7/2/10

Προσδοκίες για το καλύτερο


του Γ. Μαρίνου
«Ελάτε να αποτινάξουμε τις αλυσίδες των πρακτικών και των αντιλήψεων που μας έφεραν ως εδώ,να απελευθερωθούμε από τον εγκλωβισμό στη φαυλότητα,στην αδικία,στο σκοτάδι,στην αδιαφάνεια». Δραματική, με εμφανή αυτοκριτική διάθεση, η έκκληση προς την πολιτική ηγεσία και την ελληνική κοινωνία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που βρήκε άμεση ανταπόκριση.

Εν πρώτοις από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προσέφερε τη συναίνεσή του προς αυτή την κατεύθυνση τονίζοντας ότι «προτιμάμε αντί του ναυαγίου να βάλουμε πλάτη». Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τη λήψη των αναγκαίων σκληρών μέτρων υπογραμμίζοντας ότι «μπορεί η χειροβομβίδα να σκάσει στα χέρια μας αλλά θα τραυματιστούμε όλοι όσοι είμαστε στο σπίτι». Τα δύο κόμματα της Αριστεράς, όπως πάντα, αρνήθηκαν κάθε συναίνεση και στήριξη καθώς η ιδεολογική επιδίωξή τους είναι η διάλυση της οικονομίας, η κατάρρευση του κράτους και του κοινοβουλευτικού συστήματος που στηρίζει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών ώστε να επωφεληθούν από μια εκτός ελέγχου κοινωνική αναταραχή για την κατάληψη της εξουσίας που με δημοκρατικές διαδικασίες τους την αρνείται ο λαός.

Ανατέλλει ίσως μια αχτίδα φωτός που ευχόμαστε να επιβεβαιώσει την αισιοδοξία εκείνων που προσδοκούν ότι το σημερινό οικονομικό και ηθικό αδιέξοδο μπορεί να αναδειχθεί σε ευκαιρία για μια αλλαγή προς το καλύτερο. Επώδυνη για τους πολλούς αλλά αναπόφευκτη καθώς κατασπαταλήσαμε ή καταληστέψαμε την εθνική περιουσία και τα τεράστια κοινοτικά κονδύλια και κυρίως παραιτηθήκαμε από τη στήριξη της παραγωγικής δημιουργίας με επαρκή ανταγωνιστικότητα και την αξιοκρατική ανέλιξη των ικανών και προθύμων σε καθεστώς νομιμότητας. Προτιμήσαμε, αντίθετα, τον εκτός ορίων καταναλωτισμό με δανεικά που εκτόξευσαν το χρέος σε πρωτοφανή ύψη. Ετσι γίναμε ως χώρα υποχείρια των ξένων δανειστών μας, οι οποίοι ανησυχώντας μήπως χάσουν τα λεφτά τους μάς επιβάλλουν δυσβάστακτους όρους και αυστηρή κηδεμονία για την τήρησή τους.

Δυστυχώς, καθώς το ψέμα και η αδίστακτη ιδιοτέλεια έχουν παγιώσει πεπλανημένες αντιλήψεις και καταστροφικές συμπεριφορές, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσγειωθούμε συντεταγμένα για να βγούμε από το αδιέξοδο. Και το χειρότερο: η επαπειλούμενη μεγάλη αύξηση της ανεργίας λόγω αθρόων χρεοκοπιών επιχειρήσεων εξαιτίας χρεών και πιστωτικής ασφυξίας διευκολύνει φαινόμενα κοινωνικής αποσταθεροποίησης και γενικότερα την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία.

Η ευθύνη της πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας είναι καθοριστική για το αύριο. Η ειλικρίνεια και η ανιδιοτέλεια που οφείλουν να επιδείξουν μόνο με την εγκατάλειψη των ψηφοθηρικών ψευδών και την πρόταξη του καλού παραδείγματος θα μπορέσουν να πείσουν. Και δυστυχώς προς το παρόν δεν είδαμε σοβαρά δείγματα αυτής της αλλαγής που επαγγέλλονται. Βλέπουμε με πόση δυσφορία δέχονται οι πολιτικοί μας να συμβάλουν στην έξοδο από το δημοσιονομικό αδιέξοδο. Εν αντιθέσει προς άλλες χώρες, όπου πρωθυπουργοί και κυβερνήσεις ανακοίνωσαν δραστικές περικοπές ακόμη και 50% των αποδοχών τους ώστε να πείσουν για την ανάγκη παγώματος ή κάποιας μονοψήφιας μείωσης των αποδοχών.

Ανάλογες θυσίες από την ηγεσία μας δεν ακούμε. Ούτε λέξη για περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων προς τα πολιτικά κόμματα ούτε υπαινιγμός για ανάλογη θυσία από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, που πάντως ελπίζουμε ότι θα υπάρξει, αν δώσει και ο δικαίως επανεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας το καλό παράδειγμα.

Εχει τεράστια ηθική σημασία να ακουστεί έντονα αυτό που ελπίζω ότι διακριτικά έχει ήδη ζητήσει ο κ. Κάρολος Παπούλιας. Αλλιώς πώς θα πείσουν τους ήδη χειμαζόμενους πολίτες να δεχθούν θυσίες, όταν μάλιστα βλέπουν πόσο επιτυχώς αντιστέκονται και δικαιώνονται οι προνομιούχοι υπάλληλοι της Βουλής, οι χρυσοκάνθαροι λιμενεργάτες του ΟΛΠ ή τα προνομιούχα και φοροδιαφεύγοντα κλειστά επαγγέλματα.

jmarinos@tovima.gr

5 σχόλια:

  1. Πριν από 25 χρόνια παρά κάτι μήνες, Οκτώβριο 1985, ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, διαπίστωνε, με 4 χρόνια καθυστέρηση, ότι η εθνική μας οικονομία, που ο ίδιος διηύθυνε , πήγαινε κατά διαβόλου (καληώρα όπως & σήμερα) και έπρεπε να πάρει μέτρα σωτηρίας.
    Είχαν προηγηθεί βέβαια εκλογές που είχε κερδίσει με το σύνθημα "για ακόμα καλύτερες μέρες".
    Τότε, λοιπόν, σε διάγγελμά του (καληώρα) προς τον Ελληνικό Λαό έλεγε:

    "Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που τόσο ευαίσθητη είναι σε θέματα που αφορούν την εθνική μας ανεξαρτησία, δεν είναι δυνατόν να διακινδυνεύσει, έστω και στο παραμικρό, μια τέτοια εξέλιξη. Γιατί πέρα από θέμα αρχής, που συνδέεται με τον περιορισμό της εθνικής ανεξαρτησίας, που θα ακολουθήσει μια υπερχρέωση της χώρας, υπάρχει και σοβαρή ιδεολογική αντίθεση με το είδος της οικονομικής πολιτικής που επιβάλλεται από τους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς, σε τέτοιες περιπτώσεις. Γιατί όλοι ξέρουμε, τις ....συνέπειες για το λαό, από τις νεοφιλελεύθερες συνταγές, που επιβλήθηκαν σε όσες χώρες παρενέβησαν οι διεθνείς οργανισμοί" και συνέχιζε:
    "Έτσι, με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μας, απέναντι στον ελληνικό λαό, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε μια σειρά γενναίες οικονομικές αποφάσεις, που να είναι όμως δικής μας επιλογής, για να εξυγιάνουμε, αποφασιστικά, την οικονομία μας και ειδικότερα το ισοζύγιο πληρωμών. Αυτό γίνεται σήμερα, για να μη βρεθούμε στην ανάγκη αργότερα, να χάσουμε τη δυνατότητα εθνικών επιλογών, για τη λύση των προβλημάτων μας."
    Έτσι αντί για καλύτερες ημέρες, ακολούθησε η υποτίμηση της δραχμής κατά 15% και η δραστική περικοπή της ΑΤΑ (Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής) για δύο χρόνια.
    Στο ίδιο "ύφος και ήθος" ο επίσης τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Κ.Σημίτης σε τηλεοπτική του ομιλία έλεγε:

    "Μη επώδυνα μέσα δυστυχώς δεν υπάρχουν. Εμείς όλοι καθορίζουμε τις οικονομικές δραστηριότητες και εμείς υποχρεωτικά πρέπει να επωμισθούμε τα βάρη της σταθεροποίησής τους. Η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι επέλεξε μέτρα τα οποία ελαχιστοποιούν το συνολικό κόστος της εξομάλυνσης της κατάστασης. Δεν ισχυρίζεται ότι δεν ζητούνται θυσίες. Ισχυρίζεται όμως ότι οι θυσίες είναι οι μικρότερες δυνατές για την επίτευξη των στόχων της μεγάλης βελτίωσης του ισοζυγίου πληρωμών και μεσοπρόθεσμα της δραστικής μείωσης του πληθωρισμού."
    Το "μήνυμα", φυσικά, ελήφθη και έγινε πράξη,επειδή δεν αντιδράσαμε τότε, δηλαδή δεν δείξαμε ότι δεν δεχόμαστε τέτοιο εμπαιγμό! Αποτέλεσμα: ο ΦΠΑ έγινε ακριβά τζιπάκια, οι Ασφαλιστικές εισφορές έγιναν φουσκωτά, οι Φόροι του εισοδήματος έγιναν αφθαίρετες πολυτελείς βίλες και πανάκριβα ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς, offshore εταιρίες και άλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O αλήστου μνήμης Παπανδρέου έβαλε την αρχή κατεδάφισης της ελληνικής οικονομίας με την ανευθυνότητα που τον διέκρινε, υπερχρέωσε την χώρα κι έδωσε το παράδειγμα της φαύλης διακυβέρνησης.
    Τα σημερινά χάλια, απ' αυτόν άρχισαν.

    Το ζήτημα είναι τι κάνουμε σήμερα. Ειλικρινά, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, εφ' όσον εξακολουθούν να κυβερνούν οι ίδιοι και οι ίδιοι, οι οποίοι δημιουργούν το πρόβλημα. Εφ' όσον αυτοί το δημιουργούν, δεν μπορεί να είναι η λύση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 50% meiosi sto mistho ton Vouleuton EINAI 1.000.000 EURO TO MHNA valte kai ta epagelmata pou akolouthoun misthologika ton mistho Vouleuti . Alli mia prototipia me tin opoia pernoun emesos auksisis kai anadromika afou oi idioi dikazoun TO KOLPO DINOUME MIA AUKSISI SE ANIPOPTO XRONO se ena diorismeno pou o misthos tou enai demenos stin alysida voleutis,di kastis kanoun mia agogi enas sintaksiouxos kai pernoun oloi me xara auksisi kai ANADROMIKA pola ta lefta miiiittttssssoooom" . meiosi 50%stin epidotisi ton kommaton 50%ston proipologismo tis voulis.Pos ginete Voleutes misofalirismenou mikrou kratous na pernoun ta dipla apo sinadelfous tou tis Bretanias .Pos ginete na exoume tosous polous Voleutes se analogia plithismou .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα σκληρά (ΑΡΑΓΕ ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ?) μέτρα από τον πρωθυπουργό...



    Ο Γ. Παπανδρέου, μετά τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ανακοίνωσε αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, πάγωμα μισθών και μείωση 10% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.
    (Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_02/02/2010_321946)

    Παρακαλώ πολύ, κ. Παπανδρέου: υπολογίσατε ποσοτικά τις οικονομικές επιπτώσεις των σκληρών σας μέτρων? Μήπως τα σκληρά σας μέτρα φέρουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα ήθελε η κοινωνία των υπηκόων σας στην Ελλάδα? Υπολογίσατε ποσοτικά τις οικονομικές επιπτώσεις της αντιστροφής των μέτρων σας?

    1) Μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 10%.
    2) Αύξηση μισθών κατά 10%.
    3) Αύξηση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%.

    ANALYSIS:

    1) Μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σημαίνει εργασία γιά τους νέους με χαμηλότερο μισθό από τους αποχωρούντες, και μεγαλύτερη κατανάλωση από αυτούς που αποχωρούν.

    2) Αύξηση μισθών σε ανθρώπους που ζουν με μισθό σημαίνει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη εκεί που μετράει.

    3) Αύξηση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων επίσης σημαίνει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη εκεί που μετράει.

    Μήπως, λέω μήπως, κ. Παπανδρέου τα μέτρα σας επιφέρουν βλάβη στην Ελλάδα? Επαναλαμβάνω γιά να γίνω ξεκάθαρα αντιληπτός: υπολογίσατε ποσοτικά τις οικονομικές επιπτώσεις των σκληρών σας μέτρων? Ναι ή όχι?

    Αν ναι, τότε γιατί H KAΘHMEPINH δεν δίδει τις προβλέψεις σας?

    Αν όχι, τότε γιατί βαδίζετε στα τυφλά κ. Παπανδρέου?

    Ή μήπως είστε και σεις ένας απλός... υπήκοος? Μα αν ναι, τότε τίνος?



    Μετά τιμής,
    Ο ΜΕ ΤΑΣ ΑΠΟΡΙΑΣ

    PS: Billions of empirical studies show that cost-cutting tactics never work. The reason? When you cut cost, you end up cutting your investment into the future. And it is new investment in industry and new growth that Greece needs now more than ever, NOT cost-cutting tactics. Darn, I forgot, we Greeks can only reason deductively, not inductively... darn!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εάν ο ελληνικός λαός εναποθέτει τις ελπίδες του στον Γιωργάκη. Τότε ναι είμαστε άξιοι της μοίρας μας να πεθάνουμε ως έθνος και να καταληφθεί...(μάλλον να ολοκληρωθεί η κατάληψη της χώρας) από αφρικανοπακιστανούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.