11/2/10

Χρεοκοπεί η Ελλάδα ή η... ΕΕ;


του Γ. Δελαστίκ
Στην πολιτική επίθεση εναντίον της χώρας μας που έχει εξαπολύσει η Γερμανία και άλλες δυνάμεις της ΕΕ και στην κερδοσκοπική επίθεση που τη συνοδεύει, χρησιμοποιούνται ένα σωρό προπαγανδιστικοί μύθοι και ανακρίβειες, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους Ελληνες εργαζόμενους και να παραλύσουν εκ των προτέρων τις όποιες αντιδράσεις τους στα μέτρα στραγγαλιστικής λιτότητας που υποχρέωσαν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να εξαγγείλει. Επικεντρώνοντας όλη τη συζήτηση στο ύψος του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, επιχειρείται η παραπλάνηση της ανενημέρωτης κοινής γνώμης.

Χρεοκοπεί άραγε μια χώρα όταν επί σειρά ετών έχει ελλείμματα; Ναι, είναι η απάντηση που προσπαθούν να υποβάλουν. Οχι, είναι η σωστή απάντηση. Σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν τα ελλείμματα για να οδηγηθεί μια χώρα σε χρεοκοπία.

Για του λόγου το αληθές, ας δούμε τι γίνεται στις οικονομικές υπερδυνάμεις του πλανήτη - την ευρωζώνη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία.

Και οι τρεις, ολόκληρη τη δεκαετία 2001 - 2010 (εννοείται ότι για το 2010 αναφερόμαστε σε προβλέψεις) είχαν ελλείμματα και μόνο ελλείμματα και τα δέκα ανεξαιρέτως συνεχή χρόνια!

Η ευρωζώνη 6,6% για το 2010 και 6,2% για το 2009, αλλά και 2,5% το 2002 ή 3% το 2003.

Πολύ χειρότερη η κατάσταση στις ΗΠΑ: έλλειμμα 10% το 2010 και 12,5% το 2009 ή 5,9% το 2008. Επίσης 3,7% το 2002 και 4,8% το 2003.

Στην Ιαπωνία απερίγραπτα χειρότερα τα πράγματα: έλλειμμα 8% το 2002 και επίσης 8% το 2003, αλλά και 5,8% το 2008 και 10,5% το 2009 ή 10,2% το 2010! Για ολόκληρη τη δεκαετία, τα ελλείμματα της Ιαπωνίας ήταν σαφώς χειρότερα από αυτά της Ελλάδας!

Ναι, λένε κάποιοι, όμως η Ελλάδα δεν έχει μόνο υψηλά ελλείμματα έχει και υψηλό δημόσιο χρέος. Η Ιαπωνία να δείτε! Στο 135,4% (!) του ΑΕΠ της βρισκόταν το δημόσιο χρέος της ήδη από το 2000 και καθόλου δεν έχει μειωθεί στη διάρκεια της δεκαετίας. Αντιθέτως έχει εκτοξευθεί στο 197,2% (!), όταν το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν 112,6% το 2009 και εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 125% το 2010.

Επειτα, ο περιορισμός της συζήτησης στο δημόσιο χρέος δεν επιτρέπει την πλήρη απεικόνιση της κατάστασης.

Αν επεκτείνουμε την ανάλυση στο συνολικό χρέος κάθε χώρας (το σύνολο του ποσού δηλαδή που έχει δανειστεί το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες, άρα δημόσιο συν ιδιωτικό χρέος), η εικόνα αλλάζει εντυπωσιακά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το συνολικό χρέος της Ελλάδας είναι στο ύψος του 179% του ΑΕΠ. Εξαιρετικά υψηλό, μπορεί να νομίσει κανείς. Ισως, αλλά ο μέσος όρος της ΕΕ είναι... 175%! Ιδιο δηλαδή με της Ελλάδας.

Στο συνολικό χρέος δε καθόλου «πρωταθλήτρια» της ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα. Την ξεπερνούν η Ολλανδία (!) με 234%, η Ιρλανδία με 222%, το Βέλγιο με 219%, η Ισπανία με 207%, η Πορτογαλία με 197%, η Ιταλία με 194% και πάει λέγοντας.

Εντυπωσιακά στοιχεία προκύπτουν επίσης όταν ασχοληθεί κανείς με το εξωτερικό χρέος μιας χώρας (πόσα χρωστούν δηλαδή το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες μιας χώρας σε ξένες τράπεζες, δεδομένου ότι πάντα ένα τμήμα του χρέους αναφέρεται σε τράπεζες της ίδιας της χώρας).

Περιορίζοντας το δείγμα στις βαλλόμενες μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία) και στην Ιρλανδία, η οποία ως... χώρα-φούσκα του νεοφιλελευθερισμού έχει συρρικνωμένο σχετικά δημόσιο χρέος αλλά αστρονομικό χρέος επιχειρήσεων και ιδιωτών, προκύπτει μια εντελώς διαφορετική κατάταξη αυτών των χωρών.

Στο εξωτερικό χρέος, λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι η Ιρλανδία χρωστάει στους ξένους το... 414% του ΑΕΠ της και η Πορτογαλία το 130% του δικού της ΑΕΠ.

Σε σαφώς καλύτερη μοίρα βρίσκονται η Ελλάδα με 89,5% του ΑΕΠ και η Ισπανία με 80% βάσει των στοιχείων που δίνει η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».

Υπάρχουν κι άλλες χώρες της ευρωζώνης, λοιπόν, που στην πραγματικότητα χρωστούν περισσότερα στις τράπεζες ή στους ξένους από την Ελλάδα.

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ
Κερδοσκοπικά και πολιτικά τα αίτια


Εξι χώρες της ευρωζώνης τουλάχιστον με επικεφαλής την Ολλανδία και το Βέλγιο, έχουν συνολικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας! Δέκα ολόκληρα χρόνια η Ιαπωνία έχει δημόσιο χρέος τρομερά μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας και παράλληλα την ίδια δεκαετία έχει ελλείμματα κατά μέσο όρο πολύ χειρότερα από τα ελληνικά!

Ο κατά κεφαλήν εξωτερικός δανεισμός της Ιρλανδίας είναι σχεδόν οκταπλάσιος (!) από της Ελλάδας. Το γεγονός ότι για καμιά από αυτές τις χώρες δεν λένε ότι χρεοκοπεί (πολύ σωστά, άλλωστε), ενώ το λένε για την Ελλάδα (εντελώς αβάσιμα), αποδεικνύει ότι η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικών και κερδοσκοπικών επιθέσεων.

16 σχόλια:

  1. Η διαφορα ειναι οτι η Ιαπωνια παραγει τα παντα ενω η Ελλαδα ελαχιστα.Και ασφαλως ειμαστε σε μεγιστο βαθμο αποκλειστικα υπευθυνοι για την κατασταση της οικονομιας μας.Βλεπετε οταν το επιχειρειν γινεται απο παπαδες για μοναστηρια τι αναπτυξη θα εχει η χωρα ;Τι θα παραξει;Αγιους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλες οι παρηγοριες του κ. Δελαστικ, αλλα η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ειναι πως ΝΑΙ, η ΕΛΛΑΔΑ ειναι που χρεοκοπει γιατι ΜΟΝΟ η Ελλαδα απο ολους αυτους που αναφερει δανειστηκε με επιτοκιο 6,2% (+0,2% τραπεζικη προμηθεια). Που σημαινει πως σε λιγα χρονια δε θα μπορει να αποπληρωσει χρεη με τετοιο τοκο.

    Τα αλλα ειναι προς ανατασιν εθνικης υπερηφανειας, φτανει ομως μια επισκεψη σε οποιοδηποτε ξενο ΜΜΕ, ακομη και των φιλων και συμμαχων Γαλλων, για να δει κανεις την καταντια μας και ποσο θα ηθελαν ολοι να μας πεταξουν εξω απο την Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Εν τούτοις, εν συγκρίσει με την Ιταλία (130% του ΑΕΠ) το Ελληνικό χρέος είναι μικρότερον αναλογικώς και εις απολύτους αριθμούς."

    http://m-epikaira.gr/2009/12/ελλάς-ιαπωνία-και-η-αρχή-της-αναλογίας/

    Αμ δε που ειναι 130% της Ιταλιας...

    http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/46891000/gif/_46891454_govts_in_debt02_466gr.gif

    Οσο για τους απολυτους αριθμους, αυτο ελειπε, το χρεος της Ιταλιας με 7πλασιο πληθυσμο να ηταν το ιδιο σε απολυτους αριθμους με της Ελλαδας. Ημαρτον!

    Η ιταλικη βιομηχανικη παραγωγη ανακοινωθηκε προσφατα οτι ξαναπηρε μπρος. Επιπλεον δεν εχουν πιαστει συνεχως να δινουν ψευδη στοιχεια στην Ε.Ε. Γι αυτο οι αγορες δεν την αντιμετωπιζουν σαν την Ελλαδα.

    Η Ελλαδα πως θα ξεπληρωσει το χρεος; Ελπιζοντας στο κατεξοχην αστατο προιον του τουρισμου. Ε, οι αγορες εχουν περισσοτερη εμπιστοσυνη στην πιθανοτητα να πουλησεις περισσοτερα FIAT και ενδυματα παρα στο να σερβιρεις περισσοτερα σουβλακια.

    Ας σοβαρευτουμε επιτελους και αντιληφθουμε πως η Ελλαδα ειναι μια χωρα που δεν παραγει ΤΙΠΟΤΑ, ειναι υποδειγμα ΤΖΙΤΖΙΚΑ και εχει εναν λαο που ψηφιζει 30 χρονια ανικανους κλεφτες και το μονο που ξερει να κανει ειναι να κοροιδευει και να βριζει τους κλεφτες "του αλλου στρατοπεδου", ελπιζοντας παντα πως το δικο του στρατοπεδο θα μεταμορφωθει σε "αυλη αγγελων".

    Το μονο που ξερει ο Ελληνας ειναι να λεει "οι δικοι σας εκλεψαν περισσοτερο απο τους δικους μου".

    Λοιπον, το Γερμανο δεν τον ενδιαφερει το ποιος εκλεψε περισσοτερο, αυτος βλεπει πως ολοι ιδιοι ειναι.

    Γι αυτο τωρα, θα δοθει η τελευταια ευκαιρια στον Ελληνα, να "σκαβει" ενοσω θα συνεχιζει το διαλογο με το διπλανο του σκαπανεα για το ποιου το στρατοπεδο ειναι το χειροτερο.

    Αποδημος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Βλεπετε οταν το επιχειρειν γινεται απο παπαδες για μοναστηρια τι αναπτυξη θα εχει η χωρα ;Τι θα παραξει;Αγιους;
    11 Φεβρουαρίου 2010 11:08 π.μ."

    Φιλε ξεχασες τα πεπονια και τις ντοματες, αντε και το kalamaki gyros:) Απο κει και περα καμια συγκριση μεταξυ εθνικης Ιαπωνιας και ντοπιου Βατοπαιδισταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πρόβλημα σε αυτό τον συλλογισμό είναι το εξής: Από την μια μεριά λέμε ότι δεν αξίζει να μένουμε στους δείκτες που δείχνουν μια στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας αλλά από την άλλη χρησιμοποιούμε άλλους οικονομικούς δείκτες για να πούμε ότι η πραγματικότητα δεν είναι τόσο χάλια ώστε να θυσιάσουμε το επίπεδο ζωής μας.
    Η αλήθεια είναι εκεί έξω και για να την ανακαλύψει κάποιος θα πρέπει να κινηθεί και λίγο στην αγορά. Πράγματι οι οικονομικοί δείκτες ίσως να μην είναι τόσο χάλια. Πράγματι όλα αυτά ίσως να είναι κατά κύριο λόγο προπαγάνδα και να υπάρχουν και άλλοι που χρωστούν. Αλλά πρέπει να πούμε κάποιες αλήθειες. Η παραγωγή μιας χώρας είναι εκείνη που θα εξασφαλίσει την αποπληρωμή των χρεών. Η όποια αναχρηματοδότηση ενός χρέους εξαρτάτε από την πεποίθηση αυτού που δίνει την χρηματοδότηση πως θα πάρει πίσω τα χρήματά του με ένα σημαντικό κέρδος. Αυτή είναι η αγορά. Έτσι λειτουργεί. Κανείς δεν κάνει αγαθοεργίες. Άρα όποιος χρηματοδοτήσει την επιχείρηση που λέγεται «Ελλάδα» προσδοκά κέρδη. Αυτά τα κέρδη θα έλθουν είτε από τοκογλυφικούς όρους αν η «Ελλάδα» κινδυνεύει είτε από την πραγματική προσδοκία του επενδυτή πως η επιχείρηση αυτή θα εξακολουθήσει να ευημερεί και να παράγει για το διάστημα που έχει δεσμεύσει αυτός τα χρήματά του.
    Ή διεθνής πρακτική που εφαρμόζεται σε κάθε κράτος είναι ο δημόσιος τομέας να παρέχει υπηρεσίες και ο ιδιωτικός τομέας να είναι η κύρια ατμομηχανή της παραγωγής. Όταν οι οικονομικοί αναλυτές βλέπουν πως ο τομέας που είναι κυρίως υπεύθυνος για την παραγωγή στην Ελλάδα είναι σε κακά χάλια λόγω των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια και βλέπουν ότι η κύρια οικονομική δραστηριότητα παράγεται από τον υποστηρικτικό κλάδο παροχής υπηρεσιών του δημοσίου και από την κατανάλωση που τροφοδοτεί κυρίως η μισθοδοσία του δημοσίου τι συμπεράσματα μπορεί να βγάλουν για την ικανότητα αποπληρωμής των χρεών μας; Δηλαδή ποια ποιοτικά χαρακτηριστικά προσδίδουν ομοιότητα ανάμεσα στην ιαπωνική και στην ελληνική οικονομία; Η μια μπορεί να παράγει και να εξάγει τα πάντα και η άλλη τίποτα. Αυτού του είδους οι αναλύσεις είναι πολύ καλές για να τονώνουν την αυτοπεποίθησή μας αλλά επί της ουσίας καλύπτουν το πρόβλημα που είναι πολύ σύνθετο και στην βάση του είναι πρόβλημα ανταγωνιστικότητας. Έχουμε υπερανεπτυγμένο κλάδο παροχής υπηρεσιών που απομυζά την όποια ικμάδα του παραγωγικού μας τομέα. Αν δεν το καταλάβουμε όλοι μας αυτό μοίρα μας θα είναι οι επιτηρήσεις. Και δυστυχώς απ’ ότι φαίνεται η κυβέρνηση με τις έως τώρα δράσεις της δεν φαίνεται να κατανοεί το πρόβλημα. Τρανό παράδειγμα είναι οι φορολογικές εξαγγελίες. Γυαλίζει το μάτι τους για ευρώ ενώ θα έπρεπε να μειώσουν τις δαπάνες μισθοδοσίας του σπάταλου κομματικού κράτους.-

    Ελευθέριος Β.

    Υ.Γ. Επιχειρήματα κατά το πρότυπο του παλιού άσματος «Τι Λοζάννη, τι Κοζάνη, χιόνια η μια και χιόνια η άλλη» δεν ταιριάζουν καθόλου με την σοβαρότητα της κατάστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο γεγονός ότι για καμιά από αυτές τις χώρες δεν λένε ότι χρεοκοπεί (πολύ σωστά, άλλωστε), ενώ το λένε για την Ελλάδα (εντελώς αβάσιμα), αποδεικνύει ότι η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικών και κερδοσκοπικών επιθέσεων.
    AYTO ειναι το ζουμι της υποθεσης.Οποιος το αναλυσει βγαζει και τα σωστα συμπερασματα απαντωντας στα ερωτηματα ποιος(οι),για ποιον λογο και γιατι τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εξαιρετικο αρθρο και ενδιαφεροντα σχολια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το πρόβλημα βρίσκεται στην Δύση. Η Δύση μέχρι τώρα ζούσε πουλώντας υψηλή τεχνολογία, εικονική οικονομία, τύπωνε απεριόριστα δολλάρια, κατάκλεβε τους φυσικούς πόρους όλου του πλανήτη, και όλα αυτά γινόντουσαν γιατί οι ΗΠΑ ήταν ηγεμόνας.

    Τώρα όμως η ηγεμονία τέλειωσε, και η Δύση είναι υποχρεωμένη να "ιδρώσει για να βγάλει το ψωμί της", και εφόσον δεν παράγει τρόφιμα και ενέργεια (και εν μέρη βιομηχανικά προϊόντα, αφού τα περισσότερα τα εισάγει από την Ασία), είναι λογικό να πάρει δάνεια και να αυξηθούν τα ελλείματά της.

    Μόνο που πλέον δεν μπορεί να τυπώσει δολλάρια, γιατί το δολλάριο θα γίνει χαρτοπετσέτα.

    Έρχεται η σειρά του ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ευτυχως που υπαρχει και ο de la Stique

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ Τ άρθρο του κ. Δελαστίκ λέει σωστά ότι οι αιτίες της επιθέσης εναντίον της Ελλαδας δεν ειναι αυτές που προβάλλονται. Κάθε επίθεση έχει (συνήθως) μια βάσιμη αιτιολογία. Διότι μία από τις προΠϋποθέσεις επιτυχίας της είναι να πεισθεί αυτός που δέχεται την επ'ιθεση ότι ο επιτιθέμενος έχει δίκιο και έτσι ο(αμυνόμενος) να παραλύσει. Αυτό εγινε με μας. Είναι τελίως ξεχωριστό ζήτημα ότι εμείς οφείλουμε να διορθώσουμε πολλά και σημαντικά στραβά. Το θέμα είναι (και θα το δούμε σύντομα, φοβάμαι)με τα οικονομικά μέτρα και το βιοτικό επίπεδο θα πέσει και δεν θα έχουμε αναπτυξη που υποτίθεται είναι το ζητούμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΑΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΣΕΙ ΣΤΑ ΑΥΓΑ ΤΟΥ.ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑ ΚΟΜΜΑ ΜΕ Α@@@ΔΙΑ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΧΘΡΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΡΕΣΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ.
    ΤΑ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΤΥΦΛΑ ΚΑΙ ΑΠΛΗΣΤΑ.
    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΑΜΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖ... ΣΙΓΟΝΤΑΡΕΙ.
    ΜΑΛΑΚΑ ΕΛΛΗΝΑ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ 7.50 ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΙΣΘΕΝ ? ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ἅγιοι λοιπόν..αὐτοί πού πέφτουν χίλιες φορές καί σηκώνονται χίλιες μία.

    Μέ "δικά" μας λόγια:

    Αὐτοί πού βάζουν τά περισσότερα γκόλ,καί τρῶνε τά λιγότερα.

    Μακάρι λοιπόν νά κερδίσουμε ἔστω μέ ἕνα γκόλ διαφορά,καί ὄσες φορές καί ἄν πέσουμε,νά βρίσκουμε τό κουράγιο νά σηκωνόμαστε.
    Γιατί εἴναι ἀνθρὠπινο νά πέφτεις,ὄμως δαιμονικό τό νά μήν σηκώνεσαι.....

    Καλή δύναμη σέ ὅλους!!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ
    Σχόλιο της 17 Νοέμβριος 2009 3:22 μμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣΈνα πρόσθετο σχόλιο με αφορμή όσα λεέι ο Ελευθεριος Β που σημειώνει ότι ο δημόσιος τομέας υποστηρίζει και ο ιδιωτικός παράγει. Τι παράγει λοιπόν ο ιδιωτικός τομέας; Του βάζει εμπόδια το κράτος; Δηλαδή όταν επιχορηγείτον κ. Λαναρά και αυτός κλείνει τα εργοστάσιά του παιρνοντας τις επιχορηγήσεις φταίει το κράτος; Το κράτος φταίει διότι εκ των υστέρων δεν τον τιμωρεί αλλά δεν φταίει διότι δεν έπένδυσε τις επιχορηγήσεις που πήρε. Υπάρχουν -εκτός ελαχίστων-επιχειρηματίες που ζουν χωρίς τη συμβολή με διάφοροους τρόπους του κράτους; Η διαπίσστωση "δεν παράγουμε τίποτα" σεποιον απευθύνεται, στους ιδιώτες ήσ το κράτος; Στον καπιταλισμό δεν μπορεί να απευθύνται στο κράτος...Ποιος έφτιαξε τα νέα τζάκια καιτα εφτιαξε παρασιτικά καικρατικοδίαιτα; Μιμούμενος τα παλιά τζάκια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η ΑΦΕΛΗΣ ΑΥΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΩΣ ΕΞΗΣ : ΕΙΝΑΙ Ή ΠΟΛΥ ΑΣΧΕΤΟΣ Ή ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΠΩΣ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ.
    ΤΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ (ΟΠΩΣ ΝΑ ΚΟΒΕΙ ΟΣΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ) ΝΑ ΥΠΕΡΒΕΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΧΡΕΟΣ. ΑΣΕ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΙΣ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΧΕΙ ΦΤΩΧΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ. ΤΟ ΜΕΓΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ (ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ) ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΣΑΝ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΘΑ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ. ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΟΛΟΙ. ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ (ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ) ΑΝΕΒΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΦΟΥΝΤΩΣΕΙ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΕΧΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ.
    ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.