11/2/10

Προδιαγεγραμμένη ανάφλεξη στον Λίβανο

Πριν από μια βδομάδα, η Συρία και χθες ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χαρίρι προειδοποίησαν για μια πολύ επικίνδυνη ένταση με το Ισραήλ που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξελιχθεί σε ανάφλεξη με ανεξέλεγκτες περιφερειακές επιπτώσεις.

Ο Χαρίρι αναφέρθηκε στις καθημερινές υπερπτήσεις ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών ενώ την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, η κυβέρνηση Νετανιάχου εκτιμά ότι το Ιράν έχει ενισχύσει σε επικίνδυνο βαθμό την δύναμη πυρός της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Το τι συμβαίνει είναι ξεκάθαρο όπως ξεκάθαρες είναι και οι επιδιώξεις των δύο πλευρών:

Με την υπερενίσχυση των πυραυλικών δυνάμεων της Χεζμπολάχ στο Νότιο Λίβανο η Τεχεράνη προσπαθεί να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο αιφνιδιαστικής επίθεσης του Ισραήλ κατά των πυρηνικών του εγκαταστάσεων, μια ενέργεια με υψηλότατο διεθνές πολιτικό κόστος και αμφίβολη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Οι μνήμες του 2006 όταν επλήτεττο καθημερινά η Χάιφα από τους πυραύλους της Χεζμπολάχ είναι νωπές.

Με το παραπάνω δεδομένο ο πειρασμός για την ισραηλινή ηγεσία είναι μεγάλος να προχωρήσει σε προληπτική εξουδετέρωση της δυνατότητας της Τεχεράνης να την πιέσει ή ακόμη και να την πλήξει δι' αντιπροσώπων. Δυστυχώς όμως για τον Νετανιάχου πρόκειται για ένα σενάριο αδιέξοδο τόσο επιχειρησιακά όσο και πολιτικά: Επιχειρησιακά γιατί εύλογα προβάλλει η απορία πως σήμερα θα υλοποιηθεί ένας στόχος που δεν υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2006.

Τα διδάγματα του προηγούμενου πολέμου λένε πολύ απλά ότι μόνον με διευρυμένη επιχείρηση που θα πλήξει τις διόδους και τις βάσεις ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ στη Συρία μπορεί να υπάρξει μια άξια λόγου χρονική περίοδος χάριτος με το βόρειο Ισραήλ στο απυρόβλητο των πυραυλικών επιθέσεων.

Πολιτικά γιατί η κατάσταση είναι πολλαπλάσια πιο δυσμενής για το Ισραήλ από ό,τι το 2006: Τότε ο Λίβανος ήταν στα πρόθυρα της εμφύλιας σύγκρουσης και ένα τμήμα της ηγεσίας είχε επενδύσει στην ισραηλινή επίθεση για να πλήξει τη Χεζμπολάχ και να διαρρήξει οριστικά την στενή σχέση με την Συρία, ενώ σήμερα το εσωτερικό μέτωπο της χώρας είναι όσο ποτέ σταθερό. Επιπλέον επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο θα σημάνει με τον ένα η τον άλλο τρόπο εμπλοκή της Συρίας. Ο Ασαντ αισθάνεται πολύ πιο ισχυρός από ό,τι το καλοκαίρι του 2006:

-Πρώτον δεν υπάρχει πλέον η απομόνωση που του είχε επιβληθεί από τις αρχές του 2005 με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ και τη Γαλλία που κατηγορούσαν την Δαμασκό ως υπεύθυνη για την δολοφονία του τέως πρωθυπουργού του Λιβάνου Χαρίρι (πατέρα του σημερινού)

-Δεύτερον εκτός από το Ιράν η Συρία μπορεί να υπολογίζει σε έναν πιο κοντινό και πιο υπολογίσιμο σύμμαχο, την Τουρκία: Η μέχρι τώρα στάση του Ερντογάν απέναντι στο Ισραήλ μας προϊδεάζει για το τι θα συμβεί τουλάχιστον σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο αν ο Νετανιάχου αποφασίσει να πλήξει τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Τέλος είναι σαφές ότι σε περίπτωση ανάφλεξης στον Νότιο Λίβανο ο μεγάλος ωφελημένος θα είναι η Τεχεράνη σε μια στιγμή που η Μόσχα παζαρεύει σκληρά την συναίνεσή της για επιβολή σκληρών κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας: Η ανάφλεξη στο Λίβανο θα θέσει σε δεύτερη μοίρα το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

15 σχόλια:

  1. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΙΡΑΝ..ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ...ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΤΟ ΛΙΒΑΝΟ, ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΡΟΝΟ...ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΣΤΑΣΗ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΗΠΑ (ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΜΕΣΩ ΙΡΑΚ), Σ. ΑΡΑΒΙΑ ΚΑΙ ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΑ ΚΡΑΤΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΙΡΑΝ...ΚΑΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ORBIT ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΥΤΩΝ...ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΑΛΛΑ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΛΗΞΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περαστικά στους φιλο-Ισραηλινούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περαστικά και στους φιλο Ιρανούς και φιλο Χεζμπολικούς......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς τον Μασώνο από πάνω:

    Όποιος δεν είναι με το Ισραήλ πρέπει να είναι με το Ιράν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΚΠΛΗΞΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΕ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ..."


    Αν πετύχουν τον ΑΝΣΚ μονο με αεροπορικές επιχειρήσεις, τοτε καλως!Αν ομως χρειαστει και η βοήθεια των "foot soldiers", πολυ φοβαμαι οτι η νιλα που υπέστησαν απο την "Χεσμπολα" τον Αυγουστο του 2006 θα φανταζει "καλοκαιρινος περιπατος στο δασος"!Και εννοώ μια νεα εισβολή στον Λίβανο, οπως αναφερεται στον τιτλο του αρθρου.


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. άλλο Λίβανος και άλλο Χεσμπολλάχ!μακάρι ο βαρναρισμός της οργάνωσης αυτής και η μισαλλοδοξίας,η ανελευθερία και η μισάνθρωπη πολιτική βασανιστηρίων του Ιράν να σβήσουν για πάντα μπας και απελευθερωθεί επιτέλους ο αρχαίος λαός των Περσών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο παγκοσμιου φημης διεθνολογος δρ δρουγος ειναι της αποψης οτι πρεπει να υπαρξει δυναμικη αντιδραση του ισραηλ και της διεθνους κοινοτητας κατα του ιραν και συμμαχων του. συμφωνα με δικες του αποκλειστικες πληροφοριες που μονο αυτος ειναι σε θεση να εχει προσβαση το ισραηλ ετοιμαζεται πυρετοδως εναντιον του ιραν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "ο παγκοσμιου φημης διεθνολογος δρ δρουγος "


    Ανώνυμε, "κοψε κάτι"!Ε οχι και "παγκοσμίου φήμης διεθνολόγος" ο αρχιπρακτορας των "δυο ηπειρων και των πεντε θαλασσών"!Το "παπαγαλάκι" του ΝΑΤΟ εν Ελλαδι!Αυτα του λενε να πει, αυτα λέει!Ενας αυτος και ενας ο Ανδριανόπουλος!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ζαφειρη ξεχνας κατι το βασικό!Οτι το συγκεκριμενο καθεστως του Ιραν εχει λαϊκο ερεισμα, καθοτι το επελεξε ο Ιρανικος λαός το 1979 διωχνοντας με επανασταση τον σαχη!Δεν επεβληθη ουτε με πραξικόπημα, ουτε "κληρονομικω δικαιω" κατα το προηγουμενο της Σαουδικής Αραβίας!Εκτος εαν αυτην την χωρα την θεωρεις "υπόδειγμα δημοκρατίας"!
    Αν οι κωλοαμερικάνοι και οι συμμαχοι τους ηθελαν πραγματι να εξαφανίσουν απαξ δια παντος το ισλαμ απο τον πλανήτη, θα επρεπε να ξεκινήσουν τους βομβαρδισμούς απο την Μαυριτανία, να προχωρήσουν σε όλο το Maghrib(Μαρόκο, Τούνεζι, Λιβύη, Μισίρι), να "μπουκάρουν" στο Σουδαν, να αφανίσουν το Τσαντ, να ποδοπατήσουν την Σενεγάλη,να ισοπεδώσουν την Σομαλία, να περασουν απέναντι και να μην αφήσουν "λιθον επι λίθου" στην Αραβική χερσόνησο(συμπεριλαμβανομένων και όλων των Αραβικών εμιρατων), να εισβάλλουν δια θαλάσσης στο Πακιστάν και να το "σβήσουν απο τον χαρτη"(οπως και το Μπαγκλα Ντες) και να καταλήξουν στην Ινδονησία ανατρεποντας τους ισλαμιστες δικτατορες(τους σφαγεις του ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ Ανατολικου Τιμορ)και εγκαθιδρυοντας σ'αυτην την χωρα δημοκρατια "δυτικού τυπου".Ετσι γινονται οι "παστρικες δουλειές"!Ολα τ'αλλα ειναι "Pappardelle ai funghi"!Η αν προτιμάς "λογια του κωλου" και σταχτη στα ματια των αφελών που δινουν βαση στα "παπαγαλάκια" των Αμερικάνων όρα και Δρούγος!Εκτος εαν και εσυ ανήκεις στην κατηγορία αυτων που πιστευουν οτι υπάρχει "κακό" και "καλό" ισλαμ(για ποιούς "καλό" και για ποιούς "κακό";)!Και αυτη η θεση ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΑΛΛΟΤΡΙΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ("λεγε με" Ισραήλ)!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ Περα από τα θλιβερά, ανόητα ενίοτε διασκεδαστικά σχόλια υπέρ ή κατά του Ισραήλ ή των Αράβων υπάρχει και η ουσία. Το πρώτο σκέλος της είναι ότι επ'ιθεση κατά του Λιβα΄νου και του Ιράν θα "μπαχαλοποιήσει" την περιοχή, θα ματαίωσει κάθε πιθανότητα του Ιράν να αποτελεί αντίπαλο δέος στην προσπάθεια της Τουρκάις να γίνει περιφερειακή δύναμη-εις βάρος μας. Το δεύτερο σκέλος της ουσίας είναι ακριβώς ότι οι σχολιαστές (για τους δικούς τους λόγους ο καθε΄νας)το ξεχνάνε πλήρως αυτό. Ξεχνάνε δηλαδή τα ελληνικά συμφέροντα για τα οπόια τόσο πολύ, κατά τα άλλα, κόπτονται, όπως λένε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΦΙΛΕ ΜΙΝΩΑ,
    ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΝΑ ΑΜΦΙΒΑΛΛΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΤΙΣ ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΟΡΜΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΣΕ ΝΟΤΙΟ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ...ΕΓΩ ΟΜΩΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΦΙΛΟΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ (ΟΥΤΕ ΟΜΩΣ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΥΠΟΥ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ), ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΟΤΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ...ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΝΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΑ...ΠΑΝΤΩΣ, ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΟΤΙ ΜΙΑ ΑΝΑΦΛΕΞΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΑΝ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ...ΦΙΛΙΚΑ, -ΑΡΜΕΛ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "ΑΝ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ..."


    Αυτο αγαπητε ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ!Και ως συνήθως θα δοθει παλι η ευκαιρια στα γνωστα τρωκτικα των χρηματιστηρίων να θησαυρίσουν!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αμα δεν πεταχτεί κι ο Ζαφείρης δεν γίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. O THEOS NA VALEI TO XERI TOU!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. τώρα εσύ φυσικά ανώνυμε τι είσαι;ημιαμόρφωτος παρανοϊκός νεοειδωλολάτρης ή παρανοϊκός φαντασμένος ψευτοόρθοδος;θα μου πεις εσύ πότε θα μιλήσω;μάλλον το ότι χρησιμοποιώ επιχειρήματα παρά αφορισμούς και γενικολογίες δεν σ'αρέσει...τώρα περί του "λαϊκού" Ιράν καλύτερα να μην απαντήσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.