10/2/10

«Τη μεταρρύθμιση στο Ισλάμ θα φέρουν οι επιχειρηματίες»


ΑΛΙ ΝΑΣΡ Ο ΙΡΑΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΟΛΙΤΕΙΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ

Ο γεννημένος στην Τεχεράνη, Αμερικανός πολιτειολόγος Βαλί Νασρ συγκαταλέγεται στους κορυφαίους σύγχρονους ειδικούς για το Ισλάμ. Το τελευταίο του βιβλίο «Forces of Fortune» πραγματεύεται την «άνοδο της νέας μουσουλμανικής μεσαίας τάξης». Από τον Ιανουάριο του 2009 είναι επίσημος σύμβουλος του Ρίτσ. Χόλμπρουκ.

Ο Β. Νασρ μιλά στο «Σπίγκελ» για τη διένεξη δυτικών και ισλαμικών πολιτισμών, τα όρια της ανοχής και την απουσία του καπιταλισμού από τον μουσουλμανικό κόσμο.

Κε Νασρ, στην Ευρώπη μαίνεται ένας διάλογος σχετικά με τον τρόπο ένταξης των μουσουλμάνων στη δυτική κοινωνία και πόση ανοχή πρέπει να καταδείξει ένας σύγχρονος κοινωνικός θεσμός απέναντί τους. Απαγόρευση μιναρέδων στην Ελβετία, απειλή ζωής για Δανούς σκιτσογράφους του Μωάμεθ, δημόσια απαγόρευση της μπούρκας στη Γαλλία. Πώς πιστεύετε ότι θα επιτευχθεί μία ένταξη σε μόνιμη βάση;

«Δεν πιστεύω πως οι διενέξεις βοηθούν στην επίλυση καταστάσεων, ούτε οι εκκλήσεις στους μουσουλμάνους ν' αλλάξουν. Ο μοναδικός δρόμος περνά από την οικονομία. Πρέπει να διευκολύνουμε τους μουσουλμάνους να ενταχθούν στην παγκόσμια οικονομία».

Προσέγγιση αξιών

Πιστεύετε, πράγματι, ότι η επίτευξη ευημερίας μπορεί να άρει τις πολιτιστικές διαφορές;

«Βεβαίως. Σε πολιτιστικό επίπεδο οι σχέσεις Δύσης - μουσουλμάνων γέμουν συγκρούσεων, αλλά μια βελτιωμένη οικονομική κατάσταση των τελευταίων μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή αξιών και στάσης του Ισλάμ κατά τις επιθυμίες της Δύσης. Η Ιστορία μάς δείχνει πως οι αλλαγές πραγματοποιούνταν πάντα βαθμιαία και πως υπήρχε αλληλεξάρτηση με τη βιομηχανοποίηση και τις τεχνολογικές και οικονομικές δυνάμεις που προέκυψαν απ' αυτήν. Κατά βάθος δεν πρόκειται για ζήτημα ανοχής, αλλά για την προσέγγιση μουσουλμάνων και Δύσης σε θέματα αξιών. Και γι' αυτό θα φροντίσουν ο καπιταλισμός, η διεύρυνση των αγορών, δηλαδή η παγκοσμιοποίηση. Η ανοχή αφορά μια ηθική κατηγορία, ενώ τα κοινά οικονομικά συμφέροντα δημιουργούν δεσμούς που φτάνουν πολύ πιο πέρα».
Η Δύση δεν καταδεικνύει υπομονή, αφού αισθάνεται ν' απειλείται από ισλαμικό ριζοσπαστισμό και τρομοκρατία.«Στο παράδειγμα της Ινδονησίας γίνεται φανερό πως με τη βοήθεια ενός μετριοπαθούς προέδρου που επεβλήθη των ριζοσπαστικών αντιπάλων, αποδυναμώθηκε η (τρομοκρατική οργάνωση) Jemaah Islamiah -κυρίως επειδή ο πληθυσμός της χώρας δεν ενδιαφέρεται πλέον για τον εξτρεμισμό, αλλά για την οικονομία και το εμπόριο.Φυσικά, ο θρησκευτικός εξτρεμισμός είναι ζήτημα σοβαρό, που δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Σε ορισμένα τμήματα του κόσμου θα παραμείνει κυρίαρχη δύναμη -όμως, είναι μία δύναμη παράλληλη με άλλες. Τα δυτικά ΜΜΕ ασχολούνται πολύ με τον εξτρεμισμό, αλλά πολιτικοί και διανοούμενοι θα 'πρεπε να κάνουν ορθότερες αξιολογήσεις. Τον εξτρεμισμό δεν θα τον πατάξουμε εμείς στη Δύση με "διδαχές" στους μουσουλμάνους. Η ήττα του θα προέλθει έσωθεν -από το τμήμα εκείνο της κοινωνίας που γνωρίζει ότι η τζιχάντ (ιερός πόλεμος) βλάπτει τις επιχειρήσεις. Μιλώ για μια ευρεία, ευημερούσα μεσαία τάξη, η οποία επέφερε αλλαγές και στην Ευρώπη των τελευταίων αιώνων. Μια μεσαία τάξη, που θα στραφεί σε ανοιχτές αγορές και θα συμμετάσχει στην παγκοσμιοποίηση, όπως συνέβη σε Βραζιλία, Τουρκία, Μαλαισία».

Ισχυρίζεστε ότι δεν ήταν οι ιδεολογίες του 20ού αιώνα -εθνικισμός, κομμουνισμός, ισλαμισμός- που επηρέασαν τον ισλαμικό κόσμο, αλλά η τάση για χρηματικό κέρδος. Τότε γιατί η τρομοκρατία δεν σταματά;

«Ο ισλαμικός κόσμος είναι μεγάλος κι υπάρχουν πολλές τάσεις μεταξύ Ατλαντικού - Ειρηνικού, Σιβηρίας - Κεντρ. Αφρικής. Οσο σκληρή κι αν ήταν η μετάβαση από την ιδεολογία στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς στο πρώην Ανατολικό Μπλοκ, υπήρξε πολύ ηπιότερη απ' ό,τι στον ισλαμικό κόσμο. Διότι σε μεγάλο μέρος του ισλαμικού κόσμου συνεχίζει να υφίσταται σύγκρουση μεταξύ ιερού πολέμου και οικονομίας. Οπου υφίσταται ασθενέστερη οικονομική ένταξη, ο εξτρεμισμός επικρατεί».

Πώς μπορεί να βοηθήσει η Δύση χώρες όπως το Αφγανιστάν ή η Υεμένη;

«Συχνά αυτές χρειάζονται τη βοήθειά μας -στην ανοικοδόμηση της υποδομής, της παιδείας και στη θέσπιση βάσης για την οικονομία. Μερικές φορές είναι σημαντικό να βοηθάμε και τις επιτυχημένες χώρες ή όσες βρίσκονται στο κατώφλι της επιτυχίας -Τυνησία, Μαρόκο, Ιορδανία.Συχνά λησμονούμε τι συνέβη κατά την (ευρωπαϊκή) μεταρρύθμιση. Η Γενεύη του Καλβίνου ή η Σκωττία του Τζ. Νοξ παρουσιάζουν ομοιότητες με την Καμπούλ των Ταλιμπάν. Εκείνοι οι μεταρρυθμιστές δεν ήταν φιλελεύθεροι, αλλά πουριτανοί. Σήμερα ο Μπιν Λάντεν ή ο Αχμαντινετζάντ διακηρύσσουν τη δική τους περιορισμένη εκδοχή του Ισλάμ. Ομως, ο κόσμος χρειάζεται έναν μουσουλμάνο Ανταμ Σμιθ*».

Πώς θα επέλθει μεταρρύθμιση στο Ισλάμ;

«Οχι από κληρικούς, ούτε από διανοούμενους που συμπαθεί η Δύση. Θα τη φέρουν επιχειρηματίες, που με τη σειρά τους θα υποστηρίζουν τους σωστούς διανοητές -όπως σήμερα Αραβες, Ασιάτες, Τούρκοι επιχειρηματίες χρηματοδοτούν ιερωμένους που κηρύττουν μια άνετη μορφή θρησκείας».


Οικονομία και ηθική


Η ηθική δεν μπορεί ν' αποτελέσει κοινή βάση οικονομικών συμφερόντων Δύσης και ισλαμικού κόσμου;

«Η ηθική προκύπτει όταν υφίστανται σαφή οικονομικά συμφέροντα -η οικονομία παράγει ηθική. Ο ισλαμικός κόσμος είναι το τελευταίο κομμάτι του κόσμου που δεν έχει ενσωματωθεί στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα -κι αυτό εξηγεί τα προβλήματα μεταξύ Ισλάμ και Δύσης πολύ καλύτερα απ' όλες τις πολιτιστικές και θρησκευτικές διαφορές. Και στη Δύση ο καπιταλισμός επέφερε τη μεταρρύθμιση κι επέδρασε αποφασιστικά σε πολιτισμό και πολιτική».Ομως, ο δυτικός καπιταλισμός περνά μία από τις χειρότερες κρίσεις του.«Ωστόσο, μπορούμε να σταθμίσουμε λάθη και παραδρομές κερδοσκόπων και να παραδεχτούμε ότι η παγκοσμιοποίηση έδωσε τελευταία ώθηση στις οικονομίες χωρών, όπως η Ν. Κορέα, η Ινδία, η Ταϊβάν και η Κίνα. Μπορεί ο δυτικός κόσμος να υπέφερε τελευταία από τον ανεξέλεγκτο καπιταλισμό, αλλά ο ισλαμικός κόσμος υποφέρει από την έλλειψη καπιταλισμού».

* Σ.τ.Μ: προσωπικότητα του σκωτσέζικου Διαφωτισμού, πρωτοπόρος της ηθικής φιλοσοφίας και της πολιτικής οικονομίας.

Ελευθεροτυπία - Der Spiegel
Υπεύθυνος: Επιμέλεια: ΟΛΓΑ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ koliatsu@enet.gr

9 σχόλια:

  1. Φέξε μου και γλύστρησα ! Στη θέση που βρίσκεται στις ΗΠΑ ο μορφονιός καλά τα λέει, τι άλλο να πει για να πουλήσει τις υπηρεσίες εξαμερικανισμού ? Πως ο χρόνος δουλεύει εναντίον τους ? Πως όπου βιάστηκαν, επέδραμαν με στρατιωτική κατάκτηση έσπασαν τα μούτρα τους στην ανοικοδόμηση γιατί δεν μπορούν να διαλύσουν-αφομοιώσουν κοινωνικές σχέσεις με ιστορία χιλιετιών ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Β. Νασρ, είναι ένας δυτικο-σπουδασμένος, παγκοσμιοποιημένος Ιρανός, που χρησιμοποιείται ως αποδομητικό εργαλείο της νέας τάξης, αυτή τη φορά προς τον κόσμο του Ισλάμ. Εκφράζει το κύριο επιχείρημα των διεθνών τραπεζιτών, ότι μόνο μια καπιταλιστική ενωμένη παγκόσμια οκονομία, είναι δυνατόν να επιφέρει την παγκόσμια ενότητα κάτω από την σκέπη του κοινού συμφέροντος, και να αμβλύνει, αν όχι και να εξουδετερώσει τις θρησκευτικές και πολιτισμικές αντιθέσεις των λαών. Λέει:
    "μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή αξιών και στάσης του Ισλάμ κατά τις επιθυμίες της Δύσης".
    Η δημιουργία, λοιπόν, μιας ισχυρής μουσουλμανικής μεσαίας τάξης, θα είναι το μέσο για την χαλιναγώγηση του θρησκευτικού αισθήματος των μουσουλμάνων. Με λίγα λόγια η αύξηση της ευημερίας θα σημαίνει, ότι όλο και περισσότεροι μουσουλμάνοι θα απομακρύνονται από τις αξίες του παραδοσιακού Ισλάμ, θα γίνονται πιο υλιστές και βολεμένοι στην ευμάρεια τους, άρα θα έχουν μπει στο πνεύμα της νέας τάξης και θα είναι δεκτικοί στις επιθυμίες της Δύσης. Στο μέλλον οι πιστοί μουσουλμάνοι θα είναι μόνο οι πτωχοί. Και συνεχίζει:

    "Και γι' αυτό θα φροντίσουν ο καπιταλισμός, η διεύρυνση των αγορών, δηλαδή η παγκοσμιοποίηση".

    Οι γνωστές, συμπληρώνω, "αγορές", που στοχεύουν στην αποθρησκειοποίηση των λαών και στην εξόντωση της εθνικής τους συνείδησης. Το σχέδιο, ούτε νέο είναι, ούτε σατανικά ευφυές. Είναι ήδη δοκιμασμένο με επιτυχία στους χριστιανικούς λαούς της ευρώπης κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, όταν η συστηματική αποχριστιανοποίηση και η κάμψη του θρησκευτικού αισθήματος, ήταν το αντίτιμο που πλήρωσαν οι λαοί για την απατηλή και πρόσκαιρη ευμάρεια που έζησε η δυτική Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα.
    Πρέπει τώρα και οι μουσουλμάνοι να πληρώσουν το ίδιο τίμημα για να μπορούν να συμμετέχουν στο παγκόσμιο φαγοπότι. Να αρνηθούν το Ισλάμ. Να το στρογγυλέψουν και αυτοί, όπως και εμείς που χάσαμε την ουσία και κρατήσαμε τον τύπο.

    Ο Β. Νασρ, είναι ένας μυημένος της νέας τάξης σε εντεταλμένη αποστολή ενάντια στους ομόθρησκους του. Και εμείς έχουμε τέτοιους.

    Το αποκορύφωμα, όμως, είναι, η απόλυτη νεοταξική διακήρυξη πως:

    «Η ηθική προκύπτει όταν υφίστανται σαφή οικονομικά συμφέροντα -η οικονομία παράγει ηθική.

    Μια σοφιστεία ολκής, που ανάλογη της μπορεί να βρει κάποιος μόνο στον Καζαμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δειτε το Βιντεο (στα αγγλικα)

    http://makelio.blogspot.com/2010/02/o_09.html

    Εχει καποιος την τεχνογνωσια που θα μπορουσε να βαλη Ελληνικους υποτιτλους; Αυτο φιλμακι θα πρεπει να το δουν και να το ακουσουν ΟΛΟΙ οι Ελληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 'Είναι ήδη δοκιμασμένο με επιτυχία στους χριστιανικούς λαούς της ευρώπης κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, όταν η συστηματική αποχριστιανοποίηση και η κάμψη του θρησκευτικού αισθήματος,'

    Οντως ο μεσαιωνας καλα κρατει στην Ελλαδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οταν ακούω τέτοια ψαχνω για την λέξη γυναίκα. Δεν υπάρχει πουθενά. Από την στιγμή που το ισλαμ σαν τρόπο ζωής δεν δέχεται τα ισονομία για τις γυναίκες δεν είναι δυνατόν να εξελιχθούν αυτές οι κοινωνίες, στα δυτικά πρότυπα. Ένας ισλαμιστής μπροστά στην θρησκεία ξεχνά επιστήμη και κοινωνία, όσο μορφωμένος και αν είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. προς ανώνυμο 10ΦΕΒ 6:15 μ.μ


    Ένας ακόμη....φωταδιστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Mas leei loipon oti an den ploutisoun oi mousoulmani tha sinexisoun na kanoun tzixad .TO ISLAMIKO einai kai politiko thema dioti exoume ilslamikes[xa dimokraties]saria .Pisteuo oti o dytikos kosmos den kseri ti einai o mousoulmanismos xriazete meleti tou koraniou kai ta simblironata tou xatith kai soyna tis katopsis mou sto thema pou ginonte kai apopsis siga-siga tis exo anartisi Talos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. όταν υπάρξει 'μετριοπαθές' ή 'σεκουλαριστικό' ισλάμ θά είναι η μέρα πού οι πατάτες θά φυτρώνουν στά πεύκα.Αλλά είπαμε,όσο πιό μεγάλο είναι ένα ψέμμα,όσο πιό εντατικώς επαναλαμβάνεται,τόσο πιό πιστευτό μπορεί νά γίνει στίς ημιαμόρφωτες καί (παρα)άλογες μάζες.σαλόμ γιαλόμ καί μπισμιλαχ ιλραχιμ καί τά ρέστα.

    γραφικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: πρόκειται για την αυταπάτη ότι το εμπόριο (και ο πλούτος)είναι αντίθετα με τον πόλεμο. Η αυταπάτη είναι παλιά, του 19ου αιώνα ίσως και παλιότερη, και είναι επίμονη παράτις διαψεύσεις. Πχ οι δυο παγκόσμιοι πόλεμοι. Όντως ο πλούτος διαμορφώνει μια ομοιότητα συμπεριφορών υπεράνω των κρατών. Αλλά ταυτόχρονα διαμορφώνει και τάσεις επέκτασης, ιμπεριαλισμό.Με λίγα λόγια αν ήταν έτσι όπως τα λέει ο Ιρανός στην καταγωγή και αμερικανός στην αντίληψη ούτε τα δυτικά κράτη θ απολεμούσαν μεταξύτ τους ούτε θα επιδίωκαν να κατακτήσουν άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.