8/2/10

ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Κoσμάς Κοντογιαννίδης
Έπρεπε να χρεοκοπήσει η Ελλάδα, να μπει στην μέγγενη της Ε.Ε, για να αποφασίσουν οι πολιτικοί μας να εξυγιάνουν τη Δημόσια Διοίκηση.
Οι πολίτες πολύ σύντομα θα αντιληφθούν τα ευεργετικά αποτελέσματα, αν βεβαίως προχωρήσουν οι αλλαγές που επέρχονται στον τρόπο της επιλογής των στελεχών της Δημόσιας διοίκησης.
Το κομματικό κράτος θα καταργηθεί πλήρως και μια καινούργια διοίκηση θα γεννηθεί και τα κομματικά στελέχη θα χάσουν τελείως την δύναμή τους. Άτομα συνήθως περιορισμένων ικανοτήτων και προσόντων έτρεχαν στα πολιτικά γραφεία προσφέροντας κάθε είδους εκδούλευση μέσα και έξω από την υπηρεσία, με απώτερο σκοπό την εξαργύρωσή της την κατάλληλη στιγμή.
Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν να δημιουργηθεί ένα κομματικό κράτος, που πρώτιστο σκοπό είχε την διατήρηση στην εξουσία του κόμματος και δευτερεύοντος την επίλυση των προβλημάτων του λαού. Οι κυβερνώντες εναγκαλίζονταν με ευκολία τα διοικητικά στελέχη, αφού τα ίδια είχαν ως στόχο την διατήρησή τους στις προνομιούχες θέσεις της Δημόσιας διοίκησης. Οι συνέπειες αυτής της πρακτικής δεν ήταν απλώς επιζήμιες αλλά καταστροφικές.
Το κομματικό κράτος είναι η κύρια αιτία αυτής της συμφοράς ,που ζει σήμερα η πατρίδα μας αφού κάθε είδους ρουσφέτι και κάθε μορφής κλεψιά και ατασθαλία περνούσε ανενόχλητα μέσα από αυτό και μαζί με αυτό. Σε πολλές περιπτώσεις τα υπηρεσιακά στελέχη έχοντας «στο χέρι» τους πάτρωνες τους πολιτικούς για τις παρανομίες τους, παρανομούσαν προς κάθε κατεύθυνση και για αποκλειστικά δικά τους οφέλη. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν η πλήρης απαξίωσή τους στα μάτια των απλών υπαλλήλων, οι οποίοι με την σειρά τους αντιδρούσαν αναλόγως με την ηθική τους. Άλλοι το έριχναν στο ρουσφέτι με το αζημίωτο, το γνωστό «λάδωμα» και κάποιοι στην αδιαφορία. Έτσι φτάσαμε στο Κράτος μπάχαλο, που έχουμε σήμερα.
Με τον νέο τρόπο επιλογής των στελεχών οι δρόμοι των κυβερνόντων με την δημόσια διοίκηση χωρίζουν. Η δημόσια διοίκηση θα χάσει το κομματικό της ενδιαφέρον που σήμερα έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένο, αφού τίποτε δεν έχει να κερδίσει από αυτό. Τα νέα στελέχη με τα περισσότερα προσόντα, επιλεγμένα από την ανεξάρτητη αρχή, δεν θα χρωστούν σε κανέναν την επιλογή τους, αφού θα στηρίζεται στην προσωπική τους αξία. Οι πολιτικοί μη γνωρίζοντας τι καπνό φουμάρουν δεν θα τολμούν να τα χρησιμοποιούν με ευκολία για την ικανοποίηση των ρουσφετιών τους. Αλλά και τα στελέχη δεν θα είναι εύκολο να παρανομούν φοβούμενα τους πολιτικούς τους προϊσταμένους οι οποίοι δεν θα τα καλύπτουν. Βέβαια στις μικρές κοινωνίες οι άνθρωποι γνωρίζονται και ο κίνδυνος άνομων συνεργασιών ελλοχεύει. Έτσι κρίνεται απαραίτητη η θέσπιση ελεγκτικού μηχανισμού που μέχρι σήμερα ήταν ανύπαρκτος. Θα πρέπει ακόμη να γίνουν αυστηρότερες οι ποινές των παρανομούντων που θα φθάνουν ακόμη και στη κατάσχεση της περιουσίας των. Τέλος κρίνεται απαραίτητος και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης όσο αφορά τα μέσα και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για μια γρήγορη ολοκληρωμένη και δίκαιη εξυπηρέτηση του πολίτη. Στον τομέα αυτό έχουν γίνει αρκετά βήματα τα τελευταία χρόνια, χρειάζονται όμως πολύ περισσότερα,για να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

5 σχόλια:

  1. Όλα αυτά θα κριθούνε στην πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν συμβούν αυτα να μου περάσεις χαλκά στη μύτη ! Πρώτα θα κηρυχτούμε επίσημα υπο ξένη κατοχή και μετά. Αν κονομά ο γιωργάκης με τους φίλους του ποσοστό κάθε φορά που δανειζόμαστε απ' τους εβραίους τότε τι να το κάνω το κράτος ? Αλλά τότε οι δημόσιοι υπάλληλοι, ειδικά οι ένστολοι θα είναι Πακιστανοί οι περισσότεροι. Κοντός ψαλμός αλληλούια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντα σε όλους τους τομείς το μεγαλύτερο κεφάλαιο είναι το ανθρώπινο δυναμικό, επειδή έχω δώσει 2 φορές στη σχολή δημόσιας διοίκησης και σκοπεύω να ξαναδώσω έχω να πω ότι οι απόφοιτοι αξιοποιούνται ελάχιστα, τους λόγους τους ξέρετε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠ.AΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ. Κι άλλα για τη Δημόσια Διοίκηση. Τα μέτρα φαίνονται ωραία και το άρθρο του κ. Κοντογαινίδη διθυραμβικό. Ωστόσο το προ ημερών παρελθόν είναι μα΄λλον αποθαρρυντικό. Είδαμε δηλαδή την τυχη των προσλήψεων ΓΓ των υπουργείων βάση βιογραφικών-δεν είναι καν βέβαιο ότι έχουν προσληφθεί όλοι. Είδαμε και τα της κ. Δραγώνα, τα σχετικά με το πτυχίο της, όχι τα ιδεολογικά. Κακή αρχή που δεν εγγυάται καλή συνέχεια καικαλό τέλος. Μακάρι να διαψευστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά τα λες κυρ Κοσμά. Να δούμε όμως αν οδεύουμε όντως προς εξυγίανση ή θα επικρατήσει τελικά η ελληνική μικρότητα και ρουσφετολαγνεία. Γιατί δυστυχώς και οι νέες γενιές έχουν μάθει καλά το μάθημά τους και κάνουν τα ίδια - αν όχι και χειρότερα - με τους γενήτορές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.