7/2/10

Προσφυγή στη Χάγη, κύκλος δεύτερος

  1. Αποφασισμένος ο πρωθυπουργός για εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών με Αγκυρα
  2. Η μη ενημέρωση της αρμόδιας Διευθύνσεως για το περιεχόμενο των επιστολών Παπανδρέου -Ερντογάν και για την πέραν των τριών ωρών κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Δρούτσα με τον ΥΠ.ΕΞ. της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Λονδίνο, κάνουν τους διπλωμάτες να μιλούν για παραγκωνισμό των αρμοδίων υπηρεσιών, για προσωπική, εξωθεσμική διπλωματία.

Της Δωρας Aντωνιου

Οταν το 2003 Αθήνα και Αγκυρα έφθασαν στα πρόθυρα υπογραφής συνυποσχετικού για προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, ο φόβος των αντιδράσεων και του υψηλού πολιτικού κόστους έκαναν τον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη να αποφασίσει «πάγωμα» της υπόθεσης. Με αυτή την απόφαση έκλεισε, ουσιαστικά, ο πρώτος κύκλος των διερευνητικών επαφών, οι οποίες είχαν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, όχι μόνο σε επίπεδο εκατέρωθεν ανάγνωσης προθέσεων και ορίων μετακίνησης, αλλά και σε επίπεδο να μπουν στο χαρτί ορισμένα ζητήματα.

Τα ερωτήματα που έπρεπε με πολιτική απόφαση να απαντηθούν από την ελληνική πλευρά, πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνταξης συνυποσχετικού, ήταν, συνοπτικά, τα εξής:

α) Εάν η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υπάρχουν περισσότερες της μιας (υφαλοκρηπίδα) διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, ώστε να μπορεί αυτό να αναφερθεί στα επίσημα κείμενα.

β) Ποια γεωγραφική περιοχή αφορά η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, το Αιγαίο ή και την Ανατολική Μεσόγειο.

γ) Ποια είναι η ελληνική θέση για το ζήτημα των γκρίζων ζωνών, από το οποίο θεωρήθηκε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να παραιτηθεί, εάν είναι αποδεκτή από ελληνικής πλευράς η από κοινού παραπομπή του θέματος στη Χάγη και υπό ποίες προϋποθέσεις.

Ειδικότερα για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, είχαν προκύψει επίσης τα ερωτήματα εάν η Ελλάδα ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει σε μονομερή επέκταση χωρικών υδάτων, σε ποιες περιοχές θα ίσχυε το εύρος των 12 ν.μ. και σε ποιες άλλο, εάν ήταν έτοιμη να αποδεχθεί την ευθυγράμμιση του θαλάσσιου και του εναέριου χώρου και, τέλος, εάν ήταν διατεθειμένη να δεσμευθεί ότι δεν θα προβεί στο μέλλον σε περαιτέρω επέκταση της αιγιαλίτιδας.

Η εκ νέου συζήτηση για το θέμα συμπίπτει χρονικά με την αρνητική εξέλιξη στη συμφωνία για την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων με την Αλβανία, η οποία ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της γειτονικής χώρας. Η Αθήνα αναμένει να μεταφραστούν σε ενέργειες οι διαβεβαιώσεις της αλβανικής κυβέρνησης ότι θα γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις, ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος. Παράλληλα, υιοθετεί ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, καθώς πρόκειται για απόφαση δικαστηρίου και οποιαδήποτε αντίδραση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παρέμβαση στο εσωτερικό.

Η απόφαση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου να επιδιώξει την εντατικοποίηση εκ νέου των διερευνητικών επαφών με την Αγκυρα και η βούλησή του να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με συμφωνία για από κοινού προσφυγή στη Χάγη, σε περίπτωση που οι διερευνητικές αποδειχθούν ατελέσφορες, προκαλεί προβληματισμό ακόμη και σε κυβερνητικά στελέχη, ενώ φαίνεται να φουντώνουν οι αντιδράσεις και η δυσαρέσκεια του διπλωματικού σώματος. Επίσης, στις τάξεις του διπλωματικού σώματος έχει αρχίσει να εκδηλώνεται δυσαρέσκεια για τον τρόπο που χειρίζονται ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ο αναπληρωτής ΥΠ.ΕΞ., κ. Δημήτρης Δρούτσας, το ζήτημα.

Η μη ενημέρωση της αρμόδιας Διευθύνσεως για το περιεχόμενο των επιστολών Παπανδρέου - Ερντογάν και για την πέραν των τριών ωρών κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Δρούτσα με τον ΥΠ.ΕΞ. της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο Λονδίνο, κάνουν τους διπλωμάτες να μιλούν για παραγκωνισμό των αρμοδίων υπηρεσιών, για προσωπική, εξωθεσμική διπλωματία.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

  1. γιωργάκης dora 1-1.πάλι προσωπική εξωτερική πολιτική χωρίς την συμμετοχή των αρμοδίων διπλωματων.τι κάνουν όμως εκεί στο υπεξ οι διπλωμάτες,δεν έχουν φωνή δεν μιλάνε,τίποτα μην χάσουν την καρεκλα τους δεν έχουν έστω συνδικαλιστικά όργανα.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.