7/2/10

Αναγκαία κατεδάφιση


Tου Αλεξη Παπαχελα

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ. σε μια από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας της. Και τώρα μοιάζει με τον άνθρωπο που έχει πάρει στα χέρια του το μισογκρεμισμένο οικογενειακό σπίτι και σκέπτεται τι να κάνει, να προτιμήσει τα μερεμέτια και τη διαχείριση ή τη δομική και δαπανηρή ανακαίνιση.

Ο κ. Παπανδρέου είχε ζητήσει το 2004 τη γνώμη κάποιων ξένων ειδικών για το πώς μπορεί να αναστρέψει την πορεία του ΠΑΣΟΚ και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Οι εν λόγω σύμβουλοι διάβασαν τις μετρήσεις και έκαναν τα δικά τους focus groups. Αμέσως κατέληξαν σ’ ένα απλό συμπέρασμα, πως ό,τι και να έκανε ο κ. Παπανδρέου, ο κόσμος δεν θα συγχωρούσε για παρά πολύ καιρό το ΠΑΣΟΚ για τις αμαρτίες της διακυβέρνησής του. Δεν ήταν δηλαδή θέμα τεχνικής ή αντιπολιτευτικού στυλ γιατί ό,τι και να έλεγε εκείνη την εποχή ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ «τα αυτιά των Ελλήνων θα ήταν κλειστά». Κάπου εδώ βρίσκεται και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος κέρδισε την αναμέτρηση για την ηγεσία επειδή ήταν αουτσάιντερ και δεν είχε ταυτιστεί με το κατεστημένο της Ρηγίλλης.

Ο κ. Σαμαράς, όμως, προέρχεται από τα σπλάχνα της κεντροδεξιάς παράταξης και νιώθει «σπίτι του» τη Ρηγίλλης. Εκεί μπορεί να κρύβεται το μοιραίο λάθος, αν απλά νιώσει «οικογενειακή θαλπωρή» μέσα στο ερείπιο του παλιού οικείου σπιτιού. Να το πούμε αλλιώς. Η Ν.Δ. θέλει γκρέμισμα και ξαναχτίσιμο, από την αρχή μέχρι το τέλος. Το κτίριο της Ρηγίλλης μυρίζει «μούχλα», μεταφορικώς και κυριολεκτικώς, και δεν ταιριάζει σε ζωντανό κεντροδεξιό κόμμα. Η κοινοβουλευτική ομάδα, με κάποιες εξαιρέσεις, δεν δίνει σε κανέναν τη βεβαιότητα πως αυτό το κόμμα μπορεί αύριο το πρωί να κυβερνήσει, αν χρειασθεί. Η Ν.Δ. επίσης δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει κανένα από τα λίγα ιστορικά της στελέχη που μπορούν να πείσουν ότι ξέρουν να κυβερνούν.

Ο κ. Σαμαράς χρειάζεται δίπλα του και γύρω του νέα, σχετικώς άφθαρτα, άτομα με τα οποία θα δώσει το σήμα της ανανέωσης αλλά και της ρήξης με το μουχλιασμένο παρελθόν. Δεν είναι εύκολος αυτός ο δρόμος ούτε και η ανεύρεση νέων ταλέντων. Η Ν.Δ. απέτυχε δυστυχώς να αναδείξει ομάδα τσικό κατά τη διακυβέρνησή της, ενώ η παλιά φρουρά «κάηκε» αμετάκλητα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δώσει θετικά σημάδια. Για πρώτη φορά ένας πολιτικός ηγέτης σηκώθηκε ευθαρσώς στη Βουλή και στήριξε επώδυνα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης. Ακόμη και όσοι φοβούνται μια επιστροφή σ’ έναν ακραία εθνικιστικό λόγο, παραδέχονται πως ο κ. Σαμαράς χειρίζεται μέχρι τώρα με υπευθυνότητα τον θεσμικό του ρόλο. Οι δυσκολίες θα είναι πολλές και οι «σειρήνες του λαϊκισμού ή του υπερπατριωτισμού» θα ασκήσουν τη γοητεία τους με την πρώτη ευκαιρία, είτε όταν απογοητεύσουν οι δημοσκοπήσεις είτε όταν πάλι κριθεί με άλλα μέτρα ότι η υπευθυνότητα δεν πουλάει.

Ο κ. Σαμαράς, όμως, έχει μπροστά του πολιτικό χρόνο. Ακόμη και αν έλθουν τα πάνω κάτω λόγω μιας απρόσμενης δημοσιονομικής εξέλιξης, δεν είναι διόλου βέβαιο ότι ο λαός θα σκεφθεί τη Ν.Δ. για να αναλάβει τη διακυβέρνηση. Η βασική δυσκολία του θα είναι -αφού πρώτα περάσει ο απαραίτητος χρόνος για να φύγει ο εθνικός θυμός με τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης Καραμανλή- να πείσει ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Για να πείσει όμως, πρέπει πραγματικά να τα αλλάξει όλα. Αν επιλέξει να είναι ένας απλός διαχειριστής σε ένα μισογκρεμισμένο κτίριο, το μόνο που θα έχει πετύχει είναι να αναρτηθεί το πορτρέτο του στην ιστορική αίθουσα της Ρηγίλλης. Γι’ αυτό ας αρχίσει την κατεδάφιση που είναι απαραίτητη, όσο συναισθηματικά δύσκολη κι αν είναι.

11 σχόλια:

  1. …..Οι δυσκολίες θα είναι πολλές οι «σειρήνες του λαϊκισμού ή του υπερπατριωτισμού» θα ασκήσουν τη γοητεία τους με την πρώτη ευκαιρία,…….
    Στο μεγαλύτερο μέρος θα συμφωνήσω, γιατί προσωπικά στήριξα ανοιχτά την υποψηφιότητα Σαμαρά από την αρχή, ανεξάρτητα αν όλοι τότε ήταν με την δούλα του υπέρ ατλαντικού «συμμάχου»! Στήριξα όμως τον συναγωνιστή Πρόεδρό μας κ. Σαμαρά για να είναι όποτε χρειαστεί Mr. Alexis Υπερπατριώτης!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Κάτι που δεν μπορεί να επιτύχει το ασχημόπαπο και ο ΓΑΠ δυστυχώς. Έχω αναφερθεί σε άλλες τοποθετήσεις μου, ότι το μεγάλο τους πρόβλημα είναι ότι μεγάλωσαν με Διεθνιστική νοοτροπία-κυρίως υπέρ ατλαντική, αγαπάνε την Ελλάδα όπως οι τουρίστες, τρελαίνονται για αυτή, αλλά δεν την νιώθουν ως πραγματική τους Πατρίδα. Έτσι αν χρειαστεί κάποια στιγμή να «τρελαθούνε» γιατί το επιβάλουν οι καιροί δεν το κάνουν, παρά μόνο ευχαριστούν δημόσια τους αφέντες τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Ο κ. Παπαχελάς υποδεικνυει (εμμέσως και σκόπιμα αορίστως)οτι ο Σαμαράς πρέπέι να στραφεί στον νεοφιλελευθερισμό. Υπό το γνωστό σύνθημα "άλλαξέ τα όλα".Ουδέν καινόν.
    Γνώμη προς τους υπέυθυνους του ιστολόγιου: Σωστά αναρτώνται άρθρα από παράγοντες και εφημερίδες που εκφράζουν ισχυρούς παράγοντες της δημόσιας ζωής. Ωστόσο υπάροχυν κι άλλες εφημερίδες, στα δεξιά ή τα αριστερά, που κι αυτές έχουν ενδιαφέρον, έστω διότι σηκώνουν αντίλογο,συχνά έντονο, ή διότι προκαλούν προβληματισμό. Αν ο φόρτος εργασίας σας το επιτρέπει θα εμπλούτιζε το ιστολόγιο μια μεγαλύτερη ποικιλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Σαμαράς έχει μπροστά του πολύ δρόμο,όπως επίσης έχει την απόλυτη υποστήριξη της βάσης της ΝΔ.
    Τα αγκάθια στη ΝΔ είναι τρία.
    α.Μητσοτακέϊκο
    β.Φθαρμένα άχρηστα στελέχη διακυβέρνησης Καραμανλή
    γ.Καρατζαφέρης

    Το όνομα Μητσοτάκης είναι ταυτισμένο με την διαφθορά και την παρακμή(από αποστασία 1965 μέχρι SIEMENS).
    Η επιρροή τους στους ψηφοφόρους είναι της τάξης του 1%(κόμμα φιλελευθέρων).Το ταχύτερο δυνατόν πρέπει να διαγραφούν και να εξαφανιστούν από την πολιτική σκηνή,αρκετά τους ανεχθήκαμε!!!
    Ο Σαμαράς πρέπει να διαγράψει όλους τους κλέφτες της περιόδου Καραμανλή και να θέσει στο περιθώριο και τον ίδιο τον Καραμανλή,(Βοηθούν οι εξεταστικές επιτροπές).
    Όσον αφορά τον Καρατζαφέρη,αυτός κατευθυνόμενος από τον Μητσοτάκη, έπαιξε τον ρόλο του,αποδυναμώνοντας τον Καραμανλή και προσπάθησε να παραδώσει την ΝΔ στην Ντόρα. Με την εκλογή Σαμαρά είναι ήδη ανύπαρκτος και στο περιθώριο που ανήκει.
    Έτσι θα μπορέσει ο Σαμαράς να πείσει οτι είναι έτοιμος να κυβερνήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΛΟΙ ΘΑ ΔΙΑΨΕΥΣΤΕΙΤΕ.
    ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ. ΠΑΜΕ ΣΕ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΥ.
    ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανωνυμε 07 Φεβρουαριου 12:30 μ.μ.

    Εξηγησε μου σε παρακαλω αυτη τη καινοφανη θεωρια πώς ο Καρατζαφερης, μετα απο τοσο λουσιμο που εριχνε στη Ντορα επι χρονια για τα εθνικα θεματα και τα σκανδαλα, και τοσες αποπειρες προσεγγισης προς τον Καραμανλη για μια πολιτικη συνεργασια, αυτος "αποδυναμώνοντας τον Καραμανλή...προσπάθησε να παραδώσει την ΝΔ στην Ντόρα", οπως λες;

    Οσο για το αρθρο: Ο Papahelas ειναι μεγας Γκεμπελισκος. Πρωτον, προκαταβαλει οποιαδηποτε πιθανη δεξιοστροφη αντιδραση του Σαμαρα ως «σειρήνες του λαϊκισμού ή του υπερπατριωτισμού». Δευτερον, μιλαει για "επιστροφή σ’ έναν ακραία εθνικιστικό λόγο" και υποννοει 3 σειρες πιο κατω οτι η υιοθετηση τετοιου λογου θα οφειλεται περισσοτερο σε "απογοητευτικες δημοσκοπησεις", θα γινει δηλαδη οχι απο ειλικρινεις αναλογες πολιτικες θεσεις αλλα για μικροκομματικο οφελος. Και τελος, δεν αποκλειεται ολες αυτες οι προτροπες περι "αναγκαιας κατεδαφισης", σε αντιθεση με τα "μερεμετια", να προοιωνιζουν και τα σεναρια για την αναγκη νεου κομματος που προωθει το Μητσοτακεικο. Μηπως αυτο δεν ειναι που θα μεινει σε εναν περιορισμενης δυνατοτητας αναγνωστη, οτι δηλαδη η ΝΔ χρειαζεται κατεδαφιση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν του νομιζει του Παπαχελα (και αλλων) οτι η σημερινη κατασταση της Ελλαδος (οικονομικη και πολιτικη) δεν εχει να κανει τιποτε με την 11η Σεπ 2001 ειναι μακρια νυχτωμενος.
    Αλλα τι να περιμενη κανεις απο δαυτονε, "μπιλντεμπερντικος" ειναι κι αυτος.

    Οποτε η εκλογη σας της φωτογραφιας στο αρθρο ειναι λαθος. Τους Διδυμους Πυργους επρεπε να βαλετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατά τη γνώμη μου, το τέστ για το εάν η ΝΔ υπο την νέα της ηγεσία υπηρετεί το συμφέρον του Ελληνικού ¨Εθνους, ήταν το πέρασμα ή όχι του νομοσχεδίου για την νομιμοποίηση των 750,000 μεταναστών, που κατά τη γνώμη μου είναι η αρχή του τέλους για την Ελλάδα ώς έθνος κράτος.

    (Ο αριθμός 750,000 αναφέρεται εδώ:
    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4558990&ct=1)

    Απο την στιγμή που ο Σαμαράς δεν έκανε στην ουσία τίποτε απο αυτά που περνούσαν απο το χέρι του για να εμποδίσει το νομοσχέδιο να κατατεθεί πρός υπερψήφιση, απέδειξε βασικά ότι συναινεί στην αποδόμηση του Ελληνικού Έθνους, όπως άλλωστε έδειχνε η πολιτική της ΝΔ κατά την διακυβέρνηση Καραμανλή που μπορεί να συνοψιστεί στο εξής:

    `Είμαστε ξέφραγο αμπέλι κάθετος μπανανία, όσοι πιστοί προσέλθετε για να κάνουμε την Ελλάδα Πακιστάν/Νιγηρία δηλ να αποδομήσουμε και να εξαφανίσουμε το Ελληνικό Εθνος`.

    ------------>ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι απλά διαφορετικές όψεις του ιδίου νομίσματος.

    Απο την μια γράφει E DE UNUM PLURIBUS(Απο ένα ¨Εθνος θα γίνουμε πολλά) παράφραση του πασίγνωστου E PLURIBUS UNUM και απο την άλλη γράφει NOVUS ORDO SECLORUM (Νέα Τάξη είς τους αιώνες των αιώνων)1776.

    Δεν διαφέρουν σε τίποτε απο την απροκάλυπτα Εθνομηδενιστική αριστερά. Οι κακόμοιροι αφελείς Αριστεροί τουλάχιστον είναι ειλικρινείς σε αυτά που πιστεύουν, δηλ στον Εθνομηδενισμό το Διεθνισμό και την πάση θυσία διάλυση του Ελληνικού ¨Εθνους, ενώ το ΠΑΣΟΚ/ΝΔ ενώ βασικά πιστεύουν τα ίδια με τους Αριστερούς, απλά το καλύπτουν εντέχνως.

    Βασικά ψήφος είτε στη ΝΔ είτε στο ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος χαμένος, πάντα υπολογίζοντας την επιβίωση του Ελληνικού ¨Εθνους ώς ύψιστο και υπέρτατο σκοπό.

    Ψήφος στην Αριστερά είναι σαν να ψηφίζει κάποιος τις ΜΚΟ απο Washington DC μεριά, είναι σαν να γράφει κάποιος στο ψηφοδέλτιο ANNUIT COEPTIS 13.

    Απομένει μόνο το ΛΑΟΣ, που προσωπικά εμένα δεν με καλύπτει γιατί δεν τους εμπιστεύομαι.

    Μάλλον λευκό θα ψηφίσω, σίγουρα όμως με τίποτε ΝΔ μετά απο την διακυβέρνηση Καραμανλή με το μπάτε σκύλοι αλέστε η οποία πολιτική βασικά κατάντησε την Αθήνα Ισλαμαμπάντ.

    Για μένα η ΝΔ έχει πεθάνει, είναι σαν μην υπάρχει πλέον.

    -Πυργιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εάν ο Σαμαράς από αδυναμία δεν αποτελιώνει τους ξοφλημένους και κυρίως τις ...ξοφλημένες τότε μπήκε από τώρα κι αυτός στο κλαμπ τους...
    Εάν περιμένει να οργανώσει πρώτα το κόμμα και μετά να τους τελειώσει θα τον δούμε.
    Δυστυχώς όμως βλέπω πιο πολύ να ισχύει το πρώτο γιατί και αυτός δεν έχει αντιληφθεί την οργή στα όρια του μίσους που τρέφει ο λαός για τις οικογένειες.
    Στην θέση του θα τους κατήγγειλα, θα τους διέγραφα και θα τους πετούσα στα σκυλιά και πείτε μου εσείς άμα δεν είχε την άλλη μέρα τον λαό μαζί του.
    Είναι όμως ο ίδιος τόσο καθαρός για να το κάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Σαμαράς πρέπει να καθαρίσει όλα τα καρκινώματα άμεσα ειδάλλως θα βρεθεί στα Τάρταρα σε χρόνο DT.
    Εξεταστικές λοιπόν για τα πάντα(και τα κρυφά σκανδαλακια/αρες του Πασοκ)και άπαντες, στης φυλακής τα κάγκελα.
    Ειδάλλως playstation στη Ραφήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 'δεν έχει αντιληφθεί (ο Σαμαράς) την οργή στα όρια του μίσους που τρέφει ο λαός για τις οικογένειες.'

    Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα έχει να κάνει αποκλειστικά με τις οικογένειες αλλά με τις ευρύτερες οικογένειες (δηλ. τις λέσχες) που ανήκουν οι οικογένειες.
    Υπ' αυτή την έννοια και ο Σαμαράς είναι μέλος της ίδιας ευρύτερης οικογενείας και γιαυτό ας μη σκοτιζόμαστε πολύ.

    ΑΦ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμε πιστεύω(ή μάλλον καλύτερα,θέλω να πιστεύω)οτι την εχει αντιληφθεί και αν προσέξεις πέφτει πολύ λεπίδι..
    Επίσης τον συχαίνεται η αριστερά και η εθνοβλαμμενη δεξιά(βλεπε τραυ-λ(α)ος.Σημάδια πολύ θετικά κατ'εμε.
    Αν όμως σταθεί κατώτερος των περιστάσεων δεν πειράζει,ξέρουμε ολοι τι θα επακολουθήσει...Θα μικρύνουμε γεωγραφικά,θα μεγαλώσουν τα (εθνικοταξικα)μίση και θα επαναληφθεί το παρελθόν,επειδή το ξεχάσαμε ή το ξεπουλήσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.