9/2/10

Ανθ' ημών Δρούτσας

Των ΝΤΟΡΑΣ ΝΤΑΪΛΙΑΝΑ, ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ
Εκνευρισμό έχει προκαλέσει στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δ. Δρούτσα, η καθυστέρηση της αναμενόμενης αναβάθμισής του σε υπουργό. Ισως γιατί κάθε μέρα που περνάει εντείνεται η κριτική και η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του.
Στην κυβέρνηση αποτελεί περίπου κοινό μυστικό ότι ο Θ. Πάγκαλος και ο Χ. Παμπούκης δεν βλέπουν με καλό μάτι την ενδεχόμενη αναβάθμισή του σε υπουργό. Ο ίδιος φέρεται να συγκαταλέγει στους ενδοκυβερνητικούς του αντιπάλους και τους συναδέλφους του Γ. Παπακωνσταντίνου και Π. Μπεγλίτη.
Πρόβλημα λέγεται ότι υπάρχει και με τα ονόματα που ακούγονται για τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, ειδικά με αυτό της Μαριλένας Κοππά, καθώς ο Δ. Δρούτσας δεν διατηρεί τις καλύτερες σχέσεις μαζί της, παρ' ότι ο πρωθυπουργός την εκτιμά.
Διπλωμάτες και διοικητικοί υπάλληλοι μιλούν για «καζάνι που βράζει» στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας και αποδίδουν τις υψηλές θερμοκρασίες στη νοοτροπία και τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο Δ. Δρούτσας.
Μιλούν για «μονοκρατορία, αυταρχισμό και έλλειψη εμπιστοσύνης στα στελέχη του υπουργείου». «Συνεργάζεται μόνο με τη σύζυγό του και με τον εκπρόσωπο Τύπου Γρ. Δελαβέκουρα (που ήταν στην ίδια θέση ως έμπιστος της Ντόρας Μπακογιάννη), με τους οποίους διαβουλεύεται σε κλειστές συσκέψεις στο υπουργείο».

Απόηχος στο Μαξίμου
Οι «κοχλασμοί» έχουν φτάσει, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ώς το μέγαρο Μαξίμου, ενώ το βαρύ κλίμα αποτυπώνεται και σε κείμενο που βρίσκεται στα χέρια υπουργών του στενού πυρήνα του πρωθυπουργού.
Ο ίδιος, σε επικοινωνία του με την «Κ.Ε.», δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν κακόβουλα σχόλια για τον εκπρόσωπο τύπου, ειδικά αυτά που αναφέρονται στη νεοδημοκρατική προέλευσή του, καθώς «πρόκειται για έναν εξαιρετικό νέο, με πάρα πολλά προσόντα». Για τη σύζυγό του, που είναι δημοσιογράφος, ανέφερε ότι τον βοηθάει στα επικοινωνιακά «χωρίς να αμείβεται».
Υπάρχουν όμως και πιο σοβαρά γεγονότα. Μια από τις πρώτες ενέργειές του, όταν εγκαταστάθηκε στο ΥΠΕΞ, ήταν να επιχειρήσει την ανάκληση έλληνα διπλωμάτη που υπηρετεί σε γειτονική χώρα. Το γεγονός προκάλεσε αναστάτωση, καθώς, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ενωσης Διπλωματικών, «πρόκειται για έναν από τους πλέον έντιμους και ικανούς διπλωμάτες που διαθέτουμε, ο οποίος εργάζεται εξαιρετικά αποτελεσματικά για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων».

Παλιές αμαρτίες
Η άρνηση διπλωματών να αντικαταστήσουν τον συνάδελφό τους και η αναταραχή που προκλήθηκε έκαναν τον αναπληρωτή υπουργό να διακόψει την ανάκληση του διπλωμάτη, ο οποίος ιδεολογικά βρίσκεται κοντά στο ΠΑΣΟΚ. «Ισως αυτό να είναι μειονέκτημα για τον Δ. Δρούτσα» σχολιάζουν σκωπτικά τα φιλοκυβερνητικά στελέχη του ΥΠΕΞ, που δεν κρύβουν ότι τον θεωρούν δεξιό. Θυμίζουν ότι ο (διπλής υπηκοότητας) Δ. Δρούτσας, το 1998-99 ήταν στο επιτελείο του υπερσυντηρητικού υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας, Β. Σούσελ (είχε αποκαλέσει «ξυπόλητο» τον νοτιοαφρικανό ομόλογό του), ο οποίος έγινε καγκελάριος το 2000, σχηματίζοντας κυβέρνηση με τον ακροδεξιό Γιορκ Χάιντερ.
Η συμπεριφορά του αναπληρωτή υπουργού έχει προκαλέσει την μήνιν στελεχών, όχι μόνο του «βαθέος ΠΑΣΟΚ» αλλά και εκείνων που βρίσκονται πολύ κοντά στον Γ. Παπανδρέου. Είναι γνωστό ότι ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Ν. Κοτζιάς μίλησε με τα πλέον απαξιωτικά λόγια για το πρόσωπό του και διέκοψε τη σχέση του με τον Γ. Παπανδρέου, όταν του πρότεινε να πάει υφυπουργός στο ΥΠΕΞ, υπό τον κ. Δρούτσα.
Εκείνος διακηρύττει ότι η σχέση του με το κυβερνών κόμμα περνάει, αποκλειστικά, από τη σχέση του με τον Γ. Παπανδρέου και διαρρέει ότι η σύζυγός του «είναι στενή φίλη της Αντας».
Κυβερνητικά στελέχη τού καταλογίζουν και προσπάθεια παραπλάνησης σε σχέση με το επιστημονικό του προφίλ, καθώς, στο βιογραφικό του στο ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ότι «ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου, στη Βιέννη, ενώ σ' εκείνο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει «βοηθός καθηγητής». Πού οφείλεται άραγε αυτή η εκ των υστέρων αναθεώρηση προς τα κάτω των ακαδημαϊκών του τίτλων;
ΕΝΕΤ

16 σχόλια:

  1. Τελικά, θα διασπιστώσεις ότι πονάνε πολύ οι ΠΑΣΟΚΙΚΕΣ μαχαιριές κ. Δρούτσα.
    Και πού είσαι ακόμα!
    Μάλλον δεν ήξερες τί έκανες όταν το αποφάσισες.
    Τώρα θα φάς τη χλαπάτσα μέχρι το τέλος!
    Μάλλον δεν σε σώζει τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ειναι πολυ ενδιαφερον το γεγονος οτι ο εκπροσωπος τυπου του ΥΠΕΞ επι Ντορας, κ. Δελαβεκουρας, παρεμεινε στη θεση του; Ο Δρουτσας μας λεει οτι «πρόκειται για έναν εξαιρετικό νέο, με πάρα πολλά προσόντα». Εγω θα πω οτι ο κ. DellaVecure προφαβως κανει πολυ 'καλη δουλεια'.

    Το καλυτερο ομως ειναι περι του διπλωματη που επιχειρηθηκε να ανακληθει. Λεει ο εκπροσωπος της Ενωσης Διπλωματων: «πρόκειται για έναν από τους πλέον έντιμους και ικανούς διπλωμάτες που διαθέτουμε, ο οποίος εργάζεται εξαιρετικά αποτελεσματικά για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων». Μα, γι'αυτο ακριβως θελησαν να τον ανακαλεσουν! Στο Ελληνικο ΥΠΕΞ προφανως ειναι ανεπιτρεπτο να εργαζεσαι αποτελεσματικα για την προασπιση των εθνικων μας συμφεροντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυβερνητικά στελέχη τού καταλογίζουν και προσπάθεια παραπλάνησης σε σχέση με το επιστημονικό του προφίλ, καθώς, στο βιογραφικό του στο ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ότι «ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου, στη Βιέννη, ενώ σ' εκείνο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει «βοηθός καθηγητής». Πού οφείλεται άραγε αυτή η εκ των υστέρων αναθεώρηση προς τα κάτω των ακαδημαϊκών του τίτλων


    giayto prepei kaneis na prosexei ti diavazei. tin dimosiographo den tin ksero, oute ton Droutsa. ayto pou ksero einai oti ego eimai assistant professor, pou paei na pei eimai men kathigitis alla xoris monimotita (tenure) akomi. an paro monimotita tote legome associate professor kai meta apo xronia moninos professor. polles fores kai ego alla kai polloi alloi xrisimopoioume kai professor kai Dr. (apo to doctor) kai assistant professor kai Ph.D. (doctor of philosophy) titlous. opote kai ego kai polloi alloi se olo ton kosmo eimaste lopodites. bebaia i alitheis einai oti to resume sto internet, to official, prepei na leei assistant professor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η δημοσιογραφική αθλιότητα εδώ ξεπερνά το θεμα για το οποίο γράφουν. Γνωρίζοντας τα πρόσωπα αναγνωρίζει κανείς την ηλιθιότητα στην κατασκευή κι ότι είναι παραγγελιά, μάλλον από την εκδότρια. Η αρμόδια γι αυτά τα θέματα συντάκτρια της εφημερίδας ασφαλώς θα γνωρίζει περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ως Έλληνας, εύχομαι ο κάθε Υπουργός Εξωτερικών να τα πηγαίνει καλά, εννοώ για την Πατρίδα μας και όχι για τα Διεθνιστικά τομάρια που έχουν πλημυρίσει την πολιτική σκηνή της Ελλάδος. Αυτό το καλό παιδί που είναι από εποχής ασχημόπαπου, με προβληματίζει διαφορετικά, λέω μη πως έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν εν μέρει την ίδια καταστροφική πολιτική της προκατόχου; Ερωτώ εγώ ο λαϊκός και χωριάτης!!!!!!
    Το ότι δεν το χωνεύουν οι άλλοι είναι προσόν σε αυτούς του δύσκολους καιρούς! Μου αρέσει αλήθεια, που έχει εργαστεί για την Αυστριακή Κυβέρνηση εκείνους τους παλιό φασίστες!!!!!!!!!!!!!! Που ο λαός τους στηρίζει τους πολιτικούς, γιατί κάνουν την εργασία τους σωστά και εθνικά, αλλά στεναχωρούν καμιά φορά εκείνους τους δολοφόνους των εθνών!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τό σχέδιο ΑυΝΑΝ πολοί ηγάπησαν.

    Τον Δρούτσα ουδείς;;;;;;;;;;;;;

    Ντροπή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί ο κ. Δρούτσας τοποθετήθηκε σ' αυτή τη θέση-με γνωστά όλα τα στοιχεία του επιστημονικού και πολιτικού βιογραφικού του. Το δεύτερο ερώτημα είναι για΄τι καθυστέρησε τόσο η άνοδός του στην υπουργική θέση ώστε να προλάβουν οι αντίθετοι να τον μαχαιρώσουν. Δεν γνωρίζω. Αλλά θα μάθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Δρουτσας ηταν γνωστος οτι προτοστατισε στο σχεδιο Ανναν.Ειναι ενας απο τους πιο
    Επικινδυνους που εχουμε στην εξωτερικη πολιτικη,Τωρα πως,και γιατι τουν κανανε υφυπουργο και δει εξωτερικων δεν το καταλαβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται προσέξτε το χαμόγελό του. Διαμορφώνεται με βάση το λογισμικό των cyborgs...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ 9:19 π.μ.

    Πώς δεν κατάλαβες, δηλαδή; Ο BravoYorgo εναντίον ή υπέρ του σχεδίου ήταν (είναι);
    Δεν θα αμείψει τον άνθρωπο για τον κόπο του και θα του αναθέσει να συμβάλει στην εφαρμογή του προσεχώς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι κανείς δεν του προσάπτει τίποτα για την εξωτερική πολιτική. Τα υπόλοιπα είναι η συνηθισμένη χολή όταν κάποιος διαφέρει από τον σορό. Πασόκοι, ξε-πασόκοι, θέλουμε κανέναν άνθρωπο της προκοπής, με κανα δυο πτυχία και σοβαρή προϋπηρεσία ή να τον στείλουμε από κει που ήρθε; Αυτός πάντως δεν μου μοιάζει να ψάχνει αύριο για δουλειά, παιδιά. Σε αντίθεση με κάτι άλλους που ήθελαν τη θέση του και δεν ξέρουν ούτε αγγλικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι κανείς δεν του προσάπτει τίποτα για την εξωτερική πολιτική. Τα υπόλοιπα είναι η συνηθισμένη χολή όταν κάποιος διαφέρει από τον σορό. Πασόκοι, ξε-πασόκοι, θέλουμε κανέναν άνθρωπο της προκοπής, με κανα δυο πτυχία και σοβαρή προϋπηρεσία ή να τον στείλουμε από κει που ήρθε; Αυτός πάντως δεν μου μοιάζει να ψάχνει αύριο για δουλειά, παιδιά. Σε αντίθεση με κάτι άλλους που ήθελαν τη θέση του και δεν ξέρουν ούτε αγγλικά...."

    Συμφωνώ με το παραπάνω σχόλιο.
    Και συμφωνώ ότι μάλλον κάτι κάνει καλά για να θέλουν τόσο πολύ να τον μαχαιρώσουν τόσοι αντίπαλοι.
    Τα κομματόσκυλα έχουν σκάσει που κάποιος διαφορετικός έχει ανέλθει χωρίς να φιλήσει τις ίδιες κατουρημένες ποδιές.
    Και παρά το ότι στήριξε το σχέδιο Ανάν, δεν τον θεωρώ επικίνδυνο. Αντιθέτως τον θεωρώ καλό διπλωμάτη, προσέξτε και τις πολύ πολύ μετρημένες δηλώσεις του σε θέματα ελληνοτουρκικά. Ούτε πολύ φιλικές ούτε και εχθρικές.
    Μου αρέσει το ανέκφραστο πρόπωπό του, νομίζω ότι ταιριάζει σε ένα διπλωμάτη, δεν μπορείς να τον ...ψυχολογήσεις εύκολα. Πολύ...γερμανός.
    Ι.Ι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ''Πώς δεν κατάλαβες, δηλαδή; Ο BravoYorgo εναντίον ή υπέρ του σχεδίου ήταν (είναι);''

    Μην ξεχάσουμε και τον Πάγκαλο που λίγο πολύ έβριζε τους ''κουμπάρους'' ούτε και τον Λοβέρδο που πολύ ευγενικά έλεγε ότι οι Κύπριοι δεν είχαν δικαίωμα να αποφασίσουν όχι αφού αυτό ήταν ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας... τώρα πως μπορεί να θεωρεί ότι κάτι που είναι καλό για την Κύπρο μπορεί να είναι κακό για την Ελλάδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μια και ο λόγος για το σχέδιο Ανάν, ας μιλήσει και κανένας Κύπριος. Κατ' αρχήν ο εν λόγω δεν ήταν υπέρμαχος του Σχεδίου που υποβλήθηκε στο δημοψήφισμα. Δούλευε στην διάρκεια της κατάρτισής του, σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση. Όσο και αν κάποιοι επιλέγουν να το αποσιωπούν, οι Κύπριοι ήμαστε μέσα σε όλες τις διαδικασίες. Τέλος πάντων, το τελικό κειμενο δεν το διαπραγματεύτηκε ο Γιωργάκης, αλλά ο Κωστάκης (με το γνωστό σουξέ). Δεν ξέρουμε λοιπόν αν ο Δρούτσας υποστήριζε το τελικό σχέδιο ή όχι. Ασε που ο Κωστάκης ρε παιδιά τι είπε; Όχι; Γιατί εγώ θυμάμαι ένα ναι μια χαρά, που είχε και λίγο από ίσως όχι, για να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Και μετά, όπως αποκαλύφθηκε, ο αρχιπατριώτης Μολυβιάτης έλεγε στους ευρωβουλευτές να στηρίζουν το ναι στην Ευρωβουλή. Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε και κοντεύουμε να χρεώσουμε σε έναν άνθρωπο όλη τη φάση του Κυπριακού. Και κάτι ακόμη. Εγώ "οχι" ψήφισα, αλλα "ναι" ψήφισε τελικά ένα 30% των συμπατριωτών μου. Ολοι αυτοί προδότες μαζί με τον Δρούτσα ήτανε;
    Ευχαριστώ για το βήμα και ελπίζω σε ωραίο διάλογο.
    Μάριος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κριτική στην πολιτική του δεν του κάνει κανείς γιατί, προφανώς, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής. Αν κάποιος ξέρει κάτι που πέτυχε για τα συμφέροντα της Ελλάδας, ας τα γράψει. Όσο για τα "πανεπιστημιακά" του προσόντα μην ορκίζεστε. Όσοι εργάζονται κοντά του στο ΥΠΕΞ, γνωρίζουν ότι το κείμενο αυτό είναι πολύ ευγενικό μαζί του. Συμπεριφέρεται στους υπαλλήλους του ΥΠΕΞ σαν σκουπίδια και γίνονται και πολύ χειρότερα, που δεν μπορούν να γραφούν. Είναι ολοφάνερο ότι πολλά σχόλια έχουν γραφτεί από το περιβάλλον του, γιατί κανείς άλλος δε λέει ούτε μια καλή κουβέντα για αυτόν. Στο ΠΑΣΟΚ φυσικά δεν τον συμπαθούν, και γιατί άλλωστε; ο Δρούτσας δεν έχει καμία ιδεολογική - πολιτική σχέση μαζί τους. Όχι μόνο το παραδοσιακό, αλλά και το εκσυγχρονιστικό. Ο Σημίτης δεν ήθελε ούτε να τον βλέπει. Εμπαθής ήταν και ο Σημίτης; Μήπως ήταν βαθύ ΠΑΣΟΚ; ή μήπως είναι εθνίκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "μάλλον κάτι κάνει καλά για να θέλουν τόσο πολύ να τον μαχαιρώσουν τόσοι αντίπαλοι".
    Έτσι έλεγε και ο Ρουσόπουλος όταν έγραφαν γι αυτόν


    "Τα κομματόσκυλα έχουν σκάσει που κάποιος διαφορετικός έχει ανέλθει χωρίς να φιλήσει τις ίδιες κατουρημένες ποδιές".
    Η αλήθεια είναι ότι αυτός φίλησε μόνο μία.


    Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_8604.html#ixzz0fFApIXZn

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.