4/2/10

Η Τουρκία δεν κατέχει εδάφη!

Φιλοτουρκικό παραλήρημα του Αμερικανού Πρεσβευτή στην Άγκυρα.Είναι πιο κοντά στην Ευρώπη από την Κύπρο, δηλώνει, και μιλά για «ανησυχίες ασφάλειας» της Τουρκίας λόγω Κύπρου.
ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ:«Η Τουρκία έχει κοινές αξίες με την Ε.Ε.»

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σε φιλοτουρκικό παραλήρημα -απόδειξη των τάσεων της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας, αλλά και του Κυπριακού- προχώρησε ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Άγκυρα Τζέιμς Τζέφρι. Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι:

1. Η Τουρκία έχει «θετικές προσεγγίσεις» στο Κυπριακό.
2. Δεν έχει υπό κατοχή εδάφη γειτόνων της!
3. Έχει «ανησυχίες ασφάλειας» στην Κύπρο.
4. Είναι πιο κοντά στην Ευρώπη από την Κύπρο.

Ο Αμερικανός Πρεσβευτής δήλωσε αισιόδοξος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «διότι οι αξίες τους συμφωνούν», όπως είπε. Ανέφερε ότι στην Τουρκία «υπάρχει ένα δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, παρόμοιο εκείνου της Δυτικής Ευρώπης», η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει «ενεργή και θετική δύναμη» στις διεθνείς σχέσεις.
Χαρακτήρισε τον Ερντογάν «έξυπνο πολιτικό» και τον Αρχηγό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Μπασμπούγ «υποστηρικτή της Δημοκρατίας». Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία έχει στενές σχέσεις με όλες τις αραβικές χώρες, οι οποίες, σε μεγάλο ποσοστό, είναι σύμμαχοι της Δύσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τελευταία όξυνση των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, ο κ. Τζέφρι υπογράμμισε ότι η ασφάλεια της περιοχής στηρίζεται στις ισχυρές σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. «Θα ανησυχήσουμε, αν θα υπάρξει εξέλιξη που θα κλονίσει αυτές τις σχέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι «η Τουρκία, με την πολιτική που ασκεί για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια στην περιοχή. Έχει μια θετική προσέγγιση στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στο Ιράκ, στον Καύκασο, στα Βαλκάνια και στην Κύπρο. Καταβάλλει προσπάθειες στο Ιράν και στη Συρία. Γιατί να μην παίξει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Συρίας και Ισραήλ;» διερωτήθηκε.
Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην Ε.Ε., ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστήριξε τα ακόλουθα:

«Οι αξίες της Τουρκίας συμφωνούν με τις αξίες της Ε.Ε. Η Τουρκία είναι φιλειρηνική χώρα. Είναι δημοκρατική. Έχει ελεύθερη οικονομία. Δεν έχει υπό κατοχήν τους γείτονές της. Αποτελεί στοιχείο ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Έχει ανησυχίες ασφάλειας στην Κύπρο και στο Βόρειο Ιράκ. Πέραν αυτού, η Τουρκία από γεωγραφικής πλευράς είναι πιο κοντά στην Ε.Ε. απ' ό,τι η Κύπρος. Τι είναι, λοιπόν, εκείνο που θα κρατήσει την Τουρκία εκτός Ε.Ε.; Το γεγονός ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού της είναι μουσουλμάνοι; Κατ' αρχήν είναι κοσμική κοινωνία. Δεύτερο, από πότε η Ε.Ε. αποφάσισε ότι είναι θρησκευτική κοινότητα;».

Θέλουν λύση τον Απρίλιο
Διπλωματικές πηγές στην Ουάσινγκτον, αναφερόμενες στις συνομιλίες που έχει εκεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δρούτσας, τόνιζαν ότι η αμερικανική πλευρά θεωρεί πως τώρα είναι η ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού. Μάλιστα, ελπίζουν ακόμα πως είναι δυνατή η επίλυση του Κυπριακού μέχρι τον Απρίλιο.
Σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον ελληνοτουρκικό διάλογο και την υιοθέτηση ενός «κώδικα συμπεριφοράς» στο Αιγαίο, για την αποφυγή θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι την υιοθέτηση τέτοιου κώδικα αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, στην απαντητική επιστολή του στον Ταγίπ Ερντογάν.Ο Δημήτρης Δρούτσας είχε συναντήσεις με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον ομόλογό του Τζέιμς Στάινμπεργκ, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Σε δηλώσεις του για το Κυπριακό, μίλησε για «μια σημαντική φάση που διανύει το πρόβλημα σήμερα» και χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη κάθε πρωτοβουλία του Γ.Γ. στο Κυπριακό.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

16 σχόλια:

  1. Τα ιδια λεει και ο ΓΑΠ γιατι να μην τα πει και ο Αμερικανος πρεσβης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσο και να προσπαθήσω να παραμείνω κόσμιος δε μπορώ, ρε παιδιά, να μην το πω θα σκάσω.
    Αί π....ξου καρ....λη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τὸ Αἰγαῖο πέλαγος εἶναι δικό μας καὶ ὅτι γουστάρουμε κάνουμε.
    Ὅποιος θέλει νὰ κάνη ὅτιδήποτε στὸ Αἰγαῖο πρέπει νὰ πάρη τὴν ἄδειά μας.
    Μόνο αὐτὴ ἡ γλῶσσα γίνεται κατανοητή. Ἀλλιῶς ἑτοιμαστεῖτε γιὰ πόλεμο ἢ μακροπρόθεσμα γιὰ συρρίκνωση τοῦ ἔθνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έκπληξη;Οχι,αυτή είναι η Αμερικάνικη πολιτική,απόλυτα εχθρική!
    Τα 5 άρματα της ΕΦ στην Κύπρο είναι παράνομα εκεί,τα 500 του Τούρκου είναι νόμιμα και κάνουν ειρηνευτική επιχείρηση.
    Σύμπτωση; όλους τους υπαλλήλους των Αμερικανών στην περιοχή μας,τους λένε
    Τζέφρι;
    Τα δύσκολα είναι μπροστά μας!

    731

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΞΕ ΤΟ ΟΠΙΟ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το Μεξικο ειναι πιο κοντα στην Ουασιγκτον απ'οτι η Αλασκα. Να προσχωρησει το Μεξικο αμεσως στις ΗΠΑ κα να ανακυρηχθει η ισπανικη ως επισημη γλωσσα σ'ολες τις πολιτειες των ΗΠΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Άγκυρα επιβεβαιώνει ανοικτά ότι το νεοοθωμανικό δόγμα είναι αμερικανικής έμπνευσης. Ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου είναι απλώς υπάλληλοι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Πολύ καλά" τα λέει ο πρέσβης.

    Ας βάλουν την Τουρκία στην ΕΕ, μιας και η Δύση και το Ισλάμ είναι 1, και ας φύγουν οι Ορθόδοξες χώρες από την Δύση, και να ενωθούν με την Ρωσία.

    Άλλωστε η Ελλάδα έχει βλέψεις σε Μέση Ανατολή Μικρά Ασία Καύκασο και Βόρεια Αφρική...ποτέ δεν είμασταν μόνο στην Ευρώπη.

    Θα μας κάνουν μεγάλη χάρη οι Δυτικοί να μας διώξουν (Ελλάδα και Κύπρο) από την ΕΕ. Για την ακρίβεια, θα μας κάνουν την ΜΟΝΗ και ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ χάρη που μας έχουν κάνει ως τώρα.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Αμερικανός Πρεσβευτής, ακολουθεί την ίδια τακτική με τον πρόεδρο Ομπάμα, η οποία είναι: τους δουλεύουμε, για να δουλεύουν για εμάς.
    Ο Μπ. Ομπάμα είναι o πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, που εφάρμοσε την “παρασιτική πολιτική”, νομίζω ότι του αξίζει το βραβείο της ανοικτής παλάμης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ενώ το επίσημο αμερικανικό κράτος δηλώνει τα παραπάνω (μέσω του πρέσβη τους στην Τουρκία ) ο Δρούτσας πήγε στις ΗΠΑ να κλαυτή για την τουρκική επιθετικότητα ,και το κυπριακό .Τους δουλεύουν (οι Αμερικανοί τους δικούς μας ) μετά μας δουλεύουν με την σειρά τους (οι πολιτικοί μας πως έχουν την κατανόηση των Αμερικανών για τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό ) και γενικά εμείς δουλεύουμε τους εαυτούς μας πως έχουμε άξιους πολιτικούς που στριμώχνουν τους Τούρκους και έχουν κύρος στην διεθνή πολιτική σκηνή

    πορφυριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι πιο πάνω δηλώσεις του επίσημου κράτους των ΗΠΑ μέσω του πρέσβη τους στην Άγκυρα φανερώνουν τι έρχεται να μας βρει.

    Που είναι οι έντονες αντιδράσεις των κυβερνήσεων Αθηνών - Λευκωσίας; Δεν είναι τυχαία σύμπτωση η κάθοδος του υποτιθέμενου ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο την ίδια περίοδο με τις πιο πάνω προκλητικές δηλώσεις. Όλα αυτά είναι ενδείξεις και σημάδια, τα οποία οι κοιμώμενες και ξενοϋποβασταζόμενες πολιτικές μας ηγεσίες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη.

    Μόνη μας ελπίδα είναι (α) να τεθεί το Κυπριακό στην πραγματική του διάσταση, δηλαδή, εισβολή και κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, και όχι μια διακοινωτική διένεξη, και (β) ξεκαθάρισμα των ορίων/συνόρων της Ελλάδα σε Θράκη και Αιγαίο.

    Κατά τα άλλα, ο Θεός να μας λυπηθεί.

    K1RK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Στις μεγάλες φωτιές στην Πελλοπόνησο μάλλον θα ήταν από την μεριά που καίγανε την φούντα και του έμεινε η μαστουρα.Αλλιώς δεν εξηγείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιατί δεν κάνουν την Τουρκία πολιτεία των ΗΠΑ να τελειώνουμε; Αφού αγαπιούνται τα παιδιά....
    Η ΕΕ πόσο θα παραμείνει σκυλάκι των ΗΠΑ αλήθεια; Καλά η Ελλάδα σαν μεμονωμένη χώρα αλλά ολόκληρη ΕΕ δεν μπορεί να "ενηλικιωθεί" και να ανεξαρτητοποιηθεί; Αν μη τι άλλο πρέπει να γίνει γιατί εκ των πραγμάτων η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν έχουν κοινά συμφέροντα και στόχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ 2:20 μ.μ.
    Για να "ενηλικιωθεί" και να ανεξαρτητοποιηθεί η ΕΕ πρέπει να φύγει η Αγγλία, ο δούρειος ύππος των ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ονειρεύονται όσοι πιστεύουν σε μια Ενωμένη Ανεξάρτητη Ευρώπη. Αυτό είναι μια ουτοπία.

    Η ΕΕ έγινε πάνω στην ιδέα ότι οι χώρες που συμμετέχουν ακολουθούν την Αυτοκρατορία των ΗΠΑ. Η ΕΕ έγινε για να ελέγχουν οι ΗΠΑ οικονομικά τον χώρο της Ευρώπης. Το ΝΑΤΟ για στρατιωτικό έλεγχο.

    Η ΕΕ ΠΟΤΕ δεν μπορεί να γίνει κοινό κράτος, γιατί είναι συγκόληση ανόμοιων πραγμάτων. Αγγλωσάξωνες, Καθολικοί, Προτεστάντες, Γερμανικά κρατίδια, Λατινόφωνοι, πρώην Κομμουνιστές Σλάβοι, Ορθόδοξοι, Μουσουλμάνοι....

    Ε, τέτοιος αχταρμάς μόνο απλή συμμαχία μπορεί να είναι. Και το ευρώ απέτειχε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το Μεξικο ειναι πιο κοντα στην Ουασιγκτον απ'οτι η Αλασκα. Να προσχωρησει το Μεξικο αμεσως στις ΗΠΑ κα να ανακυρηχθει η ισπανικη ως επισημη γλωσσα σ'ολες τις πολιτειες των ΗΠΑ!MA ETSI KAI ALLIOS MEXRI TO 1847 TO NEW MEXICO I CALIFORNIA KTL ITAN MEXIKANIKA EDAFI OI AMERIKANOI TA PIRAN ME TO ZORI (OPOS AKRIVOS KAI OI FILOI TOUS OI TOURKOI)Για να "ενηλικιωθεί" και να ανεξαρτητοποιηθεί η ΕΕ πρέπει να φύγει η Αγγλία, ο δούρειος ύππος των ΗΠΑ.POLI SOFI IDEA MAKARI NA TIN DO NA GINETAI PRAGMATIKOTITA!
    Γιατί δεν κάνουν την Τουρκία πολιτεία των ΗΠΑ να τελειώνουμε; Αφού αγαπιούνται τα παιδιά....
    ANONIME 2.20 SIGNOMI ALLA ERXESI DEUTEROS KAI KATAIDROMENOS AUTO TO EIXA PROTEINEI EGO TO NOEMVRIO TOU 2006 KATA TI DIARKEIA DIALEKSIS STO KCL (KING'S COLLEGE LONDON) UNIVERISTY.XAIROMAI PANTOS POU DEN EIMAI O MONOS ME AUTIN TIN IDEA!
    ZITO I ELLADA I DIKAOISYNI KAI I ALITHEIA!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.