αυτό που είπε περί ΔΝΤ ? Λοιπόν ας σοβαρευτούμε επι τέλους και ας αντιληφθούμε πως ήρθε η ώρα να δουλέψουμε και μάλιστα σκληρά . Θα μας κάνει καλό και στην υγεία μας με δεδομένο οτι εξελισόμαστε στον ποιό παχύσαρκο λαό. Είδατε κάτι "θρεφτάρια" στα μπλόκα των αγροτών ? Φαίνεται αιχμηρό αλλά για πηγαίνετε στα χωράφια να δείτε ποιοί δουλέυουν και μετά περάστε και από τις καφετέριες να δείτε ποιοί απολαμβάνουν τις φραπεδιές τους δέκα η ώρα το πρωϊ ! Για περάστε από την "Βεϊκου" στο Γαλάτσι 24 ωρες το 24ωρο να δείτε την νεολαία μας να ιδρώνει με μια φραπεδιά στο χέρι ! Για δέστε ποιά ώρα "βγαίνουν" οι νέοι "έξω" να "ξεσκάσουν" λίγο !
    Αν διαφέρει σε κάτιαυτό που λέμε "δυτική Ευρώπη" από την Ανατολή είναι η αντίληψη περί εργασίας . Στή Δύση εργασία σημαίνει κόπος ιδρώτας προγραμματισμός , σχεδιασμός ευθύνη . Στην ανατολή σημαίνει ραχάτι, αγγαρεία , δως ημίν σήμερον , έχει ο θεός , έλα μωρέ ποιός μας βλέπει οι κουτόφραγκοι? κ.λ.π. τέτοια που αποδεικνύουν την "ανωτερότητα" της φυλής μας. Το 1453 άν είχαμε δεχθεί την βοήθεια της Δύσης η ιστορία θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά ! Σήμερα βρισκόμαστε στο ίδιο σταυροδρόμι! Θα αγωνιστούμε να παραμείνομε στην ΕΕ που μας έβαλε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και στην ΟΝΕ που μας έβαλε ο Κώστας Σημίτης ή θα προτιμήσομε την γνωστή σε μας ανατολή γιατί μας πάει καλύτερα το "οθωμανικόν φακιόλιον" !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ υττδω φυσικέ έχετε δίκιο. Στα χέρια προβληματικών μυαλών είναι η Ελλάδα. Γι αυτό όλα τα περιμένω. Οι πρασινομπλέ είναι ανίκανοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kύριε Καλεντερίδη με εκπλήσσετε ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ με το ανωτέρω σχόλιό σας το οποίο -αν δεν έφερε τα αρχικά σας- θα το απέδιδα σε νου απολιθωμένου ακροδεξιού, φιλοαμερικανού χουντοεθνικόφρονα και όχι σε βετεράνο συμμαχητή των ανταρτών του Κουρδιστάν και του Πόντου όπως εσείς.

    Κύριε Καλεντερίδη, αν δεν υπήρχε αυτός ο "φασιστικός" συνδικαλισμός, π.χ. ο βασικός μισθός δεν θα ήταν στα 740 Ευρώ της πείνας, αλλά θα είχε καταργηθεί από τον ΣΕΒ ακόμη κι ως θεσμικό πλαίσιο.

    Και πείτε μου εσείς ΠΩΣ οι νέοι άνθρωποι της Ελλάδας θα έφτιαχναν οικογένεια χωρίς ούτε καν να λαμβάνουν το βασικό μισθό της πείνας.

    Μόνο αυτός ο "φασιστικός" συνδικαλισμός συγκράτησε κάπως -όχι πολύ- την κυβερνητική και εργοδοτική αντιλαική λαίλαπα των τελευταίων 25 ετών.

    Φταίχτες για το χάλι μας καλύτερα να αναζητήσετε στα ακριβά σαλόνια της Πλάκας, της Αθηναικής Λέσχης, του Ναυτικού Ομίλου Πειραιώς, του Κλαμπ Εκάλη και άλλων ευαγών λεσχών της ελίτ-αλήτ που προδίδουν παντοιοτρόπως και καθημερινώς το έθνος και το λαό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κύριε Γεώργιε Σιδηρούντιε δεν μιλάμε πλέον για προβληματικά μυαλά,αλλά για ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ,που αποτελέσματα αυτών είναι και η δημιουργία (εμέσως)και του ίδιου του ιστολογίου.

    Επείσης πιστεύω πως ΠΛΕΟΝ αν δημιουργηθεί ενα ανάλογο ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ στην Ελλάδα όπως εκείνο του 1967 και βάλει στη φυλακή ενοικιαζόμενους πολιτικούς-δημοσιογράφους ο λαός θα τους υποδεχτεί με ΤΙΜΕΣ ΗΡΩΩΝ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. El Carnicero Rojo
    Θα ήθελα να αιτιολογήσω τον χαρακτηρισμό:
    1. Πέρισι, όταν μια συμμορία μέσα στην κυβέρνηση Καραμανλή έκανε το grosso colpo των δομημένων ομολόγων, όλες οι αμαρτωλές συμβάσεις πέρασαν από τα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών ταμείων.
    Στα Δ.Σ. των ταμείων συμμετέχουν συνδικαλιστές εκπρόσωποι των εργαζομένων.
    Κανένας συνδικαλιστής δεν αντέδρασε σε εκείνο το ξεπούλημα.
    Μιλάμε για το τέλειο έγκλημα εις βάρος των εργαζομένων και δεν μίλησε κανείς.
    Ξέρεις γιατί;
    Πολύ απλά, γιατί δεν είναι συνδικαλιστές, είναι συνδιαχειριστές της εξουσίας.
    Στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί μια τάξη μη εργαζομένων που αποτελείται από πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που παρασιτοζούν είς βάρος της κοινωνίας.
    2. Φέτος, οι αγροτοσυνδικαλιστές έκλεισαν τους δρόμους της πατρίδας μας, σαν νεοβάρβαροι, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν αυτό που κάνουν πλήττει την κοινωνία και την πατρίδα. Είναι οι ίδιοι που διέλυσαν τους συνεταιρισμούς που έχτισαν οι πατεράδες και οι παπούδες μας, μετατρέποντας εκείνους τους ιερούς χώρους σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης και βολέματος των "δικών μας παιδιών" κάθε φορά.
    Και τώρα, που έμειναν χωρίς συναιτερισμούς, έρμαιοι των εμπόρων κλείνουν τους δρόμους.
    3. Οι φοιτητοσυνδικαλιστές κλείνουν τα πανεπιστήμια, υποτίθεται για να ικανοποιήσουν συνδικαλιστικά τους αιτήματα. Κλειστά σχολεία αγαπητέ μου φίλε σημαίνει σκοταδισμός και φασισμός.

    Πόρτες πανεπιστημίων χτίζουν μόνο οι φασίστες, δημόσιους δρόμους, πανεπιστήμια, δημόσια κτίρια καταλαμβάνουν μόνον οι βάρβαροι και οι φασίστες και σε καμία περίπτωση οι δημοκράτες, οι πραγματικοί πατριώτες που αγαπούν αυτήν την χώρα.
    Ανακεφαλαιώνοντας θα ήθελα να σου πω ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει πραγματικός συνδικαλισμός που να διεκδικεί και να υπερασπίζεται τα ΔΙΚΑΙΑ αιτήματα των εργαζομένων.
    Αν υπήρχε τέτοιος συνδικαλισμός η χώρα δεν θα είχε αυτό το χάλι.
    Απλά, υπάρχουν κομματικοί εγκάθετοι που κάνουν προσωπικά και κομματικά παιχνίδια, που όλα αυτά αποβαίνουν εις βάρος της κοινωνίας και της ίδιας της πατρίδας.
    Ίσως να βρίσκεις αυτά που γράφω ισωπεδωτικά, να μου επιτρέψεις να σου πω όμως ότι ήλθε η ώρα να πούμε αλήθειες, να δούμε επιτέλους την πραγματικοτητα κατάματα.
    Ελπίζω να μην θέλεις να σου αναφέρω και ονόματα συνδικαλιστών που δικαιολογούν απόλυτα τους ισχυρισμούς μου.

    φιλικά αν και λίγο οργισμένα

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υ.Γ.
    Υπ' όψιν, τα καταστήματά μας στην Πλατεία Συντάγματος τις τελευταίες 15 ημέρες δεν σταυρώνουν άνθρωπο.
    Και αυτό γίνεται τουλάχιστον 50-60 εργάσιμες το χρόνο.
    Κάθε μέρα και μερικοί συνδικαλιστές κλείνουν το κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας για να διεκδικήσουν τα δικά τους δίκαια, χωρίς να τους ενδιαφέρει το δικό μας δίκιο.
    Αυτό είναι δημοκρατία;
    Αυτό σημαίνει πολιτισμένη κοινωνία;
    Αυτό σημαίνει συνδικαλισμός;
    Να πατάς στα πτώματά των άλλων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμε 19 Φεβρουαρίου 2010 6:43 μ.μ.
    Αν οι πολιτικοί, οι συνδικαλιστές και ο λαός είμασταν ώριμοι, δεν θα φθάναμε σε αυτήν την κατάσταση.
    Η διεθνής κοινωνία ήταν, είναι και θα παραμείνει ζούγκλα.
    Αυτό οφείλουμε να το γνωρίζουμε.
    Δεν μας πίεσε κανείς να πάμε να δανειστούμε!
    Μόνοι μας πήγαμε και ήλθε η ώρα να πληρώσουμε.
    Μην τα ρίχνουμε πάλι στους άλλους.
    Δεν φταίνε οι άλλοι.
    Εμείς φταίμε.
    Πουθενά δεν είπα να πάρουμε τα μέτρα που μας λένε οι άλλοι.
    Πάλαιψα σε όλη μου τη ζωή για να μην κινδυνέψει η χώρα μας και να έχουμε περήφανη εξωτερική πολιτική και διασφαλισμένη εθνική κυριαρχία.
    Δεν θα έλεγα σήμερα να πάρουμε τα μέτρα που μας επιβάλλουν οι άλλοι!
    Να πάρουμε όμως εκείνα τα μέτρα που θα απομακρύνουν την απειλή και τον κίνδυνο και τελικά θα μας γλυτώσουν από τα νύχια των αρπακτικών που παραμονεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγαπητοί συνέλληνες ως λαός ξεχνάμε και μάλιστα πολύ γρήγορα. Τον κάθε ένα από εμάς σαν μονάδα είναι πολύ δύσκολο να τον «βάλει» κάποιος στο «μαντρί». Αν όμως ο κάθε ένας από εμάς μπει μέσα στο πλήθος τότε να είστε σίγουροι ότι η ψυχολογία του αλλάζει πολύ εύκολα και κατ επέκταση και η κρίση του όπως και η αντίδραση του. Μιλάω για την ψυχολογία της μάζας. Και εξηγώ τι ακριβώς εννοώ. Επί χρηματιστηρίου θυμάται κανείς τι έγινε; Οι περισσότεροι νομίζαμε ότι θα γινόμασταν πλούσιοι σε μία νύκτα. Και όσοι δεν είχαμε ιδέα περί χρηματιστηρίου, παρασυρθήκαμε από τους επαΐοντες. Πόνταραν στην απληστία μας για γρήγορο πλουτισμό, καλοπέραση και καθόλου δουλειά. Στο κάτω κάτω είχαμε και τους μετανάστες. Αυτοί θα δούλευαν για εμάς. Εμείς προορίζαμε τους εαυτούς μας για αφεντικά. Αφού μας έπεισαν ότι στο χρηματιστήριο «μοιράζουν» τσάμπα λεφτά, την κατάλληλη στιγμή κατάφεραν και τα «μάζεψαν» από όλους μας. Δίδαγμα κανείς δεν πρόκειται να μας δώσει δωρεάν τίποτα και αν αποφασίσει να μας δώσει απλά να είμαστε σίγουροι θα τα πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο. Έμαθε κανείς τίποτα από το χρηματιστήριο; Νομίζω όχι και το εξηγώ. Για μερικά χρόνια οι τράπεζες και μόνο που έβλεπαν κάποιον να περνάει έξω από την τράπεζα του έδιναν «δωρεάν» δάνειο. Δάνειο για να πάμε διακοπές, δάνειο για να καταναλώσουμε άχρηστα προϊόντα, δάνειο για να πάρουμε μεγάλη τηλεόραση, δάνειο για να φτιάξουμε καινούργια Βίλα, να στεγάσουμε την μεγαλομανία μας. Δάνειο για καινούργιο τζιπάκι άσχετα αν το χρειαζόμασταν ή όχι. Πάλι στην μεγαλομανία μας πόνταραν, και στην ανάγκη μας να καλύψουμε τις ανασφάλειες μας. Και το τυρί. Δάνεια χαμηλότοκα. Απλά όλο αυτό το παραμύθι το ονόμασαν «ανάπτυξη» Κατάφεραν τελικά με τον ένα η άλλο τρόπο και μας χρέωσαν μέχρι τον λαιμό. Δάνεια για να τα κάνουμε όλα. Δανεική ζωή θα έλεγα εγώ. Σώπα βρε συ παίρνω καινούργια τηλεόραση και την πληρώνω σε 200 δόσεις, και με πρώτη δόση σε ένα χρόνο. Έχει ο Θεός. Έλα ντε που όταν είχαμε φτάσει να ξεπληρώνουμε την 100στή δόση βγήκε καλύτερο μοντέλο. Ξαναγυρίζω την παλιά και παίρνω άλλη σε άλλες 200 δόσεις και……..πάλι έχει ο Θεός. Ελα ντε που ο Θεός μάλλον δεν έχει ή τουλάχιστον δεν έχει για τους πολλούς. Αυτό που δεν μας είπαν είναι ότι τα δάνεια πρέπει να επιστραφούν. Για να επιστραφούν τα δάνεια κάποιος πρέπει να παράγει κάτι ώστε όταν το πουλήσει να εισπράξει χρήματα και να ξεπληρώσει τα δάνεια. Εμείς σαν λαός τι ακριβώς παράγουμε ακόμα δεν έχω καταλάβει. Μάλλον αέρα κοπανιστό και φούμαρα. Το ξέρουν καλά το παιχνίδι. Εμ έλα ντέ που εμείς πάλι νομίσαμε ότι μας χάρισαν «τσάμπα» λεφτά; Μας ξανά έριξαν μια μπανανόφλουδα και εμείς την ξαναπατήσαμε. Ένας λαός απαίδευτος ένας λαός που τον έμαθαν ότι η τεμπελιά η καλοπέραση και το κυνήγι του ατομικού συμφέροντος είναι ο σκοπός ύπαρξης του σε αυτό τον κόσμο. Δεν μας έμαθαν όμως ότι υπάρχουν αξίες πολύ μεγαλύτερες από το κυνήγι του πλούτου. Δεν μας έμαθαν να αγαπάμε την πατρίδα μας τον διπλανό μας, να βοηθάμε όπου όσο και όταν μπορούμε. Αξίες πολύτιμες και ανέγγιχτες από τον χρόνο. Δεν μας έμαθαν ότι δεν ο κάθε ένας από εμάς δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Δεν μας έμαθαν ότι εκτός από εμάς υπάρχουν και άλλοι συνάνθρωποι μας που έχουν τα ίδια προβλήματα με εμάς και τις ίδιες ανάγκες. Δεν μας έμαθαν ότι δεν ζούμε μόνοι μας σε αυτό τον κόσμο. Πιστεύω ότι τελικά θα τα καταφέρουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Πάντα τα καταφέρναμε άλλωστε. Το μεγάλο μου ερωτηματικό είναι αν θα διδαχτούμε τίποτα από αυτά που έρχονται ή από αυτά που πέρασαν. Γιατί αν δεν διδαχτούμε τίποτα τότε να είστε σίγουροι ότι έχουμε καταστρέψει το μέλλον των παιδιών μας. Για το δικό μας μέλλον «έχει ο Θεός»
    Υ.Γ.
    Ξέρω ότι με αυτά που γράφω μοιάζω απόλυτος. Και σίγουρα υπάρχουν και εξαιρέσεις. Αλλά πιστέψτε με η γενική εικόνα της κοινωνίας μας είναι αυτή που περιγραφώ. Καλή υπομονή και καλό αγώνα σε όλους μας.
    Ikapet

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θλίβομαι βαθύτατα για την ηθική και οικονομική κατάντια της Ελλάδος, και μετά το τέλος Μαρτίου ουαί τοις ηττημένοις.

    Δημάρατος …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μόνο αυτός ο "φασιστικός" συνδικαλισμός συγκράτησε κάπως -όχι πολύ- την κυβερνητική και εργοδοτική αντιλαική λαίλαπα των τελευταίων 25 ετών.

    re file, pou exeis dei dimosioi ypalililoi na plirononte perisotero apo ton idiotiko?? exei loipon den paleveis gia dikaiomata alla gia pronomia. ama eisai magkas pare riska kai kane tin dikia sou epixirisi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. /Δεν αναφέρεται όμως καθόλου στην ανάγκη λήψης μέτρων άμεσα, δηλαδή χθες και την ανάγκη να συμμορφωθεί επιτέλους αυτό το φασιστικό κατασκεύασμα που λέγεται [ DHMOSIOS ]ελληνικός συνδικαλισμός / Giati o idiotikos sinthikalismos ite den yparxi i einai poli mikros gia na symetexi ,/την ευφυία να αντιληφθούν ότι εν πάση περιπτώσει, το πάρτυ τελείωσε/gia tous kyfines tou dymosiou to party den teleioni pote einai san tis vdeles prepi na tis kapsis gia na stamatisoun to roufigma tora aplos perimenoun na alaksoun afendika .TELONIAKOI ,EFORIAKOI,YP.EX. ,YPALILOI TIS BOYLIS, KAI THA AKOLOUTHISOUN OI ALOI KYFINES SE APERGIES GIA TA PRONOMIA AYTON POU EINAI OI VDELES KAI TA AFENGIKA TOUS/.Οι φοιτητοσυνδικαλιστές κλείνουν τα πανεπιστήμια, υποτίθεται για να ικανοποιήσουν συνδικαλιστικά τους αιτήματα./OI MONIMOI fitites enois 10 kai 16 xronia fitites epagelmaties tramboukoi epi xrimasi .KAMMIA EPIXIRISI den mbori na epiviosi otan to grafiokratiko tmima exei pio megala eksoda apo tin paragogi .Talos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δεν είναι θέμα ωριμότητας αλλά λάθους τρόπου σκέψης ,λάθους φιλοσοφικής ομπρέλλας που διέπειτην σκέψη μας και την συμπεριφορά μας. Είμαστε βαθειά επιρεασμένοι από αυτό που λέμε ανατολίτικος τρόπος σκέψης. Η "Πόλη" έπεφτε και 300.000 νέοι μόναζαν στα όρη και τα βουνά χτίζοντας μοναστήρια , αδιαφορώντας για τα επίγεια. Σήμερα τόσα γίνονται για μας χωρίς εμάς και η κοινωνία μοιάζει να είναι έτοιμη να καταστρέψει τα πάντα από την οργή της . Δημιουργική ανησυχία της κοινωνίας δεν μου προκύπτει από πουθενά. Στο χωριό μου λένε "το λύκο τον κουρεύανε και αυτός ρωτάει που πάνε τα πρόβατα" ! Κάπως έτσι μπορώ να παρομοιάσω τη κατάσταση! Πολύ φοβάμαι πως για να συνέλθομε χρειαζόμαστε ακόμα ποιό ισχυρό σοκ. Πολιτιστική επανάσταση τύπου Μάο και λίγο θα μας είναι !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΣΚΑΛ: Τα σχόλια σου διακρίνονται από αμετροεπή μετρολαγνία!
    Μην είσαι βασιλικότερος του βασιλέως!
    Παίζεις το παιγνίδι της εξουσίας!
    Φοβάσαι μην αργήσουν να πάρουν τα μέτρα;
    Ησύχασε!
    Θα τα πάρουν!
    Και άσε το λαό στην ησυχία του!
    Έτσι κι αλλιώς άδικα θα πληρώσει!
    Η κοινωνία των πολιτών λειτουργεί με βάση το ατομικό συμφέρον και το ΚΡΑΤΟΣ έχει αποστολή να υπηρετεί το συλλογικό συμφέρον!

    ΥΓ Αν λόγου χάριν για να φέρω ένα "μιλιταριστικό" παράδειγμά έδινες στους στρατιώτες σου (για δικούς σου λόγους) άδειες πέραν του ποσοστού δεν έφταιγαν οι στρατιώτες που τις έπαιρναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Όλοι συμφωνούμε με τον κύριο Κωνσταντακόπουλο και απορούμε γιατί τα κόμματα δεν μπορούν να σκεφθούν, τα όσα λέει. Είναι απλό φίλοι: το αφεντικό έχει πάντα δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μα πόσο ψεύτες μπορείτε να γίνετε;
    Η Ιταλία που δεν έχει τέτοιου είδους "δημοκρατικό" συνδικαλισμό,
    και που από νωρίς ακόμα και το ΚΚ Ιταλίας, είχε ξε-αγκιστρωθεί από το άρμα της σοβιετίας, γιατί έχει περισσότερα δικαιώματα, λιγότερες ώρες εργασίας, δωρεάν περίθαλψη χωρίς φακελάκια και δωρεάν Παιδεία χωρίς φροντιστήρια;

    Και αλήθεια σε ποιό κράτος πληρώνονται οι συνδικαλιστές για να καααααάθονται και να το παίζουν εργατοπατέρες;

    Μας λιώσατε τόσα χρόνια, όλα τα κομπλεξικά απομεινάρια του Εμφυλίου. Είχαμε μια χώρα αξιοπρεπή.
    Αλλά όχι, αυτό δεν άρεσε στην φαιοκόκκινη λαίλαπα. Ιδιωτικό κεφάλαιο στην Ελλάδα; Έγκλημα.
    Ανάπτυξη στην Ελλάδα; Έγκλημα.
    Επιχειρηματίες Έλληνες; Έγκλημα! Στείλτε την 17Ν να καθαρίσει για να εγκατασταθούν οι νέοι, τα απόνερα της STASI.
    Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη στην Ελλάδα; Ξανα-στείλτε την 17Ν να επιληφθεί του "προβλήματος".

    Μια ζωή σαλτιμπάγκοι. Αγώνες για τη Νικαράγουα και την Παλαιστίνη.
    Και από την άλλη, η Μακεδονία είναι σλαβική και το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του. Για να μη μιλήσουμε για τη διάλυση των σωμάτων ασφαλείας. Όσο πιο άχρηστο, ανίκανο, διεφθαρμένο και βλακώδες κομματόσκυλο ήσουν, τόσο ψηλότερα στην ιεραρχία ανέβαινες.
    Και είναι γραφικό το πως ακόμα παθαίνετε ντελίριο όταν βλέπετε ελληνική σημαία, και ο,τιδήποτε ελληνικό, λες και ο Κολοκοτρώνης σας σκότωσε τη μάνα.

    Και το κρατικό κανάλι έπαιζε για παιδικό το "Μπόλεκ και Λόλεκ". Όπως σε όλο το ανατολικό μπλοκ.

    Είστε η χειρότερη και η καταστροφικότερη χούντα που γνώρισε ποτέ ο τόπος μας.
    Και σήμερα τα καταφέρατε πολύ ωραία, με τη σοσιαλιστικιά και προοδευτικιά κυβέρνηση. Σαρξ εκ σαρκός του σοσιαλιστικού και τριτοκοσμικού ηγέτη Ανδρέα.
    Που από μόνοι τους πήγαν και είπαν ότι χρεωκοπούμε.
    Ούτε μας φταίει η ΕΕ. Νομίζετε ότι οι Ευρωπαίοι δεν ζητούν να μπουν φυλακή αυτοί που κλέψανε στην Ελλάδα; Αυτό, όμως, δε θα σας το πουν ποτέ στις ειδήσεις των ξεφωνημένων ΜΜΕ. Κάτι για εξεταστική ψελίζουν και καλά.
    Δεν ξέρουν οι Ευρωπαίοι ότι και μαγικά αν διαγραφεί σήμερα το χρέος μας, σε δυο χρόνια οι γνωστοί πειναλέοι άρπαγες θα το ξανα-δημιουργήσουν;
    Και γιατί να μη μας σκίσουν; Αφού ο Πρωθυπουργός μας θέλησε, σώνει και ντε, να γίνουμε ο Δούρειος Ίππος στην Ευρώπη για τη κινεζική (επομένως και ρωσική) διείσδυση.
    Αυτήν την φορά το "έπιασαν" το κόλπο οι "κουτόφραγκοι" και έκαναν το μόνο που μπορούσαν να κάνουν.
    Και αφού μας ξεμπρόστιασαν, πλέον είμαστε άχρηστοι και για την Ρωσία και για την Κίνα.
    Και για αυτό φάγαμε την χλαπάτσα από τους Ρώσους. Γιατί την προδοσία πολλοί αγάπησαν, τον προδότη ουδείς. Και αφήστε τους λαϊκισμούς, ότι δήθεν είναι "αμερικανός" ο Γιωργάκης. Αν ήταν "αμερικανός" δε θα είχε φάει πόρτα από τον Λευκό Οίκο.
    Και έτσι, το 2010 έγινε πραγματικότητα το σοσιαλιστικό όραμά σας:
    Παραγωγικότητα μηδέν, ανάπτυξη μηδέν, ιδιωτικές επενδύσεις μηδέν,
    σταλινική γραφειοκρατία, ολιγαρχία, και για τους πολλούς σκληρή λιτότητα και φτώχεια.
    Και έφτασε και η πολυπόθητη για εσάς στιγμή, να μπει και η ταφόπλακα σε κάθε τι ελληνικό με το λατρεμένο σας νομοσχέδιο περί απόδοσης ιθαγένειας. Αν σκεφτείς ότι είστε ένα μάτσο ανόητοι, κομπλεξικοί και κακιασμένοι, σας αξίζουν συγχαρητήρια. Τα καταφέρατε μια χαρά να μας διαλύσετε

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. οθμυργτυδδω
    Χωρίς να σπάσει τζάμι, Πρόεδρος Δημοκρατίας, Αστυνομία μαζί με αναρχικούς, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΝ, Στρατιωτικούς, συνδικαλιστές, αγρότες, μπορούν να ανατρέψουν το πράσινομπλέ σύστημα, με παλαϊκή απαίτηση για εκλογές που θα γίνουν άνευ κομματικών ψηφοδελτίων, δηλαδή με ΕΝΙΑΙΟ ψηφοδέλτιο όπου θα συμμετέχουν ανεξάρτητοι και παρατάξεις. Πρέπει να μεταφράσει στα ελληνικά το όνομά του το ΚΚΕ (από Κομμουνιστικό σε Κοινωνικό, και να βρεί ένα καλύτερο σύμβολο. Το ΛΑΟΣ να αποκηρύξει φασιστοαντισημιτικές τάσεις. Μόνο άνθρωποι από μικροκόμματα που δεν κυβέρνησαν και από άλλους ανεξάρτητους φορείς, και οι φιλοαναρχικοί, και από τα σωστά μοναστήρια ακόμα, να έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτια. Στελέχη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε καμία νέα κίνηση. Δεν επιτρέπετε ένας πρώην πρωθυπουργός ή υπουργός να αναβαπτιστεί και να μας έρθει σωτήρας. Να απαγορευθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι κόμματα διαφθοράς. Να κηρυχθούν οι πράσινοι και μπλέ παράνομοι, να συλληφθούν μερικές χιλιάδες στελέχη τους που είναι μπλεγμένα και να δημευθούν οι περιουσίες τους τάχιστα. Χρειάζεται συνεννόηση μεταξύ των φορέων που προανέφερα. Η 17 Ν πρέπει να αποκηρύξει την βία, να πάρει αμνηστία και να συμμετέχει στην κίνηση για την αλλαγή με όποιο νόμιμο πολιτικό τρόπο θέλει. Το πρόβλημα είναι να μην έχουμε πάλι εισβολή τύπου 1974. Μόνο με στήριξη παγκόσμιας δύναμης μπορεί να γίνει αλλαγή που δεν θα οδηγήσει σε καταστροφή. Πρέπει να μπει μέσα στην κίνηση ως προσκεκλημένος εγγυητής δημοκρατικότητας μια μεγάλη επιτροπή συμπαράστασης με βουλευτές από όλα τα Ευρωπαϊκά πολιτικά χρώματα που πολεμάνε ενεργά την διαφθορά. Ταυτόχρονα θέλουμε σημαντική Ευρωπαϊκή στρατιωτική παρουσία στο Αιγαίο, πριν τις νέες εκλογές, κατα τη διάρκειά τους και μετά. Οι Ευρωβουλευτές των μικρών κομμάτων πρέπει να εργασθούν άμεσα προς την κατεύθυνση αυτή, να χτίσουν γέφυρες και Ευρωπαϊκό κίνημα στήριξης. Πρέπει αμέσως τα μικρά κόμματα να δημιουργήσουν ΕΝΙΑΙΟ φορέα περιφρούρησης κινητοποιήσεων, και οι Αναρχικοί να πάνε αν θέλουν να τα βάλουν με την μαύρη νύχτα της παρανομίας και τους πολιτικούς που έκαναν εγκλήματα, και όχι με την δημόσια περιουσία του λαού. Εξαίρεση πρέπει να είναι η αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής. Όταν είναι με τους πρασινομπλέ Βουλευτές μέσα πρέπει να έχει δικαίωμα όποιος θέλει να την σπάσει. Τίποτα άλλο εκτός από την Βουλή δεν πρέπει να σπάσει. Μπορεί να γίνει εύκολα η μεγέθυνση των υπαρχόντων μικρών κομμάτων. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαθέτουν χιλιάδες μπράβους και τραμπούκους, όλο τον υπόκοσμο. Οι μηχανισμοί διαφθοράς είναι πανίσχυροι, και μόνο με μία κίνηση σαν την παραπάνω μπορούν να εξουδετερωθούν.
    Γιάννης ή Κώστας Παν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμε 19 Φεβρουαρίου 2010 10:17 μ.μ.
    Αν παρακολουθούσες τόσον καιρό τί γράφω για την κρίση, δεν θα παρανοούσες την εμμονή μου για τη λήψη μέτρων.
    Να σου εξηγήσω λοιπόν.
    Έχουμε δανειακές ανάγκες ως κράτος. Δηλαδή, ό,τι και να γίνει, το 2010 πρέπει να δανειστούμε 40 δις για να μην πτωχεύσουμε.
    Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βγούμε στην αγορά να ζητήσουμε δανεικά.
    Για να μας δώσουν οι δανειστές τα λεφτά τους, πρέπει να αποδείξουμε ότι κάποια στιγμή θα τους τα επιστρέψουμε. Όταν πεισθούν να μας τα δώσουν, εκεί αρχίζει το παιχνίδι των επιτοκίων.
    Δηλαδή, ανάλογα με την αξιοπιστία σου, ορίζεται και το επιτόκιο.
    Όταν είσαι ξεχαρβαλωμένος και δεν παίρνεις μέτρα ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ, υπάρχει κίνδυνος να μην βρεις δανειστές και να καταλήξεις στο ΔΝΤ, ή να βρεις λεφτά, να είναι με επιτόκιο διπλάσιο και τριπλάσιο από του αν είχες εν τω μεταξύ λάβεις μέτρα.
    Να γιατί αγαπητέ ανώνυμε επιμένω να ληφθούν άμεσα μέτρα και θεωρώ καταστροφικό για τη χώρα μας το γεγονός ότι τα μέτρα δεν πάρθηκαν την επομένη των εκλογών.
    Υπεύθυνοι για την κατάντια μας είναι οι πολιτικοί, γιατί στην πλειοψηφία τους είναι κλέφτες και απατεώνες.
    Δυστυχώς, συνεχίζουν την άθλια πολιτική τους εις βάρος της χώρας μας και οι σημερινοί.
    Άθλια αι υποκριτική.
    Γιατί δεν μιλούν καθαρά στο λαό.
    Τα δανεικά τα πήραμε και θα τα πληρώσουμε.
    Η κυβέρνηση πρέπει να βρει τον πιο συμφέροντα τρόπο.
    Τα υπόλοιπα είναι κούφια και επικίνδυνα λόγια.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αγαπητέ Σάββα, λες να πάρουν μέτρα, συμφωνώ και γω να πάρουν όμως προς ποιά κατέυθυνση;
    Αν είναι να γδάρουν τη φτώχεια για να συνεχίσει να αλωνίζει η μπουρζουαζία και να ζει στη χλιδή, λυπάμαι.
    Φιλικά ΗΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αγαπητέ υττδω, σε έχουν βασανίσει. Πες μου τι να κάνω; Τα είδα χρόνια πριν τι θα γίνει. Εξόρκιζα του πάντες εδώ και χρόνια να φύγουν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και όλοι εκεί πήγαιναν. Τα νεύρα μου είναι χειρότερα από τα δικά σου. Είμαι ξένος στον τόπο μου και γι' αυτό έφυγα, όμως η ψυχή μου είναι ακόμα εκεί και δεν μπορώ να ησυχάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Κύριε Καλεντερίδη, το γεγονός ότι οι εργατοπατέρες είναι -αναμφισβήτητα- στη συντριπτική πλειοψηφία τους διεφθαρμένοι και εντολοδόχοι της εκάστοτε κυβέρνησης δεν αναιρεί τη χρησιμότητα του συνδικαλισμού ως θεσμού συνταγματικά κατοχυρωμένου με σκοπό την εκπροσώπηση και υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων.

    Με την ίδια λογική να καταργήσουμε το κοινοβούλιο ή να το μετατρέψουμε σε συμβουλευτική επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των εθνοπατέρων μας είναι λαμόγια και προδότες.

    Επομένως ως προς το συνδικαλισμό συμφωνούμε ότι είναι πρόβλημα τα πρόσωπα και όχι ο θεσμός καθαυτός.

    Ας εξετάσουμε τώρα τη λειτουργία του θεσμού του συνδικαλισμού και ειδικά στα Πανεπιστήμια και τα σχολεία.

    Εμπειρικά και μόνο κύριε Καλεντερίδη, θα σας πω ότι οι "βαρβαρότητες" και "φασισμοί" που καταλογίζετε στις καταλήψεις σχολείαν & ΑΕΙ και τις διαπομπεύσεις καθηγητών είναι το ΜΟΝΟ αποτελεσματικό μέσο ΠΑΛΗΣ φοιτητών και μαθητών.

    Ακριβώς επειδή το κοινωνικά ανάλγητο, αντιδημοκρατικό και πλουτοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας ΜΟΝΟ τη ΒΙΑ φοβάται και υπολογίζει ως μέσο πίεσης και κανένα άλλο ΕΙΡΗΝΙΚΟ τρόπο διεκδίκησης αιτημάτων.

    Αν σε φέρουν σε τέτοιο σημείο απόγνωσης, φταις εσύ ο εξουσιαζόμενος και όχι ο εξουσιαστής; Δεν νομίζω.

    Στο κάτω-κάτω της γραφής η διεκδίκηση είναι ΠΑΛΗ, όχι ερωτικό ραντεβού κι αλίμονο αν δεν παλέψουμε με ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ τη στιγμή που κινδυνεύουν κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, οι οποίες επιτεύχθησαν με άφθονο ΑΙΜΑ.

    Επειδή όμως φιλοσοφικά κσι ιδεολογικά είμαστε διαμετρικά αντίθετοι, θα σας πω τί θα κάνετε εσείς τώρα που θα καταργήσουν το 13ο-14ο μισθό και σύνταξη ενώ φυσικά τα 34 δις Ευρώ ανείσπρακτους φόρους και εισφορές θα τα αφήσουν στα χέρια των αδηφάγων "ελλήνων" καπιταληστών:

    Εσείς, ούτε καν θα διαδηλώσετε για να μην χάσουν πελατεία οι μαγαζάτορες της Πλ.Συντάγματος (οι ίδιοι που έχουν ανεβάσει τεχνητά τις τιμές σε επίπεδα ανώτερα της Ν.Υόρκης).

    Εγώ θα διαδηλώσω και δεν θα μείνω εκεί επειδή αν και αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, τότε το μόνο που μου μένει να κάνω, είναι ένα νέο Δεκέμβρη.

    Και δεν μιλάω για Δεκέμβρη του 2008 αλλά για Δεκέμβρη του 1944.
    Γιατί κύριε Καλεντερίδη εγώ και ΠΑΡΑ πολλοί άλλοι Έλληνες ΔΕΝ σκοπεύουμε να πεινάσουμε στην ίδια μας τη χώρα ή να ξενιτευτούμε, ώστε με κυβερνητικά και Βρυξελλιώτικα κελεύσματα περί "εθνικού συμφέροντος", οι λαμογιοεπιχειρηματίες των ΒΠ και οι τραπεζίτες να αυξήσουν την ήδη διογκωμένη κερδοφορία τους σε βάρος του λαού μας.

    Επειδή κύριε Καλεντερίδη, "τα πραγματικά εθνικά συμφέροντα ταυτίζονται με τα λαικά" και επειδή "όταν ο Λαός απειλείται με τυραννία, εγείρεται και σπάζει τις αλυσσίδες".

    Με σεβασμό για τη δράση σας στο Κουρδιστάν και τον Πόντο

    ΥΓ.Αλήθεια, ΔΕΝ σας πειράζει να υπερασπίζεστε το πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικό σύστημα το οποίο παρέδωσε τον ΑΠΟ και πρόδωσε τόσο τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ όσο και τους ελληνόφωνους συμμαχητές τους στον Πόντο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Κι αν θα θέλατε να κάνουμε δημόσιο διάλογο για το πώς να αντιδράσουμε στη λαίλαπα αντιλαικών μέτρων που έρχονται με πρόσχημα τη "σωτηρία της εθνικής οικονομίας", ανοίξτε ένα νέο θέμα και θα μετάσχω, ΕΠΩΝΥΜΑ μάλιστα αν το επιθυμείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. El Carnicero Rojo
    είμαι από αγροτική οικογένεια και μεγάλωσα με λάδι, ελιές και ζάχαρι που αγοράζαμε από το πρατήριο του συνεταιρισμού.
    Οι καλλιέργειές μας γίνονταν με λιπάσματα και φυτοφάρμακα που παίρναμε από το συναιτερισμό.
    Τα προϊόντα μας τα δίναμε στους εμπόρους, με τη διαμεσολάβηση του συνεταιρισμού.
    Δεν ήμασταν μόνοι στον αγώνα της επιβίωσης, 'ημασταν συνασπισμένοι-συνεταιρισμένοι και έτσι μας υπολόγιζαν οι έμποροι.
    Άρα, αφού στο σχόλιό μου χαρακτηρίζω ιερούς χώρους τους συναιτερισμούς, αντίστοιχη είναι και η στάση μου απέναντι στον συνδικαλισμό και στις δημοκρατικές μορφές αγώνα και διεκδίκησης.
    Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα είναι παραλογισμός και φασισμός.
    Η κατάληψη δρόμων και δημοσίων κτιρίων δεν είναι καν αγώνας, είναι καθαρός φασισμός.
    Αν αυτές οι πρακτικές οδηγούσαν κάπου, τα τελευταία τριάντα χρόνια που καίγεται η Αθήνα και τα Πανεπιστήμια, θα είχαν φέρει κάποιο αποτέλεσμα.
    Βλέπεις εσύ τίποτα;
    Όχι.
    Γιατί;
    Γιατί, κατά την άποψή μου δεν είναι σταβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζουμε.
    Να αλλάξουμε ρότα λοιπόν.
    Σύμπνοια και εθνική ομοψυχία για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και την άμεση απειλή για τη χώρα μας.
    Και όταν λέω ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ, αναφέρομαι πρώτα και κύρια στους έχοντες και κατέχοντες και όχι στο φτωχό λαό.
    Να συνεισφέρουμε ΟΛΟΙ, ανάλογα με τις δυνατότητές μας.

    φιλικά και πατριωτικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Carnicero Rojo: ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΣ!
    ΣΑΒΒΑ: ΕΧΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΧΑΡΙΝ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Carnicero Rojo
    γράψε ένα άρθρο στο οποίο να κάνεις αποτίμηση της κατάστασης, αν θέλεις να δέιχνεις τους ενόχους ή τις αιτίες της κρίσης και πρότεινε λύσεις με βάση το αδιέξοδο που έχουμε ως χώρα.
    Στείλτο και θα το δημοσιεύσω.
    Ποτέ δεν πίστεψα ότι ένα άτομο από μόνο του μπορεί να βρει-προτείνει λύσεις και να κατέχει την πάσα αλήθεια.
    Γράψε λοιπόν τις απόψεις σου, να δούμε τα πράγματα και από τη δική σου σκοπιά.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πώς να το στείλω;
    Να το βάλω εδώ ως σχόλιο και να μεταφερθεί έπειτα σε ξεχωριστό νήμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.