8/2/10

Φεύγει ενοχλημένη η ΕΔΕΚ

Το απόγευμα αποφασίζεται επίσημα η έξοδος από τη συγκυβέρνηση.Μέτρησαν τα κουκκιά τους κι αποφάσισαν να αποχωρήσουν τα περισσότερα στελέχη του κόμματος, υπάρχουν όμως και κάποιοι που διαφωνούν, όπως ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σοφοκλής Σοφοκλέους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ-ΑΚΕΛ
Ευγενικές προτροπές για παραμονή


Περισσότερο από βέβαιη θεωρείται από κομματικούς κύκλους η αποχώρηση της ΕΔΕΚ από τη συγκυβέρνηση, με απόφαση η οποία θα επικυρωθεί απόψε στη διάρκεια συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, εξέλιξη η οποία σχολιάσθηκε χθες τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού. Και ο Δημήτρης Χριστόφιας αλλά και ο Άντρος Κυπριανού «πόνταραν» στην ευαισθησία της ΕΔΕΚ, ο μεν πρώτος εκφράζοντας την ελπίδα ότι η μεταξύ τους συνεργασία, η οποία υπάρχει και στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα συνεχισθεί, ο δε δεύτερος επενδύοντας «στην ιδεολογική συγγένεια -όπως είπε- της ΕΔΕΚ με το ΑΚΕΛ». Πάντως ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν παρέλειψε να δημοσιοποιήσει τη δυσαρέσκειά του για τις αμφισβητήσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης, χρησιμοποιώντας μάλιστα βαριές εκφράσεις. Μίλησε για Βαβυλωνία, είπε ότι θα ανέμενε καλύτερη συμπεριφορά, μίλησε για διαμαρτυρίες και τύμπανα, ενώ απέρριψε όσα λέγονται για ελλιπή ενημέρωση από μέρους του.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, απόψε στην Κεντρική Επιτροπή ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου θα καταθέσει πρόταση για αποχώρηση από τη συγκυβέρνηση, «εξαιτίας της παντελούς έλλειψης συνεννόησης με το προεδρικό».
Στελέχη της ΕΔΕΚ ανέφεραν στην εφημερίδα μας ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται μια συνεργασία σε ανύπαρκτη βάση, δεν παρέλειπαν ωστόσο να τηρούν και μια επιφυλακτική στάση ως προς την τελική έκβαση της αποψινής συνεδρίας, της Κεντρικής Επιτροπής.

«Πιστεύουμε ότι η απόφαση για αποχώρηση είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα γίνει αποδεκτή από τα στελέχη του κόμματός μας, όμως είναι δυνατόν να υπάρξουν και εκπλήξεις», ανέφεραν.

Την πρόταση για αποχώρηση θα καταθέσει στην Κεντρική Επιτροπή ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου με βασικά επιχειρήματα τις διαφωνίες του κόμματος επί των προτάσεων Χριστόφια για την εκ περιτροπής προεδρία και τη σταθμισμένη ψήφο, αλλά και την παραμονή 50.000 εποίκων.

Ο κ. Ομήρου θα αναφερθεί και στην παντελή έλλειψη συνεννόησης με το προεδρικό.
Η πλειοψηφία στελεχών της ΕΔΕΚ τάσσεται υπέρ της αποχώρησης, ορισμένα όμως στελέχη προβληματίζονται για τις επιπτώσεις που πιθανόν να έχει μια τέτοια κίνηση. Κάποια στελέχη, όπως ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σοφοκλής Σοφοκλέους, τάσσονται κατά της αποχώρησης. Πάντως, όπως φάνηκε από έρευνα, στη βάση του κόμματος τα μέλη της ΕΔΕΚ θεωρούν ότι αυτή είναι η καταλληλότερη περίοδος για έξοδο από τη συγκυβέρνηση.
Τα στελέχη του κόμματος πιστεύουν επίσης πως η αποχώρησή τους θα ενισχύσει τα ποσοστά της ΕΔΕΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2011.

Για Βαβυλωνία μιλά ο Πρόεδρος Χριστόφιας
Θα ανέμενε κανείς να υπάρχει υποστήριξη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυτές τις δύσκολες ώρες, δήλωσε χθες ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν λαμβάνονται εκ των υστερών αποφάσεις και ότι υπάρχει πλήρης κα απόλυτη ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων από την αρχή μέχρι σήμερα.
Σε ερώτηση αν όσα ανέφερε σε ομιλία του χθες στον εορτασμό του Αγίου Μάρωνα, περί δυσκολιών στο εσωτερικό, έχουν σχέση με το διαμορφούμενο πολιτικό σκηνικό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «έχουν σχέση με τη συμπεριφορά όλων».

«Θα ανέμενε κανείς αυτή τη δύσκολη ώρα, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκ μέρους της ελληνοκυπριακής κοινότητας ασκεί τα καθήκοντα τα οποία του έχει εναποθέσει στους ώμους του ο κυπριακός λαός, να υπάρχει στήριξη, να υπάρχει υποστήριξη και όχι τέτοια Βαβυλωνία σε ό,τι αφορά στις τοποθετήσεις», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι «είναι δικαίωμα των πολιτικών κομμάτων, όμως θα ανέμενα μια καλύτερη συμπεριφορά».

«Απορρίπτω αποφασιστικά τα όσα λέγονται περί ελλιπούς ενημέρωσης», είπε και πρόσθεσε ότι «υπάρχει πλήρης και απόλυτη ενημέρωση όλων των πολιτικών κομμάτων, των αρχηγών, από την αρχή μέχρι σήμερα».«Τα κόμματα», είπε, «γνωρίζουν πολύ καλά. Αν κάποιοι δεν συμφωνούν, να έχουν το θάρρος να πουν απλώς 'δεν συμφωνούμε', αλλά να μη βρίσκουμε αιτιάσεις ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δίνει πληροφόρηση».

Άρχισαν τα τύμπανα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η πληροφόρηση των κομμάτων για το Κυπριακό είναι απόλυτη. Αν ανατρέξετε πίσω στα ανακοινωθέντα του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο δεν συνήλθε μέσα σε δύο χρόνια ποτέ τόσες φορές, θα δείτε πάντοτε ότι όλοι ανακοινώνουν από κοινού ότι υπήρξε πλήρης και ενδελεχής ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Από ένα σημείο και μετά, άρχισαν οι διαμαρτυρίες και τα τύμπανα που ακούγονται. Επαναλαμβάνω, δικαίωμα των πολιτικών κομμάτων, δικαίωμα των πολιτικών αρχηγών και δικαίωμα και του λαού να κρίνει», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η ΕΔΕΚ προετοιμάζεται για να αποχωρήσει από τη συγκυβέρνηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι δεν θα σχολιάσει οτιδήποτε αυτή τη στιγμή.

«Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας», ανέφερε, «σε συνεργασία με την ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ έχω διαμορφώσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι ξεκάθαρο ότι αναμένω συνέχιση της συνεργασίας, αλλά δημοκρατία έχουμε και όποια απόφαση πάρει η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ, θα τη σεβαστώ και θα πω και εγώ τις απόψεις μου. Αλλά εκ των προτέρων δεν έχω να πω οτιδήποτε».

Σε ερώτηση αν εκτιμά πως πιθανή αποχώρηση της ΕΔΕΚ θα αποδυναμώσει τη θέση του ως διαπραγματευτή, απάντησε:
«Αφού είναι πιθανή, γιατί να τη σχολιάσω; Αφήστε, άμα γίνει να το σχολιάσω».

ΑΚΕΛ: «Έχουμε ίδια ιδεολογία»
Την επιθυμία του ΑΚΕΛ για συνέχιση της συνεργασίας με την ΕΔΕΚ στην Κυβέρνηση εξέφρασε χθες ο Γ.Γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού. Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι η ΕΔΕΚ αποχωρεί από την Κυβέρνηση, ο κ. Κυπριανού άνκαι είπε ότι το θέμα αφορά αποκλειστικά και μόνον την ΕΔΕΚ, επανέλαβε την επιθυμία του ΑΚΕΛ για συνέχιση της συνεργασίας και της τοποθέτησής της πάνω στις σωστές βάσεις, έτσι ώστε να είναι επωφελής για την Κύπρο και το λαό.

Ανέφερε ότι «έχουμε δώσει πολλούς κοινούς αγώνες με την ΕΔΕΚ και σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της δημοκρατίας και σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της πατρίδας μας, αλλά και για την προώθηση των προβλημάτων, μικρών και μεγάλων, που απασχολούν τον κυπριακό λαό».

Όπως είπε, «είναι ένα κόμμα με ιδεολογική συγγένεια με το ΑΚΕΛ, για αυτό, επαναλαμβάνω, θα θέλαμε να συνεχίσει η συνεργασία», προσθέτοντας ότι «όμως, αντιλαμβάνεστε, εκείνοι θα αποφασίσουν για το τι θα πράξουν».

Κληθείς να πει τι φταίει που εδώ και δύο χρόνια δεν υπήρξε σωστή βάση συνεργασίας με την ΕΔΕΚ, απάντησε: «Νομίζω ότι δεν χρειάζεται τώρα να τα συζητούμε αυτά δημόσια. Έχει καθοριστεί μια συνάντηση των κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα γινόταν την περασμένη Δευτέρα, αλλά αναβλήθηκε λόγω της εδώ επίσκεψης του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Εμείς ό,τι έχουμε να πούμε θα το πούμε σε εκείνη τη συνάντηση», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.


Καρογιάν: Στο ΔΗΚΟ κάνουμε ακτινογραφία
Τα περί αποχώρησης της ΕΔΕΚ από την Κυβέρνηση κλήθηκε να σχολιάσει χθες και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν. Είπε ότι το ΔΗΚΟ δεν επηρεάζεται από ιαχές, πιέσεις ή ευσεβείς πόθους, από οπουδήποτε και αν προέρχονται και κάλεσε όσους προτρέχουν να τοποθετηθούν γύρω από το μελλοντικό ρόλο του κόμματος στη συγκυβέρνηση, «να σπεύδουν βραδέως».

Ο κ. Καρογιάν είπε πως «το κάθε κόμμα έχει τη δική του αυτονομία και τα δικά του όργανα και κάνει τις δικές του εκτιμήσεις και αναλύσεις και στο τέλος παίρνει τις όποιες αποφάσεις κρίνει».

«Εμείς στο ΔΗΚΟ έχουμε αρχίσει μια ακτινογραφία της όλης κατάστασης και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και την εσωτερική διακυβέρνηση και σε ό,τι αφορά τις ευρύτερες προοπτικές, αλλά σίγουρα και το ρόλο που θέλουμε το ΔΗΚΟ να έχει μέσα στα πολιτικά πράγματα και μέσα στο σκηνικό όπως διαμορφώνεται», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, προσθέτοντας παράλληλα ότι ο ίδιος έχει ως αρχή «συζητήσεις που γίνονται στα συλλογικά όργανα του κόμματος, ούτε να τις δημοσιοποιώ, ούτε να τις κοινοποιώ, ούτε και να προβαίνω σε εξαγγελίες ή τοποθετήσεις, που στο τέλος ο φυσιολογικός τους χώρος είναι τα συλλογικά όργανα του κόμματος».

Να σπεύδουν βραδέως
Προτρέχουν, συνέχισε, κάποιοι και σπεύδουν. Τους συνιστώ «να σπεύδουν βραδέως». Ανέφερε ακόμα πως «το κόμμα δεν επηρεάζεται ούτε από ιαχές, ούτε από πιέσεις, ούτε από οτιδήποτε άλλο. Έχουμε αρκετή εμπειρία και αρκετή γνώση όλοι μας για να σταθμίσουμε σωστά όλα τα δεδομένα και να πάρουμε τις όποιες αποφάσεις κρίνουμε ό,τι εξυπηρετούν πρώτιστα την πατρίδα μας, το λαό μας, την κοινωνία μας και τους πολίτες».

Κληθείς να απαντήσει αν απευθύνεται σε άτομα εντός ή εκτός του κόμματός του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε πως απευθύνεται «σε όσους προβαίνουν σε ιαχές».

Σε ερώτηση πώς επηρεάζεται το ΔΗΚΟ από μια πιθανή αποχώρηση της ΕΔΕΚ από τη συγκυβέρνηση, ο κ. Καρογιάν δήλωσε πως «ό,τι κάνει το ΔΗΚΟ δεν σημαίνει ότι επηρεάζει και τα άλλα κόμματα, ό,τι κάνει ένα άλλο κόμμα, δεν σημαίνει ότι επηρεάζει το ΔΗΚΟ».

ΤΗΣ ΝΑΝΣΙΑΣ ΠΑΛΑΛΑ
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.