26/2/10

Στη τελική ευθεία η ναυπήγηση πλοίου διοίκησης και ελέγχου αποβάσεων της Τουρκίας !


Με την ανακοίνωση από την Υπογραμματεία Πολεμικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM) των εταιρειών που υπέβαλαν τις προτάσεις τους για την ναυπήγηση του σκάφους ελέγχου και διοίκησεων αποβατικών επιχειρήσεων που έχει αποφασίσει να ναυπηγήσει το τουρκικό Ναυτικό, μπήκε στην τελική ευθεία ένα πρόγραμμα το οποίο θα αποτελέσει την κορυφαία στρατηγική απειλή για τα νησιά του Αιγαίου τα επόμενα χρόνια.

Ουσιαστικά οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν το μέσο εκείνο που θα τους επιτρέψει να εκτελούν συνδυασμένες αποβατικές επιχειρήσεις από τα δυτικά (!) των ελληνικών νησιών και μακριά από τις βάσεις των μικρασιατικών παραλίων.

Και εδώ τίθεται και πολιτικό ζήτημα για την ελληνική πλευρά: Το να δεχθούμε χωρίς πολιτική-διπλωματική «ένσταση» και χωρίς να αναγάγουμε σε κορυφαίο θέμα ελληνοτουρκικής πολιτικής διαβούλευσης ένα τέτοιο πρόγραμμα το οποίο στοχεύει αποκλειστικά και μόνο να αφαιρέσει τμήμα του εθνικού κορμού της χώρας, αποτελεί παράλειψη που μπορεί να αποδειχθεί τραγική.

Το πρόγραμμα αποτελεί εξόφθαλμη πολιτική πρόκληση για την Ελλάδα αφού οι προδιαγραφές του στοχοποιούν άμεσα τα ελληνικά νησιά. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το παρόν πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2009 η Υπογραμματεία Πολεμικής Βιομηχανίας της Τουρκίας είχε ανακοινώσει το διαγωνισμό για την ναυπήγηση σκαφών τύπου LCAC, την ναυπήγηση αερόστρωμνων δηλαδή που θα επιχειρούν από σκάφη της κατηγορίας LPD όπως αυτού που πρόκειται να ναυπηγηθεί μέσω αυτού του προγράμματος.

Επισημαίνεται ότι συνήθως τα σκάφη κατηγορίας LPD μπορούν να μεταφέρουν τουλάχιστον μέχρι και δύο σκάφη τύπου LCAC σαν και αυτά που διαθέτει το αμερικανικό και κορεατικό Ναυτικό.

Και οι 7 εταιρείες που υπέβαλαν πρόταση είναι τουρκικές ενώ εκτιμάται ότι οι προτάσεις τους περιλαμβάνουν την συνεργασία με διεθνείς ναυπηγικούς οίκους καθότι δεν έχει ναυπηγηθεί στην Τουρκία μέχρι και σήμερα πλοίο ανάλογων δυνατοτήτων και τεχνολογικών απαιτήσεων.

Οι εταιρείες είναι:

1. Anadolu Deniz İnşaat Kızakları A.Ş.
2. Çelik Tekne Sanayi ve Ticaret A.Ş.
3. DEARSAN Gemi İnşaat Sanayi A.Ş.
4. DESAN Deniz İnşaat Sanayi A.Ş.
5. İstanbul Denizcilik Gemi İnşa San ve Tic. A.Ş
6. RMK Marine Gemi Yapım Sanayi A.Ş.
7. SEDEF Gemi İnşaatı A.Ş.

Η φάση αυτή έρχεται σε συνέχεια της ανακοίνωσης έναρξης του προγράμματος στις 6 Απριλίου του 2009. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση η SSM, επιθυμούσε την κατάθεση πληροφοριών για την ναυπήγηση ενός αποβατικού δεξαμενοπλοίου με δυνατότητα μεταφοράς ελικοπτέρων, 4 αποβατικά μηχανοκινήτων LCM, 27 αμφίβιων οχημάτων επίθεσης AAV με δυνατότητα μεταφοράς 18 πεζοναυτών έκαστο, 2 αποβατικά προσωπικού οχημάτων με δυνατότητα μεταφοράς 40 πεζοναυτών έκαστο LCVP, μία άκατο κυβερνήτη και μία ελαστική λέμβο σταθερής γάστρας RHIB.

Το σκάφος υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο εντός της δεκαετίας που μόλις ξεκίνησε, περί το 2017, το ενωρίτερο.

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω η Τουρκία στα πλαίσια της γενικότερης ενίσχυσης της στρατιωτικής της ισχύς προχωρά σε αυτό το μεγαλόπνοο και δύσκολο τεχνικά πρόγραμμα η ολοκλήρωση του οποίου θα επιφέρει σημαντική αναβάθμιση του τουρκικού Στόλου αμφίβιων επιχειρήσεων προσδίδοντας νέες δυνατότητες και ταυτόχρονα θα δημιουργήσει πρόσθετα επιχειρησιακά προβλήματα στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ας μην ξεχνάμε και τις αντιδράσεις του ΝΑΤΟ και της Γεωργίας και των Βαλτικών για την πιθανότητα αγοράς πλοίου ανάλογων δυνατοτήτων από τη Ρωσία καθότι στα μάτια των ηγετών αυτών των χωρών και των ΗΠΑ πλοία αυτής της κατηγορίας χαρακτηρίζονται ως επιθετικά όπλα.

Τέλος αξίζει να επισημανθούν δύο ακόμα ναυπηγικά προγράμματα της Τουρκίας τα οποία επίσης σχετίζονται με τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για αναβάθμιση των αποβατικών της δυνατοτήτων. Το πρώτο πρόγραμμα αφορά την ναυπήγηση 8 συνολικά ταχέων Αποβατικών Σκαφών Αρμάτων (LCT), και το δεύτερο το πρόγραμμα ναυπήγησης δύο Αποβατικών Πλοίων Αρμάτων (LST). Και τα δύο προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη με το πρώτο LCT να ναυπηγείται ήδη στα τουρκικά ναυπηγεία.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

22 σχόλια:

  1. Το επιστεγασμα της ελληνοτουρκικης φιλιας.

    Αλλα η Ελλαδα θα απαντησει αμεσα. Διαταγη στα ελληνικα πλοια να αποφευγουν να πλησιαζουν στα νησια του ανατολικου Αιγαιου, ωστε να αποφυγουμε θερμο επεισοδιο και προβοκατσιες.

    Αλλωστε, σημερα οι πυραυλοι εχουν βεληνεκες πολυ μεγαλο, ωστε να μη χρειαζεται ενα πλοιο να βρισκεται στο ανατολικο Αιγαιο. Περιπολιες και ασκησεις του ναυτικου θα γινονται μονο δυτικα της Σαντορινης.


    Η πραγματικοτητα ειναι δυστυχως πως εχουμε χασει την κουρσα των εξοπλισμων και δεν υπαρχει αλλωστε βουληση για κατι τετοιο και το μονο που μας απομενει ειναι η κουρσα κατευνασμου ελπιζοντας να μην καταληξουμε οπως ο Τσαμπερλεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνδυαστε αυτη την ειδηση με την προσφατη περι του εξοπλιστικου προγραμματος γεφυρων που θα στηνονται στον Εβρο σε χρονο ρεκορ, και μπορειτε ευκολα να καταλαβετε τι μας ερχεται με την μαθηματικη ακριβεια και νομοτελεια ενος κομητη με τροχια τη γη, μια μερα πριν τη συγκρουση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aς μήν ανησυχούμε τα αποβατικά
    θα περιπολούν στη Μαύρη θάλασσα,
    και όχι στο Αιγαίο.
    Στόχος της Τουρκίας είναι να υποτάξει την Ρωσία.
    Αλλωστε σιγά μην γίνει πόλεμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο χαζός, θα ελπίζει σε επανάληψη της πρωτοβουλίας των επάκτιων exocet αυτή τη φορά με brahmos II...!!!οκ, μη βαράτε, τη μεσημεριανή μου μ@λακία είπα να πετάξω..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μην γελιέστε, η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτεθεί στην Ελλάδα ποτέ. Με τους εξοπλισμούς αυτούς όμως απλά θα μας λέει πετάει ο γάιδαρος; και εμείς θα λέμε ναι πετάει!
    Αυτό θα είναι το πλέον ταπεινοτικό αφού θα ζούμε σαν δούλοι ξανά μετά 200χρόνια από την απελευθέρωσή μας αντί τουλάχιστον να έχουμε την τιμή να πεθάνουμε δοξασμένοι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aς ναυπηγήσουν οτι θέλουν.Ολο το καράβι είναι μια τορπίλη (ή ένας exocet για να το βγάλει εκτός μάχης),να φροντίσουν μόνο να το γεμίσουν καλά.Μετά θα τους ψαρεύουμε για καιρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχώς το "σιγά μην κάνει πόλεμο η Τουρκία" είναι σαν να λες δεν θα βάλω ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο γιατί "σιγά μην τρακάρω" ή δεν θα κάνω ασφάλεια πυρός στο σπίτι γιατί "σιγά μην πάρει φωτιά".
    Όσο απίθανο και αν είναι -ή αν φαίνεται ότι είναι- δεν μπορεί να προεξοφληθεί τίποτα. 'Αλλωστε όπως έχει αποδειχθεί η απειλή βίας πολλές φορές είναι εξίσου αποτελεσματοκή με την εφαρμογή της. Και όταν ξέρεις ότι ο αντίπαλος σου έχει (α)συμμαχίες με όλες τις χώρες τριγύρω σου, (β)περισσότερο, πιο εκπαιδευμένο και πιο εμπειροπόλεμο στρατό, (γ)περισσότερο και ποιοτικότερο εξοπλισμό τότε η απειλή βίας μπορεί να είναι ιδιαίτερα πειστική όση "ψυχή" και αν αντιπροτάσσει η Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aς μήν ανησυχούμε τα αποβατικά
    θα περιπολούν στη Μαύρη θάλασσα,
    και όχι στο Αιγαίο.
    Στόχος της Τουρκίας είναι να υποτάξει την Ρωσία.
    Αλλωστε σιγά μην γίνει πόλεμος!

    Ειλικρινά μου θυμίζει αυτό που λέμε για το διάβολο-ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΠΕΙΣΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. http://www.youtube.com/watch?v=WaIWJfqDkwY http://www.youtube.com/watch?v=MxYpVIMYmCU http://www.youtube.com/watch?v=zm4GC_cVUfw Talos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αλήθεια πόσο άνετα μπορει να αισθάνονται στα επιτελεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολεμος δε θα γινει, οπως σωστα προανεφερε καποιος φιλος, αφου και η απειλη μονο πολεμου ειναι ικανη να οδηγησει την πλευρα μας σε παραχωρησεις.

    Ας ελπισουμε η συνδιαχειριση να ελθει σταδιακα ωστε να μην κακοφανει πολυ.

    Ηδη παντως, εχουμε κανει σημαντικα βηματα και δειχνουμε μεγαλη ωριμοτητα στο γεγονος πως πλεον εκ των πραγματων εχουμε αποδεχθει πως ο εναεριος χωρος μας δεν ειναι 10νμ και πως δε θα αναχαιτιζουμε εκ του συσταδην οπως παλια.


    ---------------

    Βενιζέλος: «Δεν αντιδρούμε νευρικά στις τουρκικές παραβιάσεις»

    «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφεύγεται η εξαγωγή της εσωτερικής έντασης στην Τουρκία για να αντιμετωπίζονται τα όποια προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες με υπερβατική διάθεση», τόνισε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο συνέδριο «Ελλάδα- Τουρκία στον 21ο αιώνα» που οργάνωσε σήμερα σε ξενοδοχείο της Αθήνας το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε επίσης την αποτελεσματικότητα των επαφών των δύο πλευρών μέσα από τις απευθείας γραμμές επικοινωνίας, καθώς και την ανάγκη επέκτασης των έργων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    «Και οι δύο χώρες βιώνουμε την οικονομική κρίση», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Οι αμυντικές δαπάνες είναι δυσβάσταχτο βάρος. Έχουμε κάθε λόγο να ξεφύγουμε από αυτό το φαύλο κύκλο με τις λιγότερες απώλειες».

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα πρέπει με σαφήνεια να στραφεί προς τη Δύση, λύνοντας τελικά και το «ανατολικό ζήτημα».

    Κατά τον κ. Βενιζέλο, στην εξεύρεση «εκτονωτικών λύσεων» θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει και μια νέα δομή του ΝΑΤΟ.
    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/02/2010_325682


    Στρατηγικη ψυχραιμια προπαντος και πολεμος δε θα γινει και το θεμα Αιγαιου θα λυθει. Ισως η λυτρωση να ερθει με μια πρωτη συνδιαχειριση μεσω ΝΑΤΟ. Μετα η τυπικη διμερης συμφωνια θα ερθει ως φυσικο επομενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ 26 Φεβρουαρίου 2010 4:50 μ.μ.

    Λογαριάζεις τα 3.000.000 λαθρομεταναστών μέσα την Ελλάδα, τα οποία δεν ξέρεις τι στάση θα τηρήσουν; Πολλοί εξ αυτών ήλθαν από την αντίπερα όχθη και πόσοι άλλοι έχουν περάσει από άλλα σημεία; Οι Αλβανοί πρόσκεινται στους Τούρκους και μισούν την Ελλάδα κι αυτό δεν αλλάζει με τίποτε.

    Τι έγινε τελικά με τον αρχικώς "Παλαιστίνιο", στην συνέχεια "Ιρακινό" και τελικά Σύρο αλήτη, που κόντεψε να κάψει την Αθήνα, επειδή του έσχισαν το "Κοράνι", που βεβαιότατα δεν ήταν Κοράνι; Σθνελλήφθη για πλαστογραφία (κακούργημα δηλαδή), του έβαλαν κάποια χρόνια ... με αναστολή κι από δω παν κι άλλοι. Τι γυρεύουν οι αλλοδαποί κουκουλοφόροι ανάμεσα στα αποβράσματα των Εξαρχείων;
    Αυτά βάζουν κανέναν σε σκέψεις; Τα ψάχνει η ΕΥΠ; Μέχρι και για οπλαποθήκες UCCέδων (παρακλάδι του UCK για την "Τσαμουριά") έκανε λόγο το "Spiegel" σε άρθρο του το 2004.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΩΡΑΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ. ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΜΩΡΕ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ταλω,

    Υπαρχει νομιμος τροπος να αποκτησω ενα τετοιο 50αρι; Γιατι κατι μου λεει οτι 8α ερ8ει συντομα η μερα που θα χρειαστει να υπερασπισω το σπιτι μου απο ορδες "ιθαγενων" που θα κραδαινουν ματσετες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. PREPI STADIAKA NA ANAXOROUN DIOTI SAN YPOFALIRISI XORA DEN ANDEXOUME TO BAROS THS NOSILIAS ,OLON AUTON TON ANAKSIOPATOUNDON ME MEGALO OIKONOMIKO KOSTOS TON NOSOKOMEION .ME 1.500.000 ANERGOUS ELLHNES DEN PERISEUOUN DOULIES .POSO MALON KAINOURGION ERXONDE ASTAMATHTA.PLIRINOUME GIA TIN EKPEDEUSI 150.000 ALODAPON MATHHTON .ERXONDE KAI SE 2 XRONIA PERNOUN SYNTAKSI EIMARTON . prostimo 10.000e GIA PARANOMI EISODO stadiaki epanaproothisi silifthenon an den mbori na to kanei o PROPO AS PARETITHI. Epidotisi gia kathe neo Ellinpoulo me 30.000 e kai katikoia gia tous gonois epidoma oikogenias .Talos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. 26 Φεβρουαρίου 2010 6:45 μ.μ.
    Ανώνυμος είπε.

    και το κυριότερο δε θα χάσεις το μισθουλάκο σου στο δημόσιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Being of partially Pontian decent and having had relatives who suffered the same fate, I felt compelled to send this to all Greeks in my address list... see the msnbc link below.

    Einai anagkeo to NAI (YES)!!

    Γεια σε όλους,

    Το MSNBC πραγματοποιεί μία έρευνα για το αν ηΓενοκτονία των Αρμενίων θα πρέπει να αναγνωριστεί από τις ΗΠΑ ή όχι. Μόλις λίγα λεπτά πριν τα αποτελέσματα είχαν ως εξής: "Ναι" 20%, "Όχι" 80% !

    Οι Τούρκοι έχουν κινητοποιήσει μία παγκόσμια εκστρατεία για την μη αναγνώριση της Γενοκτονίας(να ψηφίσουν "Όχι" στην έρευνα) αλλά εμείς δεν θα πρέπει να τους το επιτρέψουμε. Η Γενοκτονία των Αρμενίων αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, μεταξύ άλλων από τους Τούρκους ενάντια στην Ανθρωπότητα, και θα πρέπει οπωσδήποτε να αναγνωριστεί.
    Παρακαλώ πολύ ψηφίστε "ΝΑΙ" (YES) στην ακόλουθη σελίδα και προωθήστε αυτό το μήνυμα σε όποιον γνωρίζετε.

    >>> http://www.msnbc.msn.com/id/21253084

    File Sabba, an thes balto k se se nhma emfanes mprosta
    Euxaristw
    Fotis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. An valis ouraniou vlimata se auto to 50 tote exeis diatritiko dorakisis.Talos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. http://taxalia.blogspot.com/2010/02/blog-post_1300.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. FISIKA AUTO TO PLOIO EINAI I ENSARKOSI TOU PNEUMATOS TIS ELLINOTOURKIKIS FILIAS VEVAIOS VEVAIOS!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σχιζοφρένεια
    Η Δεξιά παίζει κυρίως τα εθνικά θέματα και η Αριστερά πάλι τα δικαιώματα του πολίτη.
    Η κυβέρνηση θυμήθηκε χθες τις γερμανικές αποζημιώσεις και. παίζει στο χρηματιστήριο πάλι το ΙΚΑ
    Το χρηματιστήριο περιμένει τις γερμανικές αποζημιώσεις και στις 10 ο Γιωργάκης θα συναντήσει τον Ω – μπάμια.
    Οι τούρκοι περιμένουν για τα δέοντα .

    Εμείς ξέρουμε ότι τα κάστρα πέφτουν από μέσα, και ρεμβάζουμε έως ποίο σημείο σαν καλοσυνάτοι θεατές μπράβο – εύγε – δοξάστε τους παθητικούς εραστές .

    ΕΦΗΒΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.