10/2/10

Οι αδύναμοι κρίκοι στη ΓΑΔΑ


Αποκαλυπτική η δικογραφία σχετικά με την κλοπή κατασχεμένου οχήματος
που φυλασσόταν εκεί

Του Γιαννη Σουλιωτη

Κωμικοτραγικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής το πρωί της 24ης Ιανουαρίου, όταν εκλάπη αυτοκίνητο που είχε κατασχεθεί από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών. Τα γεγονότα αποτυπώνονται σε έγγραφα της δικογραφίας που σχηματίστηκε για την υπόθεση. Στις καταθέσεις τους, οι επτά ένστολοι που κατηγορούνται για το περιστατικό (ετέθησαν σε διαθεσιμότητα) περιγράφουν σειρά λαθών και παραλείψεων που είχαν ως συνέπεια δύο άτομα να προσεγγίσουν ανενόχλητα το κτίριο της ΓΑΔΑ και με χαρακτηριστική άνεση να αρπάξουν την κατασχεμένη BMW.

Ηδη από τις 26 Ιανουαρίου το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προχώρησε σε αναθεώρηση και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας (εκδόθηκε σχετική διαταγή) που λαμβάνονται στο αστυνομικό μέγαρο. Την επαναξιολόγηση του σχεδιασμού είχε ζητήσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Λευτέρης Οικονόμου. Οσα εκτυλίχθηκαν προ τριών εβδομάδων στη ΓΑΔΑ, ωστόσο, μοιάζουν να επιτάχυναν τις εξελίξεις.

Περιγράφοντας τα γεγονότα, ο 23χρονος ειδικός φρουρός Γ. Π. αναφέρει ότι «περί ώρα 6.35 βρισκόμουν στη σκοπιά στη συμβολή της οδού Προύσσου και Μηλέων, μαζί με τον σκοπό Γ. Ν. Επίσης προς το μέρος μας ερχόταν ο ειδικός φρουρός Γ. Π., ο οποίος εκείνη την ώρα είχε διάλειμμα και μας έφερνε καφέδες. Ξαφνικά άκουσα τον Γ. Π. να λέει «ωχ αυτό είναι κατασχεμένο» και είδα από την οδό Προύσου να ξεκινά το εν λόγω όχημα. Κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα ερχόμενο προς το μέρος μας. Τότε, ο Γ. Π. προσπάθησε να μπει μπροστά και να το εμποδίσει, αλλά αυτό συνέχισε την πορεία του με μεγάλη ταχύτητα και έτσι εκείνος παραμέρισε για να μην τον χτυπήσει».
Ο Σ. Ν. που τη στιγμή της κλοπής εκτελούσε χρέη σκοπού στο πίσω μέρος της ΓΑΔΑ, όπου φυλάσσονται τα κατασχεμένα αυτοκίνητα, περιγράφει: «Είδα τον συνάδελφό μου Γ. Π. να έρχεται τρέχοντας προς το μέρος μου και να μας ρωτάει εάν είχαμε δει ένα αυτοκίνητο μάρκας BMW λέγοντάς μας ότι είναι κατασχεμένο. Συνειδητοποιώντας ότι είχε κλαπεί, πρότεινα στον υπαρχιφύλακα της ομάδας «Ζ» να διαβιβάσουμε μέσω ασυρμάτου στο Κέντρο της Αμεσης Δράσης για το περιστατικό. Εκείνος τότε μου είπε ότι δεν ήταν δική του αρμοδιότητα και ότι θα έπρεπε να ενημερώσω τον προϊστάμενο της φρουράς».

Ετερος αστυνομικός της ομάδας «Ζ», που το πρωί της 24ης Ιανουαρίου εκτελούσε υπηρεσία εξωτερικά της ΓΑΔΑ, αναφέρει: «Κατεβαίνοντας από τη μοτοσικλέτα άκουσα τον σκοπό επί της οδού Προύσσου να λέει «το αυτοκίνητο το έχω χρεωμένο». Επειδή ο διάλογος έγινε σε ήρεμο τόνο και δεν είδα κινητοποίηση από τους εκεί συναδέλφους πίστεψα ότι έγινε κάποιο λάθος με τη χρέωση των φυλασσόμενων αυτοκινήτων».
Ο 27χρονος ειδικός φρουρός Κ. Μ. που αντελήφθη πρώτος τους δράστες της κλοπής καταθέτει ότι «αντιλήφθηκα δύο άτομα, έναν άνδρα και μια γυναίκα να αποβιβάζονται από ταξί λίγο πιο πάνω από τη συμβολή των οδών Δημητσάνας και Προύσσου. Επειδή δεν κρατούσαν κάποιο ύποπτο αντικείμενο και δεν είχαν ύποπτη συμπεριφορά τούς άφησα από τα μάτια μου».

Ασυνεννοησία

Χαρακτηριστικό της ασυνεννοησίας μεταξύ των αστυνομικών - φρουρών είναι ότι το κέντρο της Αμεσης Δράσης που βρίσκεται εντός της ΓΑΔΑ ενημερώθηκε για την κλοπή με 15 λεπτά καθυστέρηση. Επιβεβαιώνεται από την κατάθεση του υπαστυνόμου που τη στιγμή του περιστατικού εκτελούσε χρέη εκφωνητή στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Λέει χαρακτηριστικά: «Στις 6.50 π. μ. προσήλθε στον χώρο ο αξιωματικός υπηρεσίας της φρουράς, ο οποίος μου ανέφερε ότι πριν από λίγο εκλάπη επί της οδού Προύσσου, όπισθεν της ΓΑΔΑ, το υπ' αριθμόν...». Η απάντηση στο ερώτημα, γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην ενημέρωση του κέντρου της Αμεσης Δράσης, προκύπτει από τις ένορκες καταθέσεις των ίδιων των αστυνομικών.
Ο 28χρονος ειδικός φρουρός Ε. Ε. παραδέχεται ότι «δεν χρησιμοποίησα τον ασύρματο για να ενημερώσω το κέντρο της Αμεσης Δράσης και δεν αντιλήφθηκα να το έκανε κάποιος άλλος από τους παρευρισκομένους. Επίσης δεν ενημέρωσα τηλεφωνικά το κέντρο της Αμεσης Δράσης». Για το ίδιο θέμα, ο 26χρονος ειδικός φρουρός - σκοπός στη συμβολή των οδών Προύσσου και Μηλέων λέει στην κατάθεσή του: «Επιχείρησα να ενημερώσω το κέντρο της Αμεσης Δράσης μέσω ασυρμάτου που είχα, όμως την ώρα που πήγα να διαβιβάσω, ο ασύρματος έμεινε από μπαταρία»...
kathimerini.gr



7 σχόλια:

  1. Το δικό μου το μυαλό σκέφτεται ότι υπήρχε πολύ πράμα στο ΙΧ και το πήραν οι νομιμοι δικαιούχοι.Κάνω λάθος;;;; Αφού τα λεφτα που μοιράζονται απο την "παραμύθα" είναι πολλά.Απο την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά την κατάργηση της παλιάς καλής ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ, με τον αγράμματο, μα φιλότιμο και σκληροτράχηλο "μπασκίνα", που ακούραστος γύριζε νύχτα-μέρα τις γειτονιές, η Ελλάδα έπαψε να έχει αστυνομία. Οι συνδικαλισμένοι "γραβατάκηδες" που κάθονται πίσω από ένα γραφείο και κοιτάζουν πότε θα περάσει η ώρα να φύγουν, όπως όλοι οι ΔΥ, είναι ανίκανοι να προστατεύσουν, όχι εμάς, αλλά και τους εαυτούς των.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ 12:05,
    ΕΠΕΙΔΗ ΜΙΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Β.Χ.
    ΓΙΑ ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΟΙΑ ΕΙΚΟΝΑ ΕΧΕΙΣ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΤΕ;
    ΡΩΤΑΩ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΗΤΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕ ΤΟΤΕ, ΕΧΩ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΟΥ.
    ΑΝΑΠΤΥΞΕ ΤΟ ΛΙΓΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΛΑ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν διώξουν δια παντός απο το σώμα τον σκοπό που είχε υπηρεσία εκείνη την ώρα και ρίξουν και απο μια δυσμενή σε όλους τους παρευρισκόμενους - ειδικά αυτόν που είπε "δεν είναι δική μου αρμοδιότητα...!!!- ίσως κάποιοι θυμηθούν ότι είναι αστυνομικοί.

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν υπήρχε περίπτωση παλιός [πριν δύο τρεις και πλέον δεκαετίες] αστυφύλακας ή χωροφύλακας να έκανε τέτοιο τραγικό λάθος.
    Τον χώρο που ανελάμβαναν να φρουρήσουν, τον φρουρούσαν.
    Όσο για τα υπονοούμενα κλπ, απλη λογική που είναι και που ήταν η εγκληματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 10:42 Θυμάμαι τον Μάκη τον τούρκο και πως την έκανε στην Ευελπίδων ενώ τον "φρουρούσαν" 2. ...χάθηκε από τα μάτια τους ...είπαν.Και μετά από 2 χρόνια ο ένας που είχε παραιτηθεί-ενώ ο άλλος αποτάχθηκε- κάπου εκει στην Ηπειρο σήκωσε 3όροφη οικοδομή. Τα παλιά καλά χρόνια ;;;;Πολλά τα λεφτά κουμπάρε..Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για τον Μάκη τον τούρκο Αντεμ Χουσείνογλου και τον Πάσσαρη, έπερεπε οι υπευθυνοι των φυλακών να ενημερώσουν τους αστυνομικούς, για την επικινδυνότητά τους. Πράγμα που δεν είχε γίνει απ΄ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω. Τα δε περιστατικά αυτά είναι πρόσφατα.
    Μέχρι και το 1990 τα ανεξιχνίαστα αδικήμτα ήταν ελάχιστα ενώ σήμερα ελάχιστα είναι αυτά που εξιχνιάζονται.
    Τα στοιχεία υπάρχουν για αξιολόγηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.