9/2/10

Στην Ουκρανία κέρδισε η... Μόσχα

Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ.Εχει ο καιρός γυρίσματα, λοιπόν. Το 2004, η Δύση ήταν αυτή που είχε παίξει τον καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση και τη χρηματοδότηση των κινητοποιήσεων της ουκρανικής αντιπολίτευσης που αμφισβήτησε τη νίκη του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας. Η βοήθεια των ΗΠΑ και της ΕΕ υπήρξε τότε καθοριστική για την αναρρίχηση στην εξουσία του διδύμου Γιούστσενκο - Τιμοσένκο. Χθες όμως η Δύση και πάλι ήταν αυτή που συνέτριψε πολιτικά εν τη γενέσει την προσπάθεια της Γιούλια Τιμοσένκο να αμφισβητήσει και πάλι τη νίκη του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις προεδρικές εκλογές.

«Η ψηφοφορία υπήρξε εντυπωσιακή επίδειξη δημοκρατικών εκλογών. Αυτές οι εκλογές υπήρξαν νίκη για κάθε Ουκρανό», δήλωσαν εγγράφως οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο ΟΑΣΕ δεν αρκέστηκε σ’ αυτό. Καθώς η Τιμοσένκο δεν είχε αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, η ανακοίνωση του ΟΑΣΕ προχώρησε παραπέρα για να της κόψει κάθε σκέψη πρόκλησης πολιτικής ανωμαλίας: «Τώρα είναι καιρός οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας να ακούσουν την ετυμηγορία του λαού και να διασφαλίσουν ότι η μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνει ειρηνικά και εποικοδομητικά», υπογράμμισε.

Στην Τιμοσένκο δεν άφησε κανένα περιθώριο ούτε καν το... ΝΑΤΟ! «Για το καλό του έθνους, αυτός που χάνει σφίγγει το χέρι αυτού που κερδίζει», τόνισε ο επικεφαλής των παρατηρητών εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι ο ηττημένος να έχει στον νου του την ανάγκη σταθερότητας στη χώρα», διακήρυξε και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Δεν υπάρχει δηλαδή ευρωατλαντικός θεσμός που να μην τάχθηκε... υπέρ του Γιανουκόβιτς και κατά της Τιμοσένκο! Το «μυστικό» αυτής της στροφής είναι απλούστατο: το 2004 η Τιμοσένκο ήταν φορέας μιας έξαλλης αντιρωσικής πολιτικής. Εδώ και ένα-δύο χρόνια όμως η Τιμοσένκο έχει κάνει στροφή προς τη Μόσχα, οπότε οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν έχουν κανέναν ιδιαίτερο λόγο να τη στηρίξουν. Αυτήν τη φορά όχι μόνο ο Γιανουκόβιτς, αλλά και η Τιμοσένκο ήταν υποψήφιοι με την ευλογία της Μόσχας!

Υπάρχει και ένας βαθύτερος υπολογισμός της Δύσης στη στάση της απέναντι στην Τιμοσένκο. Γνωρίζουν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ότι ο Πούτιν δεν λυπάται φυσικά καθόλου για τη νίκη του Γιανουκόβιτς, κάθε άλλο, αλλά θα προτιμούσε τη νίκη της... Τιμοσένκο! Ο Γιανουκόβιτς είτε ως πρόεδρος είτε ως αντιπολίτευση θεωρείται -και σωστά- δεδομένος για το Κρεμλίνο. Αν η φιλορωσική στάση έφερνε στην Τιμοσένκο την προεδρία, τότε η Μόσχα θα διασφάλιζε... και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στην Ουκρανία!

Αντιθέτως, η παραμονή τής ακόρεστα διψασμένης για εξουσία Τιμοσένκο στην αντιπολίτευση εγκυμονεί κινδύνους για τη Ρωσία, καθώς η αδίστακτη καιροσκόπος πολιτικός δεν αποκλείεται καθόλου να επιστρέψει στη συμμαχία της με τη Δύση.

Ακριβώς για τους ίδιους λόγους, αλλά φυσικά από αντίστροφη οπτική γωνία και συμφέροντα, ΗΠΑ και ΕΕ δεν ήθελαν καθόλου αυτή τη φορά να δουν την Τιμοσένκο πρόεδρο. Εχουν επίγνωση ότι μπορούν πολύ καλύτερα να την επαναπροσεγγίσουν, αν παραμείνει στην αντιπολίτευση. Αυτό λοιπόν εξηγεί βαθύτερα και τη στάση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, του ΝΑΤΟ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Από εκεί και πέρα, το εκλογικό αποτέλεσμα αντανακλά της πραγματικότητα της ουκρανικής κοινωνίας, που για την πλειοψηφία της είναι αδιανόητος ο πλήρης διαχωρισμός από τη Ρωσία. Πόσω μάλλον η μετατροπή της σε χώρα ανοιχτά εχθρική προς τη Ρωσία μέσω της ένταξής της στο ΝΑΤΟ που υποστήριζε και προσπαθούσε να προωθήσει ο συντριβείς, απερχόμενος πρόεδρος Βίκτορ Γιούστσενκο και η «πορτοκαλί επανάστασή» του.

«Το όραμα του Γιούστσενκο να ενσωματώσει γρήγορα την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ καταρχήν απέτυχε. Ουδέποτε άλλωστε αυτό το σχέδιο είχε πλειοψηφία στον πληθυσμό. Τιμοσένκο και Γιανουκόβιτς το ενταφίασαν σιωπηρά», ομολογούσε ήδη προ εβδομάδων η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».

ΝΕΑ ΕΛΙΤ
Οχι στο ΝΑΤΟ, ναι στην ΕΕ

Τον Γιανουκόβιτς υποστηρίζει βεβαίως ο κύριος όγκος της ουκρανικής ελίτ, καθώς έχει τις επιχειρήσεις της στις ρωσόφιλες περιοχές που είναι οι κατεξοχήν ανεπτυγμένες βιομηχανικά. Ο ουκρανικός καπιταλισμός όμως είναι παραγωγικός. Η οικονομική ελίτ της χώρας έχει αντιληφθεί ότι πέρα από τη ρωσική αγορά, έχει ανάγκη και από τις διεθνείς αγορές και πρωτίστως την ευρωπαϊκή για να διαθέτει τα προϊόντα της. Αυτό σημαίνει ότι ο γνήσια ρωσόφιλος πρόεδρος Γιανουκόβιτς θα ακολουθήσει πολιτική προσέγγισης με την ΕΕ πολύ πιο ισχυρή από όσο φαντάζεται κανείς, διατηρώντας φυσικά άριστες σχέσεις με τη Ρωσία. Αντιθέτως, αποκλείεται να αναβιώσει το σχέδιο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

ΕΘΝΟΣ

11 σχόλια:

  1. η καλύτερά η ρωσια έφτιαξε τα δυτικά πλευρά της και τώρα ειρθε η ωρα για το νότο στο καυκασο,,,,,

    καιρός να εκδικηθεί τους υποστηρικτές των τρομοκρατών στο καυκασο... αντε να δούμε μια άσπρη μέρα και εμείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >καιρός να εκδικηθεί τους υποστηρικτές των τρομοκρατών στο καυκασο..<

    Τι έγινε ο Καυκάσιος, βρε παιδιά; :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λελογισμένη χρήση βίας… Αυτή είναι η ουσία της ύπαρξης της κρατικής ισχύος. Δεν αξίζει να περιμένουμε κάτι από την Ρωσία περισσότερο απ’ το να διδασκόμαστε από την πρόσφατη ιστορία. Αν τον Αύγουστο του 2008 η Ρωσία απαντούσε μόνο φραστικά στην ενέργεια της Γεωργίας τώρα ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη ίσως να είχε άλλη άποψη για την δημοκρατικότητα των εκλογών στην Ουκρανία. Αυτό είναι ένα δίδαγμα που αξίζει να εξαχθεί.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 7:53 μ.μ.
    AMHN KAI ΠΟΤΕ..

    ΤΡΙΣΣΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εύχομαι κάποτε η Ε.Ε να βρει τα σύνορα που της αξίζουν! Ελπίζω οι Ουκρανοί να έχουν πραγματικά αντιληφθεί ότι η ανάπτυξή τους πρέπει να διαθέτει δυο βραχίονες και μια ψυχή: την Ρωσία, την Ε.Ε αντάμα με την ψυχή του Ουκρανικού λαού. Συμφέρον όλον μας είναι κάποια στιγμή να φτάσει η Ε.Ε στον Ειρηνικό ωκεανό….. αλλά από Ανατολικά! Επιθυμία μου σφοδρή είναι να προσφέρουμε την αγγλία στην αμερικανική ένωση πολιτειών! και να μας απαλλάξει επιτέλους από την βρώμικη ψυχή της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδιά ἐγώ τό λέω χρόνια τώρα καί ὅχι μόνο γιά τήν πολιτική τσάκ-πάτ.
    Εἶναι état d'esprit κατά τούς βρωμογάλλους.

    Ὅταν πάει νά ὑπάρξει ἕνα πρόβλημα, τσάκ
    ἐμφανίζετε ταυτόχρονα καί ἡ λύση του, πάτ καί ὅλα ἐπανέρχονται στήν άρχική κατάσταση.
    Εἰλικρινά τό γεωργιανό τσάκ καί τό ρώσικο πάτ ἦταν παράδειγμα καταπληκτικό γιά τόν ὅρο αὐτό.
    Σκέφτομαι ἀκόμα ὅτι κάτι θά ἔχει νά κάνει καί μέ τόν Μακιαβέλλι πού συμβούλευε τόν πρίγκιπα νά κάνει τό κακό ξαφνικά καί άποτελεσματικά ἐνῶ τό καλό άπό λίγο καί ἀργά ἀργά.
    Καί γιά νά τελειώσω έδῶ θά ἔλεγα -ἄν κάνω λάθος διορθώστε με- ἐκεί εἶναι πού ἔχει χάσει τό παιγνίδι ἡ νέο ταξούλα. Ἀπό δῶ τό πάει ἀπό κεῖ τό φέρνει τό τσουλάει κλπ κλπ καί τήν πῆρε πιά πρέφα ὁ πλανήτης. 
    Ἄντε καληνύχτα καί μήν ξεχνάτε ὅτι οἱ ἀντι-πολιτικοί μας ἔχουν ἀφήσει πολλά τσάκ τσάκ άναπάντητα καί θά χρειαστεῖ κάποια στιγμή τό ἀκατάπαυστο πάτ πάτ πάτ ἐκ μέρους μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Η οικονομική ελίτ της χώρας έχει αντιληφθεί ότι πέρα από τη ρωσική αγορά, έχει ανάγκη και από τις διεθνείς αγορές και πρωτίστως την ευρωπαϊκή για να διαθέτει τα προϊόντα της."

    Τα ίδια λέγαν και σε εμάς εδώ, ότι αν μπούμε στην ΕΕ, θα πλυμμηρήσουμε την Ευρώπη με τα προϊόντα μας. Τελικά πλυμμηρήσαμε εμείς από τα Δυτικά προϊόντα.

    Αυτό θα γίνει και με την Ουκρανία, αν προσεγγίσει την ΕΕ. Η ΕΕ δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ λόγο να αγοράσει προϊόντα από την Ουκρανία όταν μπορεί να πάρει φθηνότερα τρόφιμα από την Βραζιλία και την Αργεντινή, φθηνά ρούχα από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, και φθηνά βιομηχανικά προϊόντα από την Ινδονησία και την Ν.Κορέα.

    Πάντως, η ΕΕ μετά την νίκη Γιανούκοβιτς, ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να κάνει μέλος οποιαδήποτε πρώην Σοβιετική χώρα (Ουκρανία, Μολδαβία, Λευκορωσία, Καύκασος, κτλ). Θα επιδιώξει οικονομική συνεργασία, αλλά μόνο στα πλαίσια μιας ευρύτερης συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. η ουκρανια ειναι ένα κράτος μαριονέτα που φτιάχτηκε για την εξυπηρετησει της δύσης στη μείωσή της δυνάμεις των ρωσων, κατά τη δειαρκεια της κουμμουνιστικης επανάστασής και της ήττας στο πρώτο παγκόσμιο πόλεμο...

    η ουκρανια ειναι ρωσική, βασικά ουκρανια και ρωσια ειναι το ιδιο εθνος των ΡΩΣ

    και η συγχρονη ουκρανια πηγαζει απο την απελευθερωσει της ουκρανιας απο τους ταταρους - οθωμανους, οπου απελευθερωσαν τους κατεκτημενους ΡΩΣ απο τους τουρκους-ταταρους

    Μεγας Πετρο, κ.λ.π. .....

    Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1568–1570)
    Ρωσοκριμαϊκοί πόλεμοι
    Ρωσοκριμαϊκός πόλεμος (1571)
    Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1676–1681)
    Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1686–1700)
    Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1710–1711)
    Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1735-1739)
    Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1768–1774)
    Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1787–1792)
    Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1806–1812)
    Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1828–1829)
    Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1853–1856) (Κριμαϊκός πόλεμος)
    Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1877–1878)
    Ρωσοτουρκικός πόλεμος (1914–1917) (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος)
    Τουρκοσοβιετικός πόλεμος (1917–1918) (μέρος του Ρωσικού εμφύλιου πολέμου)

    και ολοι οι πολεμοι σε δυο αξονες, καθοδος Κριμαια, βαλκανια και καυκασο

    πολύ αντιρωσικη προπαγάνδα εχουμαι λογο ν.α.τ.ο. και κουμμουνισμου στην ελλαδα, που δεν έχει καμία σχέσει με την σημερινή πραγματικότητά και την ιστορία των βαλκανιων......

    και σε κάθε σχεδόν πόλεμο για την εσωτερική αποδυνάμωσή της οθωμανικής αυτοκρατορίας έμπαιναν συνθήκες προστασίας των χριστιανικών ορθόδοξων πληθυσμών, που οδήγησαν στην οικονομική αναπτυξει του ελληνικού εθνους και των υπολοιπων......................

    βέβαια οι ρωσοι εξυπηρετούσαν τα δικά τους συμφέροντα, για αυτό στα ορλωφικα μας εγκατεληψαν...
    και η δυτική στο τέλος οταν αποφάσισαν να διαλύσουν την οθωμανική αυτοκρατορεια μας βοήθησαν.........................


    τελιωσε ο κουμμουνισμος και ακομα μειναται στην κουμμουνιστικη διπλωματεια.......................

    και αφου το Ν.Α.Τ.Ο. στήνει τον νεο-οθωμανισμο, τα χριστιανικά εθνη στα βαλκανια στηρίζονται στην ύπαρξη τους στον νεο ρωσικό άξονά................ και στην Κινα..........................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "η ουκρανια ειναι ένα κράτος μαριονέτα που φτιάχτηκε για την εξυπηρετηση της δύσης"

    Συμφωνώ απόλυτα με αυτό, και όλο το σχόλιό σου.

    Για τα Ορλοφικά ας μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία δεν είχε την δύναμη να κάνει περισσότερα τότε. Και η ίδια η Ελλάδα κάποτε ρωτήθηκε αν προτιμάει την Β.Ήπειρο ή κάποια νησιά. Και προτίμησε τα νησιά. Τι θα πούμε τώρα, ότι η Ελλάδα πούλησε την Β.Ήπειρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Συμφέρον όλον μας είναι κάποια στιγμή να φτάσει η Ε.Ε στον Ειρηνικό ωκεανό….. αλλά από Ανατολικά!"

    1.Τι κοινό έχουν οι Γερμανόφωνοι, οι Λατινόφωνοι-Καθολικοί, και οι Ορθόδοξοι;

    2.Γιατί πρέπει ότι κάνουμε να εμπεριέχει μέσα Γαλλία-Γερμανία;

    3.Η Ρωσία δημιουργεί μια τέτοια ένωση την "Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα" στην οποία συμμετέχουν πρώην Σοβιετικές χώρες.

    4.Ομοίως, η Ρωσία ακολουθεί πολιτική διάσπασης του Δυτικού στρατοπέδου, και προσέγγισης Καθολικών χωρών (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, κτλ)

    5.Δεν είναι όμως ρεαλιστικό να νομίζουμε ότι μπορούν να ενωθούν ΕΕ-Ρωσία

    6.Ακόμα και αν ήταν εφικτό η ένωση ΕΕ-Ρωσίας, τι θα έβγαινε; Προφανώς ο ηγέτης θα ήταν η Ρωσία. Αλλά τι μόρφωμα θα ήταν αυτό; Προφανώς μόνο μια οικονομική συμμαχία, όπως είναι κι τώρα η ΕΕ.

    7.Και γιατί να σκεφτούμε αυτό, και όχι μία ένωση των Ορθοδόξων χωρών, στην οποία προφανώς η Ελλάδα θα έχει ηγετικό ρόλο, μιας και είναι η "Μητέρα της Ορθοδοξίας"; Αν η Τουρκία έχει υιοθετήσει -με μεγάλη επιτυχία για αυτή- αντίστοιχα Νεο-Οθωμανικά οράματα για το Ισλάμ, γιατί να μην στηριχτούμε κι εμείς στον πολιτισμό μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΠΩΣ ακριβώς θα επιβιώσει η Ελλάδα, όταν το 1% του πληθυσμού της είναι ξενόδουλοι μοναρχικοί (δεσποτάδες, ακροδεξιοί και αριστεροί ανισόρροποι γενίτσαροι) που υπονομεύουν συνεχώς κάθε προσπάθεια για συμφιλίωση, νομίζοντας, όπως και οι νταβατζήδες τους, ότι είναι "αθάνατοι";
    Η Ιστορία επιφυλάσσει μια μεγάλη έκπληξη σε όλα τα παράσιτα λαμόγια:
    πολυετής ηφαιστειακός χειμώνας καθώς στερεύουν καύσιμα-μέταλλα.
    Να δούμε ποιος θα ταΐσει τους εγωμανείς!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.