10/2/10

Σε κίνδυνο η Αμμόχωστος

Το φιλοτουρκικό μπλοκ τη θέλει εκτός της έκθεσης για την Τουρκία.Θέλει ακόμη φάγωμα για αναφορά σε εποίκους και άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ:Είμαστε κοντά σε λύση, άρα μην πυροβολείτε

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ-ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Πυρά... από τροπολογίες δέχεται η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αξιολόγηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας. Τα πυρά προέρχονται από το φιλοτουρκικό μπλοκ, και κυρίως από το στρατόπεδο των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, με στόχο την αλλαγή των ισορροπιών της έκθεσης. Σε κίνδυνο τελούν, εκτός των άλλων, η αναφορά στην επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και οι ευθύνες της Τουρκίας στο ζήτημα των εποίκων. Φιλελεύθεροι και Πράσινοι θέλουν να θέσουν τις εν λόγω αναφορές, όπως και άλλες, εκτός έκθεσης και προσδοκούν να το πετύχουν εάν ακολουθήσουν κάποιοι από τους Σοσιαλιστές ευρωβουλευτές, καθώς και ευρωβουλευτές από άλλες Πολιτικές Ομάδες.

Τουρκικοί ισχυρισμοί
Η Τουρκική Μόνιμη Αντιπροσωπία της Τουρκίας στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο στηρίζεται σε δυο κυρίως ισχυρισμούς: Πρώτο, το Κυπριακό βρίσκεται κοντά σε λύση, οπότε και τα ζητήματα των εποίκων όπως και της Αμμοχώστου, θα διευθετηθούν στο πλαίσιο της τελικής λύσης. Δεύτερο, η έκθεση, όπως ψηφίστηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών, ήταν ετεροβαρής και έπληττε την Τουρκία, πράγμα ανεπίτρεπτο, ειδικά, κατά τον ισχυρισμό της τουρκικής πλευράς, μετά τις προσπάθειές της για λύση του Κυπριακού, οι οποίες απεικονίζονται επί της επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο. Μια επίσκεψη την οποία, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, προώθησε ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

Η διάβρωση
Οι τροπολογίες του φιλοτουρκικού μπλοκ, δηλαδή των Φιλελεύθερων και των Πρασίνων, έχουν ως ακολούθως: 1. Επιδιώκουν όπως διαγραφεί η φράση για «έναρξη και άμεση» αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία για τελική λύση του Κυπριακού. Αυτό που θέλουν είναι να μείνει γενικά και αόριστα η φράση περί «αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων», για να θεωρείται επιτυχία, ακόμη και η αποχώρηση 1000 π.χ. στρατιωτών. 2. Επιδιώκουν όπως περιληφθεί φράση που θα καλεί όλα τα μέρη και όχι μόνο την Τουρκία να συνδράμουν ενεργητικά στη λύση του Κυπριακού, γεγονός που οδηγεί στην ίση κατανομή ευθυνών. 3. Επιδιώκουν να συμπεριληφθεί παράγραφος για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ όπως καθορίζει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου του 2004.

Φιλελεύθεροι και Πράσινοι προσδοκούν ότι θα κερδίσουν και κάποιους ευρωβουλευτές από τους Σοσιαλιστές και από άλλες πολιτικές ομάδες, για να επιτύχουν θετική για τις τροπολογίες αυτές ψήφο.

Πέραν τούτων, υπάρχει κοινή τροπολογία της εισηγήτριας Ρίας Όμεν του ΕΛΚ με τους Φιλελεύθερους και τους Σοσιαλιστές. Με την τροπολογία καλωσορίζεται εκτίμηση που εξέφρασε ο ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο προς τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ηγέτες των δυο Κοινοτήτων, Χριστόφιας και Ταλάτ, για λύση του Κυπριακού. Την ίδια στιγμή, για το χατίρι της εν λόγω συμβιβαστικής πρότασης, τίθεται εκτός ψηφίσματος αναφορά στο Κυπριακό ότι η λύση θα είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο. Θα διατηρηθεί στο κείμενο αναφορά σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.