17/2/10

Μας επιβάλλουν πρόσθετα σκληρά μέτρα ερήμην μας!

Το Συμβούλιο eco/fin κάλεσε χθες την Ελλάδα να ανακοινώσει έως τα μέσα Μαρτίου πρόσθετα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, έως το τέλος του 2010.

Οι υπουργοί Οικονομικών έδωσαν μεν το πράσινο φως στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, πλην - όμως - επεσήμαναν αρκετούς «κινδύνους», οι οποίοι θα μπορούσαν να απομακρύνουν την Ελλάδα από τον στόχο της για το 2010. Γι’ αυτό ζήτησαν χθες από τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου να επανεξετάσει όλα τα ενδεχόμενα και, αν το θεωρήσει αναγκαίο, να συμπεριλάβει στην έκθεση που θα υποβάλει στις 14 Μαρτίου πρόσθετα μέτρα.

Το Συμβούλιο eco/fin κάλεσε χθες την Ελλάδα να ανακοινώσει έως τα μέσα Μαρτίου πρόσθετα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, έως το τέλος του 2010. Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ από τη μία πλευρά έδωσαν το πράσινο φως στην εφαρμογή του τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση.

Από την άλλη, όμως, επεσήμαναν αρκετούς «κινδύνους», οι οποίοι θα μπορούσαν να απομακρύνουν την Ελλάδα από τον στόχο της για το 2010. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν, σύμφωνα με το eco/fin, συνδέονται είτε με την αρνητική ανάπτυξη, είτε με τα υψηλά spreads των ελληνικών ομολόγων, είτε με την ελλιπή πάταξη της φοροδιαφυγής, είτε με άλλους μακροοικονομικούς κινδύνους. Γι’ αυτό λοιπόν οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες ζήτησαν χθες από τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου να επανεξετάσει όλα αυτά τα ενδεχόμενα και, αν το θεωρήσει αναγκαίο, να συμπεριλάβει στην έκθεση που θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 14 Μαρτίου νέα, πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος.


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: ΜΑΡΙΑ ΑΡΩΝΗ
Εναν ενδεικτικό κατάλογο των πρόσθετων μέτρων που θα μπορούσε να παρουσιάσει η Ελλάδα τον Μάρτιο, τόσο σε σχέση με τη μείωση των δαπανών όσο και με την αύξηση των εσόδων, έδωσε πρόεδρος του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας. Ανέφερε, ως παράδειγμα, την αύξηση του ΦΠΑ και την αύξηση των φόρων σε είδη πολυτελείας, στα Ι.Χ. και στην ενέργεια. Ενώ, σε ό,τι αφορά τη μείωση των δαπανών, σημείωσε τα αποθεματικά των υπουργείων και τη μείωση των δαπανών για μισθούς.

Από την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα συζητήσει περαιτέρω μείωση των μισθών του Δημοσίου και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην περικοπή του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων. «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διαφυλάξει τα εισοδήματα των Ελλήνων εργαζομένων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι τέτοιου είδους μέτρα μπορεί να τα επιβάλει, αν το κρίνει απαραίτητο, το Συμβούλιο των χωρών της ζώνης του ευρώ.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η επισήμανση που έκανε ο κ. Γιούνκερ το βράδυ της Δευτέρας: «Σε περίπτωση διχογνωμίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Επιτροπή, το Συμβούλιο υπουργών, μετά από πρόταση της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει το δικαίωμα να λάβει αυτό τις αποφάσεις για τα μέτρα, ερήμην της Ελλάδας, αφού όπως είναι γνωστό η Κοινοτική νομοθεσία για τα υπερβολικά ελλείμματα προβλέπει ότι το κράτος με υπερβολικό έλλειμμα δεν έχει δικαίωμα ψήφου όταν συζητείται το πρόβλημά του στο Συμβούλιο».

Είναι φανερό ότι οι χώρες της ευρωζώνης, με την απαίτηση, κυρίως της Γερμανίας, ζητούν από την Ελλάδα να προχωρήσει σε ακόμη πιο αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα, ως αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη που ενδεχομένως χρειαστεί να της προσφέρουν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία, αλλά και άλλες χώρες του Νότου δεν τήρησαν την ίδια σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας.

Ωστόσο, δεν κατάφεραν να μεταπείσουν το γενικό πνεύμα που διέπει τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά το οποίο η Ελλάδα είναι «παράδειγμα προς αποφυγήν», ούτως ώστε όλες οι χώρες του ευρώ να γνωρίζουν ότι πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους.

Αν οι πιέσεις προς τη χώρα μας συνεχιστούν, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν αποκλείεται, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, να «απειλήσει» τους εταίρους μας ακόμη και με μονομερή προσφυγή της Ελλάδας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κάτι το οποίο δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση η Γερμανία, αλλά και όλες οι χώρες της ευρωζώνης, διότι θα κλόνιζε το γόητρο του ευρώ.

Ωστόσο, ο κ. Γ. Παπανδρέου στη Σύνοδο Κορυφής υπέγραψε με τους υπόλοιπους 26 Ευρωπαίους ηγέτες κοινή δήλωση που λέει ότι «οι χώρες της ευρωζώνης θα λάβουν αποφασιστικά και συντονισμένα μέτρα για να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στο σύνολό της», κάτι που εμμέσως πλην σαφώς αποκλείει την προσφυγή μιας χώρας στο ΔΝΤ.

Το ζητούμενο είναι κατά πόσο τα μέλη της ευρωζώνης έχουν τη βούληση να επιδείξουν την αλληλεγγύη τους απέναντι στις κερδοσκοπικές επιθέσεις προς το ευρώ. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι χώρες του ευρώ είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. «Οι διεθνείς αγορές κάνουν λάθος αν πιστεύουν ότι μπορούν να παγιδέψουν την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.

Από αύριο λοιπόν, η ελληνική κυβέρνηση ξεκινά έναν αγώνα δρόμου και χρόνου, προκειμένου να πείσει ότι αυτά που λέει δεν είναι απλώς ασκήσεις επί χάρτου. Τις επόμενες εβδομάδες το οικονομικό επιτελείο θα μελετήσει τους κινδύνους που επεσήμανε το Συμβούλιο eco/fin και θα συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Σε αυτό το πλαίσιο έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη του νέου Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Οικονομίας κ. Ολι Ρεν στην Αθήνα, στις αρχές Μαρτίου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ECO/FIN
Στην απόφασή του το Συμβούλιο eco/fin καλεί τις ελληνικές Αρχές να εφαρμόσουν ειδικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και συγκεκριμένα:

- Επείγοντα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν έως τις 15 Μαΐου 2010. Σημειώνεται ότι στις 15 Μαΐου συμπληρώνονται τρεις μήνες από τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου. Οι τρεις αυτοί μήνες είναι το διάστημα το οποίο σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία απαιτείται για να κριθεί κατά πόσο υπήρξε αποτελεσματική δράση από την Ελλάδα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος.

- Ενισχυτικά μέτρα για τη διασφάλιση των δημοσιονομικών στόχων του 2010.

- Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως τα τέλη του 2010.

- Επιπλέον μέτρα που θα υιοθετηθούν έως το 2012.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο ζητεί από την Ελλάδα να υποβάλει έκθεση έως τις 16 Μαρτίου, στην οποία θα προσδιορίζει το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων για το 2010 και μία ακόμη έκθεση έως τις 15 Μαΐου, στην οποία θα καταγράφονται τα μέτρα που απαιτούνται για τη συμμόρφωση με τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου. Στη συνέχεια η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει εκθέσεις σε τριμηνιαία βάση.

Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου επισημαίνεται ακόμη ότι στον βαθμό που ορισμένοι κίνδυνοι που συνδέονται με το έλλειμμα και το χρέος επιβεβαιωθούν, η Ελλάδα θα πρέπει να ανακοινώσει στην έκθεση που θα υποβάλει στις 14 Μαρτίου πρόσθετα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2010 μπορούν να επιτευχθούν.

Εξάλλου, στη σύστασή της, που υιοθετήθηκε με βάση το άρθρο 121 παράγραφος 4 της Συνθήκης, το Συμβούλιο εκτιμά ότι οι πολιτικές της Ελλάδας δεν είναι συμβατές με τις ειδικές συστάσεις ανά χώρα στο πλαίσιο των γενικών προσανατολισμών οικονομικής πολιτικής (σύσταση 2009/531/EΚ).

Στη σύστασή του το Συμβούλιο σημειώνει ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και των διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας».

Κέρδος 17/2/2010 07:15

2 σχόλια:

  1. Στα ξενικά τα καλντερίμια….. με Ερπετά ‘γίναν τακίμια….!

    .....Στα ηλεκτροφόρα σύρματα
    τον αετό σαν ρίχνουν….,
    το ρεύμα κόβεται μεμιάς
    κι η σκοτεινιά χαράζει…..
    κι ο αετός…., πιο δυνατός….,
    πετά….. και δε σφαδάζει….!

    Λιόσια ανάμεσα και Κολονάκι
    οι Γραικοπώλες μας εχάσαν τη μορφή τους…..
    και στης Υποταγής το ‘’Θέατρο’’…., ‘’βαρβάτοι’’….,
    παίζουν οικτροί τους Διγενείς….,
    πουλώντας την ψυχής τους….,…..
    στα ξενικά τα καλντερίμια…..
    με Ερπετά ‘γίναν τακίμια….!

    Στης ‘’Τέχνης’’ τα μπακάλικα
    οι άσωτοι μας φτύνουν….,
    για λίγα ντόλαρς ξεπουλούν,
    και, τ’ ‘’άσπρα’’…., για τα ‘’μαύρα’’….,
    κι όποιος θε να ‘ναι αετός…..
    να παίζει θέν’ τη σαύρα….!.....

    Γεια….: Αλέξανδρος Ζήβας,
    URL : www.alexandros-zivas.gr
    ….: αποκαλυπτικές ΑΠΟΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ όλων των αποκωδικοποιητέων…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ: Είχε γραφεί στα "ψιλά" των εφημερίδων ότι η κ. Πετραλιά είχε πει στον κ.Αλμούνια "τα μέτρα που μας ζητάτε δεν μπορούμε να τα πάρουμε εμείς, ελάτε να τα παρετε εσείς". Ερχονται λοιπόν. Όχι με την προηγούμενη κυβέρνηση της Δεξιάς του "κουρασμένου". Αλλά με την σοσιαλιστική (;)κυβέρνηση του ξεκουραστου.
    Όσο για το ΔΝΤ δεν είναι απειλή, εκ μέρους μας. Το υποδεικνύουν ήδη πολλοί στην ΕΕ. Το υπέδειξε και ο Ρώσος πρόεδρος. Ωστε να κοπεί ο βήχας σε όσους στρέφουν τις ελπίδες τους προς τη Ρωσία. Και έμεινε ασχολίαστο -ουσιαστικά- από τον κ. Παπανδρέου. Κατά τα άλλα συζητάμε να αγοράσουμε όπλα, όντας υποτίθεται ένα βήμα πριν από την πτώχευση. Μας παιρνάνε για εντελώς ηλίθιους και φοβάμαι μήπως έχουν δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.