7/2/10

Β. Ιρλανδία: Ιστορική συμφωνία

Ιστορική συμφωνία για τη μεταβίβαση των αστυνομικών και δικαστικών αρμοδιοτήτων από το Λονδίνο στο Μπέλφαστ υπέγραψαν καθολικοί και προτεστάντες στη Βόρεια Ιρλανδία, ύστερα από 10ήμερες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που παραλίγο να διαλύσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό.Καθολικοί και προτεστάντες συμφώνησαν για τη μεταβίβαση των αστυνομικών και δικαστικών αρμοδιοτήτων από το Λονδίνο στο Μπέλφαστ. Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ από τις 12 Απριλίου.

Οπως ανακοινώθηκε, η μεταβίβαση των εξουσιών θα ξεκινήσει από τις 12 Απριλίου του τρέχοντος έτους, ενώ σε δηλώσεις του για το θέμα, λίγες ώρες μετά τη λήξη της συνεδρίασης-ορόσημο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε ότι για τη μεταβίβαση θα διατεθούν 800 εκατ. λίρες (920 εκατ. ευρώ).

Ο ηγέτης του Σιν Φέιν Τζέρι Aνταμς διαβάζει το κείμενο της συμφωνίας Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, παρά τις όποιες διαφορές έχουν μεταξύ τους, κάτι που αποτυπώθηκε στις δηλώσεις των πρωταγωνιστών. Ενδεικτικό είναι ότι ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, του προτεσταντικού Ενωτικού Δημοκρατικού Κόμματος (DUP) Πίτερ Ρόμπινσον, δήλωσε πως: «Αυτή η συμφωνία αποτελεί την ασφαλέστερη ένδειξη ότι δεν θα επιστρέψουμε στις σκοτεινές ημέρες του παρελθόντος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και χρόνια οι προτεστάντες του DUP διαφωνούσαν να υπάρχει ανεξάρτητη αστυνομία και δικαστική αρχή (και άρα υπουργός Δικαιοσύνης) στη Βόρεια Ιρλανδία, με το σκεπτικό ότι πρώην ηγετικές προσωπικότητες του IRA, που στελεχώνουν το Σιν Φέιν, θα μπορούσαν να επηρεάζουν άμεσα θέματα ασφαλείας και θέματα δικαιοσύνης.

Κατά τα φαινόμενα, όμως, οι απειλές του Τζέρι Ανταμς, του αρχηγού του Σιν Φέιν, για αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό σε περίπτωση που το DUP δεν σταματούσε να θέτει εμπόδια στην πραγμάτωση της συγκεκριμένης ρύθμισης, αποδείχτηκαν αποτελεσματικές.

Ενθουσιασμός
Ηδη μερικές ώρες πριν από την ιστορική συνεδρίαση, ο Πίτερ Ρόμπινσον είχε δηλώσει ότι όλα τα μέλη του κόμματός του που συμμετέχουν στην κυβέρνηση θα ψηφίσουν υπέρ της μεταβίβασης, ενώ μετά λήξη ο Τζέρι Ανταμς ανέφερε από την πλευρά του: «Πιστεύω ότι η συνέλευση και οι πολιτικοί θεσμοί μπορούν τώρα να συνεχίσουν στη βάση της ισότητας, της δικαιοσύνης και της συνεργασίας».

Ο ενθουσιασμός, όμως, για την επίτευξη της εν λόγω συμφωνίας εκφράστηκε και στα λόγια του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρίαση και μετά τη λήξη της δήλωσε: «Κλείνουμε το τελευταίο κεφάλαιο μιας μακράς και ταραχώδους ιστορίας και ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο για τη Βόρεια Ιρλανδία».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού κινήθηκε και ο (επίσης παρών στην ιστορική συνεδρίαση) Ιρλανδός ομόλογος του Γκόρντον Μπράουν, Μπράιαν Κόουεν, ο οποίος ανέφερε ότι το κείμενο της συμφωνίας «αποτελεί τη βάση για τη μελλοντική σταθερότητα και την επιτυχία των δημοκρατικών θεσμών στη Βόρεια Ιρλανδία».

Χρ. Στασινόπουλος
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.