11/2/10

Γαλλογερμανική αλληλεγγύη

Οριστικοποιήθηκε η παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ίσως με τη μορφή μακροχρόνιου, χαμηλότοκου δανείου, από Γαλλία και Γερμανία, μετά τη χθεσινή συνάντηση στα Ηλύσια Πεδία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.Γιώργος: Θέλουμε να στηρίξουν την προσπάθεια μας- 20 δισ. θα φθάσει η βοήθεια

Η επισημοποίηση της συμφωνίας για την παροχή βοήθειας αναμένεται να γίνει απόψε μετά τον δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί η οικονομική κρίση στην Ευρώπη, και «βεβαίως»- όπως σημείωσε ο κ. Παπανδρέου σε σύντομη δήλωσή του στους δημοσιογράφους- και το θέμα της Ελλάδας. Για τις λεπτομέρειες του πακέτου, ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρόμπαϊ αλλά και τη Βρετανίδα υπουργό Εξωτερικών κ. Κάθι Άστον. Η οριστικοποίηση της απόφασης για την παροχή της οικονομικής βοήθειας, ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη έκτακτη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, όπως έλεγαν κοινοτικές πηγές, δίνει στον Πρωθυπουργό τη δυνατότητα να μετάσχει στη σύνοδο με καλύτερες θέσεις απ΄ ό,τι σε προηγούμενες συνόδους. Και ήταν ιδιαίτερα εμφανής η ικανοποίησή του μετά το τέλος των συνομιλιών με το σύνολο της γαλλικής πολιτικής ηγεσίας (συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό Φρ. Φιγιόν και τον πρόεδρο της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Μπ. Ακουγιέρ).

Ζήτησε πολλές εγγυήσεις
Ωστόσο, η Ελλάδα κρατάει χαμηλούς τόνους κι εμφανίζεται προς τα έξω ότι όχι μόνο δεν ζητάει οικονομική βοήθεια από τις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, αλλά μόνο πολιτική, και δηλώνει ότι θα τα καταφέρει μόνη της. Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ότι «εμείς δεν έχουμε ζητήσει βοήθεια από κανέναν, θέλουμε απλώς να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνουμε για την υλοποίηση του Προγράμματός μας». Όπως εξηγούσε στέλεχος που μετείχε της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στο Παρίσι, «οποιαδήποτε διαφορετική στάση θα μπορούσε να παρερμηνευτεί και να μας θέσει τρόπον τινά υπό ομηρεία σε βάθος χρόνου».

Το ύψος της οικονομικής βοήθει ας, που ενδέχεται να φτάσει και τα 20 δισ. ευρώ, θα καθοριστεί με διαπραγματεύσεις εκπροσώπων των τριών χωρών το επόμενο διάστημα. «Δεν συζητήθηκαν "τεχνικές λεπτομέρειες" στη διάρκεια των συνομιλιών», ανέφερε στα «ΝΕΑ» κυβερνητική πηγή που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία της. Τα περί «τεχνικών λεπτομερειών» αφορούσαν απάντηση σε ερωτήσεις για το ποιο είναι το είδος της βοήθειας που θα δοθεί προς την Ελλάδα, ποιο το ύψος της και κάτω από ποιες προϋποθέσεις. Κατά την ίδια πηγή, οι συνομιλίες παρ΄ ότι όπως δήλωσε αργότερα ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου έγιναν μέσα «σε εξαιρετικό και εγκάρδιο» κλίμα, εντούτοις δεν ήταν «ανέφελες», καθώς η γαλλική πλευρά φέρεται να ζήτησε πολλές εγγυήσεις από την Ελλάδα σχετικά με την τήρηση του Σταθεροποιητικού Προγράμματος. Ενδεικτικό του κλίματος που αποτυπώθηκε στις διαπραγματεύσεις και ώς έναν βαθμό καταδεικνύει ότι η παροχή βοήθειας δεν είναι χωρίς ανταλλάγματα είναι και το γεγονός ότι από γαλλικής πλευράς τέθηκε και θέμα για την «προώθηση» του προγράμματος εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαίτερα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με νέες φρεγάτες γαλλικής κατασκευής.

Οι συνομιλίες που επεκτάθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως το Κυπριακό (όπου οι Γάλλοι δήλωσαν ότι στηρίζουν τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στη διαδικασία των επαφών Χριστόφια- Ταλάτ), τα Βαλκάνια, η κατάσταση σε ορισμένες μεσογειακές χώρες, αλλά και οι νέες τεχνολογίες, η πράσινη ανάπτυξη κ.λπ. επιβεβαίωσαν, σύμφωνα με δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, το πολύ καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Στην επίσημη συνάντηση από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ενώ από γαλλικής ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, ο γ.γ. Προεδρίας της Δημοκρατίας Μισελ Γκεάν και ο εξ απορρήτων του κ. Σαρκοζί Ανρί Γκενό.

... και ελληνικές υποσχέσεις για πολεμικό υλικό

ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΜΑΤΙ χθες η Αθήνα στις χώρες που κατασκευάζουν όπλα- μεταξύ των οποίων Γαλλία και Γερμανία - και ενδιαφέρονται έντονα για την ελληνική αγορά.

Ενώ ο Πρωθυπουργός επισκεπτόταν το Παρίσι και στις Βρυξέλλες συζητείται το ενδεχόμενο για ευρωσωσίβιο στην ελληνική οικονομία, ο υπουργός Άμυνας κ. Ευάγγ. Βενιζέλος ανήγγειλε, πρώτη φορά με τόση σαφήνεια, ότι «μέχρι το τέλος του 2010» θα έχει ληφθεί απόφαση για την αγορά των νέων μαχητικών αεροσκαφών. Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Παν. Μπεγλίτης επαναλάμβανε, ερωτώμενος από το πρακτορείο Ρώυτερ, ότι η Ελλάδα «θα εκπληρώσει τη συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης για την αγορά έξι φρεγατών FRΕΜΜ», για τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη ελληνογαλλικές διαπραγματεύσεις από το 2009. Επισήμως η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει από καμία πλευρά διασύνδεση ενδεχόμενης παροχής βοήθειας στην Ελλάδα με εξοπλιστικά θέματα- «όχι, δεν αληθεύει αυτό», είπε ο κ. Βενιζέλος όταν ρωτήθηκε αν ασκούνται τέτοιες πιέσεις π.χ. από τη Γερμανία για την προώθηση του αεροσκάφους Γιουροφάιτερ. Ωστόσο ο υπουργός έσπευσε να προσθέσει ότι «όλα γίνονται με μια διπλωματική ευπρέπεια και χωρίς να υπάρχει καμία ιδιαίτερη πίεση». Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος έκανε ένα ακόμα βήμα πέραν του χρονοδιαγράμματος για τα μαχητικά και περιέγραψε λίγο- πολύ όλες τις επικείμενες αγορές για να έχουν όλοι προσδοκίες: «Αυτή τη στιγμή χειριζόμαστε και το θέμα των υποβρυχίων σε σχέση με τη ναυπηγική βιομηχανία και το θέμα των φρεγατών και το θέμα των αρμάτων του στρατού, προσπαθούμε και με μεταχειρισμένο υλικό καλής ποιότητας να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε». Είναι άξιο προσοχής ότι για όλα τα υλικά αυτά υπάρχει ενδιαφέρον ή εμπλοκή, μεταξύ άλλων, του Παρισιού και του Βερολίνου...

Ειδικά όσον αφορά τις φρεγάτες που το εγγεγραμμένο κόστος είναι της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ (αλλά ίσως φτάσει και τα 4 δισ.), την αγορά τους από τη Γαλλία είχε αποφασίσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ήδη οι διακρατικές συζητήσεις προχωρούν με άξονα τη ναυπήγησή τους στην Ελλάδα. Στο θέμα εμπλέκονται και τα (γερμανικά σήμερα) Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, για τα οποία φέρεται ότι ενδιαφέρονται και οι Γάλλοι μέσω συνεργασίας τους με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

«Να πιούμε το ποτήρι μέχρι τέλους»

ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ «όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε» σε σχέση με την οικονομία κινήθηκε χθες Θεόδωρος Πάγκαλος ενισχύοντας εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες που εμφανίζουν την ελληνική κυβέρνηση να είναι απρόθυμη να δεχτεί μόνη της (και όχι σε ένα γενικότερο πλαίσιο μεσογειακών κρατών)οικονομική στήριξη από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εκδήλωσης κάποιου ευρωπαϊκού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ελληνική οικονομία δήλωσε: «Δεν θα υπάρξει και δεν πρέπει να υπάρξει. Δεν πρέπει να υπάρξει σχέδιο στήριξης για να γλιτώσουμε και να μην κάνουμε αυτή τη φορά αυτό που πρέπει».

Μιλώντας στον Flash, o Θεόδωρος Πάγκαλος άφησε να γίνει κατανοητό σε σχέση με τις σκέψεις του Μαξίμου πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα επιδιώξει την παροχή οικονομικής βοήθειας από τους Ευρωπαίους εταίρους: «Πρέπει να πιούμε το ποτήρι μέχρι τέλους, εμείς το γεμίσαμε, εμείς πρέπει να το αδειάσουμε, ήρθε η στιγμή να ανασυγκροτηθούμε».
ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ -ΝΕΑ

6 σχόλια:

  1. "20 δισ. θα φθάσει η βοήθεια "

    Πόση βοήθεια θα φθάσει στους πολίτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αξιζει κανεις να διαβασει απευθειας τις γαλλικες εφημεριδες και τα σχολια των αναγνωστων. Πραγματικα θα ντραπει που ειναι Ελληνας.

    Βεβαια ο Ελληνας, απτοητος. Θα ψηφιζει παντα τους 2 μεγαλους μεχρι τελικης καταρρευσης και μετα θα ζηταει και τα ρεστα.

    Εγω ελπιζω σε αυστηρη γερμανικη κηδεμονια. Οπως λεει ο Σπιγκελ "Η Ελλαδα εγινε προτεκτορατο της Ε.Ε και παραχωρησε την εθνικη της κυριαρχια".

    Ισως μονο αυτο σωσει, προσωρινα τον Ελληνα, απο το παραλογο μυαλο του.

    Και μονο το γεγονος πως δεν εχει αρχισει εισαγγελικη ερευνα για να μπουν στη φυλακη οι υπευθυνοι που οδηγησαν τη χωρα σε αυτην την καταντια, δειχνει ποσο ΣΑΠΙΟ ειναι το ελληνικο πολιτικο συστημα και ποσο εγκληματικα φανατισμενοι και κοντοφθαλμοι ειναι οι Ελληνες οπαδοι του που επιμενουν να ελπιζουν σε αυτο και να το στηριζουν.

    Λυπαμαι για την καταντια της Ελλαδας, αλλα απο την αλλη, το επελεξε ο Ελληνας. Ο ιδιος που σημερα βγαινει στους δρομους και διαμαρτυρεται. Δε βαρεθηκε να τον κοροιδευουν και να τον κλεβουν 2 κομματα 30 χρονια τωρα. Ε, λοιπον, οπου δεν πιπτει λογος, πιπτει ραβδος. Ισως μονο με τη γερμανικη ραβδο να συνετιστει ο Ελληνας. Μεχρι κι ο Τουρκος, αντιληφθηκε τη σαπιλα των Κεμαλιστων και αλλαξε αρδην το πολιτικο του σκηνικο πριν παθει αυτα που επαθε ο Ελληνας. Δε μπορει, καπου κι ο γηπεδικα φανατισμενος κι ονειροπαρμενος Ελληνας ψηφοφορος, θα αλλαξει κατι. Γιατι δε φτανει να αλλαξει ενας αρχηγος για να αλλαξει ολοκληρος ο κομματικος μηχανισμος διαπλεκομενων, ημετερων κλπ. Πρεπει να αλλαξουν αρδην ισορροπιες κομματων.

    Και ο Βεργης ακομα να ειχε κυβερνησει, δε θα ειχε προλαβει να φαει σε 4 χρονια οσα εφαγαν οι πρασινοι και γαλαζιοι σε 6 μηνες. Απλα γιατι δεν εχει ετοιμα τα πλοκαμια της διαπλοκης παντου και "υποχρεωσεις" να ξεπληρωσει.

    Γι αυτο οι αρχαιοι Αθηναιοι εξοστρακιζαν τους πολιτικους τους. Γιατι η εξουσια διαφθειρει με τον καιρο τους παντες και ο καλυτερος πολιτικος μετατρεπεται στον χειροτερο ή γινεται τυραννος.

    Αλλα ποιος αρχαιος εχασε τα λογικα του για να τα βρει ο νεοΕλληνας...

    Πληρωσε τους τωρα, Ελληνα. Εσυ τους θελησες, σου αξιζουν. Μιση ντροπη δικη τους, μιση δικη σου... ΝεοΕλλαδα, η αισχυνη της πραγματικης, αρχαιας Ελλαδας.

    Αποδημος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποιοι έχουν μπερδευτεί:

    Ποιος μας είπε ότι επειδή Γαλλία-Γερμανία δεν θέλουν την Τουρκία μέλος της ΕΕ (έχουν τους λόγους τους), αυτό σημαίνει ότι είναι κατά της Τουρκίας;

    Εάν η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα, ΠΟΤΕ η Γαλλία-Γερμανία δεν θα μας στηρίξει. Το πολύ πολύ, να βγάλουν καμιά ανακοίνωση που να λέει "βρείτε τα".

    Τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας δεν βρίσκονται με την ΕΕ-ΝΑΤΟ-Δύση, αλλά με την Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κ. Βενιζέλος όταν ρωτήθηκε αν ασκούνται πιέσεις π.χ. από τη Γερμανία για την προώθηση του αεροσκάφους Γιουροφάιτερ απάντησε ότι «όλα γίνονται με μια διπλωματική ευπρέπεια και χωρίς να υπάρχει καμία ιδιαίτερη πίεση»
    Τι εννοεί "χωρίς ιδιαίτερη πίεση";
    Δηλαδή δεν τους έδειραν;
    Ή αυτοβούλως αποφάσισε ο Γιώργος να πάρει τα "σαράβαλα" τεθωρακισμένα και τα "ανάπηρα" υποβρύχια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ Γαλλογερμανική αλληλεγγύη όχι προς την Ελλάδα αλλά επί της Ελλάδας. Το δυστύχημα ειναι ότι πολλοί το ευχαριστιούνται! Παλιά πολλοί ΄ελεγαν "ε ρε μια χούντα θα μας σώσει" Μας έσωσε; Τώρα λένε "η Ευρώπη μας χρειάζεται"-σαν η Ευρώπη να είναι η Χούντα. Κατά τα άλλα του Ελληνος ο τράχηλος ζυγο δεν υποφερει-διότι του αρέσει; Όσο για τις ηγεσίες, αν οι ηγεσίες των μικρών κομμάτων το άξιζαν θα τις ψήφιζε ο κόσμος, έστω περισσότερο από όσο το κάνει τώρα. Αλλά δεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ Ενα συμοληρωματικό σχόλιο ή μάλλον μια ερώτηση:Για να σωθούν οι ελληνικές τράπεζες χρειάστηκαν 28 δις. Για να σωθεί ολόκληρη η χώρα χρειαζονται 20, μερικοί λένε 25. Πως γίνεται αυτό, η χώρα να χρειάζεται λιγότερα χρήματα από τις τράπεζες που έλεγαν μάλιστα ότι δεν τα χρειάζονται, ότι μπορούν να βγάλουν πέρα μόνε ςτους; Μήπως αυτό είναι δείγμα ότι όλα οσα λέγονται περί πτωχεύσεως δεν ανταποκρίνονται ακριβώς στην αλήθεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.