25/2/10

Ναρκισσισμός και συνωμοσιολογία


Του Αλεξη Παπαχελα

Βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο της ιστορίας μας. Ο χαρακτήρας μας μπορεί να μας οδηγήσει σε δύο πολύ διαφορετικά μονοπάτια, το ένα δύσκολο αλλά δημιουργικό, το άλλο εύκολο και εξόχως αυτοκαταστροφικό.

Ποια είναι η «εύκολη» λύση; Αυτή που ακολουθούν τις τελευταίες ημέρες σημαίνοντες πολιτικοί παράγοντες και εξαντλείται στις επιθέσεις στη... Γερμανία και στις υπόλοιπες σκοτεινές δυνάμεις, που απεργάζονται συνωμοσίες κατά της χώρας μας.

Είναι προφανώς πιο εύκολο να αμολήσεις μια ναρκισσιστική εθνικιστική κορώνα και να απευθυνθείς στα συνωμοσιολογικά ένστικτα του Ελληνα, παρά να δεις κατάματα το πρόβλημα και να το λύσεις. Είναι ασφαλώς πολύ λογικό και θεμιτό για τους παρωχημένους πολιτικούς που εκπροσωπούν ένα χρεοκοπημένο κατεστημένο να καταφεύγουν σε αυτές τις λύσεις.

Αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά, μόνο στον γκρεμό. Ούτε η Μέρκελ θα τρομάξει μπροστά στην επιστολή Πετσάλνικου, ούτε η μετοχή της BMW θα καταρρεύσει επειδή κάποιοι άρχισαν να καλλιεργούν την ιδέα του μποϊκοτάζ των γερμανικών προϊόντων. Εχουμε ήδη υποστεί τεράστια ζημιά στην εικόνα μας διεθνώς και το μόνο που μας λείπει είναι να αρχίσουμε την παλιά καλή τακτική τού «σε βρίζω, αλλά φέρε και τα λεφτά». Επιτέλους, κανείς δεν αισθάνεται πλέον ότι μας χρωστάει, επειδή είμαστε ο περιούσιος λαός. Εξαργυρώσαμε τα γραμμάτια για τον Περικλή και τη διάδοση της δημοκρατίας, για το έπος του 1940 και τώρα είμαστε μια ακόμη χώρα που τα έχει κάνει θάλασσα και δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.

Υπάρχει, λοιπόν, το μονοπάτι που οδηγεί στην εσωστρέφεια και σε ένα φανταστικό πόλεμο με σκοτεινές δυνάμεις που μας ζηλεύουν και μας κυνηγούν. Αν αυτή η νοοτροπία συνδυασθεί και με ακραίες συμπεριφορές διαμαρτυρίας στο εσωτερικό, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα μας πάει πάρα πολύ πίσω. Ο άλλος δρόμος είναι να θυμώσουμε με τα όσα ακούμε και διαβάζουμε για τη χώρα μας και να πούμε μόνοι μας «ε, όχι ρε φίλε, δεν τα αξίζουμε όλα αυτά. Τα κάναμε θάλασσα, αλλά θα τα διορθώσουμε γιατί είμαστε μια δυνατή χώρα με πολλά πλεονεκτήματα και ένας λαός που ξέρει να τα θαλασσώνει, αλλά και να επιβιώνει στο τέλος». Αυτός ο θυμός μπορεί να βγάλει από το ελληνικό DNA φιλότιμο, εργατικότητα και ένα καινούργιο όραμα. Απαιτεί, όμως, να κοιταχθούμε στον καθρέφτη και να αναγνωρίσουμε τα δικά μας λάθη. Ναι, να τα ξεχωρίσουμε από τις κακοήθειες, τους λαϊκιστικούς ρατσισμούς κάποιων ξένων και τις υπερβολές, αλλά να τα δούμε.

Εχουμε πιάσει τον «πάτο». Η επιλογή είναι δική μας τώρα, αν θα βγάλουμε τον κακό τριτοκοσμικό μας εαυτό πιστεύοντας στον ρόλο του θύματος ή αν θα αρπάξουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας για να σταματήσουμε να είμαστε ο περίγελως διεθνώς.

15 σχόλια:

  1. Ο έμμισθος του Soros, Παπαχελάς, κάνει καλά τη δουλειά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πολύ άσχημο πιστεύω για κάποιον σαν τον κύριο Παπαχελά να είναι τόσο κοντόφθαλμος....και πολύ επικίνδυνο για το λαό αυτό αν ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος τα γράφει αυτά γνωρίζοντας την αλήθεια.... και είμαι επιφυλακτικός να συνεχίσω γιατί πιστεύω αυτό που είπε ο αινστάιν,
    Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κος Παπαχελάς γνωρίζει καλά λόγω επαγγέλματος πόσες συνωμοσίες έχει αντιμετωπίσει η χώρα όλα αυτά τα χρόνια και πόσες αντιμετωπίζει ακόμα. Και όχι μόνο η χώρα μας, η ιστορία όλου του κόσμου εξελίσσεται με συνωμοσίες. Επομένως με όσα λέει ψεύδεται. Προφανώς για να αποκομίσει οφέλη για τους εργοδότες του.

    Όλα όσα γράφει θα είχαν νόημα αν είχε απελευθερωθεί η Κύπρος, η Τουρκία είχε γίνει μια απόλυτα δημοκρατική (ενδεχομένως αρκετά μικρότερη) φιλική χώρα και η Αμερική και η Αγγλία είχαν εξασθενήσει σημαντικά. Και είχαν περάσει αρκετά χρόνια (για να μην πούμε γενιές ολόκληρες) για να το χωνέψουμε...

    Ας δώσουμε προσοχή, όμως, για να καταλάβουμε ότι η όλη επίθεση κατά της Ελλάδας δεν εξυπηρετεί μόνο ξένα αλλά και πολύ συγκεκριμένα εγχώρια συμφέροντα, τα οποία και ταυτοποιούνται με τα δημοσιεύματα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα δεν έχει καμιά μεταφυσική διάσταση περί περιούσιου λαού ο ισχυρισμός ότι στην ευρωζώνη είναι τόσο συνυφασμένα τα οικονομικά συμφέροντα των κρατών μελών ώστε είναι εντελώς ανόητη η οποιαδήποτε προσπάθεια διάσωσης ακόμα και «μεγάλων» κρατών μελών με τον περιορισμό στην κατάρρευση ενός ασθενούς μέλους. Φυσικά όσοι έχουν ένα όραμα χαλαρής οικονομικής ένωσης για την Ευρώπη και βρίσκονται και εντός των κόλπων της ένωσης βλέπουν μια χρυσή ευκαιρία για να πλειοδοτήσουν στην κατεύθυνση του μεγαλύτερου ελέγχου της Αμερικής στην ευρωζώνη μέσω της προσφυγής του αδύναμου κρίκου στο ΔΝΤ. Αλλά κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί διότι δεν συμφέρει τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Όσο λοιπόν και αν κάποιοι επενδύουν στο θυμικό των γερμανών και των ελλήνων θα κατανοήσουν ότι το αμοιβαίο συμφέρον υπερισχύει του θυμικού. Άρα οι γερμανοί θα στηρίξουν με χρήμα πρώτον διότι δεν θέλουν να υποστούν την κατάρρευση όσοι έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα και είναι πολλοί στην Γερμανία και δεύτερον διότι δεν θέλουν να δουν την Αμερική μέσω του ΔΝΤ να μπορεί να ρυθμίζει τα θέματα του δικού τους νομίσματος. Τόσο απλά είναι τα πράγματα και μακριά από περιούσιους λαούς, δόξες του παρελθόντος, ή εγκλήματα πολέμου. Έχουμε δύο επιλογές ή να προχωρήσουμε σε βαθύτερη ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση με ένα ομοσπονδιακό αναδιανεμητικό σύστημα όχι μόνο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και για την ενοποίηση της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής στα κράτη μέλη ή να σκορπίσουμε στο αέρα όσα έχουμε πετύχει. Όλοι το γνωρίζουν πως η απάντηση είναι προς όφελος ενός στενότερου αναδιανεμητικού ομοσπονδιακού συστήματος που θα θυμίζει περισσότερο ένα «Ευρωπαϊκό Κράτος» αλλά εδώ και φυσικά όπως και στη Γερμανία υπάρχουν οι καλοπληρωμένοι καλοθελητές που επενδύουν στο θυμό του λαού. Δεν πειράζει τις εξελίξεις δεν θα τις καθορίσει ο θυμός αλλά η λογική.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ, πάλι, βρίσκω το άρθρο του Παπαχελά απολύτως σωστό. Δεν βλέπω να εκφράζεται παραπάνω αντίρρηση με επιχειρήματα. Απλές "ταμπέλες" και "κλισέ".

    Ελευθέριε, άρθρο γράφεις, ή άρθρο σχολιάζεις; Λες πάρα πολλά, αλλά για την ταμπακιέρα (Παπαχελά) μάλλον τίποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί πρέπει σε αυτό το ιστολόγιο να διαβάζουμε τους νεοταξίτες πράκτορες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελευθεριε Β. γραφειs:

    "Εχουμε δυο επιλογεs η' να προχωρησουμε σε βαθυτερη ευρωπαικη οικονομικη ολοκληρωση με ενα ομοσπονδιακο αναδιανεμητικο συστημα κ.τ.λ......."

    ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ;

    Αν ναι, τοτε συμφωνειs με τουs κυριουs τηs Bilderberg. Απ'οσα διαβαζω αυτο το σχεδιο το καταστρωνουν εδω και 20 χρονια και μαλιστα η Συνθηκη τηs Λισσαβωναs (που ολοι ξεσκιστηκαν για να ψηφιστει, δυο φορεs ψηφισαν οι Ιρλανδοι γιατι το πρωτο ΟΧΙ χαλουσε τα σχεδια) ανοιγει διαπλατα τον δρομο για την υλοποιηση αυτου του σχεδιου. Και λυπαμαι γιατι το πρωτο πειραμα γινεται στην καμπουρα μαs.

    Αν καταλαβα λαθοs, ζητω συγνωμη.

    ΕΞΗΓΗΣΕ ΜΟΥ, ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ, ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΘΥΤΕΡΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΜΕ ΕΝΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όταν δεν αρέσει η φάτσα μας δεν φταίει ο καθρέφτης πατριώτες.
    Εγώ συμφωνώ σε όλα όσα λέει και μου είναι αδιάφορο ποιός τα λέει, σημασία έχει τι λέει, ας αφήσουμε τα πρακτοριλίκια στην άκρη τέτοιες ώρες και ας κοιτάξει ο καθένας αν και πόσο τον αφορά.
    ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προσεξτε το σχολιο..ειμαστε ενας λαος που μπορει να τα θαλασσωνει..Κουβεντα για το ειμαστε ενας λαος με κλεφτες πολιτικους.Απο την αλλη οι βλακιες πετσαλνικου ,ευθυμιου,κακλαμανη, παναγιωτοπουλου,καραντζαφερη εχουν να κανουν με το ναρκισισμο του λαου.Οτι και να γραφετε ο λαος ξερει οτι ειστε ενα και το αυτο με το θρησκευτικοπολιτικο κατεστημενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο Παπαχελάς είπε πολλά, ξέχασε(;) όμως να αναφερθεί και στο κεφαλαιώδες ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα. Γιατί άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Έχουμε δύο επιλογές ή να προχωρήσουμε σε βαθύτερη ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση με ένα ομοσπονδιακό αναδιανεμητικό σύστημα όχι μόνο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης αλλά και για την ενοποίηση της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής στα κράτη μέλη ή να σκορπίσουμε στο αέρα όσα έχουμε πετύχει."

    Και γιατί πρέπει ή να γίνουμε κοινό Ευρωπαϊκό κράτος, ή "να σκορπίσουμε στον αέρα όσα έχουμε "πετύχει"";

    1.Που την είδες την επιτυχία; Η συμμετοχή στην Δύση μας κόστισε απώλεια εθνικής ανεξαρτησίας, εθνικού εδάφους (Κύπρος, γκρίζες ζώνες, μελλοντικά Θράκη, κτλ), καταστροφή της παραγωγής μας και οικονομίας μας, και είμαστε υποθηκευμένοι για τα επόμενα 200 χρόνια.
    2.Δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει κοινό κράτος η ΕΕ, γιατί είναι συνοθύλευμα εντελώς διαφορετικών εθνών
    3.Δεν στηρίζεται σε κάποια κοινή ιδέα, παρά μόνο ότι όλοι ακολουθούν την αμερικανική Αυτοκρατορία
    4.ΚΑΝΕΙΣ δεν θέλει μια τέτοια εξέλιξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η Ελλάδα θα σωθεί μόνο όταν καταρρέυσει το υπάρχον σύστημα.
    Όσο είναι αυτοί οι ίδοι στα πράγματα μην περιμένετε χαΐρι...
    Έχουμε μεγάλο έμψυχο - και όχι μόνο έμψυχο - δυναμικό για να κρεμόμαστε από τους ξεπουλημένους ραγιάδες...

    Υ.Σ.
    Οι Γερμανοί κάνουνε πίσω. Θα μας στηρίξουν για να ...σωθούνε...
    Κι ο άγιος φοβέρα θέλει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγώ δεν κατάλαβα σε ποιους απευθύνεται και τι ακριβός ζητάει?
    Ποιοι τα κάνανε θάλασσα οι πολίτες? Μα οι πολίτες δεν ασκούν εξουσία.
    Και αν λειτουργήσει το φιλότιμο των πολιτών τι πρέπει να κάνουν για την κάθαρση, λαϊκά δικαστήρια ? Γιατί όραμα , χωρίς δικαίωση, δηλαδή δικαιοσύνη, δεν υφίσταται το έχουνε πει κατά επανάληψι οι παλαιότεροι, εκτός αν εννοεί να δώσουμε σε αυτούς που άσκησαν εξουσία, συγχωροχάρτι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αν δεν κάνω λάθος ο Clint Eastwood είχε πει κάποτε... οι απόψεις είναι σαν τις πορδές. Όλοι έχουνε από μία...
    Thank you Alexis αλλά είσαι η τελευταία pordi του Σύμπαντος για να κάνεις κατήχηση στον Ελληνικό Λαό. Αυτά να τα πεις στους συναδέλφους σου, τους ξεπουλημένους πολιτικούς που μας κυβέρνησαν μέχρι σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μου αρέσει που εδώ οι Ελληναράδες νιπτουν τας χείρας τους και το παίζουν παναγίες, ρίχνοντας τα όλα στους πολιτικούς... που οι ίδιοι ψήφισαν.

    Αφήστε τις μοιρολατρείες και να κλαψομουνίζετε σαν πεντάχρονα που θα κρατήσουν την ανάσα τους μέχρι να σκάσουν, αν οι κακοί οι Γερμανοί δεν σταματήσουν να μας λένε κακιούλες.

    Δουλέψτε για μία φορά στην ζωή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.